Hoe je iemand vertelt dat je hem leuk vindt (en de vriendschap NIET verpest)

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Ben je verliefd op iemand?

Ben je halsoverkop verliefd op hem of haar geworden, terwijl hij of zij zich, voor zover jij weet, nog helemaal niet bewust is van jouw gevoelens.

Velen van ons schrikken ervoor terug om de persoon van onze genegenheid te vertellen wat we voor hem of haar voelen, omdat we niet zeker weten hoe om het aan te pakken.

We overtuigen onszelf ervan dat ze er vanzelf wel achter zullen komen of dat ze het eigenlijk al wel weten maar gewoon niet geïnteresseerd zijn.

In het tijdperk van sociale media en internetdating zijn velen van ons nog terughoudender om openhartig te zijn over hoe we ons voelen.

Maar helaas kan deze aanpak vaak betekenen dat geweldige mensen aan ons voorbijgaan en worden opgepikt door degenen die bereid zijn eerlijk te zijn over hun gevoelens.

Hoe cliché het ook is, het leven is te kort, en als je altijd wacht tot dingen naar je toe komen in plaats van erop uit te gaan en ze voor jezelf te pakken, dan mis je bijna zeker iets.

Als je hebt besloten de koe bij de horens te vatten en het te proberen, vraag je je misschien af wat de juiste manier aanpak is.

Als je bang bent om het ongemakkelijk te maken of ervan overtuigd bent dat je eng zult overkomen, dan hoeft dat niet.

Lees verder voor een paar eenvoudige tips om je gevoelens voor iemand glashelder te maken.

1. Maak er geen groot probleem van.

Elke situatie is anders, en er zijn allerlei redenen waarom je misschien denkt dat het ingewikkeld is om schoon schip te maken over je gevoelens.

Je bent misschien bang om een belangrijke vriendschap te verpesten, er kunnen exen bij betrokken zijn, jullie werken misschien samen… deze dingen zijn zelden rechttoe rechtaan.

Maar als je het in je hoofd blijft opbouwen en je concentreert op wat er mis zou kunnen gaan, zal er waarschijnlijk iets misgaan.

Onthoud dat als je het op de juiste manier aanpakt en er geen drama van maakt, je ofwel doorgaat zoals je was, als vrienden, of er een afspraakje van krijgt.

Als je het te veel opbouwt, bereid je jezelf voor op een val. Als, dat wil zeggen, je ooit het lef krijgt om het daadwerkelijk te doen, nadat je je er zo druk over hebt gemaakt.

Herinner jezelf eraan dat, wat er ook gebeurt, de wereld zal blijven draaien, en je leven zal doorgaan met of zonder deze persoon erin.

2. Beslis of je het persoonlijk doet of via sms.

Het persoonlijk doen of een bericht sturen is helemaal jouw keuze, want beide manieren hebben hun voordelen.

Als de gedachte alleen al om hem uit te vragen je afschrikt en face-to-face een stap te ver is, dan is het absoluut prima om het per sms te doen.

Het voelt misschien als een uitvlucht, maar een voordeel van deze aanpak is dat ze niet onmiddellijk hoeven te reageren.

Als je gevoelens als een totale verrassing voor hen komen, betekent het ontvangen van een bericht dat ze wat tijd hebben om na te denken, wat misschien je kansen op een ja vergroten.

Aan de andere kant, als je weet dat je door het sturen van een berichtje aan je telefoon gekluisterd zit en een beetje gek wordt tot je eindelijk een antwoord krijgt… doe jezelf dat dan niet aan!

Er is ook een sterk argument om het persoonlijk te doen. Als het om zaken van het hart gaat, is het belangrijk dat je iemands reactie en lichaamstaal kunt lezen, en dat zij de jouwe kunnen lezen.

Het in hun gezicht zeggen betekent ook dat je, als je eenmaal de moed hebt om het te doen, weet hoe het zit.

Je zult diep van binnen weten welke manier voor jou het beste is.

3. Kies je moment.

Als je besluit ze te sms’en, doe dat dan (zonder al te stalkerig te willen zijn) op een moment dat ze waarschijnlijk vrij zijn, in plaats van op stap.

Vraag eerst hoe het met ze gaat, en als het antwoord is dat ze super gestrest of moe zijn, laat het dan voor een ander moment.

Als je het persoonlijk doet, doe het dan als jullie met z’n tweeën zijn en je ergens rustig zit of wandelt. Een café of een park is ideaal.

4. Doe het zo snel mogelijk.

Je bent misschien al lang verliefd op deze persoon. Als het echter iets nieuws is, doe jezelf dan een plezier en verlos jezelf uit je lijden!

Het zo snel mogelijk doen betekent dat je, als ze niet wederkerig zijn, je gevoelens in de kiem kunt smoren voordat ze zich verder ontwikkelen.

En als ze ja zeggen, betekent het dat je eerder vroeger dan later van hun gezelschap kunt gaan genieten.

Je weet nooit wat het lot voor je in petto heeft, dus laat geen kostbare tijd door je vingers glippen.

5. Houd de verliefdheid voor jezelf.

Je bent misschien maar een beetje aan het obsederen, maar doe je best om het binnenskamers te doen.

Vertel het met alle middelen aan je beste vrienden, maar vermijd misschien het vertellen aan wederzijdse vrienden die je hebt met de persoon in kwestie.

In plaats van met iedereen die wil luisteren te praten over hoe leuk je deze persoon vindt, vertel het hem of haar!

6. Geef jezelf een vertrouwensboost.

Als je nog steeds aarzelt om je gevoelens duidelijk te maken, kan het zijn dat je een kleine ego-boost nodig hebt.

We zijn over het algemeen allemaal veel kritischer op onszelf dan op andere mensen, dus waarom vertel je je beste vrienden niet dat je zelfvertrouwen een beetje daalt en laat ze je vertellen wat ze allemaal leuk aan je vinden.

Herinner jezelf eraan dat, of deze specifieke persoon zich nu wel of niet tot je aangetrokken voelt, je een ongelooflijk persoon bent die de liefde waard is en zal vinden.

7. Vraag ze gewoon eerst mee uit.

Tenzij de situatie tussen jullie ultra-gecompliceerd is, is het goede nieuws dat het waarschijnlijk niet nodig is om je hart uit te storten met een romantische verklaring.

Uitleggen wat je voelt zou hen kunnen afschrikken, vooral als het voor hen totaal onverwacht komt.

Een afspraakje is echter veel minder intimiderend.

Vergeet niet dat je deze gevoelens al een tijdje ontwikkelt, maar dat zij misschien nog nooit op die manier aan je hebben gedacht tot het moment dat je voorstelt om iets te gaan drinken.

Als het goed gaat dan is er meer dan genoeg tijd voor je om je liefde verderop op te biechten, wanneer ze er misschien meer op voorbereid zijn, er ontvankelijk voor zijn of het zelfs beantwoorden.

In dit stadium heb je van hen alleen een eenvoudig ja of nee nodig.

Een ontspannen uitnodiging die duidelijk maakt dat je hen mee uit vraagt – misschien nadat jullie een informeel gesprek hebben gevoerd – is alles wat nodig is.

Iets in de trant van: “Heb je zin om een keer uit eten te gaan, als meer dan vrienden?”

Dit is meer dan genoeg om te communiceren dat je hen leuk vindt zonder dat je het echt hoeft te spellen.

Het betekent ook dat ze gemakkelijk en terloops nee kunnen zeggen en het weg kunnen lachen, als ze dat willen, en jullie kunnen allebei verder gaan en vrienden blijven zonder enige gêne.

8. Maak dingen duidelijk, maar maak je niet druk over de precieze woorden.

Je moet hier twee dingen onthouden. Ten eerste, zorg ervoor dat de taal die je kiest duidelijk maakt dat je ze niet alleen voor een vriendelijk praatje op de koffie vraagt. Je wilt voorkomen dat ze onder de verkeerde indruk op je uitnodiging ingaan.

Als ze je bedoelingen toch verkeerd begrijpen, wordt het ongemakkelijk als ze uiteindelijk beseffen dat jullie twee op totaal verschillende pagina’s zitten. Het woord ‘date’ gebruiken helpt altijd.

Aan de andere kant, maak je niet druk over wat je gaat zeggen en probeer niet een of andere mooie zin te bedenken. Wat in de film goed klinkt, werkt zelden in het echte leven. Hoe eenvoudiger, hoe beter.

9. Geef jezelf een deadline.

Als je het uitvragen al een tijdje uitstelt en excuses blijft verzinnen, geef jezelf dan een duwtje in de rug door daadwerkelijk een deadline te stellen.

Laten we eerlijk zijn, dat ‘perfecte’ moment waarop je hebt gewacht zal zich waarschijnlijk nooit aandienen, dus je moet gewoon je moment kiezen en ervoor gaan.

Of het nu het einde van de week is, het einde van de maand, of voor je verjaardag, sta jezelf niet toe om tijd te blijven verspillen.

10. Geef ze dan een beetje ruimte.

Als ze ja hebben gezegd en jullie hebben een datum afgesproken, geef ze dan wat ruimte om te verwerken wat er is gebeurd.

Stuur ze gerust een sms om de details van jullie afspraakje vast te leggen, maar laat ze het feit dat je ze verteld hebt dat je ze leuk vindt verwerken, en geef ze de kans om enthousiast te worden over jullie ontmoeting!

11. Bereid je voor op afwijzing.

Hoewel het altijd goed is om optimistisch te zijn, is het in dit soort situaties altijd verstandig om voorbereid te zijn op de afwijzing.

Als je vrienden bent, maak dan duidelijk dat je vriendschap veel voor je betekent, en dat het laatste wat je wilt doen is het ongemakkelijk maken.

In de weken daarna kan het misschien wat gespannen zijn als ze nee zeggen, maar als je ervoor zorgt dat je je niet anders gaat gedragen, zullen jullie allebei snel weer terugglijden naar de relatie die jullie eerder hadden.

Probeer ervoor te zorgen dat jij niet degene bent die de dingen ongemakkelijk maakt, zelfs als je dat onbewust doet.

Er zijn immers nog veel meer vissen in de zee en veel grote liefdes die je nog moet ontmoeten, en vriendschap moet je koesteren.

Hoe het ook lijkt als je er middenin zit, afwijzing is zeker niet het einde van de wereld, dus doe je best om de dingen in perspectief te houden.

FAQs

Hoe kun je iemand vertellen dat je hem leuk vindt zonder het te zeggen?

Hoewel duidelijk zeggen waarschijnlijk de beste aanpak is, kun je altijd een andere zin gebruiken om de ander duidelijk te maken dat je zijn gezelschap echt leuk vindt. In feite is gewoon zeggen: “Ik geniet echt van je gezelschap” een goed begin.

Andere zinnen die je kunt proberen zijn: “Ik ga graag met je om,” “Ik vermaak me altijd als jij in de buurt bent,” “Je bent zo leuk om bij te zijn,” en “Ik voel me zo op mijn gemak bij jou.”

Hoe kun je laten doorschemeren dat je iemand leuk vindt?

Als je nog niet klaar bent om te zeggen hoe je je voelt, zijn er andere manieren waarop je deze persoon aanwijzingen kunt geven dat je hem of haar leuk vindt. Een van de beste manieren is om hem of haar oprechte complimenten te geven. Die kunnen zo simpel zijn als zeggen dat ze er vandaag leuk uitzien.

Of je kunt je richten op iets specifieks, zoals hun nieuwe schoenen of de manier waarop hun haar is gestyled. Gooi deze terloops in een gesprek en maak er geen groot punt van.

Moet je iemand vertellen dat je hem leuk vindt als hij een relatie heeft?

Als je een oogje hebt op iemand die al een relatie heeft, is het over het algemeen beter om je gevoelens niet te onthullen. Het is onwaarschijnlijk dat het ergens toe leidt en je loopt echt het risico hem of haar als vriend te verliezen, omdat hij of zij zich misschien erg ongemakkelijk voelt om bij je in de buurt te zijn terwijl hij of zij weet hoe je je voelt en toch ook een partner heeft. Het kan voelen als verraad of alsof ze je aan het lijntje houden.

Hoe kun je iemand vertellen dat je hem leuk vindt zonder afgewezen te worden?

Sorry, maar afwijzing is een mogelijkheid wanneer je iemand vertelt wat je voor hem of haar voelt. Zeker, je kunt proberen te wachten tot je bijna zeker weet dat ze je ook leuk vinden, maar die dag komt misschien nooit omdat je de tekenen niet leest of omdat je twijfelt aan je instinct.

Het is het beste om er gewoon voor uit te komen en het te zeggen, ook al betekent dat afwijzing, want dan kun je tenminste beginnen om verder te gaan.

Hoe kun je je crush vertellen dat je hem of haar leuk vindt via tekst?

Er voor uitkomen en gewoon zeggen wat je voelt is één optie – en een goede. Anders kun je het altijd indirect vertellen door te zeggen hoezeer je ernaar uitkijkt om hem of haar te zien, of hoeveel plezier je onlangs met hem of haar hebt gehad.

Tekstgesprekken zijn nooit zo duidelijk als face-to-face, dus de betekenis van je berichten kan verkeerd begrepen worden door de ander.

Hoe kun je iemand stiekem vertellen dat je hem of haar leuk vindt?

Nou, je moet je afvragen waarom je iemand zelfs maar stiekem zou willen vertellen dat je hem of haar leuk vindt. Wat denk je daarmee te winnen? Zeker, je zou een bos bloemen kunnen sturen met een kaartje waarop staat dat het van ‘een geheime aanbidder’ is, maar als ze niet weten wie het is, zullen ze niet weten hoe ze zich moeten voelen.

Zelfs als ze vermoeden dat je hen leuk vindt, als ze niet zeker weten wie hen een cadeau heeft gestuurd, zullen ze er niet naar kunnen handelen, als dat is wat je hoopt dat ze zullen doen.

Hoe kun je iemand vragen of hij je leuk vindt zonder overduidelijk te zijn?

Als je wilt weten wat iemand voor je voelt voordat je hem vertelt wat je voelt, kun je altijd proberen iets te zeggen als: “Het is leuk om met z’n tweeën rond te hangen, nietwaar?”

Ze zullen waarschijnlijk op de een of andere manier ja zeggen omdat ze je niet van streek willen maken, maar het is de manier waarop ze het zeggen en de blik op hun gezicht die je vertelt wat ze werkelijk voelen.

Als ze een grote glimlach op hun gezicht hebben en hun ogen stralen, is dat een goed teken dat ze je op zijn minst een beetje leuk vinden. Als ze blozen, is dat een nog beter teken dat ze je leuk vinden.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.