Hvordan man kan stole på nogen igen: 10 måder at lære at stole på folk

Sidst opdateret den 2 oktober, 2022

Skrevet den

Alle har oplevet følelsesmæssig smerte på et tidspunkt i deres liv. Vi har alle følt, at vores tillid er blevet kompromitteret, og vi spekulerer på, om vi nogensinde vil være i stand til at stole på nogen igen.

Disse oplevelser kan være meget smertefulde, og følelserne er helt normale.

Du er bange for at stole igen af frygt for fremtidig smerte. Det giver mening….

Forræderi fra en elsket person medfører noget af den stærkeste smerte, man kan forestille sig.

Tillid er imidlertid fundamentet for alle meningsfulde relationer, og du kan ikke bare springe over det.

Den gode nyhed er, at du kan lærer at stole på igen.

Men..

Den uheldige sandhed er, at du måske bliver såret igen en dag.

Tillid er en beslutning, som du må træffe, vel vidende at der aldrig er nogen garanti for, at du ikke vil føle sådan igen i fremtiden.

Så med dette i tankerne kan du måske spørge, hvordan du nogensinde kan lære at stole på nogen igen?

Det er ganske enkelt. Du er nødt til at træffe valget og prøve det igen. Du er nødt til at lade din vagt falde og give slip på frygten.

Det er ikke let, og det vil ikke ske fra den ene dag til den anden. Du bliver nødt til at arbejde på det.

Her er nogle tips, du kan følge for at hjælpe dig med at vælge at stole på nogen igen efter en smertefuld oplevelse.

1. Omfavn sårbarhed

Sårbarhed er en af dine største styrker.

Som mennesker har vi en tendens til at tro, at vi risikerer for meget ved at sætte os selv på spil og være sårbare, men det modsatte er faktisk sandt.

Hvis du ikke sætter dig selv på spil og tager risici, ender du med at gå glip af så meget. Livet er rodet, men det skal det være, for at det er værd at leve.

Det kan lyde som en god idé at bygge beskyttende mure, som man kan gemme sig bag – følelsesmæssigt set – men disse mure skelner ikke mellem positive og negative følelser.

Et liv, der garanteret er fri for svigt, er også garanteret fri for kærlighed. Kærlighed er at vælge at stole på nogen med sit hjerte.

Du kan øve dig i at vise din følelsesmæssige sårbarhed i en tryg ramme. Tal med et nært familiemedlem eller en god ven og vær åben over for dem om, hvordan du har det.

Du har måske implicit tillid til dem, men det at åbne sig viser dette på en meget reel måde, og det styrker troen i dit sind på, at tillid er en god ting.

2. Lær at stole på dig selv

For at du nogensinde kan stole på en anden person, skal du først stole på dig selv. Stol på din dømmekraft og din evne til at træffe gode valg.

Bare fordi en person, du elskede, har såret dig, betyder det ikke, at du har dårlig dømmekraft, eller at du begik en fejl ved at lukke dem ind.

Dine instinkter er stærke, og du bør ikke tvivle på dig selv på baggrund af denne ene oplevelse. Vær opmærksom på dine instinkter, og stol på dig selv i dag, i morgen og hver dag.

En god øvelse at prøve, hvis du ønsker at genopbygge tilliden til dig selv, er at se på alle de beslutninger, du har truffet, som har haft et positivt resultat.

Begynd med dit valg om at afslutte tingene med den person, der brød din tillid. Hvis du vidste, at du aldrig ville kunne stole på dem igen, var det helt sikkert den rigtige beslutning at forlade forholdet.

Og se på dit liv i det hele taget og alle de ting, der går godt i det. Du vil helt sikkert have truffet mange gode valg, der har haft positive resultater.

Gode økonomiske valg, gode karrierevalg, gode sundhedsvalg, gode venskabsvalg – lav en liste og mind dig selv om, hvor stærke dine instinkter er.

3. Vælg at tilgive

Tilgivelse er vigtig. Du vælger måske ikke nødvendigvis at tilgive den person, der har såret dig (selv om det også kan være terapeutisk), men tilgiv i det mindste dig selv.

Det er naturligt at bebrejde dig selv, at du tillader, at nogen sårer dig. Du tænker måske, at du var dum at have tilladt det, eller at du burde have vidst bedre.

Husk, at du var modig nok til at åbne dig selv op for at være sårbar i første omgang. Du har ikke skylden for en andens handlinger.

Du handlede med de bedste intentioner. Du overholdt din del af aftalen om forholdet.

Selvfølgelig var du måske uenig med din partner og blev endda vred på ham eller hende til tider, men du fortjente ikke at få din tillid brudt.

Intet forhold er perfekt. Du gjorde dit bedste for at få dit til at fungere. Du skal ikke fortælle dig selv noget andet.

Tilgiv dig selv.

4. Giv tid til at sørge

Ja, at blive såret af nogen kræver, at du skal igennem hele sorgprocessen.

Du sørger over det forhold, du havde til den pågældende person. Du sørger over den person, som du troede, du kendte, men som viste sig at være en anden person.

Du sørger over det liv, du havde, og det liv, du troede, du ville få med vedkommende i fremtiden.

Sorg omfatter typisk følgende 5 faser: benægtelse, vrede, forhandling, depression og til sidst accept.

Du skal ikke bekæmpe nogen af disse faser, da de er naturlige og vigtige.

5. Fortsæt ikke med at betegne dig selv som offer

Det er virkelig nemt at have det dårligt med sig selv, når man er blevet såret. Selv om du måske har brug for en dag eller to til at blive i sengen og spise is og græde til sørgelige kærlighedshistorier i fjernsynet, så prøv at pakke det hurtigt ind.

Det vil ikke hjælpe dig med at komme over smerten.

Tillad dig ikke at svælge i brodden af at blive forrådt. Hvis du udelukkende fokuserer på at give den involverede person skylden, gør du dig selv til offer.

Og ja, det kan godt være, at de har handlet på en måde, der har såret dig og brudt din tillid, men det er udelukkende deres skyld – ikke din.

Du er ikke deres offer. Du er ikke offeret. Du er ikke et offer.

Hvis du tillader det, kan offermentaliteten gennemsyre alle områder af dit liv. Den kan berøve dig din selvtillid og dit selvværd.

Ønsker du at give den anden person den slags magt over dig, selv når vedkommende ikke længere er i dit liv?

Gør en indsats for at overvinde den. Ja, du kan overvinde det. Du har mere kontrol, end du tror. Giv dig selv lidt kredit.

Det næste skridt er at..

6. Hold dine forventninger høje

Bare fordi du blev såret af en person, du elskede, behøver du ikke at sænke dine forventninger i fremtiden.

Faktisk bør du holde de samme forventninger eller endda hæve barren!

Accepter ikke fremtidigt bedrag eller utroskab, fordi du er blevet følelsesløs over for det, fordi du mener, at du fortjener det, eller fordi du anser det for at være en del af ethvert forhold.

Gør dit syn på tillid klart for enhver fremtidig partner, og lad ham/hende vide, at du ikke vil finde dig i, at denne tillid bliver brudt.

7. Lad fortiden ligge bag dig

Indse, at din fortid er anderledes end din fremtid. Én persons dårlige opførsel er ikke en refleksion over hele menneskeheden.

Selv om det er smart at undgå de samme typer mennesker og situationer, hvor din tillid blev krænket, bør du aldrig lade dine tidligere erfaringer forplumre dine forventninger til fremtiden.

Overvåg din adfærd og vær opmærksom på tegn på, at din fortid kan påvirke din måde at reagere på over for folk på nu.

Lad være med at projicere dine egne følelser af usikkerhed på potentielle nye partnere, for ellers kan du læse ting i deres adfærd, som i virkeligheden ikke eksisterer.

Husk: Du fortjener at elske nogen, og de fortjener din tillid.

8. Overvej alternativet

Tænk et øjeblik på at leve et liv uden kærlighed og kammeratskab. Det lyder ikke særlig tiltalende, gør det?

Måske er den bedste grund til at lære at stole på folk igen, fordi alternativet er værre. Uden meningsfulde relationer mister livet meget af sin livlighed og gnist.

Se 30 år frem i tiden og forestil dig, at du er alene og stadig har problemer med tillid. Tænk på alle de mennesker, der måske er kommet og gået i løbet af denne tid, og dem, der ville være blevet, hvis du blot havde givet dem en chance.

Dette vil hjælpe dig med at acceptere, at potentialet for kærlighed er risikoen for potentiel hjertesorg værd. Faktisk er vægten ikke engang tæt på at være balanceret – den er tippet solidt til fordel for kærlighed.

9. Overvej alle de fremtidige muligheder

Selvfølgelig elskede du den sidste person. Men skæbnen har tydeligvis en anden plan for dig.

Det er måske svært for dig at tænke på lige nu, men der er nogen derude, som er bedre for dig.

Fokuser på, hvem du vil møde i fremtiden. Måske er et forhold slut, så et andet kan begynde.

Forestil dig alle de første, der skal komme: første gang du ser en person, de første ord, de første sommerfugle, det første kys, det første øjeblik du indser, at du er faldet for vedkommende.

Lad dig selv blive begejstret af disse første gange. Spænding er et så effektivt middel mod frygt. Den fejer frygten til side og fylder dig med håb og optimisme om, at der er en særlig person, der venter på, at du skal møde vedkommende.

Spændingen vil anspore dig til at omfavne muligheden i hvert øjeblik og give dig mulighed for at lade andre mennesker komme tæt på dig.

Hvis du vælger ikke at stole på nogen igen, kan du ende med at gå glip af en virkelig utrolig person. Som vi alle gør, vil du en dag se tilbage og vide, at der var en grund til det, der skete.

10. Fortæl din historie

En dag, når du finder den perfekte person, og du føler dig klar til at stole på vedkommende, skal du sørge for at kommunikere åbent om din tidligere oplevelse og din frygt for fremtidig hjertesorg.

Det er ikke kun sundt at kommunikere ærligt i begyndelsen af et nyt forhold, men du kan også finde ud af, at den nye person har en lignende historie og frygt.

At lære at være sårbar og have tillid igen efter en dyb smerte kan til tider føles næsten umuligt. Du tænker måske, at det er bedre at forblive alene med den eneste person, du virkelig kan stole på (dig selv).

Men relationer er afgørende for et liv af høj kvalitet. Uden de svære tider ville vi aldrig være i stand til at værdsætte de gode tider. Så det er bedst at vælge at forblive åben og have tillid, selv efter at du er blevet forrådt og såret.

Kærlighed kan føre til nogle af de mest intense smerter, der er mulige, men det kan også være det største, du nogensinde vil opleve. Der er trods alt ingen, der har sagt, at kærlighed skulle være let.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.