15 stadier af at gå fra venner til kærester (+ 10 tips til at få det til at fungere)

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Nogle af de bedste kærlighedshistorier er begyndt som simple venskaber.

Overgangen fra venner til elskere er en vidunderlig oplevelse. Forholdet har et stort potentiale, da I allerede holder af hinanden.

Men når bedste venner bliver til mere end det, er der nogle risici involveret, som du bør huske på. Efterhånden som I går gennem faserne for at blive et par, kan det være, at en af jer eller begge indser, at det ikke er det, I ønsker.

Hvis I på den anden side begge ønsker at være mere end bare venner, er I på den anden side kommet godt fra start. I kan stadig bruge nogle tips til at gå fra venner til kærester, og dem kan du læse om senere i artiklen.

Lad os lige nu fokusere på nogle faser, som I sandsynligvis vil gå igennem, når I går fra venner til partnere.

15 faser, du vil gå igennem, når du overgår fra venner til kærester

Alle kærlighedshistorier starter på samme måde: dreng møder pige, dreng og pige bliver forelsket.

Men hvad nu, hvis drengen og pigen først bliver venner? Tja, så vil de sandsynligvis gennemgå følgende faser, før de bliver et par.

Det kan være forvirrende at indse, at du er lun på din veninde. Men det er også en dejlig oplevelse, der måske kan føre til ægte kærlighed.

Her er, hvordan det sandsynligvis vil foregå:

1. I begynder at tale oftere sammen og tilbringe mere tid sammen.

I er venner, så I plejer at sms’e, ringe til hinanden og hænge ud sammen.

Men ikke så meget.

Hvis I begynder at blive mere end venner, er det sandsynligt, at I taler oftere sammen og bruger mere tid sammen.

Jeres samtaler vil være lange og meningsfulde. Du vil føle, at du har en dyb forbindelse med din ven. Denne forbindelse kan være det, der først indikerer, at jeres forhold ikke er rent platonisk.

Du vil nyde at dele ting med dem og lade dem være en del af dit liv. Når I tilbringer tid sammen, vil I ikke bare hænge ud sammen. Det vil føles mere som om, at I virkelig er kærester, selvom I stadig bare er venner.

Sammenlign, hvor ofte I var i kontakt før, med hvor ofte I er i kontakt nu. Prøv også at lægge mærke til, hvor meget tid I to bruger sammen med andre venner. Sammenlign det med, hvor ofte I tilbringer tid sammen, og hvor længe.

Du vil sandsynligvis tilbringe meget mere tid med din særlige ven end med andre venner, hvis du er på vej mod et forhold med ham/hende.

2. Du oplever jalousi lige pludselig.

Da I bare var venner, generede det dig ikke, når din veninde talte om sin eks eller en romantisk interesse. Nu føler du dig pludselig jaloux på deres mulige fremtidige partnere.

Du bryder dig ikke om, at de taler med medlemmer af deres foretrukne køn. Du føler dig utilpas, når de taler om andre mennesker, som de måske er til.

Måske har de det på samme måde med dig. De bryder sig ikke om, når du giver opmærksomhed til andre personer af dit foretrukne køn. De bliver jaloux, når du taler om din eks.

Jalousi er en anden af de tidlige indikatorer på, at dine følelser for din veninde er holdt op med bare at være venskabelige.

Du ønsker ikke at visualisere din veninde med en anden, fordi du ønsker at være mere end venner med dem. Måske vil de heller ikke bare være din ven. Hvis det er tilfældet, er I på vej mod et romantisk forhold.

3. Uskyldige berøringer føles anderledes på en eller anden måde.

Når jeres forhold holder op med at være platonisk, ved jeres kroppe det, før I selv ved det. Så der vil være kropssproglige tegn, som viser, at noget har ændret sig.

Din vens uskyldige berøringer vil føles anderledes på en eller anden måde. Du vil vide, at de ikke bare er venlige, eller i det mindste at du ikke ønsker, at de bare skal være venlige. Du vil sandsynligvis engagere dig i fysisk berøring meget oftere end før.

Det vil være tydeligt, at din ven er noget særligt for dig. Når alt kommer til alt, engagerer du dig ikke så meget i fysisk berøring med andre venner.

I vil sandsynligvis forsøge at sidde eller stå tættere på hinanden og føle et behov for at røre hinanden oftere end tidligere. Den måde I ser på hinanden på kan også afsløre de skjulte ønsker, I deler.

Du vil fornemme, at din ven vil have dig, når han/hun har intens øjenkontakt og rører dig blidt.

4. Du behandler dem anderledes end andre venner.

Hvis I bare er venner, behandler du dem som alle andre venner. Men de er ikke længere bare en ven for dig, og det vil være tydeligt, at du behandler dem anderledes.

Måske tilbringer du ikke så meget tid med andre venner, du rører dem ikke så ofte, eller du taler ikke så meget om dem. Du er i hvert fald ikke jaloux, når en af dine andre venner taler med en attraktiv person.

Den måde, som du og din veninde behandler hinanden på, ændrer sig, når I bliver mere end venner. I vil give hinanden mere opmærksomhed og gøre hinanden til en prioritet. Du vil have lyst til at tale med dem hele tiden, og når du ikke taler med dem, vil du tale om dem.

I bund og grund vil I vise alle de normale tegn på forelskelse, selv om I stadig forsøger at opføre jer som venner. For det meste vil andre mennesker bemærke det meget hurtigere end dig, men mere om det senere.

5. I begynder at flirte.

I vil naturligvis begynde at flirte, før I går fra venner til dating. I vil give hinanden komplimenter og have subtil øjenkontakt. I vil måske endda lave sjov med at være et par eller drille hinanden med at kunne lide hinanden.

Jeres flirt kan måske endda virke harmløs, som om det bare er venlige drillerier, men det er det sandsynligvis ikke. Venner giver hinanden komplimenter, men du kan se, hvornår det er et venligt kompliment, og hvornår nogen lægger an på dig.

Selv om du ikke kan sætte fingeren på, hvad der præcis gjorde det anderledes, ved du, at din ven flirter med dig. Og du vil flirte tilbage, men I to vil sikkert stadig være bange for, at det bare er venlige drillerier.

Det tager tid, før uskyldig flirt mellem venner bliver til noget alvorligt. Igen, folk omkring dig vil sandsynligvis opdage, at I vil være sammen hurtigere, end du bliver klar over det.

6. Du oplever lyst.

Det, der gør den største forskel mellem venner og elskere, er lysten.

Du vil være lun på din ven i form af følelser af lyst. Når det sker, er I helt sikkert på vej til at blive mere end bare venner.

Hvis din ven er seksuelt tiltrukket af dig, vil det vise sig i deres kropssprog og den måde, de opfører sig omkring dig på. Så hvis det virker som om, at der er en uudtalt seksuel spænding i luften, når I kommer tæt på hinanden, er I ikke bare venner.

Det er vigtigt at bemærke her, at dette er den fase, hvor overgangen slutter for nogle venner. I stedet for at blive et par handler de på deres lystne følelser og bliver venner med fordele i stedet.

Hvis det er det, I begge virkelig ønsker, er der intet galt i at have et sådant forhold. Men hvis du ønsker at have noget ægte og seriøst med din veninde, er det bedre at undgå at blive bare venner med fordele. Det kan du gøre ved at tage tingene langsomt med dem, men mere om det senere.

7. I finder måder at være alene sammen på.

Venner hænger ofte ud i grupper. Men du og din ven finder nu alle mulige undskyldninger for at være alene sammen.

Selv når I er sammen med en gruppe venner, sidder I tæt på hinanden og går ud for at være alene sammen. Måske beder din ven dig om at gå en tur, når I er til fest, eller han/hun lægger simpelthen al sin opmærksomhed på dig. Hvis I ikke kan være alene sammen, vil I sandsynligvis fokusere mere på hinanden end på nogen af de andre tilstedeværende venner.

Når du planlægger tidspunkter for at mødes, skal du også forsøge at få noget alenetid væk fra andre mennesker. Måske hænger I ud hos dem, de kommer til dig, eller I tager et sted hen, hvor I kan have privatliv og alenetid sammen.

Alt dette indikerer, at I er ved at gennemgå et af de stadier, hvor jeres venskab bliver til et forhold.

8. Du sætter dem først.

Din ven er din højeste prioritet, og det er tydeligt, at ingen andre er lige så vigtige for dig som ham/hende.

Du ændrer dine planer for at passe ind i deres skema, du ignorerer andre venner for at mødes med dem, og du dropper arbejdet for at hjælpe dem. Du er altid der for at hjælpe dem, når de har brug for en hjælpende hånd eller bare for at lytte til dem, når de taler om deres problemer.

Når de ønsker at se dig, dropper du alt andet for at være sammen med dem. I bund og grund gør du alt, hvad du kan for at være sammen med dem så meget som muligt og gøre dem glade.

De er blevet din højeste prioritet, i modsætning til alle dine andre venner. Dette er et klart tegn på, at dine følelser for dem ikke bare er venlige. Hvis de også sætter dig først, føler de sandsynligvis det samme for dig.

9. I giver hinanden søde kælenavne.

Venner kan have kælenavne til hinanden, men de er som regel noget fjollet. Når din ven begynder at kalde dig kælenavne som “søde”, er forholdet måske ikke så platonisk.

Kælenavne er en god måde at udtrykke hengivenhed på, og par bruger dem hele tiden. Venner – ikke så meget. Når du og din ven begynder at kalde hinanden søde kælenavne, ønsker I sandsynligvis at blive til noget mere.

Din ven giver dig måske endda et særligt kælenavn, der henviser til en intern joke. Hvis I har navne til hinanden, som ingen andre forstår eller endda kender til, har I en dyb forbindelse. Hvis disse navne også er noget, der normalt er forbeholdt par, kan I lige så godt allerede være kærester.

10. I taler oftere om hinanden.

Hver eneste samtale fører på en eller anden måde til, at du nævner din ven. Deres navn dukker op i tilfældige samtaler, som ikke engang har noget med dem at gøre.

Du føler, at du er nødt til at lave disse henvisninger, fordi din ven konstant er i dine tanker. Du kan ikke holde op med at tænke på dem. Måske tager du endda dig selv i at dagdrømme om at være sammen med dem.

Hvad mere er, du ved præcis, hvad de laver på ethvert tidspunkt af dagen. De behøver ikke engang at holde dig opdateret, fordi du kender dem og tænker så meget på dem.

Når du ikke ved, hvad de laver, tænker du på det og føler dig fristet til at spørge dem. Hvis en person er i dine tanker 24/7, er du ved at blive forelsket i dem, selv om de kun er en ven for nu.

11. Du føler dig anderledes i nærheden af dem.

Pludselig føles det anderledes at være sammen med din veninde, end det plejer at være. Du bliver nervøs og akavet i nærheden af dem, og der er spænding i luften.

Du føler et behov for at imponere dem, som om du ville gøre det med en person, du dater. Du bekymrer dig meget om, hvad de tænker om dig, og du føler dig lysten, når de er i nærheden af dig.

Hvis de også opfører sig anderledes i nærheden af dig, kan det være, at de har det på samme måde. Der er noget, der har ændret sig. Det er sandsynligvis de romantiske følelser, der er opstået i jeres platoniske forhold.

Når noget sådant sker, kan du mærke det, og luften omkring dig føles anderledes. Du vil vide, at det er fordi I ikke længere bare er venner.

12. Dine venner begynder at lægge mærke til det.

Når tingene ændrer sig mellem dig og din ven, vil dine andre venner kunne mærke det, selv før du gør det.

Det er ikke bare det, at de vil bemærke, at der foregår noget – de vil ikke tøve med at bringe det på bane. Dine venner vil sandsynligvis drille jer to eller forsøge at forklare, hvordan I tydeligvis er tiltrukket af hinanden. De vil måske gøre en indsats for at sørge for, at I sidder ved siden af hinanden, når I er sammen i en gruppe. De vil sandsynligvis gøre andre ting bare for at få jer to til endelig at finde sammen.

Venner kan godt lide at hjælpe deres venner med at få dem til at starte forhold, uanset om det er med andre mennesker eller med hinanden. Når de ser to af deres venner udvikle følelser for hinanden, vil de gøre deres bedste for at få dem til at handle på det.

13. Du er bekymret for at miste dit venskab og føler dig forvirret.

Når det står klart for dig, at dine følelser for din veninde ikke bare er venskabelige, kan du føle dig forvirret eller endda bekymret.

Vil det at indgå i et forhold få dig til at miste din veninde? Ville det være bedre, at I forbliver venner, hvis du ønsker at beholde dem i dit liv for evigt? Hvad sker der, hvis I får et forhold og går fra hinanden? Du kan bekymre dig om alle disse ting, før du handler på dine følelser.

Følelserne i sig selv kan gøre dig forvirret. Det er mærkeligt, når du pludselig ser nogen anderledes. Du er så vant til at se dem som en ven, at det føles underligt pludselig at se dem som en potentiel partner.

Skal du handle på dine følelser? Har de samme følelser for dig? Hvad nu hvis de kun vil forblive venner? Denne overgang vil være forvirrende for dig, før du beslutter dig for, at det er risikoen værd at være sammen med en person, du er vild med.

14. Du er klar til at løbe risikoen.

Efter at have været forvirret i et stykke tid vil du komme til den konklusion, at det er risikoen værd at være sammen med din veninde. Du vil være klar til at risikere at miste dem som ven for at få dem som partner.

Dette er en god ting. I kan trods alt ikke vende tilbage til at være bare venner, nu hvor du er blevet forelsket i dem. Hvis I i stedet bliver partnere, mister I ikke noget, I vinder bare noget.

Kærlighed er altid risikoen værd, og når du elsker din ven, har forholdet et stort potentiale. De er din ven, så de holder allerede af dig. I er allerede et team, så nu er det eneste, der er tilbage, at indføre romantiske følelser i jeres eksisterende forhold.

15. I tager ud på en rigtig date.

Det er klart, at den sidste fase i overgangen fra venner til elskende er at gå ud på en rigtig, romantisk date. Det er dog måske ikke så indlysende. Hvis ingen bruger ordet “date”, vil du undre dig over, om det er en date eller bare venner, der hænger ud sammen. Vær ikke bange for at spørge, hvis du ikke er sikker!

Hvis daten er romantisk, er det helt sikkert en date. Det er en perfekt mulighed for at komme til at fortælle om jeres følelser og blive et par. Når I endelig bliver kærester – så er det slut – I er ikke længere bare venner. I er meget mere end venner.

Og da jeres forhold startede som et venskab, har det et stort potentiale og vil sandsynligvis blive en succes.


10 tips, når du går fra venner til dating

Kan venner blive kærester? Ja, det kan de. Når de nødvendige følelser er til stede, og timingen er rigtig, er det absolut muligt for et venskab at blive til et forhold.

Mens I forvandler jer fra venner til soulmates, kan I bruge nogle tips til at sikre, at jeres forhold fungerer.

Det vigtige er, at det er det, I begge ønsker, og at I ikke forhaster jer. Læs videre for at lære om disse og mange flere tips til, når I går fra venskab til forhold.

1. Sørg for, at I begge ønsker de samme ting.

Den vigtigste del af alt dette er, at I er på samme side. Din ven skal føle det samme for dig, som du gør for dem.

Hvis I begge ønsker at være mere end venner, er der intet, der forhindrer jer i at starte et forhold. Men hvis det kun er den ene af jer, der presser på, vil tingene ikke fungere.

Sørg for, at I begge ønsker det, før I bliver mere end venner. Når kun den ene af jer virkelig vil det, vil I sandsynligvis ende i et ensidigt forhold.

At miste din ven ved at blive partnere er risikoen værd, men kun hvis I begge ønsker det samme. Du kan kigge efter tegn på, at din ven også er faldet for dig, eller endda spørge dem direkte. Sørg for at gøre det, før du indleder noget mere end venskab.

2. Kend risikoen.

Hvilke risici er der forbundet med at blive mere end bare venner? Der er naturligvis en risiko for, at de ikke føler det samme for dig, men det ved du sikkert allerede, at de gør.

Den største risiko, du har med at gøre, er at miste dem som venner, hvis jeres forhold ikke fungerer. Hvis I slår op, vil tingene sandsynligvis være akavet i din omgangskreds i hvert fald i et stykke tid.

Er det risikoen værd? Tja, hvis du er vild med din ven, er han/hun allerede ikke bare en ven for dig. Dit venskab kan ikke rigtig gå tabt, når det allerede er vokset til noget mere.

I kan pleje det forhold eller få noget afstand, så I kan vende tilbage til at være venner igen. Men når din ven allerede er en forelskelse, er det ikke sandsynligt, at han/hun bare vil være en ven igen. Så du kan kun vinde noget, ikke miste det.

3. Lad være med at forhaste tingene.

Selvom dine følelser måske er pludselige, stærke og intense, bør dit forhold ikke være det.

Lad være med at kaste dig ud i et forhold til din ven, så snart du begynder at have romantiske følelser for ham eller hende. Giv det lidt tid, og bearbejd dine følelser. Lad tingene udvikle sig naturligt og gå i deres eget tempo.

Forsøg aldrig at presse din ven til at være sammen med dig. Brug tid sammen med dem, og tag dig god tid til at lære dem endnu bedre at kende.

Få forbindelse på et følelsesmæssigt niveau, før du introducerer fysisk intimitet i jeres forhold. Ellers risikerer I at blive venner med fordele i stedet for partnere.

Tag tingene langsomt, som hvis du ville gøre det med en anden person, som du lige er begyndt at date. De skal ingen steder hen, og der er masser af tid til, at I to kan handle på jeres nyfundne følelser.

Vær tålmodig, for kemi og følelser er ikke nok til at få jeres forhold til at fungere.

4. Bliv venner, selv når I er kærester.

Mens I var venner, har I sikkert haft det meget sjovt sammen. I tog ud, så film, festede og gik på restaurant. Måske gik I til den samme hobby eller sportsaktivitet.

Uanset hvad det var, I lavede, mens I var venner, bør det ikke stoppe, når I er blevet et par. Hold tingene sjove og spændende, som de var, da I bare var sammen.

At være i et forhold kan lægge ekstra pres på dig, men prøv at være lige så ubekymret som I var. Bliv ved med at føle dig godt tilpas omkring hinanden. Vær dig selv sammen med dem, vær ærlig over for dem, og tøv ikke med at være legesyg og lave sjov med dem.

Husk, at I ikke er holdt op med at være venner. I er nu også partnere, men I bør stadig også være venner.

5. Bliv ikke for komfortabel i forholdet.

I skal føle jer godt tilpas i nærheden af hinanden, når I er kærester. I bør dog ikke blive for komfortable.

Da I var venner, var det måske okay at møde dem uden at gøre sig umage for at se godt ud. Nu, hvor I er kærester, bør I opføre jer på samme måde, som I gjorde med alle jeres tidligere partnere. Gør dig umage for at imponere hinanden nu, hvor I er mere end venner.

Hvis I i stedet stadig opfører jer som venner, kan det være, at I går tilbage til at være netop det. I skal være venner, men ikke kun det. Sørg for at opføre jer på samme måde, som I ville gøre, hvis I var kærester med en anden.

At være venner krævede ikke mange anstrengelser, men det gør et romantisk forhold, så husk det. Vær villig til at gå den ekstra mil for dem og gøre en indsats for at få tingene til at fungere.

6. Tag på rigtige, romantiske dates.

Det kan føles mærkeligt at være helt forelsket i din veninde, selv om du nu dater hende eller ham. Du kan være fristet til bare at se film og hænge ud, som I gjorde, da I bare var venner.

Lad være med at gøre det.

Gør en indsats for at tage på rigtige dates og gøre dem romantiske. En middag med stearinlys sætter den perfekte stemning for at opbygge følelsesmæssig intimitet. Intimitet er det, du bør fokusere på nu.

Dine dates behøver ikke at være seksuelle eller ende med sex. Bare sørg for, at de er romantiske, og arbejd mere på følelsesmæssig end fysisk intimitet for nu.

Få forbindelse på et dybere niveau, end du nogensinde har gjort før, og tøv ikke med at blive helt forelsket. I er ikke længere venner, I er partnere, så opfør jer sådan, så I ikke bliver fanget i venindezonen. Sørg for, at I virkelig er kærester og ikke bare hænger ud sammen.

7. Vær ærlig, men fortæl dem ikke alt det, du ville fortælle en ven.

Din ven kender allerede dit rigtige jeg, så du kan være ærlig over for dem om dine følelser. Vis dit sande ansigt og åbn dig for dem.

Men husk på, at de ikke længere bare er en ven. Tal ikke til dem på samme måde, som du ville tale til en ven. Selv om du bør være ærlig over for din partner, skal du ikke fortælle en person, du dater, de samme ting, som du fortæller dine venner.

Alt for personlige og endda grove detaljer om dig selv er noget, du kun deler med venner. Du kan f.eks. fortælle din ven, at du ikke har barberet dig i en måned, men det er bestemt ikke noget, du ville fortælle en anden, du er sammen med. Tilpas dine samtaler til din forholdsstatus.

8. Lad fælles venner vide, at du er kærester.

Dit forhold kan være privat, når det lige er begyndt, men lad ikke dine andre venner være i mørke længe. Lad dem vide, at I er kærester, når I begge er sikre på, at det er det, I ønsker.

Du har ingen grund til at skjule det for dem, og tingene kan blive akavet, hvis du gør det. Dine venner vil sikkert heppe på dig og være glade for, at I er sammen. Så der er virkelig ingen skade ved at fortælle dem det.

Hvis Iholder jeres forhold hemmeligt for dem, vil det blot tvinge jer til at opføre jer som venner igen. Det er I ikke bare det længere, og I bør undgå at gå tilbage til den måde, tingene var på før.

Arbejd hen imod en fremtid sammen, og se ikke tilbage på den tid, hvor det ikke var en mulighed.

9. Lad være med at blive venner med fordele.

Det er risikabelt at blive partnere efter at have været venner, men at blive venner med fordele er endnu mere risikabelt.

Det er meget sandsynligt, at en af jer på et tidspunkt vil udvikle dybere følelser for den anden. En af jer møder måske en anden person og beslutter sig for, at han/hun ønsker et rigtigt forhold med vedkommende.

Nogle mennesker får det til at fungere, men de, der gør det, går i sidste ende fra venner med fordele til et forhold. I de fleste situationer er det bedst at springe fordelene over og gå direkte til at være et fast par, hvis det er det, I ønsker. Hvis ikke, er det måske bedst bare at forblive venner.

10. Brug de ting, du ved om dem.

Eftersom du var venner med denne person, ved du sikkert en masse om dem og deres fortid. Du kan bruge disse oplysninger nu, hvor du er sammen med dem.

Måske ved du for eksempel, at deres eks-partner løj for dem og svigtede deres tillid. Du kan tage dette til efterretning og være så gennemsigtig som muligt over for dem.

Husk alle deres udløsende faktorer, og sørg for at bruge denne viden til at gøre jeres forhold bedre. Behandl dem med empati og hensynsfuldhed, mens du holder dig de ting for øje, som de allerede har delt med dig.

Du ved sikkert allerede, hvilken slags forhold de søgte efter. Lad dem få det forhold med dig, og gør dem lykkelige.

At gå fra venner til kærester kan være rodet, men det behøver det ikke at være. Så længe I begge er på samme side, og I følger disse tips, vil I sandsynligvis få et vellykket forhold!

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.