Wat is zelfreflectie en waarom is het zo belangrijk?

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Zelfreflectie is de poort naar vrijheid.

– Dzigar Kongtrul Rinpoche

Je kijkt waarschijnlijk de meeste dagen in een spiegel en bent net zo vertrouwd met je uiterlijk als bijna elk ander gezicht.

Maar hoe vaak kijk je naar binnen om meer vertrouwd te raken met je innerlijke zelf?

Dat is de crux van zelfreflectie: je innerlijke werking even goed kennen als je je uiterlijke vorm.

Zelfreflectie is een proces waardoor je inzicht groeit in wie je bent, wat je waarden zijn, en waarom je denkt en handelt zoals je doet.

Het is een vorm van persoonlijke analyse die je in staat stelt je leven in overeenstemming te brengen met wat je wilt dat het is.

Laten we dit belangrijke hulpmiddel verder onderzoeken, te beginnen met waarom je het zou moeten doen.

Het belang van zelfreflectie

De reis naar zelfliefde en zelfacceptatie moet beginnen met zelfonderzoek. Totdat je de reis van zelfreflectie onderneemt, is het bijna onmogelijk om te groeien of te leren in het leven.

– Iyanla Vanzant

Zelfreflectie – ook wel introspectie genoemd – is een middel om jezelf te observeren en te analyseren om als persoon te groeien.

Die groei is de reden waarom het zo belangrijk is om tijd te besteden aan persoonlijke reflectie.

Door te begrijpen wie je nu bent en wie je zou willen worden, help je de stappen te identificeren die je op die reis moet zetten.

Door na te denken over hoe je je gedraagt en welke gedachten in je hoofd opkomen als reactie op gebeurtenissen in de wereld om je heen, kun je zien waaraan je moet werken.

Misschien was je wat kortaf en prikkelbaar tegen een collega op het werk.

Door daarop terug te kijken, realiseer je je misschien dat dit niet is hoe je zelf behandeld wilt worden en dus ook niet hoe je anderen wilt behandelen.

Je kunt dan proberen dat gedrag in de toekomst aan te pakken en misschien je excuses aanbieden aan je collega als je bijzonder onbeleefd of onvriendelijk was.

Dit kan leiden tot een betere werkrelatie met deze persoon en een aangenamere werkdag in het algemeen.

Om het belang of zelfreflectie te benadrukken, hoef je alleen maar het alternatief te overwegen.

Als je niet kunt vaststellen waar je misschien op een betreurenswaardige manier hebt gehandeld, zul je hoogstwaarschijnlijk weer zo handelen.

In ons voorbeeld verlengt dit alleen maar het slechte gevoel dat je zou kunnen ervaren als gevolg van spanningen op de werkplek en de mogelijke negatieve vertakkingen daarvan op de lange termijn.

Tijd besteed aan persoonlijke reflectie is ook een gelegenheid om je vooruitgang op een positieve manier te meten.

Je kunt momenten aanwijzen waarop je met gezondere gedachten en gedrag op een situatie hebt gereageerd.

Het kan je een gevoel van prestatie geven en je gemotiveerd houden in je streven om jezelf te verbeteren – hoe dat er voor jou ook uitziet.

In wezen is zelfreflectie dus een manier om veel kleine koerscorrecties uit te voeren, weg van minder gewenste gedachten en gedragingen naar die welke een groter welzijn bevorderen.

De voordelen van zelfreflectie

Nu we gezien hebben waarom het zo belangrijk is om na te denken over je gedachten en daden, wat zijn dan de mogelijke praktische voordelen ervan?

Verbeterde relaties

Net als in ons voorbeeld van de werkplek hierboven kun je door na te denken over hoe je anderen behandelt en de gedachten die je over hen hebt, veranderingen aanbrengen die leiden tot harmonieuzere relaties.

Als er moeilijkheden zijn in een relatie – of die nu romantisch of platonisch is – kun je de situatie beoordelen, je afvragen welke rol jij speelt in die moeilijkheden, en manieren vinden om ze te overwinnen.

Zelfreflectie geeft je de kans om te zien hoe je werkelijk over de ander denkt en de waarde te overwegen die de relatie brengt.

Dit kan je meer waardering geven voor die persoon, wat vervolgens van invloed is op hoe je met hem of haar omgaat.

Grotere helderheid van denken

Introspectie biedt de gelegenheid om over iets na te denken los van het ding zelf.

In plaats van dat je geest vertroebeld wordt door de emoties die je ervaart bij de interactie met het ding in kwestie, kun je het rationeler bekijken.

Je kunt het helderder zien en er vanuit een afgerond perspectief over nadenken met voors, tegens en andere belangrijke details die je helpen een beredeneerde conclusie te trekken over hoe je er iets aan wilt veranderen (of als je eigenlijk helemaal niet wilt veranderen).

Misschien is dat ding een keuze, zoals de baan die je neemt. Als je een hekel hebt aan het lange woon-werkverkeer in je huidige functie, ben je misschien niet in staat om de voordelen ervan te zien tijdens het woon-werkverkeer zelf.

Maar door een stapje terug te doen en er op een vrije dag over na te denken, realiseer je je misschien dat, ondanks dat het niet zo leuk is, de voordelen van een baan waar je gepassioneerd over bent of het loon dat je ervoor krijgt, het pendelen per saldo de moeite waard maken.

Het kan zelfs veranderen hoe je over je woon-werkverkeer denkt of hoe je ervoor kiest die tijd door te brengen.

Je ware waarden kennen

Je zult merken dat het moeilijk is om jezelf echt te kennen totdat je tijd hebt besteed aan het nadenken over wat echt belangrijk voor je is.

Als je over jezelf nadenkt, zie je misschien dingen die je doet of denkt die ingaan tegen wie je werkelijk wilt zijn.

Je kunt nadenken over de belangrijke kwesties waar we in het leven mee te maken hebben en er een stevig standpunt over vormen.

Soms kun je, totdat je ergens echt voor gaat zitten en er over nadenkt, niet beslissen waar je staat.

Dit kan betrekking hebben op allerlei morele kwesties, zoals het recht om een einde te maken aan je eigen leven of de bescherming van het milieu.

Of het kan je gewoon helpen bij het uitzoeken van de leidende principes waarnaar je idealiter zou willen leven.

Zelfreflectie is het middel waarmee je morele kompas gevormd en verfijnd kan worden, zodat je in staat bent er trouw aan te handelen in alles wat je doet.

Het kan je helpen je minder verloren te voelen in het leven en je meer in staat te stellen een toekomst te creëren die je kernovertuigingen weerspiegelt

Betere besluitvorming

We maken elke dag honderden keuzes, maar de meeste zijn onbelangrijk en kunnen we overlaten aan ons onbewuste.

Maar als het gaat om de belangrijkere beslissingen in het leven, is een beetje persoonlijke reflectie van onschatbare waarde.

Het komt terug op helder denken en bewustzijn van je ware waarden.

Met deze twee dingen kun je beslissingen nemen die je op het meest optimale pad naar een groter welzijn zetten.

Dat betekent minder spijt of gemiste kansen en meer gemoedsrust in de wetenschap dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Beter slapen

Als je elke dag wat tijd besteedt aan het terugkijken op gebeurtenissen en hoe je erop reageerde, kan dat afsluiting brengen van onopgeloste gevoelens.

Dit kan je helpen om niet alleen sneller in slaap te vallen, maar in het algemeen een rustiger nachtrust te hebben.

Het enige voorbehoud hierbij is dat je moet voorkomen dat reflectie omslaat in gerommel.

Denk na over je dag, maar sla dan de bladzijde om en laat je geest de volgende dag opnieuw beginnen. Blijf niet te lang hangen op een gedachte.

Minder stress en angst

Een van de belangrijkste uitkomsten van zelfreflectie en jezelf beter kennen is dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf en je handelen.

Je vindt meer zekerheid in deze onzekere wereld omdat je gegrond bent in je gevoel van zelf.

Met meer zekerheid komt minder stress en angst.

Je maakt je minder zorgen over de ‘wat als’ en richt je meer op de dingen die je kunt doen om je acties zo goed mogelijk af te stemmen op die leidende principes waar we het hierboven over hadden.

En je maakt je minder zorgen over wat andere mensen van jou en je keuzes vinden, omdat je weet dat je doet wat goed voor je is.

Hoe op jezelf te reflecteren

Nu je weet waarom het belangrijk is om zelfreflectie te beoefenen en welke voordelen het kan opleveren, laten we eens onderzoeken hoe je dat eigenlijk kunt doen.

Zoek stille eenzaamheid

Om helder te kunnen denken moet je bij voorkeur in een rustige en vredige omgeving zijn.

Dit betekent eenzaamheid, hoewel niet noodzakelijkerwijs helemaal alleen zijn in fysieke zin, maar eerder een plek waar je niet gestoord wordt door de mensen en dingen om je heen.

Een comfortabele plek in huis zoals in een warm bad, of gewoon op bed liggen is ideaal, maar je kunt ook in de tuin of in een park gaan zitten als dat je gedachten helpt inspireren.

Vraag “Waarom?

‘Waarom’ is het eerste waar je over na moet denken.

Waarom handel je zoals je handelt?

Waarom denk je zoals je denkt?

Dit kan in verband staan met een specifieke gebeurtenis van die dag, of het kan een meer algemene zoektocht zijn naar de redenen achter bepaalde gedachten of gedragingen die je als veel voorkomend hebt gezien.

Sommige ‘waaroms’ zijn gemakkelijk te beantwoorden. Misschien heb je tegen je kind geschreeuwd omdat jij en je partner kort tevoren ruzie hadden gemaakt.

Sommige “waaroms” zijn moeilijker te beantwoorden. Het is niet altijd eenvoudig de redenen aan te wijzen waarom je voor of tegen strengere wapenwetten bent.

Vraag “Wat?” “Waar? En wie?

De volgende vragen die je zult willen stellen en beantwoorden na je eerste ‘waarom’ zijn vragen die je informeren over de manier waarop je in de toekomst zou willen denken of handelen.

Ze draaien om deze 3 kernvragen:

Wat zou ik anders gedaan hebben?

Waar wil ik naartoe?

Wie wil ik zijn?

Dit zijn de fundamenten van de bredere, preciezere vragen die je zult willen stellen, afhankelijk van welk aspect van jezelf je overweegt.

Hier zijn enkele voorbeelden:

– Wat had ik moeten doen toen mijn baas me bekritiseerde in het bijzijn van mijn collega’s?

– Waar wil ik de komende jaren staan wat betreft mijn relatie?

– Tegen wie kijk ik op?

– Wat moet mijn reactie zijn op iemand die mij slecht behandelt vanwege mijn ras?

– Hoeveel uur wil ik werken? (dit is een ‘waar’ vraag, ook al begint het met ‘hoe’)

– Weerspiegelt mijn huidige dieet mijn opvattingen over dierenmishandeling? (dit is een ‘wie’ vraag)

Vraag “Hoe?

Als je eenmaal hebt vastgesteld wat je zou willen veranderen, je hebt nagedacht over waarom je het momenteel doet, en je hebt nagedacht over een ideaal eindpunt, dan moet je je afvragen hoe je daar gaat komen.

Welke dingen moet je gaan doen of juist stoppen om het stadium te bereiken waarin je gedachten of gedrag veranderd zijn op de manier die je zou willen?

Met andere woorden, wat is het stappenplan om je van A (waar je nu bent) naar B (waar je zou willen zijn) te brengen?

Geef jezelf de tijd, maar weet wanneer je moet stoppen

Zoals hierboven vermeld, kan het proces van zelfreflectie het risico inhouden van de minder dan gezonde toestand van piekeren of overdenken.

Als we toestaan dat een gedachte keer op keer door onze gedachten gaat zonder dat er een oplossing voor is, verliezen we alle voordelen van innerlijke reflectie en kunnen we uiteindelijk ons geestelijk welzijn schaden.

Het is dus belangrijk om een limiet te stellen aan hoe lang je in stille contemplatie zit.

Je kunt er een bepaalde hoeveelheid tijd van willen maken, of je kunt gewoon zeggen dat het tijd is om te stoppen als je vastloopt in een gedachtegang.

En als de tijd gekomen is om te stoppen, kun je het beste helemaal ergens anders heen gaan.

Daarom is het typisch geen goed idee om voor het slapen gaan in bed aan zelfreflectie te doen.

Ga gerust op bed liggen, maar doe dat ruim voor het einde van je dag of op een ander moment waarop slaap niet in het verschiet ligt.

Om de innerlijke reflectie te doorbreken, probeer je jezelf en je aandacht te verdiepen in iets anders dan de dingen waarover je aan het reflecteren was.

Alles wat je geest kan afleiden van waar je aan dacht.

Overweeg je gedachten op te schrijven

Sommige mensen vinden het misschien nuttig om aantekeningen te maken van hun gedachten terwijl ze over zichzelf nadenken.

Schrijven in een dagboek is een populaire manier om dit te doen, omdat het alles op één plek houdt en je kunt terugkijken op wat je eerder hebt gedacht om je op het juiste pad te houden.

Dit kan ook nuttig zijn als je het moeilijk vindt om van een bepaalde gedachte af te komen. Als het eenmaal is opgeschreven en veilig opgeborgen, kun je misschien merken dat je geest het gemakkelijker kan loslaten zonder het risico dat je het vergeet.

Praat met een therapeut

Hoewel de meeste mensen deze stap waarschijnlijk niet hoeven te nemen, kunnen anderen merken dat het uitpraten met een therapeut de meest effectieve manier is om hun gedachten en gevoelens te ordenen.

Als gekwalificeerde professional kan een therapeut je helpen je denkproces te sturen in de richting van de belangrijkste elementen van je leven en de problemen waar je misschien mee te maken hebt.

Ze kunnen je ook helpen nadenken over de stappen die je misschien moet nemen om de positieve veranderingen door te voeren die je wilt maken.

Je kunt merken dat praten met iemand anders in plaats van het alleen te doen een last van je schouders neemt.

Wat als ik er geen plezier aan beleef?

Een gezonde mate van zelfreflectie geeft iemand meestal meer kracht en energie, omdat hij of zij manieren ziet om zichzelf te verbeteren.

Maar dit zal niet voor iedereen het geval zijn.

Als je echt moeite hebt met het proces of merkt dat het moeilijke zaken uit het verleden oproept, kun je waarschijnlijk het beste met een therapeut praten.

Je hebt niet gefaald als je om hulp moet vragen. Je bent erin geslaagd je te realiseren dat je dat nodig had.

Een man moet tijd voor zichzelf vinden. Tijd is waar we ons leven mee doorbrengen. Als we niet oppassen vinden we anderen die het voor ons uitgeven.

Het is nodig dat een mens af en toe alleen weggaat en de eenzaamheid ervaart; op een rots in het bos gaat zitten en zich afvraagt: “Wie ben ik, en waar ben ik geweest, en waar ga ik heen?”

Als men niet voorzichtig is, laat men zijn tijd in beslag nemen door afleidingen – de dingen van het leven.

– Carl Sandburg
Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.