10 anledningar till att du är så trött efter jobbet (och hur du kan undvika det)

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

Känner du dig utmattad när du kommer hem från jobbet?

Det finns en anledning – eller flera, förmodligen.

Att känna sig trött efter en dag på jobbet är normalt, men det finns också sätt att lindra det och lätta på tröttheten.

Låt oss gå igenom tio anledningar till varför du är så trött efter jobbet – och erbjuda sätt att bekämpa dem och åtgärda problemen!

1. Du får för mycket skärmtid.

Om du arbetar på ett kontor sitter du förmodligen vid en dator flera timmar om dagen. Även om det har blivit normen för så många av oss är det inte hälsosamt!

Våra ögon kan bli trötta av att stirra på en skärm hela dagen, och färgerna på skärmen kan verkligen påverka vårt humör.

Bekämpa detta: Ta pauser på skärmen! Ja, det är så enkelt som det är. Ge dina ögon en paus genom att titta bort från skärmen – eller blunda – i ungefär en minut, var 20:e minut eller vid behov.

Det ger musklerna i ögonen en paus från att anstränga sig för att läsa text eller skanna igenom bilder. Det ger också din hjärna lite avbrottstid.

Och ordna en synundersökning hos en optiker om du regelbundet får huvudvärk – du kanske behöver glasögon för att kunna arbeta.

2. Du blir utmattad av alla personliga kontakter.

Hur sällskaplig och utåtriktad du än är, är det normalt att känna sig lite utmattad av interaktioner med andra – särskilt de som vi inte nödvändigtvis tycker om!

Att prata med dina vänner i timmar i sträck känns inte tröttsamt eftersom du älskar dem.

Att utbyta småprat med kollegor eller sitta i möten med chefer är inte samma sak.

Det kan ta ut sin rätt på dina energinivåer. Detta gäller särskilt om du är introvert.

Det är normalt att känna sig utmattad efter att ha interagerat med människor hela dagen, men det finns sätt som du kan ge dig själv en boost..

Bekämpa detta: Försök att begränsa dina interaktioner när det är möjligt. Gå och gör te eller kaffe när köket är tomt i stället för att gå dit när det är fullt.

Ta med dig lunch in på kontoret och koppla in hörlurarna för att äta vid skrivbordet (säg till folk att du arbetar om du vill undvika att bli bjuden ut!).

Håll mötena så korta som möjligt och var samtidigt artig.

Det kan kännas lite konstigt, men ingen kommer att tycka att du är oförskämd för att du har lite lugn och ro då och då, och det kommer att hjälpa din energinivå enormt.

3. Du har ett stressigt jobb.

Om du arbetar i en stressig miljö kommer du säkert att känna dig ganska utmattad och trött i slutet av dagen.

Vi förbrukar så mycket energi när vi är stressade – ibland förbränner vi till och med fler kalorier och kan få fysiska symptom som värk och smärta.

Det borde inte komma som någon överraskning att våra kroppar och vårt sinne blir tröttare snabbare när vi är stressade.

Bekämpa detta: Försök att hitta sätt att avstressa när du är på jobbet. Det kan innebära att du tar fler pauser, äter hälsosam mat eller till och med sätter på en lugnande spellista.

Du kan lyssna på lugnande musik, gå ut och ringa någon du tycker om om du behöver lite uppmuntran, eller gå till badrummet och meditera i några minuter.

Allt du kan göra för att minska dina stressnivåer på jobbet kommer verkligen att göra skillnad för dina energinivåer efter jobbet.

4. Du har ett fysiskt arbete.

Du kanske har ett jobb som har många fysiska aspekter – kanske är du på benen hela dagen, måste bära tunga saker eller bära en begränsande uniform, till exempel personlig skyddsutrustning.

Om ditt jobb innebär att du alltid är i rörelse är det inte konstigt att du är utmattad när du kommer hem!

Våra kroppar är inte gjorda för att röra sig konstant, så ett långt skift där vi går och står kan verkligen ta ut sin rätt på våra energinivåer.

Motverka detta: Försök att se till att du äter något balanserat och näringsrikt före jobbet, och ta dig tid för ett snabbt energigivande mellanmål som frukt eller nötter.

Stretcha ordentligt – särskilt de muskler du använder mest – både före och efter ett arbetspass. Och ta en kort varm dusch när du kommer hem för att hjälpa dig att slappna av.

Om du ser till att din kropp är förberedd för en fysisk dag kommer du långt när det gäller att minska den extrema trötthet du upplever när du kommer hem.

5. Du använder inte hjärnan tillräckligt mycket och du är uttråkad.

Att vara riktigt upptagen kan göra oss utmattade – men det kan också vara så att vi inte är tillräckligt upptagna!

Orättvist, eller hur?

Om du slutar dagen med att känna dig utmattad kan det bero på att du inte har gjort tillräckligt för att sysselsätta din hjärna.

Ibland blir våra hjärnor bara trötta av att inte användas – antingen vänjer de sig vid att vara sömniga på grund av brist på stimulans, eller så känner vi oss mentalt utmattade eftersom våra hjärnor får signaler om tristess, frustration, ilska, till och med.

Om du märker att du blir irriterad över bristen på arbete du har att göra eller över hur improduktiv du känner dig kan det vara orsaken till den där dippen i slutet av dagen.

Bekämpa detta: Så att vara upptagen är faktiskt bra för våra energinivåer? Ja! Om du kan hitta en gyllene medelväg kommer du att bli mycket mindre trött – och mycket mer produktiv.

Försök att sätta upp mål för varje dag (eller varje timme, om det hjälper) och se till att du varierar det du gör då och då.

Tillbringa förmiddagen med att hålla en deadline för en administrativ uppgift, och avsätt sedan eftermiddagen för att arbeta med ett kalkylblad, till exempel.

Att blanda saker och ting hjälper dig att känna dig mer fokuserad på det du gör och hindrar dig från att glida iväg och bli uttråkad.

6. Du behöver mer mat – och näringsämnen!

Detta är ett så vanligt problem för människor i vardagen, och det är inte annorlunda när vi är på jobbet.

I och med att vi har bråttom ut genom dörren på morgonen är det många av oss som inte äter en hälsosam och mättande frukost.

Vi kanske är för upptagna på lunchen för att äta en balanserad måltid och slutar med att bara ta en smörgås från snabbköpet eller några snacks.

Även om detta är väldigt vanligt är det inte bra för våra kroppar och kan faktiskt få oss att känna oss utmattade!

Att gå igenom dagen på tom mage eller med låg näringsnivå har en enorm effekt på våra energinivåer och kan leda till att vi somnar efter jobbet.

Motverka detta: Gör ditt bästa för att äta något på morgonen (eller innan ditt skift börjar). Förbered din mat kvällen innan om du kan – havregrynsgröt över natten är ett enkelt och näringsrikt alternativ, eller så kan du skära upp lite frukt om du föredrar det.

Försök att göra ett lunchpaket till dig själv också. Det sparar pengar och innebär att du har något gott att äta som håller dig igång hela dagen. Lägg in några nyttiga mellanmål för att motverka energibrist.

7. Din hållning gör dig sömnig.

Det kanske låter konstigt, men sättet du sitter på påverkar din kropp så mycket mer än bara en öm rygg! Det kan ge dig matsmältningsproblem, påverka ditt humör och orsaka trötthet.

Om du ofta känner dig lite öm och sömnig när du går från jobbet kan det bero på att du sitter ihopkrupen i din stol eller sitter ”snett”

Ju mer våra kroppar hamnar i onaturliga positioner, desto mer ”agerar” de och vissa symptom blossar upp.

Motverka detta: Gör en ansträngning för att arbeta med din hållning! Du kan ställa in larm på din telefon som en påminnelse om du behöver – för att sitta rakt eller för att resa dig upp och skaka ut dina lemmar lite.

Din arbetsplats erbjuder förmodligen fotstöd som kan hjälpa dig att arbeta med din sittställning, liksom ländryggsstöd och ryggkuddar om du behöver det. I vissa länder är det en lagstadgad skyldighet, så det är definitivt värt att kontrollera!

8. Du tar inte tillräckligt många pauser.

Om du känner dig riktigt utmattad när du kommer hem från jobbet kan det bero på att du inte tar regelbundna pauser.

Detta hänger ihop med frågor om skärmtid, men kan också bero på att du överbelastar din hjärna.

Om du inte tar tillräckligt med pauser blir din hjärna ständigt översvämmad av e-post, musik, samtal och så vidare!

Sensorisk överbelastning finns verkligen, och det är dränerande..

Bekämpa detta: Ställ in ett alarm på din telefon och ge dig själv 5 minuter eller så för att återställa och ta en liten paus.

Sträck på benen, hitta en ursäkt för att ta lite luft och uppdatera dig under dagen så att du har mer energi när du kommer hem.

9. Du får inte tillräckligt med vätska.

Vatten är mirakelprodukten som vi alla vill ha men som vi inte omfamnar tillräckligt mycket! Det hjälper vår hud, vårt hår… och våra energinivåer!

Om du blir sömnig mot slutet av dagen kan det bero på att du är uttorkad. Ju mindre vatten i våra kroppar, desto tröttare blir vi – så enkelt är det!

Motverka detta: Skaffa en vattenflaska med tider på dagen på sidan, så att du vet hur mycket vatten du bör dricka vid varje tidpunkt på dagen.

Ställ in ett alarm på din telefon så att du kan gå upp och ta något att dricka. Ställ in påminnelser eller ladda ner en app som hjälper dig att hålla koll på din vattenkonsumtion varje dag.

Vad du än gör, försök att vara konsekvent med det. Du kan köpa sockerfri squash om det hjälper dig att dricka mer, eller frysa in den över natten om du föredrar kallt vatten!

10. Du slumrar till på grund av överskott av socker och koffein.

Du kanske känner dig helt okej fram till ungefär klockan 14 på eftermiddagen. Om din dag går bra fram till den tidiga eftermiddagen då du plötsligt är utmattad och halvsovande vid skrivbordet är du inte ensam.

Detta kan bero på en rad olika saker – det kan vara ett fysiskt resultat av att du ätit en tung lunch, eller en energiuppgång på grund av en sockerkrasch. Om du äter ett sockerhaltigt mellanmål och kaffe för att hålla dig igång efter lunchen kan det göra att du känner dig väldigt trött när det är dags att gå hem.

Motverka detta: Försök att hålla en balanserad socker- och koffeinnivå under dagen – särskilt på eftermiddagen. Och sträva efter en lättare lunch så att du inte blir för mätt och sömnig!

En rask promenad efter lunch kan verkligen hjälpa dig att bli piggare. Om du känner att du behöver koffein för att ta dig igenom eftermiddagen, ta ett glas kallt vatten först. Ibland kommer tröttheten från att man är uttorkad, så det är värt att prova lite vatten innan man sätter på kaffet.

Om du ändå är sugen på kaffe, välj en enkel shot (eller koffeinfritt!) och undvik sockerhaltiga sirapsprodukter.

Ju mer balanserad din kropp är på eftermiddagen, desto mer energi har du efter jobbet.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.