16 nemme måder at få tiden til at gå hurtigere

Sidst opdateret den 2 oktober, 2022

Skrevet den

Nogle gange synes tiden at gå langsommere end normalt.

Måske er det en hård dag på arbejdet, der bare ikke vil ende.

Måske er det at vente på at få svar på en jobsamtale eller en begivenhedsrig nyhed, der skulle komme.

Nogle gange ønsker du bare at få tiden til at gå hurtigere, så du kan holde op med at vente!

Hvordan får du tiden til at gå hurtigere … psykologisk set?

1. Hold op med at kigge på uret og tælle minutterne.

Den mest effektive måde at få tiden til at gå hurtigere på er at holde helt op med at holde øje med uret og fokusere på noget helt andet.

Det kan være at arbejde uden distraktion, se noget kvalitetsunderholdning i et stykke tid eller bare presse sig igennem det, du har foran dig.

Hvis du ikke har noget at lave, så find noget at lave!

Spørg folk (eller din chef), om der er noget andet, du kan gøre eller hjælpe med.

Arbejd på et sideprojekt, hvis du har gjort alt det almindelige arbejde.

Udvikl en ny færdighed eller tag en hobby, der giver dig noget at fokusere din tid og energi på.

Uanset hvad der skal til, er det vigtigste, at du holder op med at være opmærksom på uret. Jo mere du kigger på det, jo længere tid vil det føles som om, at det trækker ud.

Bare gør noget – noget andet end at bruge din tid på at kigge på uret!

2. Opdel din tid i blokke.

En dag kan trække ud, en time kan trække ud, selv et minut kan synes at tage for lang tid.

Men hvis du skaber korte tidsblokke, som du kan fokusere på, kan det være med til at fremskynde hele periodens gang.

Del din tid op i blokke på fem eller ti minutter. Brug så skiftende blokke på enten at fordybe dig fuldt ud i den pågældende opgave eller at arbejde i et mere roligt tempo.

Når man er fuldt fokuseret på noget, har tiden tendens til at gå hurtigt.

Men det er svært at bevare koncentrationen i lange perioder, især hvis den opgave, du laver, ikke er særlig interessant eller vanskelig.

Men ved at give dig selv en mellemtilstand, hvor du kan lade dit fokus glide lidt, giver du din evne til at koncentrere dig mulighed for at “genoplade” dig selv og være klar til at gå i gang igen.

3. Opdel dine opgaver.

Den monotoni af arbejde, som vi skal gentage, kan føles overvældende.

Med udgangspunkt i det foregående punkt kan du bryde dette arbejde op med andre aktiviteter, noget at se frem til.

Fysisk aktivitet, motion og at gå udendørs er alle gode måder at hjælpe med at give dit sind ny energi, mens du presser dig igennem et kedeligt arbejde.

Aktiviteten behøver ikke at være langvarig eller anstrengende.

Selv en fem minutters kontortræning eller en frisk luftindånding kan hjælpe med at genvinde energien ved at få blodet til at flyde, mere ilt til hjernen og et kort sus af endorfiner.

Dette er især nyttigt for folk, der har et stillesiddende arbejde eller en stillesiddende livsstil.

Det er velkendt, at mangel på aktivitet kan give næring til depression og sløvhed, hvilket gør det meget sværere at arbejde sig igennem de langsomme tider.

4. Fordyb dig i en god bog.

Hvornår har du sidst sat dig ned med en god bog og fortabt dig i forfatterens ord?

Kunsten at læse bøger har været i tilbagegang siden tv’s indtog og bliver kun værre i den digitale tidsalder.

Den opmærksomhed, som folk plejede at give til læsning, er nu endnu mere fragmenteret med streaming og sociale medier.

At lægge elektronikken væk og hellige sig tid og opmærksomhed til en god bog giver andre fordele end blot at få tiden til at gå hurtigt ..

…læsning hjælper på hukommelsen og koncentrationen, hjælper dig med at spænde de dele af din hjerne, der letter indlæring og forståelse, udvider dit ordforråd og giver stressaflastning.

5. Udarbejd en To Do-liste for dine processer og mål.

Tiden kan gå langsommere, når det ikke føles som om vi gør rimelige fremskridt mod de mål, vi har sat os selv.

En to do-liste eller en generel plan for at komme igennem dine opgaver for dagen kan give dig det lille skud af tilfredshed, der kommer af at krydse et opnået mål af på din liste.

Og i stedet for at bruge din tid på at finde ud af, hvad du skal gøre næste gang, kan du springe direkte ind på dit næste mål og fortsætte med at arbejde videre.

En gennemtænkt handlingsplan giver dig en struktur, der kan hjælpe dig med at navigere lettere gennem din dag og giver dig mulighed for at følge dine fremskridt.

Du vil også begynde at få en fornemmelse for, hvor lang tid visse aktiviteter tager, når du holder styr på dem, hvilket hjælper dig med fremtidige fremskrivninger og med at forvalte din tid klogt, herunder at bruge din tid effektivt.

6. Lyt til musik, videoer eller podcasts, mens du arbejder.

Lyd kan hjælpe tiden til at gå hurtigere, når du er i gang med arbejde, der ikke kræver meget opmærksomhed eller mental energi.

Rengøring og pligter er meget mindre kedelige, når de er parret med noget optimistisk, energisk musik.

Instrumentalmusik kan også hjælpe dig med at fokusere og koncentrere dig ved at fjerne eksterne hørbare distraktioner, når du er i gang med mere fokuseret arbejde, f.eks. studier eller lektier.

Lydbøger og podcasts er en fantastisk måde at fordrive tiden på, lære eller underholde dig selv, mens du pendler eller udfører gentagende, tankeløst arbejde.

Distraktionen gør det muligt for dig at fordybe dig i lyden, mens du falder ned og kommer ind i det flow, som den opgave, du har foran dig, giver dig, hvilket gør arbejdet lettere og tiden går hurtigere.

7. Tag fat på de uønskede opgaver, som du har udskudt.

Der er så mange pligter, der bare er kedelige og irriterende i vores personlige og professionelle liv.

Så mange ting, som vi bare ikke har lyst til at få tid til eller gøre.

At få disse uønskede opgaver udført er en god måde at fordrive tiden på, samtidig med at du gør fremskridt i dit liv.

Der er ikke mange mennesker, der generelt har lyst til at gøre deres hjem grundigt rent eller arkivere alt det papirarbejde, der er blevet forlagt, men det bør gøres på en eller anden måde.

Tag dig af disse opgaver! Kast dig ud i dem og søg efter en hurtig og effektiv måde at komme igennem dem på, så du kan komme videre med andre ting.

Det bedste ved at få de uønskede opgaver af vejen er, at du ikke længere har den ekstra stress og ængstelse ved at skulle udføre dem hængende over hovedet.

Du kan ånde lettet op over, at de allerede er klaret, og gå videre til mere interessante ting.

8. Søg efter sjov, hvor du kan finde det.

Tiden flyver af sted, når man har det sjovt!

Det er et gammelt ordsprog, der afspejler den opfattelse, at tiden går hurtigere, når vi deltager i sjove aktiviteter.

Selvfølgelig vil mange af de aktiviteter, som du skal lave, ikke nødvendigvis være sjove. Men hvis du kan finde en måde at skabe noget sjov for dig selv i øjeblikket, vil det være med til at fremskynde tidens gang.

Det kan være noget simpelt som at køre om kap med dig selv for at afslutte arbejdsopgaverne på en mere effektiv måde, end du gjorde før.

Socialisering kan tilføje et element af sjov til ellers ikke-sjove aktiviteter.

Selv om du ikke nødvendigvis kender eller kan lide de mennesker, der er omkring dig, kan en vis grad af høflig socialisering og interaktion hjælpe minutterne til at tikke lidt hurtigere af sted.

Desuden er det aldrig en dårlig idé at skabe positive relationer til de mennesker, som du kommer til at tilbringe meget tid sammen med. Det hjælper alting til at køre på en mere smidig måde.

9. Udfordr dit sind med mentale aktiviteter.

Nogle gange har du bare ikke mulighed for at læse en bog, lytte til musik, gå udenfor eller gøre meget andet end at sidde/stå uvirksomt.

Der er mange virkelig kedelige job, hvor vitale de end måtte være. Måske er du sikkerhedsvagt i en dagligvarebutik. Eller måske sidder du i en betalingsautomat hele dagen.

Selv om du skal bevare en vis grad af koncentration, laver du en stor del af tiden enten slet ingenting eller opgaver, som du kan udføre på autopilot.

Så giv din hjerne noget at lave. Tag et moderat langt ord (som “moderat”) og prøv at stave det baglæns (det er overraskende svært).

Eller spil A til Z-spillet i dit hoved, hvor du giver dig selv et emne – f.eks. drengenavne – og du skal finde på et svar for hvert bogstav i alfabetet.

Eller gang 23 med 42 (eller andre tilfældige tal).

Eller lav en liste over navnene på tidligere og nuværende spillere på dit yndlingssportshold eller alle de film, som en bestemt skuespiller har medvirket i.

Der er uendelig mange måder at beskæftige et ellers tomt sind på, selv om det blot er for at slå fem minutter ihjel her og der.

10. Lær noget.

At lære noget nyt engagerer din hjerne på en måde, som kun få andre ting kan matche. Og det smukke ved at lære er, at der er et stort set ubegrænset antal ting at lære.

Tænk på noget, der interesserer dig. Find så måder at lære mere om det på. Det kan være at læse bøger, se videoer, bruge studieapps, tilmelde dig onlinekurser (der findes gratis og betalte kurser om alle mulige ting).

Selv hvis du søger at fordrive tiden på et job, hvor du ikke kan bruge din telefon eller læse en bog, kan du altid skrive ti sætninger på et fremmedsprog ned på et stykke papir og kigge på det indimellem, mens du forsøger at lære sætningerne udenad.

At lære er en udfordring. Det hjælper dig til at komme ind i en flowtilstand af koncentration, hvor tiden flyver af sted.

11. Skriv.

Hvad skal du skrive? Ja, hvad som helst. Her er et par medier, som du måske kan overveje.

Artikler.

Del din viden med verden ved at skrive artikler, som du kan offentliggøre på et websted. Det er så nemt at starte et websted i dag, og det tager kun få minutter at komme i gang(Medium.com er et godt sted at starte).

Du kan skrive om alt det, du har lyst til. Skriv om en passion – sport, politik, havearbejde måske. Skriv instruktioner om, hvordan man gør noget. Del dine holdninger til ting. Fokuser ikke på, hvor mange der læser artiklerne; skriv dem bare for din egen skyld, og betragt eventuelle læsere som en bonus.

En dagbog.

Hvis du ønsker at skrive om mere personlige ting – f.eks. dine tanker og følelser – bør du anskaffe dig en fysisk dagbog at skrive i. Ingen behøver at se, hvad du skriver, så du er fri til at skrive om det, du har lyst til.

At tømme tankerne i en dagbog er også en god måde at få tankerne væk fra noget, der bekymrer dig, og det hjælper dig med at organisere dine tanker, så du kan få bedre mening med dem.

Digte.

Selv hvis du aldrig har læst et digt i dit liv, vil du blive overrasket over, hvor sjovt, interessant og udfordrende det kan være at få de rigtige ord sammen på den rigtige måde for at lave et digt, der flyder. Prøv det og se, om du kan lide det.

Noveller.

Hvis du har lidt mere tid til rådighed, kan du altid skrive dine egne historier. Tænk på et plot, find på nogle karakterer, find ud af, hvad de kunne sige til hinanden, eller hvordan deres personligheder er. Hvis du har børn, hvorfor ikke skrive små historier til dem – de behøver ikke at være lange eller komplicerede.

De skal ikke være komplicerede eller komplicerede.

Uanset om du mener, at du har en god humoristisk sans, kan du prøve at skrive vittigheder eller komiske sketches. Om du vælger korte one-liners eller mere udførlige opsætninger med historier, der fører til punchlines, er ikke så vigtigt. Du kan også prøve dem af på dine venner som en ekstra bonus.

Sange.

Hvis du elsker at lytte til musik, kender du til den kraft, som gode tekster har til at transportere dig mentalt og følelsesmæssigt til et andet sted. Du kan også transportere dig selv væk fra det kedelige, du laver, ved at skrive dine egne vers og omkvæd.

12. Tegn/maler.

En anden kreativ udfoldelse, der kan hjælpe dig med at fordrive tiden, er at tegne eller male. Måske kan du allerede godt lide at klodse, men du kan gå videre og forsøge at finpudse dine færdigheder og skubbe dine kunstneriske grænser.

Prøv forskellige medier: blyanter, akvarelfarver, oliefarver. Prøv forskellige stilarter: stilleben, kubisme, surrealisme, portrætter, landskaber. Prøv forskellige ting at tegne eller male på: lærred, papir eller keramik.

13. Gør noget med dine hænder.

Ud over at male eller tegne er der mange måder, hvorpå du kan holde dine hænder beskæftiget og samtidig få tiden til at gå. Du kan bage, arbejde i haven, lave skulpturer af ler, bygge af træ eller et andet materiale, strikke, sy eller lave andre former for håndværk, der involverer brug af dine hænder.

At arbejde med hænderne på et kreativt projekt for at holde sig beskæftiget er noget, som folk har gjort lige så længe, som folk har haft hænder!

14. Fokuser på personlig udvikling.

Når du har tid på hænderne – enten fordi du ikke har noget at lave, eller fordi dit job ikke kræver meget bevidst fokus, har du mulighed for at beskæftige dig med lidt administration. Ikke din sædvanlige livsadministration som f.eks. at betale regninger eller planlægge måltider, men administration af personlig vækst.

Den vigtigste opgave, du kan udføre, er lidt selvrefleksion. Du kan beskæftige dit sind og få minutterne og timerne til at gå, mens du lærer dig selv bedre at kende og finder ud af, hvor du har brug for at vokse.

Hvad er dine styrker og svagheder i almindelighed? Hvad er dine gode og dårlige sider som person? Hvilke færdigheder, mentale træk eller adfærd vil du gerne arbejde på? Hvilken slags person vil du gerne være?

Hvad med dit liv? Hvad går godt? Hvad kunne der være brug for at arbejde på? Og hvad ønsker du at ændre? Kan du lide, hvor du bor? Er dit job/din karriere noget, du ønsker at ændre? Hvilke relationer tjener dig, og hvilke har du brug for at beskære?

Den slags spørgsmål er ikke altid lige lette at besvare, men det er netop det, der gør dem så gode til at æde tiden op. Du kan bruge timer på at tænke over disse ting, overveje alle de forskellige vinkler og beslutte, hvad dine prioriteter skal være.

15. Tænk som en iværksætter.

At udvikle en forretningsmæssig tankegang kan føre til alle mulige engagerende og endda spændende muligheder. Hvorfor? Fordi der ofte er mange forskellige udfordringer involveret, hvilket betyder ting at holde dit sind optaget af og resultater at arbejde hen imod.

Hvis du har et job, kan du søge efter måder at vise initiativ på. Er der processer, der kunne køre mere gnidningsløst? Har du måder at reducere omkostningerne på eller generere mere salg på? Hvad med store idéer, der kan føre virksomheden fremad? Hvis du kommer med forslag til dine overordnede, kan det betyde, at du bliver involveret i at få disse ting til at ske, hvilket kan betyde en mere spændende arbejdsdag.

Har du overvejet at starte en sidegevinst? Det er ikke for alle, og du bør ikke presse dig selv for hårdt, ellers risikerer du at brænde ud. Men en lille virksomhed ved siden af kan give dig noget at tænke på, når du er på dit almindelige job, og noget at se frem til.

Eller er der en forretningsidé, som du gerne vil gøre til en fuldtidsvirksomhed? Hvis du har tid til at tænke og tid til at kede dig, har du tid til at arbejde med det praktiske arbejde med henblik på at gøre det til en realitet i fremtiden.

16. Meditér.

Meditation er ikke kun nyttig til at berolige din krop og dit sind; det kan også hjælpe dig med at fordrive tiden.

Når du mediterer, fokuserer du på noget – din vejrtrækning, dine sanser, en genstand, et mantra – og det hjælper dig med at fjerne alle andre tanker. Der kan komme nye tanker, men de bør forhåbentlig forsvinde uden alt for mange problemer, når du vender tilbage til det, du fokuserer på.

Og når du ikke tænker på, hvor langsomt tiden synes at gå, eller på hvor meget du keder dig, vil du blive overrasket over, hvor hurtigt minutterne går.

Hvis du ikke kan sidde og lukke øjnene for at meditere, findes der noget, der hedder åbenøjede meditation. Du kan gøre det, mens du sidder, står, ja selv når du går. Så uanset hvor du befinder dig, burde du kunne lære at meditere, uanset hvor du er. Det er fantastisk, hvis du har et hjernedødt kedeligt job, hvor du ikke har mulighed for at bruge din telefon, lytte til musik eller gøre andet end at sidde eller stå der.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.