“Zal ik ooit liefde vinden?” – 13 dingen die je moet horen

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Ik denk niet dat veel mensen vanaf hun twintigste, ongeacht hun geslacht, hun hand op hun hart kunnen leggen en eerlijk kunnen zeggen dat ze er nooit aan gedacht hebben dat ze voor de rest van hun leven alleen zouden kunnen blijven.

Ze zouden liegen als ze zouden zeggen dat ze nooit een moment van zorg hebben ervaren dat ze misschien nooit liefde zullen vinden.

Voor sommige gelukkige mensen is het misschien alleen dat, een vluchtig moment dat aan hen voorbij gaat.

Maar voor sommigen van ons kan dit onderwerp behoorlijk zwaar wegen, vooral als de tijd voortschrijdt en er geen teken is van de perfecte match aan de horizon.

We vragen ons af “waarom kan ik geen liefde vinden?” of “waarom houdt niemand van mij?” of “zal ik ooit ware liefde vinden?”.

Of we denken/zeggen dingen als “ik kan geen date vinden, hoe hard ik ook probeer” en “ik kan geen vriendje/vriendinnetje krijgen”.

Deze gedachten zijn natuurlijk gezien de maatschappij waarin we leven. In de meeste culturen wordt het aangaan van langdurige monogame relaties van ons verwacht. We zijn vanaf de eerste dag geconditioneerd om te denken dat ons enige doel in het leven moet zijn om ons te settelen.

Maar we weten ook, diep van binnen, dat romantische liefde niet het enige doel van het leven is en ook niet zou moeten zijn.

Er zijn zoveel redenen om optimistisch te zijn. Optimistisch dat er iemand langs zal komen als de tijd rijp is; optimistisch dat je een geweldige tijd zult hebben tot het zover is; en optimistisch dat als het niet zo is, je het prima zult redden.

Alle onderstaande redenen ken je al, maar af en toe een kleine herinnering eraan kan geen kwaad. Hier zijn een paar redenen om te geloven dat je glas beslist halfvol is.

1. Leeftijd doet er niet toe.

Misschien rol je bij deze met je ogen, maar het is waar! Leeftijd is maar een getal en heeft absoluut geen invloed op je vermogen om iemand te ontmoeten. Zo simpel is het. We gaan verder.

2. Blijf zoeken.

Ik ben er vast van overtuigd dat er maar één persoon in de wereld is met wie we ooit gelukkig zouden kunnen zijn, een complete mythe is, bedacht om ons allemaal in paniek te brengen en ons te conformeren aan de normen van de maatschappij.

Als je ooit verliefd bent geweest, weet je dat het gemakkelijk is om het gevoel te hebben dat het object van je genegenheid de enige persoon in de wereld voor je is, en dat je geen kans hebt om ooit gelukkig te worden met iemand anders.

Dat is vooral te danken aan de hormonen die in je woeden als je verliefd bent, en zoals jullie allemaal wel weten kunnen hormonen je behoorlijk gek maken.

Maar denk er eens logisch over na. Er zijn meer dan zeven miljard mensen op deze wereld. Zeker, je voelt je (waarschijnlijk) niet aangetrokken tot een van de seksen, en de leeftijd zal betekenen dat een groot deel van die mensen te oud of te jong is. Maar dan nog heb je minstens een half miljard opties.

Er is niet EEN van die mensen waarmee je mogelijk gelukkig zou kunnen zijn. Mensen zijn gewoon niet zo bijzonder en zo individueel.

Stop met denken aan het zoeken naar liefde als het zoeken naar een naald in een hooiberg, en je zult veel meer openstaan om het te vinden waar je het het minst verwacht.

3. Je zult weten wat je wilt.

Een enorme reden voor optimisme is dat je met elke dag dat je single bent, jezelf een beetje beter leert kennen. Het geeft je de tijd om jezelf te accepteren en uit te zoeken wat voor leven je werkelijk wilt leiden.

Dat betekent dat je een betere kans hebt om uiteindelijk een partner te kiezen die op de lange termijn echt bij je past, als en wanneer ze langskomen.

Elke dag dat je kunt groeien verkleint de kans dat je je lot bij de verkeerde persoon neerlegt en verwikkeld raakt in een relatie waar je niet in verstrikt zou raken of door verleid zou worden als je net iets ouder en wijzer was.

Beter alleen dan in slecht gezelschap, tenslotte.

4. Je stelt hoge eisen.

Als je je zorgen maakt over het feit dat je nooit liefde zult vinden, dan is de kans groot dat je hoge eisen iets te maken hebben met je single status.

Verlaag ze nooit. Te veel mensen nemen genoegen met iets waar ze niet echt zeker van zijn, alleen maar omdat ze niet alleen willen zijn.

Weten wat je waard bent en geen genoegen nemen met minder dan het beste is de basis voor een vervuld leven, of er nu een partner in voorkomt of niet.

5. Je bent vrij.

Kijk eens naar je vrienden die een relatie hebben. Zijn ze allemaal gelukkig? Dacht het niet.

Het gras is altijd groener, en hoezeer single mensen ook tijd doorbrengen met dromen over het hebben van een relatie, degenen die in een relatie zitten missen vaak de vrijheid van het single leven, dus geniet ervan.

Dit is jouw tijd. De tijd waarin je precies eet wat je wilt, gaat waar je wilt wanneer je wilt met wie je wilt, en met niemand anders rekening hoeft te houden.

Zeker, je hebt misschien andere verplichtingen in de vorm van kinderen, huisdieren of een bedrijf, maar als je geen banden hebt, maak er dan het beste van. Sla je vleugels uit, verander van baan, maak een reis.

Wie weet zoek je gewoon de liefde op de verkeerde plaats.

6. Het is nog niet voorbij.

Dit is niet het einde. Dit is niet waar je eindigt.

Er zijn vrienden die je nog moet ontmoeten, plaatsen die je nog moet zien, en levensveranderende ervaringen op komst die je je nu nog niet eens kunt voorstellen.

Niet gebonden zijn aan een romantische partner betekent dat de mogelijkheden oneindig zijn.

Er zullen grote liefdes in je leven komen, of ze nu romantisch of platonisch zijn. Je zou zelfs kunnen leren de liefde van je eigen leven te zijn.

7. Je bent al compleet.

De uitdrukking ‘andere helft’ moet worden beperkt tot de lexicale vuilnisbak.

Het idee dat je maar een half persoon bent totdat er iemand langskomt die je ‘compleet’ maakt is volkomen belachelijk, en je dat realiseren kan behoorlijk revolutionair zijn.

Je bent al een compleet persoon, en als er een gat in je leven is, dan ben jij de enige die dat kan opvullen. Niemand anders.

8. Iedereen verdient liefde – ja, dat geldt ook voor jou!

Sommige mensen denken dat ze nooit liefde zullen vinden, omdat ze het niet verdienen om liefde te vinden.

Ik ben blij je te kunnen zeggen dat je het mis hebt.

Je verdient het net zo goed als ieder ander om liefde te vinden. En als je je dit feit eenmaal realiseert, kan dat een gewicht van je schouders halen en je op het pad naar liefde en romantiek zetten.

Zie je, zolang je die knagende twijfel hebt dat je op de een of andere manier onwaardig bent om door een ander bemind te worden, zul je niet openstaan voor de mogelijkheden van liefde die op je pad komen.

Misschien heb je in het verleden wel mensen ontmoet die een van de grote liefdes van je leven hadden kunnen zijn (misschien wel de blijvende grote liefde van je leven), maar omdat je dit niet als mogelijkheid kon zien, heb je er niet naar gehandeld.

Onthoud dan gewoon dat je wel degelijk liefde verdient, en houd je ogen open voor elke gelegenheid om die liefde werkelijkheid te laten worden.

9. Je kunt je kansen op het vinden van liefde vergroten.

Liefde valt nooit zomaar op een dag in je schoot. Zeker, je kunt bij toeval een schijnbaar compatibele persoon ontmoeten, maar zelfs dat is slechts de eerste stap op een reis naar liefde.

Maar je hoeft niet te wachten op die toevallige ontmoetingen. Je kunt er proactief op uitgaan en uit eigen beweging mensen ontmoeten.

En, zeker, misschien heb je dat al geprobeerd. Maar je moet het blijven proberen. Je kunt het niet opgeven om liefde te vinden alleen maar omdat je 100 mislukte afspraakjes hebt gehad. Wie weet is date nummer 101 wel het begin van een leven lang liefde en zorg.

Dating apps, speed dating evenementen, sociale groepen… ja, zelfs naar een bar gaan en met een paar vreemden praten – hoe meer je jezelf in de kijker zet, hoe groter de kans dat je iemand ontmoet die uiteindelijk je partner kan worden.

Je kunt niet passief zitten wachten tot er liefde komt. Dat zal niet gebeuren.

Je moet je liefdesleven in eigen hand nemen, steeds weer aan het wiel draaien tot het uiteindelijk op liefde belandt.

10. Lichamelijke aantrekkelijkheid is geen vereiste voor liefde.

Je gelooft misschien dat je er niet goed genoeg uitziet voor iemand anders om je aantrekkelijk te vinden. En dat je, omdat niemand je aantrekkelijk vindt, geen liefde zult vinden.

Nogmaals, het is aan mij om je te vertellen hoezeer je het mis hebt.

Lichamelijke aantrekkelijkheid is niet het begin en het einde van het leven, noch van de liefde. Mensen van alle vormen, maten en looks vinden liefde. Er is hier geen andere barrière dan die in je geest.

De fysieke kant van de dingen is slechts een deel van het totale pakket van aantrekkingskracht, en niet eens het belangrijkste deel. Iemands persoonlijkheid, zijn intelligentie, zijn waarden, zijn gevoel voor humor – die houden een relatie op lange termijn in stand.

Stop met zoveel belang te hechten aan het uiterlijk – dat van jou en dat van hen. Kijk voorbij de oppervlakte naar wat echt belangrijk is.

11. Andere mensen willen je gelukkig zien – laat ze je helpen.

Ik beloof je dat er genoeg mensen op deze wereld zijn die je gelukkig en verliefd willen zien.

Of dat nu je familie is of je vrienden, ze willen allemaal dat je de liefde ervaart waarvan ze weten dat je die verdient. Vergeet nooit dat zij er zijn om je te helpen de liefde te vinden.

Optimistisch zijn over het vinden van liefde komt een stuk vanzelfsprekender als je leunt op andere mensen en luistert naar wat zij je vertellen – namelijk dat je het zult vinden als je blijft zoeken.

Vraag hen om je te helpen met je dating chat, je zelfvertrouwen, je dating profielen, je date outfits zelfs.

Vraag om afspraakjes te regelen met vrienden of mensen die zij kennen.

Vraag hen om je af en toe een duwtje in de rug te geven als je het gevoel hebt dat je de liefde wilt opgeven.

Laat ze je helpen en je zult je niet langer bang voelen om nooit liefde te vinden.

12. Je angst kan je motiveren.

Als je dit artikel leest, voel je angst – een angst dat je nooit liefde zult vinden.

Misschien zal het keerpunt voor jou zijn dat je je realiseert dat angst net zo krachtig gebruikt kan worden om je vooruit te duwen als dat het gebruikt kan worden om je tegen te houden.

Het is gewoon een kwestie van de angst omdraaien.

In plaats van bang te zijn dat je nooit liefde zult vinden, moet je vrezen dat niets doen ervoor zorgt dat mogelijke liefdes voorbijgaan.

Deze nieuwe angst zal je juist dapper maken. Het zal je dat zetje geven dat je nodig hebt om hallo te zeggen, een gesprek te beginnen, een grap te vertellen, een beetje te flirten, een poging te wagen, en alle andere dingen te doen die horen bij het vormen van een liefdevolle relatie met iemand.

Kijk niet terug naar de “wat als?” momenten en mensen uit je verleden. Kijk naar de “wat als?” momenten en mensen in je heden en onderneem actie om uit te vinden wat er zou kunnen gebeuren als je iets zegt, iets doet, iets probeert.

Op zijn minst heb je dan geen “wat als?” momenten van potentiële spijt meer om op terug te kijken, omdat je de vraag al beantwoord zou hebben.

13. Je kunt je eigen leven vormgeven.

Stel je even voor dat je in de toekomst kunt kijken en zeker weet dat je nooit liefde zult vinden.

Hoe zou je het dan anders doen? Zou je meer van je liefde geven aan familie en vrienden? Zou je ernaar streven op elk continent te wonen? Zou je weer gaan studeren? Zou je meer risico’s nemen?

We staan er nooit bij stil hoe het idee dat we uiteindelijk iemand zullen ontmoeten en dan aan hun behoeften zullen moeten voldoen een beperking voor ons is… nog voordat we diegene hebben ontmoet.

Als je het analyseert, lijkt het krankzinnig dat we bereid zijn om ons leven alleen maar te leven in afwachting van die mythische persoon die langskomt en daar vooruit op plannen.

Met de zekerheid dat we alleen zullen eindigen, in plaats van alleen de angst ervoor, komt de ultieme bevrijding.

Leef je leven alsof romantische liefde er nooit deel van zal uitmaken, en je bent trouw aan jezelf en aan wat je werkelijk wilt.

Natuurlijk is er geen kristallen bol waarin we kunnen kijken, maar je leven leiden alsof je nooit liefde zult vinden betekent dat als je dat niet doet, je geweldige dingen hebt gedaan.

En als je wel iemand ontmoet, dan kies je die om de juiste redenen, vanwege wat ze aan je leven kunnen toevoegen (en je laat ze er niets van wegnemen).


Vinden sommige mensen nooit liefde?

Het eerlijke antwoord: ja, een deel van de bevolking zal door het leven gaan zonder ooit een echt liefdevolle relatie te ervaren.

Betekent dit dat je in paniek moet raken? Nee.

Je bent misschien bang dat je als een van deze mensen zult eindigen, alleen en ellendig voor je hele leven.

Maar als je dit artikel echt hebt gelezen (en als je dat niet hebt gedaan, scroll dan naar boven en doe het nu), dan zul je beseffen dat liefde niet het begin en het einde is en dat het single leven ook zijn voordelen heeft.

En trouwens, veel mensen hebben het gevoel dat ze nooit liefde zullen vinden… totdat ze die vinden. Je weet niet wanneer het zal gebeuren. Het is niet iets wat je nauwkeurig kunt voorspellen.

Je moet gewoon open blijven staan voor de mogelijkheid in plaats van je leven als liefdeloos te accepteren.

En als je dit artikel hebt gevonden nadat je onlangs uit een relatie bent gekomen, heb je misschien het gevoel dat je nooit meer liefde zult vinden. Alleen… je hebt het één keer gedaan; wat houdt je tegen om het weer te doen?

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.