15 stadier av att gå från vänner till älskare (+ 10 tips för att få det att fungera)

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Några av de bästa kärlekshistorierna har börjat som enkla vänskapsrelationer.

Att övergå från vänner till älskare är en underbar upplevelse. Förhållandet har stor potential eftersom ni redan bryr er om varandra.

Men när bästa vänner blir mer än så finns det vissa risker som du bör tänka på. När ni går igenom stegen för att bli ett par kan en av er eller båda inse att det inte är vad ni vill.

Om ni å andra sidan båda vill vara mer än bara vänner har ni en bra start. Du kan fortfarande behöva några tips för att gå från vänner till älskare och du kommer att läsa om dem längre fram i artikeln.

Just nu ska vi fokusera på några stadier som ni förmodligen kommer att gå igenom när ni går från vänner till partners.

15 steg du kommer att gå igenom när du övergår från vänner till älskare

Alla kärlekshistorier börjar på ett liknande sätt: pojke möter flicka, pojke och flicka blir förälskade.

Men vad händer om pojken och flickan blir vänner först? Jo, de kommer sannolikt att gå igenom följande stadier innan de blir ett par.

Att inse att du är kär i din vän kan vara förvirrande. Men det är också en härlig upplevelse som kan leda till sann kärlek.

Här är hur det sannolikt kommer att gå till:

1. Ni börjar prata oftare och tillbringar mer tid tillsammans.

Ni är vänner, så ni brukar sms:a, ringa varandra och umgås.

Men inte så här mycket.

Om ni börjar bli mer än vänner är det troligt att ni pratar oftare och tillbringar mer tid tillsammans.

Era samtal kommer att vara långa och meningsfulla. Du kommer att känna att du har en djup kontakt med din vän. Denna koppling kan vara det som först visar att ert förhållande inte är rent platoniskt.

Du kommer att njuta av att dela saker med dem och låta dem vara en del av ditt liv. När ni tillbringar tid tillsammans kommer ni inte bara att umgås. Det kommer att kännas mer som att ni verkligen dejtar även om ni fortfarande bara är vänner.

Jämför hur ofta ni hade kontakt tidigare med hur ofta ni har kontakt nu. Försök också att lägga märke till hur mycket tid ni två tillbringar med andra vänner. Jämför det med hur ofta ni tillbringar tid tillsammans och hur länge.

Det är troligt att du tillbringar mycket mer tid med din speciella vän än med andra vänner om du är på väg mot en relation med honom eller henne.

2. Du upplever svartsjuka helt plötsligt.

När ni bara var vänner störde det dig inte när din vän pratade om sitt ex eller ett romantiskt intresse. Nu känner du dig plötsligt svartsjuk på deras eventuella framtida partner.

Du gillar inte att de pratar med medlemmar av det kön de föredrar. Du känner dig obekväm när de pratar om andra personer som de kanske gillar.

Kanske känner de på samma sätt för dig. De tycker inte om när du ger uppmärksamhet åt andra personer av ditt föredragna kön. De blir svartsjuka när du pratar om ditt ex.

Svartsjuka är en annan av de tidiga indikatorerna på att dina känslor för din vän har slutat vara bara vänskapliga.

Du vill inte visualisera din vän med någon annan eftersom du vill vara mer än vänner med dem. Kanske vill de inte heller bara vara din vän. Om så är fallet är ni på väg mot ett romantiskt förhållande.

3. Oskyldiga beröringar känns annorlunda på något sätt.

När ert förhållande slutar att vara platoniskt vet era kroppar det redan innan ni gör det. Det kommer alltså att finnas kroppsspråkliga tecken som visar att något har förändrats.

Din väns oskyldiga beröringar kommer att kännas annorlunda på något sätt. Du kommer att veta att de inte bara är vänliga eller åtminstone att du inte vill att de ska vara bara vänliga. Det är troligt att ni kommer att ägna er åt fysisk beröring mycket oftare än tidigare.

Det kommer att vara tydligt att din vän är speciell för dig. När allt kommer omkring engagerar du dig inte i fysisk beröring så mycket med andra vänner.

Ni kommer förmodligen att försöka sitta eller stå närmare varandra och känna ett behov av att röra vid varandra oftare än tidigare. Sättet ni tittar på varandra på kan också avslöja de dolda önskningar ni delar.

Du kommer att känna att din vän vill ha dig när hen har intensiv ögonkontakt och försiktigt rör vid dig.

4. Du behandlar dem annorlunda än andra vänner.

Om ni bara är vänner behandlar du dem som vilken annan vän som helst. Men de är inte längre bara en vän för dig, och det kommer att vara tydligt att du behandlar dem annorlunda.

Kanske tillbringar du inte lika mycket tid med andra vänner, du rör dem inte lika ofta eller pratar inte lika mycket om dem. Du är definitivt inte svartsjuk när någon av dina andra vänner pratar med någon attraktiv person.

Sättet du och din vän behandlar varandra kommer att förändras när ni blir mer än vänner. Ni kommer att ge varandra mer uppmärksamhet och göra varandra till en prioritet. Du kommer att vilja prata med dem hela tiden, och när du inte pratar med dem kommer du att prata om dem.

I grund och botten kommer ni att visa alla normala tecken på att bli förälskade även om ni fortfarande försöker agera som vänner. Oftast kommer andra människor att märka detta mycket tidigare än du, men mer om det senare.

5. Ni börjar flirta.

Självklart kommer ni att börja flirta innan ni går från vänner till att dejta. Ni ger varandra komplimanger och har subtil ögonkontakt. Ni kanske till och med skämtar om att ni är ett par eller retas med varandra om att ni gillar varandra.

Er flirt kan till och med verka harmlös som om det bara är vänligt retande, men det är det förmodligen inte. Vänner ger varandra komplimanger, men du kan se när det är en vänlig komplimang och när någon stöter på dig.

Även om du inte kan sätta fingret på exakt vad som gjorde det annorlunda, vet du att din vän flörtar med dig. Och du kommer att flirta tillbaka, men ni två kommer förmodligen fortfarande att vara rädda för att det bara är vänligt retande.

Det tar tid innan oskyldig flirt mellan vänner blir till något allvarligt. Återigen kommer människor i din omgivning förmodligen att inse att ni kommer att bli ihop tidigare än du själv blir medveten om det.

6. Du upplever lust.

Den största skillnaden mellan vänner och älskare är lusten.

Du kommer att ha sexlust för din vän i form av känslor av lust. När detta händer är ni definitivt på väg att bli mer än bara vänner.

Om din vän är sexuellt attraherad av dig kommer det att synas i deras kroppsspråk och hur de agerar runt dig. Så om det verkar som om det finns en outtalad sexuell spänning i luften när ni kommer nära varandra är ni inte bara vänner.

Det är viktigt att notera här att detta är det steg där övergången slutar för vissa vänner. Istället för att bli ett par agerar de på sina lustfyllda känslor och blir vänner med förmåner istället.

Om det är vad ni båda verkligen vill är det inget fel med att ha ett sådant förhållande. Men om du vill ha något verkligt och seriöst med din vän är det bättre att undvika att bara bli vänner med förmåner. Du kan göra detta genom att ta det långsamt med dem, men mer om det senare.

7. Ni hittar sätt att vara ensamma tillsammans.

Vänner umgås ofta i grupper. Men du och din vän hittar nu alla möjliga ursäkter för att vara ensamma tillsammans.

Även när ni är tillsammans med en grupp vänner sitter ni nära varandra och lämnar för att vara ensamma tillsammans. Kanske ber din vän dig att gå på en promenad när ni är på en fest, eller så lägger han eller hon helt enkelt all sin uppmärksamhet på dig. Om ni inte kan vara ensamma tillsammans kommer ni förmodligen att fokusera mer på varandra än på någon av de andra vännerna som är närvarande.

När du planerar tider för att träffas försöker du också få lite ensamtid bort från andra människor. Kanske umgås ni hemma hos dem, de kommer till dig eller så åker ni någonstans där ni kan ha avskildhet och ensamtid tillsammans.

Allt detta tyder på att ni går igenom ett av stegen för att omvandla er vänskap till ett förhållande.

8. Du sätter dem i första hand.

Din vän är din högsta prioritet och det är tydligt att ingen annan är lika viktig för dig som hen.

Du ändrar dina planer för att passa in i deras schema, du ignorerar andra vänner för att träffa dem och du struntar i att arbeta för att hjälpa dem. Du finns alltid där för att hjälpa dem när de behöver en hjälpande hand eller bara för att lyssna på dem när de pratar om sina problem.

När de vill träffa dig struntar du i allt annat för att vara med dem. I grund och botten gör du allt du kan för att vara med dem så mycket som möjligt och göra dem lyckliga.

De har blivit din högsta prioritet, till skillnad från alla dina andra vänner. Detta är ett tydligt tecken på att dina känslor för dem inte bara är vänskapliga. Om de också sätter dig i första rummet känner de förmodligen samma sak för dig.

9. Ni ger varandra söta smeknamn.

Vänner kan ha smeknamn för varandra, men de är oftast något fånigt. När din vän börjar kalla dig ”sötnos” kanske relationen inte är så platonisk.

Smeknamn är ett bra sätt att uttrycka tillgivenhet, och par använder dem hela tiden. Vänner – inte så mycket. När du och din vän börjar kalla varandra söta smeknamn vill ni förmodligen bli något mer.

Din vän kanske till och med ger dig ett speciellt smeknamn som hänvisar till ett internt skämt. Om ni har namn för varandra som ingen annan förstår eller ens känner till har ni en djup kontakt. Om dessa namn också är något som vanligtvis är reserverat för par kan ni lika gärna redan vara tillsammans.

10. Ni pratar oftare om varandra.

Varje konversation leder på något sätt till att du nämner din vän. Deras namn dyker upp i slumpmässiga samtal som inte ens har något med dem att göra.

Det känns som om du måste göra dessa referenser eftersom din vän ständigt är i dina tankar. Du kan inte sluta tänka på dem. Kanske kommer du till och med på dig själv med att dagdrömma om att vara med dem.

Dessutom vet du exakt vad de gör när som helst under dagen. De behöver inte ens hålla dig informerad eftersom du känner dem och tänker på dem så mycket.

När du inte vet vad de gör tänker du på det och känner dig frestad att fråga dem. Om någon finns i dina tankar dygnet runt blir du förälskad i honom eller henne, även om han eller hon bara är en vän för tillfället.

11. Du känner dig annorlunda i deras närhet.

Plötsligt känns det annorlunda att vara i närheten av din vän än tidigare. Du blir nervös och obekväm i deras närhet och det finns spänning i luften.

Du känner ett behov av att imponera på dem som om du skulle göra det på någon som du dejtar. Du bryr dig mycket om vad de tycker om dig och du känner dig lustfylld när de är nära dig.

Om de också beter sig annorlunda i din närhet kan det vara så att de känner på samma sätt. Något har förändrats. Det är förmodligen de romantiska känslor som har uppstått i ditt platoniska förhållande.

När något sådant här händer kan du känna det och luften runt dig känns annorlunda. Du vet att det beror på att ni inte längre bara är vänner.

12. Era gemensamma vänner börjar märka det.

När saker och ting förändras mellan dig och din vän kommer dina andra vänner att kunna känna det redan innan du gör det.

Det är inte bara så att de märker att något är på gång – de kommer inte att tveka att ta upp det. Dina vänner kommer förmodligen att retas med er två eller försöka förklara hur ni uppenbarligen är attraherade av varandra. De kanske anstränger sig för att se till att ni sitter bredvid varandra när ni umgås i en grupp. De kommer troligen att göra andra saker bara för att få er två att äntligen bli ihop.

Vänner gillar att hjälpa sina vänner att inleda relationer, oavsett om det är med andra människor eller med varandra. När de ser att två av deras vänner utvecklar känslor för varandra gör de sitt bästa för att få dem att agera på det.

13. Du oroar dig för att förlora din vänskap och känner dig förvirrad.

När det står klart för dig att dina känslor för din vän inte bara är vänskapliga kan du känna dig förvirrad eller till och med orolig.

Kommer du att förlora din vän genom att inleda ett förhållande? Är det bättre att ni förblir vänner om du vill behålla dem i ditt liv för alltid? Vad händer om ni inleder ett förhållande och gör slut? Du kanske oroar dig för alla dessa saker innan du agerar på dina känslor.

Känslorna i sig själva kan få dig att känna dig förvirrad. Det är konstigt när du plötsligt ser någon annorlunda. Du är så van att se dem som en vän att det känns konstigt att plötsligt se dem som en potentiell partner.

Ska du agera på dina känslor? Känner de på samma sätt för dig? Vad händer om de vill förbli bara vänner? Den här övergången kommer att vara förvirrande för dig innan du bestämmer dig för att det är värt risken att vara tillsammans med någon du gillar.

14. Du är redo att ta risken.

Efter att ha varit förvirrad ett tag kommer du att komma fram till att det är värt risken att vara med din vän. Du kommer att vara redo att riskera att förlora dem som vän för att få dem som partner.

Detta är en bra sak. Du kan trots allt inte gå tillbaka till att bara vara vänner nu när du har blivit kär i dem. Om ni i stället blir partners förlorar ni ingenting, ni vinner bara.

Kärlek är alltid värd risken, och när du älskar din vän har förhållandet stor potential. De är din vän, så de bryr sig redan om dig. Ni är redan ett team så nu är allt som återstår att införa romantiska känslor i ert befintliga förhållande.

15. Ni går ut på en riktig dejt.

Självklart är det sista steget i övergången från vänner till älskare att gå ut på en riktig, romantisk dejt. Detta kanske inte är så uppenbart dock. Om ingen använder ordet ”dejt” kommer du att undra om det är en dejt eller om det bara är vänner som umgås. Var inte rädd för att fråga om du är osäker!

Om er dejt är romantisk är det definitivt en dejt. Det är ett perfekt tillfälle att berätta om dina känslor och bli ett par. När ni till slut blir ihop – då är det slut – ni är inte längre bara vänner. Ni är mycket mer än vänner.

Och eftersom ert förhållande började som en vänskap har det stor potential och kommer sannolikt att bli framgångsrikt.


10 tips när du går från vänner till dejtande

Kan vänner bli älskare? Ja, det kan de. När de nödvändiga känslorna finns och tidpunkten är rätt är det absolut möjligt att en vänskap förvandlas till ett förhållande.

Medan ni förvandlas från kompisar till själsfränder kan ni använda några tips för att se till att er relation fungerar.

Det viktiga är att detta är vad ni båda vill och att ni inte rusar in i det. Fortsätt läsa för att lära dig om dessa och många fler tips för när du går från vänskap till relation.

1. Se till att ni båda vill ha samma saker.

Den viktigaste delen av allt detta är att ni är på samma sida. Din vän ska känna samma sak för dig som du gör för honom eller henne.

Om ni båda vill vara mer än vänner är det inget som hindrar er från att inleda ett förhållande. Men om bara en av er driver på så kommer det inte att fungera.

Se till att ni båda vill detta innan ni blir mer än vänner. När bara en av er verkligen vill det är det troligt att ni hamnar i ett ensidigt förhållande.

Att förlora din vän genom att bli partner är värt risken, men bara om ni båda vill samma sak. Du kan leta efter tecken på att din vän också faller för dig eller till och med fråga dem direkt. Se till att göra det innan du inleder något mer än vänskap.

2. Känn till riskerna.

Vilka är riskerna med att bli mer än bara vänner? Självklart finns det en risk att de inte känner samma sak för dig, men du vet förmodligen redan att de gör det.

Den största risken du har att göra med är att förlora dem som vän om ert förhållande inte fungerar. Om ni gör slut är det troligt att saker och ting kommer att vara besvärliga i din sociala cirkel åtminstone ett tag.

Är det värt risken? Tja, om du är kär i din vän är de redan inte bara en vän för dig. Din vänskap kan egentligen inte gå förlorad när den redan har vuxit till något mer.

Ni kan vårda den relationen eller få lite distans för att kunna gå tillbaka till att vara vänner. Men när din vän redan är en förälskelse är det inte troligt att han eller hon bara blir en vän igen. Så du kan bara vinna något, inte förlora det.

3. Skynda dig inte med saker och ting.

Även om dina känslor kan vara plötsliga, starka och intensiva, bör inte ditt förhållande vara det.

Rusa inte in i ett förhållande med din vän så fort du börjar få romantiska känslor för honom eller henne. Ge det lite tid och bearbeta dina känslor. Låt saker och ting utvecklas naturligt och gå i sin egen takt.

Försök aldrig att pressa din vän att vara med dig. Tillbringa tid med dem och ta dig tid att lära känna dem ännu bättre.

Anslut dig på ett känslomässigt plan innan du introducerar fysisk intimitet i ert förhållande. Annars riskerar ni att bli vänner med förmåner i stället för partners.

Ta det långsamt som om du skulle göra med någon annan som du precis börjat dejta. De är inte på väg någonstans och det finns gott om tid för er två att agera på era nyfunna känslor.

Ha tålamod eftersom kemi och känslor inte räcker för att få ert förhållande att fungera.

4. Förbli vänner även när ni är älskare.

När ni var vänner hade ni förmodligen mycket roligt tillsammans. Ni gick ut, såg filmer, festade och gick på restaurang. Kanske ägnade ni er åt samma hobby eller idrottsaktivitet.

Vad ni än gjorde när ni var vänner ska det inte sluta när ni blir ett par. Håll saker och ting roliga och spännande på samma sätt som när ni bara umgicks.

Att vara i ett förhållande kan sätta extra press på dig, men försök att vara lika bekymmersfri som ni var. Fortsätt att känna dig bekväm i närheten av varandra. Var dig själv i deras närhet, var ärlig mot dem och tveka inte att vara lekfull och skämta.

Kom ihåg att ni inte slutade vara vänner. Ni är nu också partners, men ni bör fortfarande vara vänner också.

5. Bli inte för bekväm i förhållandet.

Ni bör känna er bekväma med varandra när ni är tillsammans. Ni bör dock inte bli alltför bekväma.

När ni var vänner kan det ha varit okej att träffa dem utan att anstränga er för att se bra ut. Nu när ni dejtar ska du agera på samma sätt som du gjorde med någon av dina tidigare partners. Lägg ner kraft på att imponera på varandra nu när ni är mer än vänner.

Om ni istället fortfarande beter er som vänner kan det hända att ni återgår till att vara just det. Ni ska vara vänner, men inte bara det. Se till att agera på samma sätt som ni skulle göra om ni dejtade någon annan.

Att vara vänner krävde inte mycket ansträngning, men ett romantiskt förhållande gör det, så tänk på det. Var villig att göra en extra insats för dem och anstränga dig för att få saker och ting att fungera.

6. Gå på riktiga, romantiska dejter.

Det kan kännas konstigt att vara kärleksfull med din vän, även om du nu dejtar honom eller henne. Du kanske frestas att bara titta på film och umgås som ni gjorde när ni bara var vänner.

Gör det inte.

Gör en ansträngning för att gå på riktiga dejter och gör dem romantiska. En middag med levande ljus skapar den perfekta stämningen för att bygga upp känslomässig intimitet. Intimitet är vad du bör fokusera på nu.

Dina dejter behöver inte vara sexuella eller sluta med sex. Se bara till att de är romantiska och arbeta mer med känslomässig än fysisk intimitet för tillfället.

Anslut dig på en djupare nivå än du någonsin gjort tidigare, och tveka inte att bli kärleksfull. Ni är inte kompisar längre, ni är partners, så agera så för att inte fastna i vänskapszonen. Se till att ni verkligen dejtar och inte bara umgås.

7. Var ärlig men berätta inte allt du skulle berätta för en vän.

Din vän känner redan ditt riktiga jag, så du kan vara ärlig mot dem om dina känslor. Visa din sanna sida och öppna dig för dem.

Tänk dock på att de inte längre bara är en vän. Prata inte med dem på samma sätt som du skulle prata med en vän. Även om du bör vara ärlig mot din partner berättar du inte samma saker som du berättar för dina vänner för någon du dejtar.

Alltför personliga och till och med grova detaljer om dig själv är något du bara delar med vänner. Du kan till exempel berätta för din vän att du inte har rakat dig på en månad, men det är definitivt inte något du skulle berätta för någon du dejtar. Anpassa dina samtal till din relationsstatus.

8. Låt gemensamma vänner få veta att ni dejtar.

Ditt förhållande kan vara privat när det precis har börjat, men håll inte dina andra vänner i mörkret länge. Låt dem veta att ni dejtar när ni båda är säkra på att det är vad ni vill.

Du har ingen anledning att dölja det för dem, och saker och ting kan bli besvärliga om du gör det. Dina vänner kommer förmodligen att heja på dig och vara glada över att ni är tillsammans. Så det är verkligen ingen skada att berätta för dem.

Att hålla ert förhållande hemligt för dem kommer bara att tvinga er att agera som vänner igen. Ni är inte bara det längre, och ni bör undvika att gå tillbaka till hur det var förr.

Arbeta mot en framtid tillsammans och se inte tillbaka till den tid då det inte var en möjlighet.

9. Bli inte vänner med förmåner.

Att bli partners efter att ha varit vänner är riskabelt, men att bli vänner med förmåner är ännu mer riskabelt.

Det är mycket troligt att en av er kommer att utveckla djupare känslor för den andra vid någon tidpunkt. En av er kanske träffar någon annan och bestämmer sig för att han eller hon vill ha en riktig relation med denne.

Vissa människor får det att fungera, men de som gör det går så småningom från vänner med förmåner till ett förhållande. I de flesta situationer är det bäst att hoppa över förmånerna och gå direkt till att bli ett engagerat par om det är det du vill. Om inte är det kanske bäst att bara förbli vänner.

10. Använd de saker du vet om dem.

Eftersom du var vän med den här personen vet du förmodligen en hel del om dem och deras förflutna. Du kan använda denna information nu när du dejtar dem.

Du kanske till exempel vet att deras före detta partner ljög för dem och svek deras förtroende. Du kan notera detta och vara öppen med dem så mycket som möjligt.

Kom ihåg alla deras triggers och se till att använda kunskapen för att göra er relation bättre. Behandla dem med empati och hänsyn samtidigt som du har i åtanke de saker som de redan har delat med dig.

Du vet förmodligen redan vilken typ av relation de sökte efter. Låt dem få den relationen med dig och gör dem lyckliga.

Att gå från vänner till älskare kan vara rörigt, men det behöver inte vara det. Så länge ni båda är på samma sida och följer de här tipsen är det troligt att ni får ett lyckat förhållande!

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.