15 tecken på att du tas för given i ditt förhållande

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Ibland är det svårt att veta om du tas för given i ditt förhållande..

…och ibland är det uppenbart.

Hur som helst, om du misstänker att din partner inte uppskattar dig så mycket som han eller hon borde, har du förmodligen rätt.

Kanske dina vänner fortsätter att påpeka varningstecknen eller så har saker och ting förändrats och du känner dig nu undervärderad.

Vi finns här för att hjälpa dig att ta reda på vad som verkligen pågår och vad du ska göra härnäst.

Här är 15 tecken på att din partner tar dig för givet.

1. De behandlar dig inte alltid med en grundläggande nivå av respekt.

Respekten går djupt i meningsfulla relationer, men grunderna räknas fortfarande.

Enkla saker som att bekräfta när du har gjort något bra för dem, oavsett hur litet det är, gör en enorm skillnad för hur du känner dig i en relation.

Ett enkelt ”tack” när du har lagat mat eller städat kan verka obetydligt, men det avslöjar en hel del om hur din partner känner för dig.

Att ta hänsyn till dig när du gör planer är också ett tecken på respekt. Om detta inte sker är det ett stort tecken på bristande respekt.

Vi menar förstås inte att partners måste tillbringa varje vaken stund tillsammans…

…men det är viktigt att ni båda är mycket medvetna om varandras närvaro.

Att se efter varandra och se till att ni båda är bekväma med planer är viktigt i ett sunt förhållande.

Om du ordnar en utekväll med dina egna vänner ska du inte känna dig skyldig… men du bör meddela din partner om det.

Gör du planer för din partners räkning? Tala med honom eller henne först! Din partner bör tala om för dig om han eller hon har anmält dig till en utekväll med arbetskamrater eller en middag med familjemedlemmar – det är en grundläggande och anständig artighet.

Att ställa in planer i sista minuten är också ett ganska stort nej när det gäller att respektera någon. Om din partner ofta gör det är det ett tecken på att han eller hon inte uppskattar dig så mycket som han eller hon borde.

En eller två gånger är förståeligt – saker och ting händer utanför vår kontroll! Men, och det är här som respekten kommer in i bilden, dessa förändringar måste kommuniceras till den andra personen.

Det gör dig inte behövande eller desperat om du vill veta vad som händer eller varför dina planer plötsligt måste ändras.

Du förväntar dig också att bli informerad om ändringar av andra planer, oavsett om det är ett möte med din chef som har ställts in eller en utekväll med vänner som har skjutits upp.

Om din partner inte anstränger sig för att låta dig veta varför han eller hon ändrar sina planer, eller om han eller hon fortsätter att göra det utan någon uppenbar anledning, tar han eller hon dig för givet genom att anta att du inte kommer att göra uppror.

2. De involverar dig inte i sitt liv och är inte intresserade av att bli involverade i ditt liv.

Det här kan tyckas vara en fånig punkt – självklart är du involverad i din partners liv.

…men är du det verkligen?

Visst, ni pratar/sms:ar hela dagen och tillbringar tid tillsammans, men är du verkligen en del av resten av deras liv?

Pratar de med dig innan de fattar beslut om sitt liv?

En del av att vara med någon är att värdera deras närvaro i ditt liv. Det innebär att du ber dem om råd, vill ha deras synpunkter på saker och ting och vänder dig till dem när du behöver stöd.

Om din partner inte gör detta går du miste om en stor del av deras liv.

Vi säger inte att du ska armbåga dig in i varje aspekt av vad din partner gör, men det är trevligt att vara informerad och uppdaterad om deras liv.

Om de inte berättar vad de gör eller inte involverar dig i saker är det ett tecken på att de tar dig för givet och kanske inte uppskattar dig på det sätt du skulle vilja.

Är de också involverade i ditt liv?

Frågar de hur det går med ditt jobb, hur det går med dina hobbies och vad som händer med dina vänner?

Visst, de behöver inte ha ingående kunskap om Oliva från receptionen och hennes relationsproblem, men de bör åtminstone känna till vilka dina vänner är!

Ett sunt förhållande innebär två oberoende personer … men det betyder inte att era liv ska vara helt åtskilda från varandra.

Om din partner gör små eller inga ansträngningar för att involvera dig i sitt liv, och drar sig undan från att vara involverad i ditt, tas du för given och de uppskattar dig inte som de borde.

Så enkelt är det.

3. De drar inte sitt strå till stacken.

Detta kan vara en knepig fråga eftersom det finns så många ”ansvarsområden” när du är tillsammans med någon.

Tänk på vad de bidrar med och hur detta står i jämförelse med vad du bidrar med.

Betalar du till exempel mer hyra och räkningar än vad de gör? Är det du som lagar mat varje kväll, trots att de är hemma? Vem gör hushållsarbetet oftare?

Visst, par får vanor och en person tar ofta hand om en viss uppgift för att de bara… gör det!

Kanske är din partner bara så van vid att du lagar mat att han eller hon tror att du tycker om det och inte ser det som ett problem.

Se till att saker och ting känns ömsesidiga på något sätt. Om din ”roll” är att laga mat varje kväll bör de ändå bidra på annat håll, genom att diska eller ta ut soporna.

Om det finns en ojämn eller orättvis fördelning av ansvarsområden måste du tänka på vad det innebär.

Det kan vara ett oskyldigt förbiseende eller så kan det vara ett tecken på att de tror att de står över dig eller att de inte behöver ”bry sig” om att hjälpa dig med saker i hemmet.

En annan fråga att ställa sig är: Stöder de dig tillräckligt känslomässigt?

Detta kan vara otroligt svårt att svara på.

För att göra det klart – du är inte ”behövande” för att du vill ha uppmärksamhet från din partner. Att vilja ha intimitet och kärlek gör dig inte klängig eller desperat.

Visst finns det vissa gränser som bör respekteras, men du ska aldrig känna att du inte har rätt till att bli omhändertagen.

Ett bra förhållande innebär att finnas där för varandra, att bry sig om varandra och att stödja din partner.

Om det känns som om det är du som ger allt detta och du inte får mycket tillbaka, tar din partner dig för givet.

4. De anstränger sig inte.

Du ska inte förvänta dig blommor och middagar med levande ljus varje kväll (även om man kan förvänta sig en insats vid speciella tillfällen!), men det hjälper när de gör små gester varje dag för att påminna dig om att du är älskad och önskad.

Tillgivenhet och uppmärksamhet är stora delar av att vara med någon och är vad du bör förvänta dig som ett minimum – och vad du förtjänar.

Tillgivenhet är inte något som alla känner sig bekväma med hela tiden, men det är en mycket viktig aspekt av relationer för många människor.

Det finns naturligtvis skäl till varför vissa människor inte är nöjda med att visa eller ta emot ömhet. Dessa ska alltid respekteras.

Med det sagt, om det inte finns några verkliga skäl bakom bristen på tillgivenhet kan det vara ett tecken på att din partner tar dig för given.

Det är inte för mycket begärt att hålla din älskade i handen då och då, eller att vilja bli kramad när du har uttryckt att du har haft en dålig dag.

Om din partner är ovillig att vara fysiskt intim med dig känns det förmodligen som om de inte bryr sig tillräckligt mycket, eller att de potentiellt skäms för att ses med dig offentligt.

Detta kanske inte är fallet, men deras beteende bör inte få dig att ens överväga att detta kan vara en förklaring!

Om du märker att du är den enda som uttrycker känslor och intimitet i ditt förhållande (och att det ofta avvisas eller avfärdas) måste du verkligen fundera på om din partner värdesätter dig eller inte.

5. De är inte trogna mot dig.

Om din partner har varit otrogen mot dig är det väldigt tydligt att de tar dig för givet.

Nu är den omedelbara lösningen för många människor att göra slut på saker och ting. Ändå vet vi att det inte alltid är så lätt att släppa taget om ett förhållande; om den person du älskar och har engagerat dig i.

Människor är otrogna av alla möjliga skäl – men inget av dem är giltigt. Om du är medveten om att din partner är otrogen mot dig och du fortfarande är tillsammans med honom eller henne måste du fråga dig varför.

Vi säger inte att sådana förhållanden inte kan fungera, för det kan de, men du måste se över varför du väljer att stanna med någon som har varit, eller är, otrogen mot dig.

Om du är gift, har barn eller har en ekonomisk koppling till dem (t.ex. ett lån, gemensamt bankkonto eller ett gemensamt ägt företag) finns det skäl att försöka reda ut saker och ting.

Om du stannar kvar hos din man, hustru eller partner för att du är rädd för att vara ensam måste du fundera över vad du gör. Det kan kännas som om du inte har något val, men du måste se saker och ting för vad de verkligen är.

Din partner känner förmodligen att han eller hon kan ”komma undan” med att vara otrogen mot dig eftersom han eller hon aldrig riktigt blir ”straffad” för det, så att säga – det finns inga konsekvenser för hans eller hennes handlingar.

I det här fallet utnyttjar de dig och din goda natur. Din partner uppskattar dig inte och respekterar dig inte och du förtjänar mycket mer än så.

Det kan fortfarande finnas mycket kärlek i den här typen av relation, men det är en destruktiv typ av kärlek och det är inte hälsosamt att stanna med någon som behandlar dig på det här sättet.

Om du tror att din partner kan vara otrogen, men inte vet säkert, är det ändå ett tecken på att du kan bli tagen för given i ditt förhållande.

Rädslan för att bli otrogen kommer från många olika håll. En del människor har blivit bedragna av sin partner tidigare och är nu oroliga för att det ska hända igen. Andra tror att deras partner kan vara otrogen på grund av djup osäkerhet eller engagemangsproblem.

Nu säger vi inte att dessa känslor inte är giltiga, för det är de, men de är inte tecken på ett sunt förhållande.

Om din partner agerar på ett sätt som tyder på att han eller hon är otrogen (är mycket hemlighetsfull och besittningsfull med sin telefon/ bärbara dator, försvinner utan förklaringar, inte svarar dig längre än normalt när han eller hon är ute osv.) är det definitivt något som är fel!

Det betyder inte att de är otrogna mot dig, men det beteendet är orättvist och skadligt.

Om du har lyft fram att detta beteende får dig att känna dig obekväm och att även om du litar på dem så får dessa handlingar dig att känna dig nervös eller osäker, borde de försöka hjälpa dig igenom detta.

De behöver inte helt ändra på vad de gör (de bör fortfarande känna att de kan umgås med kvinnliga vänner, till exempel), men de måste se att du har det svårt och samarbeta med dig för att hitta en lösning.

Om de inte gör några ansträngningar för att lindra dina känslor eller lugna dig genom att vidta åtgärder blir du utnyttjad och din partner behandlar dig inte med den respekt som du förtjänar.

6. De bidrar till eller orsakar din låga självkänsla.

Om du lider av låg självkänsla, fundera på hur den påverkas av din partner.

Det kan vara så att du kände så här tidigare, men fråga dig själv hur de hjälper dig att hantera dessa känslor, eller om de förvärrar dem.

Det kan vara så att dessa problem har uppstått under ert förhållande, och i så fall måste du verkligen fråga dig själv varför det är så.

I vissa förhållanden kan människor bli mycket territoriella eller kontrollerande, vilket kan kopplas till att de tar sin partner för givet.

Naturligtvis inser partnerna ibland detta och tar sig ur relationerna. För andra byggs dessa kontrollerande beteenden upp och det blir mycket svårt att separera från förhållandet, oavsett hur destruktivt det är.

I dessa relationer kommer den kontrollerande parten att söka sätt att förminska sin partner i ett försök att försämra dennes självkänsla och göra sin partner beroende av honom eller henne.

Vanliga sätt att göra detta är bland annat att berätta för sin partner att de är värdelösa och oattraktiva och att de aldrig kommer att hitta någon annan som älskar dem.

Eller så berättar de att ingen annan någonsin kommer att vilja ha dem och att de är värdelösa på egen hand och har tur som är älskade av sin partner.

Detta är ett fruktansvärt beteende som vissa personer använder för att fånga sin partner i förhållandet. Deras partner känner att det inte finns någon utväg och ingen annan som någonsin kommer att acceptera eller älska dem.

Detta är ett tecken på att du tas för givet i ditt förhållande och ett tecken på känslomässig misshandel som du måste hitta en väg ut ur.

7. De manipulerar dig känslomässigt.

Detta hänger samman med punkten ovan om destruktiva cykler för att förstöra självkänslan.

Om du märker att du blir känslomässigt manipulerad till saker måste du verkligen överväga om du är i rätt förhållande.

Du kanske upptäcker att du alltid måste be om ursäkt för saker du har sagt eller gjort, eller att det är du som alltid måste kompromissa.

Det kan handla om små saker, som var ni går på middag, eller det kan vara större problem som att inte kunna umgås med vissa vänner eller gå ut utan din partner.

De verkar ha kontroll över förhållandet och i viss mån även över dig.

De bestämmer sig slumpmässigt för att de inte vill vara med dig och tvingar fram ett uppbrott. De bestämmer sen också när de vill bli tillsammans med dig igen.

De låter dig sedan gissa om du är ”säker” eller inte, och de hittar sätt att hålla dig på tårna – genom att släppa antydningar om att du bör ”se upp med ditt beteende” eller ge dem ”lite utrymme”

Om det finns någon form av känslomässig manipulation i ditt förhållande måste du fråga dig själv varför du står ut med det – eller varför du är för rädd för att ta upp det som ett problem.

Detta är inte ett hälsosamt beteende och är inte alls vad du förtjänar. Det finns alltid vägar ut ur den här typen av relationer, och du kommer alltid att hitta det stöd du behöver.

8. Nivåerna av fysisk intimitet har skiftat – i vilket fall som helst.

Ett annat tecken att hålla utkik efter är en förändring i den fysiska intimiteten. Detta kan gå åt båda hållen, men det finns några saker att notera när det gäller att bli tagen för given.

Om din partner verkar vilja ha sex med dig betydligt mer, men inte ger dig någon känslomässig intimitet, kan det vara så att han eller hon utnyttjar dig.

De kanske inte är villiga att dela något med dig när det gäller känslor och tillgivenhet, vilket är ett tecken på att förhållandet inte är så hälsosamt som det borde vara.

Du ska aldrig få känna att du ”är skyldig” din partner något, särskilt inte när det gäller din sexuella relation med dem.

Om de får dig att känna att du måste ha sex med dem för att få uppmärksamhet eller tillgivenhet måste du fundera på hur saker och ting har kommit så här långt.

Din partner bör inte få dig att ifrågasätta ditt värde som person eller få dig att överväga att använda sex som en ”valuta” för känslomässig kontakt.

Du ska aldrig känna dig tvingad eller pressad till något fysiskt. Det ska vara ett sätt att dela ert band och inte ett förhandlingsobjekt för att du vill känna dig nära honom eller henne.

Om det motsatta händer och din partner inte längre engagerar sig fysiskt i dig när han eller hon en gång brukade göra det, måste du ifrågasätta varför detta kan hända.

Kommunikation är nyckeln i relationer, särskilt när det gäller sexuell intimitet eftersom det snabbt kan bli ett stort problem för vissa människor.

9. Du är inte deras prioritet.

Men de förväntar sig att vara din.

Även om du inte alltid kan vara det mest angelägna i deras liv, bör du oftast stå högst upp på deras prioriteringslista.

Om de verkar sätta andra saker och andra människor före dig regelbundet kommer det inte att kännas särskilt bra.

Kanske bryter de ett löfte som de har gett om att finnas där för dig vid en viktig familjehändelse. Eller de sviker andra åtaganden som du har haft i kalendern i evigheter.

Detta är ett tecken på att de har lagt större vikt vid något annat än vid dig och de planer ni har gjort upp tillsammans.

Stannar de oftare sent på jobbet än vad som är rimligt?

Visst kan du behöva ta det lugnt om han eller hon har en viktig deadline, men om du äter din kvällsmat ensam de flesta vardagskvällar sätter han eller hon sin karriär före er relation.

Eller hoppar de av planer med dig när en av deras vänner ringer och berättar att de har biljetter till den senaste fotbollsmatchen?

Ja, det är bra att upprätthålla starka vänskapsrelationer även när man är i ett förhållande, men om de aldrig tackar nej till att göra något utan dig måste du fråga dig varför.

Sanningen är att ett bra förhållande innebär en viss grad av uppoffring.

Om du vänder på steken och agerar på ett sådant sätt mot dem kommer de naturligtvis att bli upprörda och antingen vägra låta dig överge dem eller låta dig betala för det i efterhand.

10. De tar inte hänsyn till dina känslor.

Vi gör alla misstag från tid till annan och dessa misstag kan ibland orsaka smärta hos dem som vi påstår oss bry oss om.

Beroende på de exakta omständigheterna är dessa misstag ofta förlåtliga.

Men struntar din partner regelbundet i dina känslor?

Handlar de på ett sätt som gör dig upprörd utan att egentligen tänka på vad de gör?

Kanske skämtar de om dig inför andra. Eller så berättar de allt om sin dag för att sedan gå vidare med något annat utan att fråga om din.

De gör inte nödvändigtvis dessa saker av illvilja, men de är så insvepta i sin egen lilla värld att de knappt ägnar dina känslor en tanke.

Kanske är de naturligt frånvarande, men när man verkligen värdesätter den andra personen i ett förhållande gör man sitt bästa för att sätta sig in i deras situation och visa lite empati då och då.

Visst, det är inte lätt för vissa människor, men även om de inte kan skapa den djupare kontakten bör de åtminstone kunna tänka intellektuellt på hur du kan känna dig med tanke på deras handlingar.

11. De lyssnar inte på eller tillgodoser dina behov.

Vi har alla behov. Saker som vi vill att andra människor ska göra för oss, eller åtminstone hjälpa oss med.

I ett starkt förhållande som bygger på respekt försöker båda parter tillgodose den andres behov så gott de kan.

Det är ett bra tecken på att du tas för given när din partner inte bara inte försöker uppfylla dina behov, utan inte ens uppmärksammar när du klargör dina behov.

Det visar att de inte ser dina behov som viktiga eller värda att agera efter.

Det kan handla om känslomässiga behov, praktiska behov eller till och med fysiska behov.

Kanske försöker de inte trösta dig när du känner dig nere. Eller kanske låter de dig gå tillbaka från tågstationen sent på kvällen när de lätt skulle kunna hämta dig.

I sovrummet kanske de insisterar på de ställningar som fungerar bäst för deras njutning utan att fundera särskilt mycket på om du kan uppnå en liknande nivå av njutning.

12. De försöker inte förstå din ståndpunkt.

Par behöver inte vara överens om allting hela tiden. Åsiktsskillnader betyder inte att förhållandet är dömt och diskussioner kan till och med vara hälsosamma i viss mån.

Men det är viktigt att försöka ta hänsyn till din partners ståndpunkt, även om du tycker annorlunda.

Genom att bättre förstå varför någon tänker eller känner som han eller hon gör kan man nå sunda kompromisser som gör att båda parter känner sig nöjda med att de har blivit hörda.

Om din partner inte visar något intresse för att försöka förstå var du kommer ifrån är det ytterligare ett tecken på att han eller hon inte värdesätter eller respekterar din åsikt.

Försöker de plocka isär alla argument som du försöker framföra?

Är de ovilliga att komma överens om att vara oense och insisterar på att de har rätt ända till sista andetaget?

Om så är fallet är det inte konstigt att du inte känner dig uppskattad av din partner.

13. De ber aldrig om dina råd.

Din partner kanske inte frågar dig om råd när det gäller problem som han eller hon står inför.

De kanske kämpar vidare på egen hand eller till och med ber andra människor om input i stället för dig.

Detta kan bero på att de inte vill framstå som svaga eller oförmögna. Kanske är de inte bekväma med den sårbarhet som krävs när de ber dig, sin partner, om hjälp.

Eller så kanske de inte ser er som intellektuellt jämbördiga, och därför ser de inte hur det skulle hjälpa att be om din åsikt om något. Om du kunde komma på lösningen skulle de trots allt redan ha tänkt på det.

De saknar naturligtvis aldrig ett eller två råd till dig. De har inget emot att dela ut lektionerna, men de är inte villiga att ta emot dem.

14. De behandlar andra bättre än de behandlar dig.

Det är uppenbart att din partner behandlar sin familj, sina vänner och till och med sina kollegor bättre än vad de behandlar dig.

De visar dem den respekt som saknas i ert förhållande.

De lyssnar på andra, hjälper dem, visar sin uppskattning, uppmärksammar deras behov och beter sig generellt sett mer välvilligt mot dem.

Och du kanske inte är den enda som har upptäckt detta.

Om dina vänner och familjemedlemmar uttrycker sin oro över hur du verkar bli behandlad, måste det finnas en bra anledning.

De skulle inte lättvindigt tala illa om din partner.

15. Du känner dig helt enkelt inte uppskattad.

Något i din magkänsla säger dig att din partner inte värdesätter dig på det sätt som du skulle vilja.

Ofta vet dina känslor att något är fel innan ditt sinne identifierar problemet. Så om du har känt att något inte stämmer i ditt förhållande under en längre tid är det troligt att du har rätt.

Kanske har du försökt att prata om detta med din partner, men ingenting har förändrats.

Om du inte kan skaka av dig känslan av att du tas för given är det dags att acceptera att detta nästan säkert är fallet.


Håll dig stark

Det viktigaste att komma ihåg under allt detta är att du har ett val.

Du kan välja att hålla fast vid ditt förhållande och ta upp dessa frågor med din partner eller så kan du välja att lämna förhållandet.

Det kan finnas en giltig förklaring till vissa aspekter som vi har berört – deras sexlust kan ha minskat på grund av stress på jobbet, eller kanske pratar de inte med dig om saker och ting för att de inte vill oroa dig osv.

Öppen och ärlig kommunikation är det enda sättet för er att ta reda på vad som verkligen pågår, och ni kan sedan fatta ett beslut om hur ni ska gå vidare därifrån.

Om du är för ängslig eller rädd för att kommunicera om den här typen av frågor har du ett annat problem i och med att ditt förhållande är mycket ohälsosamt och destruktivt.

Det finns alltid vägar ut ur relationer, hur instängd du än känner dig eller hur mycket som än hänger på det, till exempel giftermål med barn. Överväg att kontakta någon av de många organisationer och välgörenhetsorganisationer som kan hjälpa dig.

Påminn dig själv om att du förtjänar ett hälsosamt förhållande som du känner dig lycklig och bekväm i.

Inget förhållande är 100 % perfekt eller perfekt 100 % av tiden, men du förtjänar att känna dig älskad och trygg.

Om du inte får det från din partner måste du bestämma om du kan arbeta på det eller om du måste gå vidare.

Du kommer att klara dig helt okej i båda fallen och du kommer att ta dig igenom det, hur stökigt uppbrottet än är, hur många tårar du än gråter och hur mycket glass det än tar dig.

Var stark och gör det som är bäst för dig.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.