Hvorfor det er skadeligt at lyve ved at udelade noget i et forhold

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Løgn ved udeladelse er, når en person udelader vigtige oplysninger eller undlader at rette en allerede eksisterende misforståelse for at skjule sandheden for andre.

“Jeg har ikke løjet; jeg har bare ikke fortalt dig det.”

Nogle mennesker betragter udeladelser som mere end blot hvide løgne, men som direkte løgn, for ved at udelade oplysninger er man ikke længere gennemsigtig.

Manglende sårbarhed og gennemsigtighed hæmmer kommunikationen og ødelægger den sikkerhed, der forventes i alle tætte relationer – hvad enten det er venskaber eller romantiske partnerskaber.

Det er ikke altid meningen at lyve ved udeladelse at være skadelig; det opfattes ofte som en handling, der foretages for at skåne modtageren for smerte eller forlegenhed. Men det kan alligevel have en skadelig indvirkning på et forhold.

Selv om skaden ikke er umiddelbar, vil de udeladte oplysninger i sidste ende dukke op til overfladen. Det kan skabe flere problemer, end hvis oplysningerne var blevet givet med det samme, og hvis den person, der delte dem, havde taget ansvaret på sig.

Hvorfor udelader vi kritiske oplysninger?

Der er normalt tre grunde til, at folk lyver ved at udelade noget:

  • Frygt (at blive udsat for vrede, repressalier eller straf)
  • Skyldfølelse (for den aktivitet, der fik dem til at lyve i første omgang)
  • Skam (over at deres omdømme bliver skadet, og hvordan de vil blive opfattet, hvis hele sandheden blev kendt)

Hvordan lyver folk ved at undlade at lyve?

Det handler ikke kun om at udelade en specifik detalje, løgn ved udeladelse kan tage en anden form: at manipulere dit svar for at opnå sympati eller for at beskytte egne interesser.

Der er to sider af enhver historie – deler du kun din egen? Hvis du tilpasser dine svar til at udelade de negative ting i det, der virkelig skete, er du ikke oprigtig, og det er løgn.

Du er mere bekymret for, hvordan du vil fremstå socialt, end du er bekymret for at dele sandheden, og det præger, hvordan andre vil reagere på dig. Hvad betyder det? For det første får du ikke deres ærlige meninger, fordi du ikke giver dem alle oplysninger – halve sandheder giver halvfærdige svar.

Hvis du f.eks. fortæller en ven om et skænderi med din mor og om, hvordan hun var urimelig, fordi toget var forsinket, hvilket betød, at du kom en time for sent til hendes fødselsdagsmiddag, vil de sandsynligvis nikke og sympatisere, for nogle gange er det jo ikke vores skyld. Der sker ting og sager, teknologien svigter, tog går i stykker eller bliver omdirigeret.

Men hvis du også undlader at fortælle den veninde, at du gik hjemmefra en halv time for sent, fordi du havde travlt med at scrolle på Twitter, så indså du, at du måtte skynde dig, og så løj over for din mor om togforsinkelsen … hvordan ville deres reaktion være anderledes?

Du har ikke tegnet det fulde billede, fordi du er bange for, hvordan du vil se ud, både for dem og din mor. For din mor ville det se ud som om, at det var vigtigere at scrolle gennem de sociale medier end hende (fordi det at komme for sent er at sige, at det er i orden, at jeg ikke respekterer dig og nedvurderer din tid). For din veninde ville du virke ufølsom og uhøflig, og det er sandheden.

Endelig ved du også, at din veninde sandsynligvis ville tage din mors parti, hvis alle fakta blev lagt frem, så du fortæller dem en redigeret version af begivenhederne. Så fremstår din mor som den slemme, og du ser god ud i sammenligning.

Dette er blot et lille eksempel på, hvordan folk lyver hver dag. På en million forskellige måder udelades små bidder af oplysninger i samtaler. Det, vi får, er en halv historie, og tilsyneladende ubetydelige ting, der kommer tilbage for at hjemsøge os senere.

Du spottede: “Hvordan kan det at lyve om en togforsinkelse hjemsøge nogen?” Hvordan skader udeladelse af oplysninger dig og dine relationer?

Hvordan skader det at lyve ved udeladelse?

Det skader dit helbred

Mens de fleste mennesker tror, at de skåner den anden part ved at udelade vigtige detaljer, er de ikke klar over, at de også utilsigtet skader sig selv.

Det er stressende at holde på hemmeligheder. Det kan medføre tab af søvn og øget angst. Hvorfor? Fordi du er optaget af at forsøge at holde problemet hemmeligt og holde din historie ens hver gang, samtidig med at du frygter, hvad der vil ske, hvis hemmeligheden nogensinde kommer ud.

Sætningen “sandheden vil sætte dig fri” har aldrig været mere passende. Ved at være helt åben og ærlig over for den anden person frigør du dig selv fra byrden af at skjule disse oplysninger og bekymre dig om konsekvenserne.

At miste søvn og at være stresset vil i sidste ende have en skadelig virkning på dit fysiske helbred. Det triste er, at det kan helt forebygges, og at det er helt i dine hænder.

Det skader dig følelsesmæssigt

At lyve ved at undlade at lyve kan efterlade en dårlig smag i din mund. Ud over stress og søvnproblemer kan det få dig til at føle dig uautentisk. Du føler dig som en falsk person, og følelsesmæssigt kan det gå ud over dit selvværd.

Føler du dig godt tilpas i det ovennævnte eksempel, efter at du har fremstillet din mor som en urimelig tyran? Har du det godt med dig selv? Du har måske reddet dit omdømme over for din veninde, men du har utilsigtet fået din mor til at se dårligt ud på din bekostning.

Hvis du har en smule anstændighed, vil du på et tidspunkt få dårlig samvittighed over det. Hvis du beskytter dig selv på bekostning af at få en anden til at se dårligt ud, vil det altid forfølge dig. Du ved, at du skader dem og påvirker, hvordan andre mennesker vil opfatte dem. Der er ting, man ikke kan købe for penge, og selvrespekt er en af dem.

Det skader din troværdighed

Løgn ved udeladelse skaber mistillid. Når den person, du har skjult ting for, finder ud af det, er sandsynligheden for, at vedkommende vil stole på dig igen, væk.

Det er ligegyldigt, om det var for deres eget bedste eller et beskyttende træk, det vil bare komme til at fremstå som en undskyldning, eller som det, det i virkeligheden er: at forhindre dig selv i at komme i problemer.

I den pågældendes øjne er en løgn en løgn. Der er ingen gråtoner, når nogen føler, at de er blevet løjet for. Det er det punkt, som folk overser, når de tror, at de ved at udelade noget ikke lyver, men bevæger sig i en magisk tåget zone af sandhed.

Når først oplysningerne er kommet frem, er din troværdighed ødelagt, og det vil tage lang tid (hvis nogensinde) at genvinde den.

Det er egoistisk

Sidst, men ikke mindst, er løgn ved at undlade at lyve egoistisk som bare fanden. Indrøm det. På et dybt plan handler det at udelade noget ikke rigtig om den anden persons følelser; det handler om at beskytte dig selv mod at se dårligt ud.

Hvis du virkelig tænker grundigt over den angst og frygt, der er forbundet med at udelade en oplysning, så ved du ni ud af ti gange i din mave, at det handler om at redde dit eget skind.

At sige, at det var for at “beskytte den anden person”, er ofte en undskyldning. Det er bare en bekvem måde at aflede dit behov for at kontrollere resultatet af en situation, hvor du potentielt kan blive opfattet negativt.

Hvorfor gøre alt dette mod dig selv og mod de mennesker, du holder af? Intet føles bedre end at kunne se nogen i øjnene, mens du ved, at du er den mest autentiske version af dig selv.

At være ærlig viser også et dybt niveau af modenhed og medfølelse. Når du ikke har travlt med at redde ansigt på andres bekostning, og du er fuldt ud ansvarlig for dine egne handlinger, er det ikke kun utroligt styrkende, men også ekstremt empatisk.

Det viser styrke gennem sårbarhed. Det er menneskeligt at begå fejl – vi dumper alle sammen vores vej gennem livet. Der er ingen perfekte mennesker på denne planet, så lad os droppe facaden, indrømme vores fejltagelser og komme videre med at leve livet ærligt og fuldt ud.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.