Hoe iemand weer te vertrouwen: 10 manieren om mensen te leren vertrouwen

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Iedereen heeft wel eens emotionele pijn ervaren. We hebben allemaal het gevoel dat ons vertrouwen is aangetast, en vragen ons af of we iemand ooit nog zullen kunnen vertrouwen.

Die ervaringen kunnen heel pijnlijk zijn, en de gevoelens zijn volkomen normaal.

Je bent bang om weer te vertrouwen uit angst voor toekomstige pijn. Het maakt zin….

Verraad door een geliefde brengt een van de sterkst denkbare pijn met zich mee.

Vertrouwen is echter het fundament van alle betekenisvolle relaties, en je kunt er niet zomaar overheen stappen.

Het goede nieuws is dat je kan weer leert vertrouwen.

Maar..

De ongelukkige waarheid is dat je ooit weer gekwetst kunt worden.

Vertrouwen is een beslissing die je moet nemen in de wetenschap dat er nooit garanties zijn dat je je in de toekomst niet opnieuw zo zult voelen.

Dus, met dit in gedachten, kun je je afvragen hoe je ooit weer iemand kunt leren vertrouwen?

Het is eenvoudig. Je moet de keuze maken en het opnieuw proberen. Je moet je waakzaamheid laten varen en de angst loslaten.

Het is niet gemakkelijk, en het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Je zult eraan moeten werken.

Hier zijn enkele tips die je kunt volgen om je te helpen kiezen om iemand weer te vertrouwen na een pijnlijke ervaring.

1. Omarm de kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid is een van je grootste krachten.

Als mensen zijn we geneigd te geloven dat we te veel risico lopen door onszelf daarbuiten te zetten en kwetsbaar te zijn, maar het tegendeel is eigenlijk waar.

Als je jezelf niet kwetsbaar opstelt en geen risico’s neemt, mis je uiteindelijk zoveel. Het leven is rommelig, maar dat moet wel om het leven waard te zijn.

Het bouwen van beschermende muren om je achter te verschuilen – emotioneel gezien – klinkt misschien als een goed idee, maar die muren maken geen onderscheid tussen positieve en negatieve gevoelens.

Een leven dat gegarandeerd vrij is van verraad is ook gegarandeerd vrij van liefde. Liefde is kiezen om iemand te vertrouwen met je hart.

Je kunt oefenen met het tonen van je emotionele kwetsbaarheid in een veilige omgeving. Praat met een naast familielid of een goede vriend en wees open met hen over hoe je je voelt.

Je vertrouwt hen misschien impliciet, maar de handeling van het openstellen toont dit op een heel reële manier en het versterkt het geloof in je geest dat vertrouwen een goede zaak is.

2. Leer jezelf te vertrouwen

Om ooit een ander te kunnen vertrouwen, moet je eerst jezelf vertrouwen. Vertrouw op je oordeel en je vermogen om goede keuzes te maken.

Alleen omdat iemand van wie je hield je pijn heeft gedaan, betekent dat niet dat je een slecht beoordelingsvermogen hebt, of dat je een fout hebt gemaakt door hem binnen te laten.

Je instincten zijn krachtig, en je moet niet aan jezelf twijfelen op basis van deze ene ervaring. Besteed aandacht aan je instincten en vertrouw op jezelf vandaag, morgen en elke dag.

Een goede oefening om te proberen als je het vertrouwen in jezelf weer wilt opbouwen is om te kijken naar alle beslissingen die je hebt genomen die een positieve uitkomst hadden.

Begin met je keuze om het uit te maken met de persoon die je vertrouwen brak. Als je wist dat je hem of haar nooit meer zou kunnen vertrouwen, was het verlaten van de relatie zeer zeker de juiste beslissing.

En kijk naar je verdere leven en alle dingen die daarin goed gaan. Je zult zeker veel goede keuzes hebben gemaakt die positieve resultaten hebben opgeleverd.

Goede financiële keuzes, goede carrièrekeuzes, goede gezondheidskeuzes, goede vriendschapskeuzes – maak een lijstje en herinner jezelf eraan hoe sterk je instincten zijn.

3. Kies ervoor om te vergeven

Vergeving is belangrijk. Je kiest er misschien niet per se voor om de persoon die je gekwetst heeft te vergeven (hoewel dat ook therapeutisch kan zijn), maar vergeef in ieder geval jezelf.

Het is natuurlijk om jezelf de schuld te geven dat je hebt toegestaan dat iemand je pijn deed. Je denkt misschien dat je stom was om het toe te staan of dat je beter had moeten weten.

Vergeet niet dat je moedig was om je in de eerste plaats open te stellen om kwetsbaar te zijn. Jij hebt geen schuld aan de daden van een ander.

Je handelde met de beste bedoelingen. Je kwam jouw deel van de relatieovereenkomst na.

Zeker, je was het misschien niet eens met je partner en was soms zelfs boos, maar je verdiende het niet dat je vertrouwen werd geschonden.

Geen enkele relatie is perfect. Je hebt je best gedaan om die van jou te laten werken. Vertel jezelf niet het tegendeel.

Vergeef jezelf.

4. Gun jezelf de tijd om te rouwen

Ja, gekwetst worden door iemand vereist wel dat je het hele rouwproces doorloopt.

Je rouwt om de relatie die je met die persoon had. Je rouwt om de persoon die je dacht te kennen, maar die iemand anders bleek te zijn.

Je rouwt om het leven dat je had en het leven dat je in de toekomst met hem of haar dacht te hebben.

Rouwen omvat gewoonlijk de volgende 5 stadia: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en uiteindelijk acceptatie.

Bestrijd geen van deze stadia, want ze zijn natuurlijk en belangrijk.

5. Blijf jezelf niet als slachtoffer bestempelen

Het is heel gemakkelijk om je slecht te voelen nadat je gekwetst bent. Hoewel je misschien een dag of twee nodig hebt om in bed te blijven ijs eten en te huilen om trieste liefdesverhalen op televisie, probeer het snel af te wikkelen.

Het zal je niet helpen om over de pijn heen te komen.

Sta jezelf niet toe je te wentelen in de steek van het verraden zijn. Als je je helemaal richt op het beschuldigen van de betrokkene, maak je van jezelf het slachtoffer.

En ja, ze hebben misschien gehandeld op een manier om je te kwetsen en je vertrouwen te breken, maar dat is allemaal hun schuld – niet die van jou.

Jij bent niet hun slachtoffer. Jij bent niet het slachtoffer. Jij bent geen slachtoffer.

Als je het toelaat kan de slachtoffermentaliteit alle gebieden van je leven doordringen. Het kan je beroven van je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Wil je de ander dat soort macht over je geven, ook als ze niet meer in je leven zijn?

Doe moeite om het te overwinnen. Ja, je kunt het overwinnen. Je hebt meer controle dan je denkt. Geef jezelf wat krediet.

De volgende stap is ..

6. Houd je verwachtingen hoog

Alleen omdat je gekwetst werd door iemand van wie je hield, hoef je je verwachtingen in de toekomst niet te verlagen.

Sterker nog, je moet dezelfde verwachtingen houden of zelfs de lat hoger leggen!

Accepteer toekomstig bedrog of ontrouw niet omdat je er gevoelloos voor bent geworden, denkt dat je het verdient, of het beschouwt als een onderdeel van elke relatie.

Maak je opvattingen over vertrouwen duidelijk aan een toekomstige partner en laat hem weten dat je het schenden van dat vertrouwen niet pikt.

7. Laat het verleden achter je

Realiseer je dat je verleden anders is dan je toekomst. Het slechte gedrag van één persoon is geen afspiegeling van de hele mensheid.

Hoewel het slim is om dezelfde soort mensen en situaties waar je vertrouwen geschonden werd te vermijden, moet je je ervaringen uit het verleden nooit je verwachtingen voor de toekomst laten bezoedelen.

Observeer je gedrag en blijf alert op tekenen dat je verleden de manier waarop je nu op mensen reageert kan beïnvloeden.

Projecteer je eigen gevoelens van onzekerheid niet op potentiële nieuwe partners, anders lees je misschien dingen in hun gedrag die niet echt bestaan.

Onthoud: je verdient het om van iemand te houden en zij verdienen jouw vertrouwen.

8. Overweeg het alternatief

Denk even na over een leven zonder liefde en gezelschap. Klinkt niet erg aantrekkelijk, hè?

Misschien is de beste reden om mensen weer te leren vertrouwen wel omdat het alternatief slechter is. Zonder betekenisvolle relaties verliest het leven veel van zijn levendigheid en sprankeling.

Kijk 30 jaar vooruit en stel je voor dat je alleen bent en nog steeds kampt met vertrouwensproblemen. Denk aan alle mensen die in die tijd gekomen en gegaan zijn, en aan degenen die gebleven zouden zijn als je ze maar een kans had gegeven.

Dit zal je helpen accepteren dat het potentieel voor liefde het risico van potentieel liefdesverdriet waard is. In feite is de weegschaal niet eens bijna in evenwicht – hij staat stevig in het voordeel van de liefde.

9. Overweeg alle toekomstige mogelijkheden

Zeker, je hield van de vorige persoon. Maar het lot heeft duidelijk een ander plan voor je.

Het is misschien moeilijk voor je om er nu aan te denken, maar er is iemand die beter voor je is.

Richt je op wie je in de toekomst zult ontmoeten. Misschien is de ene relatie beëindigd, zodat een andere kan beginnen.

Stel je alle primeurs voor die gaan komen: de eerste keer dat je iemand ziet, de eerste woorden, de eerste vlinders, de eerste kus, het eerste moment dat je beseft dat je voor hem of haar valt.

Laat je opwinden door deze primeurs. Opwinding is zo’n effectief tonicum voor angst. Het zal de angst opzij vegen en je vullen met hoop en optimisme dat er een speciaal iemand is die op je wacht om hem of haar te ontmoeten.

Opwinding zal je aansporen om de mogelijkheid in elk moment te omarmen en je in staat stellen om andere mensen dichtbij te laten komen.

Als je ervoor kiest om iemand niet meer te vertrouwen, kun je uiteindelijk iemand missen die werkelijk ongelooflijk is. Zoals we allemaal doen, zul je op een dag terugkijken en weten dat er een reden was voor wat er gebeurde.

10. Vertel je verhaal

Als je op een dag toch die perfecte persoon vindt, en je voelt je klaar om hem of haar te vertrouwen, zorg er dan voor dat je open communiceert over je ervaringen uit het verleden en je angst voor toekomstig liefdesverdriet.

Niet alleen is het gezond om eerlijk te communiceren in het begin van een nieuwe relatie, maar je kunt ook ontdekken dat de nieuwe persoon een soortgelijk verhaal en angsten heeft.

Het opnieuw kwetsbaar leren zijn en vertrouwen na een diepe pijn kan soms bijna onmogelijk voelen. Je denkt misschien dat het beter is om alleen te blijven met de enige persoon die je echt kunt vertrouwen (jezelf).

Maar relaties zijn van vitaal belang voor een kwaliteitsvol leven. Zonder de moeilijke tijden zouden we nooit de goede tijden kunnen waarderen. Het is dus het beste om ervoor te kiezen om open te blijven en te vertrouwen, zelfs nadat je verraden en gekwetst bent.

Liefde kan leiden tot de meest intense pijn die mogelijk is, maar het kan ook het mooiste zijn wat je ooit zult ervaren. Per slot van rekening heeft niemand gezegd dat liefde gemakkelijk zou zijn.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.