13 tecken på att du har en stark personlighet

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Du har fått höra att du har en stark personlighet och du vet att det är sant.

Även om vissa människor kanske antar att en sådan etikett bara är ett artigt sätt att säga att du är högljudd, otrevlig, dominant eller en skitstövel, finns det faktiskt en stor skillnad mellan dessa och en mer allmän karaktärsstyrka.

Och ja, du har vissa egenskaper som andra tycker är helt främmande – till och med skrämmande, men du vet att det är dessa egenskaper som gör dig till den du är. Det är de som får dig att glänsa och sticka ut i mängden.

Den här artikeln hyllar din starka personlighet och syftar till att utbilda människor så att de bättre kan förstå personen bakom etiketten.

1. Du är åsiktsfull och övertygande, men inte arrogant

Du vet vad du tycker och du är inte lätt att påverkas av andra. Du tycker om att diskutera frågor av betydelse med människor och är kompetent när det gäller att debattera din sak. Trots detta lyssnar du också mycket gärna på andras synpunkter och du nedvärderar dem inte och framstår inte på något sätt som arrogant.

Även om du ofta får människor att övertyga dig om ditt sätt att tänka genom dina sammanhängande och väl genomtänkta argument blir du inte på något sätt besviken om du inte kan övertyga en person. Du är respektfull mot dem som tänker och känner annorlunda än du.

2. Du är beslutsam

Ja, du väger alternativen noggrant, men du fastnar inte så mycket att du drabbas av analysförlamning. Du litar på ditt förstånd och du litar på din instinkt för att fatta rätt beslut och tycker att det är frustrerande när andra slösar tid på att överlägga.

För dig ligger visdomen i att vara djärv och agera i stället för att vänta på att livet eller någon annan ska göra valet åt dig.

3. Du leds av förnuft mer än av känslor

Du kan använda din instinkt för att vägleda dig, men du gör det tack vare ett mycket rationellt tillvägagångssätt för att lösa problem. Du låter visserligen dina känslor ha inflytande över hur saker och ting blir gjorda, men den största delen av makten ligger i händerna på den logiska, informationsbaserade delen av din hjärna.

Du är den typ av person som skulle studera alla kandidaternas manifestlöften under ett val och välja den som du tror erbjuder det bästa resultatet för dig och resten av samhället. Du skulle inte låta dig påverkas av jippon, hetluft och löften som inte kan hållas.

4. Du håller dig till din moral

Du vet vad du står för och du är passionerat beslutsam i ditt sätt att agera utifrån dina övertygelser. Ingen kan övertyga dig att göra något som inte känns rätt.

Din moral dikterar vilka handlingar du finner acceptabla och oacceptabla från andra och du är inte rädd för att säga till någon när de går över gränsen.

5. Du är inte överdrivet angelägen om att behaga andra

Istället för att försöka hålla alla andra på din sida är du inte rädd för att ta strid om det innebär att du är ditt rätta jag. Du har den ultimata tron på dig själv och du känner aldrig ett behov av att göra allt för att behaga eller imponera på andra.

Du behandlar dem som finns runt omkring dig med respekt, men du skulle aldrig ge efter för deras ego för att komma framåt. Du vill uppnå resultat genom att visa din sanna identitet, och om andra människor tycker att det är skrämmande är det deras problem, inte ditt.

På grund av detta är du ganska kräsen när det gäller vem du släpper in i din inre cirkel. Du har inte tid eller energi att slösa på människor som bara vill att du ska hålla med dem hela tiden.

6. Du vet vad du vill ha i livet

Redan från ganska ung ålder har du haft en stark känsla av att veta vilken riktning du är på väg åt. När du blir äldre behåller du en tydlig vision av vad du vill uppnå i livet och du vacklar inte eller tror att det är orealistiskt oavsett vilka hinder som korsar din väg.

7. Du är mycket målinriktad

Eftersom du har siktet inställt på särskilda framgångar i livet gillar du att sätta upp delmål för att driva dig framåt på din väg i snabb takt.

Du släntrar inte omkring och hoppas att dina drömmar en dag ska bli verklighet, du vet vilka steg du måste ta och du fokuserar på att uppnå dessa mindre, smartare mål för att nå din önskade destination.

8. Du tänker inte på det förflutna

För dig är det som är borta borta och det är inte meningsfullt att ägna för mycket tid åt att tänka på det. Du är mycket mer intresserad av vad som händer just nu och hur det kommer att påverka din framtid.

De där framtidsmålen som vi just nämnde är det som sporrar dig i nuet och du föredrar att rikta din energi mot nuet snarare än mot det förflutna.

9. Du kan faktiskt lära dig av dina misstag

Även om du inte gillar att se tillbaka på det som redan har hänt, betyder det inte att du inte lär dig något av det. Du är mycket kapabel att identifiera var saker och ting gick snett och anpassa dina handlingar för att förhindra att det händer igen.

Du har svårt att förstå människor som går runt i cirklar och upprepar samma oönskade beteenden om och om igen, trots att de svär att varje gång ska vara den sista.

10. Du kan erkänna när du har fel

Du är inte svinaktig nog att tro att du alltid har rätt – du skulle faktiskt knappast kunna lära dig av dina misstag om du inte var kapabel att erkänna när du hade fel från början.

Och när du gör fel mot andra människor är du snabb att erkänna detta och försöka gottgöra det.

11. Du är inte särskilt självömkande

Saker och ting går inte alltid som du vill att de ska gå i livet; du vet att detta är sant. Du dröjer dock inte vid sådana saker och tycker synd om dig själv på grund av dem. Istället använder du dessa situationer som möjligheter att växa och lära dig så att du kan gå framåt i stället för att fastna i negativitet.

Det är osannolikt att orden ”varför jag?” eller ”jag har så mycket otur” kommer över dina läppar och du vrider dig lite när du hör andra beklaga sig över hur det går i deras liv.

12. Du försöker förstå frågor och avskyr okunskap

Du erkänner fritt att du inte kan veta allt, men du vill alltid förstå en fråga på alla möjliga sätt. Du går inte runt och sprider åsikter som bygger på lite mer än propaganda och saklig retorik, utan du bygger dina åsikter på en sund förståelse av argumenten på båda sidor.

Dessutom kan man inte stå ut med människor som fäller domar utan att någonsin stanna upp för att lära sig, utvärdera och tänka på det de säger med en objektivitet.

13. Du är orädd

Egentligen är den här rubriken lite felaktig – vad den egentligen borde säga är att du visserligen har rädslor, men att du inte låter dem stå i vägen för dig eller diktera ditt liv.

Du är villig att möta dina rädslor för att övervinna dem och du förstår att om du gör något annat så sätter du gränser för ditt liv och för de chanser du har att uppleva nya saker.


Dessa egenskaper, och andra liknande, definierar en stark personlighet och nu när du känner till dem borde du vara bättre på att känna igen en sådan när du möter den. Eller kanske har du nu blivit medveten om din egen starka personlighet och hur den påverkar hur du lever ditt liv.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.