11 saker du kan göra för att sluta känna dig uttråkad av livet

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Idén om att livet är kort brukar användas som en anledning att omfamna nuet, att omfamna vad man än måste göra för att finna sin lycka i det nuvarande ögonblicket.

Ta till exempel detta citat från Paulo Coelho:

En dag kommer du att vakna upp och det kommer inte att finnas mer tid att göra de saker du alltid har velat göra. Gör det nu.

Men är livet verkligen kort?

Det är sant att livet kan förkortas på grund av tragedi, sjukdom eller oväntade omständigheter som drabbar dig från ingenstans, men livet kommer inte att vara kort för många människor.

Det kommer att vara långt.

Decennier långa.

Om du följer den traditionella livsvägen kommer du att gå i skolan under större delen av de första 20 åren av ditt liv, kanske mer.

Sedan hoppar du in på arbetsmarknaden där du arbetar för att kanske köpa ett hus, bilda familj och spara till pensionen i 30 eller 40 år.

Och sedan går du förhoppningsvis i pension och får leva dina silver- och guldår i lugn och ro tack vare det arbete du lagt ner under ditt liv.

Åtminstone är det meningen att det ska vara planen – livet fungerar inte alltid som vi planerar det.

Men det är ändå en lång tid, oavsett om allt går enligt planerna eller inte.

Att göra samma sak om och om igen, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år blir monotont.

Människor behöver variation i sina liv, även de som trivs med en förutsägbar, strukturerad tillvaro.

Brist på variation gör att människor känner sig uttråkade och kan så småningom orsaka ett sammanbrott i många eller alla aspekter av deras liv.

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i denna försåtliga tristess. Den kommer att utforska hur den känns, vad som orsakar den och hur man kan övervinna den.

Så låt oss hoppa rakt in, ska vi?

Hur känns det att vara uttråkad i livet?

Tristess med livet är inte som din vanliga tristess.

När livet känns tråkigt vaknar du upp på morgonen till en värld som saknar färg, skönhet eller stimulans.

Du känner dig riktningslös. Du snubblar genom dagen och gör de saker som samhället kräver att du ska göra, och sedan går du till sängs och faller in i en orolig, rastlös sömn.

Till och med helgen – som ofta är en plats för vila från arbetsveckans monotoni – är inte heller en glädje för dig.

Varje del av dig vill att ditt liv ska förändras, men du kan inte komma på hur du vill att det ska förändras och du kan inte förmå dig själv att förändra det.

Du vet bara att det måste ske… på något sätt.

Fram till dess är du drivved som flyter på livets hav och bara guppar på strömmarna.

Du kanske till och med har ett liv som andra avundas dig – ett stabilt förhållande, ett bra jobb, lyckliga barn, ett fint hus, tjusiga ägodelar – men du är ändå kvar och saknar något.

Du kanske är älskad av många och har andra som är beroende av dig, men ändå känner du att det måste finnas mer i livet än så här.

Och den här känslan är inte bara begränsad till sinnet..

Tråkigheten i livet sprider sig även i kroppen. Detta kan bland annat leda till huvudvärk, spända muskler, matsmältningsproblem och en allmän brist på energi.

Är denna tristess samma sak som depression?

Det korta svaret är: inte alltid.

Man kan uppleva denna djupa tristess utan att nödvändigtvis vara deprimerad i klinisk mening.

Och du kan lida av depression utan att vara helt och hållet uttråkad av din dagliga tillvaro.

Det finns en överlappning mellan de två grupperna och det kan finnas ett samspel mellan tristess och depression.

Men depression kan få allvarligare konsekvenser, så om du är osäker på om du kan vara deprimerad är det värt att tala med en läkare eller psykolog.

Vilken roll spelar tekniken när det gäller att göra oss uttråkade?

Det är intressant att vi, trots den uppsjö av alternativ som finns tillgängliga för underhållning, fortfarande finner oss uttråkade och oengagerade.

Vi bär en enhet i fickan som ger oss tillgång till omedelbar underhållning och mänsklighetens kollektiva kunskap.

Hur kan det komma sig att vi är så uttråkade med detta inom räckhåll?

Överstimulering är en bidragande orsak. Ett oändligt antal alternativ för underhållning kan få dem alla att verka glanslösa och tråkiga.

Efter ett tag sitter vi i soffan och scrollar planlöst genom sociala medier eller försöker hitta nästa sak att sträckkolla i stället för att gå ut och delta i livet.

En stor del av internetupplevelsen bygger på omedelbar tillfredsställelse. Som ett resultat av detta förkortas den genomsnittliga uppmärksamhets-spannen.

Detta gör det svårare att engagera sig i svårare aktiviteter som kan ge mening, spänning eller verklig underhållning. Det tar tid att bemästra alla ansträngningar.

Vi måste ha tillräckligt med tålamod för att bygga upp och sträva efter de saker vi vill ha, oavsett om det handlar om en karriär, en familj eller ett mer meningsfullt liv.

Varför är det så viktigt att ha ett meningsfullt liv?

Tanken bakom kronisk missnöje är att en person regelbundet är missnöjd med hur hans eller hennes liv går eller med sin nuvarande bana.

Vi kan inte undkomma alla exempel på vardaglig monotoni. Ingen tycker om att stå i köer, slösa sin tid på att sitta i trafiken eller försöka verka intresserad på meningslösa möten.

Men dessa är ibland en nödvändig del av att röra sig genom livet.

Den fula sanningen är att ingen någonsin kommer att vara lycklig hela tiden. Det är en orimlig förväntan som leder till mer elände och missnöje.

Kroniskt missnöje uppstår när en person är missnöjd med sin totala livsupplevelse.

Kanske har personen levt ett stillsamt liv och hoppat från meningslöst jobb till meningslöst jobb, ytlig vänskap till ytlig vänskap, ihålig relation till ihålig relation.

De har svårt att finna glädje i något eftersom allt känns så ytligt och meningslöst.

Denna tomhet kan ge bränsle åt många ohälsosamma beteenden och sjukdomar – inklusive drog- och alkoholmissbruk, depression och ångest.

Ibland är det tvärtom, där depression faktiskt är orsaken till att man inte känner någon glädje eller lycka i sitt liv.

Dessa tomma känslor kan få en person att ägna sig åt självdestruktiva beteenden bara för att försöka bryta upp det tråkiga livet.

Kanske sliter de ett förhållande i spillror för att de är olyckliga eller saboterar andra områden i sitt liv för att skapa lite dramatik.

Det betyder inte att all stillestånd eller att vara uttråkad är något dåligt. Det är det inte.

Man måste ta sig tid att vila och återhämta sig innan man kastar sig in i en ny hobby, ett nytt företag eller ett nytt äventyr. Om man inte gör det riskerar man att bränna ut sig och finna sig själv tillbaka vid starten. Det är viktigt att ta det lugnt.

Vad innebär det för dig att ha ett meningsfullt liv?

Idén om ett meningsfullt liv är ett liv som ger personlig tillfredsställelse, en känsla av prestation och en viss grad av lycka.

I motsats till sociala medier och röststarka åsikter bör man vara försiktig med att blanda ihop lycka med meningsfullhet. De två korrelerar inte alltid med varandra.

Som exempel kan nämnas en socialarbetare som är djupt engagerad i att försöka hjälpa sina klienter att förbättra sina liv.

Det kan ge en stor prestation och tillfredsställelse, men det är svårt att se människor lida dag ut och dag in.

Det vore märkligt att tro att man skulle finna sin lycka i kampen och livets mörkare sidor, men vissa människor gör det. Vissa människor trivs med det.

Vissa föredrar att vara i konflikt och kämpa för något som betyder något för dem, att vara en del av något som är större än dem själva. Och i sin tur ger det dem en viss grad av personlig tillfredsställelse och lycka, men det vore oklokt att förvänta sig det.

Att regelbundet vara nedsänkt i och se på lidande kan lätt få en person att hamna i en spiral av depression om han eller hon inte kan dela upp sig och ta hand om sig själv på ett bra sätt.

Människor finner mening på olika sätt.

För vissa blir det att arbeta en karriär som de är glada och upprymda över att ha. Andra kanske finner sin mening i att ta hand om och uppfostra en kärleksfull familj.

En del kanske finner den i att tjäna andra eller utsatta människor. Konstnärer kanske finner den i skapandet. Forskare kanske finner den i upptäckter. Det finns ett oändligt antal vägar, som alla är genomförbara i någon mån.

Det finns ingen bestämd, enskild väg till lycka, mening och att känna sig nöjd med livet. Din väg kommer att vara unik för dig.

Den kan ha likheter med andra människor, men det kommer att vara ditt uppdrag att ta reda på vilken väg som är mest meningsfull för dig och fullfölja den.

Det betyder inte att du måste gå ensam eller att ingen kan hjälpa dig på din väg, bara att du inte ska förvänta dig att någon annan helt enkelt ska kunna överlämna den till dig i ett snyggt paket med en rosett på toppen. Det är osannolikt att det kommer att hända.

Hur tar jag reda på vad som kommer att ge mening och lycka i mitt liv?

Gör saker.

Så enkelt är det.

Det låter påhittat, men det enda sättet för dig att verkligen ta reda på vad som ger lycka, tillfredsställelse och mening i ditt liv är att aktivt engagera dig i livet och göra saker.

”Men vad händer om jag inte gillar det?”

Då gör du det inte. Då går du vidare till något annat.

Även när du gör saker som du inte nödvändigtvis gillar eller tycker om, breddar du din kunskap och ditt perspektiv på världen, vilket ger dig möjlighet att få kontakt med fler människor och underlättar en bättre förståelse för vad du gillar och inte gillar.

Chansen är ganska stor att du kommer att göra ganska många saker som du inte gillar innan du hittar meningsfulla saker som du gillar.

Eller så kommer du kanske inte att göra det! Kanske provar du något nytt och upptäcker att det ger dig tillfredsställelse och uppfyllelse.

”Men jag har inte råd med det!”

Det behöver inte vara dyrt. Du behöver inte jäsa iväg på någon dyr resa till något tropiskt paradis för att hitta dig själv.

Skaffa ett bibliotekskort, läs eller lyssna på några böcker. Gör något frivilligt arbete med missgynnade människor eller djur. Var en mentor för någon som försöker hitta sin väg. Ta en konstkurs på ett lokalt samhällscenter.

Dessa saker är alla relativt billiga sätt att växa som person och uppleva nya saker utan att ta selfies på Machu Picchu.

Det viktigaste är att göra saker. Allt är bättre än ingenting. Om det inte fungerar för dig, ändra det du gör och prova något nytt.

Hur är det med samhällets förväntningar på mig?

Idealisterna, konstnärerna och fritänkarna kan finna sig uttråkade och instängda i den ibland rigorösa strukturen av social konformitet.

Problemet förvärras av det sociala trycket från ens kamrater och grupper att passa in i en lättförståelig och bekväm box.

Lådan är en bekväm plats för vissa människor. Det finns människor där ute som mer än gärna antar det traditionella perspektivet på vad samhället förväntar sig av dem eftersom det erbjuder en tydlig väg, en väg som de tror kommer att ge dem lycka och tillfredsställelse.

Problemet är att alla inte passar in i den lådan.

Ännu värre är att samhället gillar att hopa skam, kritik och hån mot alla som bestämmer sig för att sticka ut från mängden och ifrågasätta status quo.

Den olyckliga sanningen är att det är osannolikt att detta kommer att förändras. Världens fria andar måste kunna rycka på axlarna åt fientliga förväntningar och obefogad kritik om de hoppas kunna hitta sin egen mening och tillfredsställelse i livet, för den upptrampade vägen är helt enkelt inte avsedd för dem.

Kanske är de menade att göra mer. Kanske är det meningen att de ska bringa ljus på mörka platser, uppmuntra till fria tankar och hjälpa till att bryta ner de sociala barriärer som påverkar andra människor negativt.

En fri själ kommer sannolikt att stagnera och förtvinas i en repressiv, strukturerad miljö som en företagshierarki eller som hemmaförälder.

Kan de göra dessa saker? Visst. Människor kan göra massor av saker som de inte nödvändigtvis är lämpade för. Borde de det? Det är en fråga som bara kan besvaras av individen själv.

Även om de gör det måste de kunna använda sin kreativitet och sin själ om de vill fortsätta att vara intresserade och engagerade i livet.

Det kan innebära en årlig semester till en intressant plats, konst- eller dansklasser eller något annat som verkligen uppmuntrar kärnan i deras själ och ger dem intellektuell stimulans.

Vad kan vi göra för att bryta livets tristess?

Innan du kan ta reda på de lämpligaste sätten att bekämpa din tristess bör du undersöka grundorsakerna till den.

Är du helt enkelt uttråkad av monotonin i ditt liv? För att du är ensam? För att du inte känner dig utmanad?

Är ditt liv tråkigt för att människorna i ditt liv tråkar ut dig? Finns det ingenting i din framtid som du kan bli upphetsad av?

Känner du dig begränsad av omständigheterna, oförmögen att utöva kontroll över ditt liv?

Har du en outnyttjad reservoar av energi och potential som behöver få utlopp?

Lever du ett oäkta liv och försöker vara någon som du inte är?

Ju mer du kan utreda orsakerna till din tristess i livet, desto mer målinriktad kan du vara när du går ut och engagerar dig i det.

Här är bara en handfull saker som du kan prova för att lindra din tristess.

1. Engagera dig i frivilligarbete eller gå med i en ny organisation.

Volontärarbete är ett utmärkt sätt att förgrena sig, träffa nya människor och bidra med något positivt till världen.

Det finns många organisationer som behöver allt från tillfällig till kvalificerad arbetskraft. Du kanske till och med kan använda dina yrkeskunskaper och kunskaper för att arbeta för en meningsfull sak.

Ett annat alternativ är att gå med i en yrkesorganisation med anknytning till ditt område. Det hjälper inte bara till att bryta tråkigheten och monotonin, utan också till att nätverka med nya personer som du kanske kan utveckla yrkesmässiga relationer med.

2. Lär dig en ny uppsättning färdigheter.

Det finns många sätt att utveckla en ny uppsättning färdigheter. Internet är fullt av videor och guider om hur man kan komma igång med olika aktiviteter.

Du kanske också bestämmer dig för att det är en bra idé att gå tillbaka till högskolan för att läsa några extra kurser.

Kursverksamhet på högskolan ger struktur, vägledning och tillgång till någon som är kunnig om den färdighet du lär dig om.

Onlinekurser kan göra det lättare att delta i undervisningen om du har ett hektiskt liv.

3. Utveckla nya vänskapsrelationer i sociala sammanhang.

Var hittar du nya vänner? Det kanske pågår lokala aktiviteter där du kan träffa andra människor från ditt område eller hobbygrupper som har regelbundna träffar.

Religiösa personer kanske vill delta i regelbundna gudstjänster eller aktiviteter som anordnas av deras gudstjänstlokal.

Lokala grupper i sociala medier kan också vara ett bra ställe att hitta aktiviteter eller träffar.

4. Res till en plats som du aldrig har varit på.

Resor behöver inte vara långt borta och avlägsna för att ge lite spänning till ditt liv.

Det kan vara så enkelt som att åka ut ur stan till någon aktivitet där du kan ha det trevligt och koppla av.

Kanske en konsert utanför stan och en natt på hotell?

En vandring till en nationalpark eller annan naturattraktion?

Eller kanske spara lite pengar och åka lite längre bort för att få ett större miljöombyte.

Till och med en dagslång bilresa kan vara ett trevligt avbrott från vardagen.

5. Sök ett nytt jobb eller byt karriär.

Det är inte ovanligt att människor så småningom blir uttråkade av sitt val av jobb eller karriär.

De kanske till och med upptäcker att de gjorde fel val när det gäller vilken karriär de skulle satsa på och behöver titta på andra alternativ.

Valet att säga upp sig från ett jobb och/eller byta karriärväg är aldrig lätt, men kan vara nödvändigt för att hitta mer lycka och frid i ditt liv.

Vissa är helt enkelt för krävande när det gäller tid och känslomässig energi. Andra kanske inte ger tillräcklig stimulans eller ger dig det utrymme att växa som du verkligen vill ha.

Om du inte är lycklig eller nöjd med din karriär kan det vara dags att börja leta efter en förändring.

6. Bli aktiv och träna.

Aktivitet och motion är så välgörande för den fysiska och psykiska hälsan. Läkare kallar en stillasittande livsstil för den nya rökningen när det gäller hälsorisker.

Och med många arbeten som sker bakom ett skrivbord under en stor del av dagen är det inte konstigt att människor blir mer deprimerade över sina liv.

Människor behöver motion för att hjälpa till att öka de välbefinnande kemikalier som kroppen producerar när man ägnar sig åt dessa aktiviteter.

Börja i liten skala och sätt upp några mål för att komma ut och bli aktiv. Och om du redan är aktiv kan du sätta upp några starkare mål – som att avsluta ett maraton eller förbättra din förmåga.

7. Skapa lite konst.

Världens konstnärer drivs ofta av att skapa på ett eller annat sätt. Det finns många människor som spårar ur på grund av andras åsikter eller för att livet helt enkelt förvägrar dem lämplig tid.

En konstnär som har slutat skapa bör överväga att komma tillbaka till det. Konst hjälper till att flexa det kreativa sinnet och ger en känsla av stolthet och prestation i sitt arbete.

Gå med i en sund gemenskap av konstnärer som utövar samma medium och arbeta på att förbättra och slutföra dina verk.

Du behöver inte vara fantastisk på det. Det är väldigt få människor som är det. Det viktiga är att omfamna din konst om den ger dig lycka.

8. Tillbringa mer kvalitetstid med dina nära och kära och gör dig av med negativa människor.

Det är ett välkänt faktum att spendera mer kvalitetstid med dina nära och kära får sinnet att producera flera välbefinnande kemikalier som endorfiner.

Det är alltför lätt att låta sina vänskaps- och relationsrelationer glida iväg med tanke på hur upptaget livet kan vara för alla.

Man måste försöka hålla dessa relationer intakta genom att anstränga sig för att hålla kontakten med sina vänner och sin familj.

Det innebär ofta att man måste gå på sammankomster och saker som man inte nödvändigtvis känner för eller vill gå på.

Det finns en gemensam nämnare om att man inte vill vara social eller är för trött för att delta, men om man faller in i det mönstret kommer livet att lämna en bakom sig.

Delta i saker när du blir inbjuden, eller försök att ordna en egen fest om du inte har så mycket på gång.

Och fundera på att stryka negativa personer ur ditt liv om det finns några. De är en belastning för ens lycka och sinnesfrid.

9. Hitta ett syfte eller en sak som är större än du själv.

Människor gillar att höra till. De gillar också att bidra till något som är större än dem själva.

Att hitta ett syfte eller en sak att anpassa sig själv och sina färdigheter till kan ge en känsla av stolthet och lycka i att göra skillnad i världen.

Det kanske låter lättare sagt än gjort, men det finns verkligen många rörelser och grupper där ute som försöker åstadkomma positiva förändringar i världen och som du kan bli en del av.

10. Sätt upp och eftersträva mål som ger dig en känsla av att ha uppnått något.

Att sätta upp mål är en viktig del av självförbättring och att känna att man åstadkommer saker i sitt liv.

Det är lätt att driva omkring utan mål eller riktning, men om du gör det berövar du dig möjligheten att känna att du valde något du ville göra och åstadkom det, en känsla som kan ge en skön dopaminhämtning när du stryker det från din att-göra-lista och får fart.

Det finns många olika sätt att sätta upp mål, men i allmänhet vill man sätta upp kort-, medel- och långsiktiga mål för sitt liv.

De kan vara relaterade till din hälsa, karriär, ditt privatliv eller dina hobbies.

11. Sluta göra saker som inte ger dig glädje.

Tidigare talade vi om att prova nya saker för att hitta de som ger dig lycka och mening.

Men hur är det med alla de saker du gör just nu som inte ger någon av dessa känslor?

Överväg att sluta med dem.

Det betyder inte att du kan smita undan alla dina nuvarande ansvarsområden. Om du trots allt har andra som är beroende av att du försörjer och/eller tar hand om dem måste du uppfylla dessa åtaganden.

Men titta på ditt liv och på de saker du gör och fråga dig själv om de verkligen betyder något för dig.

Kanske handlar du bara för shoppingens skull.

Eller så tittar du på nyheterna varje kväll bara för att fylla tiden.

Eller kanske festar du hårt varje fredagskväll bara för att alla dina vänner gör det och du alltid har gjort det.

Om något inte längre känns värt din tid, låt bli att göra det.

Observera: Det är viktigt att du pratar med en professionell person för att identifiera om du lider av depression innan du ger upp saker som en gång i tiden kan ha gett dig glädje. Som nämnts tidigare i artikeln kan depression vara orsaken till att du känner dig uttråkad och glädjelös.

Ett liv utan tristess..

…är ett liv som bedrivs med syfte. Det spelar egentligen ingen roll vad ditt syfte är, så länge du kan hitta ett.

Det bästa sättet att hitta ett är att bara gå ut och börja göra saker.

Du kanske upptäcker att de saker du väljer att göra inte nödvändigtvis leder dig till spänning eller lycka, men de kan ge dig den kunskap, erfarenhet eller de människor du behöver för att ta steget in på en annan väg.

Låt inte ohälsa eller depression få dig att spåra ur. Ge världen en ny chans och fortsätt att försöka tills du har besegrat tråkigheten.

Vanliga frågor

Är det meningen att livet ska vara tråkigt?

Det finns inget som säger att livet måste vara tråkigt, men de flesta människor kommer att gå igenom perioder i sitt liv som är betydligt mindre spännande än andra perioder. Det är en egenskap hos det mänskliga sinnet att vi tillbringar oändliga timmar med att jämföra saker och ting – i det här fallet olika erfarenheter och olika faser i våra liv.

Det är svårt att upprätthålla en hög nivå av mentalt stimulerande aktivitet under en längre tid. Vissa människor klarar det, men för andra kommer det att finnas tillfällen då det inte händer tillräckligt mycket i livet för att ge dem den spänning de längtar efter.

Blir livet tråkigt när man blir äldre?

Olika faser i livet har olika element som kan få någon att känna sig uttråkad eller energispänd. Vissa unga människor tycker om att lära sig medan andra inte gör det, så vissa människor kan tycka att skolan är väldigt tråkig. Men att vara ung innebär också att man har mycket liv och många erfarenheter framför sig. Med så många ”första gången” att uppleva kan livet kännas väldigt spännande i allmänhet.

När man blir äldre och gör saker och ting om och om igen, avtar nyhetens behag och det kan göra vissa saker mindre roliga. Ditt arbete kan vara repetitivt och mindre varierat än din utbildningstid, vilket kan göra det ganska tråkigt. Och din sociala krets tenderar att krympa när du blir äldre, vilket innebär att du tillbringar mer tid med samma personer som gör samma saker.

Du behöver inte acceptera att livet blir tråkigare ju längre det pågår. Det är upp till dig och dina val att hålla saker och ting mentalt stimulerande. Inom rimliga gränser och inom ramen för dina ekonomiska möjligheter kan du välja att göra saker som du inte har gjort tidigare. Eller så kan du göra samma saker men med en ny grupp människor.

När du närmar dig pensionen, eller när dina barn har vuxit upp och flyttat hemifrån, kommer du troligen att ha den period i ditt liv med mest personlig frihet. Du bör förhoppningsvis vara mer ekonomiskt tryggad än när du var yngre och ha mer fritid att leka med. Denna fritid kan vara en förbannelse om du kämpar för att fylla den, eller så kan den vara en välsignelse om du använder den till att göra saker som stimulerar ditt sinne.

Är det normalt att känna sig uttråkad?

Det är vanligt att känna sig uttråkad och att gå igenom perioder av tristess i livet. Det betyder inte att det är ”normalt” eller att du ska acceptera din tristess och inte försöka agera för att åtgärda den.

Samtidigt som du inte ska slå dig själv för bröstet för att du upplever kronisk tristess bör du inse vilken makt du har att övervinna den. Bortsett från psykisk ohälsa finns det utan tvekan många saker som du skulle kunna göra som skulle ge dig glädje och göra dig glad över livet igen.

Så sätt inte likhetstecken mellan tråkighetens vardagliga natur och att det är den naturliga ordningen för saker och ting.

Gör rutin livet tråkigt?

När det känns som om ditt liv är fast på repeat kan det leda till en överväldigande känsla av tråkighet. När varje arbetsdag och helg ser likadan ut och varje år följer samma mönster kan stunderna av glädje och lycka försvinna i tankarna.

Rutiner och vanor kan vara otroligt hjälpsamma för att organisera våra liv och hjälpa oss att få saker gjorda, men när de inte balanseras av stunder av spontan aktivitet kan de leda till att våra sinnen dimmas av upprepningens trötthet.

Det är alltså inte en rutin som leder till ett tråkigt liv, utan det är att inte ha några pauser från rutinen för att ladda upp batterierna. Om du regelbundet förändrar ditt vanliga liv kan du få ditt sinne att rycka upp sig ur den svacka som det kan hamna i när varje dag är likadan.

Vilka andra känslor har med tristess i livet att göra?

Att vara uttråkad av livet kan resultera i eller vara resultatet av andra känslor eller mentala tillstånd som apati och likgiltighet, slöhet och trötthet, ilska och irritation eller avskildhet.

Ofta är förhållandet mellan dessa saker dubbelriktad, vilket innebär att det ena inte nödvändigtvis orsakar det andra utan att båda återkopplar till varandra.

Apati och likgiltighet är när man inte känner någon större känsla, intresse eller oro för något eller något. Om allting tråkar ut dig är det troligt att du är mindre intresserad av livet i stort.

Letargi och trötthet innebär att man har en låg nivå av fysisk och mental energi för att ta itu med dagen som ligger framför en. Tristess kan dränera dig på energi.

Ilska och irritation innebär att du slår ut mot andra. När du är uttråkad av livet kan du uppleva ökade negativa känslor mot andra människor eller de situationer du befinner dig i.

Avskildhet inträffar när du inte längre känner någon koppling till någon eller något. I en mer allmän bemärkelse innebär känslan av att vara avskild från livet att man känner att ens handlingar inte har någon betydelse.

Hur kan jag vara nöjd med mitt liv?

Att vara nöjd med livet innebär att inte önska att det var annorlunda än vad det är. Det betyder inte att man inte vill växa som person och uppleva nya saker, utan helt enkelt att man inte vill leva i något alternativt nutidsögonblick där man har en annan, mer spännande upplevelse.

Att hitta tillfredsställelse i ditt liv beror till stor del på vilken inställning du har till det. Det handlar om att inte ständigt fokusera på allt det negativa eller de svårigheter du upplever och att inte ignorera eller minimera de goda saker du har att vara tacksam för. Saker och ting kanske inte är perfekta, men det finns en stor chans att de är bättre än vad du ger dem kredit för.

Detta anknyter till det gamla ordspråket att gräset är grönare på andra sidan staketet. Du kanske observerar andra människors liv eller föreställer dig ett annat liv för dig själv och är övertygad om att du skulle vara lyckligare i det livet. I verkligheten står alla inför utmaningar och alla njuter av vissa goda tider – det är hur du tar dig an upp- och nedgångarna som är det viktiga.

Det hjälper också att påminna sig själv om att många saker i det här livet är övergående. Faktum är att alla saker kommer och går så småningom. Genom att klamra sig fast vid det förflutna och önska att vara tillbaka där ignorerar man dagens skönhet. På samma sätt, om du inte kan vänta på att din nuvarande svåra situation ska vara över, kommer du att kämpa för att finna glädje även i de små sakerna under den perioden. Och den perioden kanske inte alltid tar slut så snart som du skulle vilja, vilket innebär att du förblir missnöjd och i slutändan uttråkad av livet.

Jag är uttråkad av människorna i mitt liv. Vad ska jag göra?

Om en del av din ihållande tristess beror på de människor du tillbringar din tid med kan det kännas som om du inte kan göra något åt saken. Du älskar och bryr dig trots allt om vissa av dessa människor och vill behålla dem i ditt liv – du tycker bara att de är lite tråkiga ibland.

Det finns två saker du kan göra. Det första är att få dina nuvarande relationer att ta sig ur de nedgångar de befinner sig i. Du behöver inte bråka med någon hela tiden för att ett förhållande ska ha förlorat sin gnista. Det handlar om att bryta ut ur de mönster som finns i det förhållandet när det gäller vad ni gör tillsammans och vilket tankesätt ni har om det.

Kanske gör du alltid samma sak med en viss grupp vänner och ni pratar alltid om samma ämnen. Kanske är de ganska negativa om sina liv och du är trött på att höra dem klaga på samma saker vecka efter vecka. Ta lite initiativ i den här gruppen och organisera dig för att göra något annorlunda och mer spännande när ni träffas nästa gång. Gör detta regelbundet – gör en överenskommelse om att ni alla minst en gång i månaden ska hitta något intressant och nytt att göra tillsammans.

Om du har vuxit ifrån en viss vän eller grupp är det naturligtvis ingen skam att ta avstånd från dem om umgänget med dem inte längre ger dig den glädje eller känsla av tillhörighet som det en gång gjorde.

När det gäller din romantiska relation eller den du har med din familj kan du vara proaktiv även här och verka för att göra saker som är roligare för alla. Du kan bryta dig loss från dina rutiner då och då och göra något som är helt annorlunda och som ligger vid gränsen för din bekvämlighetszon för att verkligen pressa dig. Med tiden kommer du att märka en skillnad i ditt sätt att tänka på dessa relationer. De kommer inte längre att vara källor till tristess utan till spänning.

Det andra du kan göra om du är uttråkad av människorna i ditt liv är att ändra ditt tankesätt. Ge inte dem skulden för din tristess. Lägg inte bördan av din mentala stimulans på deras axlar. Det är inte deras fel att du är uttråkad, och du kan ändra ditt sätt att tänka på dem så att det återspeglar detta.

Det handlar om att du misstar en känsla av bekvämlighet med en känsla av stagnation. Det är två olika saker. Många långvariga relationer – vare sig de är romantiska eller familje- eller vänskapsrelationer – slår sig fast i ett mönster så småningom. Det finns en trygghet i detta och en säkerhet. Men att veta vad man kan förvänta sig av sina relationer är ett tveeggat svärd. Å ena sidan är det bra för din sinnesfrid att känna dig trygg i dessa relationer. Å andra sidan tar det bort en potentiell källa till upprymdhet. Stabilitet är mindre spännande, vilket är anledningen till att vissa människor trivs med dramatik och letar efter det eller orsakar det så ofta de kan.

Du behöver inte vara en källa till drama för att ändra ditt perspektiv på dina relationer. Du kan uppskatta vad du vinner på att ha stabila, kärleksfulla relationer i ditt liv. Du kan ta ansvar för din tristess och vara drivkraften för positiv förändring.

Hur kan jag övervinna rädslan för att missa något (FOMO)?

Om du är uttråkad för att du känner att du missar så många roliga saker är det rädslan för att missa något som du måste ta itu med. När du ser människor som lever mer äventyrliga och spännande liv kan det fördärva den syn du har på ditt eget liv. Du kanske tror att du inte gör det mesta av den tid du har och att du misslyckas med livet på grund av detta.

Sanningen är att det är väldigt få människor som lever sina liv i ett tillstånd av konstant nöje och stimulans. De flesta människor måste arbeta för att försörja sig. Många människor måste ta itu med familjelivets dagliga ärenden. Och bara för att de åker iväg på stadsresor varannan helg betyder det inte att de är helt tillfredsställda.

Om du jämför ditt liv med vad du ser av andras liv på sociala medier kommer det alltid att sluta med att du ser ditt liv i ett ogynnsamt ljus. Ingen lägger upp sig själv när de städar toaletten eller tar barnen till gympalektionen på sociala medier. De lägger bara upp sina mest gillade ögonblick. Så sluta intala dig själv att du måste gå miste om livet eftersom andra människor har mycket roligare – kom ihåg att de också måste stå ut med mindre spännande aspekter av livet.

Hur kan jag hantera mitt livs besvikelse hittills?

Finns det specifika saker som du är besviken på i livet? Kanske fick du inte de betyg du behövde för att gå på universitetet och har inte lyckats fullfölja din drömkarriär. Eller kanske är du fortfarande singel i mitten av 30-årsåldern och detta gör dig nedstämd.

Besvikelsen finns i sinnet och det är den första platsen att ta itu med den. De saker du behöver tänka på är bland annat om du fäster din ”framgång” eller brist på framgång vid materiella saker eller att du har ett bra jobb eller hur många länder du har besökt. Vems normer försöker du leva upp till? Har du ett mindre hus än dina jämnåriga och tror du att du misslyckas på grund av det? Känner du att andra dömer dig hårt på grund av vad du har uppnått i livet?

Först och främst måste du bryta kopplingen i ditt sinne mellan ditt självvärde och de framgångar du har. Du definieras inte av vad du uppnår.

För det andra bör du ägna mer uppmärksamhet åt de saker du är bra på och de människor och saker du har i ditt liv. Genom att praktisera tacksamhet kan du vända på ditt tankesätt och sluta vara så nedlåtande mot dig själv.

För det tredje bör du sluta lägga så stor vikt vid hur du tror att andra människor ser på dig. Om någon vill döma dig eller se ner på dig är det deras problem, inte ditt. De kan göra vad de vill och du kan ignorera dem helt och hållet om du vill. Ge dem inte makt över dina känslor, det förtjänar de inte!

Slutligen kan du ta itu med besvikelser från det förflutna genom att sätta upp mål för framtiden och proaktivt ta de steg som krävs för att nå dessa mål. Använd din besvikelse som motivation för att förändra ditt liv i positiv riktning. Även om besvikelsen är obefogad kan den ge dig energi att bevisa att dina tvivlare har fel – inklusive dig själv!

Hur kan jag utöva mer kontroll över mitt liv?

Kontroll handlar om en sak: val. Du gör val varje dag och dessa val dikterar hur ditt liv utvecklas. De flesta val har ingen stor inverkan, men vissa har det och det är dessa som du behöver fokusera mest på.

När du känner att du har mer kontroll över ditt liv kommer du att märka att din tristess smälter bort. Empowerment är ett motgift mot den ohälsa du känner.

Du behöver inte vara passiv och bara göra de val som livet tvingar dig att göra. Du kan vara proaktiv och göra val som förbättrar ditt liv på något sätt, även när det är ett möjligt alternativ att fortsätta med status quo.

Titta på de områden i ditt liv som tråkar ut dig mest och fundera sedan på alla möjliga sätt som du kan göra något åt dem. Hatar du ditt jobb? Skulle du kunna hitta ett nytt inom samma område? Skulle du kunna byta karriärväg? Kan du starta ett eget företag?

Är du trött på var du bor? Tror du att en ny horisont skulle kunna förbättra ditt psykiska välbefinnande? Vart skulle du vilja flytta? Hur realistiskt är det? Har du råd med det? Skulle du kunna hitta arbete där?

När du letar efter sätt att utöva mer kontroll över ditt liv kommer du garanterat att hitta några.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.