Hur du berättar för någon att du gillar dem (utan att förstöra vänskapen)

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Har du blivit kär i någon?

Har du blivit förälskad i honom eller henne, medan han eller hon fortfarande, såvitt du vet, är helt omedveten om dina känslor?

Många av oss drar oss för att berätta för personen för vår tillgivenhet vad vi känner för dem eftersom vi inte är säkra på att hur hur man ska gå till väga.

Vi övertygar oss själva om att de kommer att komma på det av sig själva eller att de faktiskt redan är helt medvetna men bara inte är intresserade.

I de sociala mediernas och internetdejtingens tidsålder är många av oss ännu mer ovilliga att vara uppriktiga om hur vi känner.

Men tyvärr kan detta tillvägagångssätt ofta innebära att fantastiska människor passerar förbi oss och fångas upp av dem som är villiga att vara ärliga om sina känslor.

Hur klyschigt det än må vara är livet för kort, och om du alltid väntar på att saker och ting ska komma till dig i stället för att gå ut och ta dem för dig själv, missar du nästan definitivt något.

Om du har bestämt dig för att ta tjuren vid hornen och ge det en chans, kan det hända att du undrar vad rätt väg hur man ska gå till väga för att göra det.

Om du är orolig för att det ska bli pinsamt eller om du är övertygad om att du kommer att framstå som läskig behöver du inte vara det.

Läs vidare för några enkla tips om hur du kan göra dina känslor för någon kristallklara.

1. Gör det inte till en stor grej.

Varje situation är annorlunda, och det finns alla möjliga anledningar till varför du kan tycka att det är komplicerat att berätta om dina känslor.

Du kanske är orolig för att förstöra en viktig vänskap, det kan finnas ex inblandade, ni kanske jobbar tillsammans … dessa saker är sällan okomplicerade.

Men om du fortsätter att bygga upp det i ditt huvud och fokusera på vad som kan gå fel kommer något förmodligen att gå fel.

Kom ihåg att om du går tillväga på rätt sätt och inte gör ett drama av det, kommer du antingen att fortsätta som tidigare, som vänner, eller så får du en dejt av det.

Om du bygger upp det för mycket ställer du in dig själv för ett fall. Om, det vill säga, du någonsin vågar göra det faktiskt efter att ha skrämt upp dig själv om det.

Påminn dig själv om att vad som än händer kommer världen att fortsätta att snurra och ditt liv kommer att fortsätta med eller utan den här personen i det.

2. Bestäm om du ska göra det personligen eller via sms.

Att göra det personligen eller skicka ett meddelande till dem är helt och hållet ditt val, eftersom båda sätten har sina fördelar.

Om själva tanken på att bjuda ut dem skrämmer dig och ansikte mot ansikte är ett steg för långt, är det helt okej att göra det via sms.

Det kan kännas som en undanflykt, men en fördel med detta tillvägagångssätt är att de inte behöver svara omedelbart.

Om dina känslor kommer som en total överraskning för dem innebär ett meddelande att de får lite tid att tänka, vilket kanske ökar dina chanser att få ett ja.

Å andra sidan, om du vet att du vet att du kommer att sitta fastklistrad vid din telefon och bli lite galen tills du äntligen får ett svar… utsätt dig inte för det!

Det finns också starka argument för att göra det personligen. När det gäller hjärtefrågor är det viktigt att kunna läsa av någons reaktion och kroppsspråk, och att de kan läsa av ditt.

Att säga det till dem ansikte mot ansikte innebär också att när du väl tar mod till dig att göra det, vet du hur du vill ha det.

Du vet innerst inne vilket sätt som är bäst för dig.

3. Välj ditt ögonblick.

Om du bestämmer dig för att skicka ett sms till dem, se till att du gör det vid en tidpunkt då de troligen är lediga, snarare än ute och reser.

Fråga först hur de mår, och om svaret är att de är superstressade eller trötta, låt det vänta till en annan gång.

Om ni gör det personligen, gör det när det bara är ni två och ni sitter eller promenerar någonstans där det är lugnt. Ett kafé eller en park är perfekt.

4. Gör det så fort som möjligt.

Det kan hända att du redan har varit förälskad i den här personen under en lång tid. Men om det är en ny grej, gör dig själv en tjänst och gör slut på ditt elände!

Att göra det så snart som möjligt innebär att du, om de inte ger tillbaka, kan kväva dina känslor i sin linda innan de utvecklas ytterligare.

Och om de tackar ja betyder det att du kan fortsätta att njuta av deras sällskap förr snarare än senare.

Du vet aldrig vad ödet har i beredskap för dig, så låt inte dyrbar tid glida dig ur händerna.

5. Håll förälskelsen för dig själv.

Du kanske är besatt bara lite grann, men gör ditt bästa för att göra det inåt.

Berätta för all del för dina närmaste vänner, men undvik kanske att berätta för eventuella gemensamma vänner som du har med personen i fråga.

Istället för att bara prata med alla som lyssnar om hur mycket du gillar den här personen, berätta för dem!

6. Ge dig själv en självförtroendeförstärkning.

Om du fortfarande är ovillig att klargöra dina känslor kan det vara så att det du behöver är en liten egoboost.

Vi är alla generellt sett mycket mer kritiska mot oss själva än mot andra människor, så varför inte berätta för dina bästa vänner att ditt självförtroende är lite svackande och få dem att berätta allt de älskar med dig.

Påminn dig själv om att du, oavsett om just den här personen är attraherad av dig eller inte, är en otrolig person som är värd – och kommer att finna – kärlek.

7. Det är bara att bjuda ut dem på en dejt först.

Om inte situationen mellan er är ultrakomplicerad är den goda nyheten att det förmodligen inte finns någon anledning för dig att ösa ut ditt hjärta till dem med någon form av romantisk förklaring.

Att berätta hur du känner kan skrämma bort dem, särskilt om det kommer helt oväntat för dem.

En dejt är dock mycket mindre skrämmande.

Kom ihåg att du har utvecklat dessa känslor ett tag nu, men de kanske aldrig har tänkt på dig på det sättet förrän i det ögonblick du föreslår att vi ska gå ut och ta en drink.

Om det går bra finns det mer än tillräckligt med tid för dig att bekänna din kärlek längre fram i tiden, när de kanske är mer förberedda på det, mottagliga för det eller till och med ger igen.

I det här skedet är allt du behöver från dem ett enkelt ja eller nej.

Det räcker med en avslappnad inbjudan där det tydligt framgår att du bjuder ut dem på en dejt – kanske efter att ni har haft en avslappnad pratstund.

Något i stil med: ”Har du lust att äta middag någon gång, som mer än vänner?”

Detta är mer än tillräckligt för att kommunicera att du gillar dem utan att du behöver skriva ut det.

Det innebär också att de enkelt och nonchalant kan säga nej och skratta bort det, om de föredrar det, och ni kan båda gå vidare och förbli vänner utan att det blir pinsamt.

8. Gör saker och ting tydliga, men var inte besatt av de exakta orden.

Det finns två saker att komma ihåg här. För det första ska du se till att språket du väljer gör det tydligt att du inte bara bjuder ut dem på kaffe för en vänlig pratstund. Du vill undvika att de tackar ja till din inbjudan med ett felaktigt intryck.

Om de missförstår dina avsikter kommer det att bli besvärligt när de till slut inser att ni två är på helt olika sidor. Att använda ordet ”dejt” hjälper alltid.

Å andra sidan ska du inte vara besatt av vad du ska säga och inte försöka komma på någon tjusig replik. Det som låter bra på film fungerar sällan i verkligheten. Ju enklare desto bättre.

9. Ge dig själv en tidsfrist.

Om du har skjutit upp frågan om att bjuda ut dem ett tag nu och fortsätter att hitta på ursäkter, ge dig själv en knuff genom att faktiskt sätta en deadline.

Låt oss vara ärliga, det ”perfekta” ögonblicket som du har väntat på kommer förmodligen aldrig att dyka upp, så du måste bara välja ditt ögonblick och satsa på det.

Oavsett om det är i slutet av veckan, i slutet av månaden eller före din födelsedag, tillåt dig inte att fortsätta slösa bort tiden.

10. Ge dem sedan lite utrymme.

Om de har sagt ja och ni har kommit överens om ett datum, ge dem lite utrymme för att smälta vad som har hänt.

Skicka gärna ett sms till dem för att få veta mer om detaljerna för er dejt, men låt dem bearbeta det faktum att du har sagt att du gillar dem och ge dem en chans att bli glada över ert möte!

11. Förbered dig på att bli avvisad.

Även om det alltid är bra att vara optimistisk, är det i situationer som dessa alltid klokt att vara beredd på att få ett bakslag.

Om du är vän med dem, gör klart att er vänskap betyder mycket för dig och att det sista du vill göra är att göra det pinsamt.

Det kan mycket väl bli lite ansträngt under de följande veckorna om de säger nej, men om du är försiktig så att du inte ändrar ditt sätt att bete dig mot dem bör ni båda snart glida tillbaka till den relation ni hade tidigare.

Försök att se till att det inte är du som gör saker och ting besvärliga, även om du gör det omedvetet.

Det finns trots allt många fler fiskar i havet och många stora kärlekar som du ännu inte har träffat, och vänskapen bör värnas.

Även om det kan verka så när du är mitt uppe i det hela, är avvisningar definitivt inte världens undergång, så gör ditt bästa för att hålla saker och ting i perspektiv.

Vanliga frågor

Hur kan man säga till någon att man tycker om dem utan att säga det?

Även om det förmodligen är bäst att säga det tydligt, kan du alltid använda en annan fras för att antyda för den andra personen att du verkligen tycker om deras sällskap. Att bara säga ”Jag tycker verkligen om ditt sällskap” är faktiskt en bra början.

Andra fraser du kan prova är: ”Jag gillar att umgås med dig”, ”Jag har alltid roligt när du är i närheten”, ”Du är så rolig att vara med” och ”Jag känner mig så bekväm med dig”

Hur kan du antyda att du tycker om någon?

Om du ännu inte är redo att säga vad du känner finns det andra sätt du kan ge den här personen ledtrådar om att du tycker om honom eller henne. Ett av de bästa sätten är att ge dem äkta komplimanger. Dessa kan vara så enkla som att säga att de ser trevliga ut idag.

Eller så kan du fokusera på något specifikt som deras nya skor eller hur deras hår är stylat. Släng bara in dessa nonchalant i konversationen och gör ingen stor grej av det.

Ska man säga till någon att man tycker om dem när de är i ett förhållande?

Om du är förälskad i någon som redan har ett parförhållande är det i allmänhet bättre att inte avslöja dina känslor. Det är osannolikt att det leder någonstans och du riskerar verkligen att förlora dem som vänner eftersom de kan känna sig väldigt obekväma med att vara runt dig när de vet hur du känner och ändå också har en partner. Det kan kännas som ett svek för dem eller som om de för dig bakom ljuset.

Hur kan du berätta för någon att du gillar dem utan att bli avvisad?

Ledsen, men avvisning är en möjlighet när du berättar för någon hur du känner för honom eller henne. Visst kan du försöka vänta tills du är nästan säker på att de gillar dig tillbaka, men den dagen kanske aldrig kommer, antingen för att du inte läser tecknen eller för att du tvivlar på dina instinkter.

Det är bäst att bara komma ut och säga det även om det innebär ett avvisande, för då kan du åtminstone börja gå vidare.

Hur kan du berätta för din förälskelse att du gillar honom eller henne via sms?

Att komma ut och bara säga hur du känner är ett alternativ – och ett bra sådant. Annars kan du alltid indirekt berätta det genom att säga hur mycket du ser fram emot att träffa dem, eller hur roligt du hade med dem nyligen.

Textsamtal är aldrig lika tydliga som ansikte mot ansikte, så innebörden av dina meddelanden kan missförstås av den andra personen.

Hur kan du i hemlighet berätta för någon att du tycker om honom eller henne?

Tja, du måste fråga dig själv varför du ens skulle vilja berätta för någon i hemlighet att du tycker om honom eller henne. Vad tror du att du skulle vinna på det? Visst kan du skicka en bukett blommor med ett kort där det står att det är från ”en hemlig beundrare”, men om de inte vet vem det är kommer de inte att veta hur de ska känna.

Även om de misstänker att du tycker om dem, om de inte vet säkert vem som har skickat dem en gåva, kommer de inte att kunna agera på det, om det är vad du hoppas att de ska göra.

Hur kan du fråga någon om de tycker om dig utan att vara uppenbar?

Om du vill ta reda på vad någon känner för dig innan du berättar hur du känner kan du alltid försöka säga något i stil med: ”Det är trevligt att umgås bara vi två, eller hur?”

De kommer förmodligen att säga ja på ett eller annat sätt eftersom de inte vill göra dig upprörd, men det är sättet de säger det på och deras ansiktsuttryck som säger dig vad de verkligen känner.

Om de har ett stort leende på läpparna och ögonen ser ljusa ut är det ett bra tecken på att de gillar dig åtminstone lite grann. Om de rodnar är det ett ännu bättre tecken på att de gillar dig.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.