25 kwaliteiten van een goede vriend: mensen die je kunt vertrouwen

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Er is een vriendin in gedachten terwijl ik dit schrijf. Ze is meer zus dan vriendin. Ze is meer familie dan mijn bloedbroeders en -zusters.

Hoe ik aan zo’n geweldig mens ben gekomen is mij een raadsel, maar het is zo, en het is geweldig.

Er gaat geen dag voorbij dat ik niet dankbaar ben dat we samen door de kosmos reizen via deze grote, gevarieerde Aarde.

Deze verbinding is niet zomaar uit de ether getrokken, en houdt zichzelf ook niet in stand door vonken en regenbogen.

Er zijn bepaalde kwaliteiten die gedeeld moeten worden om de banden van goede en ware vriendschap te vormen.

1. Ze zijn vriendelijk

Je zou denken dat dit een gegeven is voor elke vorm van menselijke interactie, maar vriendelijkheid wordt vaak over het hoofd gezien.

We hebben waarschijnlijk wel eens dat “achteroverbuigende” soort vriendelijkheid ervaren waar mensen zich eerlijk gezegd een beetje ongemakkelijk bij voelen.

De vriendelijkheid van een goede vriend is meer die van “er altijd voor je zijn”. In plaats van je oppervlakkige complimenten te geven, zorgt hij ervoor dat er in je behoeften wordt voorzien, zodat je de wereld nooit alleen hoeft te ervaren.

2. Ze zijn eerlijk

Een van de belangrijkste kwaliteiten van een goede vriend is dat hij je laat weten wanneer hij gekwetst is door jou, verward door je acties, en kan zien wanneer je iets verbergt.

Veel mensen willen geen van deze dingen doen. Het is gemakkelijker voor hen om zich te verschuilen achter “Ik wil je gevoelens niet kwetsen”

Het punt is dat goede vrienden delen. Zelfs pijn. Ongemak komt overal in het leven voor; het zou oneerlijk zijn om te doen alsof het vriendschap helemaal uit de weg gaat.

3. Ze zijn individueel

Een gevoel van identiteit schept verbazingwekkende banden. Goede vrienden proberen jou niet te worden, ze zijn volledig zichzelf.

Hun gevoel van individualiteit speelt met dat van jou, en versterkt zelfs gebieden in jullie beiden die voorheen misschien onopgemerkt bleven.

En hoewel dromen, doelen en temperamenten vaak vergelijkbaar zijn, zijn er zelfs in de beste vriendschappen momenten dat elk individu zich moet terugtrekken om na te denken en zelf uitdagingen aan te gaan.

4. Ze zijn avontuurlijk

Verveling is de afwezigheid van stimulatie, of het nu geestelijke, emotionele of lichamelijke stimulatie is.

Goede vrienden voldoen aan alle drie die gebieden; ze zijn avontuurlijk in die zin dat ze graag dingen doen, dingen denken, dingen voelen, en die dingen met jou delen.

Dit betekent niet per se bergbeklimmen of bungeejumpen; een uitstapje naar een nieuw restaurant volstaat.

Het verlangen en de bereidheid om de wereld te ervaren is een onlosmakelijk onderdeel van vriendschap, want het zegt “neem mijn hand en laten we zien wat er allemaal is!”

5. Ze zijn speels

Zonder goede vrienden zou er op school nooit melk uit je neus zijn gekomen; je zou niet half zoveel verhalen hebben over de dingen die je op de universiteit deed; in de helft van die verhalen zou geen naaktheid op de een of andere manier voorkomen, en vandaag de dag, als volwassenen, is er nog steeds kans dat er vloeistoffen uit je neus snuiven. Alleen is het nu wijn.

Vrienden halen grappen met ons uit. Ze maken ons aan het lachen op de meest ongelegen momenten en een twinkeling in hun ogen vangen is als de belofte van kerstochtend.

6. Ze zijn beschermend

Jimi Hendrix dacht waarschijnlijk aan een goede vriend toen hij de tekst bedacht: “I stand up next to a mountain, I chop it down with the edge of my hand.”

Goede vrienden beschermen je niet op een egoïstische, bezitterige manier; ze beschermen je, al die vreemd gevormde, kostbare, intrinsieke stukjes waaruit je reizende ziel bestaat, want dat zijn de stukjes die ons werkelijk aantrekken tot heldere, briljante zielen.

Het is een missie die ze op zich nemen, vaak zonder te weten dat ze dat hebben gedaan, maar ze doen het van hier tot in de eeuwigheid, of het nu is om tegen een berg op te staan, om je te beschermen tegen dreigend kwaad, of soms zelfs om je tegen jezelf te beschermen.

7. Ze zijn betrouwbaar

Er zijn mensen die we alleen vertrouwen zolang we ze kunnen zien. Dat zijn geen goede vrienden.

Dan zijn er mensen die we alles wat ons “ons” maakt in een ei stoppen, dat aan hen geven, en hen laten racen over een met boobytraps bezaaid, met puin bezaaid veld, terwijl we aan limonade drinken terwijl we wachten tot ze het terugbrengen.

We vertrouwen erop dat onze goede vrienden goede mensen zijn. Zo niet: tot ziens.

8. Ze zijn verzorgend

Ja, een goede vriend houdt je haar voor je opzij terwijl je het omgekeerde eten uitvoert, maar hij zorgt er ook voor dat je genoeg eet, genoeg rust krijgt, minstens eenmaal per maand in een bubbelbad zakt en met grote ogen luistert als je hem je laatste prestatie of nieuw gevonden doel vertelt.

Goede vrienden worden vrienden, ouders, geliefden, dokters en vertrouwelingen in één, zonder dat het ooit vervelend of moeilijk lijkt.

9. Ze luisteren

Mededogen en empathie maken van onze goede vrienden uitstekende luisteraars.

Het is goed om stil te zijn en onze vrienden toe te staan ons te vullen met zichzelf, zoals zij dat met ons doen.

Een ander belangrijk kenmerk van een goede vriend is dat ze luisteren naar je hoop, angsten, vragen, dromen, dwaasheden, mijmeringen, gepriegel en meer, niet uit verplichting, maar omdat ze oprecht om je geven.

10. Ze zijn behulpzaam

Een goede vriend staat achter je. Niet in noodgevallen. Altijd.

Als je moe bent, nemen ze jouw last over. Als je hulp nodig hebt om iets uit te zoeken, zijn ze je onderzoekspartners. Ze rekenen niet, noch bedelen, en als het ene gedaan is en je hebt ze voor meer nodig, hebben ze er geen probleem mee om er te zijn. Punt uit.

11. Ze kunnen je gedachten lezen

Misschien niet Stephen King-niveau helderziendheid (kan geen kwaad), maar goede vrienden lijken vaak te weten wat je nodig hebt voordat je het nodig hebt.

Wonderbaarlijk genoeg bellen ze net op dat moment tijdens je helse werkdag waarop je op het punt staat met nietjesmachines te gooien als werpsterren, en dan ben je meteen weer rustig genoeg voor nog één vergadering voordat het tijd is om te stoppen.

Is dit slechts een functie van het kennen van je stemmingen en routines, of is er een dieper verband in het spel? Het plezier van bepaalde mysteries is dat je ze niet eens probeert uit te zoeken.

12. Ze zijn optimistisch maar praktisch

“Laissez les bons temps rouler!” – Let the good times roll – is de kreet van vrienden overal, maar een goede vriend tempert die met de wetenschap dat vergankelijkheid deel uitmaakt van het leven.

Goede tijden eindigen, of moeten soms wachten, maar dat houdt de vreugde niet tegen om een vriend in je hart te hebben wonen.

13. Ze zijn respectvol

Respectvol voor jou, respectvol voor je tijd, respectvol voor je recht om fouten te maken: dat zijn kenmerken van iemand die het waard is om in je leven toegelaten te worden.

Respectvol voor de dingen waar je van houdt, de dingen waar je bang voor bent, de dingen die je vermijdt. Zonder respect glijdt vriendschap af naar de zoveelste spiegel van het narcisme: je ziet de ander als weinig meer dan een verlengstuk van jou, totdat ze niet langer nuttig zijn.

14. Ze zijn onverschrokken knuffelbaar

Knuffels zijn zo noodzakelijk in dit leven. Een goede vriend is iemand die je gisteren en eergisteren heeft geknuffeld, en geen reden ziet waarom hij dat vandaag niet zou doen.

De frequentie verschilt per persoon, maar leven alsof er geen regel is tegen seriematig knuffelen is meestal een win-win scenario.

15. Ze zijn openhartig

Vriendschap is als een extreme sport van ziel-tot-ziel verbinding: we slingeren rond op deze Aarde en weten nooit waar we zullen stuiteren of wie de mensen zijn die we ontmoeten.

Er is lef voor nodig om je open te stellen voor iemand die zich net zo willekeurig op een planeet geplaatst voelt als jij. Maar goede vrienden doen dit. Ze openen hun hart, leggen hun ziel bloot, en laten ruimte voor jou om er een stukje van jezelf in op te bergen.

Het is een lange reis, deze extreme vermenselijking; goede vrienden maken de reis niet alleen draaglijk, ze veranderen hem in een ruig, wild, absoluut genot.

16. Je kunt bij hen je echte zelf zijn

Een van de vaak over het hoofd geziene eigenschappen van een goede vriend is dat hij accepteert wie je bent – het goede, het slechte en het lelijke. Hierdoor voel je je helemaal op je gemak bij hen en kun je elk klein aspect van je persoonlijkheid naar buiten laten komen.

Of het nu de manier is waarop je een dansje doet als je blij bent of de impulsieve aard van je dronken zelf, je voelt niet de behoefte om je in te houden als je in hun gezelschap bent.

17. Je kunt in stilte zitten zonder gêne

Aansluitend op het vermogen om jezelf te zijn, is een ander goed teken van een diepe vriendschap je vermogen om samen een moment of periode van stilte te delen. Als een vriendschap oppervlakkiger is, is de stilte vaak oorverdovend en gespannen, waardoor het iets is om te vermijden.

Een goede test voor vriendschap is volgens mij altijd samenwonen (of misschien samen op vakantie gaan). Als je genoeg tijd in elkaars gezelschap doorbrengt, zijn er zeker vlagen van stilte en hoe je je daarbij voelt is een indicator van hoe hecht je bent.

18. Jullie zijn oprecht blij voor elkaar als er goede dingen gebeuren

Als je iemand ziet die heeft wat jij wilt, is het instinctieve gevoel er een van afgunst; dit geldt voor de meeste oppervlakkige vriendschappen.

Als die persoon echter een echte vriend is, ben je intens blij voor hem of haar en misgun je hem of haar het geluk niet. Als ze liefde vinden, wil je de nieuwe persoon in hun leven ontmoeten; als ze succes hebben in hun carrière, wil je alle details horen; en als ze een mooi huis kopen, kun je niet wachten om ze daarin te gaan bezoeken.

Als je merkt dat je zou willen dat je in hun schoenen stond, of gelooft dat zij al het geluk krijgen, dan zijn ze waarschijnlijk niet een van je beste vrienden.

19. Het gesprek gaat verder dan small talk

In bepaald gezelschap zul je je verplicht voelen om de gesprekken luchtig te houden en discussies te vermijden die persoonlijke barrières kunnen raken of een licht werpen op meningsverschillen.

Een andere belangrijke eigenschap van een goede vriend is echter dat je over bijna alles kunt praten. Je spreekt niet alleen af om te bespreken wat je allebei hebt uitgespookt of wat je van de nieuwste tv-show vindt; het gespreksonderwerp gaat veel dieper dan dat.

Je kunt praten over de grotere dingen in het leven; je dromen, je angsten, religie, politiek, de zin van het bestaan. Debatten zijn niet ongewoon, en ze kunnen zelfs een beetje verhit raken, maar jullie gesprekken zijn zeker niet saai.

20. Ze confronteren je als je jezelf saboteert

Omdat een echte vriendschap er een is waarin je op het diepste niveau kunt communiceren en een die vertrouwen in de ruimste zin belichaamt, zal een vriend altijd proberen te voorkomen dat je jezelf schade toebrengt.

Zij zijn degenen die je goed genoeg kennen om op te merken wanneer je jezelf niet gedraagt. Ze zien wanneer je te veel drinkt, te weinig eet, roekeloze risico’s neemt met je veiligheid en welzijn, je carrière in gevaar brengt, of iets anders doet waar je later spijt van krijgt.

Hoe moeilijk het voor hen ook is om je met zulke dingen te confronteren, het is een teken van een echte vriend dat ze het nog moeilijker vinden om achterover te leunen en toe te kijken hoe je capituleert.

21. Ze zullen je eerder aanmoedigen dan afkeuren omdat je nieuwe dingen probeert

Je hobby’s, smaken en meningen zullen in de loop der tijd ongetwijfeld veranderen en je vrienden zullen daar ongetwijfeld iets over te zeggen hebben.

Degenen die je in twijfel trekken omdat je nieuwe dingen probeert; de mensen die alleen al om het vooruitzicht lachen; dat zijn niet je echte vrienden.

Een echte vriend zal jou en je groei als persoon steunen. Of je nu salsa leert, in je vrije tijd vrijwilligerswerk doet voor een goed doel, of je spirituele kant verkent, ze zullen je van harte aanmoedigen om ervoor te gaan.

En mocht je later van gedachten veranderen, dan zijn zij niet degenen die zeggen ‘ik zei het toch’, maar degenen die je feliciteren omdat je je best hebt gedaan.

22. Ze zullen je (bijna) alles vergeven

Een van de belangrijkste kwaliteiten van een goede vriend is dat hij er alles aan zal doen om je te vergeven als je hem onrecht aandoet. Ze zullen proberen de redenen te begrijpen waarom je handelde zoals je deed, ze zullen er met je over praten, en ze zullen proberen je te helpen om eventuele problemen op te lossen.

Dat wil niet zeggen dat ze je overal mee weg laten komen. Het is mogelijk om vriendschappen met één enkele daad te vernietigen, hoe waar en diepgaand ze ook zijn.

Het is goed mogelijk dat ze je vergeven voor wat je gedaan hebt, zelfs als ze besluiten dat het het beste is om uit elkaar te gaan.

23. Je bent echt opgewonden om hen te zien

Heb je ooit afgesproken met een zogenaamde vriend, maar stiekem gehoopt dat ze zouden afzeggen? Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk dat je diegene niet echt tot je goede vrienden rekent.

Als je daarentegen een echte vriend plant, raak je mentaal en fysiek opgewonden van de ontmoeting. En als ze om wat voor reden dan ook moeten afzeggen, voel je je daardoor bitter teleurgesteld.

24. Je voelt je niet schuldig om een uitnodiging van hen af te slaan

Hoe vreemd het ook mag klinken, als je een schuldgevoel hebt als je niet naar een evenement van een vriend wilt gaan, ben je misschien niet zo close als je denkt.

De kans is groot dat je je zorgen maakt over hoe ze je afwijzing opvatten en wat ze daardoor van je zullen denken. Je vermoedt dat ze je zullen misgunnen of er een soort belediging in vinden en dit zal de schuldgevoelens veroorzaken. Het kan je zelfs dwingen dingen te doen die je liever niet doet – nauwelijks een eigenschap van vriendschap.

Omgekeerd, als een echte vriend je ergens voor uitnodigt en je voelt de behoefte om af te wijzen, is er altijd een gevoel dat ze het onvoorwaardelijk zullen begrijpen. Je weet, diep van binnen, dat ze het je niet kwalijk zullen nemen of anders over jou of je vriendschap zullen denken.

25. Je voelt je comfortabel genoeg om hen een gunst te vragen

Als je iemand graag om een gunst vraagt, is er alle kans dat je die persoon als een goede vriend beschouwt.

Dat komt omdat je erop vertrouwt dat hij/zij alles zal doen om je te helpen en omdat je het, mocht hij/zij niet kunnen helpen, niet als een afwijzing opvat. Als je een gewone kennis om een gunst vraagt en hij zegt nee, dan kun je je afvragen wat zijn redenen zijn.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.