”Kommer jag någonsin att hitta kärleken?” – 13 saker du behöver höra

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

Jag tror inte att många människor i tjugoårsåldern och uppåt, oavsett kön, kan lägga handen på hjärtat och ärligt säga att de aldrig någonsin har tänkt på att de skulle kunna vara singel och ensamma resten av livet.

De skulle ljuga om de sa att de aldrig har upplevt ett ögonblick av oro för att de kanske aldrig skulle hitta kärleken.

För vissa lyckliga människor kan det bara vara det, ett flyktigt ögonblick som går dem förbi.

För vissa av oss kan det här ämnet dock väga ganska tungt i våra sinnen, särskilt när tiden går och det inte finns några tecken på att den perfekta matchningen är i sikte.

Vi frågar oss ”varför kan jag inte hitta kärleken?” eller ”varför älskar ingen mig?” eller ”kommer jag någonsin att hitta den sanna kärleken?”.

Eller vi tänker/säger saker som ”jag kan inte hitta en dejt hur mycket jag än försöker.” och ”jag kan inte få en pojkvän/flickvän”.

Dessa tankar är naturliga med tanke på det samhälle vi lever i. I de flesta kulturer är det att bilda långsiktiga monogama förhållanden det som förväntas av oss. Vi är konditionerade från dag ett att tro att vårt enda mål i livet ska vara att para ihop oss och slå oss ner.

Men vi vet också, innerst inne, att romantisk kärlek inte är och inte bör vara livets allt och allt.

Det finns så många skäl att vara optimistisk. Optimistiska att någon kommer att dyka upp när tiden är mogen, optimistiska att du kommer att ha det bra tills dess och optimistiska att du kommer att klara dig bra om de inte gör det.

Du känner redan till alla skälen nedan, men en liten påminnelse om dem då och då kan inte skada. Här är bara några skäl att tro att ditt glas definitivt är halvfullt.

1. Åldern spelar ingen roll.

Du kanske rullar med ögonen åt den här, men det är sant! Ålder är bara en siffra och har absolut ingen effekt på din förmåga att träffa någon. Så enkelt är det. Vi går vidare.

2. Fortsätt att leta.

Jag är fast övertygad om att det är en myt att det bara finns en person i världen som vi någonsin kan bli lyckliga med, en myt som är konstruerad för att få oss alla att få panik och anpassa oss till samhällets normer.

Om du någonsin har varit förälskad vet du att det är lätt att känna att föremålet för din kärlek är den enda personen i världen för dig, och att du inte har någon chans att någonsin bli lycklig med någon annan.

Det beror främst på hormonerna som rasar inom dig när du är kär, och som ni alla vet kan hormoner göra dig ganska galen.

Tänk dock logiskt på det. Det finns över sju miljarder människor i den här världen. Visst, du är (förmodligen) inte attraherad av något av könen, och ålder kommer att innebära att en stor del av dessa människor är antingen för gamla eller för unga. Trots det har du fortfarande minst en halv miljard alternativ.

Det finns inte bara EN av dessa personer som du skulle kunna bli lycklig med. Människor är helt enkelt inte så speciella och individuella.

Sluta tänka på att leta efter kärlek som att leta efter en nål i en höstack, så kommer du att vara mycket mer öppen för att hitta den där du minst anar det.

3. Du utvecklas varje dag.

En stor anledning till optimism är att för varje dag du är singel lär du känna dig själv lite bättre. Det ger dig tid att acceptera dig själv och ta reda på vilken typ av liv du verkligen vill leva.

Det betyder att du har större chans att så småningom välja en partner som faktiskt är rätt för dig på lång sikt, om och när de kommer.

Varje dag som du kan växa minskar dina chanser att kasta din lott med fel person och bli indragen i ett förhållande som du inte skulle ha fastnat i eller förförts av om du bara var lite äldre och klokare.

Bättre ensam än i dåligt sällskap, trots allt.

4. Du har höga krav.

Om du oroar dig för att du aldrig kommer att hitta kärleken är det troligt att dina höga krav har något att göra med din singelstatus.

Sänk dem aldrig. Alltför många människor nöjer sig med något de inte är riktigt säkra på, bara för att de inte vill vara ensamma.

Att känna sitt värde och inte nöja sig med mindre än det bästa är grunden för ett fulländat liv, oavsett om en partner finns med eller inte.

5. Du är fri.

Ta en titt på dina vänner som är i förhållanden. Är de alla lyckliga? Jag tror inte det.

Gräset är alltid grönare, och även om singlar ägnar tid åt att drömma om att vara i ett förhållande saknar de som är i ett förhållande ofta friheten i singellivet, så njut av det.

Det här är din tid. Tiden då du äter exakt vad du vill, går vart du vill när du vill med vem du vill och inte behöver ta hänsyn till någon annan.

Visst, du kanske har andra åtaganden i form av barn, husdjur eller ett företag, men om du inte har några bindningar så gör det bästa av det. Sprid ut dina vingar, byt jobb, gör en resa.

Vem vet, du kanske bara letar efter kärlek på fel ställe.

6. Det är inte över.

Detta är inte slutet. Det är inte här du hamnar.

Det finns vänner du ännu inte har träffat, platser du ännu inte har sett och livsförändrande upplevelser på väg som du inte ens kan föreställa dig just nu.

Att inte vara bunden till en romantisk partner innebär att möjligheterna är oändliga.

Det kommer att finnas stora kärlekar i ditt liv, vare sig de är romantiska eller platoniska. Du kanske till och med lär dig att vara ditt eget livs kärlek.

7. Du är redan komplett.

Uttrycket ”andra halvan” måste begränsas till den lexikala soptunnan.

Tanken att du bara är en halv person tills någon kommer för att ”komplettera” dig är helt löjlig, och att inse det kan vara ganska revolutionerande.

Du är redan en komplett person, och om det finns en lucka i ditt liv är du den enda som kan fylla den. Ingen annan.

8. Alla förtjänar kärlek – ja, det gäller även dig!

En del människor tror att de aldrig kommer att finna kärlek eftersom de inte förtjänar att finna kärlek.

Jag är glad att kunna berätta för dig att du har fel.

Du förtjänar att finna kärlek lika mycket som alla andra. Och när du väl inser detta faktum kan det lyfta en vikt från dina axlar och sätta dig på rätt kurs till kärlek och romantik.

Du förstår, så länge du har detta gnagande tvivel om att du på något sätt är ovärdig att bli älskad av en annan person, kommer du inte att vara öppen för de möjligheter till kärlek som passerar din väg.

Du kan mycket väl ha träffat människor i det förflutna som kunde ha varit en av ditt livs stora kärlekar (kanske ditt livs permanenta stora kärlek), men eftersom du inte kunde se detta som en möjlighet, agerade du inte på det.

Kom då bara ihåg att du förtjänar kärlek, och håll ögonen öppna för varje möjlighet att göra den kärleken till verklighet.

9. Du kan öka dina chanser att hitta kärleken.

Kärleken faller aldrig bara ner i ditt knä en dag. Visst, du kan träffa en till synes kompatibel person av en slump, men även det är bara det första steget på en resa till kärlek.

Men du behöver inte vänta på att dessa slumpmässiga möten ska äga rum. Du kan proaktivt ge dig ut och träffa människor på eget bevåg.

Och visst, det kan mycket väl vara så att du redan har försökt det. Men du måste fortsätta att försöka. Du kan inte ge upp att hitta kärleken bara för att du har varit på 100 misslyckade dejter. Vem vet, dejt nummer 101 kan vara början på en livstid av kärlek och omsorg.

Dejtingappar, speeddejting-evenemang, sociala grupper … ja, till och med att gå till en bar och prata med några främlingar – ju mer du ger dig ut, desto större är chansen att du träffar någon som så småningom kan bli din partner.

Du kan inte passivt sitta och vänta på att kärleken ska ske. Det kommer den inte att göra.

Du måste ta kontroll över ditt kärleksliv, snurra hjulet om och om igen tills det till slut landar på kärlek.

10. Fysisk attraktionskraft är inget krav för kärlek.

Du kanske tror att du inte är tillräckligt snygg för att någon annan ska tycka att du är attraktiv. Och att eftersom ingen tycker att du är attraktiv kommer du inte att hitta kärleken.

Återigen faller det på mig att tala om för dig hur fel du har.

Fysisk attraktionskraft är inte allt och allt i livet, inte heller i kärleken. Människor av alla former, storlekar och utseenden finner kärlek. Det finns ingen barriär här förutom den som finns i ditt sinne.

Den fysiska sidan av saken är bara en del av det totala paketet av attraktion, och inte ens den viktigaste delen. En persons personlighet, intelligens, värderingar och humor – det är dessa faktorer som håller ett förhållande vid liv på lång sikt.

Sluta lägga så stor vikt vid utseendet – ditt och deras. Titta bortom ytan till det som verkligen betyder något.

11. Andra människor vill se dig lycklig – låt dem hjälpa dig.

Jag lovar dig att det finns gott om människor i den här världen som vill se dig lycklig och förälskad.

Oavsett om det är din familj eller dina vänner vill de alla att du ska uppleva den kärlek som de vet att du förtjänar. Glöm aldrig att de är här för att hjälpa dig att hitta kärleken.

Att vara optimistisk när det gäller att hitta kärleken kommer att bli mycket mer naturligt om du lutar dig mot andra människor och lyssnar på vad de säger till dig – nämligen att du kommer att hitta den om du fortsätter att söka.

Be dem att hjälpa dig med, din dejting-chatt, ditt självförtroende, dina dejtingprofiler, dina dejtingoutfits till och med.

Be om att få ordna träffar med vänner eller bekanta.

Be dem ge dig en liten knuff då och då om du känner att du vill ge upp kärleken.

Låt dem hjälpa dig och du kommer inte längre att känna dig rädd för att aldrig hitta kärleken.

12. Din rädsla kan motivera dig.

Om du läser den här artikeln känner du rädsla – en rädsla för att du aldrig kommer att hitta kärleken.

Kanske blir vändpunkten för dig att inse att rädslan kan användas för att driva dig framåt lika kraftfullt som den kan användas för att hålla dig tillbaka.

Det är bara en fråga om att vända på rädslan.

Istället för att vara rädd för att du aldrig kommer att hitta kärleken, bör du vara rädd för att passivitet gör att möjliga kärlekar passerar förbi.

Denna nya rädsla kommer faktiskt att göra dig modig. Den kommer att ge dig den lilla knuff du behöver för att säga hej, inleda en konversation, berätta ett skämt, flirta lite, ta ett steg och göra alla de andra saker som krävs för att skapa en kärleksfull relation med någon.

Titta inte tillbaka på ”tänk om”-ögonblick och personer från ditt förflutna. Titta på de ”tänk om”-ögonblick och personer som finns i din nutid och vidta åtgärder för att ta reda på det vad skulle kunna hända om du säger något, gör något, prövar något.

Du kommer åtminstone inte att ha några fler ”vad hade varit om”-ögonblick av potentiell ånger att se tillbaka på eftersom du redan skulle ha svarat på frågan.

13. Du kan forma ditt eget liv.

Föreställ dig för ett ögonblick att du skulle kunna se in i framtiden och veta med säkerhet att du aldrig kommer att hitta kärleken.

Hur skulle du göra saker och ting annorlunda? Skulle du ge mer av din kärlek till familj och vänner? Skulle du sträva efter att bo på alla kontinenter? Skulle du gå tillbaka till dina studier? Skulle du ta fler risker?

Vi stannar aldrig upp och inser hur tanken att vi så småningom kommer att träffa någon och sedan måste tillgodose deras behov är en begränsning för oss… innan vi ens har träffat dem.

När man analyserar det verkar det vansinnigt att vi är villiga att leva våra liv i väntan på att den där mytomspunna personen ska komma och planera i förväg för det.

Med vissheten om att vi kommer att sluta ensamma, snarare än bara rädslan för det, kommer den ultimata befrielsen.

Lev ditt liv som om romantisk kärlek aldrig kommer att vara en del av det, och du kommer att vara sann mot dig själv och det du verkligen vill ha.

Naturligtvis finns det ingen kristallkula som vi kan titta in i, men att leva ditt liv som om du aldrig kommer att hitta kärleken innebär att om du inte gör det, kommer du att ha gjort fantastiska saker.

Och om du träffar någon kommer du att välja dem av rätt skäl, på grund av vad de kan tillföra ditt liv (och du kommer inte att låta dem ta bort något från det).


Finner vissa människor aldrig kärleken?

Det ärliga svaret: Ja, en del av befolkningen kommer att gå igenom livet utan att någonsin uppleva en verkligt kärleksfull relation.

Betyder detta att du bör få panik? Nej.

Du kanske är orolig för att du kommer att sluta som en av dessa människor, ensam och olycklig i hela ditt liv.

Men om du faktiskt har läst den här artikeln (och om du inte har gjort det, scrolla upp och gör det nu) kommer du att inse att kärlek inte är det enda rätta och att singellivet har sina fördelar.

Och dessutom känner många människor att de aldrig kommer att hitta kärleken… tills de gör det. Du vet inte när det kommer att hända. Det är inte något man kan förutsäga exakt.

Du måste bara förbli öppen för möjligheten i stället för att acceptera ditt liv som kärlekslöst.

Och om du har hittat den här artikeln efter att nyligen ha kommit ut ur ett förhållande, kanske du känner att du aldrig kommer att hitta kärleken igen. Men… du gjorde det en gång; vad hindrar dig från att göra det igen?

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.