Sådan holder du op med at være besat af en person: 16 tips, der virker!

Sidst opdateret den 1 oktober, 2022

Skrevet den

Når du er tiltrukket af en person, er det ret almindeligt at bruge masser af tid på at tænke på vedkommende og fantasere om, hvad I skal lave sammen.

Men der kommer et punkt, hvor du krydser grænsen til usund besættelse.

Hvad nu, hvis den anden person bare ikke er så vild med dig? Hvad hvis du konstant tænker på en person, som du ikke kan være sammen med, f.eks. din eks eller et hemmeligt crush?

Når nogen ikke gengælder dine følelser, bliver de livlige drømme om jer to sammen mere som pinefulde mareridt, fordi du ved, at de ikke kan gå i opfyldelse.

Eller måske er du faktisk i et forhold med denne person, men vedkommende er følelsesmæssigt utilgængelig og er ikke nær så investeret i forholdet som du er.

Det er nu, du skal tage kontrollen tilbage og begynde at foretage ændringer i dit liv. Det er afgørende for dit eget velbefindende at sætte en stopper for dine besættende tanker om en person, der ikke føler lige så meget for dig.

Denne artikel vil undersøge tegnene på, at det, du oplever, er blevet en usund besættelse. Derefter vil den se på de potentielle årsager til denne besættelse. Endelig vil den give masser af effektive tips til, hvordan du kan stoppe med at være besat af nogen.

12 tegn på, at du har tvangstanker over for en person

Er det ægte kærlighed, du føler, eller er det besættende kærlighed?

Hvis du viser mange af de følgende tegn, er det ikke helt kærlighed, du føler. Du har måske at gøre med et større problem.

Det er ikke noget, som du ikke kan overvinde med en lille indsats, så gå ikke i panik. Læs videre for at finde ud af, om dine følelser for dit crush, din eks eller din partner er blevet besættende.

Dette er især vigtigt, hvis du føler sådan for en person, du ikke kender eller knap nok kender, fordi dine tanker og følelser er baseret på ren fantasi snarere end på et konkret forhold.

1. Du kan ikke få denne person ud af dit hoved.

Lad os se det i øjnene, det eneste, du virkelig ønsker at gøre, er at tilbringe hvert eneste minut med denne person, og du tænker på vedkommende hele tiden.

Du tænker endda på dem lige nu. Deres navn, deres smil, deres øjne … tog du ikke en dyb indånding eller smilede lige nu, da alt dette dukkede op i dit hoved?

Hvis det at tænke på dem forhindrer dig i at fungere lige så godt, som du plejer, må du sætte en stopper for det.

Ved du med sikkerhed, at du tilbringer lige så meget tid i deres tanker som de gør i dine? Hvis ikke, er du nødt til at slippe disse tanker.

2. Du fantaserer om at være sammen med dem.

Hvis bare de havde det på samme måde med dig, ville I have den mest fantastiske date og ende i et langvarigt forhold. I ville snart købe et hus og måske få en hund, inden I fik to børn, en dreng og en pige. De ville have din hjerne og vid og deres gode udseende og charme.

Vent, hvad?

Hvis du allerede er begyndt at finde på børnenes navne eller forestille dig selv ved alteret med den person, som måske ikke engang ved, at du eksisterer, så stop lige nu.

Okay, måske er du ikke nået til børnenavne endnu, men bruger du dine dage på at dagdrømme om at kæle med denne person, som om det er det eneste, der kan gøre dig lykkelig?

3. Du idealiserer dem.

Højst sandsynligt sætter du denne person på en piedestal, som den bestemt ikke hører hjemme på.

Er de den mest fantastiske person i verden uden en eneste fejl? Selvfølgelig er du rationel nok til at vide, at de ikke er perfekte, men de er perfekte for dig, og du ville elske hver eneste fejl, de har. Eller det får du dig selv til at tro, fordi du har brugt timer og timer på at fantasere om, hvem denne person virkelig er, uden at der er meget at gå efter.

Selv om du ved mere end et par ting om dem, er du faldet for det billede af dem, du har skabt i dit hoved, i stedet for den person, de virkelig er. Du er beruset af kærlighed. Det er faktisk forelskelse, så forveksl det ikke med den ægte kærlighed, som du fortjener!

4. Du er besiddende over for dem.

Et af tegnene på, at du har besættende følelser over for en person, er, når du ikke kan forestille dig dem med nogen anden. Du ønsker heller ikke at se dem faktisk nogensinde med en anden. Det behøver ikke engang at være en person, som de måske er interesseret i.

Da de virker perfekte på dig, forestiller du dig, at de er meget mere ønskværdige, end de i virkeligheden er, og du tror, at alle ser det og vil have dem ligesom dig.

Ville det ikke være fantastisk, hvis I to kunne strande på en øde ø, hvor du har dem helt for dig selv for evigt? Tja, det ville nok ikke være fantastisk, og det er du nødt til at blive bevidst om.

5. Du går meget op i deres meninger.

Denne persons meninger betyder alverden for dig, og de påvirker den måde, du lever dit liv på.

Du har aldrig nogensinde købt et frimærke i dit liv, men nu brænder du for at samle på frimærker. Du ville hellere være nøgen end at gå i hvidt, men pludselig har du din hvide t-shirt på hver dag. Det er ikke svært at gætte, hvem der virkelig kan lide hvide t-shirts og at samle på frimærker her.

Når du ikke kan være sammen med en person, som du så gerne vil have, kan du blive fristet til at forsøge at blive som vedkommende eller i det mindste få vedkommende til at kunne lide dig ved at kunne lide de ting, som vedkommende kan lide.

6. Du føler et behov for at beskytte dem.

Måske tror du, at du beskytter dem ved at forsøge at vende dem mod deres venner eller få dem til at holde op med at gå de steder hen, som de kan lide. Men ved du, hvad du i virkeligheden forsøger at gøre? Du ønsker at kontrollere og isolere dem, og det er klare tegn på, at du har tvangstanker over for nogen.

Dit behov for at beskytte dem er ikke født af en ægte bekymring for deres sikkerhed, som du måske tror. Det handler bare om, at du vil have dem helt for dig selv, og det er ikke godt for nogen af jer.

7. Du er jaloux, når du ser dem med en anden.

Som du allerede har lært, vil din besidderiskhed blive til irrationel jalousi. Du vil være jaloux på alle af det modsatte køn, som de taler med. Men ikke kun på dem. Du vil være jaloux på alle, der taler med dem, uanset deres køn og interesse for denne person.

På din måde at tænke på, at de tager dem fra dig for en tid. Du er jaloux på den tid og opmærksomhed, som de giver til andre, fordi du vil have dem så gerne have dem for dig selv, og de er ikke villige til at give dig det, du har brug for.

8. Du kan ikke acceptere deres afvisning.

Måske har de gjort det klart, at de ikke er interesserede i dig, eller det er blevet tydeligt gennem deres handlinger. Uanset hvad, kan du ikke acceptere et nej som et svar. Du er villig til at kæmpe for dem og vinde dem for dig, uanset hvad det kræver.

I et andet scenarie ville dette blive betragtet som romantisk, men når personen har gjort det helt klart, at han/hun ikke ønsker, at du skal jagte ham/hende, skal du ikke få ham/hende til at løbe.

Det er ikke alle, der vil kunne lide dig, og nogle gange er den person, der ikke kan lide dig, den person, som du elsker. Det gør ondt, men du er nødt til at acceptere afvisningen og komme videre med dit liv, hvis du ikke vil have, at det eneste minde om dette forhold skal være et tilholdsforbud.

9. Du forsøger konstant at række ud efter dem.

Når vi taler om tilholdsforbud, kan det, at du konstant ringer og sms’er til denne person, få vedkommende til at ønske at søge om et tilhold. En uskyldig sms bliver til tre opfølgninger og et beruset opkald kl. 4 om morgenen.

Tænk over det: kontakter de dig nogensinde først? Hvis ikke, hvorfor ikke? Lader de dig vente på et svar, svarer de kun med få ord eller svarer de slet ikke? Har de blokeret dig på de sociale medier?

Tja, det kan ikke blive mere klart end det uden førnævnte tilholdsforbud.

10. Du forsømmer andre mennesker i dit liv på grund af denne person.

Lige siden du blev besat af denne person, er alle andre holdt op med at eksistere. Eller sådan ser det ud.

Du vil bare være sammen med denne person, og du har ikke tid til de andre mennesker i dit liv, fordi du har travlt med at planlægge, hvordan du kan opnå det.

Hvis du ser dine venner og familiemedlemmer, kan du ikke lade være med at tale om den person, du er besat af.

Du har endda forsømt dine arbejdsopgaver og hobbyer, fordi du ikke kan fokusere, og denne person er blevet din hovedprioritet. Du ønsker ikke, at de nogensinde skal finde dig utilgængelig, for en af disse dage vil de ringe, og du skal være klar.

11. Du analyserer alt, hvad de gør og siger.

Sandheden er, at der sandsynligvis ikke er nogen skjulte budskaber i de ting, som denne person siger til dig eller gør omkring dig. Men du leder alligevel efter dem i håb om at finde det svar, som du gerne vil høre.

Du ønsker at se tegn på, at de kan lide dig, og at I har en særlig forbindelse, så du analyserer deres ord og handlinger for at finde beviser. Når der ikke er noget bevis, opfinder du måske endda nogle og misfortolker deres ord eller adfærd som et tegn på, at de føler det samme for dig.

12. Du begynder at forfølge dem.

I sidste ende fører tvangsfølelser ofte til stalking, og det er betydeligt nemmere og mere almindeligt, når vi taler om sociale medier. Måske hænger du ikke rundt i buskene i nærheden af denne persons arbejdsplads, men hvor ofte tjekker du ikke deres profil på de sociale medier?

Spørger du rundt omkring om dem? Har du været på steder, som de ofte besøger i håb om at løbe ind i dem? Det er måske ikke den stalking, du forestillede dig, men teknisk set er det stalking, ikke sandt?

6 Årsager til obsessive følelser over for en person

Årsagerne til obsessive følelser over for nogen kan variere, så lad dig ikke skræmme af de følgende. Du behøver ikke at have et psykisk problem for at blive besat af nogen.

Måske er det blevet en vane for dig at forbinde dig med denne person. Du har gjort dem til en prioritet og er begyndt at føle stærke følelser og ekstremt begær. Du har dog fundet ud af, at de ikke gengælder dine følelser, og du sidder tilbage med besatte tanker, fordi du har brug for tid til at bearbejde dette.

På den anden side kan der være et underliggende problem, som forhindrer dig i at opleve sund kærlighed. Er dette den første person, du er blevet besat af, eller er det ikke noget usædvanligt for dig? Problemet kan have rødder i din fortid, så læs videre.

1. Tilknytningsforstyrrelser.

At danne sunde tilknytninger til andre starter tidligt i barndommen. Men de, der har haft misbrugende eller ustabile forældre eller omsorgspersoner, kan danne unormale mønstre, der senere viser sig som tilknytningsforstyrrelser i voksenalderen.

Disse mennesker bliver ofte bange, kontrollerende eller tvangspræget i forhold og har en tendens til at have en overvældende frygt for tab. De bliver ofte i misbrugsforhold på grund af denne frygt eller bliver selv misbrugende, fordi de ønsker at beholde deres partner.

2. Tidligere traumer.

Obsessive tendenser kan udvikle sig på grund af traumer fra fortiden, som ikke har noget med ens barndom at gøre. For eksempel kan en person, der har lidt et stort tab, som f.eks. en person, hvis partner er gået bort, blive bange for at miste eventuelle fremtidige partnere.

Desværre har vores tidligere forhold kapacitet til at påvirke vores fremtidige forhold alvorligt, uanset om de tidligere forhold var med vores forældre, partnere, venner eller kolleger.

3. Frygt for at blive forladt.

Nogle mennesker er så bange for at blive forladt, at de bliver besatte. Igen kan dette skyldes problemer i barndommen eller tidligere forhold.

De er bange for, at den person, som de holder meget af, vil forlade dem hvert øjeblik, og derfor rækker de ud efter dem, som en druknende mand gisper efter luft.

4. Vrangforestilling.

Nogle vrangforestillinger kan forårsage tvangsmæssig kærlighedsforstyrrelse, og erotomani er blandt dem. Personen med denne lidelse har en tendens til at tro, at de er bestemt til at være sammen med nogen, og at de allerede har et kærligt forhold, selv om de ikke er sammen.

Denne lidelse kan få dig til at tro, at nogen elsker dig, og at netop denne person kan være en person, du ikke engang kender. For eksempel tror nogle mennesker, at de er i et forhold med en berømt person, og de ender med at stalke den førnævnte berømthed.

Stalking, paranoia, voldelig og voldelig adfærd er ikke ualmindeligt ved erotomani.

5. Borderline personlighedsforstyrrelse.

Personer med borderline personlighedsforstyrrelse kan have svært ved at styre deres følelser, og de er ofte ekstremt bange for at blive forladt.

De ser ofte folk som enten gode eller onde og har ikke en konsekvent følelse af sig selv eller identitet. Dette gør tvangstanker værre, fordi de ikke anser sig selv for værdig som et individ, adskilt fra deres relationer.

6. Andre mentale sundhedsproblemer.

Mange psykiske lidelser kan ændre eller forvrænge nogens perspektiv i en sådan grad, at de bliver deprimerede, tvangstanker eller bange.

En person, der lider af depression, kan f.eks. tænke på sig selv som værende alene og uværdig, eller at deres forhold er det eneste værdifulde i deres liv. Dette kan føre til tvangstanker.

16 måder at stoppe med at være besat af en person på

Når du beslutter dig for, at du skal holde op med at være besat af en person, der ikke gengælder dine følelser, har du taget et skridt i den rigtige retning.

Selv om denne person har følelser for dig, kan dine tvangstanker have ændret sig fra “at være forelsket” til “at være en stalker”, og nu vil du bare gerne tilbage til det første.

Det er muligt, men det hele afhænger af dig og din beslutsomhed. Hvis du har obsessive følelser for nogen, forsvinder de ikke af sig selv, og det samme gælder det underliggende problem.

Nu er det altid en god idé at tale med en professionel og finde ud af, hvad der er roden til problemet, så du ikke gentager de samme dårlige mønstre i fremtiden.

Hvor mange af de tegn, du har læst om ovenfor, oplever du? Hvis du kan genkende dig selv i mange af dem, er det, du oplever, måske ikke bare sommerfugle i maven.

Læs videre for at lære, hvordan du kan stoppe med at være besat af nogen.

1. Tænk på dit forhold.

Du ved, hvordan du føler for denne person, men spørgsmålet er, hvordan han/hun føler for dig? Hvis de ikke ønsker at være sammen med dig (i det mindste i romantisk forstand), skal du gentage dette faktum for dig selv, indtil du er i stand til at give slip.

Hvis du på den anden side allerede er i et forhold med denne person, og dine tvangstanker står i vejen for, at det bliver et sundt og lykkeligt forhold, kan en professionel måske hjælpe dig med at håndtere dette problem.

Et andet scenarie kan være, at denne person ikke føler det samme for dig, selv om I er i et forhold, eller at jeres forhold for nylig er sluttet. Hvis det er din eks, skal du give dig selv tid til at holde op med at elske vedkommende, og hvis du er i et ensidigt forhold, kan du overveje at afslutte det.

Når du er klar over det forhold, du har eller ikke har til denne person, skal du tænke på det forhold, du gerne vil have. Vil du ikke også have en, der tænker på dig hele tiden?

2. Sæt noget afstand mellem dig og dem.

Uanset dit forhold til denne person er det nok det rigtige at få lidt afstand fra vedkommende på dette tidspunkt. Det betyder begrænset kontakt, hvis nogen overhovedet. Det betyder også, at du skal undgå de steder, hvor du ved, at de sandsynligvis vil være.

Stop alle sms’er og opkald sent om aftenen, og det er måske endda bedst, at du ikke taler med dem, hvis de først henvender sig til dig. Du kan lade dem vide, at du har brug for lidt afstand, før du afbryder al kontakt, og give dig selv tid til at håndtere dine følelser alene.

3. Husk dit liv før dem.

Du havde helt sikkert et liv, før du mødte denne person, så hvordan var det? Hvad gjorde du med al den tid, som du nu bruger på at fokusere på dem?

Vigtigst af alt, hvad gjorde du, som gjorde dig glad? Måske nyder du at læse en god bog, eller dine venner er altid klar til en aften i byen. Havde du nogle hobbyer, eller brugte du mere tid på at jagte dine drømme?

Uanset hvad det var, du lavede med dit liv, før du mødte den person, du er besat af, så lad det minde dig om, at du havde et liv før dem, og at du vil have et liv efter dem.

4. Hold op med at idealisere dem.

Er denne person virkelig så perfekt, som du tror? Tænk dig om igen. Denne gang skal du fokusere på deres ufuldkommenheder, fejl og endda deal breakers, som du måske har glemt at overveje.

Måske kan du ikke engang lide den person, de virkelig er, fordi du forestiller dig dem som en helt anden person. Måske fantaserer du om, at de laver en romantisk middag ved stearinlys til dig, men ville de virkelig gøre det?

Når du sidder fast i din fantasi, overser du det, der er tydeligt at se i virkeligheden. Nu hvor du har bemærket de ting, som du ikke kan lide ved dem, skal du spørge dig selv, hvad det er, du egentlig kan lide ved dem, især hvis du ikke kender dem så godt. Fokuser på deres dårlige sider og prøv at se på dem så objektivt som dine følelser tillader det. Spørg derefter: Hvad er der egentlig så godt ved dem?

5. Tænk på det liv, du fortjener.

Du fortjener at være sammen med en person, der føler det samme for dig, som du gør for dem. Så enkelt er det.

Ja, du skal også arbejde på dine tvangstanker, men på dette tidspunkt skal du bare indse, at du fortjener bedre. Det gør du i sandhed.

Det liv, du forestiller dig med en person, der er ligeglad med dig, kan vente på dig med en person, der vil give dig sit hjerte for evigt. Det er sandt, og hvis du bliver ved med at jagte en person, der bliver ved med at løbe, går du glip af en masse muligheder for ægte lykke.

Giv slip på den person, der ikke værdsætter dig, for at gøre plads til en, der vil. Hvis du har vedvarende tvangstanker, skal du arbejde på dem sammen med en professionel, så de ikke skader dine fremtidige forhold.

6. Ændre din tankegang.

Vi har ikke altid magt til helt at stoppe visse tanker fra at dukke op i vores hoveder, men vi kan stoppe det tanketog, der starter med en persons navn og slutter med vores børns navne.

Når du tænker på denne person, så prøv at tænke på noget andet. Du skal blot beskæftige dine tanker med noget andet. Når du f.eks. begynder at tænke på at gå til middag med vedkommende, så tænk på, hvad du selv skal have til middag i dag i stedet for at lade tanketoget føre til kysset i slutningen af daten.

Selvom det kan virke uskyldigt at fantasere om jeres fremtid sammen, forhindrer det dig bare i at komme videre og holder dine følelser i live.

7. Lad dine kære hjælpe dig.

Kan din familie og dine venner give dig den støtte, som du har brug for lige nu? Måske kunne du tilbringe mere tid sammen med dem og deltage i sjove aktiviteter, der kan holde dit sind beskæftiget.

Tal med dem om dit problem for alle midler, men snak meget mere om andre ting. Lad dem minde dig om alle de andre ting, der foregår i verden, mens du spilder din tid på en person, som måske ikke værdsætter dig (eller som ikke engang ved, at du eksisterer!).

Måske kunne I endda tage på ferie, for et sceneskift og yderligere afstand kan gøre underværker for dit problem.

Vigtigst af alt: Lad dine kære dele deres perspektiv på sagen. De kan måske kaste lys over nogle fakta, som dine følelser ikke tillader dig at se. Hvis de kender den person, du er besat af, kan de måske endda give dig nogle gyldige grunde til, hvorfor vedkommende ikke er et godt match for dig til at begynde med.

8. Find ud af årsagen til dine besatte følelser.

Vi har dækket nogle af de mulige årsager til obsessive følelser over for nogen, så kunne du genkende dig selv i nogle af beskrivelserne?

Måske er dette ikke den første person, du har følt sådan for, og du gentager et negativt tankemønster. Alt dette kan være forårsaget af noget fra din fortid, eller du har måske problemer, som en terapeut kan hjælpe dig med.

Uanset hvad, bør du identificere roden til dit problem og arbejde på dig selv. Du fortjener at være i et sundt forhold, og du behøver ikke at tage usund bagage med ind i det, når tiden er inde.

9. Tal med en professionel.

Det er aldrig en dårlig idé at tale med en professionel, især hvis følelserne fortsætter, eller hvis du har oplevet dem før med en anden person. Hvis du lærer om din tilknytningsstil, kan det måske hjælpe dig med at skabe sundere forhold i fremtiden, og noget fra din fortid kan være nøglen til at løse dine problemer.

At tale om problemet med en professionel er et godt valg, fordi din familie og dine venner måske ikke har den indsigt, der kan hjælpe dig.

10. Få travlt og lev dit liv.

Når du ønsker at holde op med at være besat af nogen, skal du tænke på andre ting, du kan bruge din tid på.

Forsømmer du nogle ansvarsområder eller hobbyer, eller kunne du tage nogle flere på dig? Lær nye ting, og prøv helt sikkert også nye ting! Fokuser på at forbedre dig selv og tilegne dig ny viden, men glem ikke at have det sjovt.

Forkæl dig selv lidt, når du føler dig trist, i stedet for at lade følelsen overvælde dig. En kop kaffe med en veninde efterfulgt af et boblebad og en aften hvor du ser dit yndlings-tv-program lyder meget bedre end at være besat af en person, der lever sit liv derude. Du har også brug for at leve dit eget.

11. Mød en ny person.

Mens du får lidt afstand fra objektet for din besættelse, vil du sikkert føle dig ensom. Når venner og familie ikke er en mulighed, er nye venner helt sikkert en mulighed. Kom ud og mød nye mennesker. Du kan endda skabe ægte og meningsfulde nye venskaber online, hvis du føler, at det er nemmere for dig.

Spring ikke ind i et rebound-forhold, så snart nogen kan lide dig, men tal med forskellige mennesker og erkend, at du har mange muligheder. Mens én person måske slet ikke kan lide dig, vil en anden person absolut forgude dig!

Det vigtigste er, at du vil se, at dit crush, din eks eller din partner ikke er den eneste person derude, som virker perfekt for dig og får dit hjerte til at banke. Det værste, der kan ske, er, at du ender med nye venner i stedet for en ny partner med det samme. Så begynd at være opmærksom på, at der er mange mennesker i denne verden, og at du fokuserer på den, der ikke ønsker at fokusere på dig.

12. Lad være med at forsøge at drukne din sorg.

I den tid, hvor du vil forsøge at komme videre, vil du sikkert blive fristet til at forsøge at drukne dine tvangstanker i alkohol eller rekreative stoffer. Du ved allerede, at det er en dårlig idé, men du har brug for at blive mindet om det, fordi du måske kun er et par shots med hård spiritus (eller en joint eller to) fra at ringe til denne person, stalke ham eller i bedste fald tænke endnu mere på ham.

Målet er at få dem ud af dit hoved, og intet stof, du kan putte i din krop, vil få det til at ske. Det vil sandsynligvis bare gøre tingene værre.

13. Se tingene fra deres synspunkt.

Når du viser nogen din kærlighed, afhænger det i virkeligheden af deres følelser for dig, om de betragter det som romantisk eller uhyggeligt.

Prøv at se tingene fra deres synspunkt. Hvordan har de det med dine besættende følelser? Hvis disse følelser blot skubber den anden person endnu længere væk fra dig, hvad opnår du så ud over at lade dig selv virke desperat og trængende?

Husk de ting, der er sket mellem jer to, men prøv denne gang at se det fra deres perspektiv. De ser ikke på dig med den samme kærlighed og lidenskab, så din adfærd ser anderledes ud for dem, end hvis de også var sure på dig.

Prøv at huske en gang, hvor en person, du ikke var vild med, var vild med dig, og hvordan det føltes. Det føltes sikkert i det mindste akavet. Har du virkelig lyst til at få denne person til at føle det på den måde?

14. Lær at acceptere afvisning.

Alle i denne verden bør lære at acceptere afvisning, for vi bliver alle konfronteret med det fra tid til anden. Det er den uundgåelige del af datingspillet, og hvis du ønsker at finde kærligheden, skal du være klar til alle reaktioner, herunder afvisninger.

Det er ikke alle, der vil være lige så meget eller slet ikke alle, der er interesseret i dig, som du er interesseret i dem. Det er bare en kendsgerning i livet. Du kan ikke undslippe det, og du vinder kun, hvis du spiller fair. Så lær at acceptere afvisninger og gå videre, for det er den eneste måde, du kan nå frem til den, der også vil tænke på dig hver dag.

15. Slip af med minderne.

Uanset om du har været i et forhold med denne person eller ej, kan du håndtere dette som med ethvert andet brud. Hvis du har fysiske minder, der minder dig om denne person, skal du skille dig af med dem.

Ligesom du skal få dem ud af dit hoved, skal du også få dem ud af dit hus. Hvis du har billeder på din telefon eller i en ramme, skal du slette eller fjerne dem. Servietten fra den restaurant, I var på sammen, en gave, de gav dig – slip det hele væk for at slippe dem.

Hvis det er for svært for dig, behøver du ikke at smide disse ting væk med det samme. Læg dem blot i en kasse og gem den et sted, hvor du ikke behøver at se på dem.

16. Behandl dem som et bekendtskab.

I sidste ende skal du ikke hade den person, der afviste dig. Dine følelser af kærlighed vil sandsynligvis blive til følelser af vrede eller vrede, når du indser, at du ikke kan få dem til at kunne lide dig.

Hvordan kan du dog hade dem? Hvis de ikke har gjort noget for at skade dig, skal du ikke bære nag, bare fordi de ikke var interesseret i dig.

Du bør ikke se dem i et stykke tid, hvis det er muligt. Men efter noget tid kan det være, at I ser hinanden igen. I så fald skal du behandle dem som et bekendtskab og ikke mere. Når du når til det punkt, hvor du kan vinke til dem på gaden og gå videre uden at føle noget, ved du, at du er kommet over dem for altid.

Ofte stillede spørgsmål om tvangstanker

Er det normalt at være besat af en person?

Alle har på et tidspunkt i deres liv været “besat” af en anden person. Dette manifesterede sig normalt som en forelskelse, hvor du brugte mere tid, end du gerne vil indrømme, på at tænke på dem og spekulere på, hvordan de er.

Så ja, det er ganske almindeligt og helt normalt at være besat af nogen.

Hvem har ikke været lidt besat af eller fikseret på en anden person, når man er i et nyt forhold og lærer sin nye partner at kende? Eller når man er tiltrukket af en anden person?

Måske har du endda været i et forhold, hvor du var mere investeret end din partner, så du kom til at virke lidt besat.

Denne form for besættelse kom sjældent så vidt, at det ville gøre den anden person uhyggelig eller få den anden person til at få et tilhold eller frygte for sin sikkerhed. Som regel handlede det om at se godt ud, når du ved, at de er i nærheden, at undre dig over, hvad de laver, at forsøge at udvikle lignende interesser eller at finde på måder at indlede en samtale på.

Men når besættelse begynder at ignorere grænser, gribe ind i daglige aktiviteter eller gøre den anden person ubehagelig, så er det ikke normalt. Hvis dine følelser for en anden person overhaler alle andre aspekter af dit liv, så er du gået over i det usunde og muligvis farlige.

Hvordan kan jeg vide, om jeg er forelsket eller besat?

Det er meget nemt at forveksle besættelse med kærlighed. Begge dele indebærer intense følelser, men det ene er sundt, mens det andet ikke er det.

Hvis du ikke er sikker på, om du er forelsket eller blot besat af en person, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

Er dine følelser baseret på virkeligheden?

Har du et reelt forhold til denne person, eller baserer du dine følelser på, hvordan du opfatter dem?

Har du brugt timer på at fantasere om, hvem du tror, at denne person er? De må være omsorgsfulde, for de har en kat, som de tager sig af. Eller han er virkelig klog, fordi du så ham med en bog en gang. Hun er altid sammen med sine venner, så hun må være meget omgængelig.

Tænker du så meget på dem, at det forhindrer dig i at fungere lige så godt, som du plejer at gøre?

De er konstant i dine tanker i en sådan grad, at du ikke kan koncentrere dig om dit arbejde eller noget andet. Du spekulerer altid på, hvad de tænker eller laver. Du fantaserer om, hvordan det ville være at date dem eller tale med dem.

De kender ikke engang dit navn, men du har allerede planlagt, hvordan jeres første date skal foregå, måske har du endda valgt navne til dine børn.

Er du besidderisk eller jaloux på, hvem de tilbringer tid med?

Bliver du irrationelt jaloux, når du ser dem sammen med en anden, selv om det er en ven? De er jo trods alt så vidunderlige. Hvorfor skulle en anden ikke ønske sig dem, ikke sandt? Bliver alle set som en konkurrence om deres kærlighed og/eller opmærksomhed?

Ændrer du dig selv til det, du tror, de vil have?

Har din stil eller adfærd eller dit udseende gennemgået en drastisk forandring for at tilpasse dig det, du tror, at objektet for din hengivenhed ville kunne lide?

Måske er du en bogorm, men pludselig hader du enhver form for læsning, fordi de har nævnt, at det ikke er deres yndlingsaktivitet? Måske er du normalt afslappet klædt på, men nu klæder du dig på, hver gang du forlader huset, fordi det ser ud til at være den stil, som de kan lide?

Har du svært ved at acceptere et nej som et svar?

De har pænt eller ikke så pænt fortalt dig, at de ikke er interesseret i et forhold med dig (måske mere end én gang). Men du ved, at I ville være perfekte sammen. Jeres er et match skabt i himlen. De ved bare ikke, hvor meget du holder af dem. Eller måske tror du, at de tester dig for at se, om du vil være villig til at kæmpe for deres kærlighed og opmærksomhed?

Ved du mere om dem, end du burde?

Uanset hvilken fase af et forhold du er i med denne person, ved du langt mere om dem, end du burde. Du har kun været på et par dates, men fordi du har forfulgt dem på de sociale medier, kender du navnene på alle deres familiemedlemmer, hvilken sport eller hvilket instrument de spillede i gymnasiet, navnene på deres sidste tre partnere, deres yndlingsretter og endda deres hobbyer. Ville det gøre denne person urolig, at du ved så meget om dem?

Forsømmer du andre relationer i dit liv på grund af denne person?

Du taler altid om denne person til alle dine venner og familiemedlemmer. Fordi denne ene person tager al din opmærksomhed, er du blevet følelsesmæssigt utilgængelig for alle andre i dit liv. Alle dine interesser kredser om denne person. Hvis de måske ringer og ønsker at hænge ud en bestemt aften, kan du ikke gå ud, fordi du måske går glip af deres opkald. Denne person er blevet dit hovedfokus i livet.

Bruger du timer på at gentage hver eneste interaktion med denne person?

Han smilede ikke, da han sagde hej til dig i morges. Er han vred på dig? Hun sukkede, før hun svarede på dit spørgsmål under frokosten. Hvad betød det? Du leder efter skjulte betydninger i det, de siger eller gør, og leder efter tegn på deres sande følelser for dig.

Forfølger du dem på lavt plan?

Du kalder det at finde frem til fakta, men nogle vil måske kalde det at forfølge dem. Du har gennemsøgt alle hans konti på de sociale medier med en tættekam for at få så mange oplysninger om ham og hans personlighed som muligt. Du har ændret din tidsplan, så du kan tage hen til steder, han/hun færdes, i et forsøg på tilfældigt at støde ind i ham/hende.

Mange af de handlinger, som besættelse fremkalder, sker ikke, når du er oprigtigt forelsket i en person. Besættelse handler om kontrol og frygt. Når du virkelig elsker nogen, tillader du dem at være den bedste version af dem selv, selv om det ikke omfatter at være sammen med dig.

Kærlighed indebærer ikke at ændre dig selv, så du kan få dem til at blive forelsket i dig. Den tvinger dig ikke til at forsømme andre ansvarsområder eller relationer.

Når kærligheden er sund, er du og den anden person frie til at være jer selv, fordi jeres ligheder og forskelle giver krydderi til jeres forhold. I er frie til at være venner med andre mennesker, fordi jeres kærlighed er baseret på tillid og ikke på behovet for kontrol eller frygt.

Når du er besat af nogen, går din identitet tabt i forholdet eller den anden person. Dit fokus bliver den anden person i en sådan grad, at du forsømmer ting og mennesker, som tidligere var vigtige for dig.

Grænser for acceptabel adfærd overskrides, og du ignorerer deres anmodning om at lade dem være i fred. Din opførsel giver dem myrekryb, eller det ville den gøre, hvis de nogensinde skulle finde ud af alt det, du har gjort for dem.

Hvorfor er jeg besat af en person, som jeg knap nok kender?

Der er flere grunde til, at du kan være besat af en person, du knap nok kender. Nogle af disse grunde er bl.a:

Problemer med tilknytning

Mennesker, der har problemer med tilknytning, har en tendens til at fiksere og idealisere utilgængelige personer. Besættelse af en person, du knap nok kender, giver dig mulighed for at have en illusion af et forhold uden faktisk at have et forhold. Dette kan få nogen til at klamre sig til en ny partner for tidligt i et forhold eller langt efter endt forhold.

Psykiske lidelser

Disse kan omfatte:

a) Borderline personlighedsforstyrrelse

Denne mentale sundhedsforstyrrelse påvirker den måde, en person tænker og føler om sig selv og andre på. Den kan give udfordringer med at fungere i hverdagen. En person med denne forstyrrelse kan kæmpe med problemer med selvopfattelse og håndtering af deres følelser og adfærd. De har normalt et mønster af ustabile relationer. Når det kommer til kærlighed, kan denne lidelse få en person til at skifte fra ekstrem kærlighed til nogen til ekstrem foragt.

b) Vrangforestillet jalousi

Denne lidelse er baseret på begivenheder eller fakta, som en person tror, at de er sande, men som allerede er blevet bevist som falske. Vrangforestillet jalousi kan få en person til at tro, at den anden person gengælder deres følelser, selv om det er blevet gjort klart, at dette ikke er sandt.

c) Erotomani

Dette er en kombination af vrangforestillinger og tvangstanker om kærlighed. En person, der lider af erotomani, tror, at en berømt person eller en person med højere social status er forelsket i ham eller hende. Personer med denne lidelse har en tendens til at være isolerede og have få venner.

Som med alle psykiske lidelser er det kun en autoriseret psykisk sundhedsperson, der kan diagnosticere en bestemt psykisk sygdom og foreslå behandling.

Ensomhed

Måske har du været ude af et fast forhold i lang tid og er bare træt af hele datingspillet. Når du møder en person, der virker passende eller i det mindste bedre end de mennesker, du har mødt på det seneste, knytter du dig hurtigt til ham og begynder at være besat og tænke på jeres fremtid sammen.

Distraktion

Du bruger denne person som et middel til at distrahere dig selv fra andre områder i dit liv, som du ikke er tilfreds med. I stedet for at søge et job, der passer bedre til dine evner og dit temperament, bliver du f.eks. og retter i stedet din opmærksomhed mod denne nye kærlighedsinteresse.

Kendskab

Personen minder dig om din første kærlighed eller en gammel kæreste, der er gået bort. Der er noget ved dem, der føles bekendt for dig. At være sammen med dem får dig til at føle, at du er sammen med den person igen.

Seksuel tiltrækning

Du har fundet en person, der trykker på dine knapper på alle de rigtige måder. Hvis du i øjeblikket føler dig uopfyldt, vil dette være et dejligt skift fra din sædvanlige frustrerede virkelighed. At tænke på den anden person og at være sammen med den anden person gør dig ophidset, så du gør det ofte.

Olivia Nielsen
Om Olivia Nielsen

Olivia er en kvalificeret rådgiver og empatisk kliniker, som tror på vigtigheden af at opbygge stærke terapeutiske relationer med sine klienter for at fremme forandring. Hun samarbejder med sine klienter for at hjælpe dem med at nå deres mål og anvender en integrativ tilgang til rådgivning, som trækker på en række forskellige teoretiske tilgange.

Når hun ikke arbejder, nyder Olivia at rejse, tilbringe tid sammen med sin familie og venner og udforske nye steder.