25 kvaliteter ved en god ven: mennesker, du kan stole på

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Jeg har en ven i tankerne, mens jeg skriver dette. Hun er mere søster end veninde. Hun er mere familie end mine blodsøskende.

Hvordan jeg er lykkedes at få fat i et så fantastisk menneske er mig en gåde, men det gjorde jeg, og det er vidunderligt.

Der går ikke en dag, hvor jeg ikke er taknemmelig for, at vi rejser rundt i kosmos sammen via denne store, varierede jord.

Denne forbindelse blev ikke bare trukket ud af æteren, og den opretholder heller ikke sig selv ved hjælp af gnister og regnbuer.

Der er visse kvaliteter, der skal deles for at danne et godt og ægte venskab.

1. De er venlige

Man skulle tro, at dette er en selvfølge for enhver form for menneskelig interaktion, men venlighed bliver ofte overset.

Vi har sandsynligvis oplevet den slags venlighed, der “bøjer sig bagover”, og som ærligt talt gør folk lidt utilpas.

En god vens ven er mere af typen “altid der for dig”. I stedet for at give dig overfladiske komplimenter vil de sørge for, at dine behov bliver dækket, så du aldrig behøver at opleve verden alene.

2. De er ærlige

En anden af de vigtigste kvaliteter ved en god ven er, at de vil lade dig vide, når de er såret af dig, forvirret over dine handlinger og kan fortælle dig, når du skjuler noget.

Mange mennesker ønsker ikke at gøre noget af dette. Det er nemmere for dem at gemme sig bag “jeg vil ikke såre dine følelser”

Sagen er den, at gode venner deler. Selv smerte. Ubehag kommer ind overalt i livet; det ville være uærligt at foregive, at det helt undgår venskab.

3. De er individuelle

En følelse af identitet skaber fantastiske bånd. Gode venner forsøger ikke at blive som dig, de er fuldt ud realiserede i sig selv.

Deres følelse af individualitet spiller sammen med din egen og fremhæver endda områder i jer begge, som måske er gået ubemærket hen før.

Og selv om drømme, mål og temperamenter ofte er ens, er der selv i de bedste venskaber tidspunkter, hvor hver enkelt må trække sig tilbage for at reflektere og tage udfordringerne op på egen hånd.

4. De er eventyrlystne

Kedsomhed er fraværet af stimulering, hvad enten det er mental, følelsesmæssig eller fysisk stimulering.

Gode venner opfylder alle tre af disse områder; de er eventyrlystne, idet de kan lide at gøre ting, tænke ting, føle ting og dele disse ting med dig.

Det betyder ikke nødvendigvis bjergbestigning eller bungee jumping; en tur til en ny restaurant er også nok.

Ønsket og viljen til at opleve verden er en uadskillelig del af venskab, fordi det siger “tag min hånd, og lad os se, hvad der er derude!”

5. De er legesyge

Hvis ikke der var gode venner, ville der aldrig være kommet mælk ud af næsen på dig i skolen; du ville ikke have halvt så mange historier om de ting, du lavede på universitetet; halvdelen af disse historier ville ikke involvere nøgenhed på den ene eller anden måde, og i dag, som voksne, er der stadig en chance for, at der kommer væsker ud af næsen på dig. Bortset fra at det nu er vin.

Venner laver sjov med os. De får os til at grine på de mest ubelejlige tidspunkter, og at fange et glimt i deres øjne er som et løfte om julemorgen.

6. De er beskyttende

Jimi Hendrix tænkte sikkert på en god ven, da han fandt på teksten: “I stand up next to a mountain, I chop it down with the edge of my hand.”

Gode venner beskytter dig ikke på en egoistisk, besiddende måde; de beskytter dig, alle de mærkeligt formede, dyrebare, iboende dele, der udgør din rejsende sjæl, fordi det er de dele, der virkelig tiltrækker os med tyngdekraft til lyse, strålende sjæle.

Det er en mission, de påtager sig ofte uden at vide, at de har gjort det, men de vil gøre det herfra og til evigheden, hvad enten de står op imod et bjerg, beskytter dig mod truende skade eller endda til tider beskytter dig mod dig selv.

7. De er troværdige

Der er mennesker, som vi kun stoler på, så længe vi kan se dem. De er ikke gode venner.

Så er der dem, som vi ville lægge alt det, der gør os til “os”, i et æg, give det til dem og lade dem løbe hen over en spærret område fyldt med murbrokker, mens vi drikker limonade, mens vi venter på, at de kommer tilbage med det.

Vi stoler på, at vores gode venner er gode mennesker. Hvis ikke: farvel.

8. De er omsorgsfulde

Ja, en god ven holder dit hår til side for dig, mens du udfører omvendt spisning, men de sørger også for, at du spiser nok, får nok hvile, synker ned i boblebade mindst en gang om måneden og lytter med store øjne, når du fortæller dem om din seneste bedrift eller dit nyopdagede mål.

Gode venner bliver både venner, forældre, elskere, læger og fortrolige i ét, uden at det nogensinde virker besværligt eller svært.

9. De lytter

Medfølelse og empati gør vores gode venner til fremragende lyttere.

Det er godt at være stille og lade vores venner fylde os med sig selv, ligesom de gør med os.

Et andet vigtigt kendetegn ved en god ven er, at de lytter til dine håb, frygt, spørgsmål, drømme, tåbeligheder, overvejelser, snak og meget mere, ikke af forpligtelse, men fordi de virkelig bekymrer sig om dig.

10. De er hjælpsomme

En god ven har din ryg. Ikke i en knibe. Altid.

Hvis du er træt, tager de din byrde på sig. Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af noget, er de dine researchpartnere. De hverken tæller eller misunder dig, og hvis en ting er gjort, og du har brug for dem til mere, har de intet problem med at være der. Punktum.

11. De kan læse dine tanker

Måske ikke Stephen King-niveau clairvoyance (men det kan ikke skade), men gode venner synes ofte at vide, hvad du har brug for, før du har brug for det.

På mirakuløs vis ringer de på netop det tidspunkt i løbet af din arbejdsdag fra helvede, hvor du er ved at kaste hæfteklammer som kastestjerner, og straks derefter er du rolig nok til at holde endnu et møde, inden du holder op.

Er dette blot en funktion af at kende dine humør og rutiner, eller er der en dybere forbindelse på spil? Det sjove ved visse mysterier er, at man ikke engang forsøger at finde ud af dem.

12. De er optimistiske, men praktiske

“Laissez les bons temps rouler!” – Lad de gode tider rulle – er et råb fra venner overalt, men det er et råb, som en god ven temperer med en viden om, at forgængelighed er en del af livet.

De gode tider slutter eller må nogle gange vente, men det forhindrer ikke glæden ved at have en ven i sit hjerte.

13. De er respektfulde

Respektfuld over for dig, respektfuld over for din tid, respektfuld over for din ret til at begå fejl: Det er kendetegnende for en person, der er værdig til at blive lukket ind i dit liv.

Respektfuld over for de ting, du elsker, de ting, du frygter, de ting, du undgår. Uden respekt glider venskab over i at blive endnu et af narcissismens spejle: du ser den anden som lidt mere end en forlængelse af dig selv, indtil de ikke længere er nyttige.

14. De er frygtløst omfavnende

Kram er så nødvendige i dette liv. En god ven er en, der krammede dig i går og i forgårs og ikke ser nogen grund til, at han/hun ikke skulle gøre det i dag.

Alle har forskellig hyppighed, men hvis man lever som om der ikke er nogen regel mod seriekrammer, er det ofte en win-win-situation.

15. De er åbenhjertige

Venskab er som en ekstrem sport af sjæl-til-sjæl-forbindelse: Vi slamrer rundt på denne jord uden at vide, hvor vi vil hoppe, eller hvem de mennesker, vi møder, er.

Det kræver mod at åbne sig for en person, der føler sig lige så tilfældigt placeret på en planet som dig. Men gode venner gør det. De åbner deres hjerter, blottede deres sjæle og giver plads til, at du kan gemme et stykke af dig selv derinde til opbevaring.

Det er en lang rejse, denne ekstreme menneskeliggørelse; gode venner gør ikke kun turen tålelig, de forvandler den til en rå, vild, absolut fornøjelse.

16. Du kan være dit sande jeg i nærheden af dem

Et af de ofte oversete kendetegn ved en god ven er, at de accepterer den, du er – det gode, det dårlige og det grimme. På grund af dette føler du dig helt tryg i deres nærvær og kan lade alle små aspekter af din personlighed komme frem.

Uanset om det er den måde, du danser en lille dans på, når du er glad, eller din impulsive natur i fuldskab, føler du ikke behov for at holde dig tilbage, når du er i deres selskab.

17. Du kan sidde i stilhed uden at det bliver akavet

I forlængelse af evnen til at være dig selv er et andet godt tegn på et dybt venskab, at I er i stand til at dele et øjeblik eller en periode med stilhed sammen. Når et venskab er mere overfladisk, er stilheden ofte øredøvende og anspændt, hvilket gør den til noget, du skal undgå.

Jeg synes altid, at en god test af venskab er at bo sammen (eller måske tage på ferie sammen). Når man tilbringer nok tid i hinandens selskab, vil der uundgåeligt komme tavshedsperioder, og hvordan man har det i disse perioder, er en indikator for, hvor tæt man er på hinanden.

18. I er oprigtigt glade for hinanden, når der sker gode ting

Når du ser en person, der har det, du ønsker dig, er den instinktive følelse misundelig; dette gælder for de fleste overfladiske venskaber.

Når personen er en ægte ven, er du imidlertid dybt glad på deres vegne, og du misunder dem ikke deres lykke. Hvis de finder kærligheden, vil du gerne møde den nye person i deres liv; hvis de har succes med deres karriere, vil du gerne høre alle detaljerne; og hvis de køber et dejligt hus, kan du ikke vente med at besøge dem i det.

Hvis du ønsker dig selv, at du var i deres sted, eller hvis du tror, at de har alt heldet med sig, så er de sandsynligvis ikke en af dine nærmeste venner.

19. Samtalen går ud over small talk

I visse selskaber vil du føle dig forpligtet til at holde samtalerne lette og undgå diskussioner, der kan støde på personlige barrierer eller kaste lys på meningsforskelle.

En anden af de vigtigste kvaliteter ved en god ven er imidlertid, at man kan tale om næsten alt, hvad man har lyst til. I mødes ikke bare for at diskutere, hvad I begge har lavet, eller hvad I synes om den seneste tv-serie; samtaleemnet går meget dybere end det.

Man kan tale om de større ting i livet; ens drømme, ens frygt, religion, politik, meningen med tilværelsen. Debatter er ikke ualmindelige, og de kan endda blive en smule ophedede, men jeres samtaler er bestemt ikke kedelige.

20. De konfronterer dig, hvis du er selvsabotagende

Fordi et ægte venskab er et venskab, hvor I kan kommunikere på det dybeste niveau, og et venskab, der legemliggør tillid i den fulde forstand, vil en ven altid forsøge at forhindre dig i at skade dig selv.

Det er dem, der kender dig godt nok til at bemærke, når du ikke opfører dig som dig selv. De ser, når du drikker for meget, ikke spiser nok, tager hensynsløse risici med din sikkerhed og dit velbefindende, sætter din karriere på spil eller gør noget andet, som du senere vil fortryde.

Selv om det kan være svært for dem at konfrontere dig med sådanne ting, er det et tegn på en rigtig ven, at de ville finde det endnu sværere at læne sig tilbage og se dig kapitulere.

21. De vil opmuntre dig til at prøve nye ting i stedet for at nedgøre dig

Dine hobbyer, smag og meninger vil ændre sig med tiden, og dine venner vil uden tvivl have noget at sige om det.

De, der sætter spørgsmålstegn ved, om du prøver nye ting, og de mennesker, der griner af selve udsigten, er ikke dine rigtige venner.

En rigtig ven vil støtte dig og din udvikling som person. Uanset om du lærer at danse salsa, arbejder frivilligt for en velgørenhedsorganisation i din fritid eller udforsker din spirituelle side, vil de helhjertet opmuntre dig til at gøre det.

Og skulle du senere hen skifte mening, vil det ikke være dem, der siger “hvad sagde jeg jo”, men derimod dem, der lykønsker dig med at have gjort dit bedste for at give det dit bedste.

22. De vil tilgive dig (næsten) alt

En af de vigtigste kvaliteter ved en god ven er, at de vil gøre alt, hvad de kan, for at tilgive dig, når du gør noget forkert ved dem. De vil forsøge at forstå grundene til, at du handlede som du gjorde, de vil tale med dig om det, og de vil forsøge at hjælpe dig med at løse eventuelle problemer, du måtte stå over for.

Det betyder ikke, at de vil lade dig slippe af sted med absolut alt. Det er muligt at ødelægge venskaber med en enkelt handling, uanset hvor ægte og dybe de er.

De kan meget vel tilgive dig for det, du har gjort, selv om de beslutter, at det er bedst at gå fra hinanden.

23. Du er oprigtigt begejstret for at se dem

Har du nogensinde arrangeret et møde med en såkaldt ven, men i hemmelighed håbet på, at de ville aflyse? Hvis ja, er det sandsynligt, at du ikke rigtig regner dem som en af dine nære venner.

Når du derimod planlægger at se en rigtig ven, bliver du mentalt og fysisk spændt på mødet. Og hvis de er nødt til at aflyse af en eller anden grund, føler du dig bittert skuffet over det.

24. Du føler dig ikke skyldig i at afvise en invitation fra dem

Hvor mærkeligt det end kan lyde, hvis du føler skyldfølelse, når du ikke vil tage til en vens arrangement, er I måske ikke så tætte, som du tror.

Der er stor sandsynlighed for, at du er bekymret for, hvordan de vil tage dit afslag, og hvad de vil tænke om dig på grund af det. Du har mistanke om, at de måske misunder dig eller finder en form for fornærmelse i det, og det er det, der vil give dig skyldfølelser. Det kan endda presse dig til at gøre ting, som du helst ikke ville gøre – næppe et træk ved venskab.

Omvendt, når en ægte ven inviterer dig til noget, og du føler dig nødsaget til at afslå, er der altid en følelse af, at de vil forstå dig betingelsesløst. Du ved inderst inde, at de ikke vil bebrejde dig det eller føle anderledes over for dig eller dit venskab.

25. Du føler dig tryg nok til at bede dem om en tjeneste

Hvis du gerne vil bede nogen om en tjeneste, er der stor sandsynlighed for, at du betragter den pågældende person som en nær ven.

Det skyldes, at du er sikker på, at de vil gøre alt, hvad de kan, for at hjælpe dig, og fordi du ikke vil tage det som en afvisning, hvis de ikke skulle være i stand til at hjælpe dig, hvis de ikke kan. Hvis du beder en mere tilfældig bekendt om en tjeneste, og vedkommende siger nej, kan du godt undre dig over, hvad deres grunde er.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.