16 enkla sätt att få tiden att gå fortare (på jobbet eller när som helst)

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

Ibland verkar tiden gå långsammare än normalt.

Kanske är det en tuff dag på jobbet som bara inte vill ta slut.

Kanske är det väntan på att få svar på en anställningsintervju eller någon händelsefull nyhet som borde komma.

Ibland vill du bara få tiden att gå fortare så att du kan sluta vänta!

Hur får du tiden att gå snabbare… psykologiskt sett?

1. Sluta titta på klockan och räkna minuterna.

Det mest effektiva sättet att få tiden att gå snabbare är att sluta titta på klockan helt och hållet och fokusera på något helt annat.

Det kan handla om att arbeta utan distraktioner, titta på kvalitetsunderhållning en stund eller bara ta dig igenom det du har framför dig.

Om du inte har något att göra, leta efter något!

Fråga personerna (eller din chef) om det finns något annat du kan göra eller hjälpa till med.

Arbeta med ett sidoprojekt om du har gjort allt vanligt arbete.

Utveckla en ny färdighet eller ta upp en hobby som ger dig något att fokusera din tid och energi på.

Oavsett vad som krävs är det viktigaste att sluta uppmärksamma klockan. Ju mer du tittar på den, desto längre kommer det att kännas som om den drar ut på tiden.

Gör bara något – något annat än att spendera din tid på att titta på klockan!

2. Dela upp din tid i block.

En dag kan dra ut på tiden, en timme kan dra ut på tiden, till och med en minut kan tyckas ta för lång tid.

Men om du skapar korta tidsblock att fokusera på kan det bidra till att hela perioden går snabbare.

Dela upp din tid i block på fem eller tio minuter. Tillbringa sedan alternerande block antingen med att fördjupa dig helt i den aktuella uppgiften eller arbeta i ett lugnare tempo.

När man är helt fokuserad på något tenderar tiden att gå fort.

Men det är svårt att upprätthålla koncentrationen under långa perioder, särskilt om uppgiften du gör inte är så intressant eller svår.

Men genom att ge dig själv ett mellanläge där du kan låta ditt fokus glida lite, låter du din koncentrationsförmåga ”laddas upp” redo att börja igen.

3. Dela upp dina arbetsuppgifter.

Monotonin i det arbete som vi måste upprepa kan kännas överväldigande.

För att bygga vidare på föregående punkt, bryta upp arbetet med andra aktiviteter, något att se fram emot.

Fysisk aktivitet, motion och att gå ut i naturen är alla bra sätt att hjälpa till att få ny energi medan du pressar dig igenom ett tråkigt arbete.

Aktiviteten behöver inte vara lång eller ansträngande.

Till och med fem minuters kontorsträning eller en frisk luft kan hjälpa till att återfå energi dig genom att få blodet att rinna, mer syre till hjärnan och en kortare ström av endorfiner.

Detta är särskilt bra för personer som har ett stillasittande arbete eller en stillasittande livsstil.

Det är välkänt att brist på aktivitet kan ge upphov till depression och slöhet, vilket gör det mycket svårare att arbeta sig igenom de långsamma perioderna.

4. Fördjupa dig i en bra bok.

När satt du senast med en bra bok och förlorade dig själv i författarens ord?

Konsten att läsa böcker har varit på nedgång sedan tv:ns intåg och blir bara värre i den digitala tidsåldern.

Den uppmärksamhet som människor brukade ägna åt läsning splittras nu ännu mer med streaming och sociala media.

Att lägga undan elektroniken och ägna sin tid och uppmärksamhet åt en bra bok ger andra fördelar än att bara förflytta tiden snabbt…

…läsning hjälper till med minnet och koncentrationen, hjälper dig att flexa de delar av hjärnan som underlättar inlärning och förståelse, utökar ditt ordförråd och ger dig stresslindring.

5. Ta fram en att-göra-lista för dina processer och mål.

Tiden kan gå långsammare när det inte känns som om vi gör rimliga framsteg mot de mål vi satt upp för oss själva.

En att-göra-lista eller en allmän plan för att klara av dina uppgifter för dagen kan ge dig den lilla strimma av tillfredsställelse som kommer när du prickar av ett uppnått mål från din lista.

Och i stället för att ägna din tid åt att försöka komma på vad du ska göra härnäst kan du hoppa rakt in i nästa mål och fortsätta att arbeta.

En genomtänkt handlingsplan ger en struktur som kan hjälpa dig att lättare navigera i din dag och låter dig följa dina framsteg.

Du kommer också att börja få en känsla för hur lång tid vissa aktiviteter tar när du håller reda på dem, vilket underlättar framtida prognoser och en klok tidsförvaltning, bland annat genom att använda din tid på ett effektivt sätt.

6. Lyssna på musik, videor eller podcasts medan du arbetar.

Ljud kan hjälpa tiden att passera snabbare när du ägnar dig åt arbete som inte kräver mycket uppmärksamhet eller mental energi.

Städning och sysslor är mycket mindre tråkiga när de är kopplade till lite uppiggande, energisk musik.

Instrumentalmusik kan också hjälpa dig att fokusera och koncentrera dig genom att eliminera hörbara distraktioner utifrån när du ägnar dig åt mer fokuserat arbete, som studier eller läxor.

Ljudböcker och poddar är ett utmärkt sätt att fördriva tiden, lära sig eller underhålla sig själv när man pendlar eller utför repetitiva, tanklösa arbeten.

Distraktionen gör att du kan sjunka in i ljudet samtidigt som du kan koppla av och komma in i flödet av den uppgift du har framför dig, vilket gör jobbet lättare och tiden går snabbare.

7. Ta itu med de oönskade uppgifter som du har skjutit upp.

Det finns så många uppgifter som bara är tråkiga och irriterande i våra privata och professionella liv.

Så många saker som vi helt enkelt inte vill avsätta tid för eller göra.

Att få dessa oönskade uppgifter gjorda är ett bra sätt att fördriva tiden samtidigt som du gör framsteg i ditt liv.

Det är inte många som vill städa sitt hem på djupet eller arkivera om alla papper som hamnat på fel plats, men det bör göras på ett eller annat sätt.

Ta itu med dessa uppgifter! Dyk rakt in och leta efter ett snabbt och effektivt sätt att ta dig igenom dem så att du kan gå vidare till andra saker.

Det bästa med att få bort oönskade uppgifter är att du inte längre har den extra stress och ångest som det innebär att behöva göra dem hängande över ditt huvud.

Du kan dra en lättnadens suck över att de redan är gjorda och gå vidare till mer intressanta saker.

8. Sök efter roliga saker var du än kan hitta dem.

Tiden går fort när man har roligt!

Det är ett gammalt ordspråk som speglar uppfattningen att tiden går snabbare när vi deltar i roliga aktiviteter.

Naturligtvis är många aktiviteter som du måste göra inte nödvändigtvis roliga. Men om du kan hitta ett sätt att skapa något roligt för dig själv i stunden kommer det att bidra till att tiden går fortare.

Det kan vara något enkelt som att tävla med dig själv för att avsluta arbetsuppgifter på ett effektivare sätt än du gjorde tidigare.

Socialisering kan lägga till ett element av kul till aktiviteter som annars inte är roliga.

Även om du inte nödvändigtvis känner eller tycker om människorna omkring dig kan någon grad av artig socialisering och interaktion hjälpa minuterna att ticka förbi lite snabbare.

Dessutom är det aldrig en dålig idé att skapa positiva relationer med de människor som du kommer att tillbringa mycket tid med. Det bidrar till att allting löper på ett smidigare sätt.

9. Utmana ditt sinne med mentala aktiviteter.

Ibland har du helt enkelt inte möjlighet att läsa en bok, lyssna på musik, gå ut i naturen eller göra mycket annat än att sitta/stå sysslolös.

Det finns många verkligt tråkiga jobb, hur viktiga de än må vara. Kanske är du säkerhetsvakt i en närbutik. Eller kanske sitter du i en vägtullstation hela dagen.

Även om du måste behålla en viss grad av koncentration, gör du en stor del av tiden antingen ingenting alls eller uppgifter som du kan utföra på autopilot.

Så ge ditt sinne något att göra. Ta ett måttligt långt ord (som ”måttligt”) och försök att stava det baklänges (det är förvånansvärt svårt).

Eller spela A till Z-spelet i ditt huvud där du ger dig själv ett ämne – till exempel pojknamn – och du måste komma på ett svar för varje bokstav i alfabetet.

Eller multiplicera 23 med 42 (eller andra slumpmässiga tal).

Eller lista namnen på tidigare och nuvarande spelare i ditt favoritsportlag eller alla filmer som en viss skådespelare har medverkat i.

Det finns oändliga sätt att sysselsätta ett annars tomt sinne, även om det bara är för att döda fem minuter här och där.

10. Lär dig något.

Att lära sig något nytt engagerar din hjärna på ett sätt som få andra saker kan matcha. Och det fina med att lära sig är att det finns en praktiskt taget obegränsad mängd saker att lära sig.

Tänk på något som intresserar dig. Hitta sedan sätt att lära dig mer om det. Det kan handla om att läsa böcker, titta på videor, använda studieappar, anmäla dig till onlinekurser (det finns gratis och betalda kurser för alla möjliga saker).

Även om du vill fördriva tiden på ett jobb där du inte kan använda din telefon eller läsa en bok kan du alltid skriva ner tio fraser på ett främmande språk på ett papper och titta på det då och då medan du försöker memorera dessa fraser.

Att lära sig är en utmaning. Det hjälper dig att komma in i ett flödestillstånd av koncentration där tiden flyger förbi.

11. Skriv.

Vad ska du skriva? Vad som helst egentligen. Här är några medier som du kanske vill överväga.

Artiklar.

Dela dina kunskaper med världen genom att skriva artiklar som du publicerar på en webbplats. Det är så enkelt att starta en webbplats nuförtiden och det tar bara några minuter att komma igång (Medium.com är ett bra ställe att börja på).

Du kan skriva om vad du vill. Skriv om en passion – sport, politik, trädgårdsarbete kanske. Skriv instruktioner om hur man gör något. Dela med dig av dina åsikter om saker och ting. Fokusera inte på hur många som läser artiklarna; skriv dem bara för din skull och betrakta alla läsare som en bonus.

En dagbok.

Om du vill skriva om mer personliga saker – dina tankar och känslor till exempel – bör du skaffa dig en fysisk dagbok att skriva i. Ingen behöver se vad du skriver, så du är fri att skriva om vad du vill.

Att tömma tankarna i en dagbok råkar också vara ett bra sätt att få bort tankarna från något som oroar dig, och det hjälper till att organisera dina tankar så att du kan få bättre reda på dem.

Dikter.

Även om du aldrig har läst en dikt i ditt liv skulle du bli förvånad över hur roligt, intressant och utmanande det kan vara att få ihop rätt ord på rätt sätt för att skapa en dikt som flyter. Prova på det och se om du gillar det.

Korta berättelser.

Om du har lite mer tid över kan du alltid skriva egna berättelser. Tänk ut en handling, kom på några karaktärer, fundera ut vad de kan säga till varandra eller hur deras personligheter ser ut. Om du har några barn, varför inte skriva noveller till dem – de behöver inte vara långa eller komplicerade.

Skämt.

Oavsett om du tycker att du har ett bra sinne för humor eller inte kan du försöka dig på att skriva skämt eller komedisketcher. Om du väljer korta oneliners eller mer genomarbetade upplägg med historier som leder till punchlines spelar ingen större roll. Som en extra bonus kan du prova dem på dina vänner också.

Låtar.

Om du älskar att lyssna på musik vet du hur bra texter kan förflytta dig mentalt och känslomässigt till en annan plats. Du kan transportera dig själv bort från det tråkiga du håller på med genom att skriva dina egna verser och refränger.

12. Rita/måla.

En annan kreativ sysselsättning som kan hjälpa dig att fördriva tiden är att rita eller måla. Kanske gillar du redan att klottra, men du kan ta det vidare och försöka finslipa dina färdigheter och tänja på dina konstnärliga gränser.

Prova olika medier: pennor, akvarellfärger, oljor. Prova olika stilar: stilleben, kubism, surrealism, porträtt, landskap. Prova olika saker att rita eller måla på: duk, papper, eller keramik.

13. Gör något med dina händer.

Förutom att måla eller rita finns det många sätt att hålla händerna sysselsatta och samtidigt fördriva tiden. Du kan baka, arbeta i trädgården, skulptera i lera, bygga i trä eller något annat material, sticka, sy eller göra något annat hantverk där du använder dina händer.

Att arbeta med händerna på ett kreativt projekt för att hålla sig sysselsatt är något som människor har gjort så länge som människor har haft händer!

14. Fokusera på personlig utveckling

När du har tid över – antingen för att du inte har något att göra eller för att ditt jobb kräver lite medvetet fokus – har du möjlighet att ägna dig åt lite administration. Inte den vanliga livsadministrationen som att betala räkningar eller planera måltider, utan administration för personlig tillväxt.

Den viktigaste uppgiften du kan ägna dig åt är lite självreflektion. Du kan sysselsätta ditt sinne och hjälpa minuterna och timmarna att passera medan du lär känna dig själv bättre och tar reda på var du behöver växa.

Vilka är dina styrkor och svagheter i allmänhet? Vilka är dina goda och dåliga sidor som person? Vilka färdigheter, mentala egenskaper eller beteenden skulle du vilja arbeta med? Vilken typ av person vill du vara?

Hur är det med ditt liv? Vad går bra? Vad skulle kunna behöva förbättras? Och vad vill du förändra? Gillar du var du bor? Är ditt jobb/karriär något du vill ändra? Vilka relationer hjälper dig och vilka behöver du beskära?

Den här typen av frågor är inte alltid enkla att besvara, men det är just det som gör dem så bra på att äta upp tiden. Du kan tillbringa timmar med att tänka på dessa saker, överväga alla olika vinklar och bestämma vilka dina prioriteringar ska vara.

15. Tänk som en entreprenör.

Att utveckla ett företagstänkande kan leda till alla möjliga engagerande och till och med spännande möjligheter. Varför? Därför att det ofta finns många olika utmaningar inblandade, vilket innebär saker att hålla ditt sinne sysselsatt och resultat att arbeta mot.

Om du har ett jobb kan du leta efter sätt att visa lite initiativförmåga. Finns det processer som skulle kunna fungera smidigare? Har du sätt att minska kostnaderna eller generera mer försäljning? Hur är det med stora idéer som kan driva företaget framåt? Att komma med förslag till dina chefer kan innebära att du får vara med och få dessa saker att hända, vilket kan innebära en mer spännande arbetsdag.

Har du funderat på att starta en sidoverksamhet? Det är inte för alla och du bör inte pressa dig själv för hårt, annars riskerar du att bränna ut dig. Men en liten verksamhet vid sidan om kan ge dig något att tänka på när du är på ditt vanliga jobb och något att se fram emot.

Eller finns det en affärsidé som du skulle vilja omvandla till en heltidsverksamhet? Om du har tid att tänka och tid att ha tråkigt, har du tid att arbeta med det som är viktigt för att kunna förverkliga det i framtiden.

16. Meditera.

Meditation är inte bara användbart för att lugna din kropp och ditt sinne; det kan också hjälpa till att fördriva tiden.

När du mediterar fokuserar du på något – din andning, dina sinnen, ett föremål, ett mantra – och detta hjälper dig att ta bort alla andra tankar. Nya tankar kan komma, men de bör förhoppningsvis försvinna utan större problem när du återvänder till det du fokuserar på.

Och när du inte tänker på hur långsamt tiden tycks gå eller på hur uttråkad du är, kommer du att bli förvånad över hur snabbt minuterna går.

Om du inte kan sitta och blunda för att meditera finns det något som kallas meditation med öppna ögon. Du kan göra det medan du sitter, står och till och med när du går. Så var du än befinner dig bör du kunna lära dig att meditera. Detta är utmärkt om du har ett tanklöst tråkigt jobb som inte tillåter dig att använda din telefon, lyssna på musik eller göra något annat än att sitta eller stå där.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.