Sådan fortæller du nogen, at du kan lide dem (og ødelægger IKKE venskabet)

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Er du forelsket i en person?

Er du blevet hovedkulds forelsket i dem, mens de stadig, så vidt du ved, ikke er klar over dine følelser.

Mange af os er tilbageholdende med at fortælle personen af vores hengivenhed, hvad vi føler for dem, da vi ikke er sikre på hvordan hvordan vi skal gribe det an.

Vi overbeviser os selv om, at de nok skal finde ud af det af sig selv, eller at de faktisk allerede er helt klar over det, men bare ikke er interesserede.

I en tid med sociale medier og internetdating er mange af os endnu mere tilbageholdende med at være ærlige med at fortælle, hvordan vi føler.

Men desværre kan denne tilgang ofte betyde, at fantastiske mennesker går forbi os og bliver optaget af dem, der er villige til at være ærlige om deres følelser.

Uanset hvor klichéfyldt det end måtte være, er livet for kort, og hvis du altid venter på, at tingene kommer til dig i stedet for at gå ud og gribe dem for dig selv, går du næsten helt sikkert glip af noget.

Hvis du har besluttet dig for at tage tyren ved hornene og give det et skud, kan det godt være, at du undrer dig over, hvad det den rigtige måde hvordan man skal gribe det an.

Hvis du er bekymret for at gøre det akavet eller er overbevist om, at du vil virke uhyggelig, behøver du ikke være det.

Læs videre for at få et par enkle tips til, hvordan du gør dine følelser for en person krystalklare.

1. Gør det ikke til en stor sag.

Alle situationer er forskellige, og der er alle mulige grunde til, at du måske synes, at det er kompliceret at fortælle om dine følelser.

Du er måske bange for at ødelægge et vigtigt venskab, der kan være ekser involveret, I arbejder måske sammen … disse ting er sjældent ligetil.

Men hvis du bliver ved med at bygge det op i dit hoved og fokusere på, hvad der kan gå galt, vil noget sandsynligvis gå galt.

Husk, at hvis du griber det rigtigt an og ikke gør et drama ud af det, vil I enten fortsætte som I var, som venner, eller få en date ud af det.

Hvis du bygger det for meget op, lægger du op til et fald. Hvis du altså nogensinde får modet til rent faktisk at gøre det efter at have flippet dig selv ud over det.

Mind dig selv om, at uanset hvad der sker, vil verden blive ved med at dreje sig, og dit liv vil fortsætte med eller uden denne person i det.

2. Beslut dig for, om du vil gøre det personligt eller via sms.

At gøre det personligt eller sende dem en besked er helt dit valg, da begge måder har deres fordele.

Hvis selve tanken om at invitere dem ud skræmmer dig, og ansigt til ansigt er et skridt for langt, er det helt fint at gøre det via sms.

Det kan føles som en undvigelse, men en af fordelene ved denne fremgangsmåde er, at de ikke behøver at svare med det samme.

Hvis dine følelser kommer som en total overraskelse for dem, betyder det at modtage en besked, at de har lidt tid til at tænke, hvilket måske øger dine chancer for et ja.

På den anden side, hvis du ved, at du ved, at du ved at sende en besked vil sidde klistret til din telefon og blive lidt skør, indtil du endelig får et svar … det skal du ikke udsætte dig selv for!

Der er også et stærkt argument for at gøre det personligt. Når det drejer sig om hjertesager, er det vigtigt at kunne aflæse en persons reaktion og kropssprog, og at vedkommende kan aflæse dit.

At sige det til dem ansigt til ansigt betyder også, at når du først får modet til at gøre det, ved du det på den ene eller den anden måde.

Du vil inderst inde vide, hvilken vej der er bedst for dig.

3. Vælg dit øjeblik.

Hvis du beslutter dig for at sende en sms til dem, så sørg for at gøre det på et tidspunkt, hvor de sandsynligvis er ledige, og ikke ude at rejse.

Spørg dem først, hvordan de har det, og hvis svaret er, at de er superstressede eller trætte, så lad det blive til et andet tidspunkt.

Hvis du gør det personligt, så gør det, når I kun er jer to, og I sidder eller går en tur et roligt sted. En café eller en park er ideelt.

4. Gør det så hurtigt som muligt.

Det kan være, at du allerede har været forelsket i denne person i lang tid. Men hvis det er en ny ting, så gør dig selv en tjeneste og gør dig selv en tjeneste og gør dig selv fri af din elendighed!

Hvis du gør det så hurtigt som muligt, betyder det, at du kan kvæle dine følelser i opløbet, før de udvikler sig yderligere, hvis de ikke gengælder dig.

Og hvis de siger ja, betyder det, at du kan komme videre med at nyde deres selskab snarere før end senere.

Du ved aldrig, hvad skæbnen har i vente for dig, så lad ikke dyrebar tid glide dig mellem fingrene.

5. Hold forelskelsen for dig selv.

Du er måske bare en smule besat, men gør dit bedste for at gøre det indadtil.

Fortæl det endelig til dine nærmeste venner, men undgå måske at fortælle det til eventuelle fælles venner, du har med den pågældende person.

I stedet for bare at tale med alle, der vil lytte, om, hvor meget du kan lide denne person, så fortæl dem det!

6. Giv dig selv et selvtillidsboost.

Hvis du stadig er tilbageholdende med at gøre dine følelser tydelige, kan det være, at det, du har brug for, er et lille ego boost.

Vi er generelt alle sammen langt mere kritiske over for os selv end over for andre mennesker, så hvorfor ikke fortælle dine bedste venner, at din selvtillid er ved at dykke en smule, og få dem til at fortælle dig alle de ting, de elsker ved dig.

Mind dig selv om, at uanset om denne bestemte person er tiltrukket af dig eller ej, er du et utroligt menneske, som er værdig til – og vil finde – kærlighed.

7. Bare inviter dem ud på en date først.

Medmindre situationen mellem jer er ultrakompliceret, er den gode nyhed, at der sandsynligvis ikke er behov for, at du udgyder dit hjerte til dem med nogen form for romantisk erklæring.

Hvis du fortæller dem, hvad du føler, kan det bare skræmme dem væk, især hvis det kommer helt ud af det blå for dem.

En date er imidlertid langt mindre skræmmende.

Husk, at du har udviklet disse følelser i et stykke tid nu, men at de måske aldrig har tænkt på dig på den måde, før du foreslår at tage en drink med dem.

Hvis det går godt, er der mere end nok tid til, at du kan bekende din kærlighed senere hen, når de måske er mere forberedt på det, modtagelige for det eller måske endda gengælder det.

På dette tidspunkt er alt, hvad du har brug for fra dem, et simpelt ja eller nej.

En afslappet invitation, der gør det klart, at du inviterer dem ud på en date – måske efter at I har haft en afslappet snak – er alt, hvad der er nødvendigt.

Noget i stil med: ” Har du lyst til at spise middag en dag, som mere end venner?”

Det er mere end nok til at kommunikere, at du kan lide dem, uden at du behøver at sige det helt tydeligt.

Det betyder også, at de nemt og afslappet kan sige nej og grine af det, hvis de foretrækker det, og I kan begge komme videre og forblive venner uden nogen akavethed.

8. Gør tingene klart, men vær ikke obs på de præcise ord.

Der er to ting, du skal huske her. For det første skal du sørge for, at det sprog, du vælger, gør det klart, at du ikke bare inviterer dem ud på kaffe for at få en venlig snak. Du vil gerne undgå, at de accepterer din invitation under et forkert indtryk.

Hvis de misforstår dine intentioner, vil tingene blive akavet, når de endelig indser, at I to er på helt forskellige sider af hinanden. Det hjælper altid at bruge ordet “date”.

På den anden side skal du ikke være besat af, hvad du skal sige, og du skal ikke forsøge at finde på en eller anden fancy replik. Det, der lyder godt i filmene, virker sjældent i virkeligheden. Jo enklere, jo bedre.

9. Giv dig selv en deadline.

Hvis du har udskudt at invitere dem ud i et stykke tid nu og bliver ved med at finde på undskyldninger, så giv dig selv et skub ved faktisk at sætte en deadline.

Lad os være ærlige, det “perfekte” øjeblik, som du har ventet på, kommer nok aldrig til at opstå, så du må bare vælge dit øjeblik og gå efter det.

Uanset om det er i slutningen af ugen, i slutningen af måneden eller før din fødselsdag, skal du ikke tillade dig selv at blive ved med at spilde tiden.

10. Så giv dem lidt plads.

Hvis de har sagt ja, og I har aftalt en dato, skal du give dem lidt plads til at fordøje det, der er sket.

Send dem endelig en sms for at få detaljerne omkring jeres date fastlagt, men lad dem bearbejde det faktum, at du har fortalt dem, at du kan lide dem, og giv dem en chance for at blive begejstrede for jeres møde!

11. Forbered dig på at blive afvist.

Selv om det altid er godt at være optimistisk, er det i situationer som disse altid fornuftigt at være forberedt på at få et afslag.

Hvis du er venner med dem, så gør det klart, at jeres venskab betyder meget for dig, og at det sidste, du ønsker at gøre, er at gøre det akavet.

Det kan godt være, at tingene bliver lidt anstrengt i de følgende uger, hvis de siger nej, men hvis du er forsigtig med ikke at ændre din måde at opføre dig over for dem på, bør I begge hurtigt glide tilbage til det forhold, I havde før.

Prøv at sikre dig, at det ikke er dig, der gør tingene akavet, selv om du gør det ubevidst.

Der er trods alt mange flere fisk i havet og mange store kærligheder, som du endnu ikke har mødt, og venskab bør værdsættes.

Selvom det måske virker sådan, når du er midt i det hele, er afvisning bestemt ikke verdens undergang, så gør dit bedste for at holde tingene i perspektiv.

FAQs

Hvordan kan man fortælle nogen, at man kan lide dem uden at sige det?

Selv om det nok er bedst at sige det klart og tydeligt, kan du altid bruge en anden sætning for at antyde over for den anden person, at du virkelig nyder deres selskab. Faktisk er det et godt sted at starte med at sige: “Jeg nyder virkelig dit selskab”.

Andre sætninger, du kan prøve, er: “Jeg kan godt lide at være sammen med dig”, “Jeg hygger mig altid, når du er i nærheden”, “Du er så sjov at være sammen med” og “Jeg føler mig så godt tilpas i nærheden af dig”

Hvordan kan du antyde, at du kan lide nogen?

Hvis du endnu ikke er klar til at sige, hvad du føler, er der andre måder, hvorpå du kan give personen et fingerpeg om, at du kan lide ham eller hende. En af de bedste måder er at give dem ægte komplimenter. Det kan være så enkelt som at fortælle dem, at de ser godt ud i dag.

Eller du kan fokusere på noget specifikt, som f.eks. deres nye sko eller den måde, deres hår er stylet på. Bare smid dem tilfældigt ind i samtalen, og gør ikke noget stort nummer ud af det.

Skal du fortælle nogen, at du kan lide dem, når de er i et forhold?

Hvis du er forelsket i en person, der allerede er i et parforhold, er det generelt bedre ikke at afsløre dine følelser. Det fører næppe nogen steder hen, og du risikerer virkelig at miste dem som venner, fordi de kan føle sig meget utilpas ved at være sammen med dig, når de ved, hvordan du føler, og samtidig også har en partner. Det kan føles som et forræderi for dem, eller som om de fører dig bag lyset.

Hvordan kan du fortælle nogen, at du kan lide dem, uden at blive afvist?

Beklager, men afvisning er en mulighed, når du fortæller nogen, hvad du føler for dem. Selvfølgelig kan du forsøge at vente, indtil du er næsten sikker på, at de kan lide dig igen, men den dag kommer måske aldrig, enten fordi du ikke kan læse tegnene, eller fordi du tvivler på dine instinkter.

Det er bedst bare at komme ud og sige det, selv om det betyder afvisning, for så kan du i det mindste begynde at komme videre.

Hvordan kan du fortælle dit crush, at du kan lide dem over sms?

At komme ud og bare sige, hvad du føler, er en mulighed – og en god en af slagsen. Ellers kan du altid indirekte fortælle dem det ved at sige, hvor meget du glæder dig til at se dem, eller hvor sjovt du har haft det med dem for nylig.

Sms-samtaler er aldrig lige så tydelige som ansigt til ansigt, så betydningen af dine beskeder kan blive misforstået af den anden person.

Hvordan kan du hemmeligt fortælle nogen, at du kan lide dem?

Du skal spørge dig selv, hvorfor du overhovedet ønsker at fortælle nogen hemmeligt, at du kan lide dem. Hvad tror du, at du ville få ud af det? Selvfølgelig kan du sende en buket blomster med et kort, hvor der står, at det er fra “en hemmelig beundrer”, men hvis de ikke ved, hvem det er, ved de ikke, hvordan de skal føle.

Selv hvis de har en mistanke om, at du kan lide dem, vil de ikke kunne reagere på det, hvis det er det, du håber, at de vil gøre, hvis de ikke ved med sikkerhed, hvem der har sendt dem en gave.

Hvordan kan du spørge nogen, om de kan lide dig, uden at være åbenlys?

Hvis du gerne vil finde ud af, hvad nogen føler for dig, før du fortæller dem, hvad du føler, kan du altid prøve at sige noget i stil med: “Det er rart at være sammen bare os to, ikke sandt?”

De vil sikkert sige ja på den ene eller anden måde, fordi de ikke vil gøre dig ked af det, men det er måden, de siger det på, og deres ansigtsudtryk, der fortæller dig, hvad de virkelig føler.

Hvis de har et stort smil på læben, og deres øjne ser lyse ud, er det et godt tegn på, at de kan lide dig i det mindste en lille smule. Hvis de rødmer, er det et endnu bedre tegn på, at de kan lide dig.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.