17 tekenen dat hij niet meer van je houdt: hoe je het zeker weet

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Je hebt hier een slecht gevoel over. Je vriendje is de laatste tijd niet meer hetzelfde, en je begint te denken dat hij niet meer van je houdt.

En dus ben je verscheurd.

Verscheurd tussen willen weten of zijn gevoelens veranderd zijn, en gewoon je kop in het zand steken, in de hoop dat als je de situatie niet onder ogen ziet, alles gewoon weer wordt zoals het was.

Je weet immers dat als je beseft dat hij niet van je houdt, je daar iets aan zult moeten doen.

Hoewel door verzachtende omstandigheden sommige mensen besluiten om in liefdeloze relaties te blijven, als je niets anders aan deze man hebt dan je liefde voor hem, is het misschien tijd om weg te lopen.

Maar voordat we op de zaken vooruitlopen, is de eerste stap uit te zoeken of zijn gevoelens echt veranderd zijn, of dat zijn gedrag misschien aan iets anders te wijten is.

Dit is misschien moeilijk te lezen als je nog steeds verliefd op hem bent, maar als hij niet meer verliefd op je is, hoe eerder je dat onder ogen kunt zien, hoe beter.

Hier zijn de belangrijkste tekenen dat je vriend niet meer van je houdt.

1. Hij toont geen interesse in je leven.

Vroeger was hij geĆÆnteresseerd in je dag. Je werk. Je vrienden. Je familie. Je ambities en dromen.

Vroeger kon je urenlang praten en had je nog steeds meer om over te praten.

Maar de laatste tijd lijkt hij het gewoon niet te willen weten.

Hij stelt je geen vragen, en als hij wel de moeite neemt om te vragen hoe je dag was, luistert hij niet echt en vergeet hij bijna altijd wat je hem vertelt.

Als je het initiatief neemt en hem begint te vertellen over wat er met je beste vriend is gebeurd of wat je collega vandaag op kantoor heeft gezegd, kun je gewoon in zijn ogen zien dat hij niet oplet en je leven niet meer interessant vindt.

2. Hij brengt zo weinig mogelijk tijd met je door.

Als hij niet meer van je houdt zoals vroeger, dan zal hij ook geen moeite doen om tijd met je door te brengen.

Hij zal altijd aan het werk zijn, of bij zijn vrienden, of zijn familie, en hij zal niet proberen je in zijn sociale leven te betrekken.

Als jullie samenwonen is hij misschien wel in huis, maar totaal in zijn eigen wereld.

Je eigen ruimte hebben is belangrijk in elke relatie, maar als hij voortdurend aan zijn werk, een tv-serie of een spelletje gekluisterd zit, en jullie niet eens meer samen eten of ā€™s avonds samen ontspannen zoals vroeger, dan is er zeker iets aan de hand.

3. Hij maakt van jou geen prioriteit.

Als een man van je houdt, dan weet je dat omdat je een enorm deel van zijn wereld bent. Hij heeft misschien een druk leven en andere verplichtingen, maar hij zal je toch tot op zekere hoogte prioriteit geven.

Als je je hebt gerealiseerd dat je nu onderaan zijn prioriteitenlijst staat, na zijn werk, vrienden, familie, hobbyā€™s en misschien zelfs zijn hond, dan zijn zijn gevoelens voor jou niet wat ze zouden moeten zijn.

4. Hij maakt plannen waar jij niet in voorkomt.

Het is natuurlijk heel belangrijk voor een stel om allebei hun eigen interesses en vrienden te hebben, en niet alleen de relatie de overhand te laten nemen.

Maar hij brengt dat nu naar het volgende niveau. Hij maakt altijd plannen met zijn vrienden en familie waar jij nooit deel van uitmaakt.

Hij houdt zich ā€™s avonds en in het weekend bezig, zodat hij niet bij jou in de buurt hoeft te zijn en hoeft na te denken over of onder ogen te zien dat hij niet van je houdt.

5. Hij initieert geen contact.

In de eerste bloei van de liefde hebben de meeste stellen de neiging elkaar 24/7 te spreken. Als ze niet bij elkaar zijn, hebben ze digitaal contact.

En het is normaal dat dat wat rustiger wordt naarmate de relatie vordert en jullie twee er ontspannen in komen en zekerder zijn van hoe de ander zich voelt.

Maar juist als hij zich te veel ontspant kan dat een slecht teken zijn.

Als je merkt dat jij degene bent die overdag altijd het initiatief neemt tot contact, en telefoontjes voorstelt als jullie uit elkaar zijn, dan kan er iets mis zijn.

6. Hij is niet aanhankelijk.

Je vriendje is gewoon niet meer lichamelijk aanhankelijk voor je.

Misschien was hij nooit bijzonder aanhankelijk, of misschien kroop hij elke avond tegen je aan in bed, maar hoe dan ook, nu is hij helemaal niet meer aanhankelijk.

En hij reageert ook niet goed als je probeert hem genegenheid te tonen, hij schudt je af, klampt zich vast, of zegt ronduit dat hij liever heeft dat je dat niet doet.

Er kunnen andere redenen zijn waarom jongens niet meer aanhankelijk zijn, vooral als ze gestrest zijn of een moeilijke tijd doormaken, maar veranderingen als deze zijn een duidelijk waarschuwingsteken dat er iets niet klopt.

7. Hij is niet geĆÆnteresseerd in seks.

Hoe jullie seksleven er vroeger ook uitzag, het is nu totaal onherkenbaar. Hij lijkt niet meer geĆÆnteresseerd in seks met jou.

Seks is een ongelooflijk intieme handeling, en als hij niet meer van je houdt, maar daar nog niet mee in het reine is gekomen, is hij misschien bang dat dat soort intimiteit hem helemaal van de wijs zal brengen.

Misschien reageert hij als jij het initiatief neemt, maar dat is waarschijnlijk vrij mechanisch en afstandelijk.

Maar misschien maakt hij excuses en vindt hij manieren om er onderuit te komen als je duidelijk maakt dat je hem in bed wilt krijgen.

En misschien heb je moeite om toch dingen te initiƫren, wetende dat er iets niet goed zit tussen jullie.

8. Hij merkt je uiterlijk niet op.

Vroeger vond hij het geweldig als je je opmaakte voor een avondje uit of zou hij je zeggen als je straalde.

Maar nu lijkt hij het nooit op te merken. Je hebt het gevoel dat je je hoofd zou kunnen kaalscheren en dat hij er niet eens commentaar op zou hebben.

9. Jullie hebben nooit quality time samen.

Als een relatie wil lukken, moeten jullie er allebei aan werken, en dat houdt in dat je afspraakjes opzij moet zetten of tijd waarin je uitsluitend op elkaar gericht bent, zonder afleiding.

Hij is misschien bereid om met je naar een film te kijken, omdat je dan niet hoeft te praten, maar het is duidelijk dat hij probeert te voorkomen dat hij tegenover je moet zitten in een restaurant en echt een goed gesprek moet voeren.

10. Zijn emoties veranderen snel

Als hij zich gerealiseerd heeft dat hij niet meer van je houdt of dat feit probeert te bestrijden, zit hij waarschijnlijk in een beetje een achtbaanrit, en jij bent daar de dupe van.

Hij schommelt tussen het gevoel dat hij nog steeds verliefd op je is en het besef dat er iets ontbreekt. Als hij het eerste voelt, zal hij waarschijnlijk uit het niets liefdevol en aanhankelijk tegen je zijn.

En als hij zich dan het laatste realiseert, zal hij zich plotseling koud tegen je keren, of je afsnauwen uit de frustratie die hij voelt.

Je kunt dan zien dat hij in een slechte stemming is.

11. Hij ergert zich altijd aan je.

Je kunt gewoon niets meer goed doen. Hij raakt altijd geĆÆrriteerd door de kleinste dingen, en de eigenaardigheden die hij vroeger zo leuk vond aan jou lijken hem gewoon op de zenuwen te werken.

En, hij doet geen moeite om zijn ergernis te verbergen. Hij maakt altijd kwetsende opmerkingen die je diep snijden. Dat zou hij alleen echt kunnen doen als hij niet meer van je hield.

12. Hij praat je neer waar anderen bij zijn.

Hij maakt deze opmerkingen niet alleen onder vier ogen. Hij bekritiseert jou en je gedrag ook graag of maakt ā€˜grapjesā€™ over je waar andere mensen bij zijn, waardoor je zelfvertrouwen een flinke knauw krijgt.

13. Hij is niet bereid voor je uit de weg te gaan.

Toen jullie voor het eerst verliefd waren, zou hij vrijwel alles doen om je gelukkig te maken. Hij anticipeerde op je behoeften, en als je hem vroeg je een plezier te doen was hij meer dan bereid.

Maar nu kan hij niet minder gewillig zijn. Hij laat het lijken alsof je hem om de hele wereld vraagt als je het kleinste verzoek doet, en hij is altijd in staat excuses te verzinnen waarom hij niet kan of wil helpen.

14. Hij wil geen compromissen sluiten voor jou.

Als je van iemand houdt, erken je dat jullie allebei verschillende wensen en behoeften hebben en doe je moeite om een middenweg te vinden.

Maar dat doet hij niet meer. In toenemende mate is het je vriendje zijn weg of de snelweg.

15. Hij praat niet over de toekomst.

De dagen dat jullie samen droomden over waar jullie zouden kunnen wonen, welke kinderen jullie zouden kunnen krijgen, of welke avonturen jullie zouden kunnen beleven, zijn voorbij.

Hij weet nu elk gesprek over de toekomst, zowel dichtbij als ver weg, uit de weg te gaan, omdat hij gewoon niet meer gelooft dat die er zal zijn.

16. Hij wil niet aan dingen werken.

Misschien heb je al geprobeerd met hem te praten over wat er in jullie relatie aan de hand is.

Als hij nog steeds verliefd op je is, dan zou zijn reactie op jouw zorgen moeten zijn dat hij uitlegt wat de oorzaak is van zijn gedrag en dat hij praat over hoe jullie er samen aan kunnen werken.

Maar als hij zich gewoon afsluit en weigert in gesprek te gaan of jullie problemen te bespreken, dan is dat een duidelijk teken dat hij niet meer van je houdt.

17. Je gevoel zegt je dat er iets niet klopt.

OkƩ, dus ons gevoel vertelt ons niet altijd de waarheid, en we kunnen ons soms zorgen gaan maken dat iemand niet meer van ons houdt, alleen vanwege ons lage zelfbeeld.

Als hij een slechte tijd heeft op zijn werk of met zijn familie, dan kan dat ertoe leiden dat hij afgeleid en afstandelijk is tegenover jou, zelfs als het helemaal niets met jou te maken heeft.

Maar als er diep van binnen iets is dat je vertelt dat hij niet meer verliefd op je is, pak dat gevoel dan uit en kijk waar het vandaan komt.

Als het gewoon je paranoia is, dan is dat iets waar je aan moet werken.

Als je ervan overtuigd bent dat het iets meer is, vertrouw dan op je gevoel en denk na over je volgende stap.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.