Hvad er selvrefleksion, og hvorfor er det så vigtigt?

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Selvrefleksion er porten til frihed.

– Dzigar Kongtrul Rinpoche

Du kigger sikkert i et spejl de fleste dage og er lige så fortrolig med dit udseende som næsten ethvert andet syn.

Men hvor ofte kigger du indad for at blive mere fortrolig med dit indre selv?

Det er kernen i selvrefleksion: at kende dine indre funktioner lige så godt som du kender din ydre form.

Selvrefleksion er en proces, hvor du får større forståelse af, hvem du er, hvad dine værdier er, og hvorfor du tænker og handler, som du gør.

Det er en form for personlig analyse, der gør det muligt for dig at bringe dit liv i overensstemmelse med det, du ønsker, at det skal være.

Lad os udforske dette vigtige værktøj nærmere og starte med hvorfor du bør gøre det.

Vigtigheden af selvrefleksion

Rejsen til selvkærlighed og selvaccept må begynde med selvransagelse. Indtil du tager rejsen til selvrefleksion, er det næsten umuligt at vokse eller lære i livet.

– Iyanla Vanzant

Selvrefleksion – også kaldet introspektion – er et middel til at observere og analysere sig selv for at vokse som person.

Denne vækst er grunden til, at det er så vigtigt at bruge tid på personlig refleksion.

Ved at forstå, hvem du er nu, og hvem du gerne vil blive, hjælper du med at identificere de skridt, du skal tage på den rejse.

Ved at reflektere over, hvordan du opfører dig, og hvilke tanker du tænker som reaktion på begivenheder i verden omkring dig, kan du se, hvad du har brug for at arbejde på.

Måske var du lidt kortfattet og irritabel over for en arbejdskollega.

Ved at se tilbage på det kan du måske indse, at det ikke er sådan, du ønsker at blive behandlet, og dermed heller ikke sådan, du ønsker at behandle andre.

Du kan så forsøge at tage fat på den adfærd fremover og måske undskylde over for din kollega, hvis du var særlig uhøflig eller uvenlig.

Dette kan føre til et bedre arbejdsforhold med denne person og en mere behagelig arbejdsdag i det hele taget.

For at understrege vigtigheden af selvrefleksion behøver du blot at overveje alternativet.

Hvis du ikke kan identificere, hvor du måske har handlet på en beklagelig måde, vil du højst sandsynligt handle på samme måde igen.

I vores eksempel forlænger det kun den dårlige stemning, som du kan opleve som følge af spændinger på arbejdspladsen, og de potentielle negative konsekvenser heraf på lang sigt.

Tid brugt på personlig refleksion er også en mulighed for at måle dine fremskridt på en positiv måde.

Du kan identificere de øjeblikke, hvor du har reageret på en situation med sundere tanker og adfærd.

Det kan give dig en følelse af at have opnået noget og holde dig motiveret i din søgen efter at forbedre dig selv – uanset hvordan det ser ud for dig.

I bund og grund er selvrefleksion altså en måde at foretage en masse små kursændringer væk fra mindre ønskværdige tanker og adfærd og hen imod dem, der fremmer større velvære.

Fordelene ved selvrefleksion

Nu hvor vi har set, hvorfor det er så vigtigt at reflektere over dine tanker og handlinger, hvad er så de potentielle praktiske fordele ved at gøre det?

Forbedrede relationer

Som i vores arbejdspladseksempel ovenfor kan du ved at reflektere over, hvordan du behandler andre og de tanker, du måtte have om dem, foretage ændringer, der fører til mere harmoniske relationer.

Hvis der er problemer i et forhold – hvad enten det er et romantisk eller platonisk forhold – kan du vurdere situationen, spørge, hvilken rolle du spiller i disse problemer, og finde måder at overvinde dem på.

Selvrefleksion giver dig mulighed for at se, hvad du virkelig føler for den anden person, og overveje den værdi, som forholdet giver dig.

Dette kan gøre dig mere værdsættende over for den pågældende person, hvilket så påvirker din måde at interagere med vedkommende på.

Større klarhed i tankerne

Introspektion giver mulighed for at tænke over noget isoleret fra selve tingen.

I stedet for at dit sind bliver sløret af de følelser, du oplever, når du interagerer med den pågældende ting, kan du se den i en mere rationel forstand.

Du kan se den med større klarhed og tænke på den fra et afrundet perspektiv med fordele, ulemper og andre vigtige detaljer, der hjælper dig med at drage en begrundet konklusion om, hvordan du ønsker at ændre dig i forhold til den (eller om du faktisk slet ikke ønsker at ændre dig).

Måske er den ting et valg, som f.eks. det job, du tager. Hvis du ikke bryder dig om den lange pendling i din nuværende stilling, kan du måske ikke se de fordele, det giver under selve pendlingen.

Men ved at træde et skridt tilbage og tænke over det på en fridag kan du måske indse, at selv om det ikke er så sjovt, gør fordelene ved et job, du brænder for, eller den løn, du får for det, at pendlingen alt i alt er det værd.

Det kan endda ændre din holdning til din pendling eller til, hvordan du vælger at bruge den tid.

Kend dine sande værdier

Det vil være svært at lære dig selv rigtigt at kende, før du har brugt tid på at tænke over, hvad der virkelig betyder noget for dig.

Når du reflekterer over dig selv, kan du måske se ting, du gør eller tænker, som går imod den person, du virkelig ønsker at være.

Du kan overveje de vigtige spørgsmål, som vi står over for i livet, og danne dig en solid holdning til dem.

Nogle gange kan du ikke beslutte, hvor du står i forhold til noget, før du virkelig sidder og tænker over det, før du virkelig sidder og tænker over det.

Dette kan omfatte alle mulige moralske spørgsmål som f.eks. retten til at afslutte sit eget liv eller beskyttelsen af miljøet.

Eller det kan ganske enkelt hjælpe dig med at finde ud af, hvilke vejledende principper du helst vil leve efter.

Selvrefleksion er det middel, hvormed dit moralske kompas kan formes og forfines, så du er i stand til at handle tro mod det i alt, hvad du gør.

Det kan hjælpe dig med at føle dig mindre fortabt i livet og mere bemyndiget til at skabe en fremtid, der afspejler dine kerneoverbevisninger

Forbedret beslutningstagning

Vi træffer hundredvis af valg hver dag, men de fleste er ubetydelige og kan overlades til vores ubevidste sind.

Men når det kommer til de vigtigere beslutninger i livet, er lidt personlig refleksion uvurderlig.

Det handler om at have klarhed i tankerne og bevidsthed om dine sande værdier.

Med disse to ting kan du træffe beslutninger, der sætter dig på den mest optimale vej til større velvære.

Det betyder færre fortrydelser eller forspildte muligheder og mere ro i sindet, fordi du ved, at du har truffet det rigtige valg.

Bedre søvn

Når du bruger lidt tid hver dag på at se tilbage på begivenhederne, og hvordan du reagerede på dem, kan det bringe afslutning på eventuelle uforløste følelser.

Det kan hjælpe dig til ikke blot at falde hurtigere i søvn, men også til at få en mere rolig nattesøvn generelt.

Det eneste forbehold er, at du skal undgå at lade refleksion blive til rumination.

Tænk over din dag, men vend derefter bladet og lad dine tanker starte på en frisk næste dag. Bliv ikke hængende på en tanke for længe.

Mindre stress og angst

Et af de vigtigste resultater af selvrefleksion og af at kende dig selv bedre er, at du får mere tillid til dig selv og dine handlinger.

Du finder mere sikkerhed i denne usikre verden, fordi du er forankret i din selvforståelse.

Med større sikkerhed følger mindre stress og ængstelse.

Du bekymrer dig mindre om “hvad nu hvis” og fokuserer mere på de ting, du kan gøre for bedst muligt at tilpasse dine handlinger til de vejledende principper, som vi talte om ovenfor.

Og du bekymrer dig mindre om, hvad andre mennesker måtte mene om dig og dine valg, fordi du ved, at du gør det, der er rigtigt for dig.

Sådan reflekterer du over dig selv

Nu hvor du ved, hvorfor det er vigtigt at praktisere selvrefleksion, og hvilke fordele det kan give, lad os undersøge, hvordan du rent faktisk kan gå til værks.

Find rolig ensomhed

For at kunne tænke klart skal du helst være i et stille og fredeligt miljø.

Det betyder ensomhed, dog ikke nødvendigvis at være helt alene i fysisk forstand, men snarere et sted, hvor du ikke bliver forstyrret af mennesker og ting omkring dig.

Et behageligt sted i huset, f.eks. i et varmt bad eller bare liggende på din seng, er ideelt, men du kan også sidde i haven eller i en park, hvis det hjælper til at inspirere dine tanker.

Spørg “Hvorfor?

‘Hvorfor’ er det første, du skal tænke på.

Hvorfor handler du, som du handler?

Hvorfor tænker du, som du tænker?

Det kan være i forbindelse med en specifik begivenhed den pågældende dag, eller det kan være en mere generel søgen efter årsagerne bag visse tanker eller adfærd, som du har opdaget som værende en almindelig foreteelse.

Nogle “hvorfor” er lette at besvare. Du har måske råbt af dit barn, fordi du og din partner havde skændtes kort forinden.

Nogle “hvorfor” er sværere at besvare. Det er ikke altid ligetil at finde ud af, hvorfor du føler dig så stærkt for eller imod en strengere våbenlovgivning.

Spørg “Hvad?” “Hvor? Og “Hvem?

De næste spørgsmål, som du vil stille og besvare efter dit indledende “hvorfor”, er de spørgsmål, der informerer dig om den måde, du gerne vil tænke eller handle på fremover.

De drejer sig om disse tre centrale spørgsmål:

Hvad ville jeg have gjort anderledes?

Hvor vil jeg gerne hen?

Hvem vil jeg gerne være?

Disse er grundlaget for de bredere, mere præcise spørgsmål, som du vil stille afhængigt af, hvilket aspekt af dig selv du reflekterer over.

Her er nogle eksempler:

– Hvad skulle jeg have gjort, da min chef kritiserede mig foran mine kolleger?

– Hvor vil jeg gerne være med hensyn til mit forhold i de næste par år?

– Hvem ser jeg op til?

– Hvad skal jeg reagere på en person, der behandler mig dårligt på grund af min race?

– Hvor mange timer ønsker jeg at arbejde? (dette er et “hvor”-spørgsmål, selv om det begynder med “hvordan”)

– Er min nuværende kost et udtryk for mine holdninger til dyremishandling? (dette er et “hvem”-spørgsmål)

Spørg “Hvordan?

Når du har identificeret noget, som du gerne vil ændre, du har tænkt over, hvorfor du gør det i øjeblikket, og du har overvejet et ideelt slutpunkt, skal du spørge, hvordan du vil nå dertil.

Hvilke ting skal du enten begynde at gøre eller holde op med at gøre for at nå det stadie, hvor dine tanker eller din adfærd har ændret sig på den måde, du gerne vil have?

Med andre ord, hvad er køreplanen for at komme fra A (hvor du er nu) til B (hvor du gerne vil være)?

Giv dig selv tid, men ved, hvornår du skal stoppe

Som nævnt ovenfor kan processen med selvrefleksion risikere den mindre sunde tilstand af rumination eller overtænkning.

Når vi tillader en tanke at cirkulere gennem vores sind igen og igen uden nogen tilsyneladende måde at løse den på, mister vi alle fordelene ved indre refleksion og kan ende med at skade vores mentale velbefindende.

Derfor er det vigtigt at sætte en grænse for, hvor længe du sidder i stille eftertanke.

Du kan ønske at gøre dette til et bestemt tidsrum, eller du kan blot sige, at det er tid til at stoppe, når du sidder fast i en tankegang.

Og når tiden er inde til at stoppe, er det bedste at bevæge sig et helt andet sted hen.

Derfor er det typisk ikke en god idé at selvreflekere i sengen, inden man skal sove.

Læg dig endelig i sengen, men gør det i god tid inden dagens afslutning eller på et andet tidspunkt, hvor der ikke er søvn i horisonten.

For at bryde væk fra den indre refleksion skal du prøve at fordybe dig og dit fokus på noget andet end de ting, du reflekterede over.

Noget, der kan aflede dine tanker væk fra det, du tænkte på.

Overvej at skrive dine tanker ned

Nogle mennesker kan finde det nyttigt at notere deres tanker, mens de reflekterer over sig selv.

Atskrive i en dagbog er en populær måde at gøre dette på, da det holder alt på ét sted og giver dig mulighed for at se tilbage på, hvad du tidligere har tænkt, så du kan holde dig på rette vej.

Dette kan også være nyttigt, hvis du finder det svært at komme væk fra en bestemt tanke. Når først den er skrevet ned og opbevaret sikkert, kan du måske opleve, at dine tanker lettere kan slippe dem uden risiko for at glemme dem.

Tal med en terapeut

Mens de fleste mennesker sandsynligvis ikke har brug for at tage dette skridt, vil andre måske opleve, at det at tale tingene ud med en terapeut er den mest effektive måde at organisere deres tanker og følelser på.

Som kvalificeret fagperson kan en terapeut hjælpe med at lede din tankeproces hen imod de vigtigste elementer i dit liv og de problemer, du måske står over for.

De kan også hjælpe dig med at tænke over de skridt, du måske skal tage for at gennemføre de positive ændringer, du ønsker at foretage.

Du vil måske opdage, at det at tale med en anden person i stedet for at gøre det alene tager en vægt af dit sind.

Hvad hvis jeg ikke kan lide det?

Et sundt niveau af selvrefleksion styrker og giver typisk energi til en person, da han/hun ser måder at forbedre sig selv på.

Men dette vil ikke være tilfældet for alle.

Hvis du virkelig kæmper for at få styr på processen eller finder ud af, at den rejser nogle vanskelige spørgsmål fra fortiden, er det nok bedst at tale med en terapeut.

Du har ikke fejlet, hvis du er nødt til at bede om hjælp. Det er lykkedes dig at indse, at du havde brug for det.

En mand skal finde tid til sig selv. Tid er det, vi bruger vores liv på. Hvis vi ikke er forsigtige, finder vi andre, der bruger den for os.

Det er nødvendigt, at et menneske af og til tager væk for sig selv og oplever ensomhed; at sidde på en sten i skoven og spørge sig selv: “Hvem er jeg, og hvor har jeg været, og hvor skal jeg hen?”

Hvis man ikke er forsigtig, lader man afledningsmanøvrer optage ens tid – det, der er livets stof.

– Carl Sandburg
Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.