8 redenen waarom je zorgzame aard je sterk maakt, niet zwak

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Je vrienden zouden jou beschrijven als de zorgzame, maar zouden ze zeggen dat je sterk bent?

Als de meeste mensen aan een zorgzaam persoon denken, associëren ze die met een zachte en zachtaardige persoonlijkheid.

Dit kan wel of niet waar zijn over jou, maar één ding is zeker dat je sterk bent.

In feite is het je zorgzame ziel die je zo’n enorme kracht geeft, ook al is die verborgen.

Anderen zien het misschien niet en je ziet het zelf misschien niet eens, maar omdat je geeft, ben je in staat dingen te doen die niemand anders zou kunnen doen.

Je zult niet werkeloos toezien hoe iemand lijdt

Lijden komt in veel verschillende vormen voor en, of we het nu leuk vinden of niet, de wereld zit er vol mee.

Terwijl andere mensen het door de vingers kunnen zien en doen alsof het niet bestaat, als jij iemand ziet lijden, ontbrandt er een vuur in je en krijg je de vastberadenheid om er iets aan te doen.

Je bereidheid om te helpen kan in veel verschillende vormen komen, maar je zult proberen om op elke mogelijke manier bij te dragen aan het verlichten van het lijden van die persoon – hoe groot of klein het gebaar ook is.

Je zou iets opofferen om een ander te helpen

We leven in een onzekere wereld, en een van de manieren waarop mensen dit uiten is door vast te houden aan alles wat ze bezitten.

Of het nu gaat om geldelijke rijkdom, bezittingen of zelfs hun eigen tijd, sommige mensen zijn gewoon niet bereid afstand te doen van wat ze hebben.

Ze doen dit meestal uit angst – de angst dat ze deze en andere dingen ooit nodig zullen hebben of erop zullen vertrouwen.

Maar jij, de zorgzame persoon, bent niet alleen blij om iets op te offeren als het een ander kan helpen, je zoekt vaak naar mogelijkheden om dat te doen.

Je gaat op zoek naar goede doelen en schenkt daar je tijd, energie, geld of bezittingen aan.

Ook jij begrijpt de onzekerheid van de wereld waarin we leven, maar je bent sterk genoeg om voorbij je eigen behoeften te kijken naar die van anderen.

Je weet dat wat morgen ook brengt, er zekerheid is in je vermogen om anderen vandaag te helpen.

Je behandelt anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden

Onze samenleving heeft te veel minachting en te weinig respect voor onze medemens.

We zijn snel geneigd anderen de schuld te geven en zijn geneigd vooral voor onszelf te zorgen.

Dit alles uit zich in de verwaarlozende behandeling van anderen.

Jij daarentegen bent geneigd het goede te zien in iedereen die je ontmoet.

Je hebt de moed om ze te accepteren zoals ze zijn – het goede en het slechte – en ze met liefde te behandelen.

Je waardeert dat we allemaal gebreken hebben en dat je niet zou willen dat iemand je slecht behandelt vanwege de jouwe.

Je weet dat we allemaal in ons leven te maken hebben gehad – en zullen houden – met moeilijkheden.

Je erkent dat je gezegend bent met een relatief comfortabel leven en ontkent niet de rechten van iedereen die het zijne wil verbeteren.

Je staat op tegen machtsmisbruik

Een van je grootste ergernissen is het zien dat mensen of instellingen met macht hun positie misbruiken.

Je hebt de kracht om schouder aan schouder te staan met gelijkgestemden – en degenen waarover de macht wordt uitgeoefend – om te vechten voor wat jij juist vindt.

Je bent bereid petities te organiseren, marsen te houden en zelfs andere mensen met invloed aan te spreken om de zaak een impuls te geven.

Dit gaat vaak gepaard met het opofferen van je tijd, je geld, je vrijheid, en in zeldzame gevallen zelfs je leven.

Je onderneemt actie als anderen dat niet doen

Als het gaat om de bredere problemen waar de samenleving mee te maken heeft, is de meerderheid van de mensen uiterst passief van aard.

De meesten willen de problemen niet beter begrijpen, laat staan er iets aan doen.

Maar dat geldt niet voor jou.

Of het nu gaat om het proberen te verminderen van je ecologische voetafdruk of het steunen van lokale bedrijven, jij bent proactief in het helpen oplossen van een probleem.

Je vindt de wetenschap dat je goed doet voor de samenleving energiegevend en dit geeft je de kracht om een standpunt in te nemen als weinig anderen dat nodig vinden.

Je laat je niet gemakkelijk op een dwaalspoor brengen

Er zit echte kracht in je moraal en overtuigingen en dit voorkomt dat je je laat leiden door de woorden of daden van een ander.

Met andere woorden, je laat je niet gemakkelijk van je koers brengen als je ergens je zinnen op zet.

De redenen zijn duidelijk: je geeft om je integriteit en je geeft hartstochtelijk om die zaken die je na aan het hart liggen.

Hoewel sommigen dit misschien beschouwen als koppigheid, is het eigenlijk gewoon je vurige overtuiging om het juiste te doen.

Anderen bezwijken misschien onder de druk van leeftijdgenoten of gedragen zich als schapen die de kudde volgen, maar jij bent bereid om tegen de stroom in te zwemmen als dat nodig is om te doen waar jij in gelooft.

Je confronteert je vrienden wanneer dat nodig is

Zoals ik al zei in mijn artikel over de tekenen van een echt goede vriendschap, zijn er momenten waarop je merkt dat iemand in je omgeving zich gedraagt op een manier die schadelijk is voor zijn welzijn.

Maar, als een zorgzaam individu, heb je de kracht en de moed om hen te confronteren met hun zelfdestructieve gedrag.

Je begrijpt dat het misschien moeilijk voor hen is om te horen, en dat je tijdelijk de last van hun wrok zult dragen, maar je zult niet toekijken hoe zij zichzelf schade toebrengen.

Veel mensen willen zich niet op deze manier in de problemen van anderen mengen; ze zouden liever toekijken hoe een vriend lijdt of zich gewoon van het probleem distantiëren.

Dit is eenvoudigweg geen optie voor jou.

Je laat anderen je emoties zien

Ik heb het al eerder gezegd, maar het is de moeite waard om het hier te herhalen: huilen is geen teken van zwakte en om hulp vragen ook niet.

Net zoals je zorg en liefde voor anderen toont, probeer je ook zorg en liefde voor jezelf te tonen.

Een deel daarvan is het begrip dat er mensen zijn zoals jij die je te hulp schieten als je je blauw voelt.

Anderen proberen vaak hun emoties op te kroppen uit angst om zwak over te komen, maar echte kracht ligt eigenlijk in het feit dat je de wereld kunt laten zien wanneer je het moeilijk hebt.

Het bevordert de genezing en het betekent dat je de dingen niet alleen onder ogen hoeft te zien.


Als je je kunt vinden in sommige, of alle, van deze punten, dan heb je meer kracht dan je je ooit had kunnen voorstellen.

Je hebt een sterkte in karakter die je in staat stelt je waakzaamheid te laten zakken en anderen binnen te laten; je hebt de kracht om op te komen voor wat je gelooft dat juist is; en je hebt de kracht om dingen tot het einde toe door te zetten.

Nu je dit weet, vergeet het nooit meer.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.