Hur man slutar att vara besatt av någon: 16 tips som faktiskt fungerar!

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Publicerad

När du är attraherad av någon är det ganska vanligt att du ägnar mycket tid åt att tänka på honom eller henne och fantisera om vad ni ska göra tillsammans.

Men det kommer en punkt där man går över gränsen till osund besatthet.

Tänk om den andra personen helt enkelt inte är så intresserad av dig? Tänk om du ständigt tänker på någon du inte kan vara med, som ditt ex eller en hemlig förälskelse?

När någon inte besvarar dina känslor blir de livliga drömmarna om er två tillsammans mer som plågsamma mardrömmar eftersom du vet att de inte kan bli verklighet.

Eller så kanske du faktiskt har ett förhållande med den här personen, men den är känslomässigt otillgänglig och är inte alls lika investerad i förhållandet som du är.

Det är då du behöver ta tillbaka kontrollen och börja göra förändringar i ditt liv. Att sätta stopp för dina tvångstankar om någon som inte känner lika starkt för dig är viktigt för ditt eget välbefinnande.

I den här artikeln kommer vi att undersöka tecknen på att det du upplever har blivit en ohälsosam besatthet. Sedan kommer den att titta på de potentiella orsakerna till denna besatthet. Slutligen kommer den att ge massor av effektiva tips om hur du kan sluta vara besatt av någon.

12 tecken på att du har tvångsmässiga känslor för någon

Är det äkta kärlek du känner eller tvångsmässig kärlek?

Om du visar många av följande tecken är det inte riktigt kärlek som du känner. Du kanske har att göra med ett större problem.

Det är inget som du inte kan övervinna med lite ansträngning, så få inte panik. Fortsätt läsa för att ta reda på om dina känslor för din förälskelse, ditt ex eller din partner har blivit tvångsmässiga.

Detta är särskilt viktigt om du känner så här för någon du inte känner eller knappt känner, eftersom dina tankar och känslor är baserade på ren fantasi snarare än en konkret relation.

1. Du kan inte få den här personen ur ditt huvud.

Låt oss inse att allt du egentligen vill göra är att tillbringa varje minut med den här personen, och du tänker på den hela tiden.

Du tänker till och med på dem just nu. Deras namn, deras leende, deras ögon … tog du inte ett djupt andetag eller log du inte just nu när allt detta dök upp i ditt huvud?

Om tankarna på dem hindrar dig från att fungera lika bra som tidigare måste du sätta stopp för detta.

Vet du säkert att du tillbringar lika mycket tid i deras tankar som de gör i dina? Om inte måste du släppa dessa tankar.

2. Du fantiserar om att vara med dem.

Om de bara kände likadant för dig skulle ni ha den mest fantastiska dejten och hamna i ett långvarigt förhållande. Ni skulle snart köpa ett hus och kanske skaffa en hund innan ni får två barn, en pojke och en flicka. Emma och Erik skulle ha din hjärna och intelligens och deras snygga utseende och charm.

Vänta, vad?

Om du redan har börjat komma på barnens namn eller föreställa dig själv vid altaret med personen som kanske inte ens vet att du finns, så sluta nu.

Okej, kanske har du inte kommit till barnnamn ännu, men spenderar du dina dagar med att dagdrömma om att gosa med den här personen som om det vore det enda som skulle kunna göra dig lycklig?

3. Du idealiserar dem.

Troligtvis sätter du den här personen på en piedestal som den absolut inte hör hemma på.

Är de den mest fantastiska personen i världen utan en enda brist? Visst är du rationell nog att veta att de inte är perfekta, men de är perfekta för dig och du skulle älska varje brist de har. Eller så får du dig själv att tro det, för du har tillbringat timmar och timmar med att fantisera om vem den här personen verkligen är utan att ha mycket att komma med.

Även om du vet mer än några få saker om dem har du fallit för den bild av dem som du har skapat i ditt huvud, snarare än den person de verkligen är. Du är berusad av kärlek. Det är egentligen förälskelse, så förväxla det inte med den sanna kärleken som du förtjänar!

4. Du är possessiv gentemot dem.

Ett av tecknen på att du har besatta känslor för någon är när du inte kan föreställa dig dem med någon annan. Inte heller vill du någonsin faktiskt se dem med någon annan. Det behöver inte ens vara någon som de kan vara intresserade av.

Eftersom de verkar perfekta i dina ögon föreställer du dig att de är mycket mer åtråvärda än de egentligen är, och du tror att alla ser det och vill ha dem precis som du.

Skulle det inte vara fantastiskt om ni två kunde strandsättas på en öde ö där du har dem helt för dig själv för alltid? Tja, det skulle förmodligen inte vara fantastiskt, och du måste bli medveten om det faktum.

5. Du bryr dig mycket om deras åsikter.

Den här personens åsikter betyder allt för dig, och de påverkar hur du lever ditt liv.

Du har aldrig ens köpt ett frimärke i ditt liv, men nu brinner du för att samla frimärken. Du skulle hellre vara naken än att bära vitt, men plötsligt har du din vita t-shirt på dig varje dag. Det är inte svårt att gissa vem som verkligen gillar vita t-shirts och att samla frimärken här.

När du inte kan vara med någon som du så gärna vill ha kan du frestas att försöka bli som den personen, eller åtminstone få den att gilla dig genom att gilla saker som den personen gillar.

6. Du känner ett behov av att skydda dem.

Kanske tror du att du skyddar dem genom att försöka vända dem mot deras vänner eller få dem att sluta gå till de ställen de gillar. Men vet du vad du egentligen försöker göra? Du vill kontrollera och isolera dem, och detta är tydliga tecken på att du har tvångsmässiga känslor för någon.

Ditt behov av att skydda dem föds inte av en genuin oro för deras säkerhet som du kanske tror. Det handlar bara om att du vill ha dem helt för dig själv, och det är inte bra för någon av er.

7. Du är svartsjuk när du ser dem med någon annan.

Som du redan har lärt dig kommer din besatthet att förvandlas till irrationell svartsjuka. Du kommer att vara svartsjuk på alla av motsatt kön som de pratar med. Men inte bara på dem. Du kommer att vara svartsjuk på alla som pratar med dem, oavsett kön och intresse för den här personen.

Enligt ditt sätt att tänka tar de dem från dig för en tid. Du är svartsjuk på den tid och uppmärksamhet som de ger till andra eftersom du så gärna vill ha dem för dig själv, och de är inte villiga att ge dig det du behöver.

8. Du kan inte acceptera att de avvisar dig.

Kanske har de klargjort att de inte är intresserade av dig, eller så har det blivit tydligt genom deras handlingar. Oavsett vilket kan du inte acceptera ett nej som svar. Du är villig att kämpa för dem och vinna dem över, oavsett vad som krävs.

I ett annat scenario skulle detta betraktas som romantiskt, men när personen har gjort det helt klart att hen inte vill att du ska jaga hen, ska du inte få hen att springa.

Alla kommer inte att gilla dig, och ibland är det personen som inte gillar dig som är den du avgudar. Det gör ont, men du måste acceptera avvisningen och gå vidare med ditt liv om du inte vill att det enda minnet av detta förhållande ska vara ett besöksförbud.

9. Du försöker ständigt att nå ut till dem.

På tal om besöksförbud kan det faktum att du ständigt ringer och sms:ar den här personen få den att vilja ansöka om ett besöksförbud. Ett oskyldigt sms förvandlas till tre uppföljningar och ett berusat samtal klockan fyra på morgonen.

Tänk efter: kontaktar de någonsin dig först? Om inte, varför inte? Låter de dig vänta på ett svar, svarar de med bara några få ord eller svarar de inte alls? Har de blockerat dig på sociala medier?

Tja, det kan inte bli tydligare än så utan det tidigare nämnda besöksförbudet.

10. Du försummar andra människor i ditt liv på grund av den här personen.

Ända sedan du blev besatt av den här personen upphörde alla andra att existera. Eller så verkar det som om.

Du vill bara vara med den här personen, och du har ingen tid för de andra människorna i ditt liv eftersom du är upptagen med att planera hur du ska uppnå det.

Om du träffar dina vänner och släktingar kan du inte låta bli att prata om den person du är besatt av.

Du har till och med försummat dina arbetsuppgifter och hobbies eftersom du inte kan fokusera, och den här personen har blivit din främsta prioritet. Du vill inte att de någonsin ska tycka att du är otillgänglig, för en vacker dag kommer de att ringa, och då måste du vara redo.

11. Du analyserar allt de gör och säger.

Sanningen är att det förmodligen inte finns några dolda budskap i de saker som den här personen säger till dig eller gör runt omkring dig. Men du letar efter dem ändå i hopp om att hitta det svar som du vill höra.

Du vill se tecken på att de gillar dig och att ni har någon speciell kontakt, så du analyserar deras ord och handlingar för att hitta bevis. När det inte finns några bevis kanske du till och med hittar på några och misstolkar deras ord eller beteende som ett tecken på att de känner samma sak för dig.

12. Du börjar förfölja dem.

I slutändan leder tvångskänslor ofta till stalking, och detta är betydligt enklare och vanligare när vi pratar om sociala medier. Du kanske inte hänger i buskarna nära den här personens arbetsplats, men hur ofta kollar du deras profil på sociala medier?

Frågar du runt om dem? Har du varit på platser som de ofta besöker i hopp om att stöta på dem? Det kanske inte är den stalkning du föreställde dig, men det är tekniskt sett stalkning, eller hur?

6 orsaker till obsessiva känslor mot någon

Orsakerna till tvångskänslor mot någon kan variera, så låt inte följande orsaker skrämma dig. Du behöver inte ha ett psykiskt problem för att bli besatt av någon.

Kanske har det blivit en vana för dig att knyta an till den här personen. Du har gjort dem till en prioritet och börjat känna starka känslor och extrem längtan. Du har dock fått reda på att de inte återgäldar dina känslor, och du lämnas med besatta tankar eftersom du behöver tid för att bearbeta detta.

Å andra sidan kan det finnas ett underliggande problem som hindrar dig från att uppleva hälsosam kärlek. Är det här den första personen som du har blivit besatt av, eller är detta inget ovanligt för dig? Problemet kan ha rötter i ditt förflutna, så läs vidare.

1. Anknytningsstörningar.

Att bilda sunda anknytningar till andra börjar tidigt i barndomen. Men de som haft missbrukande eller instabila föräldrar eller vårdgivare kan bilda onormala mönster som senare visar sig som anknytningsstörningar i vuxen ålder.

Dessa personer blir ofta rädda, kontrollerande eller tvångsmässiga i relationer och tenderar att ha en överväldigande rädsla för förlust. De stannar ofta kvar i missbruksrelationer på grund av denna rädsla eller blir själva missbrukare för att de vill behålla sin partner.

2. Tidigare trauman.

Obsessiva tendenser kan utvecklas på grund av trauma från det förflutna som inte har något samband med ens barndom. Till exempel kan en person som har lidit en stor förlust, till exempel någon vars partner har gått bort, bli livrädd för att förlora eventuella framtida partners.

Tyvärr har våra tidigare relationer förmågan att allvarligt påverka våra framtida relationer, oavsett om de tidigare relationerna var med våra föräldrar, partners, vänner eller kollegor.

3. Rädsla för att bli övergiven.

Vissa människor är så livrädda för att bli övergivna att de blir tvångsmässiga. Återigen kan detta bero på problem under barndomen eller tidigare relationer.

De är rädda för att den person som de bryr sig djupt om ska lämna dem vilken sekund som helst, och därför sträcker de sig efter dem som en drunknande man som kippar efter luft.

4. Vansinnesstörning.

Vissa vanföreställningsstörningar kan orsaka tvångsmässig kärleksstörning, och erotomani är en av dem. Personen med denna störning tenderar att tro att de är förutbestämda att vara med någon och att de redan har en kärleksfull relation även om de inte är tillsammans.

Denna störning kan få dig att tro att någon älskar dig, och just den personen kan vara en person som du inte ens känner. Vissa människor tror till exempel att de har ett förhållande med en känd person och det slutar med att de förföljer den nämnda kändisen.

Stalking, paranoia, våldsamt och missbrukande beteende är inte ovanligt vid erotomani.

5. Borderline personlighetsstörning.

Personer med borderline-personlighetsstörning kan ha svårt att hantera sina känslor, och de är ofta extremt rädda för att bli övergivna.

De ser ofta människor som antingen goda eller onda och har ingen konsekvent självkänsla eller identitet. Detta gör tvångstankarna värre eftersom de inte anser sig vara värda som en individ, skild från sina relationer.

6. Andra psykiska hälsoproblem.

Många psykiska hälsoproblem kan förändra eller förvränga någons perspektiv till den grad att de blir deprimerade, tvångsmässiga eller rädda.

En person som lider av depression kan till exempel tänka på sig själv som ensam och ovärdig, eller att deras relation är det enda värdefulla i deras liv. Detta kan leda till tvångskänslor.

16 sätt att sluta vara besatt av någon

När du bestämmer dig för att du måste sluta vara besatt av någon som inte återgäldar dina känslor har du tagit ett steg i rätt riktning.

Även om den här personen har känslor för dig kan dina tvångstankar ha gått från ”att vara förälskad” till ”att vara en stalker” och nu vill du bara gå tillbaka till det förstnämnda.

Det är möjligt, men allt beror på dig och din beslutsamhet. Om du har tvångsmässiga känslor för någon kommer de inte att försvinna av sig själva, och det gör inte heller det underliggande problemet.

Nu är det alltid en bra idé att prata med en professionell person och ta reda på roten till problemet så att du inte upprepar samma dåliga mönster i framtiden.

Hur många av de tecken som du har läst om ovan upplever du? Om du kan känna igen dig i många av dem kanske det du upplever inte är enkla fjärilar i magen.

Fortsätt läsa för att lära dig hur du slutar bli besatt av någon.

1. Tänk på ditt förhållande.

Du vet hur du känner för den här personen, men frågan är hur den känner för dig? Om de inte vill vara med dig (åtminstone i romantisk mening) måste du upprepa det faktum för dig själv tills du kan släppa taget.

Om du å andra sidan redan befinner dig i ett förhållande med den här personen och dina tvångskänslor står i vägen för att det ska bli ett hälsosamt och lyckligt förhållande, kan en professionell person hjälpa dig att ta itu med problemet.

Ett annat scenario kan vara att den här personen inte känner samma sak för dig trots att ni är i ett förhållande, eller att ert förhållande nyligen tog slut. Om detta är ditt ex, ge dig själv tid att sluta älska honom eller henne, och om du befinner dig i ett ensidigt förhållande kan du överväga att avsluta det.

När du väl är klar över vilken relation du har eller inte har med den här personen kan du fundera på vilken relation du vill ha. Vill du inte också ha någon som tänker på dig hela tiden?

2. Sätt lite avstånd mellan dig och dem.

Oavsett vilket förhållande du har till den här personen är det förmodligen det rätta att ta lite avstånd från honom eller henne just nu. Detta innebär begränsad kontakt, om någon alls. Det betyder också att du ska undvika de platser där du vet att de sannolikt befinner sig.

Sluta med alla sms och sena samtal, och det kan till och med vara bäst att du inte pratar med dem om de kontaktar dig först. Du kan låta dem veta att du behöver lite distans innan du bryter all kontakt, och ge dig själv tid att hantera dina känslor ensam.

3. Kom ihåg ditt liv före dem.

Du hade säkert ett liv innan du träffade den här personen, så hur var det? Vad gjorde du med all den tid som du nu ägnar åt att fokusera på dem?

Viktigast av allt, vad gjorde du som gjorde dig lycklig? Kanske tycker du om att läsa en bra bok, eller så är dina vänner alltid redo för en kväll på stan. Hade du några hobbies eller ägnade du mer tid åt att jaga dina drömmar?

Vad det än var du gjorde med ditt liv innan du träffade den person du är besatt av, låt det påminna dig om att du hade ett liv före dem, och att du kommer att ha ett liv efter dem.

4. Sluta idealisera dem.

Är den här personen verkligen så perfekt som du tror? Tänk om igen. Den här gången bör du fokusera på deras brister, fel och till och med deal breakers som du kanske har försummat att ta hänsyn till.

Du kanske inte ens gillar den person de verkligen är eftersom du föreställer dig dem som någon helt annan. Du kanske fantiserar om att de ska laga en romantisk middag med levande ljus, men skulle de verkligen göra det?

När du är fast i din fantasi försummar du det som är uppenbart i verkligheten. Nu när du har lagt märke till de saker som du inte gillar hos dem, fråga dig själv vad det är som du faktiskt gillar hos dem, särskilt om du inte känner dem så väl. Fokusera på deras dåliga sidor och försök att se på dem så objektivt som dina känslor tillåter. Fråga sedan: Vad är det som är så bra med dem egentligen?

5. Tänk på det liv du förtjänar.

Du förtjänar att vara med någon som känner samma sak för dig som du gör för dem. Så enkelt är det.

Ja, du behöver också arbeta med dina tvångstankar, men i det här läget ska du bara inse att du förtjänar bättre. Det gör du verkligen.

Det liv du föreställer dig med någon som inte bryr sig om dig kan vänta på dig med någon som kommer att ge dig sitt hjärta för alltid. Det är sant, och om du fortsätter att jaga efter någon som hela tiden flyr kommer du att missa många möjligheter till äkta lycka.

Släpp den person som inte uppskattar dig för att ge plats åt någon som gör det. Om du har konsekventa tvångstankar, arbeta med dem tillsammans med en professionell person så att de inte skadar dina framtida relationer.

6. Ändra din tankegång.

Vi har inte alltid makten att stoppa vissa tankar från att dyka upp i våra huvuden helt och hållet, men vi kan stoppa tankegången som börjar med en persons namn och slutar med våra barns namn.

När du tänker på den här personen, försök att tänka på något annat. Tänk helt enkelt på något annat. När du till exempel börjar tänka på att du ska gå ut och äta middag med honom eller henne, tänk på vad du själv ska äta till middag i dag i stället för att låta tankegången leda till kyssen i slutet av dejten.

Även om det kan verka oskyldigt att fantisera om er framtid tillsammans hindrar det dig bara från att gå vidare och håller dina känslor vid liv.

7. Låt dina nära och kära hjälpa dig.

Kan din familj och dina vänner ge dig det stöd du behöver just nu? Kanske kan du tillbringa mer tid med dem och ägna dig åt roliga aktiviteter som håller dig sysselsatt.

Prata med dem om ditt problem för all del, men prata mycket mer om andra saker. Låt dem påminna dig om alla andra saker som pågår i världen medan du slösar bort din tid på någon som kanske inte uppskattar dig (eller ens vet att du finns!).

Kanske kan ni till och med åka på semester, för ett miljöombyte och ytterligare avstånd kan göra underverk för ditt problem.

Viktigast av allt är att låta dina nära och kära dela med sig av sina perspektiv på saken. De kan kanske kasta ljus på fakta som dina känslor inte tillåter dig att se. Om de känner personen du är besatt av kan de till och med ge dig några giltiga skäl till varför den personen inte är en bra matchning för dig till att börja med.

8. Ta reda på orsaken till dina besatta känslor.

Vi har tagit upp några av de möjliga orsakerna till tvångskänslor mot någon, så kände du igen dig själv i någon av beskrivningarna?

Kanske är detta inte den första personen du känner så här för och du upprepar ett negativt tankemönster. Allt detta kan orsakas av något från ditt förflutna, eller så har du problem som en terapeut kan hjälpa dig med.

Oavsett vilket bör du identifiera roten till ditt problem och arbeta med dig själv. Du förtjänar att vara i ett hälsosamt förhållande, och du behöver inte ta med dig något ohälsosamt bagage in i det när tiden är inne.

9. Prata med en professionell person.

Att prata med en professionell person är aldrig en dålig idé, särskilt om känslorna kvarstår eller om du har upplevt dem tidigare med en annan person. Att lära dig mer om din anknytningsstil kan hjälpa dig att skapa sundare relationer i framtiden, och något från ditt förflutna kan vara nyckeln till att lösa dina problem.

Att prata om problemet med en professionell person är ett bra val eftersom din familj och dina vänner kanske inte har de insikter som kan hjälpa dig.

10. Sätt igång och lev ditt liv.

När du vill sluta vara besatt av någon måste du tänka på andra saker du kan göra med din tid.

Försummar du vissa ansvarsområden eller hobbies, eller skulle du kunna ta på dig några fler? Lär dig nya saker och prova definitivt nya saker också! Fokusera på att förbättra dig själv och skaffa dig nya kunskaper, men glöm inte bort att ha roligt.

Skäm bort dig själv lite när du känner dig ledsen i stället för att låta känslan överväldiga dig. En kaffe med en vän följt av ett bubbelbad och en kväll med att sträckkolla på din favorit-tv-serie låter mycket bättre än att vara besatt av någon som är ute och lever sitt liv. Du måste också leva ditt liv.

11. Träffa någon ny.

Medan du får lite distans till föremålet för din besatthet kommer du förmodligen att känna dig ensam. När vänner och familj inte är ett alternativ är nya vänner definitivt ett alternativ. Ge dig ut och träffa nya människor. Du kan till och med skapa riktiga och meningsfulla nya vänskapsrelationer online om du känner att det är lättare för dig.

Hoppa inte in i ett reboundförhållande så fort någon gillar dig, utan prata med olika människor och inse att du har många alternativ. Medan en person kanske inte alls gillar dig, kommer en annan person att fullkomligt avguda dig!

Viktigast av allt är att du kommer att inse att din förälskelse, ditt ex eller din partner inte är den enda personen där ute som verkar perfekt för dig och får ditt hjärta att slå. Det värsta som kan hända är att du får nya vänner istället för en ny partner direkt. Så börja vara medveten om att det finns många människor i den här världen, och att du fokuserar på den som inte vill fokusera på dig.

12. Försök inte att dränka din sorg.

Under tiden som du försöker gå vidare kommer du förmodligen att frestas att försöka dränka dina tvångskänslor i alkohol eller rekreationsdroger. Du vet redan att detta är en dålig idé, men du behöver påminnas om det eftersom du kanske bara är några shots starksprit (eller en joint eller två) från att ringa den här personen, förfölja honom eller, i bästa fall, tänka på honom ännu mer.

Målet är att få bort dem ur ditt huvud, och ingen substans du kan stoppa i din kropp kommer att få det att hända. Det kommer sannolikt bara att göra saker och ting värre.

13. Se saker ur deras synvinkel.

När du visar någon din kärlek beror det verkligen på deras känslor för dig om de tycker att det är romantiskt eller läskigt.

Försök att se saker ur deras synvinkel. Vad tycker de om dina besatta känslor? Om dessa känslor bara driver den andra personen ännu längre bort från dig, vad uppnår du då förutom att låta dig själv verka desperat och behövande?

Kom ihåg de saker som hände mellan er två, men försök den här gången att se det ur deras perspektiv. De ser inte på dig med samma kärlek och passion, så ditt beteende ser annorlunda ut för dem än vad det skulle göra om de också var arga på dig.

Försök att minnas en gång när någon som du inte var förtjust i dig var intresserad av dig och hur det kändes. Det kändes förmodligen minst sagt pinsamt. Vill du verkligen få den här personen att känna så?

14. Lär dig att acceptera avvisningar.

Alla i den här världen bör lära sig att acceptera avvisningar eftersom vi alla möter det från tid till annan. Det är den oundvikliga delen av dejtingspelet, och om du vill hitta kärleken måste du vara redo för alla reaktioner, inklusive avvisningar.

Alla kommer inte att gilla dig lika mycket som du gillar dem, eller överhuvudtaget. Det är bara ett faktum i livet. Du kan inte undgå det, och du vinner bara om du spelar rättvist. Så lär dig att acceptera avvisningar och gå vidare, för det är det enda sättet att nå den som tänker på dig varje dag också.

15. Gör dig av med minnena.

Oavsett om du har varit i ett förhållande med den här personen eller inte kan du hantera detta som med alla andra uppbrott. Om du har några fysiska minnen som påminner dig om den här personen ska du göra dig av med dem.

Precis som du måste få bort dem ur ditt huvud måste du få bort dem ur ditt hus. Om du har bilder på din telefon eller i en ram, radera eller ta bort dem. Servetten från restaurangen ni gick på tillsammans, en gåva som de gav dig – släpp allt för att släppa dem.

Om det är för svårt för dig behöver du inte kasta dessa saker omedelbart. Lägg dem bara i en låda och göm den någonstans där du inte behöver titta på dem.

16. Behandla dem som en bekantskap.

I slutändan ska du inte hata personen som avvisade dig. Dina känslor av kärlek kommer förmodligen att övergå till känslor av ilska eller förbittring när du inser att du inte kan få dem att gilla dig.

Hur kan du dock hata dem? Om de inte har gjort något för att skada dig ska du inte hysa agg bara för att de inte var intresserade av dig.

Du bör inte träffa dem på ett tag om det är möjligt. Men efter en tid kanske ni ses igen. Behandla dem i så fall som en bekant och inte mer. När du når den punkt där du kan vinka till dem på gatan och fortsätta gå utan att känna något, vet du att du har kommit över dem för gott.

Vanliga frågor om besatthet

Är det normalt att vara besatt av någon?

Alla har någon gång i livet varit ”besatta” av en annan person. Detta manifesterade sig vanligtvis som en förälskelse där du spenderade mer tid än du vill erkänna med att tänka på dem och undrade hur de är.

Så ja, det är ganska vanligt och helt normalt att vara besatt av någon.

Vem har inte varit lite besatt av eller fixerad vid en annan person när man befinner sig i ett nytt förhållande och lär känna sin nya partner? Eller när man är attraherad av en annan person?

Kanske har du till och med varit i ett förhållande där du var mer investerad än din partner, så att du framstod som lite besatt.

Den här typen av besatthet gick sällan så långt att den andra personen blev rädd eller tvingades att begära besöksförbud eller frukta för sin säkerhet. Vanligtvis handlade det om att se så bra ut som möjligt när du vet att de kommer att vara i närheten, att undra vad de gjorde, att försöka utveckla liknande intressen eller att tänka ut sätt att inleda en konversation.

Men när besatthet börjar ignorera gränser, störa dagliga aktiviteter eller göra den andra personen obekväm, då är det inte normalt. Om dina känslor för en annan person tar över alla andra aspekter av ditt liv har du gått över till det som är ohälsosamt och eventuellt farligt.

Hur vet jag om jag är förälskad eller besatt?

Det är väldigt lätt att förväxla besatthet med kärlek. Båda innebär intensiva känslor, men det ena är hälsosamt medan det andra inte är det.

Om du inte är säker på om du är kär eller bara besatt av någon kan du ställa följande frågor till dig själv:

Är dina känslor baserade på verkligheten?

Har du en verklig relation med den här personen eller baserar du dina känslor på hur du uppfattar dem?

Har du tillbringat timmar med att fantisera om vem du tror att den här personen är? De måste vara omhändertagande eftersom de har en katt som de tar hand om. Eller så är han riktigt smart eftersom du såg honom med en bok en gång. Hon är alltid med sina vänner, så hon måste vara väldigt sällskaplig.

Tänker du så mycket på dem att det hindrar dig från att fungera lika bra som tidigare?

De är ständigt i dina tankar till den grad att du inte kan koncentrera dig på arbete eller något annat. Du undrar alltid vad de tänker eller gör. Du fantiserar om hur det skulle vara att dejta dem eller prata med dem.

De vet inte ens vad du heter, men du har redan planerat hur er första dejt ska gå till, kanske har du till och med valt ut namn till dina barn.

Är du possessiv eller svartsjuk på vem de umgås med?

Blir du irrationellt svartsjuk när du ser dem med någon annan, även om det är en vän? De är ju trots allt så underbara. Varför skulle inte någon annan vilja ha dem, eller hur? Ses alla som en konkurrens om deras kärlek och/eller uppmärksamhet?

Förändrar du dig själv till vad du tror att de vill ha?

Har din stil, ditt beteende eller ditt utseende genomgått en drastisk förändring för att stämma överens med vad du tror att föremålet för din tillgivenhet skulle vilja ha?

Kanske är du en bokmal, men plötsligt hatar du alla former av läsning eftersom de nämnt att det inte är deras favoritaktivitet? Kanske är du normalt sett avslappnad, men nu klär du upp dig varje gång du lämnar huset eftersom det verkar vara den stil som de gillar?

Har du svårt att acceptera ett nej?

De har snällt eller inte så snällt berättat att de inte är intresserade av ett förhållande med dig (kanske mer än en gång). Men du vet att ni skulle vara perfekta tillsammans. Ni är en match som är gjord i himlen. De vet bara inte hur mycket du bryr dig om dem. Eller kanske tror du att de testar dig för att se om du är villig att kämpa för deras kärlek och uppmärksamhet?

Vet du mer om dem än du borde?

Oavsett vilket stadium i ett förhållande du befinner dig i med den här personen vet du mycket mer om dem än du borde. Ni har bara varit på ett par dejter, men eftersom du har förföljt dem på sociala medier vet du namnen på alla deras familjemedlemmar, vilken sport eller vilket instrument de spelade i gymnasiet, namnen på deras tre senaste partners, favoritmat och till och med hobbies. Skulle det faktum att du vet så mycket om dem skrämma den här personen?

Försummar du andra relationer i ditt liv på grund av den här personen?

Du pratar alltid om den här personen med alla dina vänner och din familj. Eftersom den här personen tar all din uppmärksamhet har du blivit känslomässigt otillgänglig för alla andra i ditt liv. Alla dina intressen kretsar kring den här personen. Om de kanske ringer och vill umgås en viss kväll kan du inte gå ut eftersom du kanske missar deras samtal. Den här personen har blivit ditt huvudfokus i livet.

Tillbringar du timmar med att spela upp varje interaktion med den här personen?

Han log inte när han sa hej till dig i morse. Är han arg på dig? Hon suckade innan hon svarade på din fråga på lunchen. Vad betydde det? Du letar efter dolda betydelser i vad de säger eller gör, och letar efter tecken på deras sanna känslor för dig.

Förföljer du dem på ett lågmält sätt?

Du kallar det för att ta reda på fakta, men vissa kanske kallar det för att förfölja. Du har genomsökt alla hans konton på sociala medier med en finkam för att få så mycket information om honom och hans personlighet som möjligt. Du har ändrat ditt schema så att du kan gå till platser som han/hon besöker i ett försök att råka stöta på honom/hon.

Många av de handlingar som besatthet framkallar sker inte när du är genuint förälskad i någon. Besatthet handlar om kontroll och rädsla. När du verkligen älskar någon tillåter du honom eller henne att vara den bästa versionen av sig själv, även om det inte inkluderar att vara med dig.

Kärlek innebär inte att förändra dig själv så att du kan få dem att bli förälskade i dig. Den tvingar dig inte att försumma andra ansvarsområden eller relationer.

När kärleken är sund är du och den andra personen fria att vara er själva eftersom era likheter och olikheter ger krydda åt er relation. Ni är fria att vara vänner med andra människor eftersom er kärlek bygger på tillit och inte på behovet av kontroll eller rädsla.

När du är besatt av någon förlorar du din identitet i förhållandet eller i den andra personen. Ditt fokus blir den andra personen till den grad att du försummar saker och människor som tidigare var viktiga för dig.

Gränser för acceptabelt beteende överskrids och du ignorerar deras begäran om att du ska lämna dem ifred. Ditt beteende skrämmer dem eller skulle göra det om de någonsin skulle få reda på allt du har gjort för dem.

Varför är jag besatt av någon som jag knappt känner?

Det finns flera anledningar till att du kan vara besatt av någon du knappt känner. Några av dessa skäl är bland annat:

Anknytningsproblem

Personer som har problem med anknytning tenderar att fixera och idealisera otillgängliga personer. Besatthet av någon du knappt känner gör att du kan ha en illusion av en relation utan att faktiskt ha en relation. Detta kan driva någon att klamra sig fast vid en ny partner för tidigt i ett förhållande eller långt efter att förhållandet är slut.

Psykiska sjukdomar

Dessa kan omfatta följande:

a) Borderline personlighetsstörning

Denna psykiska störning påverkar hur en person tänker och känner om sig själv och andra. Den kan orsaka utmaningar med att fungera i vardagen. En person med denna störning kan kämpa med problem med självbilden och med att hantera sina känslor och sitt beteende. De har vanligtvis ett mönster av instabila relationer. När det gäller kärlek kan denna störning leda till att en person växlar från extrem kärlek till någon till extremt förakt.

b) Illusorisk svartsjuka

Denna störning är baserad på händelser eller fakta som en person tror är sanna men som redan har bevisats vara falska. Illusorisk svartsjuka kan få någon att tro att den andra personen återgäldar hans eller hennes känslor, även om det har klargjorts att detta inte är sant.

c) Erotomani

Detta är en kombination av vanföreställande och tvångsmässiga kärleksstörningar. Någon som lider av erotomani tror att någon berömd person eller person med högre social status är förälskad i honom eller henne. Personer med denna störning tenderar att vara isolerade och ha få vänner.

Som med alla psykiska störningar är det endast en legitimerad psykolog som kan diagnostisera en viss psykisk sjukdom och föreslå behandling.

Ensamhet

Kanske har du varit ute ur ett engagerat förhållande under lång tid och är bara trött på hela dejtingspelet. När du träffar någon som verkar passande eller åtminstone bättre än de personer du träffat på sistone fäster du dig snabbt och börjar bli besatt och tänka på er framtid tillsammans.

Distraktion

Du använder den här personen som ett sätt att distrahera dig från andra områden i ditt liv som du inte är nöjd med. Istället för att till exempel leta efter ett jobb som passar bättre för dina färdigheter och ditt temperament, stannar du kvar och riktar istället din uppmärksamhet mot detta nya kärleksintresse.

Bekantskap

Personen påminner dig om din första kärlek eller en gammal pojkvän/flickvän som gått bort. Det är något med dem som känns bekant för dig. Att vara med dem får dig att känna dig som om du är med den personen igen.

Sexuell attraktion

Du har hittat någon som trycker på dina knappar på alla de rätta sätten. Om du för närvarande känner dig otillfredsställd kommer detta att vara en trevlig omställning från din vanliga frustrerade verklighet. Att tänka på den andra personen och att vara tillsammans med den får dig att känna dig upphetsad, så du gör det ofta.

Karin Gustafsson
Om Karin Gustafsson

Karin är en erfaren kurator och psykoterapeut med över 15 års erfarenhet av arbete i både Sverige och Nederländerna. Hon har en examen i psykologi och en master i psykodynamisk rådgivning och psykoterapi från Stockholms universitet. Karin är även ackrediterad medlem i Psykoterapicentrum.

Karin använder ett integrativt förhållningssätt till rådgivning som bygger på en rad olika teoretiska ansatser, och hon gillar också att föra in mindfulness- och avslappningstekniker i sin praktik.