11 dingen die je kunt doen om je niet meer zo verveeld te voelen met het leven

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Het idee dat het leven kort is, wordt vaak naar voren geschoven als een reden om het nu te omarmen, om te omarmen wat je moet doen om je geluk in het huidige moment te vinden.

Neem bijvoorbeeld dit citaat van Paulo Coelho:

Op een dag word je wakker en is er geen tijd meer om de dingen te doen die je altijd al wilde. Doe het nu.

Maar is het leven echt kort?

Het is waar dat het leven ingekort kan worden door tragedie, ziekte of onverwachte omstandigheden die je uit het niets treffen, maar voor veel mensen zal het leven niet kort zijn.

Het wordt lang.

Decennia lang.

Als je het traditionele levenspad volgt, ga je de eerste 20 jaar van je leven naar school, misschien nog wel langer.

Dan ga je de arbeidsmarkt op, waar je werkt om misschien een huis te kopen, een gezin te stichten en 30 of 40 jaar lang te sparen voor je pensioen.

En dan ga je hopelijk met pensioen, en kun je je zilveren en gouden jaren in vrede en comfort doorbrengen dankzij het werk dat je er in de loop van je leven ingestoken hebt.

Tenminste, dat zou het plan moeten zijn – het leven loopt niet altijd zoals we het plannen.

Maar toch is dat een lange tijd, of alles nu wel of niet volgens plan verloopt.

Steeds weer hetzelfde doen, dag na dag, week na week, maand na maand, jaar na jaar wordt eentonig.

Mensen hebben behoefte aan afwisseling in hun leven, zelfs degenen die zich prettig voelen bij een voorspelbaar, gestructureerd bestaan.

Een gebrek aan afwisseling geeft mensen een verveeld gevoel en kan uiteindelijk een inzinking veroorzaken in veel of alle aspecten van hun leven.

Dit artikel zal diep ingaan op deze verraderlijke verveling. Het zal onderzoeken hoe het voelt, wat het veroorzaakt, en hoe je het kunt overwinnen.

Zullen we er dan maar meteen in springen?

Hoe voelt het om je te vervelen met het leven?

Verveling met het leven is niet zoals je gewone verveling.

Als het leven saai aanvoelt, word je ’s morgens wakker in een wereld zonder kleur, schoonheid of stimulans.

Je voelt je richtingloos. Je strompelt de dag door, doet de dingen die de maatschappij van je verlangt, en dan ga je naar bed en val je in een onrustige, onrustige slaap.

Zelfs het weekend – vaak een rustpunt van de monotonie van de werkweek – bevat geen vreugde voor je.

Elk deel van je wil dat je leven verandert, maar je kunt er niet achter komen hoe je dat wilt, en je kunt jezelf er niet toe brengen het te veranderen.

Je weet alleen dat het moet… op de een of andere manier.

Tot die tijd ben je drijfhout, drijvend op de zee van het leven, gewoon dobberend op de stromingen.

Misschien heb je zelfs een leven waar anderen jaloers op zijn – een vaste relatie, een goede baan, gelukkige kinderen, een mooi huis, mooie bezittingen – maar je blijft nog steeds tekortschieten.

Je mag dan door velen geliefd zijn en anderen hebben die van je afhankelijk zijn, toch heb je het gevoel dat er meer in het leven moet zijn dan dit.

En dit gevoel beperkt zich niet alleen tot de geest..

Verveling met het leven sijpelt ook door in je lichaam. Dit kan onder andere leiden tot hoofdpijn, gespannen spieren, spijsverteringsproblemen en een algemeen gebrek aan energie.

Is deze verveling hetzelfde als depressie?

Het korte antwoord is: niet altijd.

Je kunt deze diepe verveling ervaren zonder per se depressief te zijn in klinische zin.

En je kunt aan een depressie lijden en niet volledig en volkomen verveeld zijn met je dagelijkse bestaan.

Er is een overlap tussen beide groepen en er kan een wisselwerking zijn tussen verveling en depressie.

Maar depressie kan ernstiger gevolgen hebben, dus als je niet zeker weet of je misschien depressief bent, is het de moeite waard om met een arts of geestelijk verzorger te praten.

Welke rol speelt technologie om ons te vervelen?

Het is interessant dat we ons, ondanks de overvloed aan mogelijkheden die ons ter beschikking staan voor vermaak, nog steeds vervelen en niet betrokken raken.

We dragen een apparaat in onze zak dat ons toegang geeft tot onmiddellijk vermaak en de collectieve kennis van de mensheid.

Hoe komt het dat we ons zo vervelen met dat binnen handbereik?

Overstimulatie draagt daaraan bij. Een oneindig aantal keuzes voor vermaak kan ervoor zorgen dat ze allemaal glansloos en saai lijken.

Na een tijdje zitten we op onze bank, doelloos scrollend door sociale media of op zoek naar het volgende ding om naar te kijken, in plaats van naar buiten te gaan en ons bezig te houden met het leven.

Een groot deel van de internetervaring is gebaseerd op onmiddellijke bevrediging. Daardoor wordt de gemiddelde aandachtsspanne korter.

Dit maakt het moeilijker om moeilijkere activiteiten te ondernemen die betekenis, spanning of echt vermaak kunnen bieden. Het kost tijd om elke onderneming onder de knie te krijgen.

We moeten geduldig genoeg zijn om de dingen die we willen op te bouwen en na te streven, of dat nu een carrière, een gezin of een zinvoller leven is.

Waarom is het zo belangrijk om een zinvol leven te hebben?

Het idee achter chronische ontevredenheid is dat iemand regelmatig ongelukkig is met de manier waarop zijn leven verloopt of zijn huidige traject.

We ontkomen niet aan alle voorbeelden van dagelijkse eentonigheid. Niemand staat graag in de rij, verspilt zijn tijd door in het verkeer te zitten, of probeert geïnteresseerd te doen in zinloze vergaderingen.

Maar deze zijn soms een noodzakelijk onderdeel van het bewegen door het leven.

De lelijke waarheid is dat niemand ooit altijd gelukkig zal zijn. Dat is een onredelijke verwachting die zal leiden tot meer ellende en ontevredenheid.

Chronische ontevredenheid ontstaat wanneer iemand ontevreden is met zijn algehele levenservaring.

Misschien heeft de persoon een rustig leven geleid, stuiterend van betekenisloze baan naar betekenisloze baan, oppervlakkige vriendschap naar oppervlakkige vriendschap, holle relatie naar holle relatie.

Ze hebben moeite om ergens vreugde in te vinden omdat het allemaal zo oppervlakkig en zinloos aanvoelt.

Die holheid kan veel ongezond gedrag en ziekten aanwakkeren – waaronder drugs- en alcoholmisbruik, depressie en angst.

Soms is het andersom, waarbij depressie eigenlijk de oorzaak is van het niet voelen van vreugde of geluk in iemands leven.

Die lege gevoelens kunnen iemand aanzetten tot zelfdestructief gedrag, alleen maar om te proberen de eentonigheid van zijn leven te doorbreken.

Misschien slopen ze een relatie omdat ze ongelukkig zijn of saboteren ze andere gebieden van hun leven om wat drama te creëren.

Dat betekent niet dat alle stilstand of verveling een slechte zaak is. Dat is het niet.

Men moet de tijd nemen om uit te rusten en te herstellen voordat men zich in een andere hobby, onderneming of avontuur stort. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je jezelf opbrandt en weer bij het begin staat. Het is belangrijk dat je je eigen tempo bepaalt.

Wat betekent een zinvol leven voor jou?

Het idee van een zinvol leven is een leven dat persoonlijke voldoening geeft, een gevoel van voldoening, en een zekere mate van geluk.

In tegenstelling tot wat er in de sociale media en door velen wordt beweerd, moet je oppassen geluk en zin op één hoop te gooien. De twee correleren niet altijd.

Om een voorbeeld te geven: misschien is er een maatschappelijk werker die er diep in zit om zijn cliënten te helpen hun leven te verbeteren.

Dat kan veel voldoening en voldoening geven, maar het is moeilijk om mensen dag in dag uit te zien lijden.

Het zou vreemd zijn te denken dat iemand zijn geluk vindt in strijd en de donkere kant van het leven, maar sommige mensen doen dat. Sommige mensen gedijen erop.

Sommigen zijn liever in conflict en vechten voor iets dat iets voor hen betekent, om deel uit te maken van iets dat groter is dan zijzelf. En dat levert hen dan weer een zekere mate van persoonlijke voldoening en geluk op, maar het zou onverstandig zijn om dat te verwachten.

Regelmatig ondergedompeld worden in en kijken naar lijden kan iemand gemakkelijk in een depressie doen belanden als hij niet goed kan compartimenteren en voor zichzelf kan zorgen.

Mensen vinden op verschillende manieren betekenis.

Voor sommigen zal dat het werken zijn in een carrière waar ze blij en enthousiast over zijn. Anderen vinden hun zin in de zorg voor en opvoeding van een liefhebbend gezin.

Sommigen vinden het in dienstbaarheid aan anderen of aan kwetsbare mensen. Kunstenaars kunnen het vinden in creatie. Wetenschappers vinden het in ontdekkingen. Er zijn oneindig veel routes, die allemaal tot op zekere hoogte levensvatbaar zijn.

Er is geen vaste, eenduidige weg naar geluk, zin en tevredenheid in het leven. Jouw pad zal uniek zijn voor jou.

Het kan overeenkomsten hebben met andere mensen, maar het wordt jouw missie om uit te zoeken welk pad voor jou het meest zinvol is en dat na te streven.

Dat betekent niet dat je het alleen moet doen of dat niemand je op je pad kan helpen, alleen dat je niet moet verwachten dat iemand anders het je zomaar in een keurig pakketje met een strikje erop kan overhandigen. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren.

Hoe kom ik erachter wat mijn leven zin en geluk zal geven?

Doe dingen.

Zo eenvoudig is het.

Het klinkt gekunsteld, maar de enige manier om er echt achter te komen wat geluk, tevredenheid en zin in je leven geeft, is door actief aan het leven deel te nemen en dingen te doen.

“Maar wat als ik het niet leuk vind?”

Dan doe je dat niet. En ga je verder met iets anders.

Zelfs als je dingen doet die je niet per se leuk of lekker vindt, verbreed je je kennis en perspectief van de wereld, wat je de mogelijkheid geeft om met meer mensen in contact te komen en een beter begrip mogelijk maakt van wat je wel en niet leuk vindt.

De kans is vrij groot dat je heel wat dingen zult doen die je niet leuk vindt voordat je zinvolle dingen vindt die je wel leuk vindt.

Of misschien ook niet! Misschien probeer je iets nieuws en vind je dat het tevredenheid en voldoening geeft.

“Maar ik kan het niet betalen!”

Het hoeft niet duur te zijn. Je hoeft geen dure reis naar een tropisch paradijs te maken om jezelf te vinden.

Koop een bibliotheekkaart, lees of luister wat boeken. Doe wat vrijwilligerswerk met kansarmen of dieren. Wees een mentor voor iemand die zijn weg zoekt. Volg een kunstcursus bij een plaatselijk buurthuis.

Dit zijn allemaal relatief goedkope manieren om als persoon te groeien en nieuwe dingen te ervaren zonder selfies te nemen bij Machu Picchu.

Het belangrijkste is om dingen te doen. Alles is beter dan niets. Als het niet voor je werkt, verander dan de dingen die je doet en probeer iets nieuws.

Hoe zit het met de verwachtingen die de maatschappij van me heeft?

De idealisten, de kunstenaars, de vrije denkers kunnen verveeld en beperkt raken door de soms rigoureuze structuur van maatschappelijke conformiteit.

Het probleem wordt verergerd door de sociale druk van iemands gelijken en groepen om in een gemakkelijk te begrijpen, comfortabel hokje te passen.

Het hokje is voor sommige mensen een comfortabele plaats. Er zijn mensen die graag het traditionele perspectief overnemen van wat de maatschappij van hen verwacht, omdat het een duidelijk pad biedt, waarvan zij geloven dat het hun geluk en tevredenheid zal verschaffen.

Het probleem is dat niet iedereen in dat hokje past.

Nog erger is dat de maatschappij graag schaamte, kritiek en spot drijft op iedereen die besluit zich te onderscheiden van de massa en de status quo in twijfel trekt.

De ongelukkige waarheid is dat dit waarschijnlijk niet zal veranderen. De vrije geesten van de wereld moeten in staat zijn vijandige verwachtingen en ongegronde kritiek van zich af te schudden als ze hopen hun eigen zin en tevredenheid in het leven te vinden, want het gebaande pad is gewoon niet voor hen bedoeld.

Misschien zijn ze bedoeld om meer te doen. Misschien zijn ze bedoeld om licht te brengen in donkere plaatsen, vrije gedachten aan te moedigen, en te helpen de sociale barrières af te breken die andere mensen negatief beïnvloeden.

Een vrije geest zal waarschijnlijk stagneren en verdorren in een repressieve, gestructureerde omgeving zoals een bedrijfshiërarchie of als thuisblijvende ouder.

Kunnen ze deze dingen doen? Zeker, mensen kunnen genoeg dingen doen waarvoor ze niet per se geschikt zijn. Zouden ze dat moeten doen? Nou, dat is een vraag die alleen door dat individu beantwoord kan worden.

Zelfs als ze dat doen, zullen ze hun creativiteit en geest moeten kunnen gebruiken als ze geïnteresseerd en betrokken willen blijven in het leven.

Dat kan betekenen een jaarlijkse vakantie naar een interessant oord, kunst- of danslessen, of iets om de kern van hun geest echt te stimuleren en intellectuele stimulatie te bieden.

Wat kunnen we doen om de verveling van het leven te doorbreken?

Voordat je kunt uitzoeken wat de meest geschikte manieren zijn om je verveling te bestrijden, zou je de diepere oorzaken ervan moeten onderzoeken.

Verveel je je eenvoudigweg door de eentonigheid van je leven? Omdat je eenzaam bent? Omdat je je niet uitgedaagd voelt?

Is je leven saai omdat de mensen in je leven je vervelen? Is er niets in je toekomst om opgewonden van te raken?

Voel je je beperkt door de omstandigheden; niet in staat om controle over je leven uit te oefenen?

Heb je een onaangeboord reservoir van energie en potentieel dat een uitlaatklep nodig heeft?

Leef je een inauthentiek leven en probeer je iemand te zijn die je niet bent?

Hoe meer je je kunt richten op de oorzaak(en) van je verveling met het leven, hoe gerichter je kunt zijn als je je ermee gaat bezighouden.

Hier zijn slechts een handvol dingen die je kunt proberen om je verveling te verlichten.

1. Doe vrijwilligerswerk of sluit je aan bij een nieuwe organisatie.

Vrijwilligerswerk is een uitstekende manier om je af te takken, nieuwe mensen te ontmoeten, en iets positiefs bij te dragen aan de wereld.

Er zijn veel organisaties die alles nodig hebben, van incidentele tot geschoolde arbeid. Misschien kun je zelfs je professionele vaardigheden en kennis inzetten voor een zinvol doel.

Een andere optie is om je aan te sluiten bij een beroepsorganisatie die met je vakgebied te maken heeft. Het helpt niet alleen om de verveling en monotonie te doorbreken, maar ook om te netwerken met nieuwe personen met wie je misschien professionele relaties kunt ontwikkelen.

2. Leer een nieuwe set vaardigheden.

Er zijn veel manieren om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het internet staat vol met video’s en gidsen over hoe je aan de slag kunt gaan met verschillende activiteiten.

Je kunt ook besluiten dat teruggaan naar de universiteit om wat extra cursussen te volgen een goed idee is.

College cursussen bieden structuur, begeleiding, en toegang tot iemand die kennis heeft van de vaardigheid waarover je leert.

Online cursussen kunnen het gemakkelijker maken om lessen te volgen als je een druk leven hebt.

3. Ontwikkel nieuwe vriendschappen in sociale settings.

Waar vind je nieuwe vrienden? Er kunnen lokale activiteiten gaande zijn waar je andere mensen uit je omgeving kunt ontmoeten, of hobbygroepen met regelmatige meet ups.

Religieuze personen willen misschien regelmatig diensten of activiteiten bijwonen die door hun plaats van aanbidding worden georganiseerd.

Lokale sociale media groepen kunnen ook een goede plek zijn om activiteiten of ontmoetingen te vinden.

4. Reis naar een plek waar je nog nooit bent geweest.

Reizen hoeft niet ver weg en afgelegen te zijn om te helpen wat spanning in je leven te brengen.

Het kan zo simpel zijn als de stad uit te gaan naar een of andere functie waar je je kunt vermaken en ontspannen.

Misschien een concert buiten de stad en een overnachting in een hotel?

Een trektocht naar een nationaal park of een andere natuurlijke attractie?

Of misschien spaar je wat geld bij elkaar en ga je wat verder weg voor een grotere verandering van omgeving.

Zelfs een daglange autorit kan een leuke onderbreking van het dagelijkse leven zijn.

5. Zoek een nieuwe baan of verander van loopbaan.

Het is niet ongebruikelijk dat mensen zich uiteindelijk vervelen met hun keuze van baan of carrière.

Ze kunnen er zelfs achter komen dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt in welke loopbaan ze willen nastreven en moeten andere opties bekijken.

De keuze om een baan op te zeggen en/of van loopbaan te veranderen is nooit een lichte, maar kan nodig zijn om meer geluk en rust in je leven te vinden.

Sommige vergen gewoon te veel tijd of emotionele energie. Andere bieden misschien niet genoeg stimulans of geven je niet de ruimte om te groeien die je echt wilt.

Als je niet gelukkig of tevreden bent met je carrière, is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een verandering.

6. Word actief en beweeg.

Activiteit en lichaamsbeweging zijn zo goed voor iemands lichamelijke en geestelijke gezondheid. Artsen noemen een zittende levensstijl het nieuwe roken wat betreft gezondheidsrisico’s.

En met veel banen die een groot deel van de dag achter een bureau plaatsvinden, is het geen wonder dat mensen depressiever worden over hun leven.

Mensen hebben lichaamsbeweging nodig om de feel good chemicaliën te stimuleren die je lichaam aanmaakt als je die activiteiten onderneemt.

Begin klein en stel enkele doelen om naar buiten te gaan en actief te worden. En als je al actief bent, stel dan wat sterkere doelen – zoals het voltooien van een marathon of het verbeteren van je capaciteiten.

7. Maak wat kunst.

De kunstenaars van de wereld zijn vaak gedreven om op een of andere manier te creëren. Er zijn veel mensen die ontsporen door de mening van anderen of omdat het leven hen eenvoudigweg de geschikte tijd ontzegt.

Een kunstenaar die gestopt is met creëren zou moeten overwegen om er weer mee aan de slag te gaan. Kunst helpt de creatieve geest te spannen en geeft een gevoel van trots en voldoening over iemands werk.

Sluit je aan bij een gezonde gemeenschap van kunstenaars die hetzelfde medium beoefenen en werk aan het verbeteren en afmaken van je werken.

Je hoeft er niet geweldig in te zijn. Heel weinig mensen zijn dat. Het belangrijkste is om je kunst te omarmen als het je geluk brengt.

8. Breng meer kwaliteitstijd door met je geliefden en ontdoe je van negatieve mensen.

Het is een bekend feit dat meer quality time doorbrengen met je geliefden ervoor zorgt dat de geest verschillende feel good chemicaliën zoals endorfine aanmaakt.

Het is te gemakkelijk om je vriendschappen en relaties te laten verslappen met hoe druk het leven voor iedereen kan zijn.

Je moet proberen die relaties intact te houden door moeite te doen om in contact te blijven met je vrienden en familie.

Dat betekent vaak dat je naar bijeenkomsten en dingen moet gaan waar je niet per se zin in hebt.

Er is een rode draad van niet sociaal willen zijn of te moe zijn om deel te nemen, maar als je in dat patroon vervalt, zal het leven je achterlaten.

Woon dingen bij als je wordt uitgenodigd, of probeer zelf een feestje te organiseren als je niet veel te doen hebt.

En overweeg om negatieve mensen uit je leven te schrappen als die er zijn. Ze zijn een aanslag op iemands geluk en gemoedsrust.

9. Zoek een doel of een zaak die groter is dan jezelf.

Mensen horen er graag bij. Ze dragen ook graag bij aan iets dat groter is dan zijzelf.

Een doel of zaakvinden om jezelf en je vaardigheden op af te stemmen kan een gevoel van trots en geluk geven door een verschil te maken in de wereld.

Dat klinkt misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn echt een heleboel bewegingen en groepen die proberen positieve veranderingen in de wereld aan te brengen waar je deel van kunt uitmaken.

10. Stel en streef doelen na die je een gevoel van voldoening geven.

Het stellen van doelen is een essentieel onderdeel van zelfverbetering en het gevoel dat je dingen in je leven bereikt.

Het is gemakkelijk om af te dwalen zonder doel of richting, maar als je dat doet, ontneem je jezelf het gevoel dat je iets hebt uitgekozen wat je wilde doen en dat je het hebt bereikt, een gevoel dat voor een lekkere stoot dopamine kan zorgen als je het van je to-do lijst schrapt en een impuls krijgt.

Er zijn vele manieren om doelen te stellen, maar over het algemeen zou je korte, middellange en lange termijn doelen voor je leven willen stellen.

Ze kunnen betrekking hebben op je gezondheid, carrière, persoonlijk leven of hobby’s.

11. Stop met dingen die je geen vreugde brengen.

Eerder spraken we over het uitproberen van nieuwe dingen om die dingen te vinden die je geluk en betekenis brengen.

Maar hoe zit het met alle dingen die je nu doet die geen van beide gevoelens opleveren?

Overweeg ze te stoppen.

Dit betekent niet dat je je aan al je huidige verantwoordelijkheden kunt onttrekken. Immers, als je anderen hebt die van je afhankelijk zijn om voor hen te zorgen en/of te zorgen, moet je die verplichtingen nakomen.

Maar kijk naar je leven en naar de dingen die je doet en vraag je af of ze echt iets voor je betekenen.

Misschien winkel je alleen maar om het winkelen.

Of kijk je elke avond naar het nieuws, alleen maar om de tijd te vullen.

Of misschien feest je elke vrijdagavond hard, gewoon omdat al je vrienden dat doen en jij het altijd hebt gedaan.

Als iets niet langer voelt als je tijd waard, doe het dan niet.

Let op: het is belangrijk dat je met een professional spreekt om vast te stellen of je aan een depressie lijdt, voordat je dingen opgeeft die je misschien ooit vreugde hebben gebracht. Zoals eerder in het artikel gezegd, kan depressie de reden zijn dat je je verveeld en vreugdeloos voelt.

Een leven zonder verveling..

…is een leven dat doelgericht wordt nagestreefd. Het maakt niet echt uit wat je doel is, zolang je er maar een kunt vinden.

De beste manier om er een te vinden is door er gewoon op uit te trekken en dingen te gaan doen.

Je kunt ontdekken dat de dingen die je kiest om te doen je niet noodzakelijkerwijs naar opwinding of geluk leiden, maar ze kunnen je wel de kennis, ervaring of mensen geven die je nodig hebt om op een ander pad te stappen.

Laat je niet ontsporen door malaise of depressie. Geef de wereld nog een kans en blijf proberen tot je de verveling hebt overwonnen.

Vaak gestelde vragen

Moet het leven saai zijn?

Niets zegt dat het leven saai moet zijn, maar de meeste mensen zullen in hun leven periodes doormaken die aanzienlijk minder spannend zijn dan andere periodes. Het is een kenmerk van de menselijke geest dat we eindeloze uren doorbrengen met het vergelijken van dingen – in dit geval verschillende ervaringen en verschillende fasen van ons leven.

Het is moeilijk om gedurende langere tijd een hoog niveau van geestelijk stimulerende activiteit vol te houden. Sommige mensen lukt het wel, maar voor anderen zullen er momenten zijn dat er niet genoeg gebeurt in het leven om de opwinding te bieden waarnaar ze hunkeren.

Wordt het leven saai als je ouder wordt?

Verschillende levensfasen hebben verschillende elementen waardoor iemand zich verveeld of juist energiek kan voelen. Sommige jonge mensen vinden leren leuk en anderen niet, dus sommige mensen kunnen school erg saai vinden. Maar jong zijn betekent ook dat je nog veel leven en veel ervaringen voor je hebt. Met zoveel “primeurs” om mee te maken, kan het leven in het algemeen heel spannend aanvoelen.

Naarmate je ouder wordt en dingen steeds opnieuw doet, slijt de nieuwigheid ervan en dat kan sommige dingen minder leuk maken. Je werk kan repetitief en minder gevarieerd zijn dan je tijd in het onderwijs, waardoor het behoorlijk saai kan worden. En je sociale kring wordt kleiner naarmate je ouder wordt, wat betekent dat je meer tijd doorbrengt met dezelfde mensen en dezelfde dingen doet.

Je hoeft niet te accepteren dat het leven saaier wordt naarmate het langer duurt. Het is aan jou en je keuzes om de dingen geestelijk stimulerend te houden. Binnen het redelijke en binnen je financiële mogelijkheden kun je ervoor kiezen om dingen te doen die je nog niet eerder hebt gedaan. Of je kunt dezelfde dingen doen, maar dan met een nieuwe groep mensen.

Als je je pensioen nadert, of nadat je kinderen zijn opgegroeid en het huis uit zijn, heb je waarschijnlijk de periode van je leven met de meeste persoonlijke vrijheid. Je bent dan hopelijk financieel zekerder dan toen je jonger was en hebt meer vrije tijd om mee te spelen. Deze vrije tijd kan een vloek zijn als je moeite hebt om hem te vullen, of het kan een zegen zijn als je hem gebruikt om dingen te doen die je geest stimuleren.

Is het normaal om je te vervelen?

Het is normaal om je te vervelen en in je leven periodes van verveling door te maken. Dat wil niet zeggen dat het ‘normaal’ is of dat je je verveling moet accepteren en niet moet proberen er iets aan te doen.

Hoewel je jezelf niet moet afkraken over het ervaren van chronische verveling, moet je je wel realiseren welke kracht je hebt om die te overwinnen. Afgezien van de geestesziekte zijn er ongetwijfeld veel dingen die je zou kunnen doen die je plezier geven en je weer enthousiast maken over het leven.

Stel de alledaagsheid van verveling dus niet gelijk aan het feit dat het de natuurlijke orde der dingen is.

Maakt routine het leven saai?

Als het voelt alsof je leven op herhaling blijft hangen, kan dat leiden tot een overweldigend gevoel van saaiheid. Als elke werkdag en elk weekend er hetzelfde uitzien en elk jaar hetzelfde patroon volgt, kunnen de momenten van vreugde en geluk in de geest verloren gaan.

Routines en gewoonten kunnen ongelooflijk nuttig zijn om ons leven te organiseren en ons te helpen dingen gedaan te krijgen, maar als ze niet in evenwicht zijn met momenten van spontane activiteit, kunnen ze ervoor zorgen dat onze geest beneveld raakt door de vermoeidheid van de herhaling.

Het is dus niet een routine die zorgt voor een saai leven; het is het hebben van geen pauzes van die routine om je batterijen op te laden. Als je regelmatig uit je gewone leven ontsnapt, kun je je geest uit de dip halen waarin hij terecht kan komen als elke dag hetzelfde is.

Welke andere gevoelens houden verband met verveling met het leven?

Verveling met het leven kan leiden tot of het gevolg zijn van andere gevoelens of mentale toestanden zoals apathie en onverschilligheid, lusteloosheid en vermoeidheid, woede en irritatie, of onthechting.

Vaak is de relatie tussen deze dingen bidirectioneel, wat betekent dat het ene niet noodzakelijkerwijs het andere veroorzaakt, maar dat beide elkaar voeden.

Apathie en onverschilligheid is wanneer je niet veel emotie, belangstelling of bezorgdheid voelt voor iets of alles. Als alles je verveelt, ben je waarschijnlijk minder begaan met het leven in het algemeen.

Lethargie en vermoeidheid houden in dat je weinig lichamelijke en geestelijke energie hebt om de dag die voor je ligt aan te pakken. Verveling kan je van je energie beroven.

Boosheid en irritatie houden in dat je uitvalt naar anderen. Als je je verveelt in het leven, kun je verhoogde negatieve gevoelens ervaren tegenover andere mensen of de situaties waarin je je bevindt.

Onthechting treedt op als je je niet langer verbonden voelt met iemand of iets. In meer algemene zin betekent je onthecht voelen van het leven dat je het gevoel hebt dat je handelingen geen belang hebben.

Hoe kan ik tevreden zijn met mijn leven?

Tevreden zijn met het leven betekent niet wensen dat het anders was dan hoe het is. Het betekent niet dat je niet wilt groeien als persoon en geen nieuwe dingen wilt ervaren, maar gewoon dat je niet wilt leven in een alternatief huidig moment waarin je een andere, spannendere ervaring hebt.

Tevredenheid vinden in je leven komt grotendeels neer op de mentaliteit die je ervoor aanneemt. Dit houdt in dat je je niet voortdurend richt op alle negatieven of de ontberingen die je meemaakt en dat je de goede dingen waar je dankbaar voor bent niet negeert of minimaliseert. De dingen zijn misschien niet perfect, maar de kans is groot dat ze beter zijn dan je ze toeschrijft.

Dit sluit aan bij het oude gezegde dat het gras groener is aan de andere kant van het hek. Misschien observeer je het leven van andere mensen of stel je jezelf een ander leven voor en ben je ervan overtuigd dat je in dat leven gelukkiger zou zijn. In werkelijkheid staat iedereen voor uitdagingen en geniet iedereen van goede tijden – het gaat erom hoe je de ups en downs benadert.

Het helpt ook om jezelf eraan te herinneren dat veel dingen in dit leven vergankelijk zijn. In feite zullen alle dingen uiteindelijk komen en gaan. Door je vast te klampen aan het verleden en daar terug te willen zijn, negeer je de schoonheid van vandaag. Evenzo, als je niet kunt wachten tot je huidige moeilijke situatie voorbij is, zul je moeite hebben om zelfs in de kleine dingen tijdens die periode plezier te vinden. En die periode eindigt misschien niet altijd zo snel als je zou willen, wat betekent dat je ontevreden blijft en je uiteindelijk verveelt met het leven.

De mensen in mijn leven vervelen me. Wat moet ik doen?

Als een deel van je aanhoudende verveling te wijten is aan de mensen met wie je je tijd doorbrengt, kan het voelen alsof je er niets aan kunt doen. Je houdt immers van en geeft om sommige van deze mensen en wilt ze in je leven houden – je vindt ze alleen soms een beetje saai.

Er zijn twee dingen die je kunt doen. Het eerste is om je huidige relaties uit de dipjes te halen waarin ze zich bevinden. Je hoeft niet voortdurend ruzie met iemand te hebben om een relatie zijn glans te laten verliezen. Dit houdt in dat je uit de patronen van die relatie moet breken wat betreft wat je samen doet en de mentaliteit die je daarover hebt.

Misschien doe je altijd hetzelfde met een bepaald stel vrienden en praten jullie altijd over dezelfde onderwerpen. Misschien zijn ze nogal negatief over hun leven en ben je het zat om ze week na week over dezelfde dingen te horen klagen. Neem wat initiatief in deze groep en organiseer om iets anders en spannender te doen als jullie de volgende keer bij elkaar komen. Doe dit regelmatig – maak de afspraak dat jullie minstens één keer per maand allemaal iets interessants en nieuws vinden om samen te doen.

Natuurlijk, als je een bepaalde vriend of groep ontgroeid bent, is het geen schande om afstand van ze te nemen als je in hun gezelschap niet langer de vreugde of het gevoel hebt dat je erbij hoort.

Wat betreft je romantische relatie of die met je familie kun je ook hier proactief zijn, en aandringen op dingen die voor iedereen leuker zijn. Je kunt af en toe loskomen van je routine en iets doen dat totaal anders is en op de grens van je comfortzone om je echt te stimuleren. Na verloop van tijd zul je een verschil merken in de manier waarop je over deze relaties denkt. Het zullen geen bronnen van verveling meer zijn, maar bronnen van opwinding.

Het tweede wat je kunt doen als je je verveelt met de mensen in je leven is je denkwijze veranderen. Geef hen niet de schuld van je verveling. Leg de last van je geestelijke stimulatie niet op hun schouders. Het is niet hun schuld dat je je verveelt, en je kunt de manier waarop je over hen denkt veranderen om dit te weerspiegelen.

Het komt erop neer dat je een gevoel van comfort verwart met een gevoel van stagnatie. Dit zijn twee verschillende dingen. Veel langdurige relaties – of ze nu romantisch zijn of familie of vrienden – nestelen zich uiteindelijk in een patroon. Daar zit troost en zekerheid in. Maar weten wat je van je relaties kunt verwachten is een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant is het goed voor je gemoedsrust om je veilig te voelen in die relaties. Aan de andere kant neemt het een potentiële bron van opwinding weg. Stabiliteit is minder spannend, en daarom gedijen sommige mensen op drama en zoeken ze het op of veroorzaken het zo vaak als ze kunnen.

Je hoeft geen bron van drama te zijn om je perspectief op je relaties te veranderen. Je kunt waarderen wat je hebt aan stabiele, liefdevolle relaties in je leven. Je kunt verantwoordelijkheid nemen voor je verveling en de drijvende kracht zijn voor positieve verandering.

Hoe kan ik de angst om iets te missen (FOMO) overwinnen?

Als je je verveelt omdat je het gevoel hebt dat je zoveel leuke dingen mist, dan is het de angst om iets te missen die je moet aanpakken. Als je mensen ziet die avontuurlijker en spannender leven, kan dat het beeld dat je van je eigen leven hebt bederven. Je zou kunnen denken dat je de tijd die je hebt niet optimaal benut en dat je daardoor faalt in het leven.

De waarheid is dat maar heel weinig mensen hun leven leiden in een toestand van voortdurend plezier en stimulering. De meeste mensen moeten werken om de kost te verdienen. Veel mensen hebben te maken met de dagelijkse boodschappen van het gezinsleven. En alleen omdat ze om het weekend op stedentrip gaan, betekent nog niet dat ze volledig voldaan zijn.

Als je je leven vergelijkt met wat je ziet van het leven van anderen op sociale media, zul je uiteindelijk altijd je eigen leven in een ongunstig licht zien. Niemand post zichzelf het schoonmaken van het toilet of het brengen van de kinderen naar de gymles op sociale media. Ze posten alleen hun meest like-waardige momenten. Dus stop met jezelf te vertellen dat je het leven moet missen omdat andere mensen veel meer plezier hebben – bedenk dat zij ook minder opwindende aspecten van het leven moeten verdragen.

Hoe kan ik omgaan met de teleurstelling in mijn leven tot nu toe?

Zijn er specifieke dingen waar je door teleurgesteld bent in het leven? Misschien heb je niet de cijfers gehaald die je nodig had om naar de universiteit te gaan en is het je niet gelukt om je droomcarrière na te jagen. Of misschien ben je halverwege de dertig nog steeds single en maakt dit je moedeloos.

Teleurstelling zit in de geest en dat is de eerste plaats om aan te pakken. De dingen die je moet overwegen zijn of je je ‘succes’ of het gebrek daaraan hecht aan materiële zaken of een goede baan of hoeveel landen je hebt bezocht. Aan wiens normen probeer je te voldoen? Heb je een kleiner huis dan je leeftijdsgenoten en denk je dat je daardoor faalt? Heb je het gevoel dat anderen je hard beoordelen vanwege wat je in je leven bereikt hebt?

Eerst en vooral moet je de link in je geest verbreken tussen je eigenwaarde en de successen die je hebt. Je wordt niet gedefinieerd door wat je bereikt.

Ten tweede zou je meer aandacht moeten besteden aan de dingen waar je goed in bent en de mensen en dingen die je wel hebt in je leven. Door dankbaarheid te beoefenen, kun je je mentaliteit omdraaien en niet meer zo op jezelf neerkijken.

Ten derde zou je moeten ophouden zoveel belang te hechten aan hoe je denkt dat andere mensen je zien. Als iemand over je wil oordelen of op je neerkijkt, is dat hun probleem, niet het jouwe. Ze kunnen doen wat ze willen en je kunt ze volledig negeren als je daarvoor kiest. Geef ze geen macht over je gevoelens, dat verdienen ze niet!

Ten slotte kun je teleurstelling uit het verleden aanpakken door doelen te stellen voor de toekomst en proactief de stappen te zetten die nodig zijn om die doelen te bereiken. Gebruik je teleurstelling als motivatie om je leven op een positieve manier te veranderen. Zelfs als die teleurstelling onterecht is, kan het je energie geven om je twijfelaars hun ongelijk te bewijzen – inclusief jezelf!

Hoe kan ik meer controle over mijn leven uitoefenen?

Controle komt neer op één ding: keuzes. Je maakt elke dag keuzes en die keuzes bepalen hoe je leven zich ontvouwt. De meeste keuzes hebben geen grote invloed, maar sommige wel, en op die keuzes moet je je het meest concentreren.

Als je het gevoel hebt meer controle over je leven te hebben, zul je merken dat je verveling wegsmelt. Empowerment is een tegengif voor de malaise die je voelt.

Je hoeft niet passief te zijn en alleen de keuzes te maken waartoe het leven je dwingt. Je kunt proactief zijn en keuzes maken die je leven op de een of andere manier verbeteren, zelfs als doorgaan met de status quo een mogelijke optie is.

Kijk naar de gebieden in je leven die je het meest vervelen en overweeg dan alle mogelijke manieren waarop je daar iets aan zou kunnen doen. Heb je een hekel aan je baan? Zou je een nieuwe kunnen vinden in hetzelfde vakgebied? Zou je van carrièrepad kunnen veranderen? Zou je een eigen bedrijf kunnen beginnen?

Ben je het zat waar je woont? Denk je dat een nieuwe horizon je geestelijk welzijn zou kunnen verbeteren? Waar zou je naartoe willen verhuizen? Hoe realistisch is dat? Zou je je dat kunnen veroorloven? Zou je er werk kunnen vinden?

Als je zoekt naar manieren om meer controle over je leven uit te oefenen, zul je zeker wat vinden.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.