16 dingen om gepassioneerd over te zijn in het leven

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Waar heb je een passie voor?

Misschien probeer je je passies in kaart te brengen, zodat je meer geluk in je leven kunt vinden.

Of misschien denk je dat dit in een sollicitatiegesprek aan de orde zal komen en probeer je een antwoord te formuleren.

Misschien is het een moeilijke vraag voor je om nu te beantwoorden.

Misschien voel je je ongemotiveerd, lusteloos, of alsof je gemeenschappelijke interesses op de een of andere manier hun glans hebben verloren in de drukte van het leven?

Wat je omstandigheden ook zijn, je bent op deze pagina op zoek naar gemeenschappelijke dingen om gepassioneerd over te zijn.

Dus laten we ter zake komen. Hier zijn 16 van de populairste passies.

1. Dieren

Dieren en huisdieren zijn voor veel mensen een troostrijke ontsnapping.

Ze zijn relatief ongecompliceerd, vooral in vergelijking met de moeilijkheden van werk, leven, relaties en vriendschappen.

Dieren zijn vrij eenvoudig en bieden onvoorwaardelijke liefde, wat een soortgelijke passie opwekt bij dierenliefhebbers en eigenaren van huisdieren.

Een passie voor dieren kan zich uitstrekken tot je eigen huisdieren, vrijwilligerswerk in asielen, pet sitting, vogels kijken, honden uitlaten, of gewoon in een hondenpark zitten en kijken hoe de dieren spelen.

2. Jezelf

Je brengt de rest van je leven door met jezelf!

Passie investeren in jezelf, je zelfverbetering en je toekomstige ontwikkeling is altijd een goede investering.

Natuurlijk kan dat voor veel mensen veel gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn. Alles variërend van geestelijke gezondheidsproblemen tot algemene tegenslagen in het leven kan iemand ervan weerhouden zijn eigen waarde en waarde te zien.

Een goede manier om passie in jezelf aan te wakkeren is om dingen te doen die de moeite waard zijn om je goed over te voelen.

Doe wat vrijwilligerswerk, help wat willekeurige mensen, of zoek een manier om positief bij te dragen aan de wereld met de vaardigheden die je hebt.

Dit zijn dingen waarvan je je goed kunt voelen als je ervoor kiest ze te doen, niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf.

3. Hobby’s

Er zijn zoveel verschillende hobby’s en interesses om aan deel te nemen.

Het ontwikkelen van een passie voor een hobby, vooral een hobby die je met anderen kunt delen, kan echt helpen om passie en creativiteit op andere gebieden van je leven aan te wakkeren.

Niet alleen dat, maar andere mensen reageren meestal goed op passie voor hobby’s, zelfs als ze niet zo geïnteresseerd zijn in jouw specifieke hobby.

Het is interessant om te luisteren naar iemand die gepassioneerd en met kennis van zaken over zijn hobby of interesse praat.

Hobby’s zijn overal en nergens te vinden. Als zich een gelegenheid voordoet, probeer het dan uit. Misschien is het nemen van een dansles, het bekijken van verzamelbare snuisterijen, of het proberen van disc golf.

Kies iets en probeer het uit!

4. Kunst

Weinig dingen roepen bij mensen zoveel passie op als kunst, zelfs als we zelf niet per se een kunstenaar zijn.

Er valt iets te zeggen over de grootsheid van het zien van meesterwerken van creativiteit, of het nu gaat om schilderijen, beelden, geschriften, of iets anders dat iemand met zijn visie en inspanning creëert.

Kunst lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om te kijken hoe mensen kunst waarnemen. Je hoeft niet geweldig te zijn in wat je maakt om iets te creëren. Niemand begint ergens geweldig in.

Toch gooien zoveel mensen hun eigen inspanningen weg, net als ze aan hun pad beginnen, omdat ze het niet goed of gemakkelijk vinden.

Zolang het je gelukkig maakt, is dat het enige wat er echt toe doet. Je hoeft geen meesterwerken te produceren.

5. Anderen opbeuren

Vriendelijkheid is een investering die zich altijd terugbetaalt, niet per se van buitenaf, maar voor je eigen gemoedsrust en ziel.

Mensen zijn sociale wezens en we hebben baat bij socialisatie. In veel opzichten krijgen we wat we in de wereld zetten terug in de vorm van onze eigen innerlijke vrede, geluk, tevredenheid en welzijn.

Dat maakt het ontwikkelen van passie voor anderen tot iets dat echt kan helpen bij onze gemoedsrust en plaats in het leven.

Het ontwikkelen van een gewoonte om anderen te verheffen en te helpen, of dat nu in je persoonlijke leven is of door liefdadigheidswerk met anderen, is een geweldige keuze.

6. Leren

Een passie voor leren kan zoveel deuren openen en je horizon verbreden.

Het gaat niet altijd om het kennen van de bijzonderheden en details van een laatste of klein ding, weten waar je de juiste antwoorden kunt vinden is ook een belangrijke vaardigheid om te cultiveren.

Leren is een geschenk dat voortdurend geeft aan degene die zijn kennis koestert en uitbreidt.

Leren gaat ook goed samen met ervaringen. Het is één ding om een boek te lezen of naar een lezing te luisteren, maar daadwerkelijk naar buiten gaan en deelnemen aan een nieuwe activiteit waarover je geleerd hebt, kan je helpen nieuwe mensen te ontmoeten en een dieper begrip te ontwikkelen.

7. Vereenvoudigen

Het leven is een ingewikkelde machine met een oneindige reeks bewegende delen. Het ontwikkelen van een passie voor vereenvoudiging kan helpen om alles in een meer geordende focus te brengen.

Het leven is natuurlijk niet altijd gemakkelijk of voorspelbaar. Er komen dingen uit het niets die je leven positief of negatief kunnen beïnvloeden.

Vereenvoudiging kan helpen je stress te verminderen, het gemakkelijker maken situaties te interpreteren, en betere beslissingen te nemen in het grote geheel der dingen.

Een passie voor vereenvoudiging begint echt met het repareren of verwijderen van ingewikkelde delen van iemands leven.

Dat kunnen relaties of vriendschappen zijn die op hun eind lopen, het zoeken naar een minder stressvolle baan, of het uitdunnen van een hoop materiële zaken waar je eigenlijk niets meer aan hebt.

8. Gezondheid en fitness

Een passie voor gezondheid en fitness zal je welzijn in de toekomst stimuleren.

Het lichaam is een machine die verzorgd moet worden als we willen dat het voor langere tijd goed presteert.

Het ontwikkelen van een passie voor gezondheid en fitness zal niet alleen helpen bij de lichamelijke gezondheid, maar het helpt ook iemands geestelijke gezondheid en algehele welzijn te verbeteren.

De beste plaats om te beginnen is door met je arts te overleggen wat de beste aanpak zal zijn voor verbetering.

Het is altijd een goed idee om een medisch advies in te winnen voordat je begint aan grote dieetveranderingen of een nieuwe trainingsroutine.

9. Je carrière

Iemand met een sterke passie voor wat hij doet, of dat nu iets alledaags of groots is, kan een belangrijk verschil maken in de wereld en binnen zijn bedrijfstak.

Er zijn wat luide stemmen en meningen die het belang van passie en geluk over het hebben van een carrière bagatelliseren, wat vreemd is, omdat de meesten van ons minstens een derde van ons volwassen leven gaan werken.

Rust, geluk en passie vinden in je loopbaan kan die tijd veel minder stressvol maken.

En als je een carrière hebt die je niet leuk vindt of waar je geen passie voor voelt, is het misschien tijd om andere opties te gaan bekijken en nieuwe mogelijkheden te verkennen voordat je je baan opzegt en opnieuw begint.

Er zijn zoveel wegen naar succes en geluk. Er is geen reden om jezelf te dwingen er slechts één te kiezen.

10. Je relaties

De mensen met wie je je tijd doorbrengt hebben de grootste invloed op je leven.

Het loont dus om prioriteit te geven aan het zo positief mogelijk maken van die relaties door eraan te werken.

Of het nu gaat om je partner, je familie, je vrienden of je collega’s, begrijpen hoe elke relatie werkt, en wat je kunt doen om harmonie en zorg te bevorderen is een waardevolle passie om te ontwikkelen.

Er zijn zoveel aspecten aan een relatie, maar enkele van de belangrijkste zijn het beter begrijpen van een persoon en zijn gedragingen, manieren vinden om een echte band op te bouwen, en het nodige werk doen om die banden in stand te houden.

11. Ondernemerschap

Je eigen weg banen in de wereld van werk en zaken kan zowel uitdagend als uiterst lonend zijn.

Je passie hoeft niet voor het geld te zijn, maar eerder voor het doen van iets waar je plezier in hebt, jezelf uitdagen en berekende risico’s nemen.

Je hoeft je niet eens te richten op een bedrijf met winstoogmerk. Je bent evenzeer ondernemer als je een goed doel begint dan als je een bedrijf opbouwt.

Het gaat erom de baas te zijn over je eigen lot, creatief te zijn, vastberaden, en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden door goed na te denken.

12. Een betere samenleving maken

We leven in een onvolmaakte wereld. Daar bestaat geen twijfel over.

Maar we hebben allemaal de kracht in ons om die wereld net iets beter te maken.

Dat kan zijn vechten voor sociale rechtvaardigheid, werken voor het milieu, het verbeteren van gemeenschapsrelaties, of iets anders.

Hoe het er ook uitziet, een passie voor de algehele verbetering van de wereld waarin we leven is zeer de moeite waard.

13. Onderwijs

We hebben het al gehad over leren, maar draai dat eens om en je zult merken dat mensen iets leren wat ze nu nog niet weten ook iets kan zijn om enthousiast over te worden.

Je hoeft geen echte leraar op een school te zijn om mensen dingen te leren.

Je zou een manager kunnen zijn die je werknemers helpt hun talenten te ontwikkelen.

Je zou een ouder kunnen zijn die je kinderen op allerlei verschillende manieren onderwijst.

Je zou een activist kunnen zijn die mensen leert over het belang van een zaak waarin je gelooft.

Kennis delen en mensen helpen groeien is zijn eigen beloning.

14. Je geloof

Als je geloof belangrijk voor je is, kan het zeker als een passie worden beschouwd.

Misschien neem je deel aan religieuze praktijken, besteed je tijd aan gebed of contemplatie, of ga je om met de gemeenschap die je geloof biedt.

Als je handelt in overeenstemming met je geloof, laat dat zien dat je er een passie voor hebt.

15. Actie ondernemen

Het vermogen om actie te ondernemen is wat leidt tot positieve veranderingen in iemands leven en welzijn.

Ideeën en inspiratie zijn allemaal nogal goedkoop en oppervlakkig. Succes gaat naar de mensen die ervoor kiezen om actie te ondernemen en aan hun doelen te werken.

Toewijding en discipline zijn wat mensen vooruit houdt in de moeilijke tijden waarin ze aan zichzelf of hun pad twijfelen.

Angst en vrees vervagen met actie, omdat je ervaring opdoet en vertrouwen opbouwt in je vermogen om de dingen aan te pakken die voor je liggen.

Er is geen belangrijkere passie in het leven om te ontwikkelen dan die voor actie. Actie is wat leidt tot elke succesvolle onderneming, of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling of professioneel.

En het is supermakkelijk om te beginnen! Je hoeft er alleen maar voor te kiezen om het werk te doen.

16. Het leven

Het beste ding om gepassioneerd over te zijn is het leven zelf.

Dit kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen.

Misschien beoefen je mindfulness om elke dag en elk moment te nemen zoals het komt.

Misschien wil je nieuwe dingen ervaren en je horizon verbreden.

Misschien denk je graag na over de grote vragen over het leven en het universum om je plaats in de wereld beter te begrijpen.


Waar je ook gepassioneerd over bent – nu en in de toekomst – schaam je er niet voor.

Te veel mensen schamen zich om hun ware passies te onthullen uit angst dat ze als saai of dom bestempeld zullen worden.

Maar als ze er voor jou toe doen, is dat het enige dat er toe zou moeten doen.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.