10 ting at gøre, når du føler, at du bare ikke kan gøre noget rigtigt

Sidst opdateret den 2 oktober, 2022

Skrevet den

Det er let at overbevise sig selv om, at man er den eneste person, der føler, at man aldrig kan gøre noget rigtigt.

Du sammenligner dig selv ugunstigt med stort set alle de mennesker, du kan komme i tanke om.

Konklusion: De har styr på livet, sejler på toppen af deres spil, scorer succeser til venstre, højre og midt på vejen og har kontrol over stort set alt.

Men, vent lige lidt, din opfattelse er forkert!

Virkeligheden er, at alle, ja alle, på et eller andet tidspunkt føler sig tynget af modløshed over deres fiaskoer, reelle eller opfattede, på et eller andet tidspunkt.

Forskellen ligger i deres evne til at nulstille deres kompas efter et tilbageslag og fortsætte med at gå videre med knap en bule i deres rustning.

I mangel af denne overbevisning har “jeg kan ikke gøre noget rigtigt”-tankegangen en snigende måde at blive selvforstærkende på.

I løbet af kort tid kan du finde dig selv fastlåst i en depressiv rutine og virkelig tro på, at alt, hvad du rører ved, i sidste ende vil mislykkes.

Og det er et skræmmende sted at være.

Formålet med denne artikel er at give dig en værktøjskasse, der kan hjælpe dig med at opbygge din indre modstandskraft ved hjælp af de evner og den styrke, du allerede har i overflod, selv om du føler, at de har forladt dig lige nu.

Bare husk: Ingen er perfekt.

Det første skridt i retning af at vende din negative tankegang på hovedet er at gøre status over, hvor du er lige nu, give dig selv lidt ro og minde dig selv om, at ingen er perfekt.

Husk på, at jo mere energi du spilder på at slå dig selv ned, jo mindre har du til rådighed til at forvise den vedvarende negative tanke, der hvisker: “Jeg kan ikke gøre noget rigtigt.”

Men det er virkelig muligt at omprogrammere din standardindstilling fra negativ til positiv ved at foretage nogle ændringer i din opfattelse og din vanemæssige adfærd.

De følgende trin er måske små, men de er mere effektive end deres vægt i form af resultater. Det handler om at opbygge et momentum, der vil gøre dig til en ustoppelig kraft af positivitet!

1. Omformulér spørgsmålet.

Så det er her, du gør status og finder ud af, hvor du virkelig befinder dig, ved at kaste et positivt lys på det dystre sted, du har kaldt hjem for nylig.

I stedet for gentagne gange at stille dig selv det retoriske og ubehjælpsomme “hvorfor kan jeg ikke få noget til at lykkes?”-spørgsmål, så prøv at vende det om og få en positiv drejning på det.

I stedet for at gentage dette vanemæssige, negative og dybt uhjælpelige spørgsmål, så spørg dig selv i stedet: “Hvad er nogle ting, jeg har gjort godt?”

De er der, hvis du leder efter dem. Bring dem i centrum og tillad dig selv at tage æren for dem.

Det kan være en god idé at skrive dem ned i en dagbog, så du nemt kan henvise til dem, når du har brug for et boost. Opret en liste, som du kan tilføje til, efterhånden som du tillader positivitetsånden at komme tilbage i dit hoved.

På samme måde kan du stille et optimistisk spørgsmål som f.eks: “Hvad kunne jeg gøre i dette øjeblik, som ville få mig til at få det bedre?”

Måske kunne det være at spise en hel karton Ben & Jerry’s eller at gå en tur i parken. Det er ligegyldigt. Pointen er, at du tager kontrollen og gør noget mere produktivt end at fortsætte med at grave dig dybere ned i din depressive bunker.

2. Brug et personligt mantra.

Noget af det mest snigende ved negative tanker er deres tendens til at være selvforstærkende. De danner lænker af tvivl i ens sind, som er så svære at ryste af sig.

Den negative selvtalk bliver internaliseret og bliver den nye virkelighed. Jo mere du holder fast i din tro på, at du ikke kan gøre noget rigtigt, jo mere sandsynligt er det, at det bliver tilfældet, da din selvtillid undermineres.

Det er her, din bevidsthed svigter dig, idet den tillader disse negative tanker at forstærke sig selv hele tiden og skabe en forvrænget virkelighed.

En af de mest effektive måder at nulstille dit tankemønster på er gennem meditation. Ved at gentage mantraer kan du forankre dig i den nuværende virkelighed og give din hjerne mulighed for at reagere bekræftende på negative følelser.

Prøv en af disse for at se, om du kan bruge dem:

Jeg er i stand til at gøre alt, hvad jeg sætter mig for.

Jeg kan gøre dette. Jeg kan gøre det godt. Jeg er kompetent.

Jeg vil gøre mit bedste, og mit bedste er godt.

3. Tag et bad eller brusebad.

Selv om det kan virke som et lillebitte og ineffektivt forsvar i lyset af den tsunami af negative tanker og følelser, du står over for, er det mere gavnligt at tage sig tid til et langt varmt brusebad eller et bad fyldt med bobler, end du måske forestiller dig.

Din hårdtarbejdende krop tjener dig døgnet rundt og gør sit arbejde, uanset om du er på toppen af verden eller kæmper mod de dæmoner, der ikke kan få alting til at fungere.

Hvis du tager dig lidt tid til at belønne dens utrættelige indsats, især ved slutningen af en lang og drænende dag, kan det give dig den nulstilling, du har brug for, for at bryde den negative cyklus i dit hoved.

Når du er færdig med dit velfortjente tilbagetog, så tag dig tid til at trække vejret og reflektere over, hvor dygtig du egentlig er.

4. Ryd op og omorganiser.

Hvis du har følt dig nedslået i et stykke tid og er overbevist om din manglende evne til at lykkes med noget som helst, kan det være, at du har ladet tingene glide i dit eget hjem eller på dit værelse.

Hvis du er en æstetisk sindet person, kan rummet omkring dig ofte afspejle din mentale tilstand.

Rod avler og befolker et rum så snigende, at du måske knap nok har bemærket forfaldet.

Du kan imidlertid opdage, at bjergene af “ting”, der har hobet sig op, og den deraf følgende uorden, svækker din evne til at tænke klart og fokusere.

Når alting omkring dig er i uorden, kan det være en endnu større udfordring at få noget gjort.

Selv om omorganisering, oprydning eller bare rengøring af rummet omkring dig er forholdsvis små opgaver, der ikke har noget med dine nuværende problemer at gøre, kan de gøre en betydelig forskel for din mentale indstilling.

Ikke alene vil du få en følelse af at have fuldført opgaven, men du vil også bebo et rum, der arbejder sammen med dig i stedet for at være i modstrid med dig og bringe dig ned med dig.

5. Tag dig selv med udenfor.

Når du er i en mental nedtur, kan selv det at hive dig selv ud af sengen virke som en kamp op ad bakke, og tanken om nogen form for fysisk anstrengelse er udelukket.

Selv om det måske er det sidste, du har lyst til, er det at tvinge dig selv til at hæve dig over den mentale og fysiske træghed og få dig selv i bevægelse et stort skridt i retning af at bekæmpe de dystre tanker.

Endnu bedre er det at komme ud og få kontakt med naturen. At være midt i naturens vidundere og lade dig inspirere af dens skønhed og årstidsændringer kan være lige den medicin, du har brug for som modvægt til de følelser, du oplever lige nu.

Men du behøver ikke at besejre et bjerg for at mærke gevinsten. Bare det at komme ud af dine fire vægge og tage en ti minutters gåtur rundt i parken eller bare rundt om blokken kan gøre underværker med hensyn til at ændre din negative tankegang til en mere positiv tilgang.

6. Tag et nyt kig på din to-do-liste.

Mens du er lammet af følelsen af, at du ikke kan gøre noget rigtigt, smelter opgaverne på din to-do-liste ikke på magisk vis væk. I stedet kan disse ting, store eller små, ubarmhjertigt ophobes og øge din mentale belastning, indtil de bliver helt overvældende.

Nu er det tid til at nulstille den måde, du griber det daglige slid an på. At tvinge dig selv til at holde dig til en streng ordning kan blive en byrde i sig selv. Til at begynde med kan du prøve at vælge blot én ting fra listen hver dag og samle den mentale og fysiske energi til at få det gjort.

Opdel de større opgaver i små, overskuelige handlinger, der ikke er for krævende. Hver eneste opgave, du krydser af, vil give dig en værdifuld følelse af at have opnået noget.

Lad dit humør styre dit valg af opgave. Hold op med at slå dig selv i hovedet over, hvor lidt du opnår, eller hvor lang tid det tager, og husk altid, at det er bedre at få en ting gjort end ingen ting.

Hver præstation beviser, at din indre nagende negative stemme tager fejl.

7. Planlæg en rejse.

Når du føler, at du har været inde i en nedadgående spiral, hvor intet synes at være gået rigtigt, kan det virkelig hjælpe dig med at nulstille dit mentale og følelsesmæssige kompas, hvis du bryder negativitetens cyklus med et sceneskift.

Det behøver ikke nødvendigvis at være en lang rejse eller endda at være en stor belastning for din økonomi. Bare en weekend på ferie med nogle få forkælelser og lidt tid til mig selv kan give store fordele i forhold til at forbedre dit humør.

At give dig selv lidt plads og tid væk fra din sædvanlige rutine kan hjælpe dig med at nulstille dit perspektiv på stort set alting.

8. Forkæl dig selv.

På samme måde som idéen om en rejse, men uden de udgifter og den omvæltning, der er forbundet med at forlade hjemmet, er det at belønne dig selv for dine positive resultater et vigtigt redskab til at genoprette din følelse af selvværd.

Den menneskelige psyke reagerer så godt på ros og belønning. Brug denne viden til din egen fordel ved at tillade dig selv at føle dig stolt og gøre en dyd ud af at give dig selv en velfortjent godbid.

Forkæl dig selv med en fin kop kaffe og et lækkert bagværk på en smart café, som du normalt ville betragte som for ekstravagant, måske.

Sådanne belønninger er ikke dumme, de er motiverende, så hold dig ikke tilbage.

9. Sæt opnåelige mål.

Det er ikke svært at forstå, at det er demotiverende at belaste sig selv med store og muligvis uopnåelige opgaver. Du vil føle dig skræmt, måske så meget, at du bliver lammet.

Hvis du finder dig selv i en rutine, skal du være opmærksom på at begrænse dine egne forventninger, så du i det mindste har en chance for at få succes.

Når du står over for et monster af en opgave, så tag et skridt tilbage. Fra dette perspektiv får du et bedre overblik, hvilket hjælper dig med at identificere håndterbare klumper af handling inden for den større opgave.

Efterhånden som du afkrydser dem en efter en, vil den samlede udfordring blive mindre og mindre enorm. I stedet for at føle, at du står over for Mount Everest, vil du se på et par let skalerbare fodspidser.

Efterhånden som du løser hver enkelt miniopgave, kan du strege den igennem på din liste. Og lad os se det i øjnene, glæden ved at strege ting af fra lister er en af livets store fornøjelser.

Endnu bedre er det, at du som beskrevet ovenfor kan belønne dig selv med masser af godbidder undervejs, efterhånden som hver milepæl er overvundet.

10. Gør bare ingenting.

Dette kan virke som et kontraintuitivt råd i en verden, hvor det at have vanvittigt travlt og sætte stadig højere personlige mål er den forventede norm.

Men det kan være, at din nuværende manglende evne til at få noget på plads skyldes, at din krop og dit sind har brug for en pause.

Den sammensatte virkning af mental udmattelse kan være årsag til, at din produktivitet, koncentration og evne til at fokusere svækkes. At leve med konstant stress har en lignende effekt.

Måske er den bedste medicin lige nu at lytte til din krop, træde ud af hamsterhjulet og lave ingenting i et stykke tid.

Tilbring dagen i din pyjamas og se Netflix, sov så længe du vil uden at føle skyldfølelse, eller tag bare en middagslur. Bare gør ingenting!

Husk, at dette ikke er en forkælelse; det er en nødvendighed for at give dit overanstrengte sind en chance for at afstresses og genoprette din selvtillid og indre modstandskraft.

Virkeligheden er, at du er stærkere og mere kompetent, end du ved. Du er mere end ligeværdig til de udfordringer, du står over for.

Hvorfor ikke prøve nogle af disse ideer for at hjælpe dig med at nulstille dit mentale kompas i retning af “det hele skal nok gå”?

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.