17 tecken på att han inte älskar dig längre: hur man vet säkert

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Du har en dålig känsla av detta. Din pojkvän har inte varit densamma på sistone och du börjar tro att han inte älskar dig längre.

Så du är kluven.

Tudelad mellan att vilja veta om hans känslor har förändrats och att bara sticka huvudet i sanden och hoppas att om du inte ser situationen i vitögat kommer saker och ting att återgå till det som de var förut.

Du vet trots allt att om du inser att han inte älskar dig måste du göra något åt det.

Även om förmildrande omständigheter gör att vissa människor väljer att stanna kvar i kärlekslösa förhållanden, om du inte har något som binder dig till den här killen förutom din kärlek till honom, kan det vara dags att gå därifrån.

Men innan vi går före oss själva är det första steget att ta reda på om hans känslor verkligen har förändrats, eller om hans beteende kan bero på något annat.

Det här kan vara en svår läsning om du fortfarande är kär i honom, men om han har förlorat kärleken till dig så är det bättre ju tidigare du kan inse det.

Här är de viktigaste tecknen på att din pojkvän inte älskar dig längre.

1. Han intresserar sig inte för ditt liv.

Han brukade vara intresserad av din dag. Ditt arbete. Dina vänner. Din familj. Dina ambitioner och drömmar.

Ni brukade kunna prata i timmar i sträck och fortfarande ha mer att prata om.

Men på sistone verkar han helt enkelt inte vilja veta.

Han ställer inga frågor till dig, och när han väl bryr sig om att fråga hur din dag har varit lyssnar han inte riktigt och glömmer nästan alltid bort det du berättar för honom.

När du tar initiativet och börjar berätta för honom om vad som har hänt med din bästa vän eller vad din kollega sa på kontoret idag, kan du bara se i hans ögon att han inte lyssnar och att han inte tycker att ditt liv är intressant längre.

2. Han tillbringar så lite tid som möjligt med dig.

Om han inte älskar dig som han gjorde förr kommer han inte att anstränga sig för att tillbringa tid med dig.

Han kommer alltid att vara på jobbet, eller med sina vänner eller sin familj, och han kommer inte att försöka inkludera dig i sitt sociala liv.

Om ni bor tillsammans kanske han är i huset men helt i sin egen värld.

Att ha sitt eget utrymme är viktigt i alla förhållanden, men om han ständigt är fastklistrad vid sitt arbete, en tv-serie eller ett spel, och ni två inte ens äter tillsammans eller kopplar av tillsammans på kvällarna som ni brukade göra, då är det definitivt något på gång.

3. Han prioriterar inte dig.

När en man älskar dig vet du om det eftersom du är en enorm del av hans värld. Han kanske har ett hektiskt liv och andra åtaganden, men han prioriterar ändå dig i någon mån.

Om du har insett att du nu står längst ner på hans prioriteringslista efter hans arbete, vänner, familj, hobbyer och kanske till och med hans hund, så är hans känslor för dig inte vad de borde vara.

4. Han gör upp planer som inte inkluderar dig.

Det är förstås väldigt viktigt att ett par båda har sina egna intressen och vänner och inte bara låter relationen ta över.

Men han tar nu detta till nästa nivå. Han gör alltid upp planer med sina vänner och sin familj som du aldrig är med på.

Han håller sig sysselsatt på kvällar och helger så att han inte behöver vara i din närhet och tänka på eller inse att han inte älskar dig.

5. Han tar inte initiativ till kontakt.

I kärlekens första flodvåg tenderar de flesta par att prata med varandra dygnet runt. Om de inte är med varandra har de digital kontakt.

Och det är normalt att det lugnar ner sig lite när förhållandet fortskrider och ni två slappnar av i det och är mer säkra på hur den andra känner.

Men det är när han slappnar av för mycket som det kan vara ett dåligt tecken.

Om du märker att det alltid är du som tar initiativ till kontakt under dagen och föreslår telefonsamtal när ni är åtskilda, kan det vara något som inte stämmer.

6. Han är inte tillgiven.

Din pojkvän är helt enkelt inte fysiskt tillgiven mot dig längre.

Kanske var han aldrig särskilt känslig, eller så brukade han mysa med dig i sängen varje kväll, men hur som helst är han nu inte tillgiven alls.

Och han reagerar inte heller bra om du försöker visa honom ömhet, han skakar av dig, håller igen eller säger rent ut att han hellre vill att du inte gör det.

Det kan finnas andra anledningar till att killar slutar vara tillgivna mot dig, särskilt om de är stressade eller går igenom en tuff tid, men förändringar som denna är ett tydligt varningstecken på att något inte står rätt till.

7. Han är inte intresserad av sex.

Oavsett hur ert sexliv brukade se ut är det nu helt oigenkännligt. Han verkar inte vara intresserad av att ha sex med dig längre.

Sex är en otroligt intim handling, och om han inte älskar dig längre men inte har kommit till rätta med det kan han vara orolig för att den typen av intimitet ska göra att han blir helt av med det.

Kanske reagerar han om du tar initiativ till saker, men det är förmodligen ganska mekaniskt och distanserat.

Men kanske hittar han på ursäkter och hittar sätt att komma undan om du klargör att du vill få honom i säng.

Och kanske har du kämpat för att initiera saker ändå, med vetskapen om att något inte stämmer mellan er.

8. Han lägger inte märke till ditt utseende.

Han brukade älska när du klädde upp dig inför en utekväll eller berättade för dig när du strålade.

Men nu verkar han aldrig lägga märke till det. Det känns som om du skulle kunna raka av dig huvudet utan att han ens skulle kommentera det.

9. Ni har aldrig någon kvalitetstid tillsammans.

Om ett förhållande ska fungera måste ni båda arbeta för det, och det innebär att ni måste avsätta dejtkvällar eller tid då ni enbart är fokuserade på varandra, utan distraktioner.

Han kanske är villig att titta på en film med dig, eftersom ni då inte behöver prata, men det är tydligt att han försöker undvika att behöva sitta mittemot dig på en restaurang och faktiskt föra en ordentlig konversation.

10. Hans känslor ändras snabbt

Om han har insett att han inte längre älskar dig eller försöker kämpa mot det faktum är han förmodligen på en liten berg- och dalbana, och det är du som får ta emot det.

Han kommer att pendla mellan att känna att han fortfarande är kär i dig och att inse att det är något som saknas. När han känner det förstnämnda kommer han förmodligen att vara kärleksfull och tillgiven mot dig helt plötsligt.

Och när han inser det senare kommer han plötsligt att bli kall mot dig eller börja snäsa åt dig på grund av den frustration han känner.

Du kommer att kunna se att han är i en dålig sinnesstämning.

11. Han är alltid irriterad på dig.

Du kan helt enkelt inte göra något rätt längre. Han blir alltid irriterad av de minsta sakerna, och de egenheter som han brukade älska hos dig verkar bara gå honom på nerverna.

Och han bryr sig inte om att dölja sin irritation. Han gör alltid sårande kommentarer som skär dig djupt. Det kan han bara göra om han inte älskar dig längre.

12. Han pratar ner dig inför andra.

Han gör inte bara dessa anmärkningar privat. Han kritiserar också gärna dig och ditt beteende eller gör ”skämt” om dig inför andra människor, vilket slår mot ditt självförtroende.

13. Han är inte villig att göra något extra för dig.

När ni var förälskade för första gången skulle han göra i stort sett vad som helst för att göra dig lycklig. Han förutsåg dina behov och om du bad honom göra dig en tjänst var han mer än villig.

Men nu skulle han inte kunna vara mindre villig. Han får det att verka som om du ber honom om hela världen när du gör den minsta begäran, och han kan alltid komma på ursäkter för varför han inte kan eller vill hjälpa till.

14. Han vill inte kompromissa för din skull.

När du älskar någon inser du att ni båda har olika önskemål och behov och anstränger dig för att hitta en medelväg.

Men det gör han inte längre. Allt oftare är det din pojkväns sätt eller väg som gäller.

15. Han pratar inte om framtiden.

Dagarna då ni två drömde om var ni skulle kunna bo, vilka barn ni skulle kunna få eller vilka äventyr ni skulle kunna göra är över.

Han lyckas nu undvika alla samtal om framtiden, både nära och fjärran, eftersom han helt enkelt inte tror att det kommer att finnas någon längre.

16. Han vill inte arbeta på saker och ting.

Kanske har du redan försökt prata med honom om vad som har hänt i ert förhållande.

Om han fortfarande är kär i dig borde hans reaktion på din oro vara att förklara vad som orsakat hans beteende och prata om hur ni två kan arbeta igenom det.

Men om han bara stänger av och vägrar att engagera sig eller diskutera era problem är det ett ganska tydligt tecken på att han inte älskar dig längre.

17. Din magkänsla säger dig att något inte stämmer.

Okej, våra magkänslor talar inte alltid sanning, och vi kan ibland börja oroa oss för att någon inte älskar oss längre bara på grund av vår låga självkänsla.

Om han har det dåligt på jobbet eller med sin familj kan det göra att han blir distraherad och distanserad mot dig, även om det inte har något med dig att göra överhuvudtaget.

Men om det innerst inne finns något som säger dig att han har förlorat kärleken till dig, så ska du packa upp den känslan och se var den kommer ifrån.

Om det bara är din paranoia är det något du måste arbeta med.

Om du är övertygad om att det är något mer, lita på din magkänsla och fundera på nästa steg.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.