15 tekenen dat je voor lief wordt genomen in je relatie

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Soms is het moeilijk te weten of je in je relatie voor lief wordt genomen..

en soms is het overduidelijk.

Hoe dan ook, als je vermoedt dat je partner je niet zo waardeert als zou moeten, dan heb je waarschijnlijk gelijk.

Misschien blijven je vrienden je wijzen op de waarschuwingssignalen, of misschien zijn de zaken veranderd en voel je je nu ondergewaardeerd.

Wij zijn er om je te helpen uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is, en wat je vervolgens moet doen.

Hier zijn 15 tekenen dat je partner je voor lief neemt.

1. Ze behandelen je niet altijd met een basisniveau van respect.

Respect gaat diep in betekenisvolle relaties, maar de basis telt nog steeds.

Simpele dingen als bevestiging als je iets goeds voor hem of haar hebt gedaan, hoe klein ook, maken een enorm verschil voor hoe je je voelt in een relatie.

Een simpel ‘dank je wel‘ als je een maaltijd hebt gekookt of opgeruimd lijkt misschien onbeduidend, maar het onthult veel over hoe je partner over je denkt.

Rekening met je houden bij het maken van plannen is ook een teken van respect. Gebeurt dit niet, dan is dat een groot teken van gebrek aan respect.

Natuurlijk zeggen we niet dat partners elk wakker moment samen moeten doorbrengen..

…maar het is belangrijk dat jullie je allebei zeer bewust zijn van elkaars aanwezigheid.

Op elkaar letten en ervoor zorgen dat jullie je allebei prettig voelen bij plannen is belangrijk in een gezonde relatie.

Als je een avondje uit organiseert met je eigen vrienden, moet je je niet schuldig voelen… maar je moet het je partner wel laten weten.

Plannen maken namens je partner? Spreek eerst met hem of haar! Je partner moet het je vertellen als hij je heeft opgegeven voor een avondje uit met werkcollega’s of een etentje met familieleden – dat is elementaire, fatsoenlijke beleefdheid.

Plannen op het laatste moment afzeggen is ook een vrij grote no-no in termen van respect voor iemand. Als je partner dit vaak doet, is dat een teken dat hij je niet zo waardeert als zou moeten.

Eén of twee keer is begrijpelijk – dingen gebeuren buiten onze controle om! Maar, en hier komt respect om de hoek kijken, deze veranderingen moeten aan de ander worden meegedeeld.

Het maakt je niet behoeftig of wanhopig als je wilt weten wat er aan de hand is of waarom je plannen plotseling moeten veranderen.

Je zou verwachten dat je ook op de hoogte wordt gebracht van wijzigingen in andere plannen, of het nu gaat om een afspraak met je baas die is afgezegd of een avondje uit met vrienden dat is uitgesteld.

Als je partner geen moeite doet om je te laten weten waarom hij zijn plannen wijzigt, of het zonder duidelijke reden blijft doen, neemt hij je voor lief door aan te nemen dat je geen ophef zult maken.

2. Ze betrekken je niet bij hun leven en zijn niet geïnteresseerd in betrokkenheid bij jouw leven.

Dit lijkt misschien een dom punt – natuurlijk ben je betrokken bij het leven van je partner.

maar, ben je dat echt?

Zeker, je praat/sms’t de hele dag door en brengt samen tijd door, maar maak je ook echt deel uit van de rest van hun leven?

Spreken ze met je voordat ze beslissingen nemen over hun leven?

Een deel van het samenzijn met iemand is het waarderen van zijn aanwezigheid in je leven. Dat betekent hen om advies vragen, hun inbreng willen hebben bij dingen, en je tot hen wenden wanneer je steun nodig hebt.

Als je partner dit niet doet, mis je een groot deel van zijn leven.

We zeggen niet dat je je in elk aspect van wat je partner doet moet mengen, maar het is fijn om op de hoogte te zijn van hun leven.

Als ze je niet vertellen wat ze doen of je niet bij dingen betrekken, is dat een teken dat ze je voor lief nemen en je misschien niet zo waarderen als je zou willen.

Zijn ze ook betrokken bij jouw leven?

Vragen ze hoe het met je werk gaat, hoe het met je hobby’s gaat, en wat er met je vrienden gebeurt?

Zeker, ze hoeven geen intieme kennis te hebben van Olivia van de receptie en haar relatieproblemen, maar ze moeten op zijn minst weten wie je vrienden zijn!

Een gezonde relatie bestaat uit twee onafhankelijke mensen… maar dat betekent niet dat jullie levens totaal van elkaar gescheiden moeten zijn.

Als je partner weinig of geen moeite doet om jou bij zijn leven te betrekken, en terugdeinst om bij dat van jou betrokken te zijn, word je als vanzelfsprekend beschouwd en waarderen ze je niet zoals het hoort.

Zo simpel is dat.

3. Ze dragen niet hun steentje bij.

Dit kan een lastige zijn omdat er zoveel ‘verantwoordelijkheden’ zijn als je met iemand bent.

Denk na over wat zij bijdragen, en hoe dit zich verhoudt tot wat jij bijdraagt.

Betaal jij bijvoorbeeld financieel meer huur en rekeningen dan zij? Moet jij elke avond koken, ook al is hij of zij thuis? Wie doet vaker het huishouden?

Zeker, stellen raken gewend aan gewoonten en één persoon zal vaak een bepaalde taak op zich nemen omdat hij of zij dat gewoon… doet!

Misschien is je partner gewoon zo gewend dat je kookt dat hij denkt dat je het leuk vindt en het niet echt als een probleem ziet.

Zorg ervoor dat het in bepaalde opzichten wederzijds voelt. Als het jouw ‘rol’ is om elke avond te koken, moet hij of zij nog steeds ergens anders aan bijdragen, door de afwas te doen of de vuilnis buiten te zetten.

Als er een ongelijke of oneerlijke verdeling van verantwoordelijkheden is, moet je nadenken over wat dat betekent.

Het kan een onschuldige vergissing zijn of het kan een teken zijn dat ze denken dat ze boven je staan of dat ze geen ‘moeite’ hoeven te doen om je te helpen met dingen in huis.

Een andere vraag om te stellen is: Steunen ze je voldoende emotioneel?

Dit kan ongelooflijk moeilijk te beantwoorden zijn.

Voor alle duidelijkheid – je bent niet ‘behoeftig’ omdat je aandacht van je partner wilt. Het verlangen naar intimiteit en liefde maakt je niet aanhankelijk of wanhopig.

Zeker, er zijn enkele grenzen die gerespecteerd moeten worden, maar je moet nooit het gevoel hebben dat je geen recht hebt op verzorging.

Een goede relatie betekent er voor elkaar zijn, voor elkaar zorgen en je partner steunen.

Als je het gevoel hebt dat jij degene bent die dit allemaal geeft en je krijgt er weinig voor terug, dan neemt je partner je voor lief.

4. Ze doen geen moeite.

Je moet niet elke avond bloemen en etentjes bij kaarslicht verwachten (hoewel een inspanning bij speciale gelegenheden wel te verwachten is!), maar het helpt als hij of zij elke dag kleine gebaren maakt om je eraan te herinneren dat je geliefd en gewild bent.

Genegenheid en aandacht zijn grote onderdelen van het samenzijn met iemand en zijn wat je minimaal mag verwachten – en wat je verdient.

Genegenheid is niet iets waar iedereen zich altijd prettig bij voelt, maar het is voor veel mensen een heel belangrijk aspect van relaties.

Er zijn natuurlijk redenen waarom sommige mensen niet blij zijn met het tonen of ontvangen van genegenheid. Deze zijn te allen tijde te respecteren.

Dat gezegd hebbende, als er geen echte redenen achter het gebrek aan genegenheid zitten, kan het een teken zijn dat je partner je voor lief neemt.

Het is niet teveel gevraagd om af en toe de hand van je geliefde vast te houden, of om geknuffeld te willen worden als je hebt aangegeven dat je een slechte dag hebt gehad.

Als je partner niet bereid is om fysiek intiem met je te zijn, voelt het waarschijnlijk alsof hij of zij er niet genoeg om geeft, of dat hij of zij zich mogelijk schaamt om in het openbaar met je gezien te worden.

Dit is misschien niet het geval, maar hun gedrag zou je er niet aan moeten doen denken dat dit een verklaring zou kunnen zijn!

Als je merkt dat jij de enige bent die emotie en intimiteit uit in je relatie (en dat het vaak wordt afgewezen of afgewezen), dan moet je echt overwegen of je partner jou wel of niet waardeert.

5. Ze zijn je niet trouw.

Als je partner je bedrogen heeft, is het heel duidelijk dat hij je voor lief neemt.

Nu is voor veel mensen de onmiddellijke oplossing om er een eind aan te maken. Toch weten we dat het niet altijd zo gemakkelijk is om een relatie los te laten; van de persoon van wie je houdt en aan wie je je verbonden hebt.

Mensen gaan om allerlei redenen vreemd – maar geen enkele is geldig. Als je je ervan bewust bent dat je partner je bedriegt en je bent nog steeds bij hem of haar, moet je je afvragen waarom.

We zeggen niet dat zulke relaties niet kunnen werken, want dat kan, maar je moet kijken waarom je ervoor kiest om bij iemand te blijven die je bedrogen heeft, of nog steeds bedriegt.

Als je getrouwd bent, kinderen hebt, of er een financiële band mee hebt (zoals een hypotheek, een gezamenlijke bankrekening, of een bedrijf in gemeenschappelijk bezit), dan zijn er redenen om te proberen dingen uit te zoeken.

Als je bij je man, vrouw of partner blijft omdat je bang bent om alleen te zijn, dan moet je nadenken over je daden. Je hebt misschien het gevoel dat je geen keus hebt, maar je moet de dingen zien voor wat ze werkelijk zijn.

Je partner heeft waarschijnlijk het gevoel dat hij “wegkomt” met vreemdgaan, omdat hij er als het ware nooit echt voor “gestraft” wordt – er zijn geen consequenties aan zijn daden verbonden.

In dit geval maken ze misbruik van jou en je goede aard. Je partner waardeert je niet en respecteert je niet en je verdient veel meer dan dat.

Er kan nog veel liefde zijn in dit soort relaties, maar het is een destructief soort liefde en het is niet gezond om bij iemand te blijven die je zo behandelt.

Als je denkt dat je partner misschien vreemdgaat, maar het niet zeker weet, is dat toch een teken dat je misschien voor lief wordt genomen in je relatie.

De angst om bedrogen te worden komt voort uit veel verschillende plaatsen. Sommige mensen zijn in het verleden door hun partner bedrogen en maken zich nu zorgen dat het weer gebeurt. Anderen geloven dat hun partner misschien vreemdgaat vanwege diepe onzekerheden of bindingsproblemen.

Nu zeggen we niet dat deze gevoelens niet geldig zijn, want dat zijn ze wel, maar het zijn geen tekenen van een gezonde relatie.

Als je partner zich gedraagt op manieren die doen vermoeden dat hij vreemdgaat (heel geheimzinnig en bezitterig zijn met zijn telefoon/laptop, verdwijnen zonder uitleg, je langer dan normaal niet antwoorden als hij weg is, enz.), dan is er zeker iets mis!

Dat wil niet zeggen dat ze je bedriegen, maar dat gedrag is oneerlijk en schadelijk.

Als je hebt benadrukt dat je je door dit gedrag ongemakkelijk voelt en dat, hoewel je hen vertrouwt, deze acties je nerveus of onzeker maken, dan zouden ze moeten proberen je daar doorheen te helpen.

Ze hoeven niet helemaal te veranderen wat ze doen (ze moeten nog steeds het gevoel hebben dat ze tijd kunnen doorbrengen met vrouwelijke vrienden, bijvoorbeeld), maar ze moeten zien dat je het moeilijk hebt en met je samenwerken om een oplossing te vinden.

Als ze geen moeite doen om je gevoelens te verlichten of je gerust te stellen door actie te ondernemen, wordt er van je geprofiteerd en behandelt je partner je niet met het respect dat je verdient.

6. Ze dragen bij aan, of veroorzaken, je lage gevoel van eigenwaarde.

Als je last hebt van een laag zelfbeeld, bedenk dan hoe dat wordt beïnvloed door je partner.

Het kan zijn dat je je al eerder zo voelde, maar vraag je af hoe hij of zij je helpt om met die gevoelens om te gaan, of dat hij of zij het erger maakt.

Het kan zijn dat deze problemen tijdens je relatie zijn ontstaan, in welk geval je je echt moet afvragen waarom dat zo is.

In sommige relaties kunnen mensen erg territoriaal of controlerend worden, wat verband kan houden met het voor lief nemen van hun partners.

Natuurlijk beseffen de partners dit soms en halen ze zichzelf uit de relaties. Voor anderen bouwen deze controlerende gedragingen zich op en wordt het heel moeilijk om zich van de relatie los te maken, ongeacht hoe destructief die is.

In deze relaties zal de controlerende partij manieren zoeken om hun partner te kleineren in een poging hun eigenwaarde te verminderen en hun partner afhankelijk te maken.

Veel voorkomende manieren om dit te doen zijn onder andere hun partner vertellen dat ze nutteloos en onaantrekkelijk zijn en nooit iemand anders zullen vinden die van hen houdt.

Of ze vertellen dat niemand anders hen ooit zal willen en dat ze in hun eentje waardeloos zijn en geluk hebben dat hun partner van hen houdt.

Dit is afschuwelijk gedrag dat sommige mensen gebruiken om hun partner in de relatie te vangen. Hun partner heeft het gevoel dat er geen uitweg is en niemand anders die hen ooit zal accepteren of liefhebben.

Dit is een teken dat je voor lief wordt genomen in je relatie, en ook een teken van emotioneel misbruik waar je een uitweg voor moet vinden.

7. Ze manipuleren je emotioneel.

Dit sluit aan bij het punt hierboven over destructieve cycli van vernietiging van het gevoel van eigenwaarde.

Als je merkt dat je emotioneel gemanipuleerd wordt, moet je echt overwegen of je wel in de juiste relatie zit.

Je kunt merken dat je je altijd moet verontschuldigen voor dingen die je hebt gezegd of gedaan, of dat jij degene bent die altijd compromissen moet sluiten.

Het kunnen kleine dingen zijn, zoals waar je gaat eten, of het kunnen grotere zaken zijn zoals geen tijd kunnen doorbrengen met bepaalde vrienden of uitgaan zonder je partner.

Ze lijken de controle te hebben over de relatie en, tot op zekere hoogte, over jou.

Ze besluiten willekeurig dat ze niet bij je willen zijn en forceren een breuk. Ze beslissen dan ook wanneer ze weer bij je willen zijn.

Ze houden je dan in het ongewisse of je wel of niet ‘veilig’ bent en ze vinden manieren om je op scherp te zetten – door hints te laten vallen dat je ‘op je gedrag moet letten’ of hen ‘wat ruimte’ moet geven

Als er enige vorm van emotionele manipulatie in je relatie is, moet je je afvragen waarom je het pikt – of waarom je te bang bent om het als een probleem aan te kaarten.

Dit is geen gezond gedrag en helemaal niet wat je verdient. Er zijn altijd uitwegen uit dit soort relaties, en je zult altijd de steun vinden die je nodig hebt.

8. Het niveau van fysieke intimiteit is veranderd.

Een ander teken om op te letten is een verandering in de fysieke intimiteit. Dit kan beide kanten opgaan, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten wat betreft het voor lief nemen.

Als je partner aanzienlijk meer seks met je lijkt te willen hebben, maar je geen emotionele intimiteit geeft, kan het zijn dat hij of zij misbruik van je maakt.

Ze zijn misschien niet bereid om iets met je te delen op het gebied van gevoelens en genegenheid, wat een teken is dat de relatie niet zo gezond is als hij zou moeten zijn.

Je moet nooit het gevoel krijgen dat je je partner iets ‘verschuldigd’ bent, vooral als het gaat om je seksuele relatie met hem of haar.

Als hij je het gevoel geeft dat je seks met hem moet hebben om aandacht of genegenheid te krijgen, dan moet je je afvragen hoe het zover heeft kunnen komen.

Je partner moet je niet laten twijfelen aan je waarde als persoon, of je laten overwegen om seks te gebruiken als ‘ruilmiddel’ voor emotionele verbinding.

Je mag je nooit gedwongen of onder druk gezet voelen tot iets lichamelijks. Het moet een manier zijn om jullie band te delen en geen ruilmiddel omdat je je dicht bij hem of haar wilt voelen.

Als het tegenovergestelde gebeurt en je partner zich niet meer lichamelijk met je inlaat als vroeger, moet je je afvragen waarom dit gebeurt.

Communicatie is de sleutel in relaties, vooral rond seksuele intimiteit, want dat kan voor sommige mensen snel een groot probleem worden.

9. Jij bent niet hun prioriteit.

Maar zij verwachten dat jij dat wel bent.

Hoewel je niet altijd het meest urgente in hun leven kunt zijn, zou je vaker wel dan niet bovenaan hun prioriteitenlijstje moeten staan.

Als ze regelmatig andere dingen en andere mensen boven jou lijken te stellen, zal dat niet al te best voelen.

Misschien breken ze een belofte die ze gemaakt hebben om er voor je te zijn bij een belangrijke familiegebeurtenis. Of ze verzaken andere afspraken die je al tijden in de agenda hebt staan.

Dit is een teken dat ze meer waarde hebben gehecht aan iets anders dan aan jou en de plannen die jullie samen hebben gemaakt.

Blijven ze vaker laat op hun werk dan redelijk is?

Zeker, je moet het misschien rustig aan doen als ze een echt belangrijke deadline naderen, maar als je de meeste doordeweekse avonden alleen je avondeten eet, stellen ze hun carrière boven jullie relatie.

Of laten ze plannen met jou vallen als een van hun vrienden belt en vertelt dat ze kaartjes hebben voor de nieuwste voetbalwedstrijd?

Ja, het is goed om sterke vriendschappen te onderhouden, ook als je een relatie hebt, maar als ze nooit de kans afslaan om iets zonder jou te doen, moet je je afvragen waarom.

De waarheid is dat een goede relatie wel enige mate van opoffering met zich meebrengt.

Natuurlijk, als je de rollen omdraait en je op zo’n manier tegenover hen gedraagt, zullen ze boos worden en ofwel weigeren je te laten deserteren of je er achteraf voor laten boeten.

10. Ze houden geen rekening met je gevoelens.

We maken allemaal van tijd tot tijd fouten en deze fouten kunnen soms pijn veroorzaken bij degenen om wie we zeggen te geven.

Afhankelijk van de precieze omstandigheden zijn deze misstappen vaak vergeeflijk.

Maar negeert je partner regelmatig jouw gevoelens?

Handelt hij of zij op manieren die je van streek maken zonder echt na te denken over wat hij of zij doet?

Misschien maken ze grapjes over je in het bijzijn van anderen. Of ze vertellen je alles over hun dag en gaan dan iets anders doen zonder naar de jouwe te vragen.

Ze doen deze dingen niet per se uit kwaadaardigheid, maar ze zijn zo opgaan in hun eigen wereldje dat ze nauwelijks aandacht besteden aan jouw gevoelens.

Misschien zijn ze van nature afwezig, maar als je de ander in een relatie echt waardeert, doe je je best om je in hun schoenen te verplaatsen en af en toe een beetje empathie te tonen.

Zeker, dat is voor sommige mensen niet gemakkelijk, maar zelfs als ze die diepere verbinding niet kunnen creëren, zouden ze op zijn minst in staat moeten zijn om intellectueel na te denken over hoe jij je zou kunnen voelen gezien hun daden.

11. Ze luisteren niet naar of voldoen niet aan je behoeften.

We hebben allemaal behoeften. Dingen waarvan we willen dat andere mensen ze voor ons doen, of ons op zijn minst helpen.

In een sterke, op respect gebaseerde relatie proberen beide partners zo goed mogelijk aan de behoeften van de ander te voldoen.

Het is een goed teken dat je voor lief wordt genomen als je partner niet alleen niet probeert aan je behoeften te voldoen, maar zelfs geen aandacht schenkt als je je behoeften duidelijk maakt.

Het laat zien dat hij/zij jouw behoeften niet als belangrijk of de moeite waard ziet om naar te handelen.

Dit kunnen emotionele behoeften zijn, praktische behoeften, of zelfs lichamelijke behoeften.

Misschien proberen ze je niet te troosten als je je laag voelt. Of misschien laten ze je ’s avonds laat van het station teruglopen, terwijl ze je gemakkelijk zouden kunnen ophalen.

In de slaapkamer kunnen ze aandringen op de standjes die het beste werken voor hun genot, zonder er veel over na te denken of jij in staat bent een vergelijkbaar niveau van genot te bereiken.

12. Ze proberen jouw standpunt niet te begrijpen.

Stellen hoeven het niet altijd over alles eens te zijn. Meningsverschillen betekenen niet dat de relatie gedoemd is en ruzies kunnen zelfs tot op zekere hoogte gezond zijn.

Maar het is belangrijk om te proberen het standpunt van je partner te overwegen, ook al denk je er zelf anders over.

Door beter te begrijpen waarom iemand denkt of voelt zoals hij doet, kun je tot gezonde compromissen komen waardoor beide partijen zich tevreden voelen dat ze gehoord zijn.

Als je partner geen interesse toont om te proberen te zien waar jij vandaan komt, is dat nog een teken dat hij jouw mening niet waardeert of respecteert.

Proberen ze elk argument dat je probeert aan te voeren uit elkaar te halen?

Zijn ze niet bereid om het met elkaar eens te zijn en blijven ze tot de laatste snik volhouden dat ze gelijk hebben?

Als dat zo is, is het geen wonder dat je je niet gewaardeerd voelt door je partner.

13. Ze vragen je nooit om advies.

Je partner vraagt je misschien niet om advies over problemen waar hij of zij tegenaan loopt.

Ze worstelen misschien zelf verder of vragen zelfs andere mensen om hun inbreng in plaats van jou.

Dit kan zijn omdat ze niet zwak of onbekwaam willen lijken. Misschien voelen ze zich niet op hun gemak met de kwetsbaarheid die nodig is om jou, hun partner, om hulp te vragen.

Of ze zien jullie misschien niet als intellectuele gelijken, en zien dus niet in hoe het vragen om jouw mening over iets zou helpen. Immers, als jij de oplossing zou kunnen bedenken, dan hadden ze daar al over nagedacht.

Ze komen natuurlijk nooit een woord of twee adviezen voor je te kort. Ze vinden het niet erg om de lessen uit te delen, maar ze zijn niet bereid ze te ontvangen.

14. Ze behandelen anderen beter dan jou.

Het is duidelijk te zien dat je partner zijn familie, vrienden en zelfs collega’s beter behandelt dan jou.

Ze tonen hen het respect dat in jullie relatie ontbreekt.

Ze luisteren naar anderen, helpen hen, tonen hun waardering, besteden aandacht aan hun behoeften, en gedragen zich in het algemeen gunstiger tegenover hen.

En je bent misschien niet de enige die dit heeft opgemerkt.

Als je vrienden en familie hun bezorgdheid uiten over de manier waarop je behandeld lijkt te worden, dan moet daar een goede reden voor zijn.

Ze zouden niet zomaar kwaadspreken over je partner.

15. Je voelt je gewoon niet gewaardeerd.

Iets in je gevoel zegt je dat je partner je niet waardeert zoals je zou willen.

Vaak weet je gevoel dat er iets aan de hand is voordat je verstand het probleem identificeert. Dus als je al een tijdje het gevoel hebt dat er iets niet klopt in je relatie, dan is de kans groot dat je gelijk hebt.

Misschien heb je geprobeerd hierover met je partner te praten, maar is er niet veel veranderd.

Als je het gevoel niet van je af kunt schudden dat je voor lief wordt genomen, is het tijd om te accepteren dat dit vrijwel zeker het geval is.


Blijf sterk

Het belangrijkste om te onthouden tijdens dit alles is dat je een keuze hebt.

Je kunt ervoor kiezen om bij je relatie te blijven en deze problemen bij je partner aan te kaarten, of je kunt ervoor kiezen om de relatie te verlaten.

Er kan een geldige verklaring zijn voor sommige aspecten die we hebben aangestipt – hun geslachtsdrift kan verminderd zijn door werkstress, of misschien praten ze niet met je over dingen omdat ze je niet ongerust willen maken, enz.

Open en eerlijke communicatie is de enige manier om erachter te komen wat er werkelijk aan de hand is, en je kunt dan een beslissing nemen over hoe je van daaruit verder gaat.

Als je te angstig of bang bent om over dit soort zaken te communiceren, heb je een ander probleem in die zin dat je relatie erg ongezond en destructief is.

Er zijn altijd uitwegen uit relaties, hoe bekneld je je ook voelt of hoeveel er ook op het spel staat, zoals een huwelijk of kinderen. Overweeg contact op te nemen met een van de vele organisaties en goede doelen die kunnen helpen.

Herinner jezelf eraan dat je een gezonde relatie verdient waarin je je gelukkig en prettig voelt.

Geen enkele relatie is 100% perfect, of 100% van de tijd perfect, maar je verdient het om je geliefd en veilig te voelen.

Als je dat niet krijgt van je partner, moet je beslissen of je eraan kunt werken of dat je verder moet gaan.

Het komt hoe dan ook helemaal goed met je en je komt er wel doorheen, hoe rommelig de breuk ook is, hoeveel tranen je ook huilt, en hoeveel ijs het je ook kost.

Wees sterk en doe wat voor jou het beste is.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.