10 redenen waarom je zo moe bent na je werk (+ hoe je het kunt vermijden)

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Voel je je uitgeput als je thuiskomt van je werk?

Daar is een reden voor – of meerdere, waarschijnlijk.

Je moe voelen na een dag werken is normaal, maar er zijn ook manieren om het te verlichten en de vermoeidheid te verlichten.

Laten we tien redenen doornemen waarom je zo moe bent na het werk – en manieren aanbieden om ze te bestrijden en de problemen op te lossen!

1. Je krijgt te veel schermtijd.

Als je op kantoor werkt, zit je waarschijnlijk meerdere uren per dag achter een computer. Hoewel het voor velen van ons de norm is geworden, is het niet gezond!

Onze ogen kunnen moe worden van de hele dag naar een scherm staren, en de kleuren van ons scherm kunnen ons humeur echt beïnvloeden.

Bestrijd dit: Neem schermpauzes! Ja, zo simpel is het. Geef je ogen rust door een minuut van je scherm weg te kijken – of je ogen te sluiten – elke 20 minuten, of als het nodig is.

Het geeft de spieren in je ogen een pauze van het inspannen om tekst te lezen of door afbeeldingen te scannen. Het geeft je hersenen ook wat rust.

En regel een oogtest bij een opticien als je regelmatig hoofdpijn hebt – misschien heb je een bril nodig voor je werk.

2. Je wordt uitgeput door alle persoonlijke interacties.

Hoe gezellig en extravert je ook bent, het is normaal om je een beetje uitgeput te voelen door interacties met anderen – vooral die waar we niet per se van genieten!

Urenlang kletsen met je vrienden voelt niet vermoeiend omdat je van ze houdt.

Een praatje maken met je collega’s of vergaderen met managers is niet hetzelfde.

Het kan een tol eisen van je energieniveau. Dit geldt vooral als je introvert bent.

Het is normaal om je uitgeput te voelen nadat je de hele dag met mensen omgaat, maar er zijn manieren waarop je jezelf een oppepper kunt geven…

Bestrijd dit: Probeer je interacties waar mogelijk te beperken. Ga thee of koffie zetten als de keuken leeg is in plaats van erheen te gaan als het druk is.

Neem je lunch mee naar kantoor en doe je oordopjes in om aan je bureau te eten (vertel mensen dat je aan het werk bent als je wilt voorkomen dat je wordt uitgenodigd!).

Houd vergaderingen zo kort mogelijk en blijf beleefd.

Het voelt misschien wat ongemakkelijk, maar niemand zal denken dat je onbeleefd bent omdat je af en toe wat rust neemt, en het zal je energieniveau enorm ten goede komen.

3. Je hebt een stressvolle baan.

Als je in een stressvolle omgeving werkt, zul je je aan het eind van de dag zeker uitgeput en moe voelen.

We verbruiken zoveel energie als we gestrest zijn – soms verbranden we zelfs meer calorieën en kunnen we lichamelijke klachten krijgen zoals pijntjes.

Het mag geen verrassing zijn dat ons lichaam en onze geest sneller vermoeid raken bij stress.

Bestrijd dit: Probeer manieren te vinden om te ontstressen terwijl je aan het werk bent. Dat kan betekenen dat je meer pauzes neemt, gezond eet, of zelfs een rustgevende afspeellijst opzet.

Je kunt naar rustgevende muziek luisteren, naar buiten gaan en iemand van wie je houdt bellen als je een peptalk nodig hebt, of even naar de badkamer gaan en een paar minuten mediteren.

Alles wat je kunt doen om je stressniveau op het werk te verminderen zal echt een verschil maken voor je energieniveau na het werk.

4. Je hebt een fysieke baan.

Misschien heb je een baan met veel fysieke aspecten – misschien ben je de hele dag op de been, of moet je zware dingen dragen of een beperkend uniform dragen, zoals PBM.

Als je werk betekent dat je altijd in beweging bent, is het geen wonder dat je uitgeput thuiskomt!

Ons lichaam is niet gemaakt om voortdurend te bewegen, dus een lange dienst van lopen en staan kan echt zijn tol eisen van ons energieniveau.

Bestrijd dit: Probeer ervoor te zorgen dat je voor je werk iets evenwichtigs en voedzaams eet, en maak tijd voor een snelle energieverhogende snack zoals fruit of noten.

Stretch goed – vooral de spieren die je het meest gebruikt – zowel voor als na een dienst. En neem bij thuiskomst een korte warme douche om jezelf te helpen ontspannen.

Door ervoor te zorgen dat je lichaam is voorbereid op een fysieke dag kom je een heel eind met het verminderen van de extreme vermoeidheid die je ervaart als je thuiskomt.

5. Je gebruikt je hersenen te weinig en je verveelt je.

Echt druk zijn kan ons uitgeput maken – maar niet druk genoeg zijn ook!

Oneerlijk, toch?

Als je de dag afsluit met een uitgeput gevoel, kan dat komen doordat je niet genoeg hebt gedaan om je geest bezig te houden.

Soms worden onze hersenen gewoon moe omdat ze niet gebruikt worden – ze raken eraan gewend om slaperig te zijn door een gebrek aan stimulatie, of we voelen ons geestelijk uitgeput omdat onze hersenen signalen krijgen van verveling, frustratie, boosheid, zelfs.

Als je merkt dat je je ergert aan het gebrek aan werk dat je moet doen, of aan hoe onproductief je je voelt, kan dat de oorzaak zijn van die dip aan het eind van de dag.

Bestrijd dit: Dus druk zijn is eigenlijk goed voor ons energieniveau? Yep! Als je een middenweg kunt vinden, zul je veel minder moe zijn – en veel productiever.

Probeer voor jezelf doelen te stellen voor elke dag (of elk uur, als dat helpt), en zorg ervoor dat je af en toe varieert in wat je doet.

Breng de ochtend door met het halen van een deadline voor een administratieve taak, en maak dan de middag vrij om aan een spreadsheet te werken, bijvoorbeeld.

Als je de dingen afwisselt, kun je je beter concentreren op wat je doet en voorkom je dat je gedachten afdwalen en je gaan vervelen.

6. Je hebt meer voedsel nodig – en voedingsstoffen!

Dit is een veel voorkomend probleem voor mensen in het dagelijks leven, en het is niet anders als we aan het werk zijn.

Met de haast om ’s morgens de deur uit te gaan, nemen velen van ons geen gezond, vullend ontbijt.

Tijdens de lunch hebben we het misschien te druk om een evenwichtige maaltijd te eten en grijpen we uiteindelijk gewoon een supermarktbroodje of wat snacks.

Hoewel dit heel gewoon is, is het niet goed voor ons lichaam en kunnen we ons zelfs uitgeput voelen!

De dag doorkomen met een lege maag of weinig voedingsstoffen heeft een enorm effect op ons energieniveau en kan betekenen dat we na het werk in slaap vallen.

Bestrijd dit: Doe je best om ’s ochtends (of voordat je dienst begint) iets te eten. Maak je eten zo mogelijk de avond tevoren klaar – overnight oats is een gemakkelijke, voedzame optie, of je kunt wat fruit snijden als je dat liever doet.

Probeer ook een lunchpakket te maken. Zo bespaar je geld en heb je iets lekkers om de dag door te komen.

7. Je houding maakt je slaperig.

Het klinkt misschien raar, maar de manier waarop je zit beïnvloedt je lichaam veel meer dan alleen een pijnlijke rug! Het kan je spijsverteringsproblemen geven, je stemming beïnvloeden en vermoeidheid veroorzaken.

Als je je vaak wat pijnlijk en slaperig voelt als je uit je werk komt, komt dat mogelijk doordat je in je stoel hangt of ‘scheef’ zit

Hoe meer ons lichaam in onnatuurlijke houdingen wordt gebracht, hoe meer het zich ‘gedraagt’ en bepaalde symptomen opflakkeren.

Bestrijd dit: Doe moeite om aan je houding te werken! Je kunt alarmen op je telefoon instellen als geheugensteuntje als het nodig is – om rechtop te zitten of om op te staan en je ledematen wat uit te schudden.

Je werkplek biedt waarschijnlijk voetsteunen die je kunnen helpen aan je zithouding te werken, en ook lendensteunen en rugkussens als je die nodig hebt. In sommige landen is het wettelijk verplicht, dus het is zeker de moeite waard om dat te controleren!

8. Je neemt niet genoeg pauzes.

Als je je echt uitgeput voelt als je thuiskomt van je werk, kan dat komen doordat je niet regelmatig pauzes neemt.

Dit hangt een beetje samen met problemen rond beeldschermtijd, maar kan ook gewoon een geval zijn van overbelasting van je hersenen.

Als je niet genoeg pauzes neemt, worden je hersenen voortdurend overspoeld met e-mails, muziek, gesprekken, noem maar op!

Zintuiglijke overbelasting is echt iets, en het is uitputtend…

Bestrijd dit: Zet een alarm op je telefoon en geef jezelf een minuut of 5 om te resetten en even op adem te komen.

Strek je benen, verzin een excuus om een luchtje te scheppen, en verfris je gedurende de dag, zodat je meer energie hebt tegen de tijd dat je thuiskomt.

9. Je krijgt te weinig vloeistoffen binnen.

Water is het wondermiddel dat we allemaal willen, maar eigenlijk te weinig omarmen! Het helpt onze huid, ons haar… en ons energieniveau!

Als je tegen het einde van de dag slaperig wordt, kan dat komen doordat je uitgedroogd bent. Hoe minder water in ons lichaam, hoe vermoeider we worden – zo eenvoudig is het!

Bestrijd dit: Koop een waterfles met tijden van de dag op de zijkant, zodat je weet hoeveel water je op elk punt van de dag moet drinken.

Stel een alarm in op je telefoon om op te staan en iets te drinken te pakken. Stel jezelf herinneringen in, of download een app die je helpt je waterconsumptie elke dag bij te houden.

Wat je ook doet, probeer er consequent mee te zijn. Je kunt suikervrije squash kopen als dat je helpt om meer te drinken, of ’s nachts invriezen als je liever koud water drinkt!

10. Je stort in door een teveel aan suiker en cafeïne.

Je voelt je misschien helemaal goed tot ongeveer 14.00 uur. Als je dag goed verloopt tot het begin van de middag, wanneer je plotseling uitgeput en half slapend achter je bureau zit, ben je niet de enige.

Dit kan aan verschillende dingen liggen – het kan een fysiek gevolg zijn van het eten van een zware lunch, of een energiedip door een suikercrash. Als je na de lunch een suikerhoudende snack en koffie neemt om je op de been te houden, kan dat ervoor zorgen dat je je erg moe voelt als het tijd is om naar huis te gaan.

Bestrijd dit: Probeer door de dag heen een evenwichtig suiker- en cafeïneniveau aan te houden – vooral in de middag. En streef naar een lichtere lunch, zodat je niet te vol en slaperig wordt!

Een stevige wandeling na de lunch kan je echt oppeppen. Als je het gevoel hebt dat je cafeïne nodig hebt om de middag door te komen, neem dan eerst een glas koud water. Soms komt vermoeidheid door uitdroging, dus het is de moeite waard om eerst wat water te drinken voordat je aan de koffie gaat.

Als je toch zin hebt in koffie, kies dan voor een single shot (of decafé!) en vermijd suikerhoudende siropen.

Hoe evenwichtiger je je lichaam ’s middags kunt houden, hoe meer energie je na het werk zult hebben.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.