8 anledningar till att din omtänksamma natur gör dig stark, inte svag

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Dina vänner skulle beskriva dig som den omtänksamme, men skulle de säga att du är stark?

När de flesta människor tänker på en omtänksam person förknippar de dem med en mjuk och mild personlighet.

Detta kanske inte stämmer för dig, men en sak du definitivt är stark.

Faktum är att din omtänksamma själ är det som ger dig en sådan enorm styrka, även om den är dold.

Andra kanske inte ser det och du kanske inte ens ser det själv, men eftersom du bryr dig kan du göra saker som ingen annan kan göra.

Du kommer inte att stå passivt och se på när någon lider

Lidande finns i många olika former och vare sig vi vill det eller inte är världen full av det.

Medan andra människor kan blunda för det och agera som om det inte existerar, när du ser någon lida tänds en eld inom dig och ger dig beslutsamheten att göra något åt det.

Din vilja att hjälpa kan komma i många olika former, men du kommer att försöka bidra till att lindra den personens lidande på alla sätt du kan – oavsett hur stor eller liten gesten är.

Du skulle offra något för att hjälpa någon annan

Vi lever i en osäker värld, och ett av de sätt som människor uttrycker detta på är genom att hålla fast vid allt de äger.

Vare sig det handlar om pengar, ägodelar eller till och med deras egen tid är vissa människor helt enkelt inte villiga att dela med sig av det de har.

De agerar vanligtvis på detta sätt av rädsla – en rädsla för att de en dag kan behöva eller vara beroende av dessa och andra saker.

Men du, den omtänksamma personen, är inte bara glad att offra något om det kan hjälpa någon annan, du söker ofta efter möjligheter att göra det.

Du letar efter goda ändamål och donerar din tid, energi, pengar eller ägodelar till dem.

Även du förstår osäkerheten i den värld vi lever i, men du är tillräckligt stark för att se bortom dina egna behov och se till andras.

Du vet att oavsett vad morgondagen kommer att föra med sig finns det en visshet i din förmåga att hjälpa andra i dag.

Du behandlar andra som du själv vill bli behandlad

Vårt samhälle har för mycket förakt och för lite respekt för våra medmänniskor.

Vi är snabba att skylla på andra och tenderar att mest se till oss själva.

Allt detta manifesterar sig i en försumlig behandling av andra.

Du, å andra sidan, tenderar att se det goda i alla du möter.

Du har modet att acceptera dem som de är – de goda och de dåliga – och behandla dem med kärlek.

Du uppskattar att vi alla har brister och att du inte skulle önska att någon behandlar dig illa på grund av dina brister.

Du vet att vi alla har ställts inför – och kommer att fortsätta att ställas inför – strider i våra liv.

Du inser att du är välsignad att leva ett relativt bekvämt liv och förnekar inte rättigheterna för någon som vill förbättra sitt liv.

Du kommer att stå upp mot maktmissbruk

En av dina största irritationsmoment är att se människor eller institutioner med makt missbruka sina positioner.

Du har styrkan att stå sida vid sida med likasinnade – och de som makten utövas över – för att kämpa för det du anser vara rätt.

Du är beredd att organisera petitioner, gå på marscher och till och med nå ut till andra personer med inflytande för att hjälpa till att driva på saken.

Detta går ofta hand i hand med att du offrar din tid, dina pengar, din frihet och i sällsynta fall till och med ditt liv.

Du agerar när andra inte gör det

När det gäller de större problem som samhället står inför är majoriteten av människor extremt passiva till sin natur.

De flesta vill inte förstå problemen bättre, än mindre göra något åt dem.

Men det är inte du.

Oavsett om du försöker minska ditt koldioxidavtryck eller stöder lokala företag är du proaktiv och bidrar till att lösa ett problem.

Du finner vetskapen om att du gör rätt för samhället energigivande och detta ger dig kraft att ta ställning när få andra känner behov av det.

Du är inte lättledd

Det finns en verklig styrka i din moral och dina övertygelser och detta hindrar dig från att låta dig påverkas av någon annans ord eller handlingar.

Med andra ord kan du inte lätt bli knuffad ur kurs när du bestämmer dig för något.

Skälen är tydliga: du bryr dig om din integritet och du bryr dig passionerat om de saker som ligger dig varmt om hjärtat.

Även om vissa kanske betraktar detta som envishet är det i själva verket bara din brinnande tro på att göra det rätta.

Andra kanske faller för grupptryck eller agerar som får som följer flocken, men du är villig att simma mot strömmen om det behövs för att göra det du tror på.

Du konfronterar dina vänner när de behöver det

Som jag talade om i min artikel om tecknen på en riktigt bra vänskap finns det tillfällen då du kan märka att någon nära dig agerar på ett sätt som är skadligt för deras välbefinnande.

Men som en omtänksam person har du styrkan och modet att konfrontera dem om deras självdestruktiva beteende.

Du förstår att det kan vara svårt för dem att höra, och du kan tillfälligt bära huvuddelen av deras förbittring, men du kommer inte att se på när de skadar sig själva.

Många människor vill inte fördjupa sig i andras problem på det här sättet; de föredrar att se en vän lida eller helt enkelt ta avstånd från problemet.

Detta är helt enkelt inte ett alternativ för dig.

Du låter andra se dina känslor

Jag har sagt det förut, men det är värt att upprepa det här: att gråta är inte ett tecken på svaghet och inte heller att be om hjälp.

Precis som du visar omsorg och kärlek för andra försöker du visa omsorg och kärlek för dig själv.

En del av detta är förståelsen för att det finns människor där ute som du som kommer till din hjälp när du känner dig ledsen.

Andra försöker ofta att hålla inne med sina känslor av rädsla för att framstå som svaga, men sann styrka ligger faktiskt i att kunna visa världen när man kämpar.

Det underlättar läkning och innebär att du inte behöver möta saker och ting ensam.


Om du kan relatera till några, eller alla, av dessa punkter har du mer styrka än du någonsin kunde ha föreställt dig.

Du har en karaktärsstyrka som gör att du kan sänka garden och släppa in andra, du har styrkan att stå upp för det du tror är rätt och du har styrkan att se saker och ting till slutet.

Nu när du vet detta, glöm aldrig bort det.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.