10 grunde til, at du er så træt efter arbejde (+ hvordan du undgår det)

Sidst opdateret den 2 oktober, 2022

Skrevet den

Føler du dig udmattet, når du kommer hjem fra arbejde?

Det kan der være en grund til – eller flere, sandsynligvis.

Det er normalt at føle sig træt efter en dag på arbejde, men der er også måder at lindre trætheden på og lette den.

Lad os gennemgå ti grunde til, at du er så træt efter arbejde – og tilbyde måder at bekæmpe dem og løse problemerne på!

1. Du får for meget skærmtid.

Hvis du arbejder på et kontor, sidder du sikkert ved en computer flere timer om dagen. Selv om det er blevet normen for så mange af os, er det ikke sundt!

Vores øjne kan blive trætte af at stirre på en skærm hele dagen, og farverne på skærmen kan virkelig påvirke vores humør.

Bekæmp dette: Tag pauser på skærmen! Ja, det er så enkelt som det. Giv dine øjne et hvil ved at kigge væk fra skærmen – eller lukke øjnene – i et minut ca. hvert 20. minut, eller efter behov.

Det vil give musklerne i dine øjne en pause fra at anstrenge sig for at læse tekst eller scanne billeder. Det giver også din hjerne en smule afslapningstid.

Og få foretaget en synsprøve hos en optiker, hvis du jævnligt får hovedpine – måske har du brug for briller til arbejdet.

2. Du er drænet af alle de personlige interaktioner.

Uanset hvor omgængelig og udadvendt du er, er det normalt at føle sig lidt drænet af interaktioner med andre – især dem, vi ikke nødvendigvis nyder!

At chatte med dine venner i timevis føles ikke trættende, fordi du elsker dem.

At udveksle småsnak med dine kolleger eller sidde i møder med ledere er bare ikke det samme.

Det kan tage hårdt på dit energiniveau. Det gælder især, hvis du er indadvendt.

Det er normalt at føle sig udmattet efter at have været sammen med andre mennesker hele dagen, men der er måder, hvorpå du kan give dig selv et boost..

Bekæmp dette: Prøv at begrænse dine interaktioner, hvor det er muligt. Gå ud og lav te eller kaffe, når køkkenet er tomt, i stedet for at gå derhen, når der er mange mennesker.

Tag frokost med på kontoret og sæt dine høretelefoner i og spis ved dit skrivebord (fortæl folk, at du arbejder, hvis du vil undgå at blive inviteret ud!).

Hold møderne så korte som muligt, samtidig med at du forbliver høflig.

Det kan føles lidt akavet, men ingen vil synes, at du er uhøflig, fordi du har lidt ro i ny og næ, og det vil hjælpe dig enormt på dit energiniveau.

3. Du har et stressende job.

Hvis du arbejder i et stressende miljø, vil du helt sikkert føle dig temmelig drænet og træt sidst på dagen.

Vi bruger så meget energi, når vi er stressede – nogle gange forbrænder vi endda flere kalorier og kan få fysiske symptomer som f.eks. ømhed og smerter.

Det bør ikke komme som nogen overraskelse, at vores kroppe og vores sind bliver hurtigere trætte, når vi er stressede.

Bekæmp dette: Prøv at finde måder at afstresses på, mens du er på arbejde. Det kan betyde at tage flere pauser, spise noget sund mad eller endda sætte en beroligende playliste på.

Du kan lytte til beroligende musik, gå udenfor og ringe til en du holder af, hvis du har brug for en lille opmuntring, eller gå på toilettet og meditere i et par minutter.

Alt, hvad du kan gøre for at reducere dit stressniveau på arbejdet, vil virkelig gøre en forskel for dit energiniveau efter arbejdet.

4. Du har et fysisk arbejde.

Måske har du et job med mange fysiske aspekter – måske er du på benene hele dagen, eller du skal bære tunge ting eller bære en restriktiv uniform, f.eks.

Hvis dit arbejde betyder, at du altid er i bevægelse, er det ikke underligt, at du er udmattet, når du kommer hjem!

Vores kroppe er ikke skabt til at bevæge sig konstant, så en lang vagt med gå- og ståarbejde kan virkelig gå ud over vores energiniveau.

Bekæmp dette: Prøv at sørge for at spise noget afbalanceret og næringsrigt før arbejdet og få tid til en hurtig energigivende snack som frugt eller nødder.

Stræk dig godt ud – især de muskler, du bruger mest – både før og efter en vagt. Og tag et kort varmt brusebad, når du kommer hjem, for at hjælpe dig selv med at slappe af.

Hvis du sørger for, at din krop er forberedt på en fysisk dag, vil du i høj grad kunne mindske den ekstreme træthed, du oplever, når du kommer hjem.

5. Du bruger ikke din hjerne nok, og du keder dig.

At have rigtig travlt kan gøre os udmattede – men det kan også gøre det, hvis vi ikke har travlt nok!

Uretfærdigt, ikke sandt?

Hvis du slutter dagen med at føle dig udmattet, kan det skyldes, at du ikke har gjort nok for at beskæftige din hjerne.

Nogle gange bliver vores hjerne bare træt af ikke at blive brugt – enten vænner den sig til at være søvnig på grund af manglende stimulering, eller også føler vi os mentalt drænet, fordi vores hjerne får signaler om kedsomhed, frustration, vrede eller endda.

Hvis du oplever, at du bliver irriteret over den mangel på arbejde, du skal lave, eller over hvor uproduktivt du føler dig, kan det være årsagen til denne nedtur i slutningen af dagen.

Bekæmp dette: Så det er faktisk godt for vores energiniveau at have travlt? Jep! Hvis du kan finde en god middelvej, vil du være meget mindre træt – og langt mere produktiv.

Prøv at sætte dig selv mål for hver dag (eller for hver time, hvis det hjælper), og sørg for at variere det, du laver, med jævne mellemrum.

Brug formiddagen på at overholde en deadline for en administrativ opgave, og sæt så eftermiddagen af til at arbejde på et regneark, f.eks.

Hvis du blander tingene, vil du føle dig mere fokuseret på det, du laver, og det vil forhindre, at dit sind glider af og keder sig.

6. Du har brug for mere mad – og flere næringsstoffer!

Dette er et meget almindeligt problem for folk i hverdagen, og det er ikke anderledes, når vi er på arbejde.

Når vi har travlt med at komme ud af døren om morgenen, er der mange af os, der ikke får en sund og mættende morgenmad.

Vi har måske for travlt til at spise et afbalanceret måltid til frokost og ender med bare at snuppe en sandwich fra supermarkedet eller nogle snacks.

Selv om dette er meget almindeligt, er det ikke godt for vores kroppe og kan faktisk få os til at føle os udmattede!

At gå igennem dagen på tom mave eller med et lavt indhold af næringsstoffer har en enorm effekt på vores energiniveau og kan betyde, at vi ender med at falde i søvn efter arbejde.

Bekæmp dette: Gør dit bedste for at spise noget om morgenen (eller før din vagt begynder). Forbered din mad aftenen før, hvis du kan – havregryn er en nem og næringsrig løsning, eller du kan skære noget frugt op, hvis du foretrækker det.

Prøv også at lave en madpakke til dig selv. Det sparer dig penge og betyder, at du har noget lækkert, der holder dig i gang hele dagen.

7. Din kropsholdning gør dig søvnig.

Det lyder måske mærkeligt, men den måde du sidder på påvirker din krop meget mere end bare en øm ryg! Det kan give dig problemer med fordøjelsen, påvirke dit humør og forårsage træthed.

Hvis du ofte føler dig lidt øm og søvnig, når du går fra arbejde, skyldes det muligvis, at du sidder sammenkrøbet i din stol eller sidder “skævt”

Jo mere vores krop er placeret i unaturlige stillinger, jo mere “spiller den ud”, og jo mere blusser visse symptomer op.

Bekæmp dette: Gør en indsats for at arbejde på din kropsholdning! Du kan indstille alarmer på din telefon som en påmindelse, hvis du har brug for det – for at sidde lige op eller for at rejse dig op og ryste dine lemmer lidt ud.

Din arbejdsplads vil sandsynligvis tilbyde fodstøtter, som kan hjælpe dig med at arbejde på din siddestilling, samt lændestøtter og rygpuder, hvis du har brug for dem. I nogle lande er det en lovpligtig forpligtelse, så det er bestemt værd at undersøge det!

8. Du holder ikke nok pauser.

Hvis du føler dig virkelig drænet, når du kommer hjem fra arbejde, kan det skyldes, at du ikke holder regelmæssige pauser.

Dette hænger sammen med problemerne omkring skærmtid, men det kan også bare være et tilfælde af, at du overbelaster din hjerne.

Hvis du ikke holder nok pauser, bliver din hjerne konstant oversvømmet af e-mails, musik, samtaler og meget andet!

Sensorisk overbelastning er en reel ting, og det er drænende..

Bekæmp dette: Sæt en alarm på din telefon og giv dig selv 5 minutter eller deromkring til at nulstille dig selv og tage en lille pause.

Stræk benene, find en undskyldning for at få lidt luft, og frisk dig op i løbet af dagen, så du har mere energi, når du kommer hjem.

9. Du får ikke nok væske.

Vand er mirakelproduktet, som vi alle ønsker, men som vi ikke omfavner nok! Det hjælper vores hud, vores hår … og vores energiniveau!

Hvis du bliver søvnig mod slutningen af dagen, kan det være fordi du er dehydreret. Jo mindre vand vi har i kroppen, jo mere trætte bliver vi – så nemt er det!

Bekæmp dette: Køb en vandflaske med tidspunkter på dagen på siden, så du ved, hvor meget vand du skal drikke på hvert tidspunkt af dagen.

Indstil en alarm på din telefon, så du kan stå op og hente noget at drikke. Sæt dig selv påmindelser, eller download en app, der hjælper dig med at holde styr på dit vandforbrug hver dag.

Uanset hvad du gør, så prøv at være konsekvent med det. Du kan købe sukkerfri squash, hvis det hjælper dig til at drikke mere, eller fryse det ned natten over, hvis du foretrækker koldt vand!

10. Du falder ned på grund af overskud af sukker og koffein.

Du kan have det helt fint indtil omkring kl. 14.00. Hvis din dag går godt indtil tidligt på eftermiddagen, hvor du pludselig er udmattet og halvt sovende ved dit skrivebord, er du ikke alene.

Det kan skyldes en række ting – det kan være et fysisk resultat af en tung frokost eller en energidykning på grund af et sukkerfald. Hvis du får en sukkerholdig snack og kaffe for at holde dig i gang efter frokost, kan det gøre dig meget træt, når du kommer hjem.

Bekæmp dette: Prøv at holde et afbalanceret sukker- og koffeinniveau i løbet af dagen – især om eftermiddagen. Og tilstræb en lettere frokost, så du ikke bliver for mæt og søvnig!

En rask gåtur efter frokost kan virkelig være med til at give dig nyt liv. Hvis du føler, at du har brug for koffein for at komme igennem eftermiddagen, så tag et glas koldt vand først. Nogle gange skyldes træthed, at man er dehydreret, så det er værd at prøve noget vand, før man sætter sig til kaffen.

Hvis du stadig har lyst til en kop kaffe, så vælg et enkelt shot (eller koffeinfri kaffe!) og undgå sukkerholdige sirupper.

Jo mere afbalanceret du kan holde din krop i balance om eftermiddagen, jo mere energi vil du have efter arbejde.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.