Sådan viser du respekt for andre (+ hvorfor det er vigtigt i livet)

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Det ville være svært at høre ordet “respekt” eller se en artikel om respekt uden at tænke på Queen of Soul, Aretha Franklin, som desværre forlod os for nylig i en alder af 76 år.

Aretha havde en usædvanlig karriere, hvor hun vandt 18 Grammy Awards og solgte mere end 75 millioner plader på verdensplan.

Hendes signatursang havde naturligvis titlen “Respect”

Hvis der kun er én ting, vi tager med fra denne sang, er det, at respekt er vigtigt . Men hvad er respekt egentlig?

Lad os udforske det lidt mere, skal vi?

Hvordan viser vi respekt for andre?

Hvordan viser vi så respekt for andre? Hvordan ser respekt ud? Hvordan ved vi det, når vi ser det? Hvordan kan vi genkende, når den mangler?

Der er ikke plads til at nævne dem alle eller endog de fleste af dem, men her er 6 måder at vise respekt på, som du kan overveje og forhåbentlig gøre brug af.

1. Lyt

At lytte til, hvad en anden person har at sige, er en grundlæggende måde at respektere vedkommende på. Alle vil gerne have noget at skulle have sagt. Alle ønsker at føle, at der bliver lyttet til dem. Om de har noget dybt at sige, er ikke det afgørende. Folk ønsker at blive hørt … punktum.

Når du giver en anden person din tid, dit fokus og dit øre, bekræfter du ham eller hende. Det giver respekt.

Indtil du lytter til en anden persons bekymringer, ved du ikke, hvem vedkommende er, og hvad der er vigtigt for ham eller hende. Respekt begynder med at lytte.

2. Bekræft

Når vi bekræfter nogen, giver vi bevis på, at de betyder noget. At de har værdi. At de er vigtige. Og at de er værdige til respekt.

Ved at bekræfte en person er det praktisk talt en garanti for, at du respekterer vedkommende. For at bekræfte nogen skal du blot bemærke noget positivt ved den pågældende person og give udtryk for denne observation.

“Du har vist stor beslutsomhed i de sidste 2 år for at få din virksomhed i gang.”

“Du var utrolig tålmodig og forstående, da du håndterede den vanskelige situation.”

“Du får mig til at smile, hver gang jeg ser dig.”

Du respekterer måske ikke alle aspekter af, hvem de er, og hvad de gør, men du kan give dem passende respekt på det niveau, der bekræfter dem. Bekræftelse er en vigtig måde at vise respekt for andre på.

3. Tjener

Den engelsk-amerikanske digter W.H. Auden sagde engang: “Vi er alle her på jorden for at hjælpe andre; hvad i alverden de andre er her for, ved jeg ikke.”

Livet på jorden handler om at tjene andre. Faktisk bør vores erhverv, vores karrierer og vores job dreje sig om et ønske om at tjene andre. At give noget tilbage til andre. At bruge vores talenter og evner til at gøre livet bedre for andre.

At tjene viser, at vi holder af andre. Og omsorg viser, at vi respekterer. At tjene er et vigtigt element i at vise respekt.

4. Vær venlig

Selv om venlighed og service er førstefætre, er de ikke identiske. Vi kan tjene uden at være venlige. Men det er meget svært at være venlig uden at tjene.

Når vi er venlige mod nogen, giver vi noget af os selv. Vi giver noget, som de kan bruge. Måske noget, de har brug for. Måske noget, de har desperat brug for.

Venlighed er et udtryk for respekt. Respekt for det faktum, at en anden person simpelthen har brug for det. Vi har alle været i nød. Og hvilken lettelse det var, da nogen viste os venlighed. Venlighed er en håndgribelig måde at vise respekt på.

5. Vær høflig

Det er rystende at være vidne til høflighedens fald i den moderne verden. Uanset om det er på motorvejen, i supermarkedet, på parkeringspladsen, på sportspladsen, på Facebook eller i den politiske retorik – er høflig tale og interaktion hurtigt ved at blive en tabt kunst.

Alligevel er det så nemt at være høflig. Og det er også så billigt. En høflig handling kan bogstaveligt talt ændre en persons dag. Den kan endda ændre et menneskes liv.

Det kan løfte deres humør med det samme. Det kan hjælpe dem til at komme videre gennem det, der kan være svært. Nogle kulturer i verden er kendt for deres høflighed. Andre kulturer er kendt for deres uhøflighed.

Hvilken af dem kommunikerer respekt, og hvilken gør ikke? Hvis du ønsker at vise respekt for nogen, skal du starte med at være høflig.

6. Vær taknemmelig

Hvis William James havde ret i, at mennesker har brug for anerkendelse, så er taknemmelighed den måde, vi bekræfter den på.

Når nogen gør noget for dig, som er gavnligt. Eller hvis de siger noget til dig, som er nyttigt på en eller anden måde. Eller hvis de ærligt bekræfter dig på en måde, som er vigtig for dig. Så bør du takke dem.

Igen, taknemmelighed bliver mere og mere sjælden i vores verden.

Jeg holder døren for folk, og de går lige forbi uden at bemærke det. Jeg lukker folk ud i min vejbane i trafikken, så de sparer tid. De ser på mig, som om det er deres fødselsret. Jeg hjælper folk på andre måder, som jeg er sikker på var værdifulde for dem. Alligevel hører jeg ikke noget tak.

Det er ikke så meget, at vi har brug for at blive takket. Det er, at vi ønsker at føle, at det, vi har gjort, har gjort en forskel. Når der ikke er nogen taknemmelighed for noget, vi har gjort, eller endog for hvem vi er, føler vi en mangel på respekt.

Respekt kræver ikke altid taknemmelighed. Men det gør det ofte. Det er bare en anden måde, vi viser respekt på. Det er bare en anden måde, hvorpå vi føler os respekteret.

Hvorfor respekt er vigtigt i livet

Hvad er der egentlig så godt ved respekt? Hvorfor er det vigtigt i det store hele?

1. At vise respekt er den rigtige reaktion i et civilt samfund.

Et af kendetegnene ved et civilsamfund er, at man viser respekt for sine medborgere. Overbevisningen om, at andre medlemmer af en familie, en by, en by, en nation eller en region i verden er værd at respektere.

Verdenserklæringen om menneskerettigheder blev vedtaget af FN’s Generalforsamling i Paris i 1948. Dens mål var at give alle mennesker overalt en status, der er værd at respektere. Intet menneske er undtaget.

At vise respekt for menneskeliv og mennesker er grundlæggende for et civilsamfund og en civil verden.

2. Respekt bekræfter dem, der er værdige til respekt.

Når vi respekterer andre, bekræfter vi deres ret til respekt og deres værdighed til respekt. Når vi på den anden side nægter andre respekt, antyder vi, at de ikke er værdige til respekt.

Dette kan udløse et forfald, som er overordentlig vanskeligt at standse og afslutte. Når det først er en generel opfattelse, at en bestemt race eller etnisk gruppe eller nationalitet eller hudfarve eller køn eller alder er uværdig til respekt, åbnes sluserne for misbrug.

Vi har set dette mange gange især i de sidste to århundreder. Det naturlige og logiske resultat af at fjerne respekten fra bestemte klasser er først afvisning, derefter diskrimination, derefter misbrug og til sidst folkedrab.

Det begynder med mangel på respekt. Det er endnu en grund til, at respekt bør være fælles for alle folkeslag overalt, og hvorfor respekt er så vigtig.

3. Det tilskynder til en adfærd, der er respektfuld.

Når nogen lever på en måde, der giver dem anerkendelse, ære og respekt, tilskynder det dem til at leve på den måde. Ikke altid, men som regel. Adfærd, der belønnes, har en tendens til at blive gentaget.

Eller sagt på en anden måde: “Det, der belønnes, bliver gjort.”

Om vi ønsker, at en adfærd, der er værd at respektere, ville være almindelig uden opmuntring, er ikke det afgørende. Det er ganske enkelt menneskeligt at gøre det, der belønnes, og at vige tilbage for det, der ikke belønnes.

4. Det giver et solidt fundament for relationer.

Der bør være alvorlig modvilje mod at opretholde et forhold, der ikke giver respekt. Folk kan ikke lide at blive dårligt behandlet. Folk bryder sig ikke om at blive nedgjort, devalueret, vanæret og respektløst behandlet.

Hvis et forhold mangler respekt, er det næsten helt sikkert et dårligt forhold. Usunde forhold har næsten altid mangel på respekt som et fælles element.

Meningsfulde, sunde og gensidigt fordelagtige forhold viser gensidig respekt. Det er grundlæggende.

5. Uden respekt mister vi modet.

Respekt er så grundlæggende for menneskelig velvære, at i mangel af respekt trives mennesker ikke. De behøver ikke at få respekt fra alle – men der er visse mennesker, fra hvem respekt er nærmest obligatorisk.

Den moderne psykiatris fader William James sagde: “Det dybeste princip i den menneskelige natur er trangen til at blive værdsat”. De, der ikke bliver værdsat, føler sig ikke respekteret. Det er nedslående.

Historien om kampen for borgerrettigheder i hele verden er historien om kampen for at vinde respekt fra andre. De amerikanske grundlæggere udtrykte det på denne måde i USA’s uafhængighedserklæring:

“Vi anser disse sandheder for selvindlysende, at alle mennesker er skabt lige, at de af deres skaber er udstyret med visse umistelige rettigheder, at blandt disse er liv, frihed og stræben efter lykke.”

Respekten for mennesker indebærer, at disse rettigheder skal tildeles, bevares og beskyttes. Uden respekt vil disse rettigheder mangle. Og hvis disse rettigheder mangler, vil respekten også mangle. De eksisterer sammen.

Konklusion

Vi har altså set, hvad respekt er. Vi har set, hvordan vi kan vise respekt på praktiske måder. Og vi har set, hvorfor respekt er vigtigt.

Forhåbentlig kan vi ikke kun se, at respekt er et vigtigt aspekt af livet, men vi kan også se, hvorfor det er vigtigt at vise det konsekvent. Alle har ret til respekt i kraft af at være mennesker.

Alle ønsker respekt. Alle bør vise respekt. Så forhåbentlig vil alle modtage den respekt, de har ret til, og de vil give andre den respekt, de har ret til.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.