16 saker att brinna för i livet

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Vad brinner du för?

Du kanske försöker identifiera dina passioner så att du kan finna mer lycka i livet.

Eller kanske tror du att detta kommer att komma upp på en anställningsintervju och försöker formulera ett svar.

Kanske är det en svår fråga för dig att besvara just nu.

Kanske känner du dig omotiverad, slö eller som om dina gemensamma intressen på något sätt har förlorat sin glans i livets brus och rörelse?

Oavsett dina omständigheter är du på den här sidan på jakt efter några gemensamma saker att brinna för.

Så låt oss gå rakt på sak. Här är 16 av de mest populära passionerna.

1. Djur

Djur och husdjur fungerar som en tröstande flykt för så många människor.

De är relativt okomplicerade, särskilt om man jämför med att navigera i svårigheterna med arbete, liv, relationer och vänskap.

Djur är ganska enkla och erbjuder villkorslös kärlek, vilket inspirerar liknande passioner hos djurälskare och djurägare.

En passion för djur kan sträcka sig till dina egna husdjur, volontärarbete på djurhem, djurpassning, fågelskådning, hundpromenader eller bara sitta i en hundpark och titta på djuren när de leker.

2. Dig själv

Du kommer att tillbringa resten av ditt liv med dig själv!

Att investera passion i dig själv, din självförbättring och framtida utveckling är alltid en bra investering.

Naturligtvis kan det vara mycket lättare sagt än gjort för många människor. Allt från psykiska problem till allmänna bakslag i livet kan hindra en person från att se sitt eget värde och sin egen värdighet.

Ett bra sätt att väcka passion i dig själv är att göra saker som är värda att känna sig bra för.

Gör lite volontärarbete, hjälp några slumpmässiga människor eller hitta ett sätt att bidra positivt till världen med de färdigheter du har.

Detta är saker som du kan känna dig nöjd med att välja att göra, inte bara för andra utan även för dig själv.

3. Hobbies

Det finns så många olika hobbies och intressen där ute att delta i.

Att utveckla en passion för en hobby, särskilt en hobby som du kan dela med andra, kan verkligen bidra till att tända passion och kreativitet på andra områden i ditt liv.

Inte bara det, utan andra människor tenderar att reagera bra på passion om hobbies, även om de inte är så intresserade av just din hobby.

Det är intressant att lyssna på någon som är passionerad och kunnig när den talar om sin hobby eller sitt intresse.

Hobbyer kan hittas överallt och var som helst. Om en möjlighet dyker upp, prova på det. Kanske är det att ta en danskurs, titta på några samlarobjekt eller prova på discgolf.

Välj något, prova det!

4. Konst

Få saker väcker passion hos människor som konst, även om vi inte nödvändigtvis är konstnärer själva.

Det finns något att säga om det magnifika i att se mästerverk av kreativitet, oavsett om det är målningar, skulpturer, skrivande eller något annat som en person skapar genom sin vision och ansträngning.

Konst kan tyckas vara en självklarhet, men det är viktigt att titta på hur människor uppfattar konst. Man behöver inte vara fantastisk på det man skapar för att skapa något. Ingen börjar med att vara fantastisk på någonting.

Ändå är det så många som kastar bort sina egna ansträngningar just när de börjar på sin väg eftersom de inte ser det som bra eller lätt.

Så länge det gör dig lycklig är det allt som verkligen betyder något. Du behöver inte producera mästerverk.

5. Upplyfta andra

Vänlighet är en investering som alltid ger utdelning, inte nödvändigtvis utifrån, men för ens egen sinnesfrid och själ.

Människor är sociala varelser och vi gynnas av socialisering. På många sätt får vi tillbaka det vi lägger ut i världen i form av vår egen inre frid, lycka, tillfredsställelse och välbefinnande.

Det gör att utveckla passion för andra till något som verkligen kan bidra till vår sinnesfrid och plats i livet.

Att utveckla en vana att lyfta upp och hjälpa andra, oavsett om det är i ditt personliga liv eller genom välgörenhetsarbete med andra, är ett utmärkt val.

6. Lär dig

En passion för lärande kan öppna så många dörrar och vidga dina horisonter.

Det handlar inte alltid om att veta detaljerna och detaljerna i en sista eller liten sak, att veta var man hittar de rätta svaren är också en viktig färdighet att odla.

Lärande är en gåva som ständigt ges till den som vårdar och utökar sin kunskap.

Lärande passar också bra ihop med erfarenheter. Det är en sak att läsa en bok eller lyssna på en föreläsning, men att faktiskt gå ut och delta i en ny aktivitet som du lärt dig om kan hjälpa dig att träffa nya människor och utveckla en djupare förståelse.

7. Förenkla

Livet är en komplicerad maskin med ett oändligt antal rörliga delar. Att utveckla en passion för förenkling kan hjälpa till att få allting att hamna i ett mer ordnat fokus.

Livet är naturligtvis inte alltid enkelt eller förutsägbart. Det kommer saker från ingenstans som kan påverka ditt liv antingen positivt eller negativt.

Förenkling kan bidra till att minska din stress, göra det lättare att tolka situationer och fatta bättre beslut i det stora hela.

En passion för förenkling börjar egentligen med att antingen åtgärda eller ta bort invecklade delar av ens liv.

Det kan handla om relationer eller vänskap som har gått över, att leta efter ett mindre stressigt jobb eller att gallra ut en massa materiella saker som man inte har någon egentlig användning för längre.

8. Hälsa och kondition

En passion för hälsa och fitness kommer att öka ditt välbefinnande i framtiden.

Kroppen är en maskin som måste tas om hand om om vi vill att den ska fungera bra under en längre tid.

Att utveckla en passion för hälsa och fitness kommer inte bara att hjälpa till med den fysiska hälsan, utan bidrar också till att förbättra den mentala hälsan och det allmänna välbefinnandet.

Det bästa stället att börja är att rådgöra med din läkare för att se vad som är det bästa tillvägagångssättet för förbättring.

Det är alltid en bra idé att få ett läkarutlåtande innan man ger sig in på några större kostförändringar eller tar sig an en ny träningsrutin.

9. Din karriär

En karriärsinriktad person med en stark passion för det de gör, oavsett om det är något vardagligt eller storslaget, kan göra stor skillnad i världen och inom sin bransch.

Det finns en del högljudda röster och åsikter som förminskar betydelsen av passion och glädje över att ha en karriär, vilket är märkligt eftersom de flesta av oss kommer att tillbringa minst en tredjedel av vårt vuxna liv med att arbeta.

Att hitta frid, lycka och passion i sin karriär kan göra den tiden mycket mindre stressig.

Och om du har en karriär som du inte tycker om eller känner dig inte passionerad för är det kanske dags att börja titta på andra alternativ och utforska nya möjligheter innan du säger upp dig och börjar om på nytt.

Det finns så många vägar till framgång och lycka där ute. Det finns ingen anledning att tvinga in dig på bara en.

10. Dina relationer

De människor du tillbringar din tid med kommer att ha det största inflytandet på ditt liv.

Därför lönar det sig att prioritera att göra dessa relationer så hälsosamma som möjligt genom att arbeta med dem.

Oavsett om det är din partner, din familj, dina vänner eller dina arbetskamrater är det värt att utveckla en passion för att förstå hur varje relation fungerar och vad du kan göra för att främja harmoni och omsorg.

Det finns så många aspekter på ett förhållande, men några av de viktigaste är att bättre förstå en person och dennes beteenden, hitta sätt att bygga en verklig kontakt och göra det nödvändiga arbetet för att upprätthålla dessa band.

11. Entreprenörskap

Att skapa sin egen väg i arbets- och affärsvärlden kan vara både utmanande och oerhört givande.

Din passion behöver inte handla om pengar, utan snarare om att göra något du tycker om, utmana dig själv och ta kalkylerade risker.

Du behöver inte ens fokusera på ett vinstdrivande företag. Du är lika mycket entreprenör om du startar en välgörenhetsorganisation som om du bygger upp ett företag.

Det handlar om att vara herre över sitt eget öde, att vara kreativ, att vara beslutsam och att anpassa sig till nya omständigheter genom att tänka snabbt.

12. Att skapa ett bättre samhälle

Vi lever i en ofullkomlig värld. Det råder ingen tvekan om det.

Men vi har alla kraften inom oss att göra den världen bara lite bättre.

Det kan vara att kämpa för social rättvisa, arbeta för miljön, förbättra relationerna i samhället eller något annat.

Oavsett hur det ser ut är en passion för den övergripande förbättringen av den värld vi lever i mycket värdefull.

13. Undervisning

Vi har redan talat om lärande, men vänd på det och du kommer att upptäcka att det kan vara ytterligare en sak att bli entusiastisk över att lära människor något som de för närvarande inte vet.

Du behöver inte vara en riktig lärare i en skola för att lära människor saker.

Du kan vara en chef som hjälper dina anställda att utveckla sina talanger.

Du kan vara en förälder som lär dina barn på en mängd olika sätt.

Du kan vara en aktivist som lär människor om vikten av en sak som du tror på.

Att dela med sig av kunskap och hjälpa människor att växa är en egen belöning.

14. Din tro

Om din tro är viktig för dig kan den definitivt betraktas som en passion.

Kanske deltar du i religiösa praktiker, tillbringar tid i bön eller kontemplation eller umgås med den gemenskap som din tro erbjuder.

När du agerar i enlighet med din tro visar det att du brinner för den.

15. Att agera

Förmågan att agera är det som leder till positiva förändringar i ens liv och välbefinnande.

Idéer och inspiration är alla ganska billiga och ytliga. Framgång kommer till de människor som väljer att agera och arbeta med sina mål.

Hängivenhet och disciplin är det som håller människor i rörelse genom de låga perioder då de tvivlar på sig själva eller sin väg.

Ångest och rädsla bleknar bort med handling, eftersom du får erfarenhet och bygger upp ett förtroende för din förmåga att ta itu med de saker som ligger framför dig.

Det finns ingen viktigare passion i livet att utveckla än en passion för att agera. Handling är det som leder till varje enskild framgångsrik satsning, oavsett om det är personlig utveckling eller yrkesmässig.

Och det är superenkelt att börja! Allt du behöver göra är att välja att göra arbetet.

16. Livet

Det bästa man kan brinna för är livet självt.

Detta kan betyda olika saker för olika människor.

Kanske övar du dig i mindfulness för att ta varje dag och varje ögonblick som det kommer.

Kanske strävar du efter att uppleva nya saker och utvidga dina horisonter.

Du kanske vill fundera över de stora frågorna om livet och universum för att bättre förstå din plats i världen.


Vad du än brinner för – nu och i framtiden – behöver du inte skämmas för det.

Alltför många människor skäms för att avslöja sina verkliga passioner av rädsla för att de ska bli stämplade som tråkiga eller dumma.

Men om de betyder något för dig är det allt som borde betyda något.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.