Varför det är skadligt för relationer att ljuga genom att utelämna information

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Lögn genom utelämnande är när en person utelämnar viktig information eller underlåter att korrigera en befintlig missuppfattning för att dölja sanningen för andra.

”Jag ljög inte, jag berättade bara inte för dig.”

Vissa människor ser utelämnanden som mer än bara vita lögner, utan som regelrätt lögn, för genom att utelämna information är du inte längre öppen.

Brist på sårbarhet och öppenhet försvårar kommunikationen och förstör den trygghet som förväntas i alla nära relationer – oavsett om det handlar om vänskap eller romantiska partnerskap.

Att ljuga genom att utelämna information är inte alltid avsett att vara skadligt; det betraktas ofta som en handling som vidtas för att bespara mottagaren smärta eller förlägenhet. Men det kan ändå ha en skadlig inverkan på ett förhållande.

Även om skadan inte är omedelbar kommer den utelämnade informationen så småningom upp till ytan. Följderna av detta kan orsaka fler problem än vad de skulle ha gjort om informationen hade lämnats omedelbart och om den person som delat ut den hade tagit ansvar för detta.

Varför utelämnar vi viktig information?

Det finns vanligtvis tre skäl till att människor ljuger genom att utelämna information:

  • Rädsla (att bli utsatt för ilska, repressalier eller bestraffning)
  • Skuldkänslor (för den aktivitet som fick dem att ljuga från början)
  • Skam (för att deras rykte skadas och hur de kommer att uppfattas om hela sanningen blir känd)

Hur ljuger människor genom att utelämna information?

Det handlar inte bara om att utelämna en specifik detalj, lögn genom utelämnande kan ta en annan form: att manipulera ditt svar för att få sympati eller för att skydda egna intressen.

Det finns två sidor av varje historia – delar du bara med dig av din? Om du skräddarsyr dina svar så att du utelämnar de negativa aspekterna av det som verkligen hände är du inte äkta, och det är lögn.

Du är mer bekymrad över hur du kommer att framstå socialt än om du delar med dig av sanningen, och det färgar av sig på hur andra kommer att reagera på dig. Vad betyder det? För det första får du inte deras ärliga åsikter eftersom du inte ger dem all information – halva sanningar ger halvfärdiga svar.

Om du till exempel berättar för en vän om ett gräl med din mamma och hur hon var orimlig för att tåget var försenat, vilket gjorde att du blev en timme sen till hennes födelsedagsmiddag, kommer de förmodligen att nicka och sympatisera, för ibland är det inte vårt fel. Saker och ting händer, tekniken misslyckas, tågen går sönder eller får en annan rutt.

Men om du också glömmer att berätta för din vän att du lämnade huset en halvtimme för sent eftersom du var upptagen med att bläddra på Twitter, sedan insåg du att du var tvungen att rusa och sedan ljög för din mamma om tågförseningen … hur skulle deras reaktion skilja sig åt?

Du har inte målat upp hela bilden eftersom du är rädd för hur du kan se ut, för dem och din mamma. För din mamma skulle det se ut som om det var viktigare för henne att bläddra i sociala medier än att vara sen (för att vara sen innebär att säga att det är okej att jag inte respekterar dig och att jag nedvärderar din tid). För din vän skulle du se okänslig och oförskämd ut, och det är sanningen.

Slutligen vet du också att din vän troligen skulle ta din mammas parti om alla fakta var avslöjade, så du berättar en redigerad version av händelserna. På så sätt ser din mamma ut som den dåliga och du ser bra ut i jämförelse.

Detta är bara ett litet exempel på hur människor ljuger varje dag. På en miljon olika sätt utelämnas små bitar av information i samtal. Det vi får är en halv historia och till synes obetydliga saker som kommer tillbaka för att förfölja oss senare.

Du skrattar: ”Hur kan en lögn om en tågförsening förfölja någon?” Hur skadar utelämnande av information dig och dina relationer?

Hur skadar det att ljuga genom att utelämna något?

Det skadar din hälsa

Även om de flesta människor tror att de skonar den andra parten genom att utelämna viktiga detaljer, inser de inte att de också oavsiktligt skadar sig själva.

Att hålla hemligheter är stressigt. Det kan orsaka sömnförlust och ökad ångest. Varför? Därför att du är upptagen med att försöka hålla problemet hemligt och att hålla din berättelse oförändrad varje gång, samtidigt som du är rädd för vad som kommer att hända om hemligheten någonsin kommer ut.

Uttrycket ”sanningen kommer göra dig fri” har aldrig varit mer passande. Genom att vara helt öppen och ärlig mot den andra personen befriar du dig själv från bördan att dölja denna information och oroa dig för konsekvenserna.

Att förlora sömn och vara stressad kommer så småningom att ha en skadlig effekt på din fysiska hälsa. Det sorgliga är att det går helt att förebygga och att det ligger helt i dina händer.

Det skadar dig känslomässigt

Att ljuga genom att utelämna något kan lämna en dålig smak i munnen. Förutom stress och sömnproblem kan det få dig att känna dig inautentisk. Du känner dig som en bluff, och känslomässigt kan det ta hårt på din självkänsla.

I exemplet som nämns ovan, mår du bra efter att du har målat ut din mamma som en orimlig tyrann? Är du nöjd med det? Du kanske har räddat ditt rykte hos din vän, men du har oavsiktligt fått din mamma att framstå som dålig på din bekostnad.

Om du har någon gnutta anständighet kommer du att få dåligt samvete för det vid någon tidpunkt. Att skydda dig själv på bekostnad av att få någon annan att se dålig ut kommer alltid att förfölja dig. Du vet att du skadar dem och påverkar hur andra människor kommer att se på dem. Det finns saker som inte går att köpa för pengar, och självrespekt är en av dem.

Det skadar din trovärdighet

Att ljuga genom att utelämna något skapar misstro. När den person som du har dolt saker för får reda på det har sannolikheten för att de ska lita på dig igen försvunnit.

Det spelar ingen roll om det var för deras eget bästa eller om det var ett skyddande drag, det kommer bara att framstå som en ursäkt, eller vad det egentligen är: att förhindra att du hamnar i trubbel.

I den personens ögon är en lögn en lögn. Det finns ingen grå nyans när någon känner att de har blivit lurade. Det är det som människor missar när de tror att de genom att utelämna något inte ljuger, utan rör sig i någon magisk dimmig zon av sanning.

När informationen väl har kommit ut är din trovärdighet förstörd och det kommer att ta lång tid (om någonsin) att återvinna den.

Det är själviskt

Sist men inte minst är det själviskt som fan att ljuga genom att utelämna något. Erkänn det. På ett djupt plan handlar utelämnande av något egentligen inte om den andra personens känslor; det handlar om att skydda dig själv från att se dålig ut.

Om du verkligen funderar ordentligt på den ångest och rädsla som omger att utelämna en information, vet du nio gånger av tio att det handlar om att rädda ditt eget skinn.

Att säga att det var för att ”skydda den andra personen” är ofta en undanflykt. Det är bara ett bekvämt sätt att avleda ditt behov av att kontrollera utgången av en situation där du potentiellt kan uppfattas negativt.

Varför göra allt detta mot dig själv och mot de människor du bryr dig om? Inget känns bättre än att kunna se någon i ansiktet och veta att du är den mest autentiska versionen av dig själv.

Att vara ärlig visar också på en djupgående nivå av mognad och medkänsla. När du inte är upptagen med att rädda ansiktet på andras bekostnad, och när du är fullt ansvarig för dina egna handlingar, är det inte bara otroligt stärkande, utan också extremt empatiskt.

Det visar styrka genom sårbarhet. Det är mänskligt att göra misstag – vi klantar oss alla genom livet. Det finns inga perfekta människor på den här planeten, så låt oss släppa fasaden, erkänna våra misstag och fortsätta att leva livet ärligt och fullt ut.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.