16 eenvoudige manieren om de tijd sneller te laten gaan

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Soms lijkt de tijd langzamer te gaan dan normaal.

Misschien is het een zware dag op het werk waar maar geen einde aan komt.

Misschien is het wachten tot je iets hoort over een sollicitatiegesprek of belangrijk nieuws dat zou moeten komen.

Soms wil je gewoon de tijd sneller laten verstrijken, zodat je kunt stoppen met wachten!

Hoe laat je de tijd sneller verstrijken… psychologisch gezien?

1. Stop met op de klok te kijken en de minuten te tellen.

De meest effectieve manier om de tijd sneller voorbij te laten gaan is om helemaal te stoppen met het in de gaten houden van de klok en je te concentreren op iets heel anders.

Dat kan zijn werken zonder afleiding, een tijdje naar wat kwaliteitsvermaak kijken, of gewoon doorzetten wat er voor je ligt.

Als je niets te doen hebt, zoek dan iets!

Vraag de mensen (of je baas) of er nog iets is dat je kunt doen of waarmee je kunt helpen.

Werk aan een zijproject als je al het gewone werk hebt gedaan.

Ontwikkel een nieuwe vaardigheid of pak een hobby op die je iets geeft om je tijd en energie op te richten.

Wat er ook voor nodig is, het belangrijkste is dat je stopt met op de klok te letten. Hoe meer je ernaar kijkt, hoe langer het gaat voelen alsof het zich voortsleept.

Doe gewoon iets – iets anders dan je tijd besteden aan het kijken naar de klok!

2. Verdeel je tijd in blokken.

Een dag kan aanslepen, een uur kan aanslepen, zelfs een minuut kan te lang lijken te duren.

Maar als je korte tijdblokken maakt om je op te concentreren, kan dat helpen om het verstrijken van de hele periode te versnellen.

Verdeel je tijd in blokken van vijf of tien minuten. Breng dan afwisselend blokken door die ofwel volledig opgaan in de betreffende taak, ofwel in een rustiger tempo werken.

Als je je volledig op iets concentreert, gaat de tijd snel voorbij.

Maar het is moeilijk om lange tijd geconcentreerd te blijven, vooral als de taak waarmee je bezig bent niet zo interessant of moeilijk is.

Maar door jezelf een tussenstand te geven waarin je je aandacht een beetje kunt laten verslappen, laat je je concentratievermogen “opladen”, klaar om weer verder te gaan.

3. Breek je taken af.

De eentonigheid van het werk dat we moeten herhalen kan overweldigend aanvoelen.

Voortbouwend op het vorige punt, breek dat werk op met andere activiteiten, iets om naar uit te kijken.

Lichaamsbeweging, lichaamsbeweging, en naar buiten gaan zijn allemaal goede manieren om te helpen je geest nieuwe energie te geven, terwijl je je door wat vervelend werk heen duwt.

De activiteit hoeft niet lang of inspannend te zijn.

Zelfs een vijf minuten durende kantoorworkout of een frisse neus halen kan helpen om weer energie te krijgen doordat het bloed gaat stromen, er meer zuurstof naar de hersenen gaat, en er een korte stoot endorfine komt.

Dit is vooral nuttig voor mensen met een zittende baan of levensstijl.

Het is bekend dat een gebrek aan activiteit depressie en lusteloosheid kan aanwakkeren, waardoor het veel moeilijker wordt om je door de trage tijden heen te werken.

4. Verdiep je in een goed boek.

Wanneer was de laatste keer dat je ging zitten met een goed boek en jezelf verloor in de woorden van de auteur?

De kunst van het boeken lezen is sinds de komst van de televisie aan het afnemen en wordt in het digitale tijdperk alleen maar erger.

De aandacht die mensen vroeger gaven aan lezen is nu nog meer versnipperd door streaming, en sociale media.

Je elektronica wegleggen en je tijd en aandacht wijden aan een goed boek levert andere voordelen op dan alleen snel de tijd doorkomen…

…lezen helpt bij het geheugen en de concentratie, helpt je de delen van je hersenen te buigen die leren en begrijpen vergemakkelijken, breidt je woordenschat uit, en zorgt voor stressverlichting.

5. Ontwikkel een To Do lijst voor je processen en doelen.

De tijd kan trager gaan als het niet voelt alsof we redelijke vooruitgang boeken in de richting van de doelen die we onszelf stellen.

Een to do lijst of algemeen plan om je taken voor de dag door te komen kan je de kleine uitbarsting van voldoening geven die komt van het afvinken van een bereikt doel van je lijst.

En in plaats van je tijd te besteden aan het uitzoeken wat je hierna moet doen, kun je meteen in je volgende doel springen en blijven malen.

Een doordacht actieplan biedt structuur waarmee je gemakkelijker door je dag kunt navigeren en waarmee je je vorderingen kunt bijhouden.

Je begint ook een gevoel te krijgen voor hoe lang bepaalde activiteiten duren als je het bijhoudt, wat helpt bij toekomstprojecties en het verstandig omgaan met je tijd, inclusief het efficiënt gebruiken van je tijd.

6. Luister naar muziek, video’s of podcasts terwijl je werkt.

Audio kan helpen de tijd sneller te laten verstrijken als je bezig bent met werk dat niet veel aandacht of mentale energie vergt.

Schoonmaken en klussen zijn veel minder vervelend als ze gepaard gaan met wat vrolijke, energieke muziek.

Instrumentale muziek kan je ook helpen je te concentreren en te focussen door hoorbare afleiding van buitenaf weg te nemen als je bezig bent met gerichter werk, zoals studeren of huiswerk maken.

Audioboeken en podcasts zijn een geweldige manier om de tijd te doden, te leren of jezelf te vermaken tijdens het woon-werkverkeer of repetitief, hersenloos werk.

De afleiding laat je wegzinken in de audio, terwijl je in een zone raakt en opgaat in de stroom van de taak die voor je ligt, waardoor het werk gemakkelijker wordt en de tijd sneller voorbij gaat.

7. Pak de ongewenste taken aan die je hebt uitgesteld.

Er zijn zoveel taken die gewoon vervelend en irritant zijn in ons persoonlijke en professionele leven.

Zoveel dingen waar we gewoon geen tijd voor willen maken of doen.

Die ongewenste taken gedaan krijgen is een goede manier om de tijd te doden terwijl je vooruitgang boekt in je leven.

Niet veel mensen willen over het algemeen hun huis grondig schoonmaken of al dat papierwerk dat verkeerd is opgeborgen opnieuw archiveren, maar het moet hoe dan ook gebeuren.

Pak die taken aan! Duik er meteen in en zoek een snelle, efficiënte manier om ze af te handelen, zodat je verder kunt met andere dingen.

Het beste deel van het uit de weg ruimen van ongewenste taken is dat je niet langer de extra stress en angst van het moeten doen ervan boven je hoofd hebt hangen.

Je kunt een zucht van verlichting slaken dat ze al klaar zijn en verder gaan met interessantere dingen.

8. Zoek plezier waar je het kunt vinden.

De tijd vliegt als je plezier hebt!

Het is een oud gezegde dat de perceptie weergeeft dat de tijd sneller gaat als we deelnemen aan leuke activiteiten.

Natuurlijk zullen veel activiteiten die je moet doen niet per se leuk zijn. Maar, als je een manier kunt vinden om wat plezier voor jezelf te creëren in het moment, zal dat helpen het verstrijken van de tijd te versnellen.

Dat kan iets eenvoudigs zijn als een race tegen jezelf om je werk af te maken op een efficiëntere manier dan je voorheen deed.

Socialisatie kan een element van plezier toevoegen aan anders niet leuke activiteiten.

Zelfs als je de mensen om je heen niet per se kent of aardig vindt, kan een zekere mate van beleefde socialisatie en interactie helpen om de minuten net dat beetje sneller voorbij te laten tikken.

Bovendien is het nooit een slecht idee om positieve relaties te onderhouden met de mensen waar je veel tijd mee doorbrengt. Het helpt alles soepeler te laten verlopen.

9. Daag je geest uit met mentale activiteiten.

Soms heb je gewoon niet de mogelijkheid om een boek te lezen, naar muziek te luisteren, naar buiten te gaan, of überhaupt veel anders te doen dan werkeloos zitten/staan.

Er zijn veel echt vervelende banen, hoe vitaal ook. Misschien ben je bewaker in een buurtwinkel. Of misschien zit je de hele dag in een tolhuisje.

Hoewel je enige mate van concentratie moet vasthouden, ben je een groot deel van de tijd ofwel helemaal niets aan het doen, ofwel taken die je op de automatische piloot kunt doen.

Geef je geest dus iets te doen. Neem een matig lang woord (zoals ‘matig’) en probeer het achterstevoren te spellen (het is verrassend moeilijk).

Of speel het A tot Z spel in je hoofd waarbij je jezelf een onderwerp geeft – zoals jongensnamen – en je voor elke letter van het alfabet een antwoord moet bedenken.

Of vermenigvuldig 23 met 42 (of andere willekeurige getallen).

Of som de namen op van vroegere en huidige spelers van je favoriete sportteam of alle films waarin een bepaalde acteur heeft gespeeld.

Er zijn eindeloos veel manieren om een anders lege geest bezig te houden, al is het maar om hier en daar vijf minuten te doden.

10. Leer iets.

Iets nieuws leren betrekt je hersenen op een manier die weinig andere dingen kunnen evenaren. En het mooie van leren is dat er een vrijwel onbeperkte hoeveelheid dingen te leren valt.

Denk na over iets dat je interesseert. Zoek dan manieren om er meer over te leren. Dat kan inhouden dat je boeken leest, video’s bekijkt, studie-apps gebruikt, je inschrijft voor online cursussen (er zijn gratis en betaalde cursussen voor van alles en nog wat).

Zelfs als je de tijd wilt doden op een baan waar je je telefoon niet kunt gebruiken of geen boek kunt lezen, kun je altijd tien zinnen in een vreemde taal op een stuk papier opschrijven en er af en toe naar kijken terwijl je die zinnen probeert te onthouden.

Leren is een uitdaging. Het helpt je in een flow-toestand van concentratie te komen waarin de tijd voorbij vliegt.

11. Schrijf.

Wat moet je schrijven? Nou, eigenlijk alles. Hier zijn een paar mediums die je zou kunnen overwegen.

Artikelen.

Deel je kennis met de wereld door artikelen te schrijven voor publicatie op een website. Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om een website te beginnen, het kost maar een paar minuten om op te starten(Medium.com is een goede plek om te beginnen).

Je kunt schrijven over wat je maar wilt. Schrijf over een passie – sport, politiek, tuinieren misschien. Schrijf instructies voor hoe je iets moet doen. Deel je mening over dingen. Richt je niet op hoeveel mensen de artikelen lezen; schrijf ze gewoon voor jezelf en beschouw eventuele lezers als een bonus.

Een dagboek.

Als je over meer persoonlijke dingen wilt schrijven – je gedachten en gevoelens bijvoorbeeld – moet je jezelf een fysiek dagboek aanschaffen om in te schrijven. Niemand hoeft te zien wat je schrijft, dus je bent vrij om te schrijven over wat je maar wilt.

Je geest leegmaken in een dagboek is toevallig ook een goede manier om je gedachten af te leiden van iets waar je je zorgen over maakt, en het helpt om je gedachten te ordenen zodat je ze beter kunt begrijpen.

Gedichten.

Zelfs als je nog nooit in je leven een gedicht hebt gelezen, zou je verbaasd zijn hoe leuk, interessant en uitdagend het kan zijn om de juiste woorden op de juiste manier bij elkaar te krijgen om een gedicht te maken dat stroomt. Probeer het uit en kijk of het je bevalt.

Korte verhalen.

Als je wat meer tijd hebt, kun je altijd nog je eigen verhalen schrijven. Bedenk een plot, bedenk wat personages, bedenk wat ze tegen elkaar zouden kunnen zeggen of hoe hun persoonlijkheden zijn. Als je kinderen hebt, waarom schrijf je dan geen korte verhaaltjes voor hen – ze hoeven niet lang of ingewikkeld te zijn.

Moppen.

Ongeacht of je denkt dat je een goed gevoel voor humor hebt, zou je kunnen proberen grappen te schrijven, of komische sketches. Of je nu gaat voor korte oneliners, of meer uitgebreide opstellingen met verhalen die leiden tot de clou, het maakt niet veel uit. Als extraatje kun je ze ook uitproberen op je vrienden.

Liedjes.

Als je graag naar muziek luistert, ken je de kracht van goede teksten om je mentaal en emotioneel naar een andere plaats te vervoeren. Welnu, je kunt jezelf wegvoeren van welk saai ding je ook aan het doen bent door je eigen coupletten en refreinen te schrijven.

12. Tekenen/schilderen.

Een andere creatieve bezigheid die kan helpen om de tijd te doden is tekenen of schilderen. Misschien hou je al van krabbelen, maar je kunt dat verder brengen en proberen je vaardigheden aan te scherpen en je artistieke grenzen te verleggen.

Probeer verschillende mediums: potloden, waterverf, olieverf. Probeer verschillende stijlen: stilleven, kubisme, surrealisme, portretten, landschappen. Probeer verschillende dingen om op te tekenen of te schilderen: doek, papier of aardewerk.

13. Doe iets met je handen.

Behalve schilderen of tekenen zijn er veel manieren om je handen bezig te houden en tegelijkertijd de tijd te doden. Je zou kunnen bakken, in de tuin werken, boetseren uit klei, bouwen uit hout of een ander materiaal, breien, naaien, of een ander soort handwerk waarbij je je handen gebruikt.

Met je handen werken aan een creatief project om bezig te blijven is iets wat mensen al doen zolang mensen handen hebben!

14. Richt je op persoonlijke groei.

Als je tijd over hebt – hetzij omdat je niets te doen hebt, hetzij omdat je baan weinig bewuste aandacht vereist – heb je de gelegenheid om je bezig te houden met een beetje administratie. Niet je gebruikelijke levensadministratie zoals rekeningen betalen of maaltijden plannen, maar persoonlijke groeiadministratie.

De belangrijkste taak die je kunt uitvoeren is een beetje zelfreflectie. Je kunt je geest bezighouden en de minuten en uren voorbij laten gaan terwijl je jezelf beter leert kennen en uitzoekt waar je moet groeien.

Wat zijn je sterke en zwakke punten in het algemeen? Wat zijn je goede en slechte punten als persoon? Aan welke vaardigheden, mentale eigenschappen of gedragingen zou je willen werken? Wat voor persoon wil je zijn?

Hoe zit het met je leven? Wat gaat er goed? Wat kan nog wat werk gebruiken? En wat wil je veranderen? Vind je het leuk waar je woont? Is je baan/carrière iets wat je wilt veranderen? Welke relaties dienen je, en welke moet je snoeien?

Dit soort vragen zijn niet altijd eenvoudig te beantwoorden, maar dat maakt ze zo geweldig om de tijd op te eten. Je kunt urenlang over deze dingen nadenken, alle verschillende invalshoeken overwegen, beslissen wat je prioriteiten moeten zijn.

15. Denk als een ondernemer.

Het ontwikkelen van een ondernemersmentaliteit kan leiden tot allerlei boeiende en zelfs spannende mogelijkheden. Waarom? Omdat er vaak veel verschillende uitdagingen bij betrokken zijn, wat betekent dat er dingen zijn om je geest bezig te houden en resultaten om naartoe te werken.

Als je een baan hebt, zou je kunnen zoeken naar manieren om wat initiatief te tonen. Zijn er processen die soepeler zouden kunnen verlopen? Heb je manieren om kosten te besparen of meer omzet te genereren? Hoe zit het met grote ideeën die het bedrijf vooruit kunnen helpen? Suggesties doen aan je superieuren kan betekenen dat je betrokken wordt bij het realiseren van die dingen, wat een spannendere werkdag kan betekenen.

Heb je overwogen om een bijbaantje te beginnen? Het is niet voor iedereen weggelegd en je moet jezelf niet te hard pushen, anders loop je het risico op een burn-out. Maar een bijbaantje kan je iets geven om over na te denken als je op je gewone werk zit en iets om naar uit te kijken.

Of is er een bedrijfsidee dat je zou willen omzetten in een fulltime operatie? Nou, als je tijd hebt om na te denken en tijd hebt om je te vervelen, heb je tijd om te werken aan de ins en outs van dat bedrijf met het oog op het omzetten ervan in de toekomst.

16. Mediteer.

Meditatie is niet alleen nuttig om je lichaam en geest tot rust te brengen; het kan ook helpen om de tijd te doden.

Als je mediteert, richt je je op iets – je ademhaling, je zintuigen, een voorwerp, een mantra – en dat helpt om alle andere gedachten weg te nemen. Er kunnen nieuwe gedachten komen, maar die gaan hopelijk zonder al te veel moeite weg als je terugkeert naar datgene waarop je je concentreert.

En als je niet denkt aan hoe langzaam de tijd voorbij lijkt te gaan of aan hoe verveeld je bent, zul je verbaasd zijn hoe snel de minuten voorbij gaan.

Als je niet kunt zitten en je ogen sluiten om te mediteren, bestaat er zoiets als meditatie met open ogen. Je kunt het zittend, staand en zelfs lopend doen. Dus waar je ook bent, je moet kunnen leren mediteren. Dit is geweldig als je een geestdodende saaie baan hebt die je niet toestaat je telefoon te gebruiken, naar muziek te luisteren of iets anders te doen dan te zitten of te staan.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.