25 egenskaper hos en bra vän: personer som du kan lita på

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Jag tänker på en vän när jag skriver detta. Hon är mer syster än vän. Hon är mer familj än mina blodsbröder.

Hur jag lyckades få tag på en sådan fantastisk människa är bortom mitt förstånd, men det gjorde jag, och det är underbart.

Det går inte en dag utan att jag är tacksam över att vi reser genom kosmos tillsammans via denna stora, varierande jord.

Den här förbindelsen drogs inte bara ur etern, och den upprätthålls inte heller av gnistor och regnbågar.

Det finns vissa egenskaper som måste delas för att skapa goda och sanna vänskapsband.

1. De är vänliga

Man skulle kunna tro att detta är en självklarhet för alla typer av mänsklig interaktion, men vänlighet förbises ofta.

Vi har troligen upplevt den där vänligheten som gör att vi böjer oss baklänges och som ärligt talat gör folk lite obekväma.

En god väns vänlighet är mer av typen ”alltid där för dig”. I stället för att ge dig ytliga komplimanger ser de till att dina behov tillgodoses så att du aldrig behöver uppleva världen ensam.

2. De är ärliga

En annan av de viktigaste egenskaperna hos en god vän är att de låter dig veta när du sårar dem, när de är förvirrad av dina handlingar och när de märker att du döljer något.

Många människor vill inte göra något av detta. Det är lättare för dem att gömma sig bakom ”jag vill inte såra dina känslor”

Saken är den att goda vänner delar med sig. Även smärta. Obehag finns överallt i livet; det vore oärligt att låtsas att det undviker vänskap helt och hållet.

3. De är individuella

En känsla av identitet skapar fantastiska band. Goda vänner försöker inte bli som du, de är helt och hållet sig själva.

Deras känsla av individualitet spelar mot din egen, och förstärker till och med områden hos er båda som kanske tidigare har gått obemärkt förbi.

Även om drömmar, mål och temperament ofta är likartade finns det även i de bästa vänskapsrelationerna tillfällen då var och en måste dra sig undan för att reflektera och ta itu med utmaningar på egen hand.

4. De är äventyrliga

Tristess är avsaknad av stimulans, vare sig det är mental, emotionell eller fysisk stimulans.

Goda vänner uppfyller alla tre av dessa områden; de är äventyrliga i den meningen att de gillar att göra saker, tänka saker, känna saker och dela dessa saker med dig.

Detta innebär inte nödvändigtvis bergsklättring eller bungyjump; en resa till en ny restaurang räcker.

Lusten och viljan att uppleva världen är en oskiljaktig del av vänskapen eftersom den säger ”ta min hand och låt oss se vad som finns där ute!”

5. De är lekfulla

Om det inte vore för goda vänner skulle det aldrig ha kommit mjölk från din näsa i skolan, du skulle inte ha hälften så många historier om vad du gjorde på universitetet, hälften av dessa historier skulle inte ha involverat nakenhet på ett eller annat sätt, och i dag, som vuxna, finns det fortfarande en chans att det kommer vätska ur näsan.

Vännerna driver med oss. De får oss att skratta vid de mest olämpliga tillfällen och att se en glimt i deras ögon är som ett löfte på julaftons morgon.

6. De är skyddande

Jimi Hendrix tänkte förmodligen på en god vän när han kom på texten ”I stand up next to a mountain, I chop it down with the edge of my hand”

Goda vänner är inte beskyddande mot dig på ett egenintresserat, possessivt sätt; de är beskyddande mot dig, alla de udda, värdefulla, inneboende bitar som utgör din resande själ, eftersom det är dessa bitar som verkligen drar oss gravitationsmässigt till ljusa, briljanta själar.

Det är ett uppdrag de tar på sig ofta utan att veta att de har gjort det, men de kommer att göra det härifrån till evigheten, vare sig de står upp mot ett berg, skyddar dig från hotande skada eller till och med ibland skyddar dig från dig själv.

7. De är pålitliga

Det finns människor som vi litar på bara så länge vi kan se dem. De är inte goda vänner.

Sedan finns det de som vi skulle lägga allt som gör oss till ”oss” i ett ägg, ge det till dem och låta dem springa över ett fält med fällor och bråte medan vi dricker lemonad i väntan på att de ska lämna tillbaka det.

Vi litar på att våra goda vänner är goda människor. Om inte: adjö.

8. De är omhändertagande

Ja, en god vän håller håret åt sidan medan du gör en omvänd ätning, men de ser också till att du äter tillräckligt, vilar tillräckligt, badar i bubbelbad minst en gång i månaden och lyssnar med stora ögon när du berättar för den om din senaste prestation eller ditt nyfunna mål.

Goda vänner blir vänner, föräldrar, älskare, läkare och förtrogna på en och samma gång, utan att det någonsin känns krångligt eller svårt.

9. De lyssnar

Medkänsla och empati gör våra goda vänner till utmärkta lyssnare.

Det är bra att vara tyst och låta våra vänner fylla oss med sig själva, precis som de gör med oss.

En annan viktig egenskap hos en god vän är att de lyssnar på dina förhoppningar, rädslor, frågor, drömmar, dumheter, funderingar, pratsamheter och annat, inte av plikt utan för att de verkligen bryr sig om dig.

10. De är hjälpsamma

En god vän har din rygg. Inte i en nödsituation. Alltid.

Om du är trött tar de på sig din börda. Om du behöver hjälp med att lösa något är de dina forskningspartners. De varken räknar eller missunnar, och om en sak är klar och du behöver dem för mer, har de inga problem med att vara där. Punkt slut.

11. De kan läsa dina tankar

Kanske inte klärvoajans på Stephen King-nivå (kan dock inte skada), men goda vänner verkar ofta veta vad du behöver innan du behöver det.

Mirakulöst nog ringer de vid just den tidpunkt under din arbetsdag från helvetet när du är på väg att kasta häftapparater som kaststjärnor, och omedelbart därefter är du tillräckligt lugn för att hinna med ett möte till innan du slutar.

Är detta bara en funktion av att de känner till ditt humör och dina rutiner, eller finns det en djupare koppling? Det roliga med vissa mysterier är att inte ens försöka lista ut dem.

12. De är optimistiska men praktiska

”Laissez les bons temps rouler!” – Låt de goda tiderna rulla – är ett rop från vänner överallt, men det är ett rop som en god vän dämpar med vetskapen om att förgänglighet är en del av livet.

De goda tiderna tar slut, eller måste ibland vänta, men det hindrar inte glädjen över att ha en vän som lever i ditt hjärta.

13. De är respektfulla

Respektfull mot dig, respektfull mot din tid, respektfull mot din rätt att göra misstag: det är kännetecken för någon som är värd att få vara med i ditt liv.

Respektfull för de saker du älskar, de saker du är rädd för och de saker du undviker. Utan respekt glider vänskapen över till att bli ännu en av narcissismens speglar: du ser den andra som lite mer än en förlängning av dig själv tills de inte längre är användbara.

14. De är orädda att kramas

Kramar är så nödvändiga i det här livet. En god vän är en som kramade dig igår, i förrgår och som inte ser någon anledning till varför han eller hon inte skulle göra det idag.

Allas frekvens varierar, men att leva som om det inte finns någon regel mot seriekramar tenderar att vara ett win-win-scenario.

15. De är öppenhjärtiga

Vänskap är som en extrem sport där själen är förenad med själen: vi åker runt på jorden utan att veta var vi kommer att studsa eller vilka de människor vi möter är.

Det krävs mod för att öppna sig för någon som känner sig lika slumpmässigt placerad på en planet som du gör. Men goda vänner gör detta. De öppnar sina hjärtan, blottar sina själar och lämnar utrymme för att du ska kunna stoppa undan en bit av dig själv där inne för förvaring.

Det är en lång resa, denna extrema mänsklighet; goda vänner gör inte bara resan uthärdlig, de förvandlar den till en stökig, vild, absolut glädje.

16. Du kan vara ditt riktiga jag i deras närhet

En av de ofta förbisedda egenskaperna hos en god vän är att de accepterar den du är – den goda, den dåliga och den fula. På grund av detta känner du dig helt bekväm i deras närhet och kan släppa fram varje liten aspekt av din personlighet.

Oavsett om det är sättet du gör en liten dans när du är glad eller ditt impulsiva sätt att vara berusad känner du inget behov av att hålla tillbaka när du är i deras sällskap.

17. Du kan sitta i tystnad utan att det blir pinsamt

Efter förmågan att vara sig själv är ett annat bra tecken på en djup vänskap er förmåga att dela en stund eller en period av tystnad tillsammans. När en vänskap är mer ytlig är tystnaden ofta öronbedövande och spänd, vilket gör den till något att undvika.

Jag tycker alltid att ett bra test på vänskap är att bo tillsammans (eller kanske åka på semester tillsammans). När man tillbringar tillräckligt mycket tid i varandras sällskap kommer det garanterat att uppstå tystnader och hur man känner sig under dessa är en indikator på hur nära ni står varandra.

18. Ni är genuint glada för varandras skull när det händer bra saker

När du ser någon som har det du vill ha är den instinktiva känslan en avundsjuka; detta gäller för de flesta ytliga vänskapsrelationer.

När den personen är en äkta vän är du dock djupt glad för deras skull och du missunnar inte deras lycka. Om de finner kärleken vill du träffa den nya personen i deras liv, om de har framgång i sin karriär vill du höra alla detaljer, och om de köper ett fint hus kan du inte vänta på att besöka dem i det.

Om du önskar att du var i deras skor eller tror att de har all tur, är de förmodligen inte dina närmaste vänner.

19. Samtalet går bortom småprat

I vissa sällskap kommer du att känna dig tvungen att hålla konversationerna lätta och undvika diskussioner som kan stöta på personliga barriärer eller belysa meningsskiljaktigheter.

En annan av de viktigaste egenskaperna hos en god vän är dock att man kan prata om nästan vad som helst. Ni träffas inte bara för att diskutera vad ni båda har gjort eller vad ni tycker om det senaste tv-programmet, utan samtalsämnet går mycket djupare än så.

Man kan prata om de större sakerna i livet: dina drömmar, dina rädslor, religion, politik, meningen med tillvaron. Debatter är inte ovanliga, och de kan till och med bli lite heta, men era samtal är absolut inte tråkiga.

20. De konfronterar dig om du saboterar dig själv

Eftersom en riktig vänskap är en vänskap där ni kan kommunicera på djupaste nivå och en vänskap som förkroppsligar förtroende i full bemärkelse, kommer en vän alltid att försöka hindra dig från att skada dig själv.

Det är de som känner dig tillräckligt väl för att märka när du inte agerar själv. De ser när du dricker för mycket, inte äter tillräckligt, tar vårdslösa risker med din säkerhet och ditt välbefinnande, äventyrar din karriär eller gör något annat som du senare kommer att ångra.

Hur svårt det än kan vara för dem att konfrontera dig med sådana saker, är det ett tecken på en riktig vän att de skulle finna det ännu svårare att luta sig tillbaka och se dig kapitulera.

21. De uppmuntrar dig att prova nya saker snarare än att göra dig illa

Dina hobbies, smaker och åsikter kommer att förändras med tiden och dina vänner kommer utan tvekan att ha något att säga om det.

De som ifrågasätter om du vill prova nya saker, de som skrattar åt själva tanken, de är inte dina riktiga vänner.

En riktig vän kommer att stödja dig och din utveckling som person. Oavsett om du lär dig salsa, arbetar frivilligt för en välgörenhetsorganisation på din fritid eller utforskar din andliga sida, kommer de helhjärtat att uppmuntra dig att göra det.

Och om du skulle ändra dig senare i tiden kommer de inte att vara de som säger ”vad var det jag sa”, utan de kommer att vara de som gratulerar dig till att du har gjort ditt bästa.

22. De kommer att förlåta dig för (nästan) vad som helst

En av de viktigaste egenskaperna hos en god vän är att de kommer att göra allt de kan för att förlåta dig när du gör fel mot dem. De kommer att försöka förstå varför du agerade som du gjorde, de kommer att prata med dig om det och de kommer att försöka hjälpa dig att lösa eventuella problem som du står inför.

Det betyder inte att de kommer att låta dig komma undan med absolut allt. Det är möjligt att förstöra vänskapsrelationer med en enda handling, oavsett hur sanna och djupa de är.

De kan mycket väl förlåta dig för vad du har gjort även om de bestämmer sig för att det är bäst att gå skilda vägar.

23. Du är genuint glad över att träffa dem

Har du någonsin arrangerat ett möte med en så kallad vän, men i hemlighet hoppats att de skulle ställa in? Om så är fallet är det troligt att du inte riktigt räknar dem som en av dina nära vänner.

När du däremot planerar att träffa en riktig vän blir du mentalt och fysiskt förväntansfull inför mötet. Och om de måste ställa in av någon anledning känner du dig bittert besviken över det.

24. Du känner dig inte skyldig om du tackar nej till en inbjudan från dem

Hur konstigt det än kan låta, om du känner skuld när du inte vill gå på en väns evenemang är ni kanske inte så nära varandra som du tror.

Chansen är stor att du är orolig för hur de ska ta ditt avslag och vad de kommer att tänka om dig på grund av det. Du misstänker att de kanske missunnar dig eller finner någon form av förolämpning i det och det är detta som kommer att orsaka skuldkänslorna. Det kan till och med driva dig till att göra saker som du helst inte vill göra – knappast ett drag av vänskap.

Omvänt, när en sann vän bjuder in dig till något och du känner dig tvungen att tacka nej, finns det alltid en känsla av att de kommer att förstå villkorslöst. Du vet innerst inne att de inte kommer att hålla det emot dig eller känna annorlunda för dig eller er vänskap.

25. Du känner dig tillräckligt bekväm för att be dem om en tjänst

Om du gärna ber någon om en tjänst är det mycket troligt att du betraktar den personen som en nära vän.

Detta beror på att du är säker på att de kommer att göra vad de kan för att hjälpa dig och att om de inte skulle kunna hjälpa dig kommer du inte att ta det som ett avvisande. Om du ber en mer tillfällig bekant om en tjänst och hen säger nej, kan det mycket väl hända att du undrar vad deras skäl är.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.