Hur man kan lita på någon igen: 10 sätt att lära sig att lita på människor

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

Alla har upplevt känslomässig smärta någon gång i livet. Vi har alla känt att vår tillit har äventyrats och undrat om vi någonsin kommer att kunna lita på någon igen.

Dessa upplevelser kan vara mycket smärtsamma och känslorna är helt normala.

Du är rädd för att lita på dig själv igen av rädsla för framtida smärta. Det är logiskt….

Svek från en älskad person ger upphov till en av de starkaste smärtorna man kan tänka sig.

Förtroende är dock grunden för alla meningsfulla relationer, och du kan inte bara hoppa över det.

De goda nyheterna är att du kan lära dig att lita igen.

Men..

Den olyckliga sanningen är att du kan bli sårad igen någon gång.

Att lita på är ett beslut som du måste fatta i vetskap om att det aldrig finns några garantier för att du inte kommer att känna så här igen i framtiden.

Så med detta i åtanke kanske du frågar dig hur du någonsin kan lära dig att lita på någon igen?

Det är enkelt. Du måste göra valet och göra det igen. Du måste släppa garden och släppa rädslan.

Det är inte lätt, och det kommer inte att ske över en natt. Du måste arbeta på det.

Här är några tips som du kan följa för att hjälpa dig att välja att lita på någon igen efter en smärtsam upplevelse.

1. Omfamna sårbarhet

Sårbarhet är en av dina största styrkor.

Som människor tenderar vi att tro att vi riskerar för mycket genom att ge oss ut och vara sårbara, men det motsatta är faktiskt sant.

Om du inte sätter dig själv där ute och tar risker går du i slutändan miste om så mycket. Livet är rörigt, men det måste det vara för att vara värt att leva.

Att bygga skyddande murar att gömma sig bakom – känslomässigt sett – kan låta som en bra idé, men dessa murar skiljer inte mellan positiva och negativa känslor.

Ett liv som garanterat är fritt från svek är också garanterat fritt från kärlek. Kärlek är att välja att lita på någon med sitt hjärta.

Du kan öva på att visa din känslomässiga sårbarhet i en trygg miljö. Prata med en nära familjemedlem eller god vän och var öppen med dem om hur du känner dig.

Du kanske litar på dem underförstått, men handlingen att öppna sig visar detta på ett mycket verkligt sätt och det förstärker övertygelsen i ditt sinne att tillit är en bra sak.

2. Lär dig att lita på dig själv

För att någonsin kunna lita på en annan person måste du först lita på dig själv. Lita på ditt omdöme och din förmåga att göra bra val.

Bara för att någon du älskade sårade dig betyder det inte att du har dåligt omdöme eller att du gjorde ett misstag när du släppte in dem.

Dina instinkter är starka, och du bör inte tvivla på dig själv utifrån denna enda erfarenhet. Var uppmärksam på dina instinkter och lita på dig själv idag, imorgon och varje dag.

En bra övning att prova om du vill återuppbygga förtroendet för dig själv är att titta på alla beslut du har fattat som har haft positiva resultat.

Börja med ditt val att göra slut med den person som bröt ditt förtroende. Om du visste att du aldrig skulle kunna lita på dem igen var det helt klart rätt beslut att lämna relationen.

Och se på ditt liv i övrigt och alla de saker som går bra i det. Du kommer säkert att ha gjort många bra val som hade positiva resultat.

Bra ekonomiska val, bra karriärval, bra hälsoval, bra vänskapsval – gör en lista och påminn dig själv om hur starka dina instinkter är.

3. Välj att förlåta

Förlåtelse är viktigt. Du kanske inte nödvändigtvis väljer att förlåta personen som sårade dig (även om det också kan vara terapeutiskt), men förlåta åtminstone dig själv.

Det är naturligt att skylla på dig själv för att du låter någon skada dig. Du kanske tänker att du var dum att ha tillåtit det eller att du borde ha vetat bättre.

Kom ihåg att du var modig som öppnade upp dig för att vara sårbar från början. Du är inte skyldig till någon annans handlingar.

Du handlade med de bästa avsikterna. Du höll din del av relationskontraktet.

Visst kan du ha varit oenig med din partner och till och med blivit upprörd ibland, men du förtjänade inte att få ditt förtroende brutet.

Inget förhållande är perfekt. Du gjorde ditt bästa för att få ditt att fungera. Säg inte något annat till dig själv.

Förlåt dig själv.

4. Ge dig tid att sörja

Ja, att bli sårad av någon kräver att du går igenom hela sorgeprocessen.

Du sörjer den relation du hade med den personen. Du sörjer den person som du trodde att du kände, men som visade sig vara någon annan.

Du sörjer det liv du hade och det liv du trodde att du skulle få med personen i framtiden.

Sorg omfattar vanligtvis följande fem stadier: förnekelse, ilska, förhandling, depression och slutligen acceptans.

Kämpa inte emot något av dessa stadier eftersom de är naturliga och viktiga.

5. Fortsätt inte att stämpla dig själv som offer

Det är verkligen lätt att må dåligt över sig själv efter att ha blivit sårad. Även om du kanske behöver en dag eller två för att stanna i sängen och äta glass och gråta inför sorgliga kärlekshistorier på tv, försök att snabbt avsluta det hela.

Det kommer inte att hjälpa dig att komma över smärtan.

Tillåt dig inte att svälja dig själv i stinget av att ha blivit sviken. Om du fokuserar helt och hållet på att skylla på den inblandade personen gör du dig själv till offer.

Och ja, de kan ha agerat på ett sätt som sårade dig och bröt ditt förtroende, men det är deras fel – inte ditt.

Du är inte deras offer. Du är inte offret . Du är inte ett offer.

Om du tillåter det kan offermentaliteten genomsyra alla områden i ditt liv. Den kan beröva dig ditt självförtroende och din självkänsla.

Vill du ge den andra personen den sortens makt över dig även när den inte längre finns i ditt liv?

Gör en ansträngning för att övervinna den. Ja, du kan övervinna det. Du har mer kontroll än du tror. Ge dig själv lite kredit.

Nästa steg är att..

6. Håll dina förväntningar högt ställda

Bara för att du blev sårad av någon du älskade behöver du inte sänka dina förväntningar i framtiden.

I själva verket bör du behålla samma förväntningar eller till och med höja ribban!

Acceptera inte framtida svek eller otrohet för att du har blivit avtrubbad av det, tycker att du förtjänar det eller anser att det är en del av varje förhållande.

Gör din syn på förtroende tydlig för varje framtida partner och låt dem veta att du inte kommer att finna dig i att förtroendet bryts.

7. Lämna det förflutna bakom dig

Inse att ditt förflutna är annorlunda än din framtid. En persons dåliga beteende är inte en återspegling av hela mänskligheten.

Även om det är smart att undvika samma typer av människor och situationer där ditt förtroende kränktes, bör du aldrig låta dina tidigare erfarenheter fördärva dina förväntningar på framtiden.

Observera ditt beteende och var vaksam på tecken på att ditt förflutna kan påverka hur du bemöter människor nu.

Projicera inte dina egna känslor av osäkerhet på potentiella nya partners, annars kan du läsa in saker i deras beteende som egentligen inte existerar.

Kom ihåg: du förtjänar att älska någon och de förtjänar ditt förtroende.

8. Överväg alternativet

Tänk en stund på att leva ett liv utan kärlek och sällskap. Det låter inte särskilt lockande, eller hur?

Kanske är det bästa skälet till att lära sig att lita på människor igen att alternativet är värre. Utan meningsfulla relationer förlorar livet mycket av sin livskraft och gnistan.

Se 30 år framåt i tiden och föreställ dig att du är ensam och fortfarande plågas av tillitsproblem. Tänk på alla människor som kan ha kommit och gått under denna tid, och de som skulle ha stannat om du bara hade gett dem en chans.

Detta kommer att hjälpa dig att acceptera att potentialen för kärlek är värd risken för potentiellt hjärtesorg. Faktum är att vågskålen inte ens är nära att vara balanserad – den tippar bestämt till förmån för kärlek.

9. Överväg alla framtida möjligheter

Visst älskade du den senaste personen. Men uppenbarligen har ödet en annan plan för dig.

Det kanske är svårt för dig att tänka på just nu, men det finns någon där ute som är bättre för dig.

Fokusera på vem du kommer att träffa i framtiden. Kanske har ett förhållande avslutats så att ett annat kan börja.

Föreställ dig alla de första som kommer att komma: första gången du ser någon, de första orden, de första fjärilarna, den första kyssen, det första ögonblicket då du inser att du faller för honom eller henne.

Låt dig själv bli förväntansfull av dessa första gånger. Spänning är ett så effektivt stärkande medel mot rädsla. Den sopar rädslan åt sidan och fyller dig med hopp och optimism om att det finns någon speciell som väntar på att du ska få träffa honom eller henne.

Spänningen kommer att sporra dig att omfamna möjligheten i varje ögonblick och låta dig låta andra människor komma nära.

Om du väljer att inte lita på någon igen kan det sluta med att du går miste om någon verkligt otrolig person. Som vi alla gör kommer du en dag att se tillbaka och veta att det fanns en anledning till det som hände.

10. Berätta din historia

När du en dag hittar den perfekta personen och känner dig redo att lita på honom eller henne, se till att du kommunicerar öppet om dina tidigare erfarenheter och din rädsla för framtida hjärtesorg.

Det är inte bara hälsosamt att kommunicera ärligt i början av ett nytt förhållande, utan du kan också upptäcka att den nya personen har en liknande historia och rädsla.

Att lära sig att vara sårbar och lita på igen efter en djup smärta kan ibland kännas nästan omöjligt. Du kanske tänker att det är bättre att förbli ensam med den enda person du verkligen kan lita på (dig själv).

Relationer är dock avgörande för ett liv av god kvalitet. Utan de svåra tiderna skulle vi aldrig kunna uppskatta de goda tiderna. Så det är bäst att välja att vara öppen och lita på även efter att du har blivit sviken och sårad.

Kärlek kan leda till den mest intensiva smärta som är möjlig, men den kan också vara det bästa du någonsin kommer att uppleva. Det är trots allt ingen som har sagt att kärlek skulle vara lätt.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.