11 ting, du kan gøre for at holde op med at kede dig så meget af livet

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Ideen om, at livet er kort, bliver ofte brugt som en grund til at omfavne nuet, til at omfavne alt det, man skal gøre for at finde lykken i nuet.

Tag f.eks. dette citat fra Paulo Coelho:

En dag vil du vågne op, og der vil ikke være mere tid til at gøre de ting, du altid har ønsket dig. Gør det nu.

Men er livet virkelig kort?

Det er sandt, at livet kan blive kort på grund af tragedie, sygdom eller uventede omstændigheder, der rammer en ud af ingenting, men livet bliver ikke kort for mange mennesker.

Det vil være langt.

Årtier lange.

Hvis du følger den traditionelle livsbane, vil du gå i skole i det meste af de første 20 år af dit liv, måske mere.

Derefter hopper du ind på arbejdsmarkedet, hvor du arbejder for måske at købe et hus, stifte familie og spare op til pension i 30 eller 40 år.

Og så går du forhåbentlig på pension og kan leve dine gyldne år i fred og komfort takket være det arbejde, du har lagt i løbet af dit liv.

Det skulle i det mindste være planen – livet går ikke altid som planlagt.

Men det er stadig lang tid, uanset om alt går efter planen eller ej.

At gøre det samme igen og igen, dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned, år efter år bliver ensformigt.

Folk har brug for variation i deres liv, selv dem, der har det godt med en forudsigelig, struktureret tilværelse.

Manglende variation gør, at folk keder sig og kan i sidste ende forårsage et sammenbrud i mange eller alle aspekter af deres liv.

Denne artikel vil dykke dybt ned i denne snigende kedsomhed. Den vil undersøge, hvordan den føles, hvad der forårsager den, og hvordan man kan overvinde den.

Så lad os springe direkte ind i det, skal vi?

Hvordan føles det at kede sig i livet?

Kedsomhed med livet er ikke som din almindelige kedsomhed.

Når livet føles kedeligt, vågner du op om morgenen til en verden, der er blottet for farver, skønhed eller stimulering.

Du føler dig uden retning. Du snubler gennem dagen og gør de ting, som samfundet kræver af dig, og så går du i seng og falder i en urolig, rastløs søvn.

Selv weekenden – som ofte er et sted, hvor du kan hvile dig fra arbejdsugen og dens monotoni – er uden glæde for dig.

Hver eneste del af dig ønsker, at dit liv skal ændre sig, men du kan ikke finde ud af, hvordan du vil have det ændret, og du kan ikke få dig selv til at ændre det.

Du ved bare, at det skal det… på en eller anden måde.

Indtil da er du drivtømmer, der flyder på livets hav, og som bare buldrer med på strømmene.

Du har måske endda et liv, som andre misunder dig – et solidt forhold, et godt job, glade børn, et dejligt hus, fine ejendele – men du mangler stadig noget.

Du er måske elsket af mange og har andre, der er afhængige af dig, men alligevel føler du, at der må være mere i livet end dette.

Og denne følelse er ikke kun begrænset til sindet..

Kedsomhed over livet siver også ind i din krop. Det kan bl.a. resultere i hovedpine, spændinger i musklerne, fordøjelsesproblemer og en generel mangel på energi.

Er denne kedsomhed det samme som depression?

Det korte svar er: ikke altid.

Du kan opleve denne dybe kedsomhed uden nødvendigvis at være deprimeret i klinisk forstand.

Og man kan godt lide af depression uden at være fuldstændig og totalt kedsommelig i sin daglige tilværelse.

Der er et overlap mellem de to grupper, og der kan være et samspil mellem kedsomhed og depression.

Men depression kan have mere alvorlige konsekvenser, så hvis du er usikker på, om du måske er deprimeret, er det værd at tale med en læge eller en psykolog.

Hvilken rolle spiller teknologien for, at vi keder os?

Det er interessant, at vi på trods af de mange muligheder for underholdning, vi har til rådighed, stadig keder os og er uengagerede.

Vi har en enhed i lommen, som giver os adgang til øjeblikkelig underholdning og menneskehedens kollektive viden.

Hvordan kan det være, at vi keder os så meget, når vi har det lige ved hånden?

Overstimulering er en af årsagerne. Et uendeligt antal valgmuligheder for underholdning kan få dem alle til at virke glansløse og kedelige.

Efter et stykke tid finder vi os selv siddende på sofaen og scroller formålsløst gennem de sociale medier eller forsøger at finde det næste, vi skal se, i stedet for at komme ud og engagere os i livet.

En stor del af internetoplevelsen er baseret på øjeblikkelig tilfredsstillelse. Som følge heraf bliver den gennemsnitlige opmærksomhedsspændvidde kortere og kortere.

Det gør det sværere at engagere sig i mere vanskelige aktiviteter, der kan give mening, spænding eller reel underholdning. Det tager tid at mestre enhver aktivitet.

Vi skal være tålmodige nok til at opbygge og forfølge de ting, vi ønsker, uanset om det er en karriere, en familie eller et mere meningsfuldt liv.

Hvorfor er det så vigtigt at have et meningsfuldt liv?

Ideen bag kronisk utilfredshed er, at en person regelmæssigt er utilfreds med den måde, som hans eller hendes liv går på, eller med hans eller hendes nuværende forløb.

Vi kan ikke undslippe alle eksempler på hverdagens monotoni. Ingen kan lide at stå i kø, spilde sin tid på at sidde i trafikken eller forsøge at virke interesseret i meningsløse møder.

Men det er nogle gange en nødvendig del af det at bevæge sig gennem livet.

Den grimme sandhed er, at ingen nogensinde vil være lykkelig hele tiden. Det er en urimelig forventning, som vil føre til mere elendighed og utilfredshed.

Kronisk utilfredshed opstår, når en person er utilfreds med sin samlede livserfaring.

Måske har personen levet et stille liv, hvor han/hun er hoppet fra meningsløst job til meningsløst job, fra overfladisk venskab til overfladisk venskab, fra hul forhold til hul forhold.

De har svært ved at finde glæde i noget som helst, fordi det hele føles så overfladisk og meningsløst.

Denne tomhed kan give næring til mange usunde adfærdsmønstre og sygdomme – herunder stof- og alkoholmisbrug, depression og angst.

Nogle gange er det omvendt, hvor depression faktisk er årsagen til, at man ikke føler nogen glæde eller lykke i sit liv.

Disse tomme følelser kan få en person til at engagere sig i selvdestruktiv adfærd blot for at forsøge at bryde det kedelige liv.

Måske river de et forhold i stykker, fordi de er ulykkelige, eller saboterer andre områder af deres liv for at skabe noget drama.

Det betyder ikke, at al nedetid eller kedsomhed er en dårlig ting. Det er det ikke.

Man skal tage sig tid til at hvile og komme til hægterne, før man kaster sig ud i en ny hobby, et nyt projekt eller et nyt eventyr. Hvis man ikke gør det, risikerer man at brænde sig selv ud og finde sig selv tilbage ved begyndelsen. Det er vigtigt at holde et vist tempo.

Hvad betyder det at have et meningsfuldt liv for dig?

Ideen om et meningsfuldt liv er et liv, der giver personlig tilfredsstillelse, en følelse af at have opnået noget og en vis grad af lykke.

I modsætning til de sociale medier og højlydte meninger bør man være forsigtig med at slå lykke sammen med mening. De to ting hænger ikke altid sammen.

Som et eksempel kan nævnes en socialrådgiver, der er dybt engageret i at forsøge at hjælpe sine klienter med at forbedre deres liv.

Det kan give en stor succes og tilfredshed, men det er svært at se folk lide dag ud og dag ind.

Det ville være mærkeligt at tro, at man ville finde sin lykke i kamp og livets mørke sider, men nogle mennesker gør det. Nogle mennesker trives med det.

Nogle foretrækker at være i konflikt og kæmpe for noget, der betyder noget for dem, at være en del af noget, der er større end dem selv. Og det giver dem til gengæld en vis grad af personlig tilfredsstillelse og lykke, men det ville være uklogt at forvente det.

At være nedsænket i og se lidelse på regelmæssig basis kan let føre en person ud i en depression, hvis vedkommende ikke kan afgrænse sig selv og passe godt på sig selv.

Mennesker finder mening på forskellige måder.

For nogle vil det være at arbejde en karriere, som de er glade og begejstrede for at have. Andre finder måske deres mening i at tage sig af og opdrage en kærlig familie.

Nogle finder den måske i at tjene andre eller de sårbare. Kunstnere finder den måske i at skabe. Forskere finder den måske i opdagelser. Der er et uendeligt antal veje, som alle er levedygtige til en vis grad.

Der er ingen fast, entydig vej til lykke, mening og tilfredshed med livet. Din vej vil være unik for dig.

Den kan have ligheder med andre mennesker, men det bliver din mission at finde ud af, hvilken vej der giver mest mening for dig, og forfølge den.

Det betyder ikke, at du skal gå den alene, eller at ingen kan hjælpe dig på din vej, blot at du ikke skal forvente, at andre blot kan give dig den i en pæn pakke med en sløjfe på toppen. Det er usandsynligt, at det vil ske.

Hvordan finder jeg ud af, hvad der vil give mening og lykke i mit liv?

Gør ting.

Det er så enkelt som det.

Det lyder opdigtet, men den eneste måde, hvorpå du virkelig kan finde ud af, hvad der giver lykke, tilfredshed og mening i dit liv, er ved at deltage aktivt i livet og gøre ting.

“Men hvad nu, hvis jeg ikke kan lide det?”

Så gør du ikke. Og så går du videre til noget andet.

Selv når du gør ting, du ikke nødvendigvis kan lide eller nyder, udvider du din viden og dit perspektiv på verden, hvilket giver dig mulighed for at komme i kontakt med flere mennesker og letter en bedre forståelse af, hvad du kan lide og ikke kan lide.

Chancerne er ret gode for, at du vil gøre en hel del ting, du ikke kan lide, før du finder meningsfulde ting, som du kan lide.

Eller måske gør du det slet ikke! Måske vil du prøve noget nyt og finde ud af, at det giver dig tilfredshed og tilfredsstillelse.

“Men jeg har ikke råd til det!”

Det behøver ikke at være dyrt. Du behøver ikke at jette afsted på en dyr rejse til et tropisk paradis for at finde dig selv.

Få et bibliotekskort, læs eller lyt til nogle bøger. Gør noget frivilligt arbejde for dårligt stillede mennesker eller dyr. Vær en mentor for nogen, der søger at finde deres vej. Tag et kunstkursus på et lokalt forsamlingshus.

Disse ting er alle forholdsvis billige måder at vokse som person og opleve nye ting på uden at tage selfies på Machu Picchu.

Det vigtigste er at gøre noget. Alt er bedre end ingenting. Hvis det ikke fungerer for dig, så skift de ting, du gør, ud og prøv noget nyt.

Hvad med samfundets forventninger til mig?

Idealisterne, kunstnerne og de frie tænkere kan kede sig og føle sig indespærret i den til tider strenge struktur af social konformitet.

Problemet forværres af det sociale pres fra ens jævnaldrende og grupper om at passe ind i en letforståelig og behagelig kasse.

For nogle mennesker er kassen et behageligt sted at være. Der er mennesker derude, som er mere end glade for at indtage det traditionelle perspektiv på, hvad samfundet forventer af dem, fordi det tilbyder en klar vej, som de tror vil give dem lykke og tilfredshed.

Problemet er, at det ikke er alle, der passer ind i den kasse.

Endnu værre er det, at samfundet ynder at kaste skam, kritik og hån over enhver, der beslutter sig for at skille sig ud fra mængden og sætte spørgsmålstegn ved status quo.

Den uheldige sandhed er, at det er usandsynligt, at dette vil ændre sig. Verdens frie ånder er nødt til at kunne trække på skuldrene af fjendtlige forventninger og uberettiget kritik, hvis de håber at finde deres egen mening og tilfredshed i livet, for den slagne vej er bare ikke beregnet til dem.

Måske er det meningen, at de skal gøre mere. Måske er det meningen, at de skal bringe lys ind i mørke steder, opmuntre til fri tænkning og hjælpe med at nedbryde de sociale barrierer, der påvirker andre mennesker negativt.

En fri ånd vil sandsynligvis stagnere og visne i et undertrykkende, struktureret miljø som f.eks. et virksomhedshierarki eller som hjemmegående forælder.

Kan de gøre disse ting? Selvfølgelig. Folk kan gøre masser af ting, som de ikke nødvendigvis er egnede til. Men bør de det? Det er et spørgsmål, som kun kan besvares af den enkelte.

Selv hvis de gør det, skal de være i stand til at udfolde deres kreativitet og ånd, hvis de ønsker at forblive interesserede og engagerede i livet.

Det kan betyde en årlig ferie til et interessant sted, kunst- eller danseundervisning eller noget andet, der virkelig opmuntrer deres sjæl og giver dem intellektuel stimulering.

Hvad kan vi gøre for at bryde kedsomheden i livet?

Før du kan finde ud af de mest hensigtsmæssige måder at bekæmpe din kedsomhed på, bør du undersøge de grundlæggende årsager til kedsomheden.

Keder du dig simpelthen af monotonien i dit liv? Fordi du er ensom? Fordi du ikke føler dig udfordret?

Er dit liv kedeligt, fordi personerne i dit liv keder dig? Er der ikke noget i din fremtid at blive begejstret for?

Føler du dig begrænset af omstændighederne, føler du dig ude af stand til at udøve kontrol over dit liv?

Har du et uudnyttet reservoir af energi og potentiale, som mangler et afløb?

Lever du et uautentisk liv og forsøger at være en person, som du ikke er?

Jo mere du kan finde årsagen/årsagerne til din kedsomhed i livet, jo mere målrettet kan du være, når du går ud og engagerer dig i det.

Her er blot en håndfuld ting, som du kan prøve for at afhjælpe din kedsomhed.

1. Engager dig i frivilligt arbejde eller meld dig ind i en ny organisation.

Frivilligt arbejde er en glimrende måde at forgrene sig, møde nye mennesker og bidrage med noget positivt til verden på.

Der er mange organisationer, der har brug for alt fra tilfældig til kvalificeret arbejdskraft. Måske kan du endda bruge dine faglige færdigheder og din viden til at arbejde for en meningsfuld sag.

En anden mulighed er at melde dig ind i en faglig organisation med relation til dit område. Det hjælper ikke kun med at bryde kedsomheden og monotonien, men også med at skabe netværk med nye personer, som du måske kan udvikle professionelle relationer til.

2. Lær et nyt sæt færdigheder.

Der er mange måder at udvikle et nyt sæt færdigheder på. Internettet er fyldt med videoer og vejledninger om, hvordan man kommer i gang med forskellige aktiviteter.

Du kan også beslutte, at det er en god idé at tage tilbage på universitetet for at tage nogle ekstra kurser.

Et kursus på college giver struktur, vejledning og adgang til en person, der har viden om den færdighed, du skal lære noget om.

Onlinekurser kan gøre det lettere at deltage i undervisningen, hvis du har et travlt liv.

3. Udvikl nye venskaber i sociale sammenhænge.

Hvor finder du nye venner? Der kan være lokale aktiviteter, hvor du kan møde andre mennesker fra dit område, eller hobbygrupper, der har regelmæssige møder.

Religiøse personer vil måske gerne deltage i regelmæssige gudstjenester eller aktiviteter, der arrangeres af deres trossamfund.

Lokale grupper på sociale medier kan også være et godt sted at finde aktiviteter eller mødesteder.

4. Rejs til et sted, du aldrig har været.

Rejser behøver ikke nødvendigvis at være langt væk og fjerntliggende for at hjælpe dig med at få noget spænding ind i dit liv.

Det kan være så simpelt som at tage ud af byen til et arrangement, hvor du kan have det sjovt og slappe af.

Måske en koncert uden for byen og en nat på et hotel?

En vandretur til en nationalpark eller en anden naturattraktion?

Eller måske kan du spare nogle penge op og tage lidt længere væk for at få et større sceneskift.

Selv en dag lang biltur kan være et dejligt afbræk fra ens hverdag.

5. Søg et nyt job eller skift karriere.

Det er ikke usædvanligt, at folk til sidst keder sig med deres valg af job eller karriere.

De kan endda finde ud af, at de har truffet det forkerte valg med hensyn til hvilken karriere de skal gå efter og er nødt til at se på andre muligheder.

Valget om at sige et job op og/eller skifte karrierevej er aldrig let, men kan være nødvendigt for at finde mere lykke og fred i dit liv.

Nogle er simpelthen for tidskrævende eller kræver for meget følelsesmæssig energi. Andre giver måske ikke nok stimulering eller giver dig ikke det rum til at udvikle dig, som du virkelig ønsker.

Hvis du ikke er glad eller tilfreds med din karriere, er det måske på tide at begynde at lede efter en forandring.

6. Bliv aktiv og dyrk motion.

Aktivitet og motion er så gavnligt for ens fysiske og mentale sundhed. Læger kalder en stillesiddende livsstil for den nye rygning med hensyn til sundhedsrisici.

Og med mange job, der foregår bag et skrivebord en stor del af dagen, er det ikke underligt, at folk bliver mere deprimerede over deres liv.

Folk har brug for motion for at hjælpe med at øge de gode kemikalier, som din krop producerer, når du deltager i disse aktiviteter.

Begynd i det små og sæt dig nogle mål for at komme ud og blive aktiv. Og hvis du allerede er aktiv, så sæt dig nogle stærkere mål – f.eks. at gennemføre et maratonløb eller forbedre dine evner.

7. Skab noget kunst.

Verdens kunstnere er ofte drevet af at skabe på den ene eller anden måde. Der er mange mennesker, der bliver afsporet på grund af andres meninger, eller fordi livet simpelthen nægter dem den rette tid.

En kunstner, der er holdt op med at skabe, bør overveje at komme tilbage til det igen. Kunst er med til at spænde den kreative hjerne og giver en følelse af stolthed og fuldbyrdelse i ens arbejde.

Slut dig til et sundt fællesskab af kunstnere, der arbejder med det samme medie, og arbejd på at forbedre og færdiggøre dine værker.

Du behøver ikke at være fantastisk til det. Det er de færreste mennesker, der er det. Det vigtige er at omfavne din kunst, hvis den bringer dig lykke.

8. Tilbring mere kvalitetstid med dine kære og slip af med negative mennesker.

Det er et velkendt faktum, at det at tilbringe mere kvalitetstid med dine kære får hjernen til at producere flere feel good-kemikalier som endorfiner.

Det er alt for nemt at lade venskaber og relationer glide med hvor travlt livet kan være for alle.

Man skal forsøge at holde disse relationer intakte ved at gøre en indsats for at holde kontakten med sine venner og familie.

Det betyder ofte at tage til sammenkomster og ting, man ikke nødvendigvis har lyst til eller lyst til at tage til.

Der er en fællesnævner om, at man ikke har lyst til at være social eller er for træt til at deltage, men hvis man falder ind i det mønster, vil livet lade en i stikken.

Deltag i ting, når du bliver inviteret, eller prøv at holde din egen fest, hvis du ikke har så meget at lave.

Og overvej at skære negative mennesker ud af dit liv, hvis der er nogen. De er en dræn for ens lykke og sindsro.

9. Find et formål eller en sag, der er større end dig selv.

Folk kan lide at høre til. De kan også godt lide at bidrage til noget, der er større end dem selv.

Atfinde et formål eller en sag, som du kan tilpasse dig selv og dine evner til, kan give en følelse af stolthed og lykke ved at gøre en forskel i verden.

Det lyder måske lettere sagt end gjort, men der er faktisk mange bevægelser og grupper derude, som forsøger at skabe positive ændringer i verden, som du kan være en del af.

10. Sæt og forfølg mål, der vil give dig en følelse af at have opnået noget.

Målsætning er en vigtig del af selvforbedring og en følelse af at opnå noget i sit liv.

Det er let at drive rundt uden mål eller retning, men ved at gøre det fratager man sig muligheden for at føle, at man har valgt noget, man gerne ville gøre, og at man opnår det, en følelse, der kan give et dejligt kup af dopamin, når man krydser det af fra sin to-do-liste og får momentum.

Der er mange tilgange til målsætning, men generelt vil man gerne sætte sig korte, mellemlange og langsigtede mål for sit liv.

De kan være relateret til dit helbred, din karriere, dit personlige liv eller dine hobbyer.

11. Hold op med at gøre ting, der ikke bringer dig glæde.

Tidligere talte vi om at prøve nye ting for at finde dem, der bringer dig lykke og mening.

Men hvad med alle de ting, du gør lige nu, som ikke giver nogen af disse følelser?

Overvej at stoppe med dem.

Det betyder ikke, at du kan unddrage dig alle dine nuværende ansvarsområder. Hvis du trods alt har andre, som er afhængige af, at du forsørger og/eller tager dig af dem, skal du opfylde disse forpligtelser.

Men se på dit liv og på de ting, du gør, og spørg dig selv, om de virkelig betyder noget for dig.

Måske shopper du bare for shoppens skyld.

Eller du ser nyhederne hver aften bare for at fylde tiden ud.

Eller måske fester du hårdt hver fredag aften, blot fordi alle dine venner gør det, og fordi du altid har gjort det.

Hvis noget ikke længere føles værd at bruge din tid på, så lad være med at gøre det.

Bemærk: Det er vigtigt, at du taler med en professionel for at finde ud af, om du lider af depression, før du opgiver ting, der måske engang har givet dig glæde. Som nævnt tidligere i artiklen kan depression være årsagen til, at du føler dig kedsommelig og glædesløs.

Et liv uden kedsomhed..

… er et liv, der føres med et formål. Det er egentlig ligegyldigt, hvad dit formål er, så længe du kan finde et.

Den bedste måde at finde et på er ved bare at komme ud og begynde at gøre ting.

Du vil måske opdage, at de ting, du vælger at gøre, ikke nødvendigvis fører dig til begejstring eller lykke, men de kan give dig den viden, erfaring eller de mennesker, du har brug for, for at du kan gå ind på en anden vej.

Lad ikke utilpashed eller depression afspore dig. Giv verden en chance til, og bliv ved med at prøve, indtil du har besejret kedsomheden.

Ofte stillede spørgsmål

Er det meningen, at livet skal være kedeligt?

Der er intet, der siger, at livet skal være kedeligt, men de fleste mennesker vil gå igennem perioder i deres liv, der er betydeligt mindre spændende end andre perioder. Det er et træk ved det menneskelige sind, at vi bruger uendelige timer på at sammenligne ting – i dette tilfælde forskellige oplevelser og forskellige faser i vores liv.

Det er vanskeligt at opretholde et højt niveau af mentalt stimulerende aktivitet i en længere periode. Nogle mennesker kan klare det, men for andre vil der være tidspunkter, hvor der ikke sker nok i livet til at give dem den spænding, de higer efter.

Bliver livet kedeligt, når man bliver ældre?

Forskellige faser i livet har forskellige elementer, der kan få nogen til at føle sig kede sig eller få energi. Nogle unge mennesker nyder at lære, mens andre ikke gør det, så nogle mennesker kan finde skolen meget kedelig. Men at være ung betyder også, at man har et langt liv og mange oplevelser foran sig. Med så mange “første gangs” at opleve kan livet generelt føles meget spændende.

Efterhånden som man bliver ældre og gør ting igen og igen, aftager nyhedsværdien, og det kan gøre nogle ting mindre fornøjelige. Dit arbejde kan være gentagende og mindre varieret end din uddannelsestid, hvilket kan gøre det ret kedeligt. Og din sociale kreds har tendens til at blive mindre, når du bliver ældre, hvilket betyder, at du tilbringer mere tid med de samme mennesker og gør de samme ting.

Du behøver ikke at acceptere, at livet bliver mere kedeligt, jo længere det varer. Det er op til dig og dine valg at holde tingene mentalt stimulerende. Inden for rimelighedens grænser og inden for dine økonomiske muligheder kan du vælge at gøre ting, som du ikke har gjort før. Eller du kan gøre de samme ting, men med en ny gruppe af mennesker.

Når du når ind i pensionsalderen, eller efter at dine børn er blevet voksne og flyttet hjemmefra, vil du sandsynligvis have den periode i dit liv med den største personlige frihed. Du vil forhåbentlig være mere økonomisk sikret, end da du var yngre, og du vil have mere fritid at lege med. Denne fritid kan være en forbandelse, hvis du kæmper for at udfylde den, eller den kan være en velsignelse, hvis du bruger den til at gøre ting, der stimulerer dit sind.

Er det normalt at kede sig?

Det er almindeligt at føle sig kede sig og gå igennem perioder med kedsomhed i dit liv. Det betyder ikke, at det er “normalt”, eller at du skal acceptere din kedsomhed og ikke forsøge at handle for at afhjælpe den.

Mens du ikke bør slå dig selv i hovedet over at opleve kronisk kedsomhed, bør du indse, at du har mulighed for at overvinde den. Bortset fra psykisk sygdom er der uden tvivl mange ting, som du kunne gøre, der ville give dig glæde og gøre dig begejstret for livet igen.

Så du skal ikke sætte lighedstegn mellem kedsomhedens banale karakter og at det er tingenes naturlige orden.

Gør rutine livet kedeligt?

Når det føles, som om dit liv er fastlåst på gentagelse, kan det føre til en overvældende følelse af kedsomhed. Når hver arbejdsdag og weekend ser ens ud, og hvert år følger det samme mønster, kan de øjeblikke af glæde og lykke gå tabt i tankerne.

Rutiner og vaner kan være utroligt nyttige til at organisere vores liv og hjælpe os med at få tingene gjort, men når de ikke afbalanceres med tidspunkter med spontan aktivitet, kan de få vores sind til at blive tåget af gentagelsens træthed.

Så det er ikke rutinen, der gør livet kedeligt, men det er det at mangle pauser fra rutinen, hvor man kan genoplade sine batterier. Hvis du jævnligt flygter fra dit sædvanlige liv, kan du ryste dit sind ud af den dykning, det kan finde sig selv i, når hver dag er den samme.

Hvilke andre følelser er forbundet med kedsomhed i livet?

At kede sig med livet kan resultere i eller være resultatet af andre følelser eller mentale tilstande som f.eks. apati og ligegyldighed, sløvhed og træthed, vrede og irritation eller løsrivelse.

Ofte er forholdet mellem disse ting bidirektionelt, hvilket betyder, at det ene ikke nødvendigvis er årsag til det andet, men at begge ting genspejler hinanden.

Apati og ligegyldighed er, når du ikke føler en masse følelser, interesse eller bekymring for noget eller alting. Hvis alting keder dig, vil du sandsynligvis være mindre optaget af livet generelt.

Sløvhed og træthed indebærer, at du har et lavt niveau af fysisk og mental energi til at tackle den dag, du har foran dig. Kedsomhed kan dræne dig for din energi.

Vrede og irritation indebærer, at du slår ud efter andre. Når du keder dig i livet, kan du opleve øgede negative følelser over for andre mennesker eller de situationer, du befinder dig i.

Afspaltning opstår, når du ikke længere føler en forbindelse til nogen eller noget. I en mere generel forstand betyder det at føle sig løsrevet fra livet, at man føler, at ens handlinger ikke har nogen betydning.

Hvordan kan jeg være tilfreds med mit liv?

At være tilfreds med livet betyder, at man ikke ønsker, at det var anderledes, end det er nu. Det betyder ikke, at man ikke ønsker at vokse som person og opleve nye ting, men blot at man ikke ønsker at leve i et alternativt nutidigt øjeblik, hvor man har en anden, mere spændende oplevelse.

At finde tilfredshed i dit liv afhænger i høj grad af den tankegang, du indtager i forhold til det. Dette indebærer, at du ikke konstant fokuserer på alle de negative ting eller de problemer, du oplever, og at du ikke ignorerer eller minimerer de gode ting, du har at være taknemmelig for. Tingene er måske ikke perfekte, men der er en god chance for, at de er bedre, end du giver dem kredit for.

Dette hænger sammen med det gamle ordsprog om, at græsset er grønnere på den anden side af hegnet. Du kan observere andre menneskers liv eller forestille dig et andet liv for dig selv og være overbevist om, at du ville være lykkeligere i det liv. I virkeligheden står alle over for udfordringer, og alle nyder nogle gode tider – det er den måde, du griber op- og nedture an på, der betyder noget.

Det hjælper også at minde dig selv om, at mange ting i dette liv er forbigående. Faktisk vil alle ting komme og gå på et tidspunkt. Ved at klamre sig til fortiden og ønske at være tilbage der, ignorerer du skønheden i dag. På samme måde vil du, hvis du ikke kan vente på, at din nuværende vanskelige situation er overstået, have svært ved at finde glæde selv i de små ting i den periode. Og denne periode slutter måske ikke altid så hurtigt, som du gerne vil have det, hvilket betyder, at du forbliver utilfreds og i sidste ende keder dig med livet.

Jeg keder mig over de mennesker, der er i mit liv. Hvad skal jeg gøre?

Hvis en del af din vedvarende kedsomhed skyldes de mennesker, du bruger din tid sammen med, kan det føles som om, at du ikke kan gøre noget ved det. Når alt kommer til alt, elsker og holder du af nogle af disse mennesker og ønsker at beholde dem i dit liv – du synes bare, at de er lidt kedelige nogle gange.

Der er to ting, du kan gøre. Den første er at få dine nuværende forhold ud af de dyk, de befinder sig i. Du behøver ikke at skændes med nogen hele tiden for at et forhold har mistet sin gnist. Det vil kræve, at du bryder ud af de mønstre, som det pågældende forhold har med hensyn til, hvad I gør sammen, og den tankegang, du har omkring det.

Måske gør I altid det samme med et bestemt sæt venner, og I taler altid om de samme emner. Måske er de ret negative over deres liv, og du er træt af at høre dem klage over de samme ting uge efter uge. Tag noget initiativ i denne gruppe og organiser dig for at lave noget anderledes og mere spændende, når I mødes næste gang. Gør det regelmæssigt – lav en aftale om, at I alle mindst en gang om måneden finder noget interessant og nyt at lave sammen.

Hvis du er vokset fra en bestemt ven eller gruppe, er der naturligvis ingen skam i at tage afstand fra dem, hvis samværet med dem ikke længere giver dig den glæde eller følelse af tilhørsforhold, som det engang gjorde.

Hvad angår dit romantiske forhold eller det forhold, du har til din familie, kan du også her være proaktiv og presse på for at gøre ting, der er sjovere for alle. Du kan bryde ud af din rutine i ny og næ og gøre noget, der er helt anderledes og ligger på grænsen af din komfortzone for virkelig at presse dig. Med tiden vil du mærke en forskel i den måde, du tænker på disse forhold. De vil ikke længere være kilder til kedsomhed; de vil være kilder til spænding.

Den anden ting du kan gøre, hvis du keder dig med de mennesker i dit liv, er at ændre din tankegang. Du skal ikke give dem skylden for din kedsomhed. Læg ikke byrden af din mentale stimulering på deres skuldre. Det er ikke deres skyld, at du keder dig, og du kan ændre den måde, du tænker om dem på, så det afspejler dette.

Det handler om at forveksle en følelse af komfort med en følelse af stagnation. Det er to forskellige ting. Mange langvarige forhold – hvad enten det er romantiske forhold eller familie- eller venskabsforhold – lægger sig fast i et mønster til sidst. Der er tryghed og sikkerhed i dette. Men det er et tveægget sværd at vide, hvad man kan forvente af sine forhold. På den ene side er det godt for din sindsro at føle dig tryg i disse forhold. På den anden side fjerner det en potentiel kilde til opstemthed. Stabilitet er mindre spændende, og derfor trives nogle mennesker med drama og søger eller forårsager det så ofte de kan.

Du behøver ikke at være en kilde til drama for at ændre dit perspektiv på dine relationer. Du kan sætte pris på det, du får ud af at have stabile, kærlige relationer i dit liv. Du kan tage ansvar for din kedsomhed og være drivkraften bag positive forandringer.

Hvordan kan jeg overvinde frygten for at gå glip af noget (FOMO)?

Hvis du keder dig, fordi du føler, at du går glip af så mange sjove ting, er det frygten for at gå glip af noget, som du skal tage fat på. Når du ser folk, der lever mere eventyrlige og spændende liv, kan det forplumre det syn, du har på dit eget liv. Du tror måske, at du ikke får mest muligt ud af den tid, du har, og at du derfor fejler i livet.

Sandheden er, at det er meget få mennesker, der lever deres liv i en tilstand af konstant sjov og stimulering. De fleste mennesker er nødt til at arbejde for at tjene til livets ophold. Mange mennesker er nødt til at tage sig af familielivets daglige gøremål. Og bare fordi de tager på storbyferie hver anden weekend, betyder det ikke, at de er helt tilfredse.

Hvis du sammenligner dit liv med det, du ser af andres liv på de sociale medier, vil du altid ende med at se dit liv i et ugunstigt lys. Ingen poster sig selv med at gøre toilettet rent eller tage børnene med til gymnastik på de sociale medier. De poster kun de øjeblikke, de synes bedst om. Så hold op med at fortælle dig selv, at du må gå glip af livet, fordi andre mennesker har det meget sjovere – husk, at de også må finde sig i mindre spændende aspekter af livet.

Hvordan kan jeg håndtere skuffelsen i mit liv indtil videre?

Er der specifikke ting, som du er skuffet over i livet? Måske fik du ikke de karakterer, du havde brug for til at komme på universitetet, og det er ikke lykkedes dig at forfølge din drømmekarriere. Eller måske er du stadig single midt i 30’erne, og det får dig ned med nakken.

Skuffelsen sidder i hovedet, og det er det første sted at tackle den. De ting, du skal overveje, er bl.a., om du knytter din “succes” eller mangel på samme til materielle ting eller til at have et godt job eller til, hvor mange lande du har besøgt. Hvis standarder forsøger du at leve op til? Har du et mindre hus end dine jævnaldrende og tror du, at du fejler på grund af det? Føler du, at andre dømmer dig hårdt på grund af det, du har opnået i livet?

Først og fremmest skal du bryde den forbindelse i dit sind mellem dit selvværd og de succeser, du har. Du er ikke defineret af det, du opnår.

For det andet bør du være mere opmærksom på de ting, du er god til, og på de mennesker og ting, du har i dit liv. Ved at praktisere taknemmelighed kan du vende din tankegang om og holde op med at være så nedladende over for dig selv.

For det tredje bør du holde op med at lægge så stor vægt på, hvordan du tror, at andre mennesker ser dig. Hvis nogen ønsker at dømme dig eller se ned på dig, er det deres problem, ikke dit. De kan gøre, hvad de vil, og du kan ignorere dem helt og holdent, hvis du vælger at gøre det. Lad være med at give dem magt over dine følelser, det fortjener de ikke!

Endelig kan du tackle skuffelser fra fortiden ved at sætte dig mål for fremtiden og proaktivt tage de nødvendige skridt for at nå disse mål. Brug din skuffelse som motivation til at ændre dit liv i en positiv retning. Selv hvis skuffelsen er uberettiget, kan den give dig energi til at bevise, at dine tvivlere tager fejl – inklusive dig selv!

Hvordan kan jeg udøve mere kontrol over mit liv?

Kontrol kommer ned til én ting: valg. Du træffer valg hver eneste dag, og disse valg dikterer, hvordan dit liv udfolder sig. De fleste valg har ikke den store indflydelse, men nogle har det, og det er dem, du skal fokusere mest på.

Når du føler dig mere i kontrol over dit liv, vil du opleve, at din kedsomhed smelter væk. Empowerment er en modgift mod den utilpashed, du føler.

Du behøver ikke at være passiv og kun træffe de valg, som livet tvinger dig til at træffe. Du kan være proaktiv og træffe valg, der forbedrer dit liv på en eller anden måde, selv når det er en mulig mulighed at fortsætte med status quo.

Se på de områder af dit liv, der keder dig mest, og overvej derefter alle de mulige måder, du kan gøre noget ved dem. Hader du dit job? Kunne du finde et nyt inden for samme område? Kunne du flytte karriereveje? Kunne du starte din egen virksomhed?

Er du træt af det sted, hvor du bor? Tror du, at en ny horisont kunne forbedre dit mentale velbefindende? Hvor vil du gerne flytte hen? Hvor realistisk er det? Har du råd til det? Kunne du finde arbejde der?

Når du leder efter måder at udøve mere kontrol over dit liv på, vil du helt sikkert finde nogle.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.