20 snabba sätt att få bort tankarna från något

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

Ibland kan du ha oönskade tankar som du vill komma bort från. De stannar kvar i tankarna medan du kämpar för att frigöra dig från den återkopplingsslinga som ständigt för dem tillbaka.

Dessa tankar kan vara allt från vardagliga och oviktiga till störande och skrämmande.

De kan komma från förväntan, som att vara nervös inför en viktig anställningsintervju om några veckor. De kan också komma från tidigare erfarenheter, som en traumatisk upplevelse.

Vissa människor kämpar med påträngande, återkommande tankar på grund av en psykisk sjukdom som trycker in dessa tankar i vårt tänkande hur mycket vi än försöker stoppa dem.

Oavsett varifrån dessa tankar kommer måste du ha olika strategier för att få bort tankarna från dem.

Det är bra att ha några olika strategier när dessa tankar dyker upp. Det är osannolikt att bara en strategi kommer att fungera hela tiden. Och ibland kommer du inte att kunna få bort tankarna från dem. Ibland måste du bara rida på vågen tills den avslutas.

Anta nu att du är någon som har en psykisk sjukdom som kämpar med påträngande, fixerade tankar. I det fallet är det bästa sättet att tala med en legitimerad psykolog. Det kan vara ett symptom på ett större problem som måste tas upp och hanteras med professionell hjälp.

Men om du är någon som bara kämpar för att få bort oönskade tankar har vi tjugo förslag som kan hjälpa dig.

1. Ägna dig åt en hobby.

En hobby är en bra distraktion för att få bort tankarna från något. Välj en aktivitet som kräver att du fokuserar på det du gör, medan du gör det. På så sätt lämnar du mindre utrymme för ditt sinne att vandra runt och fixera sig vid de påträngande tankarna.

2. Hitta lite skratt.

Kanske är det att skämta med en vän, titta på lite stand-up comedy eller bara delta i en aktivitet som ger dig glädje.

Skratt producerar många välgörande kemikalier som kan bidra till att höja ditt humör och förändra din hjärnans allmänna miljö. Dessa positiva känslor kan bidra till att ge bränsle till andra positiva känslor och motverka oro, ångest och negativitet.

3. Skriv om det.

Att skriva eller föra dagbok kan vara terapeutiskt. Det finns flera olika sätt att skriva för att få dig att sluta tänka på ihållande tankar. Vi föreslår att du faktiskt sätter dig ner med en penna och ett anteckningsblock för att skriva.

Att medvetet och prydligt skriva ner dina tankar och känslor är en handling som kräver tålamod och medvetenhet. Det krävs att du befinner dig i ögonblicket för att du ska kunna formulera dig tydligt.

4. Gör en repetitiv syssla.

Det finns en typ av meditation som innebär att man förlorar sig själv i repetitiva, vardagliga aktiviteter. Du fokuserar ditt sinne på handlingen medan du gör den för att låta ditt sinne rensas.

Tänk på att moppa ett golv. Du lägger moppen i vattnet och för den sedan till golvet. Varje drag med moppen rengör golvytan. Du tittar på moppen när du rör den för att se till att du får med varje centimeter av golvet. Du letar efter smuts eller fläckar som du kanske missade vid första passet.

Den här typen av aktivitet är mindfulness i praktiken.

5. Leta efter tacksamhet.

Tacksamhet är ett så kraftfullt verktyg för att bekämpa negativa tankeprocesser. Människor talar ofta vagt om tacksamhetens kraft och att den har förändrat deras liv. De pratar egentligen inte så mycket om hur det fungerar.

Det handlar om att träna din hjärna att uppfatta verkligheten annorlunda. När du är tacksam för de saker du har, när dina tankar är fokuserade på att uppskatta de saker du har, lämnar det inte utrymme för de saker du inte har.

Genom att göra detta upprepade gånger tränar du din hjärna att leta efter det positiva, vilket hjälper dig att avlägsna dig från negativa tankar.

6. Prata om det med en vän.

Ibland behöver vi bara sätta oss ner med en vän och berätta vad som bekymrar oss. En vän i en tid av behov kan hjälpa till att släta över bekymmer, omdirigera negativa tankar och bekämpa den ensamhet som vi ibland kan känna i livet.

Luta dig mot en vän eller en älskad person om du har det valet. Om inte kan du också prova en stödgrupp på nätet där du i allmänhet kan få omedelbart stöd. Vissa är dock bättre än andra, så få en känsla för gruppen innan du hoppar in.

7. Lyssna på något inspirerande.

Inspirerande talare finns där ute och försöker vara en kraft för positivitet i denna utmanande värld. Du kanske inte har några personliga hejaklacksledare, men det är trevligt att lyssna på berättelser från människor som har övervunnit de utmaningar som vi kämpar med och påminna oss själva om att vi också kan övervinna dem.

Hitta några personer som har budskap som du håller med om, som får dig att känna dig hoppfull och inspirerad, och lyssna på deras berättelser.

8. Meditera för att rensa ditt sinne.

Ett klart sinne och klara känslor gör livet mycket bekvämare att bearbeta och hantera. Meditation är en värdefull färdighet som använts i tusentals år för att acceptera sina känslor och låta dem flöda.

Att lära sig meditera kan hjälpa dig att få större kontroll över dina egna tankar, vilket gör att de slingrande tankarna blir lättare att hantera. Det tar tid att bli bra på det. Öva regelbundet.

9. Träna din kropp.

Motion ger många positiva effekter för din fysiska och psykiska hälsa. Det håller inte bara musklerna starka och hjälper dig att hålla dig i form, utan underlättar också produktionen av energigivande kemikalier som hjälper dig att få ett bättre humör.

Motion kan också införlivas i en mindfulnessaktivitet genom att fokusera dina tankar på dina handlingar och rörelser. Många övningar kräver god form så att du inte skadar dig själv, vilket kräver den koncentrationen.

10. Läs något.

Behöver du få tankarna att gå iväg från något? Läsning är ett fantastiskt sätt att sysselsätta och omdirigera dina tankar till det du läser.

Vi föreslår att du inte läser oroande eller stressande saker, som nyheter eller opinionsartiklar. Läs i stället något som är roligt eller som får dig att tänka. På så sätt kan du lätta upp stämningen i ditt huvud och förhoppningsvis få dina tankar på ett annat spår.

11. Ta ett steg mot att fullfölja ett mål.

Gör en sak! Det finns utan tvekan något du kan göra som kan hjälpa dig att komma närmare ett mål som du kanske har. Gör en av dessa mindre saker som måste göras för att hjälpa dig att röra dig mot framgång.

Om du inte har några mål kan det vara dags att sätta dig ner och reda ut vad du verkligen vill eftersträva.

12. Ändra din tankestruktur.

Försök att omformulera de tankar du har till något mer positivt. Istället för att fokusera på vad som kan gå fel eller dina rädslor, fokusera på vad som kan gå bra.

Hur skulle dessa omständigheter kunna gynna dig positivt? Vilket gott kan komma ut av allt detta? Vilket gott kan du skapa för dig själv och ditt liv av allt detta?

13. Planera in tid för att tänka på det.

Ibland har vi oönskade tankar för att vi inte ger dem ordentligt med tid. De tränger sig på för att de behöver uppmärksamhet, men vi är för upptagna med att försöka distrahera oss.

Det kan vara till hjälp att schemalägga en specifik tid för att sätta sig ner och begrunda de plågsamma tankarna. Ta bara en halvtimme eller så, när du har lite tid för dig själv, för att bara sätta dig ner och tänka igenom saker och ting.

Och när halvtimmen är slut kanske du sedan finner det lättare att avleda tankarna genom att göra något annat från den här listan.

14. Ta med dig själv på en dejt.

Behöver du ändra på saker och ting? Ta ut dig själv på en dejt. Ät lunch, gå på bio, gå en promenad i en park eller till och med ta en liten semester till en grannstad. En helg på ett hotellrum är ett trevligt miljö- och tempoväxling från din vardag.

Den avbrottet kan ge dig en liten paus från de tankar som du grubblar på och som kan vara framkallade av stressen i ditt liv.

15. Tillbringa lite tid med att dagdrömma.

Vuxna kan dra nytta av att dagdrömma lika mycket som barn. Det är bra att låta ditt sinne och din fantasi vandra på egen hand då och då. Det hjälper till att träna de fantasifulla delar av hjärnan som uppmuntrar kreativt tänkande.

Det hjälper också till med kreativ problemlösning. Lite dagdrömmeri kan vara en välkommen frist från vardagens regelbundna cykler och vardagliga natur.

Gör det bara inte så ofta att det stör din förmåga att sköta ditt liv.

16. Lär dig något nytt.

Internet är verkligen en fantastisk plats där du kan lära dig alla möjliga nya och spännande saker. Få dina tankar bort från dina aktuella problem genom att lära dig något nytt.

Det finns webbplatser där ute som har gratis, strukturerade lektioner om alla möjliga olika ämnen som kan hjälpa dig att lära dig något nytt. Det är ett utmärkt sätt att spendera din tid på i stället för att dröja kvar i dina tankar.

17. Lyssna på lite musik.

Ett rus av din favoritmusik kan hjälpa dig att dra bort dina tankar från de oönskade tankarna. Slå på några av dina favoritlåtar och fokusera på dem.

Fokusera på de olika elementen i låten, lyssna djupt på artistens ord och låt dig bara flyta med melodin under en liten stund. Låt den ta dig till en annan plats.

18. Öva dig i förlåtelse.

Förlåtelse kan vara ett svårt ämne. Många människor tänker på förlåtelse enbart i betydelsen av en ursäkt som man accepterar från en annan person för att befria den från sina felsteg. Men det är inte den enda sortens förlåtelse.

Det handlar också om att acceptera saker som hänt, ibland hemska saker som du inte längre vill ha kontroll över ditt liv.

Ibland handlar det om att förlåta dig själv för att du har gjort fel val och väljer att läka och gå vidare från dem. Livet står inte stilla. Det fortsätter med eller utan oss. Att stanna kvar och uppehålla sig vid dessa felaktiga känslor och handlingar gör verkligen ingen nytta.

19. Känn dina känslor och släpp dem sedan.

Du är upptagen! Du har inte tid att känna dina känslor! Arbetet måste göras, barnen måste få mat, huset måste städas, det finns ännu en hög med tvätt att göra. Det tar aldrig slut!

Ändå är det något som kan lugna dig om du tar dig tid att känna dina känslor och släppa dem.

Du kanske inte kan sätta dig ner med dem just nu eftersom du har saker att göra, men kanske kan du göra det i kväll i ett varmt bubbelbad med några ljus för stämningsbelysning.

20. Påminn dig själv om att du kommer att klara dig.

Du sitter där och läser den här artikeln, eller hur? Du har överlevt allt som livet har kastat på dig hittills, eller hur?

Se på dig själv! Det kanske inte känns så, men du klarar dig bra. Du klarar dig bra bara genom att försöka utöka dina kunskaper och hitta sätt att hantera de svåra saker som pågår i ditt sinne.

Det betyder att du är på väg mot framgång. Du försöker. Du gör framsteg. Du arbetar på att hitta sätt att göra det bättre – vilket betyder att det finns hopp.

Avbryt dessa tankar med den påminnelsen. Du kommer att klara dig. Dessa tankar kommer inte att vara för evigt och du kommer att ta dig igenom dem. Tänk på de saker som du redan har tagit dig igenom, och vet att du kommer att ta dig igenom det här också.

Du kommer att klara dig.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.