20 allvarliga relationsproblem som inte bör ignoreras

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

Det finns vissa saker som kan innebära slutet för ett förhållande.

Det är därför viktigt att bestämma hur viktiga dessa problem är.

Undrar du om något som har hänt eller håller på att hända i ditt förhållande är tillräckligt allvarligt för att göra slut på grund av det?

Även om vi inte är här för att fatta dina beslut åt dig, om du finner dig själv nicka med huvudet flera gånger när du läser listan nedan, är det förmodligen dags att gå vidare..

… hur motvillig du än är att acceptera det.

1. De är själviska.

Om deras prioritet är deras eget nöje och lycka på alla livets områden är det ett stort varningstecken.

När vi älskar någon värdesätter vi dem och ser deras behov som lika viktiga som våra egna.

Om det inte finns något givande och tagande finns det ingen respekt, och om det inte finns någon respekt finns det ingen grund för er relation.

Ingen gillar att känna sig som ett alternativ och inte som en prioritet för sin partner.

2. De har inte presenterat dig för sina vänner eller sin familj.

Ingen man eller kvinna är en ö, och våra familjer och vänner är en stor del av våra liv. Om vi älskar någon bör vi vilja att våra andra nära och kära ska veta om det.

Du ska inte förvänta dig en inbjudan till söndagslunch med deras föräldrar direkt efter er första dejt, och du ska försöka vara förstående om de har en komplicerad familjedynamik.

När förhållandet utvecklas bör dock möjligheterna att träffa viktiga personer i varandras liv börja dyka upp naturligt.

Om de är fast beslutna att hålla dig separerad i förhållande till alla andra i deras liv bör du vara försiktig med deras motiv för att göra det.

3. De finns inte där när du behöver dem.

Om du har gått igenom en tuff tid eller helt enkelt behöver deras hjälp, och du har upptäckt att de inte har funnits där för dig, är det osannolikt att de kommer att finnas där för dig när du behöver dem i framtiden.

Ett bra förhållande bygger på en sund nivå av beroende i den meningen att du behöver någon som du kan lita på när du står inför utmaningar eller när du lider av hjärtesorg och förlust.

Det är okej att förvänta sig hjälp och tröst från en partner, så om de inte kan ge dig något av detta måste du ifrågasätta om det är den typen av relation du vill ha.

4. De värdesätter inte din åsikt.

Om de avfärdar dina kommentarer utan vidare och det är tydligt att de inte har någon respekt för din åsikt, så ser de dig inte som sin jämlike.

Kanske fattar de alla beslut som rör era liv tillsammans. Det kan handla om allt från vardagliga saker som vad ni ska äta den kvällen till stora beslut som att rycka upp sig och flytta till en ny stad.

Även om du kanske delar ditt liv med den här personen är du fortfarande en individ och får ha inflytande över hur ditt liv går. En partner ska lyssna på dig, höra dig, ta hänsyn till dina åsikter och hitta sätt att kompromissa med dig så att ni båda känner er lyckliga.

Om du aldrig får möjlighet att bestämma saker kan det vara dags att bryta sig loss. Du kommer inte att kunna njuta av ditt liv när det inte är du som bestämmer hur det ska spenderas.

5. De har problem med ilska.

Om din partner har problem med ilska och inte är beredd att arbeta med dem, och om du någonsin känner dig rädd för honom eller för hur han eller hon kan reagera på något, bör stora larmklockor ringa i ditt huvud.

Sann kärlek kräver inte att du på något sätt accepterar rädsla eller skrämseltaktik som normalt. Misshandel, vare sig den är verbalt eller fysiskt, är en röd linje som inte får överskridas. Om den gör det, och din säkerhet eller ditt känslomässiga välbefinnande hotas, bör du lämna förhållandet.

Även om misshandeln är vad man skulle kunna betrakta som ”låg nivå” och oregelbunden måste du allvarligt överväga om du är beredd att stå ut med det medan de arbetar med sig själva eller söker hjälp för sina ilskasproblem.

6. De tar inte hand om sig själva.

Ingen borde kräva att deras partner ständigt lägger på sig lager av smink eller spenderar varje tillgänglig timme på gymmet för att upprätthålla den ”perfekta” kroppen..

…men det finns grundläggande nivåer av renlighet och presentation som det är rimligt att förvänta sig av dem.

Om din partner försummar sin personliga hygien och aldrig anstränger sig med sitt utseende visar han eller hon bristande självrespekt och bristande respekt för dig.

Den lilla invändningen är att en person som lider av psykiska problem kanske inte alltid känner sig villig eller kapabel att ta hand om sitt utseende eller sin personliga hygien. I dessa fall bör du ha tålamod med dem medan de får hjälp med sina problem.

Om de inte gör något försök att få hjälp inom rimlig tid behöver du inte stanna hos dem av ansvarskänsla eller av någon annan anledning om du inte vill det.

7. De är för underhållsintensiva.

Om de å andra sidan inte gör något annat än att oroa sig för sin solbränna och tillståndet för sitt kroppshår är det ett tecken på att de är ytliga. Det finns mer i livet än falska naglar och perfekt hår.

Att vara tillsammans med någon som lägger så stor vikt vid sitt utseende kommer oundvikligen att innebära att ditt utseende blir ett område som de fokuserar på.

Om du någonsin får känna dig ful eller om du får höra att du borde förbättra ditt utseende med hjälp av kirurgi bör du se det som en stor varningsflagga.

Ett bra förhållande innebär att vi accepterar varandra och samtidigt uppmuntrar vår partner att växa. Det handlar inte om att förändra någon till dina exakta fysiska krav när det inte är vad de vill ha.

8. De är okej med ett långvarigt långdistansförhållande.

Ibland kan omständigheter utanför vår kontroll göra slut på ett förhållande.

Visst, vissa människor är helt okej med obegränsade långdistansförhållanden och tycker att det fungerar bra för dem.

Men de flesta människor planerar inte att stanna kvar i ett långdistansarrangemang för alltid.

Vissa par blir förälskade trots att de bor långt ifrån varandra medan andra plötsligt skiljs från varandra genom omständigheterna.

De par som är engagerade i varandra brukar ha en plan för när de ska kunna återförenas och bygga upp ett liv tillsammans.

Om din partner på distans vägrar att diskutera hur ni skulle kunna vara tillsammans eller fortsätter att hitta ursäkter för att skjuta upp det, är det dags att allvarligt fundera på om förhållandet har en framtid.

9. Ni har ingen kontakt på en fysisk nivå.

Oavsett hur du ser på det är sex en viktig del av de flesta relationer. Det binder oss samman på ett sätt som få andra saker kan göra.

Nu ska du inte nödvändigtvis förvänta dig att varje sexuellt möte med din partner ska vara omvälvande..

…men om sexet ständigt är en besvikelse, gnistan helt enkelt inte finns där, eller om de inte anstränger sig för att se till att du njuter, till och med i början, då måste du överväga om det är värt att avsluta förhållandet för dig.

Du bör också fundera på hur din sexlust förhåller sig till den andra personens. Om du gillar regelbundet sex eller om du är nöjd med att bara ha det då och då, är det inte bra för det allmänna förhållandet att para ihop sig med någon vars behov och önskningar är motsatta till dina.

10. Du känner inte på samma sätt för barn.

Även om dina framtidsdrömmar kan förändras, om du är ganska säker på att du inte vill ha barn bör du förmodligen inte vara i ett förhållande med någon som är säker på att han eller hon vill ha barn.

Att ni båda försöker ändra på varandras åsikter, eller att den ena personen ger efter och bara går med på vad den andra vill är ett recept för en katastrof.

Starka motsatta åsikter om något så grundläggande som att sätta människor till världen kommer aldrig att komplettera varandra.

11. Du känner inte på samma sätt för religion.

Alla par med olika religiösa åsikter är inte dömda till undergång, men om en eller båda partnerna har starka religiösa åsikter som inte stämmer överens med den andres, kan det leda till en hel del friktion i framtiden, särskilt när det gäller att gifta sig eller skaffa barn.

Om religionen är viktig för dig, eller om det snabbt framgår att den är viktig för den andra personen, måste ni ha många samtal ganska tidigt i ett förhållande för att fastställa om era respektive åsikter kan sammanfalla till ett fungerande partnerskap.

Det är mycket möjligt att ha fullständig respekt för en annan persons tro och ändå inte vilja ha ett förhållande med den personen.

12. Du upptäcker att du offrar dina yrkesmässiga mål.

Engagerade relationer kommer alltid att innebära kompromisser i någon mån.

Den ena partnern kan till exempel gå med på att flytta när den andra parten erbjuds ett otroligt bra jobb.

Men om det otroliga jobbet finns på en plats där den andra partnern kommer att sluta med att snurra tummarna och försumma sina egna yrkesmässiga mål, kan förbittring smyga sig in.

Ni bör båda stödja varandras karriärvägar lika mycket och vara villiga att kompromissa i vetskap om att er partner i framtiden kommer att återgälda tjänsten.

13. De är fruktansvärda när det gäller pengar.

Även om det skulle vara underbart om pengar inte var en stor fråga går det inte att komma ifrån deras betydelse.

Om din partner är ihållande dålig på att hantera pengar och vägrar att ändra sina vanor eller lära sig att vara mer försiktig, kommer det att leda till otaliga problem.

Om din vision av framtiden med din partner innefattar skulder och pengabekymmer, gör dig själv en tjänst och lämna medan du fortfarande kan.

Å andra sidan, även om det har sin plats att vara budgetmedveten, kan det också få larmklockor att ringa in om man är för snål.

14. De är ohövliga.

De kanske är trevliga mot dig, men är de artiga mot andra?

Om du upptäcker att de behandlar serveringspersonal illa, aldrig presenterar dig för folk, inte säger tack och tack och i allmänhet inte beter sig som en fungerande medlem av mänskligheten, är det ett tecken på att de inte värdesätter människorna runt omkring dem.

Du ska aldrig behöva oroa dig för att presentera din andra hälft för någon, eftersom du är övertygad om att de kommer att skämma ut dig.

Du ska vara stolt över att stå sida vid sida med din partner, med vetskapen om att de kommer att göra sitt bästa för att aldrig svika dig och att de kommer att visa vanlig anständighet mot alla människor som de möter.

15. De har inget jobb.

Vi faller alla i svåra tider då och då, så att din partner för närvarande är arbetslös, men aktivt söker eller arbetar på ett projekt, med en plan fastställd, är inte nödvändigtvis något att oroa sig för.

Men om det verkar som om de inte kan behålla ett jobb eller kämpar för att hitta någon som vill anställa dem, kan du fråga dig om detta är tillräckligt för att avsluta förhållandet för dig.

Om du menar allvar med någon måste du veta att han eller hon alltid kommer att kunna försörja sig själv ekonomiskt. Det vill säga om du inte är nöjd med att han eller hon är en hemmafru eller husman som du försörjer genom ditt arbete och din inkomst.

Dessutom, låt oss inse det, är ambition en mycket attraktiv egenskap.

16. De är besatta av sitt jobb.

Å andra sidan, även om det är underbart att vara entusiastisk över det man gör för att tjäna sitt levebröd finns det en bestämd gräns.

Även om någon med en lysande yrkesmässig framtid framför sig kan vara mycket tilltalande, om de är oförmögna att lämna sitt jobb på kontoret och ständigt kollar sin arbetstelefon medan ni är på dejt, bör du ifrågasätta vilken plats du har på deras prioriteringslista.

Det finns vissa människor för vilka framsteg i karriären är så viktigt att de försummar allt och alla andra i sitt liv. Du behöver inte rynka på näsan åt denna hängivenhet till deras arbete, men du behöver inte heller acceptera det hos en partner om du inte vill.

17. De är negativa.

Vi har alla rätt till ett gott gnäll då och då, men om någon är ihärdigt negativ är han eller hon inte en hälsosam person för dig att umgås med.

Om vi inte kan se på den ljusa sidan eller se den ljusa sidan, eller vad du nu väljer för klyscha, så kommer livet att se väldigt grått ut.

Och oavsett hur naturligt glad och positiv du är, kommer det att smitta av sig på dig och göra dig trött att vara i närheten av någon som är dömande, cynisk eller allmänt olycklig över allting.

Elände älskar sällskap, så låt de negativa personerna skapa sina egna relationer och håll dig till någon som delar din optimistiska inställning.

18. De intresserar sig inte för ditt liv.

Deras värld kretsar kring dem själva. De pratar dig gärna länge om vad som händer i deras liv, men de ställer inga frågor om dig själv.

Det är du som håller igång konversationen, ständigt frågar om deras dag eller vill lära känna dem bättre, men de ger inte tillbaka.

Detta är ett tecken på att deras prioritet faktiskt är de själva, och att de, hur svårt det än må vara att acceptera, helt enkelt inte tycker att du eller ditt liv är så intressant.

Du kanske tycker om att lyssna på deras berättelser och lära dig allt om dem, men det kommer en tid då du önskar att de skulle lyssna på dig och ge dig och ditt liv eller dina problem sin fulla uppmärksamhet.

Ingen vill bli ignorerad eller förbisedd av sin partner.

19. De är otrogna eller har varit otrogna.

Varje par sätter sina egna gränser. Det är viktigt att ni diskuterar vad som skulle utgöra otrohet i ert förhållande, och det som räknas som ett acceptabelt beteende för dig kan vara ett svek för andra.

Men om någon överskrider den gräns som ni har kommit överens om kan det vara svårt för er att återuppbygga förtroendet och vara säkra på att det aldrig kommer att hända igen.

Om du får reda på att någon har svikit förtroendet i ett tidigare förhållande kan det också vara skäl för dig att tvivla på om han eller hon inte skulle göra samma sak mot dig.

20. De saknar ett sinne för humor.

Om ni inte får varandra att skratta är ni kanske inte ämnade för varandra.

Om de inte kan se den roliga sidan av saker och ting eller har ett sinne för humor som går dig på nerverna kan du se fram emot en ganska tråkig eller irriterande framtid med dem.

Det handlar inte så mycket om att en person är bra eller trevlig, utan om att hitta kompatibilitet i humorns och komedins subjektiva natur.


Lyssna på din magkänsla

Det som kan vara ett stort problem för dig kanske inte är ett stort problem för en annan person..

…så även om det alltid är bra att prata om dessa saker med en god vän vars omdöme du litar på, är det i slutändan bara du som kan fatta dessa beslut.

Kärlek räcker inte alltid för att hålla ett förhållande flytande, så om du innerst inne har gnagande tvivel om ditt förhållande måste du vara ärlig mot dig själv och ta itu med problemen rakt på sak.

Det kommer inte att vara lätt, men en dag kommer du att tacka dig själv för det.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.