15 stadia van van vrienden naar geliefden gaan (+ 10 tips om het te laten werken)

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Sommige van de beste liefdesverhalen zijn begonnen als eenvoudige vriendschappen.

De overgang van vrienden naar geliefden is een prachtige ervaring. De relatie heeft een groot potentieel omdat je al om elkaar geeft.

Wanneer beste vrienden echter meer worden dan dat, zijn er enkele risico’s aan verbonden die je in gedachten moet houden. Als je de fasen doorloopt waarin je een stel wordt, kan een van jullie of beiden zich realiseren dat het niet is wat je wilt.

Aan de andere kant, als jullie allebei wel meer willen zijn dan alleen vrienden, dan hebben jullie een goede start gemaakt. Je kunt nog wel wat tips gebruiken om van vrienden naar geliefden te gaan en die lees je verderop in het artikel.

Laten we ons nu concentreren op enkele stadia die je waarschijnlijk zult doorlopen als je van vrienden naar partners gaat.

15 Stadia die je doormaakt bij de overgang van vrienden naar geliefden

Alle liefdesverhalen beginnen op dezelfde manier: jongen ontmoet meisje, jongen en meisje worden verliefd.

Maar wat als de jongen en het meisje eerst vrienden worden? Nou, dan zullen ze waarschijnlijk de volgende stadia doorlopen voordat ze een stel worden.

Je realiseren dat je geilt op je vriend kan verwarrend zijn. Maar het is ook een mooie ervaring die kan leiden tot ware liefde.

Dit is hoe het waarschijnlijk zal gaan:

1. Je begint vaker te praten en meer tijd samen door te brengen.

Jullie zijn vrienden, dus vroeger sms’te, belden jullie elkaar en trokken jullie samen op.

Maar niet zoveel.

Als jullie meer dan vrienden beginnen te worden, zullen jullie waarschijnlijk vaker praten en meer tijd samen doorbrengen.

Jullie gesprekken zullen lang en zinvol zijn. Je zult het gevoel hebben dat je een diepe band met je vriend hebt. Deze band is misschien wat voor het eerst aangeeft dat jullie relatie niet louter platonisch is.

Je zult ervan genieten om dingen met hem of haar te delen en hem of haar een deel van je leven te laten zijn. Wanneer jullie samen tijd doorbrengen, zullen jullie niet simpelweg rondhangen. Het zal meer voelen alsof je echt aan het daten bent, ook al ben je nog steeds gewoon vrienden.

Vergelijk hoe vaak je vroeger contact had met hoe vaak je nu contact hebt. Probeer ook op te merken hoeveel tijd jullie beiden doorbrengen met andere vrienden. Vergelijk het met hoe vaak jullie samen tijd doorbrengen en hoe lang.

Je zult waarschijnlijk veel meer tijd doorbrengen met je speciale vriend dan met andere vrienden als je afstevent op een relatie met hem of haar.

2. Je ervaart plotseling jaloezie.

Toen jullie nog gewoon vrienden waren, stoorde het je niet als je vriend over zijn ex of een romantische interesse praatte. Nu voel je je plotseling jaloers op hun mogelijke toekomstige partners.

Je vindt het niet leuk als ze praten met leden van hun voorkeursgeslacht. Je voelt je ongemakkelijk als ze praten over andere mensen die ze misschien leuk vinden.

Misschien voelen ze hetzelfde voor jou. Ze vinden het niet leuk als je aandacht geeft aan andere mensen van jouw voorkeursgeslacht. Ze worden jaloers als je over je ex praat.

Jaloezie is een van de andere vroege indicatoren dat je gevoelens voor je vriend niet meer alleen vriendschappelijk zijn.

Je wilt je vriend niet visualiseren met iemand anders, omdat je meer dan vrienden met hem of haar wilt zijn. Misschien willen ze ook niet alleen jouw vriend zijn. Als dat zo is, ben je op weg naar een romantische relatie.

3. Onschuldige aanrakingen voelen op de een of andere manier anders.

Wanneer jullie relatie ophoudt platonisch te zijn, weten jullie lichamen dat al voordat jullie het weten. Er zullen dus lichaamstaaltekens zijn die laten zien dat er iets veranderd is.

De onschuldige aanrakingen van je vriend zullen op de een of andere manier anders aanvoelen. Je zult weten dat ze niet alleen maar vriendelijk zijn, of in ieder geval dat je niet wilt dat ze alleen maar vriendelijk zijn. Je zult waarschijnlijk veel vaker fysieke aanrakingen doen dan voorheen.

Het zal duidelijk zijn dat je vriend(in) bijzonder voor je is. Met andere vrienden doe je immers niet zo vaak aan fysieke aanraking.

Je zult waarschijnlijk proberen dichter bij elkaar te gaan zitten of staan en de behoefte voelen om elkaar vaker aan te raken dan vroeger. De manier waarop jullie naar elkaar kijken kan ook de verborgen verlangens onthullen die jullie delen.

Je voelt dat je vriend je wil als hij intens oogcontact maakt en je zachtjes aanraakt.

4. Je behandelt ze anders dan andere vrienden.

Als jullie gewoon vrienden zijn, behandel je hen zoals elke andere vriend. Maar ze zijn niet meer gewoon een vriend voor je, en het zal duidelijk zijn dat je ze anders behandelt.

Misschien breng je minder tijd door met andere vrienden, raak je ze minder vaak aan, of praat je minder over ze. Je bent zeker niet jaloers als een van je andere vrienden met een aantrekkelijk iemand praat.

De manier waarop jij en je vriend met elkaar omgaan zal veranderen als jullie meer dan vrienden worden. Je zult elkaar meer aandacht geven en van elkaar een prioriteit maken. Je zult de hele tijd met ze willen praten, en als je niet met ze praat, zul je over ze praten.

In principe zul je alle normale tekenen van verliefdheid vertonen, ook al probeer je je nog steeds als vrienden te gedragen. Meestal zullen andere mensen dit veel eerder opmerken dan jij, maar daarover later meer.

5. Je begint te flirten.

Vanzelfsprekend zul je beginnen te flirten voordat je van vrienden naar verkering gaat. Jullie zullen elkaar complimenten geven en subtiel oogcontact maken. Jullie kunnen zelfs grapjes maken over het feit dat jullie een stel zijn of elkaar plagen dat jullie elkaar leuk vinden.

Jullie flirten lijkt misschien zelfs onschuldig alsof het gewoon vriendelijk plagen is, maar dat is het waarschijnlijk niet. Vrienden geven elkaar complimenten, maar je kunt zien wanneer het een vriendelijk compliment is en wanneer iemand je aan het versieren is.

Zelfs als je je vinger niet kunt leggen op wat het precies anders maakte, zul je weten dat je vriend met je flirt. En jij zult terug flirten, maar jullie twee zullen waarschijnlijk nog steeds bang zijn dat het gewoon vriendelijk plagen is.

Het kost tijd voordat onschuldig flirten tussen vrienden verandert in iets serieus. Nogmaals, de mensen om je heen zullen waarschijnlijk eerder doorhebben dat jullie elkaar aan de haak slaan dan dat jij je daarvan bewust wordt.

6. Je ervaart lust.

Wat het grootste verschil maakt tussen vrienden en geliefden is lust.

Je krijgt de hots voor je vriend in de vorm van lustgevoelens. Als dit gebeurt, zijn jullie zeker op weg om meer te worden dan alleen vrienden.

Als je vriend zich seksueel tot je aangetrokken voelt, zal dat te zien zijn aan zijn lichaamstaal en de manier waarop hij zich om je heen gedraagt. Dus, als het lijkt alsof er een onuitgesproken seksuele spanning in de lucht hangt wanneer jullie bij elkaar in de buurt komen, dan zijn jullie niet alleen vrienden.

Het is belangrijk hier op te merken dat dit het stadium is waarin de overgang voor sommige vrienden eindigt. In plaats van een stel te worden, handelen ze naar hun wellustige gevoelens en worden in plaats daarvan vrienden met voordelen.

Als dat is wat jullie beiden echt willen, is er niets mis met zo’n relatie. Als je echter iets echts en serieus met je vriend wilt hebben, is het beter om te voorkomen dat je slechts vrienden met voordelen wordt. Dit kun je doen door het rustig aan te doen met hem of haar, maar daarover later meer.

7. Je vindt manieren om samen alleen te zijn.

Vrienden gaan vaak in groepsverband met elkaar om. Maar jij en je vriend vinden nu allerlei excuses om samen alleen te zijn.

Zelfs als je met een groep vrienden bent, zit je dicht bij elkaar en ga je weg om samen alleen te zijn. Misschien vraagt je vriend of je een wandeling wilt maken als je op een feestje bent, of legt hij of zij gewoon al zijn of haar aandacht op jou. Als je niet samen alleen kunt zijn, richt je je waarschijnlijk meer op elkaar dan op een van de andere aanwezige vrienden.

Bij het plannen van tijden om elkaar te ontmoeten, probeer je ook wat tijd alleen te krijgen, weg van andere mensen. Misschien hang je bij hen thuis rond, komen ze naar de jouwe, of ga je ergens heen waar je privacy en alleen tijd samen hebt.

Dit alles wijst erop dat je een van de stadia doormaakt om van je vriendschap een relatie te maken.

8. Je zet hen op de eerste plaats.

Je vriend is je hoogste prioriteit, en het is duidelijk dat niemand anders zo belangrijk voor je is als hij of zij.

Je verandert je plannen om in hun agenda te passen, je negeert andere vrienden om met hen af te spreken, en laat je werk schieten om hen te helpen. Je bent er altijd om hen te helpen als ze een helpende hand nodig hebben of gewoon om naar hen te luisteren als ze over hun problemen praten.

Als ze je willen zien, sla je al het andere over om bij hen te zijn. Eigenlijk doe je alles wat je kunt om zoveel mogelijk bij hen te zijn en hen gelukkig te maken.

Zij zijn je hoogste prioriteit geworden, in tegenstelling tot al je andere vrienden. Dit is een duidelijk teken dat je gevoelens voor hen niet alleen vriendschappelijk zijn. Als ze jou ook op de eerste plaats zetten, voelen ze waarschijnlijk hetzelfde voor jou.

9. Jullie geven elkaar lieve bijnamen.

Vrienden kunnen koosnaampjes voor elkaar hebben, maar die zijn meestal iets goofy. Als je vriend je bijnamen als “liefje” begint te noemen is de relatie misschien niet meer zo platonisch.

Bijnamen zijn een geweldige manier om genegenheid uit te drukken, en stelletjes gebruiken ze voortdurend. Vrienden – niet zozeer. Als jij en je vriend elkaar lieve bijnamen beginnen te noemen wil je waarschijnlijk iets meer worden.

Je vriend geeft je misschien zelfs een speciale bijnaam die verwijst naar een inside joke. Als jullie namen voor elkaar hebben die niemand anders begrijpt of zelfs maar kent, dan hebben jullie een diepe band. Als die namen ook iets zijn dat meestal voorbehouden is aan stelletjes, dan kunnen jullie net zo goed al aan het daten zijn.

10. Je praat vaker over elkaar.

Elk gesprek leidt er op de een of andere manier toe dat je je vriend noemt. Hun naam duikt op in willekeurige gesprekken die niet eens iets met hen te maken hebben.

Je hebt het gevoel dat je deze verwijzingen moet maken omdat je vriend voortdurend in je gedachten is. Je kunt niet stoppen aan ze te denken. Misschien betrap je jezelf er zelfs op dat je erover dagdroomt om bij hem of haar te zijn.

Bovendien weet je op elk moment van de dag precies wat ze aan het doen zijn. Ze hoeven je niet eens op de hoogte te houden, want je kent ze en denkt zo veel aan ze.

Als je niet weet wat ze doen, denk je erover na en voel je de verleiding om het te vragen. Als iemand 24/7 in je gedachten is, word je verliefd op hem, ook al is hij voorlopig alleen maar een vriend.

11. Je voelt je anders in hun buurt.

Plotseling voelt het anders dan vroeger om bij je vriend te zijn. Je wordt nerveus en onhandig in hun buurt en er hangt spanning in de lucht.

Je voelt de behoefte om indruk op hen te maken alsof je dat zou doen op iemand waarmee je uitgaat. Je geeft veel om wat ze van je denken, en je voelt je wellustig als ze bij je in de buurt zijn.

Als zij zich ook anders gedragen rond jou, voelen zij zich misschien ook zo. Er is iets veranderd. Het zijn waarschijnlijk de romantische gevoelens die in je platonische relatie zijn ontstaan.

Als zoiets gebeurt, kun je het voelen en voelt de lucht om je heen anders aan. Je weet dan dat het komt omdat jullie niet meer alleen vrienden zijn.

12. Je vrienden beginnen het te merken.

Als er dingen veranderen tussen jou en je vriend, zullen je andere vrienden het nog eerder kunnen voelen dan jij.

Het is niet alleen dat ze zullen merken dat er iets aan de hand is – ze zullen niet aarzelen om het ter sprake te brengen. Je vrienden zullen jullie waarschijnlijk plagen of proberen uit te leggen hoe jullie je duidelijk tot elkaar aangetrokken voelen. Ze zullen misschien moeite doen om ervoor te zorgen dat jullie naast elkaar zitten als jullie in een groep rondhangen. Ze zullen waarschijnlijk andere dingen doen, alleen maar om jullie tweeën eindelijk aan de haak te slaan.

Vrienden helpen hun vrienden graag om relaties te beginnen, of dat nu met andere mensen is of met elkaar. Als ze zien dat twee van hun vrienden gevoelens voor elkaar ontwikkelen, zullen ze hun best doen om hen daarnaar te laten handelen.

13. Jij maakt je zorgen over het verlies van je vriendschap en voelt je verward.

Zodra het je duidelijk is dat je gevoelens voor je vriend niet alleen vriendschappelijk zijn, kun je je verward voelen, of zelfs bezorgd.

Zal het krijgen van een relatie ervoor zorgen dat je je vriend verliest? Is het beter dat je vrienden blijft als je hem of haar voor altijd in je leven wilt houden? Wat als je een relatie krijgt en het uitmaakt? Over al deze dingen maak je je misschien zorgen voordat je naar je gevoelens handelt.

De gevoelens alleen kunnen je in verwarring brengen. Het is vreemd als je iemand opeens anders ziet. Je bent zo gewend om hem of haar als vriend te zien, dat het raar voelt om hem of haar ineens als potentiële partner voor te stellen.

Moet je naar je gevoelens handelen? Voelen zij hetzelfde voor jou? Wat als ze gewoon vrienden willen blijven? Deze overgang zal verwarrend voor je zijn voordat je besluit dat samenzijn met iemand die je ziet zitten het risico waard is.

14. Je bent klaar om het risico te nemen.

Na een tijdje verward te zijn geweest, kom je tot de conclusie dat bij je vriend zijn het risico waard is. Je zult bereid zijn het risico te nemen hem als vriend te verliezen om hem als partner te krijgen.

Dit is een goede zaak. Je kunt immers niet meer terug naar gewoon vrienden zijn nu je verliefd op ze bent geworden. Als je in plaats daarvan partners wordt, verlies je niets, maar win je alleen maar.

Liefde is altijd het risico waard, en als je van je vriend houdt, heeft de relatie grote mogelijkheden. Ze zijn je vriend, dus ze geven al om je. Jullie zijn al een team, dus nu hoeven jullie alleen nog maar romantische gevoelens in jullie bestaande relatie te introduceren.

15. Je gaat op een echte date.

Uiteraard is de laatste fase van de overgang van vrienden naar geliefden het uitgaan op een echte, romantische date. Dit ligt misschien echter niet zo voor de hand. Als niemand het woord “date” gebruikt zul je je afvragen of dit een date is of gewoon vrienden die met elkaar optrekken. Wees niet bang om het te vragen als je het niet zeker weet!

Als de date romantisch is, is het zeker een date. Het is een perfecte gelegenheid om schoon schip te maken over je gevoelens en een stel te worden. Als je uiteindelijk aan de haak slaat – dat is het – ben je niet meer alleen vrienden. Jullie zijn veel meer dan vrienden.

En, omdat jullie relatie begon als een vriendschap, heeft ze veel potentie en is de kans groot dat ze succesvol wordt.


10 Tips bij de overgang van vrienden naar daten

Kunnen vrienden geliefden worden? Ja, dat kan. Als de nodige gevoelens aanwezig zijn en de timing goed is, is het absoluut mogelijk dat een vriendschap overgaat in een relatie.

Terwijl je van maatjes in zielsverwanten verandert, kun je wel wat tips gebruiken om ervoor te zorgen dat je relatie goed uitpakt.

Het belangrijkste is dat dit is wat jullie allebei willen en dat je het niet overhaast aanpakt. Blijf lezen om over die en nog veel meer tips te leren voor als je van vriendschap naar relatie gaat.

1. Zorg ervoor dat jullie allebei dezelfde dingen willen.

Het belangrijkste van dit alles is dat jullie op dezelfde lijn zitten. Je vriend of vriendin moet hetzelfde voor jou voelen als jij voor hen.

Als jullie allebei meer willen zijn dan vrienden, houdt niets jullie tegen om een relatie te beginnen. Als echter maar één van jullie er op aandringt, gaat het niet lukken.

Zorg ervoor dat jullie dit allebei willen voordat jullie meer dan vrienden worden. Als slechts één van jullie het echt wil, dan is de kans groot dat je in een eenzijdige relatie terechtkomt.

Je vriend verliezen door partners te worden is het risico waard, maar alleen als jullie allebei hetzelfde willen. Je kunt op zoek gaan naar tekenen dat je vriend ook voor jou valt of het hem zelfs rechtstreeks vragen. Zorg ervoor dat je dat doet voordat je iets meer dan vriendschap initieert.

2. Ken de risico’s.

Wat zijn de risico’s van meer dan alleen vrienden worden? Uiteraard is er een risico dat ze niet hetzelfde voor je voelen, maar je weet waarschijnlijk al dat ze dat wel doen.

Het grootste risico waarmee je te maken hebt is dat je ze als vriend verliest als jullie relatie niet werkt. Als jullie uit elkaar gaan, zal het in ieder geval een tijdje ongemakkelijk zijn in je sociale kring.

Is het het risico waard? Nou, als jij je vriend leuk vindt, is hij of zij al niet meer alleen een vriend voor jou. Je vriendschap kan niet echt verloren gaan als hij al is uitgegroeid tot iets meer.

Je kunt die relatie koesteren of wat afstand nemen om terug te kunnen gaan naar het vrienden zijn. Maar, als je vriend al een verliefdheid is, is het niet waarschijnlijk dat hij weer gewoon een vriend zal zijn. Je kunt dus alleen iets winnen, niet verliezen.

3. Overhaast de dingen niet.

Hoewel je gevoelens misschien plotseling, sterk en intens zijn, zou je relatie dat niet moeten zijn.

Haast je niet in een relatie met je vriend zodra je romantische gevoelens voor hem of haar begint te krijgen. Geef het wat tijd en verwerk je gevoelens. Laat de dingen zich natuurlijk ontwikkelen en in hun eigen tempo bewegen.

Probeer je vriend(in) nooit onder druk te zetten om bij jou te zijn. Breng tijd met ze door en neem de tijd om ze nog beter te leren kennen.

Maak contact op emotioneel niveau voordat je fysieke intimiteit in je relatie introduceert. Anders loop je het risico vrienden met voordelen te worden in plaats van partners.

Doe het rustig aan alsof je dat ook zou doen met iemand anders waarmee je net bent gaan daten. Ze gaan nergens heen, en er is genoeg tijd voor jullie beiden om te handelen naar jullie pas ontdekte gevoelens.

Wees geduldig, want chemie en gevoelens zijn niet genoeg om je relatie te laten werken.

4. Blijf vrienden, zelfs als jullie geliefden zijn.

Toen jullie vrienden waren, hadden jullie waarschijnlijk veel plezier samen. Jullie zouden uitgaan, films kijken, feesten en naar restaurants gaan. Misschien deden jullie dezelfde hobby of sportactiviteit.

Wat het ook is dat jullie deden toen jullie vrienden waren, moet niet stoppen als jullie eenmaal een stel zijn. Houd de dingen leuk en spannend zoals ze waren toen jullie nog gewoon met elkaar optrokken.

Een relatie hebben kan extra druk op je leggen, maar probeer net zo zorgeloos te zijn als je was. Blijf je op je gemak voelen bij elkaar. Wees jezelf om hen heen, wees eerlijk tegen hen, en schroom niet om speels te zijn en grapjes te maken.

Onthoud dat jullie niet zijn opgehouden vrienden te zijn. Jullie zijn nu ook partners, maar jullie moeten ook nog steeds vrienden zijn.

5. Maak je niet te comfortabel in de relatie.

Je moet je op je gemak voelen om elkaar heen als je aan het daten bent. Je moet echter niet te comfortabel worden.

Toen jullie vrienden waren, was het misschien oké om hen te ontmoeten zonder moeite te doen om er goed uit te zien. Nu je aan het daten bent, moet je je gedragen zoals je deed bij elk van je vorige partners. Doe moeite om indruk op elkaar te maken nu jullie meer zijn dan vrienden.

Als je je in plaats daarvan nog steeds als vrienden gedraagt, ga je misschien terug naar dat alleen. Jullie moeten vrienden zijn, maar niet alleen dat. Zorg ervoor dat je je gedraagt zoals je zou doen als je met iemand anders zou daten.

Vrienden zijn kostte niet veel moeite, maar een romantische relatie wel, dus houd dat in gedachten. Wees bereid om een stapje extra voor hen te doen en doe moeite om de dingen te laten werken.

6. Ga op echte, romantische afspraakjes.

Het voelt misschien raar om helemaal verliefd te zijn op je vriend, zelfs als je nu met hem of haar uitgaat. Je komt misschien in de verleiding om gewoon films te kijken en rond te hangen zoals jullie deden toen jullie nog gewoon vrienden waren.

Niet doen.

Doe moeite om echte afspraakjes te maken en maak ze romantisch. Een diner bij kaarslicht brengt de perfecte stemming voor het opbouwen van emotionele intimiteit. Intimiteit is waar je je nu op moet richten.

Je afspraakjes hoeven niet seksueel te zijn of te eindigen in seks. Zorg er alleen voor dat ze romantisch zijn en werk voorlopig meer aan emotionele dan aan fysieke intimiteit.

Maak contact op een dieper niveau dan je ooit eerder hebt gedaan, en aarzel niet om helemaal verliefd te worden. Jullie zijn geen maatjes meer, maar partners, dus gedraag je ook zo om niet in de vriendenzone te blijven steken. Zorg ervoor dat jullie echt daten en niet alleen maar met elkaar omgaan.

7. Wees eerlijk, maar vertel ze niet alles wat je aan een vriend zou vertellen.

Je vriend kent de echte jij al, dus je kunt eerlijk tegen hem zijn over je gevoelens. Laat je ware aard zien en stel je open voor hen.

Houd echter in gedachten dat ze niet meer alleen een vriend zijn. Praat niet tegen hen zoals je tegen een vriend zou praten. Hoewel je eerlijk moet zijn tegen je partner, vertel je iemand waarmee je uitgaat niet dezelfde dingen die je aan je vrienden vertelt.

Al te persoonlijke en zelfs grove details over jezelf deel je alleen met vrienden. Je kunt je vriend bijvoorbeeld wel vertellen dat je je al een maand niet geschoren hebt, maar dat is zeker niet iets wat je aan iemand vertelt waarmee je aan het daten bent. Pas je gesprekken aan op je relatiestatus.

8. Laat gemeenschappelijke vrienden weten dat je aan het daten bent.

Je relatie kan privé zijn als hij net begint, maar laat je andere vrienden niet lang in het ongewisse. Laat ze weten dat jullie daten zodra jullie er allebei zeker van zijn dat dit is wat jullie willen.

Je hebt geen reden om dat voor hen te verbergen, en het kan lastig worden als je dat wel doet. Je vrienden zullen je waarschijnlijk toejuichen en blij zijn dat jullie samen zijn. Het kan dus echt geen kwaad om het ze te vertellen.

Jullie relatie geheim houden voor hen zal jullie alleen maar dwingen je weer als vrienden te gedragen. Dat zijn jullie niet meer alleen, en je moet voorkomen dat je teruggaat naar hoe het was.

Werk toe naar een toekomst samen, en kijk niet terug naar de tijd dat dat geen mogelijkheid was.

9. Word geen vrienden met voordelen.

Partners worden na vrienden te zijn geweest is riskant, maar vrienden met voordelen worden is nog riskanter.

De kans is groot dat een van jullie op een gegeven moment diepere gevoelens voor de ander ontwikkelt. Een van jullie kan iemand anders ontmoeten en besluiten dat hij of zij een echte relatie met hem of haar wil.

Sommige mensen laten het werken, maar degenen die dat doen gaan uiteindelijk van vrienden met voordelen naar een relatie. In de meeste situaties is het het beste om het voordelengedeelte over te slaan en direct over te gaan tot een toegewijd stel als dat is wat je wilt. Zo niet, dan is het misschien het beste om gewoon vrienden te blijven.

10. Gebruik de dingen die je over hem of haar weet.

Omdat je bevriend was met deze persoon, weet je waarschijnlijk veel over hem en zijn verleden. Je kunt deze informatie gebruiken nu je met hem of haar uitgaat.

Misschien weet je bijvoorbeeld dat hun ex-partner tegen hen heeft gelogen en hun vertrouwen heeft beschaamd. Je zou hiervan nota kunnen nemen en zoveel mogelijk transparant met hen zijn.

Onthoud al hun triggers en zorg ervoor dat je de kennis gebruikt om jullie relatie beter te maken. Behandel ze met empathie en consideratie, terwijl je rekening houdt met de dingen die ze al met je gedeeld hebben.

Je weet waarschijnlijk al wat voor soort relatie ze zochten. Laat ze die relatie met jou hebben en maak ze gelukkig.

Van vrienden naar geliefden gaan kan rommelig zijn, maar dat hoeft niet. Zolang jullie allebei op dezelfde pagina zitten en je deze tips volgt, is de kans groot dat je een succesvolle relatie krijgt!

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.