10 dingen die je kunt doen als je het gevoel hebt dat je niets goed kunt doen

Laatst bijgewerkt op 2 oktober, 2022

Gepost op

Het is gemakkelijk om jezelf ervan te overtuigen dat jij de enige bent die het gevoel heeft dat je nooit iets goed kunt doen.

Je vergelijkt jezelf ongunstig met zowat iedereen die je maar kunt bedenken.

Conclusie: Zij hebben het leven op orde, cruisen mee op de top van hun kunnen, scoren successen links, rechts en in het midden, en hebben vrijwel alles onder controle.

Maar, wacht even, je perceptie is verkeerd!

De werkelijkheid is dat iedereen, ja iedereen, zich wel eens moedeloos voelt over zijn mislukkingen, echt of vermeend, op een bepaald moment.

Het verschil ligt in hun vermogen om na een terugslag hun kompas opnieuw in te stellen en door te gaan met nauwelijks een deuk in hun pantser.

Zonder die overtuiging heeft de “ik kan niets goed doen” manier van denken een verraderlijke manier om zichzelf te versterken.

Binnen de kortste keren kun je vastzitten in een depressieve sleur, waarin je echt gelooft dat alles wat je aanraakt uiteindelijk zal mislukken.

En dat is een enge plek om te zijn.

Het doel van dit artikel is je een gereedschapskist te geven om je te helpen je innerlijke veerkracht op te bouwen, met behulp van de capaciteiten en kracht die je al in overvloed bezit, zelfs als je het gevoel hebt dat ze je op dit moment in de steek hebben gelaten.

Onthoud alleen: niemand is perfect.

De eerste stap om je negatieve denkwijze op zijn kop te zetten is de balans op te maken van waar je nu staat, jezelf wat speling te geven en jezelf eraan te herinneren dat niemand perfect is.

Bedenk dat hoe meer energie je verspilt aan jezelf neerhalen, hoe minder je beschikbaar hebt voor de taak om de hardnekkige negatieve gedachte uit te bannen die fluistert: “Ik kan niets goed doen”

Maar het is echt mogelijk om je standaardinstelling te herprogrammeren van negatief naar positief door enkele veranderingen aan te brengen in je waarneming en je gewoontegedrag.

De volgende stappen zijn misschien klein, maar ze overtreffen hun gewicht in termen van resultaten. Het gaat erom een momentum op te bouwen dat van jou een onstuitbare kracht van positiviteit maakt!

1. Herformuleer de vraag.

Hier maak je dus de balans op en ontdek je waar je werkelijk staat, door een positief licht te laten schijnen op de sombere plek die je de laatste tijd thuis hebt genoemd.

In plaats van jezelf herhaaldelijk de retorische en niet-helpende “waarom kan ik niets goed doen?” vraag te stellen, probeer het om te draaien en er een positieve draai aan te geven.

In plaats van die gebruikelijke, negatieve en zeer onbehulpzame vraag te herhalen, vraag jezelf in plaats daarvan: “Wat zijn enkele dingen die ik goed heb gedaan?”

Ze zijn er als je ernaar zoekt. Zet ze centraal en sta jezelf toe er de eer voor op te strijken.

Het kan een goed idee zijn om ze op te schrijven in een dagboek, zodat je er gemakkelijk naar kunt verwijzen als je een oppepper nodig hebt. Maak een lijst die je kunt aanvullen als je de geest van positiviteit weer in je hoofd toelaat.

Stel op dezelfde manier een opbeurende vraag als: “Wat zou ik op dit moment kunnen doen waardoor ik me beter zou voelen?”

Misschien zou dat zijn om een heel pak Ben & Jerry’s te eten of een wandeling in het park te maken. Het doet er niet toe. Het punt is dat je het heft in handen neemt en iets doet dat productiever is dan je dieper in je depressieve bunker te blijven ingraven.

2. Gebruik een persoonlijke mantra.

Een van de meest verraderlijke dingen van negatieve gedachten is dat ze de neiging hebben zichzelf in stand te houden. Ze vormen ketenen van twijfel in iemands geest die zo moeilijk af te schudden zijn.

De negatieve zelfpraat wordt geïnternaliseerd en wordt de nieuwe werkelijkheid. Hoe meer je volhardt in je overtuiging dat je niets goed kunt doen, hoe groter de kans dat dit het geval zal zijn, omdat je zelfvertrouwen wordt ondermijnd.

Hier laat je bewustzijn je in de steek, waardoor deze negatieve gedachten zich voortdurend versterken en een vervormde werkelijkheid creëren.

Een van de meest effectieve manieren om je gedachtenpatroon te resetten is door meditatie. Het herhalen van mantra’s kan je verankeren in de realiteit van het heden, waardoor je hersenen positief kunnen reageren op negatieve emoties.

Probeer een van deze eens uit:

Ik ben in staat alles te doen waar ik mijn zinnen op zet.

Ik kan dit. Ik kan het goed doen. Ik ben competent.

Ik ga mijn best doen, en mijn best is goed.

3. Neem een bad of een douche.

Hoewel het misschien een kleine en ineffectieve verdediging lijkt tegenover de tsunami van negatieve gedachten en emoties waarmee je wordt geconfronteerd, is de tijd nemen voor een lange warme douche of een bad vol bubbels heilzamer dan je misschien denkt.

Je hardwerkende lichaam dient je de klok rond en gaat door met zijn werk, of je nu op de top van de wereld staat of vecht tegen de demonen die niets goed kunnen krijgen.

Wat tijd nemen om zijn niet aflatende inspanningen te belonen, vooral aan het eind van een lange en slopende dag, kan je de reset geven die je nodig hebt om de cyclus van negativiteit in je hoofd te doorbreken.

Als je klaar bent met je welverdiende retraite, neem dan even de tijd om adem te halen en na te denken over hoe vaardig je eigenlijk bent.

4. Opruimen en reorganiseren.

Als je je al een tijdje verslagen voelt, overtuigd van je onvermogen om ergens in te slagen, kan het zijn dat je dingen in je eigen huis of je kamer hebt laten schieten.

Als je een esthetisch ingesteld persoon bent, kan de ruimte om je heen vaak je mentale toestand weerspiegelen.

Rommel kweekt en bevolkt een ruimte zo sluipend dat je het verval misschien nauwelijks hebt opgemerkt.

Je kunt echter merken dat de bergen ‘spullen’ die zich hebben verzameld, en de wanorde die daarvan het gevolg is, je vermogen om helder te denken en je te concentreren aantasten.

Als alles om je heen op zijn kop staat, kan het een nog grotere uitdaging zijn om iets gedaan te krijgen.

Hoewel reorganiseren, opruimen, of zelfs gewoon de ruimte om je heen schoonmaken relatief kleine taken zijn en niets te maken hebben met je huidige problemen, kunnen ze een aanzienlijk verschil maken voor je mentale houding.

Niet alleen zul je een gevoel van voldoening krijgen omdat je de taak met succes hebt volbracht, je zult ook een ruimte bewonen die met je samenwerkt in plaats van in strijd met je te zijn en je naar beneden te halen.

5. Neem jezelf mee naar buiten.

Als je in een mentale dip zit, kan zelfs jezelf uit bed trekken een zware strijd lijken, en het idee van enige fysieke inspanning is dan uitgesloten.

Ook al is het misschien het laatste waar je zin in hebt, jezelf dwingen om boven de mentale en fysieke traagheid uit te stijgen en in beweging te komen is een grote stap in de strijd tegen de sombere gedachten.

Beter nog, ga naar buiten en maak contact met de buitenlucht. Te midden van het wonder van de natuur zijn en je laten inspireren door haar schoonheid en seizoensveranderingen kan net het medicijn zijn dat je nodig hebt om tegenwicht te bieden aan de gevoelens die je nu ervaart.

Maar je hoeft geen berg te bedwingen om de winst te voelen. Gewoon uit je vier muren komen en een wandeling van tien minuten maken in het park of zelfs maar om de hoek kan wonderen doen bij het verschuiven van je negatieve denkwijze naar een positievere benadering.

6. Kijk nog eens naar je to-do lijst.

Terwijl je verlamd bent door het gevoel dat je niets goed kunt doen, smelten de taken op je takenlijst niet op magische wijze weg. In plaats daarvan kunnen deze dingen, groot of klein, zich onophoudelijk opstapelen en je mentale belasting vergroten totdat ze behoorlijk overweldigend worden.

Nu is het tijd om de manier waarop je de dagelijkse sleur benadert opnieuw in te stellen. Jezelf dwingen om je aan een strikt regime te houden kan een last op zich worden. Probeer om te beginnen elke dag slechts één ding van de lijst af te halen en verzamel de mentale en fysieke energie om het te doen.

Verdeel de grotere taken in hapklare, hanteerbare acties die niet te belastend zijn. Elke actie die je afvinkt geeft je een waardevol gevoel van prestatie.

Laat je stemming de keuze van je taak bepalen. Geef jezelf niet de schuld van hoe weinig je bereikt, of hoe lang het duurt, en bedenk altijd dat één ding gedaan krijgen beter is dan niets.

Elke prestatie bewijst je innerlijke zeurende negatieve stem ongelijk.

7. Plan een reis.

Als je het gevoel hebt dat je in een neerwaartse spiraal zit waarin niets goed lijkt te gaan, kan het doorbreken van de cyclus van negativiteit met een verandering van omgeving echt helpen om je mentale en emotionele kompas te resetten.

Dit hoeft geen lange reis te zijn of zelfs een enorme aanslag op je financiën. Gewoon een weekendje weg, met een paar verwennerijen en wat me-time kan grote voordelen opleveren bij het oppeppen van je stemming.

Jezelf wat ruimte en tijd geven, weg van je gewone routine, kan je helpen je perspectief op zowat alles te resetten.

8. Verwen jezelf.

In dezelfde lijn als het idee van een reisje, maar dan zonder de kosten en omwenteling van het verlaten van huis, is jezelf belonen voor je positieve prestaties een essentieel middel om je gevoel van eigenwaarde te herstellen.

De menselijke psyche reageert zo goed op lof en beloning. Gebruik die kennis in je eigen voordeel door jezelf toe te staan je trots te voelen en er een punt van te maken jezelf een welverdiende traktatie te geven.

Verwen jezelf met een chique kop koffie en een heerlijk gebakje in een chic café dat je normaal als te extravagant zou beschouwen, misschien.

Zulke beloningen zijn niet dom, ze zijn motiverend, dus houd je niet in.

9. Stel haalbare doelen.

Het is geen raketwetenschap om te begrijpen dat jezelf belasten met enorme en mogelijk onhaalbare taken direct demotiverend werkt. Je zult je ontmoedigd voelen, misschien wel tot het punt van verlamming.

Als je je in een sleur bevindt, wees dan voorzichtig met het beperken van je zelfverwachtingen, zodat je tenminste een kans van slagen hebt.

Als je voor een monster van een taak staat, neem dan een stap terug. Vanuit dit perspectief heb je een beter overzicht, wat je helpt om binnen de grotere taak behapbare klompjes actie te identificeren.

Als je deze één voor één afvinkt, wordt de enorme omvang van de totale uitdaging weggenomen. Beetje bij beetje, in plaats van het gevoel te hebben dat je voor de Mount Everest staat, kijk je naar een paar gemakkelijk schaalbare uitlopers.

Terwijl je elke minitaak voltooit, kun je hem doorhalen op je lijst. En, laten we eerlijk zijn, het plezier om dingen van lijstjes af te strepen is een van de grote geneugten van het leven.

Beter nog, je zult jezelf, zoals hierboven beschreven, kunnen belonen met veel lekkers onderweg, als elke mijlpaal is overwonnen.

10. Gewoon niets doen.

Dit lijkt misschien een contra-intuïtief advies in een wereld waar waanzinnig druk zijn en steeds hogere persoonlijke doelen stellen de verwachte norm is.

Maar het kan zijn dat je huidige onvermogen om iets goed te doen komt doordat je lichaam en geest een pauze nodig hebben.

Het samengestelde effect van mentale uitputting zou de oorzaak kunnen zijn van een verminderde productiviteit, concentratie en concentratievermogen. Leven met constante stress heeft een soortgelijk effect.

Misschien is het beste medicijn op dit moment om naar je lichaam te luisteren, uit het hamsterwiel te stappen en een tijdje helemaal niets te doen.

Breng de dag door in je pyjama met Netflix kijken, slaap zo lang uit als je wilt zonder je ook maar een greintje schuldgevoel te voelen, of doe gewoon een middagdutje. Gewoon niets doen!

Vergeet niet dat dit geen verwennerij is; het is een noodzaak om je overwerkte geest de kans te geven te ontstressen en je zelfvertrouwen en innerlijke veerkracht te herstellen.

De werkelijkheid is dat je sterker en capabeler bent dan je weet. Je bent meer dan opgewassen tegen de uitdagingen die je voorgeschoteld krijgt.

Waarom probeer je niet een paar van deze ideeën om je mentale kompas weer in de richting van “alles komt goed” te zetten?

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.