20 hurtige måder at få dine tanker væk fra noget på

Sidst opdateret den 2 oktober, 2022

Skrevet den

Nogle gange kan du have uønskede tanker, som du ønsker at komme væk fra. De bliver hængende i dit hoved, mens du kæmper for at bryde ud af den feedback-loop, der bliver ved med at bringe dem tilbage til dig.

Disse tanker kan være alt fra banale og ubetydelige til foruroligende og skræmmende.

De kan komme af forventning, som f.eks. at være nervøs for en vigtig jobsamtale om et par uger. De kan også komme fra tidligere oplevelser, som f.eks. en traumatisk oplevelse.

Nogle mennesker kæmper med påtrængende, tilbagevendende tanker på grund af en psykisk sygdom, der skubber disse tanker ind i vores tankegang, uanset hvor meget vi prøver at stoppe dem.

Uanset hvor disse tanker kommer fra, er du nødt til at have forskellige strategier til at få dine tanker væk fra dem.

Det er godt at have et par forskellige strategier, når disse tanker dukker op. Det er usandsynligt, at kun én strategi vil virke hele tiden. Og nogle gange vil du ikke være i stand til at få dine tanker væk fra dem. Nogle gange er du bare nødt til at ride på bølgen, indtil den slutter.

Lad os nu antage, at du er en person med en psykisk sygdom, der kæmper med påtrængende, fastlåste tanker. I så fald vil dit bedste bud være at tale med en certificeret psykolog. Det kan være et symptom på et større problem, som skal behandles og håndteres med professionel hjælp.

Men hvis du er en person, der bare kæmper for at få tankerne væk fra uønskede tanker, har vi tyve forslag, der måske kan hjælpe dig.

1. Gå i gang med en hobby.

En hobby er en god distraktion til at få tankerne væk fra noget. Vælg en aktivitet, der kræver, at du fokuserer på det, du laver, mens du laver det. På den måde giver du mindre plads til, at dine tanker kan vandre rundt og fiksere sig på de påtrængende tanker.

2. Find noget latter.

Måske er det at lave sjov med en ven, se noget stand-up comedy eller bare deltage i en aktivitet, der bringer dig glæde.

Latter producerer mange gode kemikalier, som kan hjælpe med at øge dit humør og ændre din hjernes generelle miljø. Disse positive følelser kan være med til at give næring til andre positive følelser og udligne bekymringer, angst og negativitet.

3. Skriv om det.

Det kan være terapeutisk at skrive eller føre dagbog. Der er flere forskellige måder at skrive på for at få tankerne væk fra vedvarende tanker. Vi foreslår, at du rent faktisk sætter dig ned med en pen og en blok for at skrive.

At skrive dine tanker og følelser bevidst og pænt ned er en handling af tålmodighed og mindfulness. Du er nødt til at være i øjeblikket for at kunne formulere dig klart og tydeligt.

4. Lav en gentagende opgave.

Der findes en form for meditation, der indebærer at miste sig selv i gentagne, banale aktiviteter. Du fokuserer dit sind på handlingen, mens du gør den, for at lade dit sind blive klart.

Overvej at vaske et gulv. Du sætter moppen i vandet og lægger den derefter på gulvet. Hvert strøg med moppen renser gulvets overflade. Du holder øje med moppen, mens du bevæger den, for at sikre dig, at du får hver eneste centimeter af gulvet med. Du leder efter snavs eller pletter, som du måske har overset ved det første gennemløb.

Denne form for aktivitet er mindfulness i praksis.

5. Kig efter taknemmelighed.

Taknemmelighed er et så stærkt redskab til at bekæmpe negative tankeprocesser. Folk taler ofte vagt om taknemmelighedens kraft og om, at det har ændret deres liv. De taler egentlig ikke så meget om, hvordan det virker.

Det handler om at træne din hjerne til at opfatte virkeligheden anderledes. Når du er taknemmelig for de ting, du har, og når dine tanker er fokuseret på at værdsætte de ting, du har, er der ikke plads til de ting, du ikke har.

Ved at gøre dette gentagne gange trænes din hjerne til at lede efter positivitet, hvilket vil hjælpe dig med at fjerne dine negative tanker fra dine tanker.

6. Tal med en ven om det.

Nogle gange har vi bare brug for at sætte os ned med en ven og fortælle om det, der går os på. En ven i en tid med behov kan hjælpe med at udglatte bekymringer, omdirigere negative tanker og bekæmpe den ensomhed, som vi nogle gange kan føle i livet.

Læn dig op ad en ven eller en elsket person, hvis du har det valg. Hvis ikke, kan du måske også prøve en online-støttegruppe, hvor du generelt kan få noget umiddelbar støtte. Nogle er dog bedre end andre, så få en fornemmelse af gruppen, før du kaster dig ud i den.

7. Lyt til noget inspirerende.

Der er inspirerende talere derude, som forsøger at være en positiv kraft i denne udfordrende verden. Du har måske ikke nogen personlige cheerleaders, men det er rart at lytte til historier fra folk, der har overvundet de udfordringer, som vi kæmper med, og minde os selv om, at vi også kan overvinde dem.

Find nogle mennesker med budskaber, som du er enig i, og som får dig til at føle dig håbefuld og inspireret, og lyt til deres historier.

8. Mediter for at gøre dit sind klart.

Et klart sind og klare følelser gør livet meget mere behageligt at bearbejde og håndtere. Meditation er en værdifuld færdighed, der er blevet brugt i tusindvis af år til at acceptere ens følelser og lade dem flyde.

Hvis du lærer at meditere, kan det hjælpe dig med at få større kontrol over dine egne tanker, hvilket gør de kringlede tanker lettere at håndtere. Det tager tid at blive god til det. Øv dig regelmæssigt.

9. Træn din krop.

Motion giver mange positive ting for dit fysiske og mentale helbred. Ikke alene holder det dine muskler stærke og hjælper dig med at holde dig i form, men det fremmer også produktionen af energigivende kemikalier, der hjælper dig med at booste dit sind.

Motion kan også inkorporeres i en mindfulness-aktivitet ved at fokusere dine tanker på dine handlinger og bevægelser. Mange øvelser kræver god form, så du ikke skader dig selv, hvilket kræver denne koncentration.

10. Læs noget.

Har du brug for at få dine tanker væk fra noget? Læsning er en fantastisk måde at beskæftige sig med og omdirigere dine tanker til det, du læser.

Vi foreslår, at du ikke læser bekymrende eller stressende ting, som nyheder eller opinionsartikler. Læs i stedet noget, der er sjovt, eller som får dig til at tænke. På den måde kan du lette stemningen i dit sind og forhåbentlig få dine tanker ind på et andet spor.

11. Tag et skridt i retning af at fuldføre et mål.

Gør en ting! Der er utvivlsomt noget, du kan gøre, som vil hjælpe dig tættere på et mål, du måske har. Gør en af de mindre ting, der skal gøres for at hjælpe dig med at bevæge dig mod succes.

Hvis du ikke har nogen mål, er det måske nu, du skal sætte dig ned og finde ud af, hvad du virkelig ønsker at forfølge.

12. Ændr din tankegang.

Prøv at omformulere de tanker, du har, til noget mere positivt. I stedet for at fokusere på det, der kan gå galt, eller på din frygt, skal du fokusere på det, der kan gå godt.

Hvordan kan disse omstændigheder gavne dig positivt? Hvad godt kan der komme ud af alt det her? Hvilket godt kan du skabe for dig selv og dit liv ud fra alt dette?

13. Planlæg tid til at tænke over det.

Nogle gange har vi uønskede tanker, fordi vi ikke giver dem ordentlig tid. De tvinger sig ind, fordi de har brug for opmærksomhed, men vi har for travlt med at forsøge at distrahere os selv.

Det kan være nyttigt at planlægge en bestemt tid til at sætte sig ned og overveje de plagende tanker. Bare tag en halv time eller deromkring, når du har lidt tid for dig selv, til bare at sætte dig ned og tænke tingene igennem.

Og når den halve time er gået, kan du måske finde det lettere at få tankerne væk fra dem ved at gøre noget andet fra denne liste.

14. Tag dig selv på en date.

Har du brug for at ændre på tingene? Tag dig selv ud på en date. Spis frokost, se en film, gå en tur i en park eller tag endda på en lille ferie til en naboby. En weekend på et hotelværelse er et dejligt scenarie- og temposkift fra din hverdag.

Denne afbrydelse kan give dig en lille pause fra de tanker, du grubler over, som måske er fremkaldt af stress i dit liv.

15. Brug lidt tid på at dagdrømme.

Voksne kan have lige så meget gavn af at dagdrømme som børn kan. Det er godt at lade tankerne og fantasien vandre rundt på egen hånd en gang imellem. Det er med til at træne de fantasifulde dele af hjernen, som fremmer kreativ tænkning.

Det hjælper også med kreativ problemløsning. Lidt dagdrømme kan være et kærkomment afbræk fra hverdagens regelmæssige cyklusser og banale natur.

Bare lad være med at gøre det så ofte, at det forstyrrer din evne til at føre dit liv.

16. Lær noget nyt.

Internettet er virkelig et fantastisk sted, hvor du kan lære alle mulige nye og spændende ting. Få dine tanker væk fra dine aktuelle problemer ved at lære noget nyt.

Der findes hjemmesider derude, der har gratis, strukturerede lektioner om alle mulige forskellige emner, som kan hjælpe dig med at lære noget nyt. Det er en god måde at bruge din tid på i stedet for at dvæle ved dine tanker.

17. Lyt til noget musik.

Et sus af din yndlingsmusik kan hjælpe dig med at få tankerne væk fra de uønskede tanker. Skru op for nogle af dine yndlingsmelodier, og fokuser på dem.

Fokuser på de forskellige elementer i sangen, lyt dybt til kunstnerens ord, og lad dig bare flyde med melodien i et stykke tid. Lad den tage dig et andet sted hen.

18. Øv dig i at tilgive.

Tilgivelse kan være et vanskeligt emne. Mange mennesker tænker på tilgivelse udelukkende i den forstand, at man accepterer en undskyldning fra en anden person for at fritage den anden person for sine forseelser. Men det er ikke den eneste form for tilgivelse.

Det handler også om at acceptere ting, der er sket, nogle gange afskyelige ting, som du ikke længere ønsker at lade dit liv være styret af.

Nogle gange handler det om at tilgive dig selv for at have truffet de forkerte valg og vælge at helbrede og komme videre fra dem. Livet står ikke stille. Det går videre med eller uden os. At blive tilbage og dvæle ved de forkerte følelser og handlinger gør virkelig ikke nogen godt.

19. Føl dine følelser, og lad dem så gå.

Du har travlt! Du har ikke tid til at mærke dine følelser! Arbejdet skal gøres, børnene skal have mad, huset skal gøres rent, der er endnu en bunke vasketøj, der skal laves. Det ender aldrig!

Alligevel er det at give sig tid til at føle dine følelser og give slip på dem noget, der kan lette dit sind.

Du kan måske ikke sætte dig ned med dem lige nu, fordi du har ting at lave, men måske kan du det i aften i et varmt boblebad med nogle stearinlys som stemningsbelysning.

20. Mind dig selv om, at du nok skal klare dig.

Du sidder der og læser denne artikel, ikke sandt? Du har overlevet alt det, livet har kastet efter dig indtil nu, ikke sandt?

Se på dig selv! Det føles måske ikke sådan, men du klarer dig godt. Du klarer dig godt bare ved at forsøge at udvide din viden og finde måder at håndtere de vanskelige ting, der foregår i dit sind.

Det betyder, at du er på vej til succes. Du prøver. Du gør fremskridt. Du arbejder på at finde måder at gøre det bedre på – hvilket betyder, at der er håb.

Afbryd disse tanker med denne påmindelse. Du skal nok klare dig. Disse tanker vil ikke vare evigt, og du vil komme igennem dem. Tænk på de ting, som du allerede har klaret dig igennem, og vid, at du også vil komme igennem dette.

Du skal nok klare dig.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.