13 tekenen dat je een sterke persoonlijkheid hebt die sommige mensen zou kunnen afschrikken

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Je hebt te horen gekregen dat je een sterke persoonlijkheid hebt en je weet dat dit waar is.

Hoewel sommige mensen misschien aannemen dat zoā€™n etiket slechts een beleefde manier is om te zeggen dat je luidruchtig, aanstootgevend, dominant of een klootzak bent, is er eigenlijk een groot verschil tussen deze en een meer algemene karaktersterkte.

En ja, je hebt sommige eigenschappen die anderen volkomen vreemd vinden ā€“ zelfs eng, maar je weet dat het deze eigenschappen zijn die je maken tot wie je bent. Ze maken dat je straalt en opvalt tussen de massa.

Dit artikel viert je sterke persoonlijkheid en wil mensen voorlichten, zodat ze de persoon achter het etiket beter kunnen begrijpen.

1. Je bent eigenzinnig en overtuigend, maar niet arrogant

Je weet wat je denkt en laat je niet gemakkelijk door anderen beĆÆnvloeden. Je discussieert graag met mensen over zaken van betekenis en bent competent in het voeren van debatten. Desondanks luister je ook graag naar de standpunten van anderen en je kleineert ze niet en komt op geen enkele manier arrogant over.

Hoewel je mensen vaak overtuigt van jouw denkwijze door je coherente en goed doordachte argumenten, ben je op geen enkele manier teleurgesteld als je iemand niet kunt overtuigen. Je hebt respect voor mensen die anders denken en voelen dan jij.

2. Je bent besluitvaardig

Ja, je weegt de opties zorgvuldig af, maar je loopt niet zo vast dat je lijdt aan verlamming door analyse. Je vertrouwt op je verstand en je instinct om de juiste beslissingen te nemen en je vindt het frustrerend als anderen tijd verspillen aan overleg.

Voor jou ligt de wijsheid in het moedig zijn en actie ondernemen, in plaats van te wachten tot het leven of iemand anders de keuze voor jou maakt.

3. Je laat je meer leiden door rede dan door emotie

Je gebruikt misschien je instinct om je te leiden, maar dat doe je dankzij een zeer rationele benadering van het oplossen van problemen. Je laat je emoties wel een rol spelen in hoe dingen gedaan worden, maar de meeste macht is in handen van het logische, op informatie gebaseerde deel van je hersenen.

Je bent het type mens dat tijdens een verkiezing de manifesten van alle kandidaten zou bestuderen en degene zou kiezen van wie je dacht dat die de beste uitkomst bood voor jou en de rest van de samenleving. Je zou je niet laten beĆÆnvloeden door gimmicks, gebakken lucht en beloften die niet waargemaakt kunnen worden.

4. Je houdt je aan je moraal

Je weet waar je voor staat en je bent hartstochtelijk vastberaden in de manier waarop je naar je overtuigingen handelt. Niemand kan je overtuigen om iets te doen wat niet goed voelt.

Je moraal dicteert welke handelingen je wel en niet acceptabel vindt van anderen en je bent niet bang om iemand te vertellen wanneer hij of zij over de schreef gaat.

5. Je bent niet overdreven bezorgd om het anderen naar de zin te maken

In plaats van te proberen iedereen aan de kant te houden, ben je niet bang om de strijd aan te gaan als dat betekent dat je je echte zelf bent. Je hebt het ultieme geloof in jezelf en je voelt nooit de behoefte om anderen te behagen of te imponeren.

Je behandelt de mensen om je heen met respect, maar op geen enkel moment geef je toe aan hun ego om vooruit te komen. Je wilt bereiken door je ware aard te laten zien, en als anderen dat eng vinden, is dat hun probleem, niet het jouwe.

Daarom ben je nogal kieskeurig over wie je in je inner circle toelaat. Je hebt geen tijd of energie om te verspillen aan mensen die alleen maar willen dat je het altijd met hen eens bent.

6. Je weet wat je wilt in het leven

Vanaf vrij jonge leeftijd heb je een sterk gevoel van weten welke richting je op wilt. Naarmate je ouder wordt, behoud je een duidelijke visie op wat je in het leven wilt bereiken en je wankelt niet of gelooft niet dat het onrealistisch is, ongeacht welke obstakels je pad kruisen.

7. Je bent zeer doelgericht

Omdat je je zinnen hebt gezet op bepaalde successen in het leven, stel je graag tussentijdse doelen om je in hoog tempo voort te stuwen op je pad.

Je gaat niet amble along en hoopt dat op een dag je dromen werkelijkheid worden, je weet welke stappen je moet nemen en je richt je op het bereiken van deze kleinere, slimmere doelen om je gewenste bestemming te bereiken.

8. Je blijft niet stilstaan bij het verleden

Voor jou geldt dat wat weg is, weg is en dat het geen zin heeft om er al te veel tijd aan te besteden. Je bent veel meer geĆÆnteresseerd in wat er nu gebeurt en hoe dat je toekomst zal beĆÆnvloeden.

Die toekomstdoelen die we net noemden zijn wat je in het heden aanspoort en je richt je energie liever op het nu dan op het verleden.

9. Je kunt echt leren van je fouten

Ook al kijk je niet graag terug op wat al gebeurd is, dat wil niet zeggen dat je er geen lessen uit trekt. Je bent heel goed in staat om vast te stellen waar het mis ging en je acties aan te passen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Je vindt het moeilijk om mensen te begrijpen die in kringetjes ronddraaien en steeds weer hetzelfde ongewenste gedrag herhalen, ook al zweren ze dat elke keer de laatste keer zal zijn.

10. Je kunt toegeven wanneer je fout zit

Je bent niet eigenwijs genoeg om te geloven dat je altijd gelijk hebt ā€“ sterker nog, je zou nauwelijks van je fouten kunnen leren als je niet in staat was om toe te geven wanneer je in de eerste plaats fout zat.

En als je andere mensen onrecht aandoet, erken je dat snel en probeer je het goed te maken.

11. Je hebt geen groot zelfmedelijden

Dingen gaan niet altijd zoals je wilt dat ze gaan in het leven; je weet dat dit waar is. Je blijft echter niet stilstaan bij zulke dingen en krijgt daardoor medelijden met jezelf. In plaats daarvan gebruik je deze situaties als kansen om te groeien en te leren, zodat je vooruit kunt in plaats van te verzanden in negativiteit.

De woorden ā€œwaarom ik?ā€ of ā€œik heb zoā€™n pechā€ komen waarschijnlijk niet over je lippen en je kronkelt een beetje als je anderen hoort jammeren over de stand van zaken in hun leven.

12. Je probeert zaken te begrijpen en verafschuwt onwetendheid

Je geeft grif toe dat je niet alles kunt weten, maar je wilt een kwestie altijd op alle mogelijke manieren begrijpen. Je spuit geen meningen die gebaseerd zijn op weinig meer dan propaganda en feitenloze retoriek; je bouwt je opvattingen op een goed begrip van de argumenten aan beide kanten.

Bovendien kun je niet tegen mensen die oordelen zonder ooit te stoppen met leren, evalueren en nadenken over de dingen die ze zeggen met een air van objectiviteit.

13. Je bent onbevreesd

Eigenlijk is dit kopje een beetje onjuist ā€“ wat er eigenlijk zou moeten staan is dat je weliswaar angsten hebt, maar dat je die niet in de weg laat staan of je leven laat bepalen.

Je bent bereid je angsten onder ogen te zien om ze te overwinnen en je begrijpt dat je anders je leven en de kansen die je hebt om nieuwe dingen te ervaren beperkt.


Deze eigenschappen, en andere die erop lijken, definiĆ«ren een sterke persoonlijkheid en nu je ze kent, zou je er een beter moeten kunnen herkennen als je die tegenkomt. Of misschien ben je je nu bewust geworden van je eigen sterke persoonlijkheid en hoe die de manier waarop je je leven leidt beĆÆnvloedt.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.