20 serieuze relatieproblemen die niet genegeerd mogen worden

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Er zijn een aantal dingen die het einde van elke relatie kunnen betekenen.

Het is dus belangrijk om te beslissen hoe belangrijk deze problemen zijn.

Vraag je je af of iets dat in je relatie gebeurd is of gebeurt ernstig genoeg is om het uit te maken?

Hoewel we hier niet zijn om jouw beslissingen voor je te nemen, als je merkt dat je meerdere keren met je hoofd knikt bij het lezen van de onderstaande lijst, is het waarschijnlijk tijd om verder te gaan..

ā€¦ hoe onwillig je ook bent om dat te accepteren.

1. Ze zijn egoĆÆstisch.

Als hun prioriteit op alle gebieden van het leven hun eigen plezier en geluk is, is dat een enorm waarschuwingsteken.

Als we van iemand houden, waarderen we hem en zien we zijn behoeften als even belangrijk als die van onszelf.

Als er geen geven en nemen is, dan is er geen respect, en als er geen respect is, dan is er geen basis voor je relatie.

Niemand voelt zich graag een optie en geen prioriteit voor zijn partner.

2. Ze hebben je niet voorgesteld aan hun vrienden of familie.

Geen enkele man of vrouw is een eiland, en onze families en vrienden zijn een groot deel van ons leven. Als we van iemand houden, moeten we willen dat onze andere geliefden daarvan weten.

Je moet niet meteen na jullie eerste afspraakje een uitnodiging verwachten voor een zondagse lunch met zijn ouders, en je moet proberen begrip op te brengen als hij een ingewikkelde familiedynamiek heeft.

Maar naarmate de relatie zich ontwikkelt, moeten de gelegenheden om belangrijke mensen in elkaars leven te ontmoeten zich vanzelf aandienen.

Als ze vastbesloten zijn je gescheiden te houden van alle anderen in hun leven, moet je op je hoede zijn voor hun beweegredenen om dat te doen.

3. Ze zijn er niet als je ze nodig hebt.

Als je een moeilijke tijd hebt doorgemaakt of gewoon hun hulp nodig hebt, en je hebt gemerkt dat ze er niet voor je zijn geweest, dan is het onwaarschijnlijk dat ze er in de toekomst voor je zullen zijn als je ze nodig hebt.

Een goede relatie berust op een gezonde mate van afhankelijkheid, in die zin dat je iemand nodig hebt op wie je kunt vertrouwen als je voor uitdagingen komt te staan of als je liefdesverdriet en verlies lijdt.

Het is goed om hulp en troost van een partner te verwachten, dus als hij of zij niet in staat is om beide voor je te bieden, moet je je afvragen of dit wel het soort relatie is dat je wilt hebben.

4. Ze hechten geen waarde aan je mening.

Als ze je opmerkingen zonder meer wegwuiven en het duidelijk is dat ze geen respect hebben voor jouw standpunt, dan zien ze je niet als hun gelijke.

Misschien nemen zij alle beslissingen over jullie leven samen. Dit kan variƫren van dagelijkse dingen zoals wat je die avond gaat eten tot grote beslissingen zoals verhuizen naar een nieuwe stad.

Hoewel je misschien je leven deelt met deze persoon, ben je nog steeds een individu en mag je zeggenschap hebben over hoe je leven verloopt. Een partner moet naar je luisteren, je aanhoren, je mening in overweging nemen, en manieren vinden om compromissen met je te sluiten zodat jullie je allebei gelukkig voelen.

Als je nooit over dingen mag beslissen, is het misschien tijd om los te breken. Je zult niet van je leven kunnen genieten als jij niet degene bent die beslist hoe je het doorbrengt.

5. Ze hebben woedeproblemen.

Als je partner woedeproblemen heeft en niet bereid is daaraan te werken, en als jij je ooit bang voelt voor hem of voor de manier waarop hij ergens op zou kunnen reageren, dan zouden er grote alarmbellen in je hoofd moeten gaan rinkelen.

Ware liefde vereist niet dat je angst of intimidatie op welke manier dan ook als normaal accepteert. Misbruik, verbaal of fysiek, is een rode lijn die niet overschreden mag worden. Als dat wel gebeurt, en je veiligheid of emotionele welzijn in gevaar komt, moet je de relatie verlaten.

Zelfs als de mishandeling op een ā€œlaag niveauā€ en onregelmatig is, moet je serieus overwegen of je bereid bent het te accepteren terwijl hij aan zichzelf werkt of hulp zoekt voor zijn woedeproblemen.

6. Ze zorgen niet voor zichzelf.

Niemand zou van zijn partner moeten eisen dat hij voortdurend lagen make-up aanbrengt of elk beschikbaar uur in de sportschool doorbrengt om het ā€˜perfecteā€™ lichaam te behouden..

ā€¦maar er zijn basisniveaus van netheid en presentatie die je redelijkerwijs van hem of haar mag verwachten.

Als je partner zijn persoonlijke hygiƫne verwaarloost en nooit moeite doet voor zijn uiterlijk, toont hij een gebrek aan zelfrespect en een gebrek aan respect voor jou.

Het kleine voorbehoud is dat iemand die lijdt aan psychische problemen zich niet altijd bereid of in staat voelt om aandacht te besteden aan zijn uiterlijk of aan zijn persoonlijke hygiƫne. In deze gevallen moet je geduld met ze hebben terwijl ze hulp krijgen voor hun problemen.

Als ze binnen een redelijke termijn geen enkele poging doen om hulp te krijgen, hoef je niet uit verantwoordelijkheidsgevoel of om een andere reden bij ze te blijven als je dat niet wilt.

7. Ze zijn te high maintenance.

Aan de andere kant, als ze niets anders doen dan zich zorgen maken over hun kleurtje en de staat van hun lichaamshaar, is dat een teken dat ze oppervlakkig zijn. Er is meer in het leven dan nepnagels en perfect haar.

Samenzijn met iemand die zoveel belang hecht aan zijn uiterlijk zal onvermijdelijk betekenen dat jouw uiterlijk een gebied wordt waarop hij zich concentreert.

Als je ooit het gevoel krijgt dat je lelijk bent of dat je met een operatie je uiterlijk moet verbeteren, moet je dat als een enorme waarschuwingsvlag beschouwen.

Een goede relatie houdt in dat we elkaar accepteren en tegelijkertijd de groei van onze partner aanmoedigen. Het houdt niet in dat je iemand verandert naar jouw precieze fysieke eisen als dat niet is wat hij of zij wil.

8. Ze zijn okƩ met een langdurige langeafstandsrelatie.

Soms kunnen omstandigheden buiten onze controle een einde maken aan een relatie.

Zeker, sommige mensen vinden een relatie voor onbepaalde tijd op lange afstand helemaal prima en vinden dat het voor hen goed werkt.

Maar de meeste mensen zijn niet van plan om voor altijd in een langeafstandsregeling te blijven.

Sommige stellen worden verliefd ondanks dat ze ver uit elkaar wonen, terwijl anderen door omstandigheden plotseling van elkaar gescheiden worden.

De stellen die aan elkaar gehecht zijn hebben meestal een plan voor wanneer ze zich kunnen herenigen en samen een leven kunnen opbouwen.

Als je langeafstandspartner weigert om manieren te bespreken waarop jullie samen zouden kunnen zijn, of excuses blijft vinden om het uit te stellen, dan is het tijd om serieus na te denken of de relatie een toekomst heeft.

9. Jullie hebben geen band op fysiek niveau.

Hoe je het ook bekijkt, seks is een belangrijk onderdeel van de meeste relaties. Het bindt ons samen op een manier die weinig andere dingen kunnen.

Je hoeft niet te verwachten dat elke seksuele ontmoeting met je partner wereldschokkend is..

ā€¦maar als de seks voortdurend teleurstelt, de vonk er gewoon niet is, of hij/zij niet de moeite doet om ervoor te zorgen dat je geniet, zelfs in de eerste dagen, dan moet je overwegen of het voor jou de moeite waard is om de relatie te beĆ«indigen.

Je moet ook nadenken over hoe jouw seksdrift zich verhoudt tot die van de ander. Als je van regelmatige seks houdt of als je tevreden bent met slechts af en toe seks, dan is het niet goed voor de algemene relatie om je te koppelen aan iemand wiens behoeften en verlangens tegengesteld zijn aan de jouwe.

10. Je voelt niet hetzelfde voor kinderen.

Hoewel je dromen voor de toekomst kunnen veranderen, als je vrij zeker weet dat je geen kinderen wilt, moet je waarschijnlijk geen relatie aangaan met iemand die zeker weet dat hij wel kinderen wil.

Allebei proberen jullie elkaar op andere gedachten te brengen, of Ć©Ć©n persoon geeft toe en gaat gewoon mee met wat de ander wil, is een recept voor een ramp.

Sterk tegengestelde opvattingen over zoiets fundamenteels als het op de wereld zetten van mensen vullen elkaar nooit aan.

11. Zo denk je ook niet over religie.

Niet alle paren met verschillende religieuze opvattingen zijn gedoemd, maar als een of beide partners sterke religieuze opvattingen hebben die niet trouwen met die van de ander, kan dat op den duur veel wrijving veroorzaken, vooral als het gaat om trouwen of kinderen krijgen.

Als religie belangrijk voor je is of als het snel duidelijk is dat het belangrijk is voor de ander, moet je al vrij vroeg in een relatie veel gesprekken voeren om vast te stellen of jullie respectieve opvattingen kunnen samengaan in een werkbaar partnerschap.

Het is heel goed mogelijk om volledig respect te hebben voor het geloof van een ander en toch geen relatie met hem of haar te willen.

12. Je merkt dat je je professionele doelen opoffert.

Betrokken relaties gaan altijd gepaard met een zekere mate van compromis.

De ene partner kan er bijvoorbeeld mee instemmen om te verhuizen als de ander een geweldige baan krijgt aangeboden.

Maar als die geweldige baan op een plek is waar de andere partner uiteindelijk duimen gaat draaien en zijn eigen professionele doelen gaat verwaarlozen, kan er wrok ontstaan.

Jullie moeten allebei elkaars carriĆØrepad in gelijke mate steunen en bereid zijn compromissen te sluiten in de wetenschap dat je partner in de toekomst iets terug zal doen.

13. Ze zijn vreselijk met geld.

Hoe geweldig het ook zou zijn als geld geen grote rol speelde, er is geen ontkomen aan het belang ervan.

Als je partner hardnekkig slecht met geld omgaat en weigert zijn gewoonten te veranderen of te leren voorzichtiger te zijn, zal dat tot onnoemelijke problemen leiden.

Als jouw visie op de toekomst met je partner schulden en geldzorgen inhoudt, doe jezelf dan een plezier en vertrek nu het nog kan.

Aan de andere kant, hoewel budgettering zijn plaats heeft, kan te goedkoop zijn ook alarmbellen doen rinkelen.

14. Ze zijn onbeleefd.

Ze zijn misschien aardig tegen jou, maar zijn ze ook beleefd tegen anderen?

Als je merkt dat ze wachtend personeel slecht behandelen, je nooit aan mensen voorstellen, geen alsjeblieft en dankjewel zeggen, en zich in het algemeen niet gedragen als een functionerend lid van het menselijk ras, dan is dat een teken dat ze de mensen om hen heen niet waarderen.

Je zou je nooit zorgen moeten maken om je wederhelft aan iemand voor te stellen, in de overtuiging dat ze je in verlegenheid zullen brengen.

Je zou trots moeten zijn om zij aan zij met je partner te staan, wetende dat hij zijn best zal doen om je nooit in de steek te laten en een normaal fatsoen zal tonen aan alle mensen met wie hij zijn pad kruist.

15. Ze hebben geen baan.

We vallen allemaal wel eens in moeilijke tijden, dus je partner die momenteel werkloos is, maar actief op zoek is of aan een project werkt, met een uitgestippeld plan, is niet per se iets om je zorgen over te maken.

Maar als het erop lijkt dat hij/zij geen baan kan vasthouden of moeite heeft iemand te vinden die hem/haar in dienst wil nemen, kun je je afvragen of dit voor jou voldoende is om de relatie te beƫindigen.

Als je serieus met iemand bent, moet je weten dat hij of zij altijd in staat zal zijn zichzelf financieel te onderhouden. Dat wil zeggen, tenzij je er genoegen mee neemt dat hij of zij een huisvrouw of huisman is die jij ondersteunt door je werk en inkomen.

Plus, laten we eerlijk zijn, ambitie is een zeer aantrekkelijke eigenschap.

16. Ze zijn geobsedeerd door hun werk.

Aan de andere kant, hoewel enthousiast zijn over wat je doet om de kost te verdienen prachtig is, is er een duidelijke grens.

Hoewel iemand met een glanzende professionele toekomst voor zich heel aantrekkelijk kan zijn, als hij niet in staat is zijn werk op kantoor te laten liggen en voortdurend zijn werktelefoon controleert terwijl je op een afspraakje bent, moet je je afvragen wat jouw plaats is op hun prioriteitenlijst.

Er zijn mensen voor wie vooruitgang in hun carriĆØre zo belangrijk is dat ze alles en iedereen in hun leven verwaarlozen. Je hoeft deze toewijding aan hun werk niet te fronsen, maar je hoeft het ook niet te accepteren in een partner als je dat niet wilt.

17. Ze zijn negatief.

We hebben allemaal recht op een goede zeur af en toe, maar als iemand aanhoudend negatief is, is hij geen gezond persoon om mee om te gaan.

Als we niet in staat zijn om naar de zonnige kant te kijken of de zilveren rand te zien, of wat je clichƩ van keuze ook is, dan gaat het leven er erg grijs uitzien.

En hoe vrolijk en positief je van nature ook bent, als je in de aanwezigheid bent van iemand die over alles oordeelt, cynisch is of zich in het algemeen ellendig voelt, zal dat op je overslaan en je afmatten.

Ellende houdt van gezelschap, dus laat de negatieve mensen hun eigen relaties vormen en blijf bij iemand die jouw opgewekte kijk deelt.

18. Ze interesseren zich niet voor jouw leven.

Hun wereld draait om henzelf. Ze praten graag over wat er in hun leven speelt, maar ze stellen je geen vragen over jezelf.

Jij bent degene die de gesprekken gaande houdt, voortdurend vraagt naar hun dag of hen beter wil leren kennen, en zij doen geen wederdienst.

Dit is een teken dat hun prioriteit in feite bij zichzelf ligt, en dat, hoe moeilijk het ook te accepteren is, ze jou of je leven gewoon niet zo interessant vinden.

Je vindt het misschien leuk om naar hun verhalen te luisteren en alles over hen te weten te komen, maar er komt een tijd dat je wenst dat ze naar jou luisteren en jou en je leven of problemen hun volle aandacht geven.

Niemand wil genegeerd of over het hoofd gezien worden door zijn partner.

19. Ze bedriegen, of hebben bedrogen.

Elk stel stelt zijn eigen grenzen. Het is belangrijk voor jullie om te bespreken wat vreemdgaan in jullie relatie zou betekenen, en wat voor jullie als aanvaardbaar gedrag geldt, kan voor anderen verraad zijn.

Maar als iemand de grens overschrijdt die jullie hebben afgesproken, kan het moeilijk voor jullie zijn om het vertrouwen weer op te bouwen en er zeker van te zijn dat het nooit meer zal gebeuren.

Als je erachter komt dat iemand in een eerdere relatie het vertrouwen heeft beschaamd, kan dat voor jou ook reden zijn om te twijfelen of hij of zij niet hetzelfde bij jou zou doen.

20. Het ontbreekt hen aan gevoel voor humor.

Als jullie elkaar niet aan het lachen maken, dan zijn jullie misschien niet voor elkaar bestemd.

Als ze de grappige kant van dingen niet kunnen zien of een gevoel voor humor hebben dat op je zenuwen werkt, dan kijk je naar een tamelijk saaie of irritante toekomst met hen.

Het gaat er niet zozeer om dat iemand goed of aardig is; het gaat erom dat je compatibiliteit vindt in de subjectieve aard van humor en komedie.


Luister naar je gevoel

Wat voor jou een groot probleem kan zijn, kan voor een ander geen groot probleem zijn..

ā€¦dus hoewel het altijd goed is om deze dingen te bespreken met een goede vriend wiens oordeel je vertrouwt, ben jij uiteindelijk de enige die deze beslissingen kan nemen.

Liefde is niet altijd genoeg om een relatie in stand te houden, dus als je diep van binnen knagende twijfels hebt over je relatie, moet je eerlijk zijn tegen jezelf en de problemen onder ogen zien.

Het zal niet gemakkelijk zijn, maar op een dag zul je jezelf er dankbaar voor zijn.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliƫnten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliƫnten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliƫnt.