20 snelle manieren om je gedachten van iets af te halen

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Soms heb je ongewenste gedachten waar je vanaf wilt. Ze blijven in je hoofd hangen terwijl je worstelt om los te komen van de feedback-loop die ze steeds weer terugbrengt.

Die gedachten kunnen variƫren van alledaags en onbelangrijk tot verontrustend en beangstigend.

Ze kunnen voortkomen uit verwachting, zoals nerveus zijn voor een belangrijk sollicitatiegesprek dat over een paar weken plaatsvindt. Ze kunnen ook voortkomen uit ervaringen uit het verleden, zoals een traumatische ervaring.

Sommige mensen worstelen met opdringerige, terugkerende gedachten vanwege een psychische aandoening die die gedachten in ons denken duwt, hoezeer we ook proberen ze tegen te houden.

Waar die gedachten ook vandaan komen, je moet verschillende strategieƫn hebben om je gedachten ervan af te brengen.

Het is goed om een paar verschillende strategieƫn te hebben als deze gedachten opduiken. Het is onwaarschijnlijk dat slechts ƩƩn strategie altijd zal werken. En soms lukt het je niet om je gedachten ervan af te halen. Soms moet je gewoon met de golf meelopen tot hij eindigt.

Stel nu dat je iemand bent met een psychische aandoening die worstelt met opdringerige, gefixeerde gedachten. In dat geval zal je beste gok zijn om te praten met een gecertificeerde geestelijk verzorger. Dat kan een symptoom zijn van een groter probleem dat met professionele hulp moet worden aangepakt en beheerd.

Maar, als je iemand bent die gewoon moeite heeft om je gedachten van ongewenste gedachten af te brengen, dan hebben we twintig suggesties die kunnen helpen.

1. Houd je bezig met een hobby.

Een hobby is een geweldige afleiding om je gedachten van iets af te leiden. Kies een activiteit waarbij je je moet concentreren op wat je doet, terwijl je het doet. Zo laat je minder ruimte over voor je geest om af te dwalen en je te fixeren op die opdringerige gedachten.

2. Zoek een lach.

Misschien is het grappen maken met een vriend, kijken naar stand-up comedy, of gewoon deelnemen aan een activiteit die je vreugde brengt.

Lachen produceert veel feel-good chemicaliƫn die je stemming kunnen verbeteren en de algemene omgeving van je hersenen kunnen veranderen. Die positieve gevoelens kunnen andere positieve gevoelens aanwakkeren en zorgen, angst en negativiteit compenseren.

3. Schrijf erover.

Schrijven of journalen kan therapeutisch werken. Er zijn verschillende manieren om te schrijven om je gedachten af te leiden van hardnekkige gedachten. Wij stellen voor om daadwerkelijk te gaan zitten met een pen en een schrijfblok om te schrijven.

Het bewust en netjes opschrijven van je gedachten en gevoelens is een daad van geduld en mindfulness. Je moet in het moment zijn om jezelf duidelijk te verwoorden.

4. Doe een repeterend klusje.

Er is een soort meditatie waarbij je jezelf verliest in repetitieve, alledaagse activiteiten. Je richt je geest op de handeling terwijl je die doet om je geest helder te laten worden.

Denk aan het dweilen van een vloer. Je zet de dweil in het water en vervolgens op de vloer. Elke slag van de dweil maakt het oppervlak van de vloer schoon. Je kijkt naar de mop terwijl je hem beweegt om ervoor te zorgen dat je elke centimeter van de vloer krijgt. Je zoekt naar vuil of vlekken die je misschien bij de eerste beweging gemist hebt.

Dit soort activiteiten is mindfulness in actie.

5. Zoek naar dankbaarheid.

Dankbaarheid is zoā€™n krachtig middel om negatieve denkprocessen te bestrijden. Mensen praten vaak vaag over de kracht van dankbaarheid en dat het hun leven heeft veranderd. Ze praten eigenlijk niet zo veel over hoe dat werkt.

Het komt erop neer dat je je hersenen traint om de werkelijkheid anders waar te nemen. Wanneer je dankbaar bent voor de dingen die je hebt, wanneer je gedachten gericht zijn op het waarderen van de dingen die je hebt, laat dat geen ruimte voor de dingen die je niet hebt.

Door dit herhaaldelijk te doen train je je hersenen om op zoek te gaan naar positiviteit, wat je helpt om je gedachten van negatieve gedachten af te halen.

6. Praat erover met een vriend.

Soms hebben we het gewoon nodig om met een vriend te gaan zitten en onze gal te spuien over wat ons dwars zit. Een vriend in tijd van nood kan helpen zorgen glad te strijken, negatieve gedachten om te buigen, en de eenzaamheid te bestrijden die we soms in het leven voelen.

Steun op een vriend of een geliefde als je die keuze hebt. Zo niet, dan kun je misschien ook een online steungroep proberen, waar je over het algemeen direct steun kunt krijgen. Sommige zijn echter beter dan andere, dus zoek een gevoel voor de groep voordat je erin springt.

7. Luister naar iets inspirerends.

Inspirerende sprekers proberen een kracht voor positiviteit te zijn in deze uitdagende wereld. Misschien heb je geen persoonlijke cheerleaders, maar het is fijn om te luisteren naar verhalen van mensen die de uitdagingen waarmee we worstelen hebben overwonnen en onszelf eraan te herinneren dat we ze ook kunnen overwinnen.

Zoek wat mensen die boodschappen hebben waar je het mee eens bent, die je een hoopvol en geĆÆnspireerd gevoel geven, en luister naar hun verhalen.

8. Mediteer om je geest leeg te maken.

Een heldere geest en emoties maken het leven veel prettiger om te verwerken en te beheersen. Meditatie is een waardevolle vaardigheid die al duizenden jaren wordt gebruikt om iemands gevoelens te accepteren en ze te laten stromen.

Leren mediteren kan je helpen meer controle te krijgen over je eigen gedachten, waardoor die lusvormige gedachten gemakkelijker te hanteren zijn. Het kost tijd om er goed in te worden. Oefen regelmatig.

9. Oefen je lichaam.

Lichaamsbeweging biedt veel positieve effecten voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Niet alleen houdt het je spieren sterk en helpt het je fit te blijven, maar het vergemakkelijkt ook de productie van energiegevende chemicaliƫn die je geest een oppepper geven.

Oefening kan ook verwerkt worden in een mindfulness activiteit door je gedachten te richten op je handelingen en bewegingen. Veel oefeningen vereisen een goede vorm, zodat je jezelf niet verwondt, en dat vereist die concentratie.

10. Lees iets.

Moet je je gedachten ergens aan onttrekken? Lezen is een fantastische manier om je gedachten bezig te houden en af te leiden op wat je aan het lezen bent.

We stellen voor om geen verontrustende of stressvolle dingen te lezen, zoals het nieuws of opinieartikelen. Lees in plaats daarvan iets dat leuk is of je aan het denken zet. Zo kun je de sfeer in je hoofd verlichten en hopelijk je gedachten op een ander spoor zetten.

11. Zet een stap in de richting van het bereiken van een doel.

Doe iets! Er is ongetwijfeld iets wat je kunt doen dat je dichter bij een doel brengt dat je misschien hebt. Doe een van die kleinere dingen die gedaan moeten worden om je op weg te helpen naar succes.

Als je geen doelen hebt, is dit misschien het moment om te gaan zitten en uit te zoeken wat je echt wilt nastreven.

12. Verander je denkkader.

Probeer de gedachten die je hebt te herkaderen tot iets positievers. Richt je in plaats van op wat er mis kan gaan of op je angsten, op wat er goed kan gaan.

Hoe kunnen deze omstandigheden je positief bevoordelen? Wat voor goeds kan hieruit voortkomen? Wat voor goeds kun je uit dit alles voor jezelf en je leven creƫren?

13. Plan tijd in om erover na te denken.

Soms hebben we ongewenste gedachten omdat we er niet de juiste tijd aan besteden. Ze dringen zich op omdat ze aandacht nodig hebben, maar we zijn te druk bezig onszelf af te leiden.

Het kan nuttig zijn om een specifieke tijd in te plannen om te gaan zitten en de kwellende gedachten te overdenken. Neem gewoon een half uur of zo, als je wat tijd voor jezelf hebt, om even te gaan zitten en de dingen te overdenken.

En als het half uur voorbij is, vind je het misschien gemakkelijker om je gedachten van die gedachten af te leiden door iets anders van deze lijst te doen.

14. Neem jezelf mee op een afspraakje.

Heb je behoefte aan afwisseling? Neem jezelf mee op een afspraakje. Ga lunchen, een film kijken, ga wandelen in een park, of neem zelfs een kleine vakantie naar een naburige stad. Een weekend in een hotelkamer is een leuke verandering van omgeving en tempo van je dagelijks leven.

Die verstoring kan je een kleine pauze geven van de gedachten die je herkauwt en die misschien veroorzaakt worden door de stress van je leven.

15. Breng wat tijd door met dagdromen.

Volwassenen kunnen net zo goed baat hebben bij dagdromen als kinderen. Het is goed om je geest en verbeelding af en toe alleen te laten dwalen. Het helpt die fantasierijke delen van de hersenen te oefenen die creatief denken bevorderen.

Dat helpt ook bij het creatief oplossen van problemen. Een beetje dagdromen kan een welkome onderbreking zijn van de regelmatige cycli en het alledaagse leven.

Doe het alleen niet zo vaak dat het je vermogen om je leven te leiden in de weg staat.

16. Leer iets nieuws.

Het internet is echt een fantastische plek waar je allerlei nieuwe en spannende dingen kunt leren. Haal je gedachten van je huidige problemen af door iets nieuws te leren.

Er zijn websites met gratis, gestructureerde lessen over allerlei verschillende onderwerpen die je kunnen helpen om iets nieuws te leren. Dat is een prima manier om je tijd door te brengen in plaats van bij je gedachten stil te staan.

17. Luister naar wat muziek.

Een rush van je favoriete muziek kan helpen om je gedachten van die ongewenste gedachten af te trekken. Zet wat van je favoriete deuntjes aan en concentreer je erop.

Richt je op de verschillende elementen van het nummer, luister diep naar de woorden van de artiest, en laat je gewoon een tijdje meevoeren met de melodie. Laat het je ergens anders naartoe brengen.

18. Oefen vergeving.

Vergeving kan een moeilijk onderwerp zijn. Veel mensen denken bij vergeving puur aan een verontschuldiging die je van een ander aanvaardt om hem vrij te pleiten van zijn wandaden. Maar dat is niet de enige vorm van vergeving.

Het gaat ook over het accepteren van dingen die gebeurd zijn, soms afschuwelijke dingen die je niet langer je leven wilt laten beheersen.

Soms gaat het erom jezelf te vergeven dat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt en te kiezen voor genezing en verder te gaan. Het leven staat niet stil. Het gaat door met of zonder ons. Achterblijven en stilstaan bij die verkeerde gevoelens en daden doet echt niemand goed.

19. Voel je gevoelens en laat ze dan los.

Je hebt het druk! Je hebt geen tijd om je gevoelens te voelen! Er moet gewerkt worden, de kinderen moeten eten krijgen, het huis moet schoongemaakt worden, er is weer een stapel was te doen. Het houdt nooit op!

Toch is tijd maken om je gevoelens te voelen en ze los te laten iets wat je geest kan verlichten.

Misschien kun je er nu niet mee gaan zitten omdat je dingen te doen hebt, maar misschien kun je dat vanavond wel in een warm bubbelbad met wat kaarsen als sfeerverlichting.

20. Herinner jezelf eraan dat het goed komt.

Je zit daar toch dit artikel te lezen? Je hebt toch alles overleefd wat het leven je tot nu toe heeft toegeworpen?

Kijk naar jezelf! Het voelt misschien niet zo, maar je doet het geweldig. Je doet het geweldig door alleen maar te zoeken naar uitbreiding van je kennis en manieren te vinden om om te gaan met de moeilijke dingen die in je hoofd spelen.

Dat betekent dat je op weg bent naar succes. Je probeert het. Je maakt stappen. Je werkt aan manieren om het beter te maken ā€“ wat betekent dat er hoop is.

Onderbreek die gedachten met die herinnering. Het komt wel goed met je. Deze gedachten duren niet eeuwig, en je komt er wel doorheen. Denk aan de dingen waar je je al doorheen geslagen hebt, en weet dat je ook hier doorheen komt.

Het komt wel goed met je.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.