10 saker att göra när du känner att du inte kan göra någonting rätt

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Publicerad

Det är lätt att övertyga sig själv om att du är den enda personen som känner att du aldrig kan göra något rätt.

Du jämför dig själv ogynnsamt med nästan alla du kan tänka dig.

Slutsats: De har fått ordning på livet och kryssar fram på toppen av sin förmåga, gör succéer till vänster, höger och mitten och har kontroll över i stort sett allting.

Men vänta lite, din uppfattning är fel!

Verkligheten är att alla, ja alla, känner sig nedtyngda av nedstämdhet över sina misslyckanden, verkliga eller upplevda, vid ett eller annat tillfälle.

Skillnaden ligger i deras förmåga att ställa om kompassen efter en smäll och fortsätta framåt med knappt en buckla i rustningen.

I avsaknad av denna övertygelse har tankesättet ”jag kan inte göra något rätt” ett lömskt sätt att förstärka sig självt.

På nolltid kan du fastna i en depressiv rutin och verkligen tro att allt du rör vid i slutändan kommer att misslyckas.

Och det är en skrämmande plats att vara på.

Syftet med den här artikeln är att ge dig en verktygslåda som hjälper dig att bygga upp din inre motståndskraft, med hjälp av de förmågor och den styrka du redan har i överflöd, även om du känner att de har övergivit dig just nu.

Kom bara ihåg: ingen är perfekt.

Det första steget mot att vända ditt negativa tankesätt på huvudet är att göra en inventering av var du befinner dig just nu, ge dig själv lite utrymme och påminna dig själv om att ingen är perfekt.

Tänk på att ju mer energi du slösar på att slå ner dig själv, desto mindre har du till förfogande för uppgiften att bannlysa den ihållande negativa tanken som viskar: ”Jag kan inte göra något rätt”

Men det är verkligen möjligt att omprogrammera din standardinställning från negativ till positiv genom att tillämpa vissa förändringar i din uppfattning och ditt vanemässiga beteende.

Följande steg må vara små, men de slår över sin vikt när det gäller resultat. Det handlar om att bygga upp ett momentum som kommer att göra dig till en ostoppbar kraft av positivitet!

1. Omformulera frågan på nytt.

Det är alltså här du gör en inventering och tar reda på var du verkligen befinner dig, genom att lysa ett positivt ljus på den dystra plats som du har kallat hem nyligen.

I stället för att upprepade gånger ställa dig själv den retoriska och ohjälpliga frågan ”varför kan jag inte få något att gå rätt till?”, försök att vända på den och ge den en positiv vändning.

I stället för att upprepa den vanemässiga, negativa och djupt ohjälpsamma frågan, fråga dig själv i stället ”Vad är några saker som jag har gjort bra?”

De finns där om du letar efter dem. Ta dem i centrum och tillåt dig själv att ta åt dig äran för dem.

Det kan vara en bra idé att skriva ner dem i en dagbok så att du lätt kan hänvisa till dem när du behöver en uppmuntran. Skapa en lista som du kan lägga till i takt med att du släpper in positivitetsandan i ditt huvud igen.

Ställ istället en positiv fråga som t.ex ”Vad kan jag göra för en sak just nu som skulle få mig att må bättre?”

Kanske skulle det vara att äta en hel kartong Ben & Jerry’s eller att gå en promenad i parken. Det spelar ingen roll. Poängen är att du tar kontroll och gör något mer produktivt än att fortsätta gräva djupare ner i din depressiva bunker.

2. Använd ett personligt mantra.

En av de mest försåtliga sakerna med negativa tankar är deras tendens att vara självupprätthållande. De bildar kedjor av tvivel i ens sinne som är så svåra att skaka av sig.

Det negativa självpratet internaliseras och blir den nya verkligheten. Ju mer du framhärdar i din övertygelse att du inte kan göra något rätt, desto större är sannolikheten att det blir så eftersom din självtillit undermineras.

Det är här som ditt medvetande sviker dig och låter dessa negativa tankar ständigt förstärka sig själva och skapa en förvrängd verklighet.

Ett av de mest effektiva sätten att återställa ditt tankemönster är meditation. Att upprepa mantran kan förankra dig i den nuvarande verkligheten och låta din hjärna reagera positivt på negativa känslor.

Prova en av de här för att se hur stor den är:

Jag är kapabel att göra vad jag än tänker på.

Jag kan göra detta. Jag kan göra det bra. Jag är kompetent.

Jag kommer att göra mitt bästa, och mitt bästa är bra.

3. Ta ett bad eller en dusch.

Även om det kan verka som ett litet och ineffektivt försvar mot tsunamin av negativa tankar och känslor som du möter, är det mer fördelaktigt än du kanske tror att ta dig tid för en lång varm dusch eller ett bad fyllt av bubblor än du kan föreställa dig.

Din hårt arbetande kropp tjänar dig dygnet runt och gör sitt jobb oavsett om du är på toppen av världen eller kämpar mot demonerna som inte kan få något rätt.

Om du tar dig tid att belöna dess oförtröttliga ansträngningar, särskilt i slutet av en lång och ansträngande dag, kan det ge dig den omställning du behöver för att bryta den negativa cykeln i ditt huvud.

När du är klar med din välförtjänta reträtt, ta dig tid att bara andas och reflektera över hur duktig du egentligen är.

4. Rensa och omorganisera.

Om du har känt dig nedslagen ett tag och är övertygad om din oförmåga att lyckas med någonting kan det vara så att du har låtit saker och ting glida iväg i ditt eget hem eller i ditt rum.

Om du är en estetiskt sinnad person kan utrymmet runt omkring dig ofta spegla ditt mentala tillstånd.

Röran föder och befolkar ett utrymme så smygande att du kanske knappt har lagt märke till förfallet.

Men du kanske upptäcker att de berg av ”saker” som har samlats, och den oordning som uppstår, tär på din förmåga att tänka klart och fokusera.

När allting runt omkring dig är upp och ner kan det vara ännu svårare att få något gjort.

Även om omorganisering, rensning eller till och med bara städning av utrymmet runt omkring dig är jämförelsevis små uppgifter som inte har något att göra med dina nuvarande problem, kan de göra en avsevärd skillnad för din mentala attityd.

Du kommer inte bara att få en känsla av att ha lyckats slutföra uppgiften, utan du kommer också att bebo ett utrymme som fungerar med dig i stället för att vara i strid med dig och få dig nedstämd.

5. Ta dig ut.

När du befinner dig i en mental svacka kan till och med att ta dig upp ur sängen kännas som en uppförsbacke, och tanken på någon form av fysisk ansträngning är utesluten.

Även om det kanske är det sista du känner för att göra, är det ett stort steg mot att kämpa mot de dystra tankarna att tvinga dig själv att höja dig över den mentala och fysiska trögheten och röra på dig.

Ännu bättre är att gå ut och ta kontakt med naturen. Att befinna sig bland naturens underverk och låta dig inspireras av dess skönhet och årstidsväxlingar kan vara precis den medicin du behöver för att balansera de känslor du upplever just nu.

Men du behöver inte erövra ett berg för att känna vinsten. Att bara ta sig ut ur dina fyra väggar och ta en tio minuters promenad i parken eller till och med bara runt kvarteret kan göra underverk för att ändra ditt negativa tankesätt till en mer positiv inställning.

6. Ta en ny titt på din lista över saker att göra.

Medan du är lamslagen med att känna du inte kan göra något rätt smälter uppgifterna på din att-göra-lista inte magiskt bort. Istället kan dessa saker, stora eller små, obevekligt byggas upp och öka din mentala belastning tills de blir helt överväldigande.

Nu är det dags att ställa om ditt sätt att närma dig det dagliga arbetet. Att tvinga dig själv att hålla dig till ett strikt schema kan bli en börda i sig själv. Till att börja med kan du försöka välja ut bara en sak från listan varje dag och samla den mentala och fysiska energin för att få det gjort.

Dela upp de större uppgifterna i små, hanterbara åtgärder som inte är alltför betungande. Varje uppgift som du prickar av kommer att ge dig en värdefull känsla av att ha lyckats.

Låt ditt humör styra ditt val av uppgift. Sluta klandra dig själv för hur lite du åstadkommer eller hur lång tid det tar, och kom alltid ihåg att det är bättre att få en sak gjord än ingen.

Varje prestation bevisar att din inre tjatande negativa röst har fel.

7. Planera en resa.

När du känner att du har befunnit dig i en nedåtgående spiral där ingenting verkar ha gått rätt till, kan det verkligen hjälpa att bryta negativitetens cykel med ett miljöombyte för att återställa din mentala och känslomässiga kompass.

Det behöver inte vara en lång resa eller ens vara en stor belastning för din ekonomi. Bara en helg, med några överraskningar och lite tid för mig själv, kan ge stora fördelar när det gäller att höja ditt humör.

Att ge dig själv lite utrymme och tid bort från din vanliga rutin kan hjälpa dig att återställa ditt perspektiv på nästan allting.

8. Skäm bort dig själv.

På samma sätt som tanken på en resa, men utan den kostnad och omvälvning som det innebär att lämna hemmet, är det viktigt att belöna dig själv för dina positiva prestationer för att återupprätta din självkänsla.

Det mänskliga psyket reagerar så bra på beröm och belöning. Använd den kunskapen till din egen fördel genom att tillåta dig själv att känna dig stolt och göra en poäng av att ge dig själv en välförtjänt behandling.

Skäm bort dig själv med en fin kopp kaffe och ett utsökt bakverk på ett flott café som du normalt sett skulle betrakta som alltför extravagant, kanske.

Sådana belöningar är inte löjliga utan motiverande, så håll dig inte tillbaka.

9. Sätt upp uppnåeliga mål.

Det är ingen raketforskning att förstå att det är direkt demotiverande att belasta sig själv med enorma och eventuellt omöjliga uppgifter. Du kommer att känna dig avskräckt, kanske till den grad att du blir förlamad.

Om du befinner dig i en trångmålsituation bör du vara noga med att begränsa dina egna förväntningar så att du åtminstone har en chans att lyckas.

När du står inför en monsteruppgift, ta ett steg tillbaka. Från detta perspektiv får du en bättre överblick, vilket hjälper dig att identifiera hanterbara handlingsbitar inom den större uppgiften.

När du kryssar av dessa en efter en kommer den enorma utmaningen att minska. I stället för att känna dig som om du står inför Mount Everest kommer du att titta på några få, lätt skalbara kullar.

När du slutför varje liten uppgift kan du stryka av den på din lista. Och, låt oss inse det, glädjen att stryka saker från listor är en av livets stora glädjeämnen.

Ännu bättre är att du kan belöna dig själv, enligt beskrivningen ovan, med massor av godsaker längs vägen, när varje milstolpe är övervunnen.

10. Gör ingenting.

Detta kan tyckas vara ett kontraintuitivt råd i en värld där det är förväntat att vara vansinnigt upptagen och sätta upp allt högre personliga mål.

Men det kan vara så att din nuvarande oförmåga att göra något rätt beror på att din kropp och ditt sinne behöver en paus.

Den sammansatta effekten av mental utmattning kan vara det som orsakar brister i din produktivitet, koncentration och förmåga att fokusera. Att leva med konstant stress har en liknande effekt.

Kanske är den bästa medicinen just nu att lyssna på din kropp, kliva ur hamsterhjulet och göra ingenting alls ett tag.

Tillbringa dagen i pyjamas med att titta på Netflix, sov ut så länge du vill utan att känna ett uns av skuld, eller bara ta en tupplur på eftermiddagen. Gör bara ingenting!

Kom ihåg att detta inte är en eftergift; det är en nödvändighet för att ge ditt överarbetade sinne en chans att avstressa och återställa ditt självförtroende och din inre motståndskraft.

Verkligheten är att du är starkare och mer kapabel än du vet. Du är mer än likvärdig med de utmaningar som du ställs inför.

Varför inte pröva några av dessa idéer för att hjälpa dig att återställa din mentala kompass till ”allt kommer gå vägen”-riktningen?

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.