15 tegn på, at du bliver taget for givet i dit parforhold

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Nogle gange er det svært at vide, om du bliver taget for givet i dit forhold..

…og nogle gange er det helt åbenlyst.

Uanset hvad, hvis du har mistanke om, at din partner ikke værdsætter dig så meget, som han eller hun burde, har du sandsynligvis ret.

Måske bliver dine venner ved med at påpege advarselstegnene, eller måske har tingene ændret sig, og du føler dig nu undervurderet.

Vi er her for at hjælpe dig med at finde ud af, hvad der virkelig foregår, og hvad du skal gøre som det næste.

Her er 15 tegn på, at din partner tager dig for givet.

1. De behandler dig ikke altid med et grundlæggende niveau af respekt.

Respekt går dybt i meningsfulde forhold, men det grundlæggende tæller stadig.

Simple ting som at bekræfte, når du har gjort noget godt for dem, uanset hvor lille en forskel, gør en stor forskel for, hvordan du har det i et forhold.

Et simpelt “tak“, når du har lavet mad eller ryddet op, kan virke ubetydeligt, men det afslører en masse om, hvordan din partner føler for dig.

At tage hensyn til dig, når du lægger planer, er også et tegn på respekt. Hvis dette ikke sker, er det et stort tegn på manglende respekt.

Vi siger selvfølgelig ikke, at partnere skal tilbringe hvert eneste vågent øjeblik sammen ..

…men det er vigtigt, at I begge er meget opmærksomme på hinandens tilstedeværelse.

Det er vigtigt i et sundt forhold at passe på hinanden og sikre sig, at I begge er trygge ved planerne.

Hvis du arrangerer en aften i byen med dine egne venner, skal du ikke føle dig skyldig… men du bør give din partner besked.

Laver du planer på vegne af din partner? Tal med ham/hende først! Din partner bør fortælle dig det, hvis han/hun har meldt dig til en aften i byen med arbejdskolleger eller en middag med familiemedlemmer – det er en grundlæggende, anstændig høflighed.

At aflyse planer i sidste øjeblik er også et stort nej, når det gælder om at respektere nogen. Hvis din partner ofte gør det, er det et tegn på, at han/hun ikke værdsætter dig så meget, som han/hun burde.

En eller to gange er forståeligt – der sker ting, som vi ikke selv kan kontrollere! Men, og det er her, hvor respekten kommer ind i billedet, skal disse ændringer kommunikeres til den anden person.

Det gør dig ikke trængende eller desperat, hvis du gerne vil vide, hvad der foregår, eller hvorfor dine planer pludselig skal ændres.

Du forventer også at blive informeret om ændringer i andre planer, uanset om det er et møde med din chef, der er blevet aflyst, eller en aften i byen med venner, der er blevet udskudt.

Hvis din partner ikke gør sig den ulejlighed at fortælle dig, hvorfor han/hun ændrer planer, eller bliver ved med at gøre det uden nogen åbenlys grund, tager han/hun dig for givet ved at gå ud fra, at du ikke vil lave ballade.

2. De involverer dig ikke i deres liv og er ikke interesseret i at blive involveret i dit liv.

Dette kan virke som et dumt punkt – selvfølgelig er du involveret i din partners liv.

… men er du det virkelig?

Selvfølgelig taler/ms’er I sammen i løbet af dagen og tilbringer tid sammen, men er du rent faktisk en del af resten af deres liv?

Taler de med dig, før de træffer beslutninger om deres liv?

En del af at være sammen med nogen er at værdsætte deres tilstedeværelse i dit liv. Det betyder, at du skal spørge dem til råds, at du vil have deres input til ting, og at du skal henvende dig til dem, når du har brug for støtte.

Hvis din partner ikke gør dette, går du glip af en stor del af deres liv.

Vi siger ikke, at du skal sætte dig ind i alle aspekter af det, din partner laver, men det er rart at være informeret og ajour med deres liv.

Hvis de ikke fortæller dig, hvad de laver, eller ikke involverer dig i ting, er det et tegn på, at de tager dig for givet og måske ikke værdsætter dig på den måde, du gerne vil have.

Er de også involveret i dit liv?

Spørger de, hvordan det går med dit arbejde, hvordan det går med dine fritidsinteresser, og hvad der sker med dine venner?

Selvfølgelig behøver de ikke at have et intimt kendskab til Olivia fra receptionen og hendes forholdsproblemer, men de bør i det mindste vide, hvem dine venner er!

Et sundt forhold involverer to uafhængige mennesker … men det betyder ikke, at jeres liv skal være helt adskilt fra hinanden.

Hvis din partner ikke gør en lille eller ingen indsats for at inddrage dig i sit liv og undgår at blive inddraget i dit, bliver du taget for givet, og han/hun værdsætter dig ikke, som han/hun burde gøre.

Så enkelt er det.

3. De trækker ikke på deres vægt.

Dette kan være en vanskelig sag, fordi der er så mange “ansvarsområder”, når du er sammen med nogen.

Tænk over, hvad de bidrager med, og hvordan det står i forhold til det, du bidrager med.

Betaler du f.eks. mere husleje og regninger, end de gør, økonomisk set? Finder du dig selv i at lave mad hver eneste aften, selv om de er hjemme? Hvem tager sig af husarbejdet oftere?

Ja, par får faste vaner, og den ene person vil ofte tage sig af en bestemt opgave, fordi han/hun bare… gør det!

Måske er din partner bare så vant til, at du laver mad, at han eller hun tror, at du nyder det og ikke ser det som et problem.

Sørg for, at tingene på nogle måder føles gensidige. Hvis din “rolle” er at lave mad hver aften, bør de stadig bidrage andre steder, f.eks. ved at tage opvasken eller tage skraldet ud.

Hvis der er en ulige eller uretfærdig fordeling af ansvarsområder, skal du tænke over, hvad det betyder.

Det kan være en uskyldig forglemmelse, eller det kan være et tegn på, at de mener, at de står over dig, eller at de ikke behøver at “gide” hjælpe dig med ting i hjemmet.

Et andet spørgsmål, du skal stille dig selv, er: Støtter de dig nok følelsesmæssigt?

Dette kan være utroligt svært at svare på.

For at gøre det klart – du er ikke ‘trængende’, fordi du ønsker opmærksomhed fra din partner. At ønske om intimitet og kærlighed gør dig ikke klæbende eller desperat.

Selvfølgelig er der nogle grænser, som bør respekteres, men du bør aldrig føle, at du ikke har ret til at blive taget hånd om dig selv.

Et godt forhold betyder, at man er der for hinanden, at man tager sig af hinanden og støtter sin partner.

Hvis du føler, at det er dig, der giver alt dette, og du ikke får meget til gengæld, tager din partner dig for givet.

4. De gør ikke en indsats.

Du skal ikke forvente blomster og middage med stearinlys hver aften (selv om en indsats ved særlige lejligheder er forventeligt!), men det hjælper, når de gør små gestus hver dag for at minde dig om, at du er elsket og ønsket.

Kærlighed og opmærksomhed er store dele af det at være sammen med nogen og er det, du som minimum bør forvente – og det du fortjener.

Kærlighed er ikke noget, som alle har det godt med hele tiden, men det er et meget vigtigt aspekt af forhold for mange mennesker.

Der er naturligvis grunde til, at nogle mennesker ikke er glade for at vise eller modtage hengivenhed. Disse skal respekteres til enhver tid.

Når det er sagt, kan det, hvis der ikke er nogen reelle grunde bag den manglende hengivenhed, være et tegn på, at din partner tager dig for givet.

Det er ikke for meget forlangt at holde din elskede i hånden en gang imellem eller at ønske at blive krammet, når du har givet udtryk for, at du har haft en dårlig dag.

Hvis din partner ikke er villig til at være fysisk intim med dig, føles det sandsynligvis som om, at han/hun ikke holder nok af dig, eller at han/hun potentielt er flov over at blive set med dig i offentligheden.

Dette er måske ikke tilfældet, men deres adfærd bør ikke få dig til at overveje, at dette kunne være en forklaring!

Hvis du oplever, at du er den eneste, der udtrykker følelser og intimitet i dit forhold (og at det ofte bliver afvist eller afvist), skal du virkelig overveje, om din partner værdsætter dig eller ej.

5. De er ikke trofaste over for dig.

Hvis din partner har været dig utro, er det meget tydeligt, at han/hun tager dig for givet.

Nu er den umiddelbare løsning for mange mennesker at gøre en ende på tingene. Vi ved dog, at det ikke altid er så let at give slip på et forhold; på den person, du elsker og har forpligtet dig over for.

Folk er utro af alle mulige grunde – men ingen af dem er gyldige. Hvis du er klar over, at din partner er dig utro, og du stadig er sammen med ham eller hende, er du nødt til at spørge dig selv hvorfor.

Vi siger ikke, at sådanne forhold ikke kan fungere, for det kan de godt, men du er nødt til at se på, hvorfor du vælger at blive sammen med en person, der har været eller er dig utro.

Hvis du er gift, har børn eller har en økonomisk forbindelse til dem (f.eks. et realkreditlån, en fælles bankkonto eller en fælles virksomhed), er der grund til at forsøge at finde ud af tingene.

Hvis du bliver hos din mand, kone eller partner, fordi du er bange for at være alene, skal du overveje dine handlinger. Du føler måske, at du ikke har noget valg, men du er nødt til at se tingene for det, de virkelig er.

Din partner føler sikkert, at han/hun kan “slippe af sted” med at være dig utro, da han/hun aldrig rigtig bliver “straffet” for det, som det var – der er ingen konsekvenser for hans/hendes handlinger.

I dette tilfælde udnytter de dig og din gode natur. Din partner værdsætter dig ikke og respekterer dig ikke, og du fortjener meget mere end det.

Der kan stadig være en masse kærlighed i denne slags forhold, men det er en destruktiv form for kærlighed, og det er ikke sundt at blive sammen med en person, der behandler dig på denne måde.

Hvis du tror, at din partner måske er dig utro, men ikke ved det med sikkerhed, er det stadig et tegn på, at du måske bliver taget for givet i dit forhold.

Frygten for at blive snydt stammer fra mange forskellige steder. Nogle mennesker er tidligere blevet snydt af deres partner og er nu bekymrede for, at det skal ske igen. Andre tror, at deres partner måske er utro på grund af dyb usikkerhed eller problemer med at binde sig.

Nu siger vi ikke, at disse følelser ikke er gyldige, for det er de, men de er ikke tegn på et sundt forhold.

Hvis din partner opfører sig på måder, der tyder på, at han/hun er utro (er meget hemmelighedsfuld og besiddende med sin telefon/ bærbare computer, forsvinder uden forklaringer, svarer ikke på dig i længere tid end normalt, når han/hun er ude osv.), er der helt sikkert noget galt!

Dermed ikke sagt, at de er dig utro, men den adfærd er uretfærdig og skadelig.

Hvis du har fremhævet, at denne adfærd får dig til at føle dig utilpas, og at selvom du stoler på dem, gør disse handlinger dig nervøs eller usikker, bør de forsøge at hjælpe dig igennem det.

De behøver ikke helt at ændre det, de gør (de skal stadig føle, at de f.eks. kan være sammen med kvindelige venner), men de skal se, at du har det svært, og arbejde sammen med dig for at finde en løsning.

Hvis de ikke gør en indsats for at lindre dine følelser eller for at berolige dig ved at gøre noget, bliver du udnyttet, og din partner behandler dig ikke med den respekt, som du fortjener.

6. De bidrager til eller er årsag til dit lave selvværd.

Hvis du lider af lavt selvværd, skal du overveje, hvordan det påvirkes af din partner.

Det kan være, at du havde det sådan før, men spørg dig selv, hvordan de hjælper dig med at håndtere disse følelser, eller om de gør det værre.

Det kan være, at disse problemer er opstået i løbet af jeres forhold, og i så fald skal du virkelig spørge dig selv, hvorfor det er sådan.

I nogle forhold kan folk blive meget territoriale eller kontrollerende, hvilket kan hænge sammen med, at de tager deres partner for givet.

Selvfølgelig indser partnerne nogle gange dette og får sig selv ud af forholdet. For andre ophobes denne kontrollerende adfærd, og det bliver meget svært at skille sig ud af forholdet, uanset hvor destruktivt det er.

I disse forhold vil den kontrollerende part søge måder at mindske deres partner på i et forsøg på at nedbryde deres selvværd og gøre deres partner afhængig af dem.

Almindelige måder at gøre dette på er bl.a. at fortælle deres partner, at de er ubrugelige og uinteressante og aldrig vil finde nogen anden, der elsker dem.

Eller de kan fortælle dem, at ingen andre nogensinde vil have dem, og at de er værdiløse alene og heldige at være elsket af deres partner.

Dette er en forfærdelig adfærd, som nogle mennesker bruger til at fange deres partner i forholdet. Deres partner føler, at der ikke er nogen vej ud og ingen andre, der nogensinde vil acceptere eller elske dem.

Dette er et tegn på, at du bliver taget for givet i dit forhold, samt tegn på følelsesmæssigt misbrug, som du er nødt til at finde en vej ud af.

7. De manipulerer dig følelsesmæssigt.

Dette hænger sammen med punktet ovenfor om destruktive cyklusser af ødelæggelse af selvværd.

Hvis du finder ud af, at du bliver manipuleret følelsesmæssigt til ting, skal du virkelig overveje, om du er i det rigtige forhold.

Du finder måske ud af, at du altid skal undskylde for ting, du har sagt eller gjort, eller at det er dig, der altid skal gå på kompromis.

Det kan være små ting, som f.eks. hvor I går ud at spise, eller det kan være større problemer, som f.eks. at du ikke kan være sammen med visse venner eller gå ud uden din partner.

De synes at have kontrol over forholdet og i en vis udstrækning også over dig.

De beslutter tilfældigt, at de ikke vil være sammen med dig og fremtvinger et brud. De bestemmer så også selv, hvornår de vil være sammen med dig igen.

De vil derefter lade dig gætte på, om du er “sikker” eller ej, og de vil finde måder at holde dig på kant på – ved at give antydninger om, at du skal “passe på din opførsel” eller give dem “lidt plads”

Hvis der er nogen form for følelsesmæssig manipulation i dit forhold, skal du spørge dig selv, hvorfor du finder dig i det – eller hvorfor du er for bange til at tage det op som et problem.

Det er ikke sund adfærd og er slet ikke det, du fortjener. Der er altid veje ud af disse typer af forhold, og du vil altid finde den støtte, du har brug for.

8. Niveauet af fysisk intimitet har ændret sig.

Et andet tegn, du skal holde øje med, er en ændring i den fysiske intimitet. Dette kan gå begge veje, men der er et par ting, du skal være opmærksom på i forhold til at blive taget for givet.

Hvis din partner ser ud til at ville have sex med dig betydeligt mere, men ikke giver dig nogen følelsesmæssig intimitet, kan det være, at han/hun udnytter dig.

De er måske ikke villige til at dele noget med dig i form af følelser og hengivenhed, hvilket er et tegn på, at forholdet ikke er så sundt, som det burde være.

Du bør aldrig få det til at føle, at du “skylder” din partner noget, især ikke når det gælder dit seksuelle forhold til dem.

Hvis de får dig til at føle, at du er nødt til at have sex med dem for at få opmærksomhed eller hengivenhed, skal du overveje, hvordan tingene er nået dertil.

Din partner bør ikke få dig til at sætte spørgsmålstegn ved dit værd som person eller få dig til at overveje at bruge sex som en “valuta” for følelsesmæssig forbindelse.

Du bør aldrig føle dig tvunget eller presset til noget fysisk. Det bør være en måde at dele jeres bånd på og ikke en forhandlingsmulighed, fordi du ønsker at føle dig tæt på ham/hende.

Hvis det modsatte er tilfældet, og din partner ikke længere engagerer sig fysisk i dig, som han/hun plejede at gøre tidligere, skal du spørge dig selv, hvorfor det er tilfældet.

Kommunikation er nøglen i forhold, især omkring seksuel intimitet, da det hurtigt kan blive et stort problem for nogle mennesker.

9. Du er ikke deres prioritet.

Men de forventer at være din.

Selvom du ikke altid kan være det mest presserende i deres liv, bør du oftest stå øverst på deres prioriteringsliste.

Hvis de synes at sætte andre ting og andre mennesker før dig på regelmæssig basis, vil det ikke føles særlig godt.

Måske bryder de et løfte, de har givet om at være der for dig ved en vigtig familiebegivenhed. Eller de svigter andre forpligtelser, som du har haft i kalenderen i lang tid.

Det er et tegn på, at de har lagt større vægt på noget andet end på dig og de planer, I har lagt sammen.

Bliver de oftere sent på arbejde, end det er rimeligt?

Selvfølgelig kan du være nødt til at tage det roligt, hvis de har en virkelig vigtig deadline, der nærmer sig, men hvis du spiser dit aftensmåltid alene de fleste hverdagsaftener, sætter de deres karriere før jeres forhold.

Eller dropper de planer med dig, når en af deres venner ringer og fortæller, at de har billetter til den seneste fodboldkamp?

Ja, det er godt at opretholde stærke venskaber, selv når man er i et forhold, men hvis de aldrig afviser chancen for at gøre noget uden dig, må du spørge dig selv hvorfor.

Sandheden er, at et godt forhold indebærer en vis grad af offervilje.

Hvis du vender op og nedad og opfører dig på en sådan måde over for dem, vil de selvfølgelig blive sure og enten nægte at lade dig forlade dem eller lade dig betale for det bagefter.

10. De tager ikke hensyn til dine følelser.

Vi begår alle sammen fejl fra tid til anden, og disse fejl kan nogle gange forårsage smerte hos dem, vi hævder at holde af.

Afhængigt af de præcise omstændigheder kan disse fejltagelser ofte tilgives.

Men tilsidesætter din partner jævnligt dine følelser?

Handler de på måder, der gør dig ked af det, uden at de virkelig tænker over, hvad de gør?

Måske laver de sjov med dig over for andre. Eller de fortæller dig alt om deres dag og går derefter i gang med noget andet uden at spørge til din.

De gør ikke nødvendigvis disse ting af ond vilje, men de er så opslugt af deres egen lille verden, at de næppe tænker over dine følelser.

Måske er de naturligt fraværende, men når du virkelig værdsætter den anden person i et forhold, gør du dit bedste for at sætte dig i deres sted og vise lidt empati en gang imellem.

Selvfølgelig er det ikke let for nogle mennesker, men selv hvis de ikke kan skabe den dybere forbindelse, bør de i det mindste være i stand til at tænke intellektuelt over, hvordan du måske føler dig i betragtning af deres handlinger.

11. De lytter ikke til eller opfylder ikke dine behov.

Vi har alle sammen behov. Ting, som vi gerne vil have andre mennesker til at gøre for os eller i det mindste hjælpe os med.

I et stærkt forhold baseret på respekt forsøger begge parter at opfylde den andens behov så godt de kan.

Det er et godt tegn på, at du bliver taget for givet, når din partner ikke bare ikke forsøger at opfylde dine behov, men ikke engang er opmærksom, når du gør dine behov klart.

Det viser, at de ikke ser dine behov som vigtige eller værd at handle efter.

Det kan være følelsesmæssige behov, praktiske behov eller endda fysiske behov.

Måske forsøger de ikke at trøste dig, når du har det dårligt. Eller måske lader de dig gå tilbage fra togstationen sent om aftenen, når de nemt kunne hente dig.

I soveværelset insisterer de måske på de stillinger, der fungerer bedst for deres nydelse, uden at de tænker meget over, om du er i stand til at opnå et lignende niveau af nydelse.

12. De forsøger ikke at forstå dit synspunkt.

Par behøver ikke at være enige om alting hele tiden. Meningsforskelle er ikke ensbetydende med, at forholdet er dødsdømt, og skænderier kan endda til en vis grad være sunde.

Men det er vigtigt at forsøge at overveje din partners synspunkt, selv om du selv mener noget andet.

Ved at forstå bedre, hvorfor nogen tænker eller føler, som de gør, kan man nå frem til sunde kompromiser, som giver begge parter mulighed for at føle sig tilfredse med, at de er blevet hørt.

Hvis din partner ikke viser nogen interesse i at forsøge at se, hvor du kommer fra, er det endnu et tegn på, at han/hun ikke værdsætter eller respekterer din mening.

Forsøger de at skille ethvert argument, som du forsøger at fremføre, ad?

Er de uvillige til at blive enige om at være uenige og insisterer på, at de har ret indtil sidste åndedrag?

Hvis det er tilfældet, er det ikke underligt, at du ikke føler dig værdsat af din partner.

13. De beder aldrig om dit råd.

Din partner søger måske ikke dit råd om problemer, som han eller hun står over for.

De kæmper måske selv videre eller spørger måske endda andre mennesker om deres input i stedet for dig.

Det kan skyldes, at de ikke ønsker at virke svage eller uduelige. Måske er de ikke trygge ved den sårbarhed, der er nødvendig, når de beder dig, deres partner, om hjælp.

Eller de ser jer måske ikke som intellektuelle ligestillede, og derfor kan de ikke se, hvordan det ville hjælpe at bede om din mening om noget. Hvis du kunne komme med løsningen, ville de trods alt allerede have tænkt på det.

De mangler naturligvis aldrig et eller to gode råd til dig. De har ikke noget imod at uddele lektier, men de er ikke villige til at modtage dem.

14. De behandler andre bedre, end de behandler dig.

Det er tydeligt at se, at din partner behandler deres familie, venner og endda deres kolleger bedre, end de behandler dig.

De viser dem den respekt, som mangler i jeres forhold.

De lytter til andre, hjælper dem, viser deres påskønnelse, er opmærksomme på deres behov og opfører sig generelt mere velvilligt over for dem.

Og du er måske ikke den eneste, der har opdaget dette.

Hvis dine venner og familie giver udtryk for deres bekymring over den måde, du synes at blive behandlet på, må der være en god grund til det.

De ville ikke letfærdigt tale dårligt om din partner.

15. Du føler dig bare ikke værdsat.

Noget i din mave fortæller dig, at din partner ikke værdsætter dig på den måde, som du gerne vil have det.

Ofte ved dine følelser, at der er noget galt, før din hjerne identificerer problemet. Så hvis du i et stykke tid har følt, at der er noget galt i dit forhold, er der gode chancer for, at du har ret.

Måske har du prøvet at tale om det med din partner, men intet har ændret sig.

Hvis du ikke kan slippe af med følelsen af, at du bliver taget for givet, er det på tide at acceptere, at det næsten helt sikkert er tilfældet.


Bliv stærk

Det vigtigste at huske under alt dette er, at du har et valg.

Du kan vælge at holde fast i dit forhold og tage disse spørgsmål op med din partner, eller du kan vælge at forlade forholdet.

Der kan være en gyldig forklaring på nogle af de aspekter, som vi har berørt – deres sexlyst kan være faldet på grund af stress på arbejdet, eller måske taler de ikke med dig om tingene, fordi de ikke vil bekymre dig osv.

Åben og ærlig kommunikation er den eneste måde, hvorpå du kan finde ud af, hvad der virkelig foregår, og du kan derefter træffe en beslutning om, hvordan du skal komme videre derfra.

Hvis I er for ængstelige eller bange til at kommunikere om den slags spørgsmål, har I et andet problem, nemlig at jeres forhold er meget usundt og destruktivt.

Der er altid veje ud af forhold, uanset hvor fanget du føler dig, eller hvor meget der er på spil, f.eks. ægteskab eller børn. Overvej at kontakte en af de mange organisationer og velgørenhedsorganisationer, der kan hjælpe.

Mind dig selv om, at du fortjener et sundt forhold, som du føler dig glad og tilpas i.

Intet forhold er 100 % perfekt eller perfekt 100 % af tiden, men du fortjener at føle dig elsket og tryg.

Hvis du ikke får det fra din partner, skal du beslutte, om du kan arbejde på det, eller om du skal gå videre.

Du vil få det helt fint uanset hvad, og du vil komme igennem det, uanset hvor rodet bruddet er, hvor mange tårer du græder, og hvor meget is det kræver af dig.

Vær stærk, og gør det, der er bedst for dig.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.