Hoe te stoppen met obsederen over iemand: 16 tips die echt werken!

Laatst bijgewerkt op 1 oktober, 2022

Gepost op

Als je je tot iemand aangetrokken voelt, is het heel gewoon om veel tijd aan die persoon te denken en te fantaseren over wat jullie samen zullen doen.

Maar er komt een punt waarop je de grens overschrijdt naar ongezonde obsessie.

Wat als de ander je gewoon niet zo ziet zitten? Wat als je voortdurend denkt aan iemand bij wie je niet kunt zijn, zoals je ex of een geheime verliefdheid?

Als iemand je gevoelens niet beantwoordt, worden die levendige dromen van jullie twee samen meer een soort martelende nachtmerries, omdat je weet dat ze niet kunnen uitkomen.

Of misschien heb je wel een relatie met deze persoon, maar is hij of zij emotioneel niet beschikbaar en investeert hij of zij lang niet zo in de relatie als jij.

Dit is het moment waarop je de controle terug moet nemen en veranderingen in je leven moet gaan aanbrengen. Een einde maken aan je obsessieve gedachten over iemand die niet zo veel voor je voelt is van vitaal belang voor je eigen welzijn.

Dit artikel zal de tekenen onderzoeken dat wat je ervaart een ongezonde obsessie is geworden. Dan zal het ingaan op de mogelijke oorzaken van die obsessie. Ten slotte zal het volop effectieve tips geven over hoe je kunt stoppen met obsessief zijn over iemand.

12 tekenen dat je obsessieve gevoelens hebt voor iemand

Is dit echte liefde die je voelt, of obsessieve liefde?

Als je veel van de volgende tekenen vertoont, is het niet helemaal liefde die je voelt. Misschien heb je te maken met een groter probleem.

Het is niets dat je met een beetje moeite niet kunt overwinnen, dus geen paniek. Blijf lezen om te ontdekken of je gevoelens voor je verliefdheid, ex of partner obsessief zijn geworden.

Dit is vooral belangrijk als je je zo voelt bij iemand die je niet of nauwelijks kent, omdat je gedachten en gevoelens eerder gebaseerd zijn op pure fantasie dan op een concrete relatie.

1. Je krijgt deze persoon niet uit je hoofd.

Laten we eerlijk zijn, het enige wat je echt wilt is elke minuut met deze persoon doorbrengen, en je denkt de hele tijd aan hem of haar.

Je denkt nu zelfs aan ze. Hun naam, hun glimlach, hun ogen… heb je net niet diep ademgehaald of geglimlacht toen dit allemaal in je hoofd opkwam?

Als denken aan hen je verhindert zo goed te functioneren als je vroeger deed, moet je hier een eind aan maken.

Weet je zeker dat je evenveel tijd in hun gedachten doorbrengt als zij in de jouwe? Zo niet, dan moet je die gedachten loslaten.

2. Je fantaseert over het samenzijn met hen.

Voelden zij maar hetzelfde voor jou, dan zouden jullie de meest geweldige date hebben en eindigen in een langdurige relatie. Je zou snel een huis kopen en misschien een hond nemen voordat je twee kinderen zou krijgen, een jongen en een meisje. Zij zouden jouw hersens en gevatheid hebben en hun mooie uiterlijk en charme.

Wacht, wat?

Als je al begonnen bent met het bedenken van kindernamen of jezelf voorstelt voor het altaar met de persoon die misschien niet eens weet dat je bestaat, stop dan nu.

Oké, misschien ben je nog niet toegekomen aan kindernamen, maar breng je je dagen door met dagdromen over knuffelen met deze persoon alsof dat het enige is dat je gelukkig kan maken?

3. Je idealiseert hem of haar.

Waarschijnlijk zet je deze persoon op een voetstuk waarop hij zeker niet thuishoort.

Zijn ze de meest geweldige persoon ter wereld zonder ook maar Ă©Ă©n foutje? Zeker, je bent rationeel genoeg om te weten dat ze niet perfect zijn, maar voor jou zijn ze perfect, en je zou elk gebrek dat ze hebben prachtig vinden. Of zo maak je jezelf wijs, want je hebt uren en uren gefantaseerd over wie deze persoon werkelijk is, zonder dat er veel aan de hand is.

Zelfs als je meer dan een paar dingen van hem of haar weet, ben je gevallen voor het beeld van hem of haar dat je in je geest hebt gecreëerd, in plaats van de persoon die hij of zij werkelijk is. Je bent dronken van de liefde. Het is eigenlijk verliefdheid, dus verwar het niet met de ware liefde die je verdient!

4. Je bent bezitterig tegenover hen.

Een van de tekenen dat je obsessieve gevoelens voor iemand hebt, is wanneer je je diegene niet met iemand anders kunt voorstellen. Noch wil je hem of haar ooit daadwerkelijk met iemand anders zien. Het hoeft niet eens iemand te zijn in wie ze geĂŻnteresseerd zouden kunnen zijn.

Omdat ze voor jou perfect lijken, stel je je voor dat ze veel begeerlijker zijn dan ze werkelijk zijn, en je denkt dat iedereen dat ziet en ze net zo wil als jij.

Zou het niet geweldig zijn als jullie tweeën konden stranden op een onbewoond eiland waar je ze voor altijd helemaal voor jezelf hebt? Nou, het zou waarschijnlijk niet geweldig zijn, en daar moet je je bewust van worden.

5. Je geeft veel om hun mening.

De meningen van deze persoon betekenen de wereld voor je, en ze beĂŻnvloeden de manier waarop je je leven leeft.

Je hebt zelfs nog nooit in je leven een postzegel gekocht, maar nu ben je gepassioneerd over het verzamelen van postzegels. Je bent liever naakt dan dat je wit draagt, maar opeens sta je elke dag in je witte t-shirt. Het is niet moeilijk te raden wie hier echt van witte t-shirts en het verzamelen van postzegels houdt.

Als je niet bij iemand kunt zijn die je zo graag wilt, kun je in de verleiding komen om te proberen hem te worden, of in elk geval te zorgen dat hij je aardig vindt door de dingen leuk te vinden die hij leuk vindt.

6. Je voelt de behoefte om hen te beschermen.

Misschien denk je dat je ze beschermt door te proberen ze tegen hun vrienden op te zetten of ze zover te krijgen dat ze niet meer naar de plekken gaan die ze leuk vinden. Maar weet je wat je werkelijk probeert te doen? Je wilt hen controleren en isoleren, en dit zijn duidelijke tekenen dat je obsessieve gevoelens voor iemand hebt.

Je behoefte om hen te beschermen komt niet voort uit een oprechte bezorgdheid over hun veiligheid, zoals je misschien denkt. Het gaat er gewoon om dat je ze helemaal voor jezelf wilt hebben, en dat is voor geen van jullie beiden goed.

7. Je bent jaloers als je ze met iemand anders ziet.

Zoals je al geleerd hebt, zal je bezitsdrang omslaan in irrationele jaloezie. Je zult jaloers zijn op iedereen van het andere geslacht met wie ze praten. Maar niet alleen op hen. Je zult jaloers zijn op iedereen die met hen praat, ongeacht hun geslacht en interesse in deze persoon.

In jouw manier van denken nemen ze hen even van je af. Je bent jaloers op de tijd en aandacht die ze aan anderen geven, omdat je die zo graag voor jezelf wilt, en zij niet bereid zijn je te geven wat je nodig hebt.

8. Je kunt hun afwijzing niet accepteren.

Misschien hebben ze duidelijk gemaakt dat ze niet in je geĂŻnteresseerd zijn, of is het duidelijk geworden door hun daden. Hoe dan ook, je kunt geen nee accepteren. Je bent bereid voor ze te vechten en ze voor je te winnen, wat er ook voor nodig is.

In een ander scenario zou dit als romantisch worden beschouwd, maar als de persoon heel duidelijk heeft gemaakt dat hij niet wil dat je hem achtervolgt, laat hem dan niet vluchten.

Niet iedereen zal je leuk vinden, en soms is degene die je niet leuk vindt degene die je aanbidt. Dat doet pijn, maar je moet de afwijzing accepteren en verder gaan met je leven als je niet wilt dat de enige herinnering aan deze relatie een straatverbod is.

9. Je probeert ze voortdurend te bereiken.

Over contactverbod gesproken, voortdurend bellen en sms’en kan ervoor zorgen dat deze persoon er een wil aanvragen. Eén onschuldige sms verandert in drie follow-ups en een dronken telefoontje om 4 uur ’s nachts.

Denk erover na: nemen ze ooit eerst contact met je op? Zo niet, waarom niet? Laten ze je wachten op een reactie, reageren ze met slechts enkele woorden, of reageren ze helemaal niet? Hebben ze je geblokkeerd op sociale media?

Nou, duidelijker dan dat kan het niet worden zonder het eerder genoemde contactverbod.

10. Je verwaarloost andere mensen in je leven vanwege deze persoon.

Sinds je geobsedeerd raakte door deze persoon hield alle anderen op te bestaan. Of zo lijkt het toch.

Je wilt alleen maar bij deze persoon zijn, en je hebt geen tijd voor de andere mensen in je leven omdat je druk bezig bent met het beramen hoe je dat kunt bereiken.

Als je je vrienden en familieleden wel ziet, kun je het niet laten om te praten over de persoon met wie je geobsedeerd bent.

Je hebt zelfs je werkverantwoordelijkheden en hobby’s verwaarloosd omdat je je niet kunt concentreren, en deze persoon is je belangrijkste prioriteit geworden. Je wilt niet dat ze je ooit onbeschikbaar vinden, want een dezer dagen zullen ze bellen, en je moet er klaar voor zijn.

11. Je analyseert alles wat ze doen en zeggen.

De waarheid is dat er waarschijnlijk geen verborgen boodschappen zitten in de dingen die deze persoon tegen je zegt of om je heen doet. Je zoekt ze echter toch in de hoop het antwoord te vinden dat je wilt horen.

Je wilt tekenen zien dat ze je leuk vinden en dat jullie een speciale band hebben, dus analyseer je hun woorden en daden om bewijs te vinden. Als er geen bewijs is, verzin je er misschien zelfs een paar en interpreteer je hun woorden of gedrag verkeerd als een teken dat ze hetzelfde voor jou voelen.

12. Je begint hen te stalken.

Uiteindelijk leiden obsessieve gevoelens vaak tot stalken, en dit is aanzienlijk gemakkelijker en gebruikelijker als we het over sociale media hebben. Misschien hang je niet rond in de bosjes bij de werkplek van deze persoon, maar hoe vaak check je hun sociale mediaprofiel?

Vraag je rond over hen? Ben je naar plaatsen geweest waar ze vaak komen in de hoop ze tegen te komen? Het is misschien niet de stalking die je je had voorgesteld, maar technisch gezien is het toch stalking?

6 Oorzaken van obsessieve gevoelens voor iemand

De oorzaken van obsessieve gevoelens jegens iemand kunnen variëren, dus laat je niet afschrikken door de volgende. Je hoeft geen psychische problemen te hebben om geobsedeerd te raken door iemand.

Misschien is het verbinden met deze persoon een gewoonte van je geworden. Je hebt ze tot prioriteit gemaakt en bent sterke emoties en extreem verlangen gaan voelen. Je kwam er echter achter dat ze je gevoelens niet beantwoorden, en je blijft zitten met obsessieve gedachten omdat je tijd nodig hebt om dit te verwerken.

Aan de andere kant kan er een onderliggend probleem zijn dat je verhindert om gezonde liefde te ervaren. Is dit de eerste persoon op wie je geobsedeerd bent geraakt, of is dit niets bijzonders voor je? Het probleem kan wortels hebben in je verleden, dus blijf lezen.

1. Gehechtheidsstoornissen.

Het vormen van gezonde gehechtheid aan anderen begint al vroeg in de kindertijd. Maar wie mishandelende of onstabiele ouders of verzorgers had, kan abnormale patronen vormen die zich later op volwassen leeftijd presenteren als hechtingsstoornissen.

Deze mensen worden vaak angstig, controlerend of obsessief in relaties en hebben de neiging een overweldigende angst voor verlies te hebben. Ze blijven vaak in mishandelende relaties vanwege deze angst of worden zelf mishandeld omdat ze hun partner willen behouden.

2. Trauma’s uit het verleden.

Obsessieve neigingen kunnen zich ontwikkelen door trauma’s uit het verleden die niets met iemands jeugd te maken hebben. Iemand die bijvoorbeeld een groot verlies heeft geleden, zoals iemand wiens partner is overleden, kan doodsbang worden om toekomstige partners te verliezen.

Helaas hebben onze relaties uit het verleden het vermogen om onze toekomstige relaties ernstig te beïnvloeden, of die nu met onze ouders, partners, vrienden of collega’s waren.

3. Angst voor verlating.

Sommige mensen zijn zo bang om verlaten te worden dat ze obsessief worden. Nogmaals, dit kan het gevolg zijn van problemen tijdens de kindertijd of eerdere relaties.

Ze zijn bang dat de persoon om wie ze veel geven hen elk moment kan verlaten, en daarom grijpen ze naar hen zoals een drenkeling naar lucht hapt.

4. Waanstoornis.

Sommige waanstoornissen kunnen een obsessieve liefdesstoornis veroorzaken, en erotomanie behoort daartoe. De persoon met deze stoornis heeft de neiging om te geloven dat ze voorbestemd zijn om met iemand samen te zijn en dat ze al een liefdevolle relatie hebben, ook al zijn ze niet samen.

Deze stoornis kan ervoor zorgen dat je denkt dat iemand van je houdt, en die bepaalde persoon kan iemand zijn die je niet eens kent. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat ze een relatie hebben met een beroemd persoon, en uiteindelijk stalken ze de genoemde beroemdheid.

Stalking, paranoia, gewelddadig en misbruikend gedrag zijn niet ongewoon bij erotomanie.

5. Borderline persoonlijkheidsstoornis.

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen moeite hebben met het beheersen van hun emoties, en ze zijn vaak extreem bang voor verlating.

Ze zien mensen vaak als goed of slecht en hebben geen consistent gevoel van zelf of identiteit. Dit verergert de obsessieve neigingen omdat ze zichzelf niet waardig achten als individu, los van hun relaties.

6. Andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Veel psychische aandoeningen kunnen iemands perspectief zodanig veranderen of vervormen dat hij depressief, obsessief of angstig wordt.

Zo kan iemand die aan een depressie lijdt zichzelf als alleen en onwaardig beschouwen, of dat zijn relatie het enige waardevolle in zijn leven is. Dit kan leiden tot obsessieve gevoelens.

16 Manieren om te stoppen met obsederen over iemand

Als je besluit dat je moet stoppen met obsessief zijn over iemand die je gevoelens niet beantwoordt, heb je een stap in de goede richting gezet.

Zelfs als deze persoon gevoelens voor je heeft, kunnen je obsessieve gedachten veranderd zijn van “verliefd zijn” naar “een stalker zijn” en nu wil je gewoon weer terug naar het eerste.

Het is mogelijk, maar het hangt allemaal af van jou en je vastberadenheid. Als je obsessieve gevoelens voor iemand hebt, gaan die niet vanzelf weg, en het onderliggende probleem ook niet.

Nu is het altijd een goed idee om met een professional te praten en de wortel van het probleem uit te zoeken, zodat je in de toekomst niet dezelfde slechte patronen herhaalt.

Hoeveel van de tekenen waarover je hierboven hebt gelezen ervaar jij? Als je jezelf in veel ervan kunt herkennen, dan is wat je ervaart misschien geen simpele vlinders in de buik.

Blijf lezen om te leren hoe je kunt stoppen met obsederen over iemand.

1. Denk aan je relatie.

Je weet wat je voor deze persoon voelt, maar de vraag is hoe hij of zij voor jou voelt? Als ze niet bij je willen zijn (in romantische zin, tenminste), dan moet je dat feit voor jezelf herhalen totdat je in staat bent om het los te laten.

Aan de andere kant, als je al een relatie hebt met deze persoon en je obsessieve gevoelens staan in de weg dat het een gezonde en gelukkige relatie wordt, dan kan een professional je helpen dit probleem aan te pakken.

Een ander scenario kan zijn dat deze persoon niet hetzelfde voor je voelt, ook al heb je een relatie, of dat je relatie onlangs is beëindigd. Als dit je ex is, geef jezelf dan de tijd om niet meer van hem of haar te houden, en als je in een eenzijdige relatie zit, kun je overwegen die te beëindigen.

Als je eenmaal duidelijk bent over de relatie die je wel of niet met deze persoon hebt, denk dan na over de relatie die je wilt hebben. Wil je niet iemand die ook de hele tijd aan jou denkt?

2. Leg wat afstand tussen jou en hem of haar.

Ongeacht je relatie met deze persoon is wat afstand nemen op dit moment waarschijnlijk het juiste. Dit betekent beperkt contact, als er al contact is. Het betekent ook het vermijden van plaatsen waar je weet dat ze waarschijnlijk zullen zijn.

Stop met alle sms’jes en late telefoontjes, en het is misschien zelfs het beste dat je niet met ze praat als ze je eerst bereiken. Je kunt hen laten weten dat je wat afstand nodig hebt voordat je alle contact verbreekt, en jezelf de tijd geven om je gevoelens alleen te verwerken.

3. Denk aan je leven voor hen.

Je had toch zeker een leven voordat je deze persoon ontmoette, dus hoe was dat? Wat deed je met alle tijd die je nu aan hem of haar besteedt?

Het belangrijkste: wat deed je dat je gelukkig maakte? Misschien lees je graag een goed boek, of staan je vrienden altijd klaar voor een avondje uit. Had je hobby’s, of besteedde je meer tijd aan het najagen van je dromen?

Wat het ook was dat je deed met je leven voordat je de persoon ontmoette op wie je geobsedeerd bent, laat het je eraan herinneren dat je een leven had vóór hen, en dat je een leven zult hebben na hen.

4. Stop met hen te idealiseren.

Is deze persoon echt zo perfect als je denkt? Denk er nog eens over na. Richt je deze keer op zijn imperfecties, gebreken en zelfs dealbreaks die je misschien over het hoofd hebt gezien.

Misschien hou je niet eens van de persoon die ze werkelijk zijn, omdat je ze voorstelt als iemand heel anders. Misschien fantaseer je dat ze een romantisch diner bij kaarslicht voor je maken, maar zouden ze dat echt doen?

Als je vastzit in je verbeelding, verwaarloos je wat in de werkelijkheid duidelijk te zien is. Nu je de dingen hebt opgemerkt die je niet leuk vindt aan hen, vraag jezelf dan af wat het is dat je eigenlijk leuk vindt aan hen, vooral als je hen niet zo goed kent. Richt je op hun slechte kanten en probeer ze zo objectief te bekijken als je gevoel toelaat. Vraag je dan af: wat is er eigenlijk zo geweldig aan hen?

5. Denk aan het leven dat je verdient.

Je verdient het om bij iemand te zijn die hetzelfde voor jou voelt als jij voor hen. Zo simpel is het.

Ja, je moet ook werken aan je obsessieve neigingen, maar besef op dit moment gewoon dat je beter verdient. Echt waar.

Het leven dat je je voorstelt met iemand die niet om je geeft, zou op je kunnen wachten met iemand die je voor altijd zijn hart geeft. Het is waar, en als je iemand blijft achtervolgen die blijft vluchten, mis je veel kansen op echt geluk.

Laat de persoon die je niet waardeert los om plaats te maken voor iemand die dat wel doet. Als je consequente obsessieve neigingen hebt, werk er dan aan met een professional, zodat ze je toekomstige relaties niet beschadigen.

6. Verander je gedachtegang.

We hebben niet altijd de macht om bepaalde gedachten helemaal niet meer in ons hoofd op te laten komen, maar we kunnen wel de gedachtegang stoppen die begint met de naam van een persoon en eindigt met de namen van onze kinderen.

Als je aan deze persoon denkt, probeer dan aan iets anders te denken. Bezet je geest eenvoudigweg met iets anders. Als je er bijvoorbeeld aan begint te denken om met hem of haar uit eten te gaan, denk dan aan wat je zelf vandaag te eten hebt in plaats van de gedachtegang te laten leiden naar de kus aan het eind van de date.

Hoewel fantaseren over jullie toekomst samen onschuldig kan lijken, voorkomt het alleen maar dat je verder gaat en houdt het je gevoelens levendig.

7. Laat je geliefden je helpen.

Kunnen je familie en vrienden je de steun geven die je nu nodig hebt? Misschien kun je meer tijd met hen doorbrengen en leuke activiteiten ondernemen die je geest bezig houden.

Praat gerust met hen over je probleem, maar praat veel meer over andere dingen. Laat ze je herinneren aan alle andere dingen die er in de wereld gebeuren, terwijl jij je tijd verspilt aan iemand die je misschien niet waardeert (of zelfs maar weet dat je bestaat!).

Misschien kun je zelfs op vakantie gaan, want een verandering van omgeving en extra afstand kan wonderen doen voor je probleem.

Laat je geliefden vooral hun perspectief op de zaak delen. Misschien schijnen ze wat licht op feiten die je door je gevoelens niet kunt zien. Als ze de persoon kennen op wie je geobsedeerd bent, kunnen ze je misschien zelfs enkele geldige redenen geven waarom hij om te beginnen geen goede partij voor je is.

8. Ontdek de oorzaak van je obsessieve gevoelens.

We hebben enkele van de mogelijke oorzaken van obsessieve gevoelens voor iemand behandeld, dus heb je jezelf in een van de beschrijvingen herkend?

Misschien is dit niet de eerste persoon voor wie je je zo voelde, en herhaal je een negatief gedachtenpatroon. Dit alles kan veroorzaakt zijn door iets uit je verleden, of je hebt misschien problemen waar een therapeut je bij kan helpen.

Hoe dan ook, je moet de wortel van je probleem identificeren en aan jezelf werken. Je verdient het om in een gezonde relatie te zijn, en je hoeft er geen ongezonde bagage in mee te nemen als het zover is.

9. Praat met een professional.

Praten met een professional is nooit een slecht idee, vooral als de gevoelens aanhouden of als je ze eerder met een andere persoon hebt meegemaakt. Leren over je hechtingsstijl kan je helpen om in de toekomst gezondere relaties te vormen, en iets uit je verleden kan de sleutel zijn tot het oplossen van je problemen.

Met een professional over het probleem praten is een goede keuze, omdat je familie en vrienden misschien niet de inzichten hebben die je zouden kunnen helpen.

10. Maak je druk en leef je leven.

Als je wilt stoppen met je obsessie voor iemand, moet je nadenken over andere dingen die je met je tijd zou kunnen doen.

Verwaarloos je sommige verantwoordelijkheden of hobby’s, of zou je er nog wat bij kunnen nemen? Leer nieuwe dingen en probeer zeker ook nieuwe dingen uit! Richt je op het verbeteren van jezelf en het opdoen van nieuwe kennis, maar vergeet niet om plezier te maken.

Verwen jezelf een beetje als je je verdrietig voelt, in plaats van je door het gevoel te laten overweldigen. Een kopje koffie met een vriendin, gevolgd door een bubbelbad en een avondje kijken naar je favoriete tv-programma klinkt veel beter dan obsessief bezig zijn met iemand die daarbuiten zijn leven leeft. Jij moet het jouwe ook leven.

11. Ontmoet iemand nieuw.

Terwijl je wat afstand neemt van het object van je obsessie, zul je je waarschijnlijk eenzaam voelen. Als vrienden en familie geen optie zijn, zijn nieuwe vrienden dat zeker wel. Ga er op uit en ontmoet nieuwe mensen. Je kunt zelfs online echte en betekenisvolle nieuwe vriendschappen smeden, als je denkt dat dat gemakkelijker voor je is.

Spring niet in een rebound relatie zodra iemand je leuk vindt, maar praat met verschillende mensen en realiseer je dat je veel opties hebt. Terwijl de ene persoon je misschien helemaal niet leuk vindt, zal een ander je absoluut aanbidden!

Het belangrijkste is dat je zult zien dat je verliefdheid, ex of partner, niet de enige persoon is die er is die perfect voor je lijkt en je hart doet kloppen. Het ergste dat kan gebeuren is dat je meteen met nieuwe vrienden eindigt in plaats van met een nieuwe partner. Begin je er dus van bewust te zijn dat er veel mensen op deze wereld zijn, en dat jij je richt op degene die zich niet op jou wil richten.

12. Probeer je verdriet niet te verdrinken.

In de tijd dat je probeert verder te gaan, zul je waarschijnlijk in de verleiding komen om te proberen je obsessieve gevoelens te verdrinken in alcohol of recreatieve drugs. Je weet al dat dit een slecht idee is, maar je moet eraan herinnerd worden omdat je misschien maar een paar shots sterke drank (of een joint of twee) verwijderd bent van het bellen van deze persoon, hem te stalken, of, in het beste geval, nog meer aan hem te denken.

Het doel is om ze uit je hoofd te krijgen, en geen enkel middel dat je in je lichaam kunt stoppen zal dat mogelijk maken. Het zal de dingen waarschijnlijk alleen maar erger maken.

13. Bekijk de dingen vanuit hun gezichtspunt.

Als je iemand je liefde toont, hangt het echt af van zijn gevoelens voor jou of hij dat romantisch of griezelig vindt.

Probeer de dingen vanuit hun standpunt te zien. Wat vinden zij van jouw obsessieve gevoelens? Als die gevoelens de ander alleen maar nog verder van je af duwen, wat bereik je dan behalve dat je jezelf wanhopig en behoeftig laat lijken?

Denk terug aan de dingen die tussen jullie tweeën zijn gebeurd, maar probeer het deze keer vanuit hun perspectief te zien. Zij kijken niet met dezelfde liefde en passie naar jou, dus jouw gedrag ziet er voor hen anders uit dan wanneer zij ook gek op jou zouden zijn.

Probeer je een keer te herinneren dat iemand die je niet leuk vond je leuk vond en hoe dat voelde. Het voelde waarschijnlijk op zijn minst ongemakkelijk. Wil je deze persoon echt dat gevoel geven?

14. Leer afwijzing te accepteren.

Iedereen in deze wereld zou afwijzing moeten leren accepteren, want we worden er allemaal van tijd tot tijd mee geconfronteerd. Het is het onvermijdelijke onderdeel van het datingspel, en als je liefde wilt vinden, moet je klaar zijn voor alle reacties, inclusief afwijzingen.

Niet iedereen zal jou even leuk vinden als jij hen, of helemaal niet. Dat is gewoon een feit van het leven. Je kunt er niet aan ontsnappen, en je wint alleen als je eerlijk speelt. Leer dus afwijzingen te accepteren en ga verder, want dat is de enige manier waarop je bij degene komt die ook elke dag aan je denkt.

15. Ontdoe je van de herinneringen.

Of je nu een relatie met deze persoon hebt gehad of niet, je kunt hiermee omgaan zoals met elke andere breuk. Als je fysieke aandenkens hebt die je aan deze persoon herinneren, doe ze dan weg.

Net zoals je ze uit je hoofd moet zetten, moet je ze ook uit je huis zetten. Als je foto’s op je telefoon of in een lijstje hebt staan, wis of verwijder ze dan. Het servet van het restaurant waar je samen naartoe ging, een cadeau dat ze je gaven – laat het allemaal los om ze los te laten.

Als het te moeilijk voor je is, hoef je deze dingen niet meteen weg te gooien. Stop ze gewoon in een doos en verstop die ergens waar je er niet naar hoeft te kijken.

16. Behandel ze als een kennis.

Uiteindelijk moet je de persoon die je heeft afgewezen niet haten. Je gevoelens van liefde zullen waarschijnlijk omslaan in gevoelens van woede of wrok als je je realiseert dat je ze niet zover kunt krijgen dat ze je aardig vinden.

Hoe kun je ze echter haten? Als ze je niets hebben aangedaan, koester dan geen wrok alleen omdat ze niet in je geĂŻnteresseerd waren.

Je moet ze waar mogelijk een tijdje niet zien. Maar na verloop van tijd zie je elkaar misschien weer. Behandel ze in dat geval als een kennis en meer niet. Zodra je het punt bereikt dat je op straat naar ze kunt zwaaien en door kunt lopen zonder iets te voelen, weet je dat je voorgoed over ze heen bent.

Veelgestelde vragen over obsessies

Is obsederen over iemand normaal?

Iedereen is op een bepaald moment in zijn leven “geobsedeerd” geweest door een ander. Dit uitte zich meestal als een verliefdheid waarbij je meer tijd dan je zou willen toegeven aan die persoon dacht en je afvroeg hoe ze zijn.

Dus ja, het is heel gewoon en volkomen normaal om geobsedeerd te zijn door iemand.

Wie is er niet een beetje geobsedeerd geweest door of gefixeerd op een ander als hij of zij een nieuwe relatie heeft en de nieuwe partner leert kennen? Of wanneer je je aangetrokken voelt tot een andere persoon?

Misschien was je zelfs in een relatie waarin je meer geĂŻnvesteerd was dan je partner, zodat je een beetje geobsedeerd overkwam.

Dit soort obsessie kwam zelden zo ver dat het de ander de stuipen op het lijf joeg of hem ertoe aanzette een straatverbod op te leggen of voor zijn veiligheid te vrezen. Meestal ging het erom er op je best uit te zien als je wist dat ze in de buurt waren, je af te vragen wat ze deden, te proberen soortgelijke interesses te ontwikkelen, of manieren te bedenken om een gesprek aan te knopen.

Als obsessie echter grenzen begint te negeren, zich met dagelijkse activiteiten gaat bemoeien, of de ander ongemakkelijk maakt, dan is dat niet normaal. Als je gevoelens voor een ander alle andere aspecten van je leven gaan overheersen, dan ben je overgestoken naar wat ongezond en mogelijk gevaarlijk is.

Hoe weet ik of ik verliefd of geobsedeerd ben?

Het is heel gemakkelijk om obsessie met liefde te verwarren. Beide gaan gepaard met intense emoties, maar het ene is gezond en het andere niet.

Als je niet zeker weet of je verliefd bent of gewoon geobsedeerd door iemand, stel jezelf dan de volgende vragen:

Zijn je gevoelens gebaseerd op de werkelijkheid?

Heb je een werkelijke relatie met deze persoon of baseer je je gevoelens op hoe je hem of haar waarneemt?

Heb je urenlang gefantaseerd over wie je denkt dat deze persoon is? Ze moeten verzorgend zijn omdat ze een kat hebben die ze verzorgen. Of hij is echt slim omdat je hem een keer met een boek hebt gezien. Zij is altijd bij haar vrienden, dus ze moet wel heel gezellig zijn.

Denk je zo veel aan hen dat het je verhindert zo goed te functioneren als je gewend was?

Ze zijn voortdurend in je gedachten tot het punt dat je je niet kunt concentreren op je werk of iets anders. Je vraagt je altijd af wat ze denken of doen. Je fantaseert over hoe het zou zijn om met ze uit te gaan of met ze te praten.

Ze kennen je naam niet eens, maar je hebt al gepland hoe jullie eerste afspraakje zal verlopen, misschien heb je zelfs al namen uitgezocht voor jullie kinderen.

Ben je bezitterig of jaloers over met wie ze tijd doorbrengen?

Word je irrationeel jaloers als je ze met iemand anders ziet, zelfs als het een vriend is? Ze zijn immers zo geweldig. Waarom zou iemand anders hen niet willen, toch? Wordt iedereen gezien als concurrentie voor hun liefde en/of aandacht?

Verander je jezelf in wat je denkt dat zij willen?

Heeft je stijl of gedrag of uiterlijk een drastische transformatie ondergaan om op Ă©Ă©n lijn te komen met wat je denkt dat het object van je affectie leuk zou vinden?

Misschien ben je een boekenwurm, maar haat je plotseling elke vorm van lezen omdat zij zeiden dat het niet hun favoriete bezigheid is? Misschien ben je normaal gesproken een casual dresser, maar kleed je je nu elke keer dat je het huis verlaat op omdat dat de stijl lijkt te zijn die zij leuk vinden?

Heb je moeite om nee te accepteren?

Ze hebben je aardig of niet zo aardig verteld dat ze niet geĂŻnteresseerd zijn in een relatie met jou (misschien meer dan eens). Maar je weet dat jullie samen perfect zouden zijn. Jullie zijn een match made in heaven. Ze weten alleen niet hoeveel je om hen geeft. Of denk je misschien dat ze je testen om te zien of je bereid bent te vechten voor hun liefde en aandacht?

Weet je meer over hen dan je zou moeten weten?

In welk stadium van een relatie je ook zit met deze persoon, je weet veel meer over hem of haar dan je zou moeten weten. Je bent nog maar op een paar afspraakjes geweest, maar omdat je hem op sociale media hebt gestalkt, weet je de namen van al zijn familieleden, welke sport of welk instrument hij op de middelbare school heeft gespeeld, de namen van zijn laatste drie partners, favoriete voedingsmiddelen en zelfs hobby’s. Zou hoeveel je over hen weet deze persoon bang maken?

Verwaarloos je andere relaties in je leven vanwege deze persoon?

Praat je altijd over deze persoon tegen al je vrienden en familie. Omdat deze ene persoon al je aandacht opeist, ben je emotioneel onbereikbaar geworden voor alle anderen in je leven. Al je interesses draaien om deze persoon. Als hij of zij misschien belt en op een bepaalde avond wil rondhangen, kun je niet uitgaan omdat je zijn of haar telefoontje zou kunnen missen. Deze persoon is je belangrijkste focus in het leven geworden.

Breng je uren door met het naspelen van elke interactie met deze persoon?

Hij lachte niet toen hij je vanmorgen gedag zei. Is hij boos op je? Ze zuchtte voordat ze antwoordde op je vraag tijdens de lunch. Wat betekende dat? Je zoekt naar verborgen betekenissen in wat ze zeggen of doen, op zoek naar tekenen van hun ware gevoelens voor jou.

Ben je ze aan het stalken?

Jij noemt het feitenonderzoek, maar sommigen noemen het stalken. Je hebt al zijn sociale media accounts met een fijne kam doorgespit om zoveel mogelijk informatie over hem en zijn persoonlijkheid te krijgen. Je hebt je agenda veranderd zodat je naar plaatsen kunt gaan waar hij/zij vaak komt in een poging hem/haar toevallig tegen het lijf te lopen.

Veel van de handelingen die obsessie oproept gebeuren niet als je echt verliefd bent op iemand. Obsessie gaat over controle en angst. Als je echt van iemand houdt, sta je hem toe de beste versie van zichzelf te zijn, zelfs als dat niet inhoudt dat je bij jou bent.

Liefde houdt niet in dat je jezelf verandert zodat je ervoor kunt zorgen dat ze verliefd op je worden. Het dwingt je niet om andere verantwoordelijkheden of relaties te verwaarlozen.

Als de liefde gezond is, zijn jij en de ander vrij om jezelf te zijn, omdat jullie overeenkomsten en verschillen jullie relatie extra pit geven. Je bent vrij om vrienden te zijn met andere mensen omdat jullie liefde gebaseerd is op vertrouwen en niet op de behoefte aan controle of angst.

Als je geobsedeerd bent door iemand, gaat je identiteit verloren in de relatie of de ander. Je focus wordt de ander tot het punt waarop je dingen en mensen verwaarloost die voorheen belangrijk voor je waren.

Grenzen van aanvaardbaar gedrag worden overschreden en je negeert hun verzoek om hen met rust te laten. Je gedrag maakt hen bang, of dat zou het zijn als ze er ooit achter zouden komen hoeveel moeite je voor hen hebt gedaan.

Waarom ben ik geobsedeerd door iemand die ik nauwelijks ken?

Er zijn verschillende redenen waarom je geobsedeerd kunt zijn door iemand die je nauwelijks kent. Enkele van die redenen zijn:

Gehechtheidsproblemen

Mensen die moeite hebben met gehechtheid hebben de neiging om onbereikbare mensen te fixeren en te idealiseren. Obsessie met iemand die je nauwelijks kent stelt je in staat om een illusie van een relatie te hebben zonder daadwerkelijk een relatie te hebben. Dit kan iemand ertoe aanzetten zich te vroeg in een relatie of ver voorbij het einde van de relatie vast te klampen aan een nieuwe partner.

Geestelijke gezondheidsstoornissen

Deze kunnen omvatten:

a) Borderline Persoonlijkheidsstoornis

Deze psychische stoornis beĂŻnvloedt de manier waarop iemand denkt en voelt over zichzelf en anderen. Het kan uitdagingen veroorzaken bij het functioneren in het dagelijks leven. Iemand met deze stoornis kan worstelen met zelfbeeldproblemen en het beheersen van zijn emoties en gedrag. Ze hebben meestal een patroon van onstabiele relaties. Als het om liefde gaat, kan deze stoornis ervoor zorgen dat iemand van extreme liefde voor iemand overschakelt naar extreme minachting.

b) Waanjaloezie

Deze stoornis is gebaseerd op gebeurtenissen of feiten waarvan iemand gelooft dat ze waar zijn, maar waarvan al bewezen is dat ze niet waar zijn. Waanjaloezie kan ertoe leiden dat iemand gelooft dat de ander zijn of haar gevoelens beantwoordt, ook al is duidelijk gemaakt dat dit niet waar is.

c) Erotomanie

Dit is een combinatie van waanstoornissen en obsessieve liefdesstoornissen. Iemand die aan erotomanie lijdt, denkt dat een beroemd iemand of iemand met een hogere sociale status verliefd op hem is. Mensen met deze stoornis zijn meestal geĂŻsoleerd, met weinig vrienden.

Zoals bij alle psychische stoornissen kan alleen een gediplomeerd geestelijk verzorger een bepaalde psychische aandoening diagnosticeren en een behandeling voorstellen.

Eenzaamheid

Misschien heb je al lange tijd geen vaste relatie meer en ben je het hele datingspel gewoon beu. Als je iemand ontmoet die geschikt lijkt of in ieder geval beter dan de mensen die je de laatste tijd hebt ontmoet, hecht je snel en begin je te obsederen, denkend aan jullie toekomst samen.

Afleiding

Je gebruikt deze persoon als middel om jezelf af te leiden van andere gebieden in je leven waar je niet tevreden over bent. Bijvoorbeeld, in plaats van een baan te zoeken die beter bij je vaardigheden en temperament past, blijf je en richt je in plaats daarvan je aandacht op deze nieuwe love interest.

Vertrouwdheid

De persoon doet je denken aan je eerste liefde of een oud vriendje/vriendinnetje dat is overleden. Er is iets aan hem of haar dat vertrouwd aanvoelt. Bij hem of haar zijn geeft je het gevoel dat je weer bij die persoon bent.

Seksuele aantrekkingskracht

Je hebt iemand gevonden die op alle juiste manieren op je knopjes drukt. Als je je momenteel onvervuld voelt, zal dit een fijne afwisseling zijn van je gebruikelijke gefrustreerde werkelijkheid. Denken aan de ander en bij hem of haar zijn geeft je een opgewonden gevoel, dus doe je het vaak.

Sandra van den Berg
Over Sandra van den Berg

Sandra is erkend klinisch psycholoog en werkt sinds haar afstuderen aan de Universiteit Maastricht in 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ervaring in het werken met cliënten van alle leeftijden, en heeft een bijzondere belangstelling voor het werken met jongvolwassenen die worstelen om hun weg in het leven te vinden.

Sandra is een warme en meelevende clinicus die gelooft in het belang van het opbouwen van een sterke therapeutische relatie met haar cliënten. Ze gebruikt een integratieve benadering van counseling, waarbij ze gebruik maakt van verschillende theoretische benaderingen om haar werk af te stemmen op de individuele behoeften van elke cliënt.